Matematiikka oli kerettiläistä ??

H.T.Goranson kirjoitti la 20.1.2007 HS:n vieraskynässä otsikolla:
"Kiihkomielinen uskonnollisuus tukahduttaa tieteen kaikkialla", esimerkkeinä USAN nykyjohto ja arabivaltiot.
..
"Mutta ongelma ei koske vain islamilaisia maita.
Yhdysvallat on viime vuosina ottanut raskaita virheasekeleita, kun sen johto presidentistä lähtien on korvannut tieteellisiä käsityksiä "uskonasioilla". Poliitikot ja virkamiehet ovat muuttaneet huippututkijoiden raportteja, jos faktat ovat olleet ristiriidassa hallinnon käsitysten kanssa. Uskonnollissuuntautunut hallinto on rohkaissut koulujakin hilaamaan näkemyksiään tieteestä kohti "arvoja"."

Mutta minulle oudoin juttu oli alussa jossa selvästi keskiaikaiseen eurooppaan viitaten
sanoo:
"Matematiikka tuomittiin laittomaksi, koska sitä pidettiin uskonnonvastaisena ja siten arveluttavana. myöhemmin matematiikka alistettiin uskonnon palvelijaksi."

Miten matematiikka voi olla kerettiläistä ? Ymmärrän kyllä jos moderni matikka, jossa esiintyy äärettömyys(oo) tai tilastotieteen tulokset lyö uskovia korville, mutta että ihan se varhainen matikkakin oli uskoville kerettiläistä ??
Miksi ?

11

677

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Cigarette

      Joo katsoin tv:stä tuossa viimevuonna jonkun dokumentin jossa haastateltiin jotain amerikkalaista yhteiskuntatutkijaa ja kirjailijaa. Hän sanoi että Usa:n nykyjohto ajaa Usa:ta kohti teokraattista valtiota. Että lakikin pyritään korvaamaan erinäisillä jakeilla Vanhasta Testamentista.
      Jossakin Usan kaupungissahan on oikeuden tuomari laittanut oikeustalonsa, onko se nyt aulaan, suuren kivitaulun, johon on hakattu kymmenen käskyä.

    • Politiikkaa, ei tiedettä

      Goransonin kommentti oli poliittinen. Tarve siihen, että kouluissakin käsitellään arvoja on noussut selkeästi "kentältä". Uutiset oppilaista, jotka
      ovat ampuilleet opiskelutovereitaan on hätkähdyttänyt myös USA:laisia itseään. Arvokasvatusta on tulossa kouluihin USA:ssakin, vaikkei esim. uskontoa tai elämänkatsomusta kouluissa opetetakaan. On nähty tarpeelliseksi alkaa kertoa oppilaille siitä, että tappaminen on väärin jne. Suomessahan on lakiinkin kirjattu koulujen opetusvelvollisuus arvoihin liittyen. USA:ssa tällaista ei ole ennen ollut. Hyvään suuntaan ollaan siis tämän asian kohdalla siellä ilmeisesti menossa, kiitos nykyjohdon.

      Mutta mitä tulee väitteeseen, että USA:ssa olisi vasta viime vuosina alettu vääristellä raportteja yms., jos ne ovat ristiriidassa hallinnon tai sen lähellä olevien tahojen intressien kanssa, niin täytyy todeta, että väite on täyttä potaskaa. Sellainen toimintahan on ollut USA:ssa maan tapana jo vuosisadat. Esim. 1970-1990-luvuilla sittemmin selvinnyt PCB-ympäristöskandaali johtui paljosti juuri tästä. Vaikka tieto PCB:n vaarallisuudesta oli olemassa jo 1930-luvulla, ei aihetta nostettu julkisuuteen, eikä kyseisen ympäristömyrkyn käyttöä rajoitettu mitenkään, saati kielletty. PCB tiedettiin ympäristömyrkyksi, mutta hallinnossa ei haluttu nähdä PCB:n ja sitä valmistavien yritysten olevan syynä terveyshaittoihin. Saman ilmiön toisinto saattaa olla ilmastonmuutoskysymys. Mutta väite siitä, että tutkimustulosten kyseenalaistamisessa, ja korvaamisessa jollain omalla olisi kyse jotenkin uudesta asiasta, on täysin perätön. Niin väittää toki väittää poliitikko, mutta objektiivisemmin asiaa tarkasteleva tutkija päätyy kyllä toisenlaiseen johtopäätökseen.

