Lapsi puree miten

suhtautuisin...?

Meillä 3,5v poika jonka käytöshäiriöitä ja ylivilkkautta tutkitaan parhaillaan neurologisissa tutkimuksissa.
Tässä kohtaa olisin kysynyt, että vaikka kuinka yrittää estää, aina jossan vaiheessa poika onnistuu puremaan jotakuta. Saattaa puraista liikkeessä myyjää käteen, saattaa haukata vaikka vesimittarin lukijaa...lääkärissä jonottavaa papparaista, toista lasta neuvolan aulassa. Lisäksi lyö ja läpsii. Kaikkea ollaan yritetty, ja tosiaan asiaa tutkitaan ja varmasti apua saamme. Mutta siihen asti, kun tässä vain odotellaan, painaa aina se valtava syyllisyys ja paha olo, kun poika on puraissut jotakuta. Mietin aina pitkään tapahtuneen jälkeen miksen pystynyt sitä estämään, miten se ehtikin käydä senkin kimppuun niin nopeasti. Ja sitten mietin, että tulikohan nyt paha jälki sattuikohan yms... Syyllistän itseäni valtavasti kun murehdin ja mietin aina kun puremista on tapahtunut.
Naapurin mies ihan oikeasti sanoi viikkoja pojan pureman jälkeen että vieläkin sattuu. Sukulaistäti sanoi kun poika puri, että sattuu niin että varmaan on poikki, onneksi ei ollut mutta lähellä oli.
Itseäänkin poika puree niin että kymmeniä kertoja on ollut käsivarressa tummat mustelmat. Olemme purreet mekin muutaman kerran takaisin ilman mitään tehoa.
Mitähän yleensä varsinkin oudot ihmiset ajattelevat, jos joku 3 vuotias tulee jostakin hyllyn takaa vaikka kaupassa, puremaan niin että jäljet jää, eikä vanhempi ehdi hätiin? Minä ainakin ajattelen aina pahinta, ja murehdin sitten täällä kotona valtavissa syyllisyyden tuskissa, kun sellainen pääsi tapahtumaan...
t. Kauhukakaran äiti...

11

4515

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lasten kanssa
    • cheetah.grrr

      Ei teilläkään helppoa ole, voimahali!

      Meidän adhd-lapsi on nyt 5v ja hänellä oli 3-4 vuotiaana tuota puremistaipumusta (kaunis termi ;)

      Ei hän vieraita purrut, mutta perheenjäseniä kyllä. Ja koska yleisillä paikoilla hän säntäili sinne sun tänne, usean vuoden ajan me liikuttiin niin, että pidin tiukasti, siis tosi tiukasti kädestä kiinni. Opin siinä hoitamaan kauppa-asiatkin yhdellä kädellä.

      Sitten pahimpana puruaikana ;) annoin sylihoitoa (holding-terapiaa) Välittömästi joka puremisesta syliin. Kyllä sillä tavalla sain tilanteen haltuuni. Voimia ja kärsivällisyyttä se kyllä vaati. Ja ilman tarkkaa kontrollointia niin kotona kuin kaupassa ei olisi selvitty. Eli en osaa muuta neuvoa antaa kuin, että voit vain yrittää estää lasta puremasta ja jos pureminen tapahtuu, niin jaksaa tuhannen kerran näyttää lapselle, että niin ei saa tehdä. Ja jonkinlaiset seuraukset puremisesta sekä varsinkin palkinnot niistä tilanteista jossa hän ei pure. Positiivinen palaute on pikkulapsellekin usein se, millä eniten käytökseen voi vaikuttaa.

      Nykyään lääkityksen ja kuntoutuksen myötä elämä on tuhat kertaa helpompaa, vaikka edelleenkin melko haasteellista, mutta voin käyttää jo kahta kättä kaupassa!

    • intensiivihoidolla

      lapsi oli kaksi vuotta diakonissalaitoksen intensiivihoidossa. kysy lisää sosiaalitoimesta, iten sinne pääseee. jälkeenpäin hän sanoi että oli niin kiukkuinen! siltä se vaikuttikin, puri myös itseään, mikään ei auttanut.

