Talmudin siteeraus

Mikimalek

Täällä oli äsken kirjoitus, jossa "kysyvä mies" oli antanut linkin sivustolle, joka sisälsi parin sivun verran ns. siteerauksia talmudista. Kirjoittaja kauhisteli lukemaansa ja sanoi sen "selittävän joitain asioita". Kirjoittaessani vastausta, ylläpito poisti linkin sopimattomana, mutta haluaisin nyt siitä huolimatta laittaa tämän tekstini hänelle tänne.

Ajattelin nyt yrittää pidempää vastausta, koska tämä kysymys tuodaan usein täällä esille, ja toivon, että oikeasti haluat tietää aiheesta, etkä vain tulla nälvimään löydettyäsi jonkin tekstin netistä. Kyllä tämä varmasti muillekin herättää kysymyksiä.

....Aloitan ensimmäiseksi toteamalla tärkeän asian: Talmud ei ole käskykirja niin kuin Toora, jossa luetellaan jakeittain, mitä pitää tehdä ja ajatella. Talmud on sen sijaan useiden rabbien välillä käytyä väittelyä, kyselyä, riitaa ja keskustelua, jossa ensin yksi rabbi sanoo oman mielipiteensä Tooran käskyistä tai juutalaisesta historiasta, toinen sen päälle oman mielipiteensä, kolmas omansa, neljäs, viides jne. Nämä väittelyt, joissa oppineet heittävät kommenttia toistensa kirjoitteluun ovat kehittyneet vuosisatojen aikana. Tässä havainnollistettuna esimerkkisivu talmudista: http://www.colbo.fr/WebTalmud/images/p24a.gif Yhdellä sivulla on montaa eri kirjoittajaa ja erilaisia näkemyksiä.

Yksi esimerkki on kohta, jossa nahistellaan täysin teoreettisella tasolla kuolemantuomiosta. Muistan tämän pitkän väittelyn jostain yhteydestä. Yksi rabbi sanoo, että tuomio pitää laittaa täytäntöön miekalla, koska se on nopea ja inhimillinen keino, toinen rabbi taas vastustaa ja sanoo, että ei pidä kuolemantuomiossa käyttää roomalaista (miehittäjien) menetelmää, toinen ehdottaa kuolemantuomiota hirttämällä ja kolmas rabbi puolestaan vastustaa kuolemantuomiota. Mutta järisyttävää on se, miten sinun linkittämälläsi sivulla esitetään tämä pitkä keskustelu: väitetään sen koskevan jeesksen tappamisen eri menetelmien muistelua suurin piirteen käsiä yhteen hieroan ja hykerrellen , vaikka jeesusta ei missään, siis ei kertakaikkiaan missään siinä mainitakaan ja alkuperäinen teksti on jotain aivan muuta............!!!!!! Tämä jos mikään on epäreilua tulkintaa ja valehtelemista, ja tällaisia menetelmiä toisten arvioimiseksi harjoittava ihminen on kelvoton tuomaroimaan ketään.

Pointti kuitenkin tässä on se, että ei voi napata jokaista mielipidettä talmudista ikään kuin se olisi nykyjuutalaisuuteen kuuluva opinkappale, koska se saattaa yhtä hyvin olla jotain, mikä ei ole osa opetuksia lain, koska lopulta päätettiin eri tavalla. Mutta ne, jotka etisvät talmudista kohtia kauhistusten listaansa eivät välitä siitä, eivätkä välitä myöskään ovatko heidän tiivistyksensä ollenkaan lähellä totuutta.

..................Toinen pointti on se, että tuossa listassa on "lukuja" joita ei ole talmudissa olemassa ollenkaan. Lisäksi mitkään noista siteerauksista eivät ole sananmukaisia käännöksiä, vaan tuon englanniksi kirjoittaneen oma tulkinta ja tiivistys yhdeksi lauseeksi useita sivuja kestäneestä teksteistä. Sopii vain kysyä minkälaisilta sivuilta löytyivät nämä "tiivistykset" ennen kuin niitä ruvettiin googletuksen jälkeen levittämään ympäri nettiä. Nyt ihmiset vain kopioivat ja kopioivat toisiltaan tietämättä kuka on alkuperäisen tulkinnan tehnyt ja onko tämä edes ikinä nähnytkään talmudia.

