Enemmän kuin yksi ajatus

on merkityksetön

Muutaman päivän aikana olen seurannut kuinka ihmiset suhtautuvat lukemaansa, ja kuinka siihen millaisia kommeneja muut ovat tekstistä antaneet. Mihin arvioinnit perustuvat, tekstin sisältöön, kirjoittajaan vai siihen missä teksti on julkaistu.

Jo lapsuudessa meille syntyy mielleyhtymiä maun, hajun, tai paikan perusteella. Kiva leikkitoveri saa aikaan miellyttävän tunteen ja hänen seurassansa tuntee lapsi olevansa turvassa. Leikkikaluja viskova, tukassa roikkuva leikkitoveri herättää pelkoa. Joskus olen itse sivusta katsonut kuinka isossa lapsijoukossa yksi poikkeavasti toiminut sai toiset lapset kauhistuneina katsomaan kuinka yhdessä rakennettu hiekkalinna sortui hetkessä muodottomaksi hiekkakasaksi. Katsoin silloin kuinka lasten silmissä asui pelko. Tilanne oli riistäytynyt yhteisestä kivasta leikistä yhden riehumiseksi, pahan mielen tuottaminen toisille oli hänestä kivaa. Siitäkö se alkaa se nauttiminen toisen mielipahasta, toisten itkettämisestä ja pelkotilaan saattamisesta. Kaikilla meillä on se ilkeä piirre luonteeessamme, kaikki me osaamme repiä ja rikkoa niin aineellista kuin aineetontakin toisiltamme. Joillekin itsehillintä on vain niin luonnollinen ominaisuus että pahakin jää palkitsematta jo lapsena. On siinä iso osuus lapsen kasvuympäristöllä ja esimerkillä jonka hän aikuisia seuraamalla saa, mutta hyvät tavat ovatkin sitten tottumusta enemmänkin kuin kasvatusta.

Lapsenlapseni pienen vauvan kastejuhlaan kirjoitin vanhemmille muistitaulun jossa sanoin heidän olevan lapsellensa elämän ensimmäinen aapinen jota lapsi lukee. Pieni vauva imee lämmön läheisyydestä, rakkauden hellästä hoidosta ja turvallisuuden tunne syntyy läsnäolosta. Lapsi oppii kaiken kuulemalla ja näkemällä. Sana jonka sanot lapsen kuullen, on hänelle oppimisen alku. Joskus olen jopa väitellytkin siitä voiko lapsen ja nuoren kaikista virheistä syyttää vanhempia ja kotia. Nuorisojoukko tekee pahaa, rikkoo ikkunoita, potkii autoja, hajottaa postilaatikoita ja kaikki sanovat että kotona se syy on. Onkohan aina niin, en usko. Ympäristö ja toverit ovat yhtä vahva kasvattaja, joskus jopa vahvempi, koska ainakin herkät ja heikolla itsetunnolla varustetut lapset ovat helppoja ohjattavia isossa joukossa, he taipuvat ja usein haluavatkin osoittaa olevansa rohkeita ja mukana pahassakin koska joukon kunniotus on niin tärkeää.

Nyt tarkkailin aikuisia, iäkkäitä ihmisiä joilla jo pitäisi olla iän mukana tuomaa kokemusta ja harkintaa. Toisin taitaa olla. Ilmeneekö elämän pitkällä matkalla koetut vaikeudet vihana ja ketkeruutena muita kanssakulkijoita kohtaan? Pitääkö paine ja paha mieli purkaa sinne missä katsoo vihamiehen piileksivän, ihan tuntemattomaan kohteeseen joka onkin helppo kohde satuttuaan paikalle juuri vihan ja kiukun puuskan aikana. Missä on itsekritiikki kun kaikissa sanoissa nähdään vain pahaa, tulkitaan hyväkin sanoma väärin. Ihmisen omat kokemukset vaikuttavat tietysti siihen kuinka asioihin suhtaudutaan, kuinka vastataan haasteisiin joita jokaisessa päivässä on. Kaikki ei aina ole niin pehmeää ja siloiteltua iäkkäämmänkään ihmisen päivissä etteikö niissä katkeruuttakin voisi ilmaista. Pitäisi vain osata etsiä oikea kanava purkaa sitä pettymystä ja pahaa mieltä joka mielessä painaa ja ahdistaa. Henkisten paineiden kanssa ei ole helppoa elää. Ne kaivelevat ja kovertavat ihmistä sisältä päin, kuluttavan henkisesti, mutta samalla ne vaikuttavat fyysiseenkin jaksamiseen. Sairaudet koettelevat kestokykyä, omissa olosuhteissa voi olla asioita joista ei edes voi puhua ulkopuoliselle ja nekin ovat syitä joista katkeruus voi kasvaa hallitsemattomaksi voimaksi joka vaikuttaa ihmisen suhtautumisessa kaikkeen muuhun, muiden ihmisten mielipiteiden hyväksymiseen ja omien ajatusten hallitsemiseen.