    • koska joku voi

      vaikka heittää hänet seinään suutuksissaan. Kyllä sun on pystyttävä vahtimaan häntä, että hän ei pure. Pidät vaikka kiinni koko ajan. Käytä vaikka valjaita. Jos minua tulisi puremaan tukistaisin varmasti ja lujaa vaikka onkin pieni lapsi. Vika on sinussa, ei lapsessa. Annat hänelle viestin että saa purra. Johan on!

      • satuprinsessainen

        muistutti vain minua siitä, että kaikki eivät todellakaan ymmärrä millaista on elämä ns. poikkeavan/hankalan lapsen kanssa.
        Ymmärrän mielipiteesi asiasta, jos sinua tultaisiin puremaan, kukapa sitä haluaisi... mutta ikävä kyllä siitä et voi syyllistää vanhempia... vika ei todellakaan ole vanhemmissa!
        Elämä ei ole helppoa adhd-lapsen kanssa...kokemusta on ja meillä myös lapsi puree...kauppaan menen nykyään yksin jos vain mahdollista...
        Voi elämä suututtaa nyt niin etten edes tiedä mitä kirjoittaisin, parempi kai pysyä hiljaa etten tule päästäneeksi sammakoita!


    • heti kun

      puret itse takas ja kovaa.

    • ........

      Tapauksessasi ei varmaan oikea ratkaisu, mutta siskoni oli kova puremaan pienenä ja siskon pureminen loppui, kun äitimme kerran puri häntä takaisin. En kylläkään suosittele kaikkia äitejä, joilla purevia lapsia puremaan heitä takaisin... Itselläni nyt kohta 2-v lapsi ja jos lapsi olisi purevaa sorttia, kyllä yrittäisin tuota jos muut keinot eivät tehoaisi, meillä hyvä keino rankaisemiseen on ollut penkki. Poika joutuu penkille istumaan noin minuutiksi jos tekee jotain väärää.

    • miettijä eukko

      Joillakin lapsilla toi pureminen tulee esille. Toisilla ei. En tiedä miksi.

      Mun toinen lapsi ei purru, mutta toinen kyllä.
      Se alkoi joskus vajaa vuoden vanhana. Mä ajattelin, että se koittaa antaa pusua. Hymyili ja tuli kohti ja puri. Puri isosiskoaan, jolloin tämä alkoi itkeä kurkku suorana. Silloin tämä pieni purijakin alkoi itkeä.

      Se ehkä luuli, että sisko ois ollu ilonen hänen puraisustaan ja säikähti, kun sisko alkoikin itkeä.

      Mä oonkin ajatellu, että pienet tekee usein "rakkauspuraisuja". Eihän ne sillon satu, kun hampaita on pari ja puraisuvoima heikko ja silloin vanhemmat alkaa usein nauraa, eli antavat alkuun väärän signaalin. Lapsi luulee, että puraisu on kivaa.

      Usein, kun mä nostin tätä pikkuista syliin, ni se heti kävi puremaan. Mä alotin heti sen linjan, että laskin sen lattialle ilman hymynhäivää ja sanoin:"EI PURE"
      Jatkoin tämän tekemistä muutaman kuukauden, niinkuin kaikki muutkin perheessä ja pureminen loppui noin kolmessa kuukaudessa.

      En tiedä noin ison lapsen kanssa. Onko kyse jonkun tunteen ilmaisusta, huomion hakemisesta vai todellakin halusta satuttaa itseä (jos itseäkin puree). Se jäähytuoli voisi tehota, jollei sitten siinä käy itseään puremaan, silloinhan se ei toimi. Sitten vois koittaa antaa jonkun "kumikäden", jota sais luvalla purra, muttei muuta ja palkinto jokaisesta päivästä ilman ihmisten puremista?
      Asiantuntijoiltakin voinee kysyä vaikka puhelimessa neuvoja.

      • jostain

        että vanhemmat kehotti purevaa lasta puremaan itseään, ja yhtä kovaa. Siihen loppui puremiset, kun tajusi miten se sattuu.


