Venäjälle suuntautuneilla työmatkoillani 90-luvun puolivälissä sain usein illallisella alku"salaatin", jonka nimeä en enää millään muista,
Se piti sisällään ainakin herneitä ja juustoa, runsaasti smetanaa jne. Siis vähän meikäläisen perunasalaatin tai Italian salaatin tyyppinen ulkoasultaan ja koostumukseltaan.
Tulipa vaan mieleeni että makunsa puolesta voisi hyvon soveltua myös suomalaiseen joulupytään. Mahtaisiko kellään olla aavistustakaan edes ko. salaatin nimestä - tai preäti resepteistä?
Venäläinen alkusalaatti
12
9863
Vastaukset
- Goya
Salaatin nimi on "stolitshnaja salat" eli "pääkaupungin salaatti". Sen pohjana on smetanalla jatkettu majoneesi, ja sattumina todellakin mm. herneitä (juustoa en muista?), keitetyn perunan kuutioita, paahtopaistin palasia, venäläisen suolakurkun kuutioita, kaprista jne. Koristeluun lehtisellerin lehtiä, kovaksi keitettyä kananmunaa jne. En nyt tarkemmin muista kaikkia aineksia, koska viime syöntikerrastani on yli 20 vuotta. Mutta voin yrittää googlata, ja palata myöhemmin asiaan jos lisätietoja löydän.
- Goya
Todellakin, löysin joukon venäjänkielisiä reseptejä "salat stolitshnyi'stä", mitä nimimuotoa sittenkin käytetään, eli kyrillisin kirjaimin Салат столичный.
Osoittautui (kuten arvata saattoi), että versioita on lukemattomia, mutta tuo edellä esittämäni on aika yleinen. Siihen voi vielä lisätä salaatinlehtiä ikään kuin "pohjaksi", jonka päälle loput ainekset asetetaan.
Paahtopaistin vaihtoehtona voi käyttää kypsää kananlihaa tai kinkkua, mutta paahtopaisti on alkuperäinen tsaarin ajoilta peräisin oleva päälisuke. Koristeluun mukaan myös pieniä tomaattilohkoja.
Kokeile näistä aineksista, ja käytä talonpoikaisjärkeä eri ainesten keskinäismäärän arvioinnissa.
Hyvää joulua!
P.S. Jos tarvitset vielä tarkennuksia, laita uusi viesti. - Goya
Goya kirjoitti:
Todellakin, löysin joukon venäjänkielisiä reseptejä "salat stolitshnyi'stä", mitä nimimuotoa sittenkin käytetään, eli kyrillisin kirjaimin Салат столичный.
Osoittautui (kuten arvata saattoi), että versioita on lukemattomia, mutta tuo edellä esittämäni on aika yleinen. Siihen voi vielä lisätä salaatinlehtiä ikään kuin "pohjaksi", jonka päälle loput ainekset asetetaan.
Paahtopaistin vaihtoehtona voi käyttää kypsää kananlihaa tai kinkkua, mutta paahtopaisti on alkuperäinen tsaarin ajoilta peräisin oleva päälisuke. Koristeluun mukaan myös pieniä tomaattilohkoja.
Kokeile näistä aineksista, ja käytä talonpoikaisjärkeä eri ainesten keskinäismäärän arvioinnissa.
Hyvää joulua!
P.S. Jos tarvitset vielä tarkennuksia, laita uusi viesti.Tuo edellinen otsikko tuuli tuollaiseksi risuaidaksi, koska ohjelma ei tunnistanut kyrillisiä kirjaimia otsikkotasolla.
Itse tekstissä ne näköjään kyllä käyvät. Tuossa edellisessä otsikossa siis on lukevinaan Салат столичный. - resepti?
Goya kirjoitti:
Tuo edellinen otsikko tuuli tuollaiseksi risuaidaksi, koska ohjelma ei tunnistanut kyrillisiä kirjaimia otsikkotasolla.
Itse tekstissä ne näköjään kyllä käyvät. Tuossa edellisessä otsikossa siis on lukevinaan Салат столичный.Harasoo, niinhän se olikin! Minäpä kokeilen tuon vinkkisi pohjalta... eli ilmeisesti koostumus on suhteellisen vapaa, mutta jos pidän tuon paahtopaistin ja herneet ainakin mukana, niin siitähän sitä varmaan kokeilemalla ja maistamalla pääsee "oikeeseen" lopputulokseen.