Ystävyys ihmisten välillä on sekin monimutkainen ketju joka alkaa luottamuksesta. Usein paras ystävä löytyy kuin sattumalta, ellei sellainen hyvää suhde jatku jo lapsuuden ja nuoruuden tovereiden kesken. Elämässä vain tapahtuu usein sitä erilleen kasvamista, olosuhteet kuljettavat eri paikkakunnille, yhteys katkeaa ja lapsuuden tutusta toverista tulee henkilö jota usein muistetaan ajatuksella; Missä hän nyt on? Kouluissa ja työpaikoilla syntyy ihmissuhteita jotka usein jatkuvat vaikka tiet kulkevat kauaksikin toisistaan. Meille iäkkäille on usein vaikeaa löytää uutta ystävää. Moni jää kotiin puolison menetyksen jälkeen, moni uppoutuu harrastuksiinsa ja välttelee tulemasta liian tutuksi kenenkään kanssa. Elämän aikana koetut pettymykset tekevät araksi. Nyt, tutustuessani noihin kiukun purkauksiin ja pistävien mielipiteiden heittelemisiin keskustelussa, tuli ajatuksena mieleeni sekin että heillä kenties ei ole ystävää jonka kanssa voisi omaa mieltä painavista asioista keskustella ja se purkautuu kuin kateus muita kohtaan. Kateus on katala seuralainen. Se saa kyllä näkemään kaiken mustavalkoisena. Jos minulla ei ole mitään, sitä ei saa olla muillakaan, sellainen ajatus kai siellä taustalla vaikuttaa.

Kolmen henkilön mukanaolo samassa juhlassa kuvaa hyvin sitä kuinka eri tavalla asioihin suhtaudutaan, vaikka kaikki saivat saman kohtelun, kaikkien pöydässä samat tarjoilut.

Yksi heistä kertoi heidän yhteiselle tuttavallensa olleensa juhlissa joissa nyt ei mitään erikoista ollut. Siellä vain puhuttiin ja juotiin kahvit, jotain pientä purtavaakin oli, mutta niihän on aina kaikissa juhlissa. Hänelle kaikki oli itsestään selvyys, mitä niistä enempää kyselijällekään kertomaan. - Toinen samassa juhlassa ollut kertoi vuorostaan ettei siellä ollut mitään riittävästi. Kakkujakin oli, mutta niin pieniä että eihän siitä uskaltanut edes ottaa kun ei sitä kaikille olis riittänyt. Kuinka kehtasikin noin vähillä tarjoamisilla vieraita kutsua. Ne puheetkin tyhjiä juttuja joita nyt kuulee joka juhlissa. Yritti esittää jotain, sanoi emännästä. - Kolmas vieras ihan loisti kertoessaan mukanaolostaan. Hänen mielestään kaikki oli niin hyvin järjestettyä, pöydässä monia herkkuja, aaah, niin hyvää täytekakkuakin, juustokakkukin niin herkullista. “Voi kuinka ihanan puheen siellä kuulimmekaan. Kaikkien niiden herkkujen syönnin jälkeen vielä henkistäkin ravintoa. Olisin suonut että sinäkin olisit voinut olla mukana.” Heidän kaikkien juhlassa mukana olleiden ystävä kuuli kolme eri versiota juhlista. Niin. Siinä kuvastuu se kuinka asioihin voi suhtautua monella tavalla, kukin katsoo omasta näkökulmastansa ja vaikutelma syntyy tuntemuksen kautta. Noista kolmesta valitsisin viimeisen juhlasta kertoneen omaksi seurakseni seuraavaan juhlaan. Ehkä meillä kaikilla on hänen katsantokannastaan opittavaa.