      Mitä tulee Gorandin väitteeseen, että ""Matematiikka tuomittiin laittomaksi" niin ei ihme, jos se keskustelun avaajaakin ihmetytti. Kuulisin nimittäin itsekin mielelläni lähteen tuolle väitteelle. Silloin ehkä myös selviäisi, missä niin on (muka) tehty, kauanko säädös oli voimassa, ja kenen toimesta niin oli (muka) tehty. Poliittisissa teksteissä on lupa esittää kaikenlaista - vailla tarvetta todistusaineiston olemassaololle, mutta jos joku väittäisi tieteen kentällä, että keskiajalla on noin toimittu, niin silloin pitäisi näyttää evidenssiä.

    • periaate

      Luin joskus kauan aikaa sitten, että keskiajalla ihmiset uskoivat koko maailmankaikkeuden olevan elävän. Voisiko tämä vaikuttaa asiaan? Matematiikka on koettu ehkä jotenkin mekaanisena.
      Siis vastoin kokonaisuutta. Mistähän tämän voisi tarkistaa?

      • Ns. keskiaika käsitti melkein tuhat vuotta. Nimityksen keksivät renessanssin oppineet, jotka "löysivät antiikin uudelleen" ja halveksivat välissä olevaa kautta.

        Itse asiassa kyseiseen tuhannen vuoden kauteen mahtuu paljon ja monenlaista, mm. arabialaisten numeroiden käyttöönotto ja useimpien tieteiden ja teknisten edistysaskeleiden voimakas kehitys. En tiedä, mistä tämä Goranson on ideansa saanut. Ehkä hän tarkoitti sitä, että muut tieteet olivat teologian "aputieteitä" - teologia oli "tieteiden kuningatar". Se ei siis merkitse, etteivätkö muut tieteet olisi kehittyneet.

        Elävästä maailmankaikkeudesta en tiedä, mystikot ovat hyvin voineet esittää tällaisenkin ajatuksen.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Keskiajan_filosofia


    • Jotain liioittelevaa höpöä tuossa nyt täytyy olla. Jos matematiikka olisi ollut yleisesti kielletty jossakin historian vaiheessa, olisivat teräväkieliset ateistit pitäneet huolen, että tiedämme tuonkin asian.

      Ehkä kyse on jostakin matematiikan osa-alueesta tai jonkun kardinaalin jiposta voittaa vastustajansa, jos tuossa nyt jotain perää edes on. En ole kuullut edes nollan ja arabialaisten numeroiden käyttöönottosta moista juttua, vaikka siihen sen muuten veikkaamalla voisin sijoittaa, jos jotain olisi pakko veikata.

      • kyse siinä?

        Artikkelissa ei muuten mainittu, että matematiikan kieltänyt uskonto olisi ollut kristinusko. Mutta artikkeli on niin epäluotettavan oloinen muiltakin osiltaan, että pidän uskottavana vaihtoehtona sitä, joko artikkelin väitteille ei ole edes olemassa historiallistieteellistä alkuperää, tai sitten kyse on ollut jostain alueellisesta asiasta: esim. jonkin pienen alueen tai yksittäisen kaupungin sisällä tapahtuneista määräyksistä, jotka ovat olleet voimassa esim. jonkin hallitsijan aikakaudella. Jälkimmäisessä tapauksessa olisi vaikeata kylläkin jälkikäteen saada tietää, mikä minkäkin kiellon todellinen syy on ollut. Mutta, kuten sanoin, olen skeptinen Helsingin Sanomien kirjoittajan väitteitä kohtaan, enkä pidä häntä lähtökohtaisesti luotettavana auktoriteettina. Väitteelle pitäisi löytää vahvistus tieteellisistä julkaisuista, jotta alkaisin edes noteerata väitettä.