...............Kolmas kohta on se, että minusta juutalaisuudella on oikeus, niin kuin kaikilla uskonnoilla, olla sitä mieltä, että muiden uskontojen opetukset eivät ole oman uskonnon opetuksia ja oman uskonnon jumalasta, joka on "oikea" jumala... niin tyhmää tai järjellistä kuin se jonkun mielestä on - se on uskontoa. Näin myös erotetaan vieraiden uskomusjärjestelmien tavat ja riitit omista, ja kielletään omia seuraajia livistämästä vieraisiin uskomujärjestelmiin - sellaista on uskonto. Jos joku ei tykkää tästä, niin voi voi, mutta turha tulla vain juutalaisuutta haukkumaan, koska suurin piirtein kaikki uskonnot pitävät muiden uskontojen jumalia epäjumalina ja tapoja epäjumalallisina, ja jos on ongelma tämän kanssa, pitää kritisoida uskontoja ja teismiä kokonaisuudessaan, eikä inistä "hyi" vain juutalaisuuden kohdalla.

Lisäksi vuosituhansia sitten kirjoitetut tekstit eivät ole koskaan ekumenisia ja sovittelevia, vaikka nykypäivänä monet uskonnot ovat antaneet periksi ja ottaneet askelia rauhaisempaan yhteiseloon. Sanoohan Paavalikin uudessa testamentissa, että kristitty ei saa edes aterioida ei-kristityn kanssa samassa pöydässä, mutta monesti kristinuskossa ei olla enää tietoisia siitä, kun maailma ympärillä muuttuu. Kaikki uskonnot kehittyvät ajan mittaan, eli pitää sen sijaan, että kritisoisi muinaisia kirjoituksia, kannattaa katsoa ensin myös uskonnon edustajien nykyisiä tapoja ja uskonnonopetusta.

........Neljäs kohta on se, lukuunottamatta noita yllä mainitsemiani törkeitä väännöksiä, on totta, että talmudissa ja toorassa on kohtia, jotka ovat epämiellyttäviä 2000-luvun länsimaalaiselle. Tervetuloa uskonnon maailmaan. Kaikki uskonnot sisältävät enemmän tai vähemmän mielipuolisia opetuksia. Jos haluat pilvilinnoja rakentavan uskonnon, tutustu jainalaiseen uskontoon tai mielummin - rupea sekulaariksi humanistiksi.

.....................Viides kohta on se, että talmudia lukevat nykyäänkin vain oppineet ja hekin kamppailevat välillä tekstin ymmärtämisessä, koska se on joissakin kohdissa hyvinkin sekavaa. Minä en ole itse koskaan lukenut sitä alkuperäistä, koska en saa, en pysy lukemaan sitä monimutkaista kieltä enkä varmastikaan ymmärtäisi siitä mitään, vaikka juutalaisuutta muuten tunnen. Itse olen lähinnä perillä joistain sitä ymmärtävien ihmisten tekemistä tiivistetyistä kommenteista tai lausunnoista, mutta siinä kaikki. Lisäksi talmud ei ole kirja etukannen ja takakannen välissä. Talmud on sanan kirjaimellisessa merkityksessa kirjasto. Tokkopa taitaa kukaan "kirjan" siteeraajaa tietää sitä, joten mietin vain mitä "kirjaa" ovat sitten lukeneet.