Olet juuri sellainen kuin paras ystäväsi sinut näkee. Hän on paras peili josta itseäsi katsot ja hän antaa sinulle ne kehykset joissa muutkin sinut näkevät. Ethän anna katkeruuden vaikuttaa siihen millaisena kohtaat uudet ihmiset päivissäsi. Ethän kulje ohi välinpitämättömänä, mutta et myöskään aliarvioi hänen ponnistelujaan siellä missä hän on omaa elämäänsä rakentanut. Lapsuuden kivijalalle rakennetaan aikuisuuden maja. Vanhuuden edessä olemme voimattomia, mutta hyvä itsetunto on voimaa vanhuudessakin.

17

1184

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yli 70 vee

      Olen kaivannut todellista keskustelua näille palstoille, mutta usein käy niin, että ne, joilla ei joko ole kynä hallussaan, tai ei omaa mielipidettä, pamauttavat keskustelun hajalle omituisella kommentilla, joka vie keskustelun suunnan toisaalle.

      Olisi mielenkiintoista keskustella edes siitä, mikä on keskustelu. Minun mielestäni siihen kuuluu hyvin suurena osana myös toisen kuuntelu ja hänen asenteensa hyväksyminen. Eihän aina edes voi olla samaa mieltä toisen kanssa, koska kokemuksemme elämästä ovat erilaiset.

      Tarinassasi se tulee ilmi esim. tarjoilun kuvaamisessa. Yhden mielestä se on juhlien tärkein osa, kun taas muut nauttivat juhlasta muulla tavoin. Jos olisi kysymyksessä lastenkutsut, tämä ruuan ystävä saattaisi olla juuri se, joka heittelisi liian pienet kakunpalat lattialle ja pärskisi limsat muiden silmille.

      Sama tuntuu joskus olevan kirjoittajienkin haluna: tuhota toisen ajatuskuvio, koska ei ehkä ymmärrä tai ei halua sitä ymmärtää. Haluaa näyttää olevansa nokkelampi ja rohkeampi kuin muut.

      Toivottavasti aloituksesi saa osallistuvia keskustelijoita mukaansa.

    • Satu*

      Ja itsekin tunnen samantapaisia ihmisiä ystäväpiirissäni kuin nuo kolme juhlijaa, joista kerroit.

      Kävin Helsingissä asioilla ja päätin ottaa tanssikengät mukaan, vaikka tiesin, että en ehdi kuin käväistä, koska pian matkalle lähtevänä touhuja riittää.

      Laitoin kengät jalkaan ja jätin kaikki kassini ja salkkuni narikkaan, ja menin saliin. Tanssin ensin hyvin vanhan miehen kanssa ja juttelimme koko tanssin ajan. Hän oli virkeän ja viisaan oloinen vanhus. Toiselle tanssille minut kumarsi teheranilaismies, joka oli aivan nuori. Kysyin, miksi olet äitisi tai isoäitisi ikäisten tanssittajana täällä, miksi et ikäistesi joukossa? Hän sanoi olevansa siellä, missä on hänen sydämensä.

      Jouduin lähtemään saman tien, sillä asioita oli hoidettavana. Mietin kotimatkalla, miten erilaisin ajatuksin ihmiset täällä kulkevatkaan, ja - ennenkaikkea, miten kukaan saa totuuden esiin kohtaamastaan ihmisestä. Tuntuu, että parempi kun ei yritäkään! :)))

      • Cara Mia*

        Olen myös niitä tanssipaikoissa kävijöitä. Kaupungilla käydessä usein on tanssikengät Mari-laukussa mukana. Onpa tullut ylläreitäkin juuri näiden uökomaalais nuorukaisten taholta, näyttävät hakevan myös "äiti-hahmoa" joka jeesaisi taloudellisesti.

        Sama virsi on myös vakavampien tilaisuuksien kävijöissä. Parasta oli alivuokralaiseksi pyrkijä noin 35-40v, voisi tehdä siinä sivussa pikkuhommiakin.

        Vanhemmat herrat joilla on harmaata hiuksissa eivät ole suinkaan näin aktiivisia tarjouksissaan. Heillä on elämän mukana tuomaa charmikkuutta ja herrasmiemäinen käyttäytyminen.


      • Tangoten

        Ihmisellä on kyky valehdella.
        Syitä on monia:
        -leikillään
        -hämätäkseen
        -kohteliaisuudesta
        Otapa siitä sitten selvää.


    • Naapurin täti

      Tanssiminen onkin hyvä harrastus ja nykyisin siihen on jopa arkena aikaa ja paikkoja.

