On perinteinen merimiesten ruoka. Sikäli erikoinen, että tämä perinneruoka on yhteinen monien maiden, kuitenkin lähinnä pohjoismaiden kesken. Itse söin Lapskoussia viimeksi Trawemundessa, samaltahan tuo maistui kuin Turussa tai Raumalla.Eväs ei ulkonäöllään koreile, mutta pahuksen hyvää se on ja ennenkaikkea "nassikatkin" tykkää.
Joskus tätä ruokaa kutsutaan merimiesten pyttipannuksi, tai kokin kootut teokset, muista sen viikon ruokalajeista.
Tarvitset:
0.5 kg luista naudan lihaa (soppalihaa)
300 gr. luista lampaan lihaa, esim. kylkeä
300 " luista sianlihaa
10 kpl kookasta perunaa
2 kpl keskikokoista porkkanaa
200-300 gr. lanttua
1 reilun kok sipuli
pari laakerinlehteä
kokonaisia valkopippureita 7-10 kpl
1 rkl merisuolaa
Parilitraa vettä.
Kuori porkkanat lanttu ja perunat. Pieni lihat mahdollisimman pieniksi ja pane kattilaan juurekset ja lihat. Laita pippurit ja laakerinlehdet sideharso nyyttiin ja mukaan kiehumaan. Kun lihat ja juurekset ovat kypsyneet, nosta ne pois liemestä ja poista harsopussi. Laita lohkotut perunat kiehumaan. Irroittele lihat luista ja silppua ne aivan hienoksi. Survo lanttu ja porkkana soseeksi. Samoin soseuta perunat, ota keitinliemi talteen. Sekoitajuures ja lihasose perunoiden kanssa vatkaa kuohkeaksi. Keitinlientä voitkäyttää ohentamiseen tarpeen mukaan. Tarkista suola.
Tarjoa Lapskoussi korkeanakekonajonka huippuun painat lusikalla kolon joho laitat nokareen voita.
Erinomainen lounasruoka.
Lapskoussi
31
8171
Vastaukset
- Ruotsalaisittain
http://www.tasteline.com/default.ns?strItemID=showRecipe&lngRID=6546
Tuossa linkki ruotsalaisen lapskoussin eli "lapskojsin" tekoon. Ennen kaikkea sivulla on mielenkiintoinen valokuva, josta saa käsityksen miltä ruokalaji voi näyttää.
Ruoastahan on lukemattomia versioita; lähinnä lihojen laadut ja määrät vaihtelevat.
Ruotsissa lapskojs ei ole edes ensisijaisesti merimiesruokaa, vaan ihan perinteistä "kotiruokaa", sitä mitä ruotsalaiset itse kutsuvat nimellä "husmanskost".- vanha kokki
on muunnelma perinteisestä merimiesruoasta.
Alkuperä on nimittäin laivakokkien kehittämä, josta on kuten mainitsit, lukemattomia muunnoksia, kuten miltei jokaisesta ruokalajista. Tarkkaan määritellyt gourmet ruoat tekevät poikkeuksen, niissä ei sallita "omankäden" oikeutta.
Tuskinpa tuota ruokaa enää merillä edes syödään, onpahan vain mielenkiintoinen ja hyvänmakuinen jäänne purjelaiva-ajoilta.
Mielenkiintoista, että ruotsalaiset ovat muokanneet jopa nimeä. Saksassa se oli ruokalistalla asussa "Lapskous". - rotissööri
vanha kokki kirjoitti:
on muunnelma perinteisestä merimiesruoasta.
Alkuperä on nimittäin laivakokkien kehittämä, josta on kuten mainitsit, lukemattomia muunnoksia, kuten miltei jokaisesta ruokalajista. Tarkkaan määritellyt gourmet ruoat tekevät poikkeuksen, niissä ei sallita "omankäden" oikeutta.
Tuskinpa tuota ruokaa enää merillä edes syödään, onpahan vain mielenkiintoinen ja hyvänmakuinen jäänne purjelaiva-ajoilta.
Mielenkiintoista, että ruotsalaiset ovat muokanneet jopa nimeä. Saksassa se oli ruokalistalla asussa "Lapskous".isäni oli merikapteeni ja hän opetti minulle lapscousin syömisen. Parempaa ruokaa,varsinkin vanhan kokin suosittelemalla voinapilla tuskin löytää. Ehkäpä merimiespihvi tulee hyvänä kakkosena.