      • Olen ulalla itsekin mutta talk.origins:ssa kyselin
        samaa ja oheisten arvelujen perusteella, jos joku syy olisi niin kenties
        -konservatiivisten roomalaistraditionistien vastustus uutta arabialaisten numeroiden merkintätapaa ja
        -nolla-keksintöä kohtaan. (Nolla tuli ilmeisesti arabialaisilta, intiassa keksitty, (filosofinen tyhjyyden kammoksunta on voinut lisätä vastustusta ym))
        Arabian numerot on myös ollut helppoa sormeilla. Jos meillä olisi roomalaiset numerot niin dokumenttien, koulutodistusten ym. numeroihin kohdistuvat "mustepuuhat" olisivat olleet vaikeampia.


        -------------------------------talk.origins---
        >This very well may be just another one of the Tall Tales about the
        >Middle Ages. Is this anything more than a confused retelling, with
        >a purpose, about the necessary conservatism of accounting
        >practices?
        >My understanding is that there were these factors involved:
        >There was a difficult time getting Arabic Numerals to replace Roman
        >Numerals in accounting practice. One of the reasons being that it is
        >so much easier to doctor the books when the entries were done with
        >Arabic Numerals. An extra squiggle could change a single digit.
        >Another thing was the difficulty in comprehending the significance
        >of the zero.
        >And, moreover, it wasn't merely the introduction of Arabic Numerals,
        >but also a replacement of the methodology of calculation, from the
        >abacus and counting board (the source of the word "bank") in favor
        >of algorithmic methods better suited to a decimal system.
        >As far as the church being involved with accounting practices,
        >recall that the clerks of those days were "clerics".

        Tom is right. Let me emphasise that the Roman system
        is figurative while Arabic numbers are positional. X
        is ten no matter where it occurs. In Arabic numbers
        10 is a one followed by a zero. The presence of any
        other digits means that it isn't a ten any more.

        This is a major psychological shift in a society used
        to working most arithmetic problems in their heads.
        I'm not aware of *any* algorithms for computation
        that pertain to Roman numerals.

        And by the way, the word "algorithm" has Arabic roots.
        See the Wikipedia article on "algorithm" for an interesting
        discussion.

        --
        --- Paul J. Gans


      • Ei aihetta
        MrKAT kirjoitti:

        Olen ulalla itsekin mutta talk.origins:ssa kyselin
        samaa ja oheisten arvelujen perusteella, jos joku syy olisi niin kenties
        -konservatiivisten roomalaistraditionistien vastustus uutta arabialaisten numeroiden merkintätapaa ja
        -nolla-keksintöä kohtaan. (Nolla tuli ilmeisesti arabialaisilta, intiassa keksitty, (filosofinen tyhjyyden kammoksunta on voinut lisätä vastustusta ym))
        Arabian numerot on myös ollut helppoa sormeilla. Jos meillä olisi roomalaiset numerot niin dokumenttien, koulutodistusten ym. numeroihin kohdistuvat "mustepuuhat" olisivat olleet vaikeampia.


        -------------------------------talk.origins---
        >This very well may be just another one of the Tall Tales about the
        >Middle Ages. Is this anything more than a confused retelling, with
        >a purpose, about the necessary conservatism of accounting
        >practices?
        >My understanding is that there were these factors involved:
        >There was a difficult time getting Arabic Numerals to replace Roman
        >Numerals in accounting practice. One of the reasons being that it is
        >so much easier to doctor the books when the entries were done with
        >Arabic Numerals. An extra squiggle could change a single digit.
        >Another thing was the difficulty in comprehending the significance
        >of the zero.
        >And, moreover, it wasn't merely the introduction of Arabic Numerals,
        >but also a replacement of the methodology of calculation, from the
        >abacus and counting board (the source of the word "bank") in favor
        >of algorithmic methods better suited to a decimal system.
        >As far as the church being involved with accounting practices,
        >recall that the clerks of those days were "clerics".

