pelko saksanpaimenkoiria kohtaan

malpal

Hei!

Hankimme koiranpennun (jackrussellinterrieri) reilu vuosi sitten. Koiramme on erittäin rauhallinen (jopa liiankin) ja hyväluonteinen. Aloitimme sosiaalistamisen samantien ihmisiin ja varsinkin muihin koiriin. Alueellamme asuu paljon koiria, varsinkin saksanpaimenkoiria (noin 10). Yritimme tutustua myös niihin, mutta vastaanotto oli erittäin ikävä. Kaikki vastaantulevat sakemannit alkoivat rähistä hampaat irvessä pennullemme, vaikka sillä heilui häntä ja se oli leikkiasennossa/ heittäytyi selällensä. Omistajilla oli vaikeuksia pitää koiriansa hallinnassa. Eräänä iltana eräs saksanpaimenkoira yllättäen puraisi takaapäin koiraamme, onneksi siitä selvittiin vain tikeillä. Olen näistä kokemuksista huolimatta yrittänyt pitää avoimen mielen saksanpaimenkoiria kohtaan. Tiedän, että rodusta se ei voi olla kiinni, vaan enemmänkin kasvatuksesta. Mitä mieltä olette? En vain ole onnistunut tapamaan kilttiä yksilöä vielä. Koiramme pelkää nykyään aivan hirveästi kyseisen rodun edustajia ja rähinä puolin ja toisin on aina edessä. Muiden koirien kanssa ei ole mitään ongelmia.

16

1638

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • reunalla

      mitä minä olen niitä tavannut niin ihan kiltti rotuhan se on,Jospa siinä sun hännän heiluttajassa mättäis joku,tutkippa se käytöstä ja mieti onko se ihan normaalia kun iso kaveri
      viestittää jo pitkältä että lipi lipi kaveri en ole,tuo koirien maailma on pikkaisen erinlaisempi kuin meidän ihmisten.(Luulisin?)

    • -.,-.,-.,-.,

      Toki koira traumatisoituu helposti tuollaisista kokemuksista. Valitettavasti tilanteessa on yksi suuri ongelmaosapuoli - sinä koirasi omistajana.

      Puuttumatta mitenkään saksanpaimenkoiran ominaisuuksiin kysyn, miksi ihmeessä tunget koiraasi "sosiaalistumaan" vieraiden koirien armoille? Se on monellakin tapaa suoranaista venäläistä rulettia, jossa panoksena on pentusi hyvinvointi.

      Kaikki koirat eivät ole tyypiltään sellaisia, että ne tulisivat kaikkien vieraiden koirien kanssa toimeen, ja mistä ihmeestä kumpuaa niinkin älytön ajatus, kuin että niiden jotenkin pitäisi tulla..? Sehän on jo tilanteenakin täysin luonnoton. Tilannetta pahentavat ne aasityönaikaiset koiranomistajat, jotka kuvittelevat, että kaikkien koirien pitää tulla toimeen keskenään, ja että pentu pitää "sosiaalistaa" tuputtamalla sitä tutustumaan vieraisiin koiriin. VÄÄRIN, eikä oikein pahemmin voisi pieleen mennäkään.

      Jos mielestäsi koirastasi kasvaa sosiaalinen sillä, että se pakotetaan täysin luonnottomaan tilanteeseen heti pikkupennusta asti, opetat koiralle ainoastaan käyttäytymismalleja, joilla se selviää tilanteesta (mielistely etc). Et opeta siitä varmaa ja hyvinkäyttäytyvää, neutraalisti muihin kulkijoihin suhtautuvaa lemmikkiä.

      Lisäksi et koskaan voi olla varma vieraiden koirien suhtautumisesta pentuusi, tai pentusi suhtautumisesta vieraisiin koiriin. Liian moni selittää, miten heidän koiransa haluaa niin kovasti leikkiä vieraiden koirien kanssa, vaikka todellisuudessa koira hädissään mielistelee kaikkia muita koiria, koska sen omistaja (lauman johtaja, johon pennulla pitäisi olla pettämätön ja vankkumaton luottamus) asettaa sen kammottaviin tilanteisiin, jossa se joutuu selviytymään henkisesti aivan yksin.