      • -SS-

        Pieni lapsi puree muita
        Kysymys:

        Olen perhepäivähoitaja. Ryhmässäni on puolitoistavuotias lapsi, joka toistuvasti ja varoittamatta puree muita lapsia. On kielletty, komennettu, otettu pois tilanteesta, toruttu ja kehuttu hyvän käytöksen johdosta. Lapsi ei välitä näistä. Hän syö ja nukkuu päiväunet hyvin sekä pitää muiden lasten seurasta. Kuitenkin hän saattaa juuri kesken hellyyshalauskohtauksen iskeä hampaat toisen lapsen olkapäähän. Joskus tuntuu siltä, että lapsi vasta innostuu, jos sattuu kuulemaan toisia lapsia varoitettavan hänen puremisesta. Muut lapset (1-3v) lähtevät lasta karkuun jos vain pääsevät. En voi laskea lasta kädestä irti hetkeksikään. Myös äiti komentaa lasta ja yrittää valvoa ettei poika purisi. Miten toimia?

        Vastaus:

        Pienen lapsen puutteellinen tunteiden ilmaisu
        Pienen lapsen - tyypillisesti juuri 1,5 - 3 -vuotiaan - pureminen liittyy kehittymässä olevien tunnetaitojen ja sosiaalisen käyttäytymisen säätelyn ja ilmaisemisen vaikeuteen. Lapsen tunteiden ilmaisu on vielä tässä vaiheessa hyvin puutteellista ja kanavoituu näin alkukantaisesti. Tällaista saattaa ilmetä sekä stressitilanteissa kuten pelon, huolen, kiukun, avuttomuuden hetkellä että myönteisissäkin tilanteissa ja kohdistua parhaaseen leikkikaveriin. Eli lapsella esiintyy yhtä aikaa ristiriitaisia tunteita - tykkäämistä ja vihaisuutta. Pienen lapsen pureminen menee ohi lapsen tunneilmaisujen ja sosiaalistumisen kehittyessä yleensä muutamassa kuukaudessa.

        Yhdessä vanhempien kanssa
        Avoin keskustelu vanhempien ja muiden osapuolten kanssa on tärkeää. On syytä selvittää, että tämän ikäisen lapsen puremista ei pidetä poikkeavana ilmiönä eikä ole kasvattajan huonoutta. Tilanteessa tarvitaan uskoa, luottamusta ja ymmärrystä selviytyä johdonmukaisesti toimien yhdessä.

        Yhdessä rauhallinen tilanteen analysointi on kaikkien kannalta paikallaan. Tällöin on hyvä miettiä, millaisessa tilanteessa puremista on ilmaantunut, mitä tapahtui ennen, oliko lasta huomioitu, ketä oli paikalla, mitä aikuinen oli tekemässä jne. Kannattaisi pitää jonkinlaista kirjaa tilanteista ja pohtia löytyykö tilanteelle jotakin yhdenmukaisuutta, johon voitaisiin vaikuttaa lapsen tukemisessa. Lapsen paikalla ollessa tulisi asian käsittelyä kuitenkin välttää.

        Tilanteen yli auttaminen
        Koska lapsen omien sisäisten tunnetilojen ja erilaisten syy-yhteyksien hahmottaminen ja ymmärtäminen on vasta kehittymässä, niin lapsi tarvitsee vielä jatkuvan yhteyden läheiseen merkitsevään aikuiseen. Aikuisen tehtävänä sanottaa tunteita sekä antaa vaihtoehtoisia malleja sille miten selvittää vaikeitakin asioita yhdessä. Lapsi kyllä ymmärtää, vaikka ei ehkä vielä osaa itse sanoa.

        Käytännössä puremiseen tulee kuitenkin reagoida nopeasti sanomalla EI! ja nostamalla lapsi pois toisten luota omaan leikkiin tms. Katsekontakti suoraan lapsen edestä, kun hänen kanssa puhutaan. Lapsen tulee oppia, että toisia lapsia ei saa purra, ei lyödä eikä tehdä muutakaan pahaa. Tämä on ehdoton ja siksi siihen pitää napakasti puuttua. Kiristyneen tilanteen johdosta olisi hyvä luoda myönteinen ilmapiiri ja kaikille lapsille positiivisia kokemuksia yhdessäolosta. Tässä rauhalliset hoitajan ja lasten yhdessä tekemiset, hellimiset ja leikit, joissa voi huomioida myönteisesti kaikkia lapsia, ovat paikallaan.