Perusjuutalainen, joka saa linkkisi listan käteen, ei ole monesti koskaan kuullut noista ja ihmettelee mistä ihmeestä tuommoisia on revitty. Tämä johtuu siitä, että
a) yllämainitut ovat suurin osa jotain mitä ei ole talmudissa tai ovat epäreilua tiivistämistä
b) talmudia ei lueta synagogissa tai opeteta lapsille, moni ei ole koskaan talmudia nähnytkään. Se miten talmud vaikuttaa suorimmiten perusjuutalaisten elämään on se, että rabbit käyttävät sitä apuna tulkitessaan joitain Tooran kohtia, joita kaduntallaajan pitäisi noudattaa, mutta toora ei kuvaile riittävän tarkasti sitä käskyä. Tärkeimpänä tästä varmasti ruokasäädökset ja sapattia - lepopäivää koskevat säädökset.

Onko kysyttävää?

22

2000

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • shomer_mitzvot

      kiitos seriffille asiantuntevasta ja loogisesta kirjoituksesta!

    • mutta eh en jaksa enää.

      Hieman selittelyn makua tuntuu olevan selityksesi.
      http://images.google.fi/imgres?imgurl=http://cache.eb.com/eb/image?id=82737&rendTypeId=4&imgrefurl=http://www.britannica.com/eb/art-87774&h=450&w=293&sz=18&hl=fi&start=60&um=1&tbnid=XQS2CE2-Yr3HDM:&tbnh=127&tbnw=83&prev=/images?q=talmud&start=54&ndsp=18&svnum=10&um=1&hl=fi&lr=lang_fi&client=firefox-a&channel=s&rls=org.mozilla:fi:official&hs=zSw&sa=N
      Tässä nuoret pojat opettelevat ilosanomaa eikä vain uskonoppineet vanhat rabit kuin annat ymmärtää.
      Toki muittenkin uskontojen pyhistä kirjoista löytyy mielenvikaista tekstiä mutta lukemani vie kyllä voiton!

    • h.c.

      http://www.sacred-texts.com/jud/index.htm


      no voikos tuolta siteerata?

      Kun tuolta lueskelle, eivät nuo käännökset epäselviltä vaikuta, pikemminkin päin vastoin. Niiden tarkoitushan on selventää, päätyä yksiselitteiseen tulkintaan. Tulee mieleen amerikkalainen Common Law - oikeussysteeemi, jossa on ennakkotapauksia, ja sitten ratkaisuja niiden pohjalta. Ennakkotapaukset löytyvät Tanakhista, joskus myös muualtakin. Esimerkiksi luin pohdintaa seuraavanlaisesta tapahtumasta: Aatami istui Paratiissa kun enkeit toivat hänelle paahtopaistia syötäväksi. Ja Aatami söi. -Eikö kuitenkin ole niin, että vasta Nooa sai luvan syödä lihaa? Niin, mutta paahtopaisti tuli Taivaasta, eikä mikään mikä tulee Taivaasta, voi olla epäpuhdasta/kiellettyä. Sitten kerrottin eräästä rabbista, joka kohtasi kävellessään kaksi leijonaa, jotka aikoivat pistää rabbin poskeensa; silloin taivaasta tipahti kaksi lampaankoipea, leijonat rupesivat syömään toista ja toisen rabbi vei "collegeen" ja kysyi: voiko tämä syödä? todettiin, että se, mikä putoaa taivaasta on aina puhdasta. jne. Siinä yhteydessä selvitettiin sekin asia mitä olin ihmetellyt: että mistä tulee tämä myös pakanoita koskeva kielto syödä elävistä eläimistä irroitettuja osia.


      Mitä tulee Jeesukseen, tai oikeammin kuolemantuomioiden täytäntöönpanossa käytettäviin menetelmiin, niitä selvittelee Sanhedrin -traktaatti(?). Jeesusta siellä ei kyllä mainita, miksi mainittaisikaan.