Minä tarjoana usein lapskoussia vieraillekin ja aina on tullut ylenpalttisia kehumisia. Jotkut tosin ovat maininneet sen olevan läskisoosia ja olen joutunut korjaamaan heidän väärinkäsityksiään. - Anonyymi
vanha kokki kirjoitti:
on muunnelma perinteisestä merimiesruoasta.
Alkuperä on nimittäin laivakokkien kehittämä, josta on kuten mainitsit, lukemattomia muunnoksia, kuten miltei jokaisesta ruokalajista. Tarkkaan määritellyt gourmet ruoat tekevät poikkeuksen, niissä ei sallita "omankäden" oikeutta.
Tuskinpa tuota ruokaa enää merillä edes syödään, onpahan vain mielenkiintoinen ja hyvänmakuinen jäänne purjelaiva-ajoilta.
Mielenkiintoista, että ruotsalaiset ovat muokanneet jopa nimeä. Saksassa se oli ruokalistalla asussa "Lapskous".Ei ruotsalaiset ole muokanneet nimeä vaan Husmanskost on Ruotsissa nimitys kaikille perinneruoille/ kotiruoille, 😊
- elisal
viime kesänä Rauman edustalla yhdellä majakalla ja tilasimme siellä lapskoussia, tietämättä yhtään mitä tuleman pitää. Oli tosiaankin herkullinen yllätys. En ole itse kokeillut kotona tehdä tuota, vaikka sainkin ohjeet mukaani, koska keittäjä sanoi, että lihat "revitään" hyvin ohuisi suikaleiksi ja muutenkin tuo tuntuu aika työläältä valmistaa. Pitäisi vaan ryhtyä toimeen tai ajella sitten Raumalle.
- vanha kokki
käytti aivan oikeaa termiä "revitään suikaleiksi", mutta minä muunsin sitä hieman aivan käytännön syistä. Lopputulos on kuitenkin lähes sama.
Repiminen suikaleiksi tarkoittaa juuri tuota luista irroittelua sormin ja samalla eroitellaan lihassäikeitä toisistaan. Sen jälkeen liha on todella revityn näköistäkin, mutta luista irroitetut, pitkät lihassäikeet kuitenkin pätkitään veisellä, repimisen jälkeen.
Lapskoussin valmistus on todella helppoa, kannattaa nähdä se kuitenkin verrattain vähäinen vaiva, jos kerran piditte ruoan maustakin. Meillä ainakin lasten lapsetkin pitävät siitä. - muistan..
vanha kokki kirjoitti:
käytti aivan oikeaa termiä "revitään suikaleiksi", mutta minä muunsin sitä hieman aivan käytännön syistä. Lopputulos on kuitenkin lähes sama.
Repiminen suikaleiksi tarkoittaa juuri tuota luista irroittelua sormin ja samalla eroitellaan lihassäikeitä toisistaan. Sen jälkeen liha on todella revityn näköistäkin, mutta luista irroitetut, pitkät lihassäikeet kuitenkin pätkitään veisellä, repimisen jälkeen.
Lapskoussin valmistus on todella helppoa, kannattaa nähdä se kuitenkin verrattain vähäinen vaiva, jos kerran piditte ruoan maustakin. Meillä ainakin lasten lapsetkin pitävät siitä.oli pakko syödä liha-muusia. Se oli jotain ton tapasta, inhosin sitä, yööööök! Olen kotoisin P-savosta.
- tobuz
tuli vaan mieleen...että engelsmannit yritti/yrittää omia tämän 'vanhan' hansakaupan ajoilta peräisin olevan 'tuhdihkon skönärien sapuskan'
- vemp
Skotlannissa tarjolla aivan samaa tavaraa: lapscous. Väittävät perinneherkun olevan sieltä kotoisin ja saattavat olla oikeassakin. Raaka-aineet ainakin ovat perinteistä skottitavaraa - lammasta, nautaa, lanttua ja muita juureksia. Ja ovathan skotlantilaiset olleet maailman sivu kovia merimiehiä.
- vanha kokki
vemp kirjoitti:
Skotlannissa tarjolla aivan samaa tavaraa: lapscous. Väittävät perinneherkun olevan sieltä kotoisin ja saattavat olla oikeassakin. Raaka-aineet ainakin ovat perinteistä skottitavaraa - lammasta, nautaa, lanttua ja muita juureksia. Ja ovathan skotlantilaiset olleet maailman sivu kovia merimiehiä.
kuitenkin kulkeutunut Suomen Raumalta maailmalle.