      Joten alahan vihdoin käyttäytyä kuin koiranomistajan kuuluu. Jätä vieraat koirat omaan arvoonsa ja opeta pentusi olemaan huomioimatta niitä mitenkään. Hoida ne sosiaaliset kontaktit vain taatusti tuttujen koirien kanssa ja pysy kaukana koirapuistoista ym. koiramaailman sairaista ilmiöistä. Koiran (varsinkin pennun) vieminen koirapuistoon on jotakuinkin sama asia, kuin menisit itse iltakävelylle Harlemiin. Tervemenoa, mutta anna sen koirasi elää henkisesti ja fyysisesti tervettä ja tasapainoista elämää.

      • Empsku

        tuollainen käyttäytyminen muita koiria kohtaan on ihan yksilöllistä. Meidänkin koira rähisee muille koirille,mutta ei ole vihainen, hakee vaan leikkikaveria erinlaisella tavalla.


      • hei, voiko

        koirapuistossa olla silloin kun siellä ei ole muita koiria?


    • saksanpaimenkoira...

      on hermostoltaan heikko, mikä yhdessä muiden ominaisuuksien kanssa saa ne rähisemään jopa pennuille.

      Mutta asian ydin on, että pentua ei tosiaan kannata tutustuttaa kuin tuttuihin, varmoihin koiriin, sillä vieraan lauman yksilö ei samalla lailla kunnioita pentua kuin omassa laumassa aikuiset yksilöt,

      ja pennun ensisijainen reaktio on oikeastaan pelko sen kohdatessa vieraan lauman koiria, ja mielistely on pelosta johtuvaa, ei suinkaan ilosta. Ja koirapuistot varmin tapa pilata tosiaan suhde pentuun sen joutuessa liian rajuihin leikkeihin tai jopa purruksi.

    • sp.n omistaja

      Ikävää, että koirasi on alkanut pelätä. Puremistapauksia ei kyllä saisi sattua. Omistajan pitäisi pitää koiransa hallinnassa niin, ettei se pääse puremaan toista koiraa. Ihan aina ei vahinkoja tietenkään voi välttää, mutta usein omistajalla olisi kyllä mahdollisuus estää ne.

      Edellinen kirjoittaja on oikeassa siinä, että kadulla ei kannata päästää koiraa tervehtimään vieraita koiria. Itse en uskaltaisi jo tarttuvien tautienkaan takia. Etsi muutama sopiva koira alueelta, joiden kanssa sovitte yhteisiä peuhuaikoja. Toivottavasti löytäisitte myös jonkun mukavan sp:n, jonka avulla koirasi pääsisi pelostaan!

      Usein räyhäävä koira on nuori koira, joka räyhää epävarmuuttaan. Sellainen on loppujen lopuksi yleensä ihan ystävällinen. Tietenkään pienen koiran kanssa ei tee mieli mennä kokeilemaan...

      Oikeassa olet, että syy räyhäämiseen on yleensä siellä remmin toisessa päässä. Kaikki eivät valitettavasti osaa opettaa koiraansa tavoille. Epäsosiaalisenkin koiran pitäisi osata ohittaa muut koirat kadulla hiljaa. Itse voit helpottaa tilanteita pitämällä koirasi niin, ettei se pääse juoksemaan kohti toista, tuijottamaan sitä tai haukkumaan. Nuo kun laukaisevat helposti puolustuskäyttäytymistä koirissa, joilla puolustusviettiä on (joillakin roduilla/yksilöillä sitä on enemmän kuin toisilla).