        Tom is right. Let me emphasise that the Roman system
        is figurative while Arabic numbers are positional. X
        is ten no matter where it occurs. In Arabic numbers
        10 is a one followed by a zero. The presence of any
        other digits means that it isn't a ten any more.

        This is a major psychological shift in a society used
        to working most arithmetic problems in their heads.
        I'm not aware of *any* algorithms for computation
        that pertain to Roman numerals.

        And by the way, the word "algorithm" has Arabic roots.
        See the Wikipedia article on "algorithm" for an interesting
        discussion.

        --
        --- Paul J. Gans

        Tämä ei ole enää tämän ryhmän aihetta, mutta kyllä niitä algoritmeja on roomalaisilla luvuillakin laskemiseen. Ne vain yleensä liittyvät laskupöytiin tai helmitauluihin.

        Ei se Rooman imperiumi olisi pystyssä pysynyt ilman laskutaitoa. Logistiikka on se sana tässä.


    • absurdisti

      "Matematiikka tuomittiin laittomaksi, koska sitä pidettiin uskonnonvastaisena ja siten arveluttavana. myöhemmin matematiikka alistettiin uskonnon palvelijaksi."

      Enpä ole minäkään tuosta kuullut. Tuo "myöhemmin" viittaa keskiaikaan, jolloin tosiaan teologit vastasivat matematiikan opetuksesta ja kehittämisestä. Eipä ollut ääretönkään mörkö teologeille.

      Eli tuota matematiikan kieltoaikaa pitäisi etsiä jostain 300-400 luvulta ehkä?

    • alkemia

      tapaukset tyko brahe ja johannes messenius, tai islamin piiristä esim . omar khaijam. taustalla olleet kiihkomieliset politiikot ajoivat taikauskoisen rahvaan vainoamaan kaikkea jota he eivät käsittäneet; esim. tyko brahe oli matemaatikko, tähtitieteilijä ja alkemisti, harrasti kemiaa ja fysiikkaa, ja itse asiassa ruhtinaat suojelivat häntäkin viemällä hänet välillä johonkin ruotsin linnoista.
      kyse oli kuitenkin takana piilevästä sota politikoinnista,joka ruotsissa riistäytyi kuningatar kristiinan jälkeen satoja vuosia kestäneeksi valloitussodaksi;hän suosi taiteita ja tieteitä eikä aikanaan sallinut näitä vainottavan.
      kristiina joutui tämän maksamaan poliittisella maanpakolaisuudella.

      • Tyko Brahe syntyi Tanskassa ja kuoli Tsekissä käymättä Ruotsissa kertaakaan. Häntä ei vainottu, hän sai jopa lahjoituksena linnan.

        Ruotsi oli käynyt valloitussotia jo ennen Kristiinaa; hän oli Kustaa II Adolfin tytär. Kristiina luopui itse valtaistuimestaan, koska ei halunnut mennä naimisiin ja tahtoi kääntyä katoliseksi (kuten tekikin).

        Messenius ei kärsinyt tieteen, vaan uskonnon vuoksi. Siihen aikaan käytiin 30-vuotista sotaa, ja Messeniusta epäiltiin katolisille vakoilusta.

        Omar Khaijam muun muassa uudisti kalenterin, mutta hänen suosijansa visiiri Nizam-al-Mulk murhattiin. Omarkin joutui hankaluuksiin, koska hänen runonsa olivat harhaoppisia (viinin ja kauniiden poikien ylistystä), ei matematiikan vuoksi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      107
      1692
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      170
      1113
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1077
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      155
      880
    5. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      82
      782
    6. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      54
      749
    7. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      680
    8. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      35
      675
    9. Ei kannata lähteä sotaan jos ei omaa edes alkeellisia taitoja.

      Sodastahan tässä ei varsinaisesti ole edes kyse, vaan naisten ja lasten suojelusta ja oikeuden toteutumisesta, tavalla t
      Ikävä
      118
      646
    10. Ihan yleisesti

      Mitä kautta sun pöksyihin pääsee? Pitääkö luvata kuut taivaalta vai riittääkö jokin muu arkisempi asia?
      Ikävä
      42
      640
    Aihe