      Sanoisin näin: JOs Jeesus olisi rikkonut juutalaista lakia vastaan syyllistymällä idolatriaan tai jumalanpilkkaan, tai Jumalan pyhän nimen lausumiseen, sanhedrin olisi voinut tuomita hänet kuolemaan ja olisi voinut panna tuomion täytäntöön. Roomalaisia ei siinä olisi tarvittu. Jeesus olisi teloitettu kivittämällä ja hänen ruumiinsa olisi ripustettu puuhun.

      Tässä yhteydessä on erikoista, että Paavali muistaakseni apostolien teoissa syyttää "juutalaisia" siitä, että he Jeesuksen "tappoivat ja ripustivat puuhun" - tosin uusimmassa suomennoksessa lukee "ristinpuuhun", vaikka alkutekstin "ksulon" tarkoittaa nimenomaan puuta eikä ristiä mikä sitten olisi "tauros".

      Erikoista on myöskin Paavalin vakuuttelu Roomalaiskirjeessä, kuinka "ei esivalta miekkaa turhaan kanna", eihän kunnon ihmisellä voi olla mitään pelättävää esivallan taholta jne. Aika ihmeellistä ottaen huomioon kuinka esivalta kohteli Jeesusta.

      No tällehän on tietysti selityksenä se, että Paavalilla oli tähtäimessään Rooman valtakunnan pakanat. Kristinuskon ei ollut viisasta syyttää alkuvaiheissaan roomalaisia jumalansa tappamisesta, vaan koittaa siirtää syyllisyyttä juutalaisten niskoille. Mutta se, että evankeliumeissa nimenomaan roomalaiset teloittavat Jeesuksen, eikä juutalaiset, puhuu sen puolesta, että jos Jeesus on ollut olemassa, niin roomalaiset hänet teloittivat, koska sellaista ei olisi ollut missään mielessä järkevää sepittää.

      • Serafima

        evankeliumeista saa sen käsityksen, että sanhedrin luovutti Jeesuksen roomalaisille, koska se pelkäsi suuria levottomuuksia Jerusalemissa, jonne oli kokoontunut paljon kansaa juutalaisten pääsiäistä viettämään. Jeesusta pidettiin paitsi vääränä messiaana, myös ja ennen kaikkea kapinoitsijana ja mellakan aiheuttajana.

        Sanhedrinin jäsenet ajattelivat, että parempi on uhrata yksi mies kuin, että koko kansa tuhoutuu. Pilatus oli aikaisemmin käskenyt ristiinnaulita satoja kapinallisia. Tämä oli silloin vielä tuoreessa muistissa.


      • Anonyymi

        Tässä yhteydessä on erikoista, että Paavali muistaakseni apostolien teoissa syyttää "juutalaisia" siitä, että he Jeesuksen "tappoivat ja ripustivat puuhun" - tosin uusimmassa suomennoksessa lukee "ristinpuuhun", vaikka alkutekstin "ksulon" tarkoittaa nimenomaan puuta eikä ristiä mikä sitten olisi "tauros".

        Ap. t. 10:39 "Ja olemme kaiken sen todistajat, mitä hän teki juutalaisten maassa ja Jerusalemissa; ja hänet he ripustivat puuhun ja tappoivat."
        vs.
        Ap. t. 2: 23 "...te laista tietämättömien miesten kätten kautta naulitsitte ristille ja tapoitte."


    • talmudiin??

      Ja perustuslakia ei ollenkaan?!!
      Kun se valtio piti perustaa vasta messiaan toisen tulemisen jälkeen!?
      Juutalaisilla odottaminen kävi sietämättömäksikö?

      • illan kevennys:

        "messiaan toisen tulemisen jälkeen"!!!


      • Niinhän ne tosiuskovat juut...
        illan kevennys: kirjoitti:

        "messiaan toisen tulemisen jälkeen"!!!

        ajattelevat!
        Kait sekin lukee talmudissa?


      • vaan
        Niinhän ne tosiuskovat juut... kirjoitti:

        ajattelevat!
        Kait sekin lukee talmudissa?

        Uudessa testamentissa.Olet edelleen hauska.