Anna Olsoni on keittokirjassaan v. 1892 ( Kokbok för enkel matlaning i hem och skola) julkaissut lapsko-nimisen valmistusohjeen, jossa hän neuvoo valmistamaan tämän ruoan tähteiksi jääneistä lihasta ja silavasta. Keittokirjan suomennoksessa (1893) on ruoan nimenä Skotlantilainen vatkuli. - 1892:ko
vanha kokki kirjoitti:
kuitenkin kulkeutunut Suomen Raumalta maailmalle.
Anna Olsoni on keittokirjassaan v. 1892 ( Kokbok för enkel matlaning i hem och skola) julkaissut lapsko-nimisen valmistusohjeen, jossa hän neuvoo valmistamaan tämän ruoan tähteiksi jääneistä lihasta ja silavasta. Keittokirjan suomennoksessa (1893) on ruoan nimenä Skotlantilainen vatkuli.jumala loi maailman?
"Lapskoussi on kuitenkin kulkeutunut Suomen Raumalta maailmalle".
Siis "kuitenkin". Vaikka se v. 1893 oli nimeltään "Skotlantilainen vatkuli"?
Eli mistä tämä Rauma-väite on peräisin? Sen lähteet? Kun tuo kirjoituksesi viittaa juuri Skotlantiin. - vanha kokki
1892:ko kirjoitti:
jumala loi maailman?
"Lapskoussi on kuitenkin kulkeutunut Suomen Raumalta maailmalle".
Siis "kuitenkin". Vaikka se v. 1893 oli nimeltään "Skotlantilainen vatkuli"?
Eli mistä tämä Rauma-väite on peräisin? Sen lähteet? Kun tuo kirjoituksesi viittaa juuri Skotlantiin.maailman sivu omineet tai vähätelleet kaikkea suomalaisuutta, joten on varsin luontevaa, että myös tämä mainio ruoka on siirretty joidenkin muiden keksinnöksi. Eihän toki nyt Suomesta, tuosta metsäläiskansasta voi irrota mitään hyvää. Mutta kysäiseppäs piruuttasi esimerkiksi Hampurissa käydessäsi ravintoloissa joissa ko. evästä tarjotaan, mikä sen historiikki on heidänkin mielestään. Raum o ain Raum, eikä skoteista puhuta sanaakaan. Heillä on eräs toinen "herkku".
- vanha kokki
vanha kokki kirjoitti:
maailman sivu omineet tai vähätelleet kaikkea suomalaisuutta, joten on varsin luontevaa, että myös tämä mainio ruoka on siirretty joidenkin muiden keksinnöksi. Eihän toki nyt Suomesta, tuosta metsäläiskansasta voi irrota mitään hyvää. Mutta kysäiseppäs piruuttasi esimerkiksi Hampurissa käydessäsi ravintoloissa joissa ko. evästä tarjotaan, mikä sen historiikki on heidänkin mielestään. Raum o ain Raum, eikä skoteista puhuta sanaakaan. Heillä on eräs toinen "herkku".
Yksikään englantilainen keittokirja ei vahvista tuota ruotsalaista teesiä, vaan he vättävät kyseisen ruoan olevan tuntematonta skandinavista alkuperää.
- tavailla
vanha kokki kirjoitti:
Yksikään englantilainen keittokirja ei vahvista tuota ruotsalaista teesiä, vaan he vättävät kyseisen ruoan olevan tuntematonta skandinavista alkuperää.
tätä norjan kielistä Wikipedia-sivua.
Siitä ilmenee, että lapskoussi tai tässä kirjoitettuna lapskaus on peräisin Saksasta 1700-luvulta, vaikka ruokaa maailmalla (ja etenkin Hollannissa) mielletään lähinnä norjalaiseksi ruoaksi. Myös nimi on peräisin alasaksan murteesta, kuten sivustolta selviää.
Kaikki tämä ei poista sitä, etteikö ruokalaji olisi myös Raumalla ollut pitkään suosittu, mutta väite, että se olisi sieltä peräisin, on täysin tuulesta temmattu ja vailla mitään historiallista faktaa. Raumalaiset itse saattavat uskoa ruokalajin "raumalaisuuteen", mutta jo talonpoikaisjärkihän sanoo, että ruoka on levinnyt merimiesten mukana Saksasta (ja muualta missä seilorit muinoin seilasivat) Raumalle eikä Raumalta Saksaan. - Edellinen
tavailla kirjoitti:
tätä norjan kielistä Wikipedia-sivua.
Siitä ilmenee, että lapskoussi tai tässä kirjoitettuna lapskaus on peräisin Saksasta 1700-luvulta, vaikka ruokaa maailmalla (ja etenkin Hollannissa) mielletään lähinnä norjalaiseksi ruoaksi. Myös nimi on peräisin alasaksan murteesta, kuten sivustolta selviää.