    • m-li, ei jaksa kirjautua

      Saksanpaimenkoira, erityisesti uros, ei ole yleensä sellainen, joka tulee "kaikkien muiden koirien kanssa toimeen". Minusta se ei ole puutteellista sosialistamista, vaan voimakkaan uroksen normaalia käyttäytymistä. Se, että koira raivoaa vastaantuleville suu vaahdossa on kyllä puhtaasti kasvatus/koulutuskysymys. Mutta vaikka meidän urokset kohtaavat vastaantulevat koirat rauhallisesti, en todellakaan suosittelisi tuomaan huomattavan paljon pienempää koiraa, edes pentua, tai saman sukupuolen edustajaa tutustumaan nenäetäisyydelle.

      Kuten joku jo aeimmin kirjoittikin, ei ne hihnalenkit ole mikään paikka tai aika sosialistaa pentua. Päinvastoin, pennulle pitäisi opettaa heti alusta asti, että hihnassa kuljetaan välittämättä muista koirista. Käyttämäsi menetelmä on varma keino saada kohta nuori koira, joka kiskoo neliveto päällä kaikkien vastaantulevien koirien luokse, mahdollisesti haukkuen. Hanki pennulle muutamia koiratuttuja ja hoida homma rauhallisessa paikassa, vaikkapa pihalla, siten että koirat ovat vapaana.

      En näe juurikaan mitään syytä, miksi koiran olisi pakko tulla toimeen laumansa ulkopuolisten koirien kanssa, saati leikkiä niiden kanssa.

      Kyllä saksanpaimenkoirissakin on paljon yksilöitä, jotka tulevat muiden koirien kanssa toimeen. Meillä kotona narttu on tyyppiesimerkki suuresta koirasta, joka tulee toimeen kaikenikäisten ja kokoisten koirien kanssa. Luonteeton se ei ole, samanikäisen nartun kanssa voisi käydä kuitenkin huonosti.

    • isoista koirista ..pienistä kylläkin on ..tuli vaan mieleen eräskin kerta kun ohitin erästä pikkukoiraa omistajineen niin oma koirani seurasi nätisti sivulla vaikka tämä pikkupeto syöksyi koirani takajalkoja näykkimään omistajan noteeraamatta mitenkään. Ärähdin pikkupedon omistajalle että jos ei tää mun koira pure niin se ei tarkoita etteikö emäntä puris! Veti loukkaantuneen näköisenä pikkupetonsa pois...

      • Oikein!!

        :))


    • riimu

      On yksi sakemanni joka ei toisille koirille ala rähistä.(Paitsi jos aloitteen tekijä on toinen koira)
      Me ollaan toki ihan ensimmäisen rokotuksen jälkeen käytetty koirapuistossa.

    • lllllllllllllllllllllllllll...

      Voi luoja, mikä törppö oletkaan. Olet mennyt lykkäämään koirasi toisen koiran reviirille ja vielä ihmettelet toisen koiran käytöstä. Tässä pari asiaa koirien maailmasta:

      1) Koira (normaali, voimakastahtoinen) ei siedä samaa sukupuolta olevaa koiraa omalla reviirillää. Taluttimen ylöttymissäde on sama kuin reviiri.

      2) Sosiaalinen koira on sellainen, joka ei ota mitään kontaktia toisiin koiriin tai eläimiin. Se kulkee ohi niitä huomaamatta.

      3) Varmimmin saat koirasta harmia, kun opetat sille, että se voi mennä nuuskimaan vastaantulijoita. Koira oppii siinä, että nenänsä saa lykätä toisten reviirille ja siinä käy enemmin tai myöhemmin huonosti. Oma koirasi oppii tappelemaan. Sitten se on hihna kireällä menossa aina näkemiensä koirien kimppuun.

      4) Koira ei ole ihminen. Se ei tarvitse toisten koirien (=lajitoverien) seuraa ollakseen onnellinen. Ihminen riittää sille.

      5) Vältät tartuttamasta kaikenlaisia pöpöjä koirien välillä, kun pidät koirasi kurissa ja itsesi lähellä.

      • tulee olla

        ystävällisesti suhtautuva ihmisiin ja toisiin eläimiin.... luonne kuvaus kirjasta, että se siitä. tottahan se täytyy olla, kun oikein KIRJASSA sanotaan.....hah.