      Rehellisyyttäkin löytää, mutta harvemmin me paljastamme itseämme ihan ensi kohtaamisessa niin paljon että voisi päätellä oliko kaikki puheet rehellisiä.

      Kohtasin eilen miehen joka kerää pulloja roskapönttöjä kaivellen. Ne hän vaihtaa yleensä makkaran pätkään ja olut tölkkiin. Nyt jäin keskustelemaan miehen kanssa. Rehellisyyttä tai ei, hän kertoi vajonneensa alkoholismiin avioeron myötä. Se koski häneen ja elämältä putosi perheen menetyksen myötä pohja pois. Hänellä ei sanojensa mukaan ole enää paremmasta huomisesta toivoakaan. Hän on yksin.
      En ole oikeutettu ketään elämäntapansa vuoksi syyttelemään tai arvostelemaan. Moni vahvakin on pettymyksen tai epäonnistumisen jälkeen huomannut etteivät henkiset voimavarat riitä vastaamaan haasteisiin. Elämän alamäki alkaa joskus niin pienestä.

      Mitä me voimme yhteiskunnassa muuttaa, millä vaikuttaa siihen ettei kukaan jäisi ihan yksin. Vai voimmeko yksilöinä? Onko meillä voimia tukea ihmistä joka ei ole sukulainen vaan lähimmäinen jollaisia me kaikki toisillemme olemme.

      En tiennyt mitä olisin voinut miehelle sanoa, millä auttaa tai lohduttaa. Rahaa antamalla olisin antanut mahdollisuuden ostaa pari olut tölkkiä lisää, mutta olisiko se ollut apu mihinkään?
      Toivotin vain kivaa kevättä ja uutta elämänhalua koska kesäkin on tulossa.

    • Laiskat vastaajat

      Vakituiset palstalla kuikuilijat eivät halua filosofoida ja kirjoittaa vastauksia, jotka edellyttäisivät ajatustoimintaa.

      Sen voi nyt huomata, kun tekstisi ei ole saanut montakaan vastausta. Ehkä kiireiset eläkeläiset eivät jaksaneet lukea tekstiäsi loppuun.

      Sääli. Pelkäämme sanoa todellisia ajatuksiamme, mieluummin motkotamme eläkkeiden tasoa ja eduskuntaehdokkaita. Se on turvallista, eikä paljasta meistä itsestämme mitään.

      • FelixOnnellinen

        Tämä oli hyvä avaus, pani ajattelemaan ja avasi silmiä.


      • lokaa niskaan taas

        Vakituinen palstalla kuikuilija, onko hän rekattu vakiokirjoittaja, esim. kahvipirtin kävijä? Muutama heistä kirjoittaa ihan fiksusti muihinkin ketjuihin. Saattaa olla, että joillakin on fiksua tekemistä livessäkin, tai joku pitää taukoa tästä tympeästä ilmapiiristä. Jäähän tämä ketju tähän, aina on ajankohtaista tätä miettiä.
        On vähän ikävä veto sanoa, ettei vakituinen ns. kuikuilija jaksa lukea näin pitkää tekstiä, saati pysty aikaansaamaan siihen asiallista vastinetta.
        Pidäpä nyt sinäkin taukoa asiattomasta arvostelustasi tai kirjoita veretseisauttava vastine tähän aloitukseen.


      • Nostomies
        lokaa niskaan taas kirjoitti:

        Vakituinen palstalla kuikuilija, onko hän rekattu vakiokirjoittaja, esim. kahvipirtin kävijä? Muutama heistä kirjoittaa ihan fiksusti muihinkin ketjuihin. Saattaa olla, että joillakin on fiksua tekemistä livessäkin, tai joku pitää taukoa tästä tympeästä ilmapiiristä. Jäähän tämä ketju tähän, aina on ajankohtaista tätä miettiä.
        On vähän ikävä veto sanoa, ettei vakituinen ns. kuikuilija jaksa lukea näin pitkää tekstiä, saati pysty aikaansaamaan siihen asiallista vastinetta.
        Pidäpä nyt sinäkin taukoa asiattomasta arvostelustasi tai kirjoita veretseisauttava vastine tähän aloitukseen.

        Ei minulla ole mitään lisättävää eikä poistettavaakaan.