Kaikki tämä ei poista sitä, etteikö ruokalaji olisi myös Raumalla ollut pitkään suosittu, mutta väite, että se olisi sieltä peräisin, on täysin tuulesta temmattu ja vailla mitään historiallista faktaa. Raumalaiset itse saattavat uskoa ruokalajin "raumalaisuuteen", mutta jo talonpoikaisjärkihän sanoo, että ruoka on levinnyt merimiesten mukana Saksasta (ja muualta missä seilorit muinoin seilasivat) Raumalle eikä Raumalta Saksaan.http://no.wikipedia.org/wiki/Lapskaus
Tuo linkki, johon viittasin edellä, unohtui, mutta on siis nyt tuossa yllä.
Anteeksi! - vanha kokki
Edellinen kirjoitti:
http://no.wikipedia.org/wiki/Lapskaus
Tuo linkki, johon viittasin edellä, unohtui, mutta on siis nyt tuossa yllä.
Anteeksi!tiedot tekee erehtymättömiksi, sillä kuka tahansa voi sinne "tietojaan" kirjoitella. Kyllä Raumalta on purjehdittu maailmalla jo 1700 luvulla, kannattaa lukea myös historian kirjoja. Kukin pysyköön kannassaan, koska oikean vastauksen antaminen sadan prosentin varmuudella tuskin keneltäkään meistä onnistuu ja kyseinen keksijä kokki o seilaillut jo tovin muissa vesissä.
- että tämä
vanha kokki kirjoitti:
tiedot tekee erehtymättömiksi, sillä kuka tahansa voi sinne "tietojaan" kirjoitella. Kyllä Raumalta on purjehdittu maailmalla jo 1700 luvulla, kannattaa lukea myös historian kirjoja. Kukin pysyköön kannassaan, koska oikean vastauksen antaminen sadan prosentin varmuudella tuskin keneltäkään meistä onnistuu ja kyseinen keksijä kokki o seilaillut jo tovin muissa vesissä.
"vanha kokki" ei pysty esittämään ainoatakaan lähdettä tai muuta faktaviittausta väitteelleen, että lapskous on Raumalta peräisin. Vain se, että hän itse haluaa näin uskoa.
Eläköön hän toki minun puolestani haavemaailmoissaan, jos siitä onnelliseksi tulee.
Omituinen on silti hänen väitteensä, että lapskousin "skottilaisuus" on jokin "ruotsalaisten teesi" - vain siksi, että ruotsalaisniminen Anna Olsoni on kirjoittanut ruotsinkielisen keittokirjan v. 1892 (!) mm. lapskousista, ja kirjan SUOMENNOKSESSA ruoasta käytetään nimitystä "skotlantilainen vatkuli"!
Ja "vanhan kokin" johtopäätös tästä on se kaikkein huikein: "Ruotsalaisethan ovat
maailman sivu omineet tai vähätelleet kaikkea suomalaisuutta"!!! Onpahan salaliittoteoria!
Mutta tämmöisiin päättömyyksiinhän ajaudutaan, kun "vanhan kokin" sokea kansalliskiihko sumentaa terveen harkintakyvyn.
Olisi viisainta, että "vanha kokki" pitäytyy siihen minkä osaa, eli ruoanlaittoon, ja jättää historiankirjoituksen muille.
Kuvaavaa "vanhan kokin" järjen sumentamalle kansalliskiihkoiselle asenteelle on, että hän saattaa kirjoittaa jonkin maan nimen pienellä alkukirjaimella, mutta vastaavan kansallisuuden nimen isolla alkukirjaimella. Tosin on yksi poikkeus: Ruotsi ja ruotsalaiset hän kirjoittaa aina pienellä alkukirjaimella...
Säälittävää. - nita*
että tämä kirjoitti:
"vanha kokki" ei pysty esittämään ainoatakaan lähdettä tai muuta faktaviittausta väitteelleen, että lapskous on Raumalta peräisin. Vain se, että hän itse haluaa näin uskoa.
Eläköön hän toki minun puolestani haavemaailmoissaan, jos siitä onnelliseksi tulee.
Omituinen on silti hänen väitteensä, että lapskousin "skottilaisuus" on jokin "ruotsalaisten teesi" - vain siksi, että ruotsalaisniminen Anna Olsoni on kirjoittanut ruotsinkielisen keittokirjan v. 1892 (!) mm. lapskousista, ja kirjan SUOMENNOKSESSA ruoasta käytetään nimitystä "skotlantilainen vatkuli"!