      • Serafima

        Israel on täysin moderni valtio, jolla on uuden aikainen perustuslaki. Israelin valtion perustaneet juutalaiset eivät monetkaan olleet kovinkaan uskonnollisia.

        Talmud ei ole mikään lakikirja, vaan kirjakokoelma, joka sisältää TaNaKin (heprealaisen Raamatun) selityksiä. Talmudissa on kaikenlaista ja kaikentasoista aineistoa parin tuhannen vuoden ajalta, siis kaikki, mitä juutalaiset ajattelijat ovat koskaan esittäneet.


      • Tarkennus
        Serafima kirjoitti:

        Israel on täysin moderni valtio, jolla on uuden aikainen perustuslaki. Israelin valtion perustaneet juutalaiset eivät monetkaan olleet kovinkaan uskonnollisia.

        Talmud ei ole mikään lakikirja, vaan kirjakokoelma, joka sisältää TaNaKin (heprealaisen Raamatun) selityksiä. Talmudissa on kaikenlaista ja kaikentasoista aineistoa parin tuhannen vuoden ajalta, siis kaikki, mitä juutalaiset ajattelijat ovat koskaan esittäneet.

        Itse asiassa Israelilla ei ole virallista perustuslakia (Constitution), sillä on ainoastaan joukko peruslakeja (Basic Laws), joita yhdessä voisi kai kuvata eräänlaiseksi vt. perustuslaiksi. =)


      • Serafima
        Tarkennus kirjoitti:

        Itse asiassa Israelilla ei ole virallista perustuslakia (Constitution), sillä on ainoastaan joukko peruslakeja (Basic Laws), joita yhdessä voisi kai kuvata eräänlaiseksi vt. perustuslaiksi. =)

        Uskotaanko, että valtio perustetaan varsinaisesti vasta messiaan tullessa tai messiaanisen aikakauden alkaessa?


      • perustuslakia??
        Serafima kirjoitti:

        Israel on täysin moderni valtio, jolla on uuden aikainen perustuslaki. Israelin valtion perustaneet juutalaiset eivät monetkaan olleet kovinkaan uskonnollisia.

        Talmud ei ole mikään lakikirja, vaan kirjakokoelma, joka sisältää TaNaKin (heprealaisen Raamatun) selityksiä. Talmudissa on kaikenlaista ja kaikentasoista aineistoa parin tuhannen vuoden ajalta, siis kaikki, mitä juutalaiset ajattelijat ovat koskaan esittäneet.

        Vai onkos?


      • rasismia vastaan
        Serafima kirjoitti:

        Uskotaanko, että valtio perustetaan varsinaisesti vasta messiaan tullessa tai messiaanisen aikakauden alkaessa?

        uskonnollinen ryhmä joka vastustaa Israelin valtiota maallisena sekä yrityksenä nousta Jumalan tahtoa vastaan. Maanpakoon joutumisen ovat oppineet selittäneet niin että se johtuu "syntiemme paljoudesta", se on siis rangaistus. Talmudissa on kohta jossa sanotaan ettei saa nousta tätä rangaistusta vastaan ellei rangaistus tule mahdottomaksi kestää. Nämä antisionistit Neturei karta ja muutamat hassidiryhmät ovat sitä mieltä että vasta messiaan tultua kansa voi elää itsenäisenä siihen asti on oltava muiden alaisuudessa, olkoonpa millaisia juutalaisvainoja hyvänsä, vaikka sen kaltaisia kuin natsien yritys tuhota koko juutalainen kansa.


      • Serafima (ei kirjautuneena)
        perustuslakia?? kirjoitti:

        Vai onkos?

        Ei puhuta perustuslaista, ettei ärsytettäisi tiettyjä uskonnollisia ryhmiä.


    • Minni-Matleena

      ketjun. Siinä oli vain asiallista keskustelua. Ja mikäli ajattelet ettei se liittynyt uskontoon, niin siinä olet kyllä väärässä. Israelin mahdollinen EU-jäsenyys liittyy varsin paljon uskontokysymyksiin.