- Kiril
Minun pääkaupungin salaatin ohje tunnettiin tsaarin aikana Olivier`n salaattina. Vallankumouksen yhteydessä salaatti muutettiin proletaariseksi pääkaupungin salaatiksi. Lihaksi vakiintui neuvostokaudella kana siitä syystä, että sitä oli eniten saatavilla.
Lisäksi siihen tulee tämän ohjeen mukaan keitettyä perunaa, porkkanaa, vihreitä herneitä, tuoretta ja suolakurkkua, tilliä, persiljaa ja ruohosipulia, kovaksi keitettyä munaa, appelsiinia, salaatinlehtiä, smetanaa ja majoneesia. - söit.
Todellakin Suomessa jostain syystä Olivierin kehittämää kuuluisaa salaattia nimitetään Italiansalaatiksi kun se Italiassakin on Ensalata russa! Olisi mukava tietää kuka tälläisen nimen voi keksiä.
Toisaalta on kuitenkin hyvä että se jotenkin erotetaan alkuperäisestä salaatista joka on einesmössöversiona kuin eri planeetalta.- russia jne
http://en.wikipedia.org/wiki/Russian_salad
lisää venalaista ohjetta
http://www.datsha.com/ruokanurkka/index.shtml
venäläinen ruokakauppa Kalinka itäkeskus ja
http://www.euro-east.fi/index.php?cPath=1&XTCsid=c12ef55d33b248f19f5eff06b707ff66 :
- Saiturinpörssin kaikki myymälät
- K-Market Arabia
- Kontumarket
- Citymarketit: Itäkeskus, Sello , Oso-omena
Th-Market Osmankäämintie
Euro-East Oy http://www.euro-east.fi/shop_content.php?coID=6
- Marina1
Nami nami! Hyviä ohjeita nuo edelliset. Muistan lapsuudessani syöneeni sitä arkena kuin juhlana. Mutta isoäitivainaa käytti lihana, naudan kieltä. Keitteli sitä maukkaassa liemessä, laakerinlehteä ja pippureita lisäten. Mutta venäläis"veljemme" väittää tuon salaatin "salaiseksi" mauksi SOOSSIA! Orkkis kastikkeen resepti, joutui aatelisen Olivierin kera hautaan. Tänä päivänä vannovat "Provincial" valmis majoneesin nimeen. Tokkopa sitä Suomesta saa. Mutta eräs ystäväni lisää salaatin sekaan: PAAHDETTUA sokeria. Kuivaan pannuun sokeria, odotetaan sulamista ja lisätään voinokare. Kun ilmaan alkaa nousemaan karamellintuoksu, on "siirappi" valmis. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan pieneen satsiin, ensalkuun.
Prijatnogo apetita :)- Anonyymi
Siksi soosiksi käy Worcestershire sauce, jota saa kaupasta.
- Julia
joo, elikkä salaatin nimi on Olivera-salaatti =)
siihen tulee: keitettyä perunaa, juustokuutioita, kinkkua, kananmunaa, majoneesiä, herneitä (hernemaissipaprika käy myös) suolakurkku, paprikaa. Elikkä tämä on ihan perinteinen venäläinen salaatti.- ja variaatiot
http://www.recipezaar.com/bb/viewtopic.zsp?t=206443.
http://www.main.org/foodways/recipes/rus.html
ja lempikeitto näin " pakkasella "http://www.soupsong.com/rchickn3.html
- piirakkapaakari
http://www.soupsong.com/rchickn3.html keitto
http://www.maku.fi/resepti/rassolnik-keitto-pietarilaisittain#axzz25QGyUTVY
kysysin piirakkaohjeita gruusiasta
lavaš (no se vaikia toteuttaa kotioloissa) , tšeburek http://www.jellona.net/ruoka/tseburek.htm
, hatšapuri,
http://www.ruokasafari.com/reseptit/hatsapurit-eli-juustopiiraat/
beljaš ja kudbari ?
Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Tapio Suominen on kuollut
Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y25118429Tapio Suominen oli sairauden uhri
Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van833135- 1232161
- 1911850
Sydämeni on
varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää1341725Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!
Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten2691403Minä itkin kotona kun tajusin että
Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten101272Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä
"– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu821083- 118960
Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta
Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu232959