Ja "vanhan kokin" johtopäätös tästä on se kaikkein huikein: "Ruotsalaisethan ovat
maailman sivu omineet tai vähätelleet kaikkea suomalaisuutta"!!! Onpahan salaliittoteoria!
Mutta tämmöisiin päättömyyksiinhän ajaudutaan, kun "vanhan kokin" sokea kansalliskiihko sumentaa terveen harkintakyvyn.
Olisi viisainta, että "vanha kokki" pitäytyy siihen minkä osaa, eli ruoanlaittoon, ja jättää historiankirjoituksen muille.
Kuvaavaa "vanhan kokin" järjen sumentamalle kansalliskiihkoiselle asenteelle on, että hän saattaa kirjoittaa jonkin maan nimen pienellä alkukirjaimella, mutta vastaavan kansallisuuden nimen isolla alkukirjaimella. Tosin on yksi poikkeus: Ruotsi ja ruotsalaiset hän kirjoittaa aina pienellä alkukirjaimella...
Säälittävää.herranjestas millainen saivartelija sinä taas olet. Yleensä ottaen mitä väliä mistä ko. ruoka on, olkoon vaikka Ikurutsista, pääasiahan on se, että saamme nauttia siitä. Vanha kokki on kuule paljon viisaampi kuin me, joten jos hän kirjoittaa joskus väärin niin mitä sitten, eihän tämä mikään yo-aine ole. Elä tätä elämää, äläkä takerru pikkuseikkoihin.
- sitten
nita* kirjoitti:
herranjestas millainen saivartelija sinä taas olet. Yleensä ottaen mitä väliä mistä ko. ruoka on, olkoon vaikka Ikurutsista, pääasiahan on se, että saamme nauttia siitä. Vanha kokki on kuule paljon viisaampi kuin me, joten jos hän kirjoittaa joskus väärin niin mitä sitten, eihän tämä mikään yo-aine ole. Elä tätä elämää, äläkä takerru pikkuseikkoihin.
ymmärtänyt hölkäsen pöläystä tuosta edellisestä...
- vanha kokki
että tämä kirjoitti:
"vanha kokki" ei pysty esittämään ainoatakaan lähdettä tai muuta faktaviittausta väitteelleen, että lapskous on Raumalta peräisin. Vain se, että hän itse haluaa näin uskoa.
Eläköön hän toki minun puolestani haavemaailmoissaan, jos siitä onnelliseksi tulee.
Omituinen on silti hänen väitteensä, että lapskousin "skottilaisuus" on jokin "ruotsalaisten teesi" - vain siksi, että ruotsalaisniminen Anna Olsoni on kirjoittanut ruotsinkielisen keittokirjan v. 1892 (!) mm. lapskousista, ja kirjan SUOMENNOKSESSA ruoasta käytetään nimitystä "skotlantilainen vatkuli"!
Ja "vanhan kokin" johtopäätös tästä on se kaikkein huikein: "Ruotsalaisethan ovat
maailman sivu omineet tai vähätelleet kaikkea suomalaisuutta"!!! Onpahan salaliittoteoria!
Mutta tämmöisiin päättömyyksiinhän ajaudutaan, kun "vanhan kokin" sokea kansalliskiihko sumentaa terveen harkintakyvyn.
Olisi viisainta, että "vanha kokki" pitäytyy siihen minkä osaa, eli ruoanlaittoon, ja jättää historiankirjoituksen muille.
Kuvaavaa "vanhan kokin" järjen sumentamalle kansalliskiihkoiselle asenteelle on, että hän saattaa kirjoittaa jonkin maan nimen pienellä alkukirjaimella, mutta vastaavan kansallisuuden nimen isolla alkukirjaimella. Tosin on yksi poikkeus: Ruotsi ja ruotsalaiset hän kirjoittaa aina pienellä alkukirjaimella...