        Olisiko hyvä myös välttää tiettyjä sanoja, jos lapsi innostuu niistä? Jos mahdollista, niin voisi myös joissakin tilanteissa jättää puremistilanne huomiotta ja huomioida vain hyviä tilanteita.

        Yhteydenpitopuhe ja äidin läsnäolo hoitopäivän aikana lisää turvallisuutta
        Pienen lapsen hoidon aloitusvaiheessa olisi äidin ja lapsen tutustumis- ja sopeutumisajan oltava riittävän pitkä. Tällä on voitu lisätä lapsen turvallisuuden tunnetta, vähentää stressiä ja ennaltaehkäistä ja vähentää ongelmakäyttäytymistä. Lapselle on hyvä kertoa, mihin äiti on mennyt ja mitä hän tekee päivän aikana. Hoitaja voi puhua lapselle vanhemmista pitkän päivän aikana. Äidin kaulahuivi tai t-paita on monelle taaperolle ollut suuri tuki ikävään.
        Äiti voisi tulla uudestaan tutustumaan hoitopaikkaan, viettämään aikaa lapsen ja hoitajan kanssa.

        Kannattaa välttää
        Lapselle ei pidä suuttua tai sanoa häntä tuhmaksi. Selkeä ja vahva kieltoilmaisu sekä ottaminen tilanteesta on toimivaa. Tämän ikäinen lapsi ei ymmärrä eikä yhdistä ns. rankaisuja tekoonsa siten kuin me ymmärrämme. Hyväksyttyä tunneilmaisuja ja sosiaalisia taitoja oppiakseen tulee lapsen saada vastaavasti kokea itse myönteisiä kokemuksia ja malleja toisilta lapsilta ja häntä hoitavilta aikuisilta.

        Muut lapset
        Lapsiryhmässä kannattaa sopia uudelleen kaikkien lasten läsnä ollessa pelisäännöistä ja pyrkiä lisäämään ymmärrystä pienempiä kohtaan, jotka eivät vielä osaa jotakin taitoa. Lapsiryhmässä on todettu hyväksi keinoksi huomioida lapsi, jota on purtu ja lohduttaa häntä paijaamalla. Samalla purevalle lapselle selitetään, että toiselle kävi kipeää. Näin lapset oppivat myös luottamaan aikuisiin hädän hetkellä ja saavat kokemuksia oman empaattisuutensa heräämiseen.

        Hoitajan toiminta
        Hoitajan oma rauhallinen, päättäväinen toiminta ja tilanteen yli auttaminen provosoitumatta tilanteen tuomasta ahdistuksesta on lähtökohta tilanteen rauhoittamiseksi vähitellen. Kaikille lapsille miellyttävän ilmapiirin luominen on kuitenkin lasten hyvinvoinnin kannalta tarpeen. Turvallisen ja miellyttävän tunnelman luominen ja toivotun ja odotetun käyttäytymisen toimintamallien luomiseksi ja vahvistamiseksi on sanallinen tunteiden ilmaiseminen ja oma kielen käyttö tukemassa lasten oman tunneilmaisun ja kielen kehittymistä.

        Kokonaistilanteen arviointi on hyvä, koska silloin voidaan pyrkiä ennakoimaan mahdollinen yllättävä pureminen. Tilanne vaatii herkkyyttä lasten havainnoinnissa ja valpasta valvontaa, josta syystä myös työnohjaukselliset keskustelut ohjaajan kanssa tukisivat hoitajan voimavaroja turvallisen lasten hyvinvointia tukevan ilmapiirin luomisessa.

        Kysymyksen kokosi Paula Korkalainen ja keskusteluun osallistuivat Leena Liukkonen, Tarja Lund, Eeva-Liisa Kronqvist, Christel Sandell ja Helinä Pyköläaho.


    • mummo 50 v.

      kun koiranpentu puree ? Napakka ei, ja niskasta puistelu, ellei auta. Huomio muualle. Kun toimii oikein, palkitse (ei karkilla!). Laita kuonokoppa, ellei muu auta !

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      95
      6806
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      29
      2686
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      33
      2263
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      83
      1952
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1681
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1487
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1377
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1351
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      8
      1294
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1243
    Aihe