    • Pasi A

      Miksi kirjoitat Jeesuksen nimen pienellä? Eikö ole nurinkurista että yrität kirjoituksessasi osoittaa kuinka epäkunnioitus Jeesusta kohtaan ei ole totta mutta itse teet sen hienosti, ikäänkuin kieliopin säännöillä kikkaillen. Jos sinun nimesi kirjoitettaisiin pienellä, niin tiedät varmaan mitä se tarkoittaa. Joten argumenttisi mielestäni kääntyy itseään vastaan väittäessäsi jotain mitä itse sitten "salatusti" teet. Muuten jos ollaan rehellisiä talmud puhuu Jeesuksesta aikamoisia törkeyksiä, joten ollaan rehellisiä, myös näissä asioissa, onhan näistä jo niin paljon tietoa, että turha niistä on vaieta.

      • Anonyymi

        Jeesus ei ollut ainoa nimi alueella. Se oli kuulemma melko yleinen tuolloin.


    • Anonyymi

      Juutalainen terroristiorganisaatio Haganah tekee isku kylään Mount Carmelin lähellä murhaten 17 ja haavoittaen 33 palestiinalaista.

      Vapaaehtoisia muista arabimaista alkaa saapua puolustamaan palestiinalaisia ja arabikyliä, mutta joutuvat alakynteen, koska zionistit ovat paremmin aseistautuneita ja järjestäytyneitä.

      Englannin armeijan uniformuun pukeutunut Haganah juutalaisterroristi Jaffan keskustaan ja räjäyttää Serain, arabien kansalliskomitean käyttämän entisen Turkin hallituksen talon, murhaten 40 ja haavoittaen 98.

      Haganah juutalaisterroristit räjäyttävät pommin arabien omistamassa Semiramis hotellissa, murhaten 20 mm. Espanjan konsulin Viscount De Tapianin.

      Jaffa Gate in Jerusalem 17 Palestiinan arabia kuolee pommiräjähdyksessä.

      Zionistit räjäyttävät kolme palestiinalaisten omistamaa rakennusta. Ensimmäisessä rakennuksessa olleet 8 lasta iältään 18 kk-12 vuotta kuolevat.

      Zionisti juutalainen Stern Gang terroristiryhmä ajaa räjähtein lastatun armeijan kuorma-auton palestiinalaisten omistamaan 7-kerroksiseen Salam asuin- ja liikekiinteistöön Haifassa.

      Räjähdyksessä kuolee 11 arabia ja 3 armenialaista sekä 23 loukkaantuu.

      Stern Gang terroristijärjestön 4 jäsentä ajaa kaksi räjähtein lastattua kuorma-autoa asuntola-alueelle Iraq-kadulle Haifassa, räjähdyksessä kuolee 17 ja 100 saa vammoja.

      Juutalainen maanalainen terroristiorganisaatio IRGUN valtaa Acre vankilan ja ottaa haltuunsa suuren osan Jaffan kaupungista.

      Zionistit miinoittavat jo toisen kerran kuukauden sisällä Cairo-Haifa Expressin, lähellä Benyaminia, elektronisesti räjäytetty maamiina tappaa 40 ja haavoittaa 60.

      Juutalaiset terroristijärjestöt IRGUN ZVAIN LEUMI (MENACHEM BEGINin johdolla), STERN GANG ja PALMACH valloittavat Deir Yassin arabikylän murhaten 254 aseetonta siviiliä, joista useammat naisia ja lapsia.

      Juutalaisterroristit vievät vanhemmat palestiinalaiset miehet ja nuoret naiset panttivangeiksi Jerusalemin juutalaiskortteleihin, jossa juutalaiset murhaavat ampumalla 20 vankia.