Säälittävää.Vielä kerran palaan tuohon Lapskoussiin ja Raumalaisten merenkulkuun. Raumalaiset olivat tunnettuja ja tunnustettuja merenkulkijoita jo vuonna 1440 ja tätä kunniakasta purjehtimista ruotsiin, Tanskaan, Saksaan ja baltian maihin jatkui aina 1600 luvulle asti, kunnes, ketkäpä muut, kuin ruotsalaiset kielsivät heiltä merenkulun muihin merentakaisiin, paikkoihin kuin Tukholmaan, kielto oli voimassa 130 vuotta. Tämä on faktaa. Jos haluan uskoa että tuo ruoka on Raumalaista alkuperää , se on kai minun asiani, sillä siinä uskossa sen kerron muillekin, kunnes joku toisin todistaa. Entäpä jos kirjoitan tuon "uskoni" Wikipediaan, onko se silloin luotettavampaa tietoa. Miksi yleensä ei voida kummastelematta sulattaa tietoa, että tässäkin maassa voidaan keksiä jotakin. Eräänä esimerkkinä, tosin toiselta sektorilta, keksintö jonka insinööri Kaario oivalsi ja rakensi, nimittäin ilmatyynyalus. Nykyään kaikille on lähes päivänselvää että kyseessä on Englantilainen keksintö. Lisäksi olen sitä ikäluokkaa, joka muistaa kyllä ruotsalaisten suhtautumisen Suomalaisiin alentuvana. Mistähän lienee peräisin sanonta bettre folk? Onhan tuo vieläkin nähtävissä, jos esimerkiksi joku urheilija pärjää maailman tasolla, niin kyllä kivet ja kannotkin käännetään, että löytyisi jotain juurta ruotsalaisuuteen. Skottilaisille suon mielelläni Haggiksen, sillä se eittämättä on sieltä, mutta toisin väittäjät Lapskoussin kohdalla joutuvat sen minulle todistamaan, ennen kuin pääni käännän. Edelleenkin olen isänmaallinen, mutta en yltiösellainen, monen muunkin kannattaisi muistaa, että olemme vain pienen pieni kansa venäjän kupeessa, mutta pirullisen itsenäinen, ainakin olimme. Lopuksi, jos joku lataa pöytään todistettavasti kesijän nimen ja kansallisuuden, olen valmis pyörtämään sanani, mutta sen pitää olla kiven kovaa faktaa.
- Vähäsen
vanha kokki kirjoitti:
Vielä kerran palaan tuohon Lapskoussiin ja Raumalaisten merenkulkuun. Raumalaiset olivat tunnettuja ja tunnustettuja merenkulkijoita jo vuonna 1440 ja tätä kunniakasta purjehtimista ruotsiin, Tanskaan, Saksaan ja baltian maihin jatkui aina 1600 luvulle asti, kunnes, ketkäpä muut, kuin ruotsalaiset kielsivät heiltä merenkulun muihin merentakaisiin, paikkoihin kuin Tukholmaan, kielto oli voimassa 130 vuotta. Tämä on faktaa. Jos haluan uskoa että tuo ruoka on Raumalaista alkuperää , se on kai minun asiani, sillä siinä uskossa sen kerron muillekin, kunnes joku toisin todistaa. Entäpä jos kirjoitan tuon "uskoni" Wikipediaan, onko se silloin luotettavampaa tietoa. Miksi yleensä ei voida kummastelematta sulattaa tietoa, että tässäkin maassa voidaan keksiä jotakin. Eräänä esimerkkinä, tosin toiselta sektorilta, keksintö jonka insinööri Kaario oivalsi ja rakensi, nimittäin ilmatyynyalus. Nykyään kaikille on lähes päivänselvää että kyseessä on Englantilainen keksintö. Lisäksi olen sitä ikäluokkaa, joka muistaa kyllä ruotsalaisten suhtautumisen Suomalaisiin alentuvana. Mistähän lienee peräisin sanonta bettre folk? Onhan tuo vieläkin nähtävissä, jos esimerkiksi joku urheilija pärjää maailman tasolla, niin kyllä kivet ja kannotkin käännetään, että löytyisi jotain juurta ruotsalaisuuteen. Skottilaisille suon mielelläni Haggiksen, sillä se eittämättä on sieltä, mutta toisin väittäjät Lapskoussin kohdalla joutuvat sen minulle todistamaan, ennen kuin pääni käännän. Edelleenkin olen isänmaallinen, mutta en yltiösellainen, monen muunkin kannattaisi muistaa, että olemme vain pienen pieni kansa venäjän kupeessa, mutta pirullisen itsenäinen, ainakin olimme. Lopuksi, jos joku lataa pöytään todistettavasti kesijän nimen ja kansallisuuden, olen valmis pyörtämään sanani, mutta sen pitää olla kiven kovaa faktaa.