      • ............................
        tulee olla kirjoitti:

        ystävällisesti suhtautuva ihmisiin ja toisiin eläimiin.... luonne kuvaus kirjasta, että se siitä. tottahan se täytyy olla, kun oikein KIRJASSA sanotaan.....hah.

        eihän ystävällisesti suhtautuva tarkoita sitä, että pitää tunkea silitettäväksi ja koiriin kiinni?
        Mun mielestä koiran kuitenkin pitää sietää vieraitakin ihmisiä, jos omistaja niin käskee??


    • haluaisi

      ottaa sen enempää kantaa keinoihisi sosiaalistaa koiraa, neuvokoot ne kenellä on enemmän tietoa. Harmi silti huonot kokemuksesi spk:sta, meiltä niitä löytyy kaksi 6 vuotias narttu ja 12vk:nen uros. Meillä oli juuri eilen illalla yksi jackrusseli tyttö leikkimässä, tässä omalla pihalla. ja kun ensin oli varovasti tutustuttu, niin mitään ongelmia ei ollut. Narttu on tähän asti aina suhtautunut loistavasti vieraisiin koiriin, toki toisten vanhempien narttujen kanssa ei olla tekemisissä pahemmin oltu. lähinnä urosten ja pentujen, mutta ei narttujenkaan kanssa ole ongelmia ollu, kontaktit vaaan ovat jääneet vähäisiksi. Aika näyttää miten onnistutaan tuon uroksen kanssa. Toivottavasti te löydätte hyvän keinon ja onnistuneita kokemuksia

    • malpal

      Kiitos kaikille asiallisia vastauksia kirjoittaneille!

      Muutaman asian haluan selventää. Olen aina kysynyt lupaa toiselta osapuolelta, ennenkuin olen mennyt koirani kanssa tekemään lähempää tuttavuutta. Jotkut sakemannien omistajat ovat sanoneet, että lähelle ei kannata tulla, sillä heidän koiransa on äkäinen. Silloin olemme menneet vain ohitse.

      En maininnut viestissäni mitään koirapuistosta, josta jotkut ovat pillastuneet syyttä suotta. Lisäksi, olen sitä mieltä, että koiran sosiaalistaminen on erittäin tärkeä asia ja liiallisuuksiin menevä pelko pöpöjen tarttumisista koirasta toisiin ei saa estää koiria tutustumasta ja leikkimästä keskenään.

      Mukavaa kesänjatkoa saksanpaimenkoirien ja muidenkin isännille ja emännille!

    • milja.susikoira

      Joo. meidän sakemanni on erittäin ystävällinen toisia koiria vastaan. Yksi toinen sakemanni(pentu, n.4kk), joka on pelännyt suuria koiria, ei reagoinut mitenkään. tiedän, että pelko voi olla valtava, koska pari vuotta sitten minäkin pelkäsin koirattomana iskän työkaverin kahta sakemannia. Ja en halua ainoastaan kehua kaikkia rodun edustajia, koska se vanhempi iskän työkaverin sakemanni ärhenteli omalle sakemannilleni. Omani ei ole tehnyt vielä kenellekkään mitään!
      [email protected]

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      179
      4009
    2. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      115
      2606
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      324
      2214
    4. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      130
      2175
    5. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      49
      1879
    6. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      81
      1495
    7. YLE kirjoittaa - Viritetyt sähköpyörät aiheuttavat ongelmia poliiseille

      "Itse rakennellut ja viritetyt sähköpyörät ovat poliisin ja Liikenneturvan mukaan yleistyvä kirous liikenteessä." https
      Pyöräily
      107
      1361
    8. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      30
      1332
    9. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      24
      1170
    10. Vieläkö pidät minusta

      Vieläkö pidät minusta nuori nainen? Vaikutat etääntyneeltä ja olen ajatellut että haluat olla rauhassa.
      Ikävä
      105
      1051
    Aihe