      • Ajatellut minäkin

        Täällä kai on helpompaa vastata muutamalla sanalla, ottaa kantaa helppoihin asioihin. Vaikka aihettakaan ei eitetä ihan loppuun asti mietityillä lauseillakaan.
        Ehkä tämä palstaelämäkin on niin lyhytjännitteistä että kirjoituksen sisältöön ei ole aikaa kunnolla syventyä ja silloin jää vastaamatta. Joka päivä ilmestyy palstoille kymmeniä viestejä. On niitä joihin on helppo ottaa kantaa. Vastatakseen on joskus enemmän ajateltava asian sisältöä ja ehkäpä se estääkin vastaamasta.
        Tuskin kaikkeen kannattaa kantaa ottaakaan. Joillekin asioille on hyväkin jos emme niitä liikaa ruodi ja arvioi. Annetaan sisällön puhua.

        Helpompi on ottaa kantaa leivän hintaan ja asumisen kalleuteen, kuin henkisten arvojen pohdiskeluun.


    • Liisi'

      Siirräppäs pala palalta tuo aloituksesi eri ketjuihin. Sitä jaksetaan siten vielä kertaillen lukea kunkin aiheen kohdalla.
      Tee siitä pikkupala-jatkis iloksi ja hyödyksi.

      • Hentun Liisa

        Hyvä alotus,
        jos kuitenkin liian paljon sisältävä,
        olisi hyvä jakaa pätkiksi eri ketjuihin!


    • Remanteri

      Mää lujin kahteen kertaan oikeen ajatuksella ton alustuksen. Siinä oli asjat niin tyjentävästi sanottu ettei siihen juurkaan passaa mennä mittään lissäilemmään. Meinaan ettei o tarvis.

      Tosta tekstien lukemisesta sanosin sen verran että ei niitä taira kaikki lukkee ku jutut tuppaa joskus menneen ihan muihin aiheisiin.
      Mitä pirempi teksti on sitä vaikeempi se on muistaa. Rintatahhan sen voi ja vastata kohta kohralta että tässä olen sammaa miltä ja tässä eri. Ku sitte perustellee erroovan kantansa nii taas on yks raskaan näkönen litania jota liki kukkaan ei jaksa lukkee.

      Joku ehrottaa että käsitellään joka kohta omana alotuksenaan. Miälestäni se on järkevä ehrotus.
      Painavat sanottavat kannattaa pätkii piänempiin ossiin. Sillon niihin on helpompi ottaa kantaa sen verran selkeesti että miälipitteen jaksaa lukkee ja ymmärtää.

      • Meitä on jo 3,

        jotka toivoisimme sinun pätkivän, otsikoivan uudelleen joka pätkän, ja avaavan uuden ketjun joka pätkälle.

        Kova hommako?


    • on merkityksetön

      Kiitän kun jaksoitte lukea tänne tosin liian pitkän ajatusrimpsun.

      Mikäli aiheesta on halua keskustella kukin voi ottaa tekstistä vaikka yhden lauseen josta lähtee purkamaan asiaa ja kertomaan omia tuntemuksiansa.

      Lapsuuden kokemukset ja niiden vaikutus koko myöhempään elämään. Onko niillä merkitystä vielä tässä varhaisvanhuudessa, - vaikuttavatko ne käytöksessämme, tavoissamme kohdata muut ihmiset, - olemmeko sosiaalisia, jne.

      Suhtaudummeko liian kriittisesti asioihin ja tapahtumiin ympäristössämme, - asioihin ja sanoihin joita kohtaamme jokaisessa kanssakaymisessämme täällä kirjoitusten, ja toisaalla henkilökohtaisiin kohtaamisiimme liittyen.

      Vaikeaa ei ole mitään tekstiä tai ajatusta tuoda uudelleen lyhennelmänä, mutta tuskin sillä on suurempaa merkitystä, koska täällä riittää aloituksia joka aiheesta.
      Oli kiva havaita että jotkut jaksavat lukea ja vastatakin. Viihtyisiä hetkiä kaikille kirjoittajille. Matkaamme toivottavasti ystävällisessä ilmapiirissä ja säässä kohti kesää.