Katsopa huviksesi tuosta linkistä: http://artikkelihaku.kansallisbiografia.fi/artikkeli/4682/
Tietoja Anna Olsonista, jota mainostit aiemmin - syyttäen häntä kuitenkin suurin piirtein "lapskousin" riistämisestä raumalaisilta ja suomalaisuuden vähättelystä... - Edellinen
Vähäsen kirjoitti:
Katsopa huviksesi tuosta linkistä: http://artikkelihaku.kansallisbiografia.fi/artikkeli/4682/
Tietoja Anna Olsonista, jota mainostit aiemmin - syyttäen häntä kuitenkin suurin piirtein "lapskousin" riistämisestä raumalaisilta ja suomalaisuuden vähättelystä...Vieläkin muuten sinulta uupuu pieninkin faktaviittaus siitä, että lapskoussi olisi raumalaista alkuperää...
Lisäksi olet ymmärtänyt Wikipedian TÄYSIN väärin, jos luulet, että kuka tahansa voi kirjoittaa siihen mitä tahansa, ja se julkaistaan. Kaikki faktatiedot tarkistetaan, ennen kuin mikään juttu julkaistaan.
Ota selvää asioista, ennen kuin vedät hatustasi täydellistä "mutua". - vanha kokki
Edellinen kirjoitti:
Vieläkin muuten sinulta uupuu pieninkin faktaviittaus siitä, että lapskoussi olisi raumalaista alkuperää...
Lisäksi olet ymmärtänyt Wikipedian TÄYSIN väärin, jos luulet, että kuka tahansa voi kirjoittaa siihen mitä tahansa, ja se julkaistaan. Kaikki faktatiedot tarkistetaan, ennen kuin mikään juttu julkaistaan.
Ota selvää asioista, ennen kuin vedät hatustasi täydellistä "mutua".Todistaa ettei niin ole. Hedelmätön väittely puolestani päättyy tähän, kunnes esität minulle faktaa päinvastaisesta. Wikipedian tiedoista on keskusteltu ennenkin, etenkin niiden uskottavuudesta. Mihin perustui oma väitteesi, että Saksalaiset purjehtivat Raumalle, mutta ei päinvastoin.
Mistähän kyseinen kotitalouspopettaja sai tiedon lapskoussista. Jään odottelemaan sinulta päinvastaista todistetta ruoan alkuperästä.
Omani perustuu siihen jämäkkään saksalaiskokin väitteeseen Hampurissa, hän sanoi Lapskoussia Suomalaisten merimiesten ja nimenomaa Raumalaisten keksinnöksi, ihmetellessäni sen esiintymistä ruokalistalla. - lapskoussista...
vanha kokki kirjoitti:
Vielä kerran palaan tuohon Lapskoussiin ja Raumalaisten merenkulkuun. Raumalaiset olivat tunnettuja ja tunnustettuja merenkulkijoita jo vuonna 1440 ja tätä kunniakasta purjehtimista ruotsiin, Tanskaan, Saksaan ja baltian maihin jatkui aina 1600 luvulle asti, kunnes, ketkäpä muut, kuin ruotsalaiset kielsivät heiltä merenkulun muihin merentakaisiin, paikkoihin kuin Tukholmaan, kielto oli voimassa 130 vuotta. Tämä on faktaa. Jos haluan uskoa että tuo ruoka on Raumalaista alkuperää , se on kai minun asiani, sillä siinä uskossa sen kerron muillekin, kunnes joku toisin todistaa. Entäpä jos kirjoitan tuon "uskoni" Wikipediaan, onko se silloin luotettavampaa tietoa. Miksi yleensä ei voida kummastelematta sulattaa tietoa, että tässäkin maassa voidaan keksiä jotakin. Eräänä esimerkkinä, tosin toiselta sektorilta, keksintö jonka insinööri Kaario oivalsi ja rakensi, nimittäin ilmatyynyalus. Nykyään kaikille on lähes päivänselvää että kyseessä on Englantilainen keksintö. Lisäksi olen sitä ikäluokkaa, joka muistaa kyllä ruotsalaisten suhtautumisen Suomalaisiin alentuvana. Mistähän lienee peräisin sanonta bettre folk? Onhan tuo vieläkin nähtävissä, jos esimerkiksi joku urheilija pärjää maailman tasolla, niin kyllä kivet ja kannotkin käännetään, että löytyisi jotain juurta ruotsalaisuuteen. Skottilaisille suon mielelläni Haggiksen, sillä se eittämättä on sieltä, mutta toisin väittäjät Lapskoussin kohdalla joutuvat sen minulle todistamaan, ennen kuin pääni käännän. Edelleenkin olen isänmaallinen, mutta en yltiösellainen, monen muunkin kannattaisi muistaa, että olemme vain pienen pieni kansa venäjän kupeessa, mutta pirullisen itsenäinen, ainakin olimme. Lopuksi, jos joku lataa pöytään todistettavasti kesijän nimen ja kansallisuuden, olen valmis pyörtämään sanani, mutta sen pitää olla kiven kovaa faktaa.