      TÄSTÄ ALKAA MILJOONAN PALESTIINALAISEN JOUKKOPAKO

    • Anonyymi

      Zionisti terroriorganisaatio lähettää kirjapommin Palestiinaan sijoitetulle englantilaiselle armeijan upseerille, räjähdyksessä kuolee hänen veljensä Rex Farran.

      Sir Evelyn Barkerin vaimo löytää miehelleen osoitetun kirjepommin ajoissa.

      Englanti julistaa hallintonsa Palestiinassa päättyneeksi, huonosti aseistetut ja johdetut
      Egyptin, Jordanian, Syrian, Libanonin ja Irakin armeijat valtaavat Palestiinan.

      Kreivi Bernadotte (YK:n turvallisuusneuvoston Palestiinan asioiden tiedottaja) kertoo raportissaan:

      ”Ei ole oikein estää näitä sodan syyttömiä uhreja palaamasta koteihinsa Palestiinaan, samaan aikaan kun sinne virtaa juutalaisia maahanmuuttajia, jotka valtaavat maat palestiinalaisilta, jotka ovat olleet alueella vuosisatoja.”

      ”Zionistit tuhoavat laajassa mittakaavassa palestiinalaisten kyliä, ilman syytä”

      Zionisti juutalainen STERN GANG salamurhaa Kreivi Bernadotten ja hänen apulaisensa Col. Serotin juutalaisten kontrolloimalla Jerusalemin alueella. Salamurhan syy on Kreivin kampanjointi palestiinalais pakolaisten puolesta.

      Juutalaiset terroristit hyökkäävät kahteen palestiinalaisten kylään Iqritiin ja Birimiin, tuhoten nämä, tappaen lukemattoman määrän aseettomia palestiinalaisia, joista useammat naisia ja lapsia.

      Juutalaiset pakottavat henkiin jääneet jättämään kotinsa ja maansa.

      Juutalainen terroristiryhmä HANAGAN pakottaa kahden palestiinalaiskylän, Anan ja Kafr Yasifin kaikki asukkaat jättämään kotinsa ja maansa

    • Anonyymi

      Moshe Dayan (juutalainen upseeri) sanoi asian suoraan:

      “Jewish villages were built in the place of Arab villages. You do not even know the names of these Arab villages, and I do not blame you because geography books no longer exist, not only do the books not exist, the Arab villages are not there either. Nahlal arose in the place of Mahlul; Kibbutz Gvat in the place of Jibta; Kibbutz Sarid in the place of Huneifis; and Kefar Yehushu’a in the place of Tal al-Shuman. There is not one single place built in this country that did not have a former Arab Population.”

      Moshe Dayan, Israeli war hero, Address to the Technion, Haifa (as quoted in Ha’aretz, April 4, 1969)

      Jos käyttää loogista päättelykykyä, tästä TIETÄÄ, että propaganda "tyhjästä maasta maattomalle kansalle" oli valhe. Maa oli täynnä arabikyliä. Mutta arabit ovat enimmäkseen paimentolaisia. Karjan mukana liikkuvia, laitumia etsiviä. Kylät saattoivat siis siirtyä vuodenajan ja vedensaannin mukaan. maiden omistussuhteet olivat sitä myöten samoin liikkuvia.

      Joka tapauksessa Israelin itsenäistystaistelut läpikäynyt juutalainen sotaveteraani toteaa, että he, juutalaiset, valloittivat joka ikisen arabikylän, joka valloitettiin, ja rakensivat tilalle juutalaisasutuksen.

      Eiköhän Moshe Dayan tiennyt, mistä puhui.

    • Anonyymi

      Jokaisen ihmisen elämän historiasta pitäisi luoda toora, ja siitä, sekä ihmisen luonneidentiteetin käyttöjärjestelmäsarjasta pitäisi luoda "Talmud", mielellään tekoälyn avulla.

    Ketjusta on poistettu 19 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      50
      3506
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      11
      2079
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1574
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      15
      1424
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      11
      1371
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      20
      1292
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1198
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      8
      1134
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      9
      1073
    10. 23
      1059
    Aihe