Hei, osaisikos joku selventää mitä eroja todellisuudessa on Global ja Domain Local ryhmillä. Harjoittelen yhden toimialueen palvelinresurssien hallintaa (Jari Pakarisen Järjestelmätuki kirja). Kirjassa ei mainita syytä minkä takia resurssienjako tehdään niin järjettömän vaikeasti(eli käyttäjä sijoitetaan Global-ryhmään --> Global-ryhmä sijoitetaan Domain Local -ryhmään --> Kansioiden oikeudet määritellään vain Domain Local ryhmille). Toinen kysymys koskee kansioiden jakoa, toiset jakaa vain yhden kansion jonka alapuolella ovat varsinaiset datakansiot joiden käyttöoikeudet määritellään kuntoon jakamistason ja suojaustason kautta kun taas toiset määrittelee pääkansion jota ei jaeta vaan varsinaiset datakansiot jaetaan, mitä eroa näillä on käytännössä?
Kansioiden jakaminen, server 2003
1
694
Vastaukset
- Raytheon
Tuohon global-ryhmät localeihin käytäntöön on varmasti muitakin hyviä syitä, mutta ainakin useamman toimialueen (domainin) ympäristöissä tämä on se paras ratkaisu. Myöss yhden domainin ympäristöissä ratkaisu on toimiva. Idea on vähentää hakemistojen luvituksesta vastaavien työtä.
Pelkkiä global-ryhmiä käytettäessä tilanne on tämä: Jokaiseen luvitettavaan kohteeseen lisätään kaikki tarvittavat global-ryhmät ja jos ryhmiä tarvitaan lisään, on ne taas luvitettava kaikkiin tarvittaviin kohteisiin.
Local-ryhmiä käytettäessä luvitus tapahtuu lisäämällä global-ryhmiä sisältävä local-ryhmä tarvittaviin kohteisiin. Ja kun tulee tarvetta antaa oikeuksia uusille global-ryhmille, homma tarvitsee tehdä vain yhdessä paikasa. Eli global-ryhmä lisätään local-ryhmään, jolloin global ryhmällä oikeudet kaikkialle, jonne local-ryhmällä on. Eli ei tarvitse erikseen käydä lisäämässä uutta global-ryhmää jokaiseen luvitettavaan kohteeseen.
Useamman domainin ympäristöissä tuo käytäntö on jokseenkin käytännön syistä pakollinen. Oletetaan, että kuulut domainissa A global-ryhmään xyz ja tarvitset käyttöösi resursseja kansiosta data, joka sijaitsee domain B:n sijoitetulla palvelimella.
Tietysti järkevä ylläpitäjä on luonut luottosuhteet (trust) domainien välille, jotta elämä olisi helpompaa. Eli kuinka saat resurssit helpoiten käyttöön: Ryhmäsi xyz, johon kuulut, lisätään domain B: local-ryhmään abc, jolla on oikeudet tuohon data-kansioon.
Jako-asiassa kannatan niukkaa jakamista. Eli luodaan esim. kansio data, joka jaetaan. Luvitus tehdään normaalista NTFS-oikeuksilla. Esim. näin: Data-kansioon käyttäjillä administraattoreita lukuunottamatta on vain list-oikeudet. Data-kansion alle perustetaan osastojen tms. mukaan kansiot, joiden alle varsinaiset dataa sisältävät kansiot luodaan. Noissa osastojen kansioissa luvitus voi olla esim. administrators - full, kansiosta vastaavat - change ja käyttäjät - read. Noissa varsinaista dataa sisltävissä kansioissa ja niiden alikansioissa luvitus on muuten sama, mutta käyttäjille myönnetään tarpeen mukaa myös change-tason oikeudet.
Käytännössä em. mainittu jakotapa vähentää taas kerran administrointia. Eli tarvitse jakaa kuin yksi kansio, jonka kautta kaikki pääsevät käsiksi tiedostoihinsa samalla jakonimellä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Jäätävä epävarmuus
Mistä tää hirveä epävarmuus molemminpuolin johtuu? Pohjimmiltaan uskon, että molemmat tietää, että tunteita on. Vai onko851917- 431499
Persut romahti Haapaveellä, kiitos Ilkka!
Persut saivat historiallisen tappion haapaveellä! Kiitos Ilkka!571122- 761080
- 721043
- 59991
Pitsaa selliiä
Onko uudet pitsat hyviä, kannatteooko käyvä vai suosiollako pittää hilipasta sotkamoon22976- 34920
- 37829
- 38779