      • Hei! Aloituksesi oli tosi hyvä..luin sen ja olen sitä mieltä,että kaikki ajatuksesi olivat oikein
        hyviä.Esim.Kokemukset ,mitä saamme lapsena,jäävät
        alitajuntaan ja pulpahtavat sieltä esiin,,vielä tässäkin iässä..ei niistä pääse eroon millään.
        Minulla oli tosi kiukkunen mummo ja kesti monia vuosia,ennenkuin opin,etteivät kaikki ikä-ihmiset ole kiukkuisia.Sellaiset mielikuvat jäävät myös mieleen..sota-aikana oli pakolliset rullaverhot,
        ettei näkynyt valo ulos..vielä tänä- päivänäkin, rullaverhoista tulee mieleen ne sota-ajat ja tuosta,kun sireenit soivat ,joka kuun 15 pv klo 12.00,tuntuu kammottavalta vieläkin.Kyllä lapsuuden tapahtumat seuraavat läpi elämän.
        Yleensä koko tapahtumasarja,että menettää vanhempansa varhaislapsudessa,,on traumaattinen
        kokemus.Tuntuu vieläkin uskomattomalta,,että joku voi olla aika iäkäskin ja vielä elää isä tai äiti,ehkäpä molemmat.Semmoista ei osaa edes
        kuvitella..Kaikki kokemukseni ovat olleet oikein kasvattavia..Ja elämä opettaa lisää....


      • Likka321
        irkku-37 kirjoitti:

        Hei! Aloituksesi oli tosi hyvä..luin sen ja olen sitä mieltä,että kaikki ajatuksesi olivat oikein
        hyviä.Esim.Kokemukset ,mitä saamme lapsena,jäävät
        alitajuntaan ja pulpahtavat sieltä esiin,,vielä tässäkin iässä..ei niistä pääse eroon millään.
        Minulla oli tosi kiukkunen mummo ja kesti monia vuosia,ennenkuin opin,etteivät kaikki ikä-ihmiset ole kiukkuisia.Sellaiset mielikuvat jäävät myös mieleen..sota-aikana oli pakolliset rullaverhot,
        ettei näkynyt valo ulos..vielä tänä- päivänäkin, rullaverhoista tulee mieleen ne sota-ajat ja tuosta,kun sireenit soivat ,joka kuun 15 pv klo 12.00,tuntuu kammottavalta vieläkin.Kyllä lapsuuden tapahtumat seuraavat läpi elämän.
        Yleensä koko tapahtumasarja,että menettää vanhempansa varhaislapsudessa,,on traumaattinen
        kokemus.Tuntuu vieläkin uskomattomalta,,että joku voi olla aika iäkäskin ja vielä elää isä tai äiti,ehkäpä molemmat.Semmoista ei osaa edes
        kuvitella..Kaikki kokemukseni ovat olleet oikein kasvattavia..Ja elämä opettaa lisää....

        Olen itsessäni huomannut ikääntyessä sen piirteen, että yhä enemmän peilaan elämääni lapsuuden kautta. Äitini vielä elää, ja tavatessamme puhumme paljon lapsuusajoista, hänkin omistaan, paljon vaikeammasta lapsuudesta kuin minulla oli. Hän kertoo usein, miten hänelle ja isälleni oli tärkeintä antaa meille parempi lapsuus kuin heillä oli.
        Huomaan, että tälläkin palstalla olen kertonut kauniita muistoja isästä. Olin usein hänen mukanaan työmatkoilla ympäri pitäjää ja näin todella köyhiä koteja ja monenlaista puutetta ja hätää niissä. Isä oli turvallinen ja oikeudenmukainen perheenpää, osasi myös osoittaa rakkautta vaimolleen ja lapsilleen.Silloin lapsia kasvatettiin, opetettiin hyville tavoille ja ottamaan toiset kaikessa huomioon.

        Minulle kehittyi ylikorostunutkin velvollisuudentunto siinä, etten saa pahoittaa toisten mieltä. Tätä kiltin tytön syndroomaahan moni ikäiseni sairastaa nyt, kun lapsenhoito- ja työvelvollisuudet ovat ohi.Kerrankin olisi aikaa vain itselle , mahdollisuus ottaa omaa tilaa. Mutta sitä ei osaakaan, tuntuu, ettei ole lupaakaan siihen.
        Mietin usein myös, millaista vaimon ja äidin mallia olen siirtänyt omille tyttärilleni.Ainakin he ovat uskaltautuneet äitiyteen ja pitävät lastensa hoitoa etuoikeutena, eivät uraesteenä.
        Sukupolvien ketjun merkitys tulee mielestäni kauneimmillaan ja vahvimmillaan esiin, kun syntyy uusi vauva, silloin tytär tarvitsee juuri omaa äitiään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      228
      5745
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      142
      3438
    3. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      144
      2539
    4. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      344
      2446
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      55
      2032
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1596
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      120
      1591
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      31
      1453
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1260
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1121
    Aihe