Lue Uusi Rauma -lehdestä mitä mieltä raumalaiset itse ovat lapskoussin alkuperästä. Linkki tässä:
http://www.uusirauma.fi/artikkeli.phtml?id=3471 - katso siis
vanha kokki kirjoitti:
Todistaa ettei niin ole. Hedelmätön väittely puolestani päättyy tähän, kunnes esität minulle faktaa päinvastaisesta. Wikipedian tiedoista on keskusteltu ennenkin, etenkin niiden uskottavuudesta. Mihin perustui oma väitteesi, että Saksalaiset purjehtivat Raumalle, mutta ei päinvastoin.
Mistähän kyseinen kotitalouspopettaja sai tiedon lapskoussista. Jään odottelemaan sinulta päinvastaista todistetta ruoan alkuperästä.
Omani perustuu siihen jämäkkään saksalaiskokin väitteeseen Hampurissa, hän sanoi Lapskoussia Suomalaisten merimiesten ja nimenomaa Raumalaisten keksinnöksi, ihmetellessäni sen esiintymistä ruokalistalla.tuo oheinen Uusi Rauma -lehden linkki...
- vanha kokki
lapskoussista... kirjoitti:
Lue Uusi Rauma -lehdestä mitä mieltä raumalaiset itse ovat lapskoussin alkuperästä. Linkki tässä:
http://www.uusirauma.fi/artikkeli.phtml?id=3471Mutta Raumalaiset martatko ovat se varma totuutesi; valitettavasti heidän olettamuksensa ei saa minua vakuuttuneeksi. Omasta puolestani alan asian tonkimisen perusteellisesti, jo ihan mielenkiinnosta. Ihmettelen tosin saksalaiskokin lausuntoa reilut kolmekymmentä vuotta sitten. Olikohan hänkin vain suomenmielinen. Katsotaan saanko mitään todisteita kasaan, se selviää vain historian kirjoista, jotka käsittelevät merenkulkua yleensä ja siihen liittyvää detaljitietoa.Laivojen kippareilla on ollut joskus tapana viedä lokiin erityisiä tapauksia ja koska tuo ruoka on usein ollut "viikkokatsaus", luulisi siitä löytyvän jotakin merkintöä. Voi olla että jopa "mönsträyslistoissa" saattaa olla mainintoja. Palaamme asiaan.
- Kartsa
Äitini vietti usein kesät 1950-luvulla sukulaistensa ja ystäviensä luona Norjassa
Tuliaisena hän toi useita norjalaisia reseptejä Rovaniemelle kuten lapskauksen jota söin usein muksuna
Nyt äitini on paljon yli 80v ja etsin hänen muistinsa virkistämiseksi lapskauksen reseptiä jonka hän toi tullessaan mutta tähän asti turhaan
Lapskaus tehtiin tähän pohjois-Norjalaiseen tapaan jauhelihasta, kuutioidusta perunasta, pippureista ja jostain muusta, itsekään en enää muista, mutta muistutti liha-perunavuokaa mutta oli paljon maistuvampi, jos olisi sallittu olisin nuollut lautasen
Kenelläkään tätä Norjalaista (nimenomaan pohjois-Norjalaista) reseptiä? tässä lihaa ei revitä tms
KIITOS
t
Kartsa
- Viljamsson
Koittakaa nyt muistaa riidellessänne sekin, että vielä 1700 luvulla Rauma oli Ruotsin kaupunki. Ruotsihan ulottui silloin karjalaan asti. Suomea ei ollut olemassakaan.
- Vanha kokki
koita sinäkin huomioida että ketju on jo vuosia vanha, riidat on riidelty ajat sitten, tollo.
- Lounasstadissa
Hilpeän painin saitte aiheesta aikaiseksi. Mutta yhtäkaikki, söin juuri elämäni ensimmäistä kertaa suoraan Raumalta tuotua lapskoussia. Kokkina kuulemma Makke Poroholmasta. Jäätävän hyvää.
- 17000.Volvoa
Volvon tehtaan ruokalassa Torslandassa söin 1969 ja 1970 ruokaa nimeltä lapskoja.
Pottumuusia jossa oli lihanriekaleita. Ihan se meni ruuasta, ei siinä mitään. Suomessa en ole siihen törmännyt.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1132943Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen232369Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631082006- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711368Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2511057- 711044
- 801044