Kirjallinen tarjous

Ensikertalaiset

Hei
olemme löytäneet meitä kiinnostavan talon, josta olisi mahdollisuus uudeksi kodiksi. Nyt pitäisi jättää tarjous.. Antakaa vinkkejä miten se kannattaisi tehdä, ettei me jouduta ojasta allikkoon.

10

13629

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • siis kiinteistö vai osakehu...

      Muistakaa se, että osakehuoneistossa tarjous on aina sitova, mikäli myyjä hyvksyy tarjouksen sellaisenaan. Mikäli myyjä tekee vastatarjouksen tai muuttaa jotain muuta ehtoa, esim. kaupantekopäivää, vapautumispäivää, teidän alkuperäinen tarjous raukeaa. Mikäli jompikumpi osapuolista tarjouksen hyväksymisen jälkeen peruu kaupan, maksaa peruva osapuoli kärsivälle 4% sopimussakkoa.

      Kiinteistössä ei niinkään tuo sopimussakko ole ihan vastaava, mutta kannattaa tehdä käsirahallinen tarous, jos ei halua kilpatarjoajia. Käsirahhallisen tarjouksen jälkeen välittäjä tai myyjä ei saa lain mukaan ottaa muita tarjouksia vastaan. Jos tarjous ei johda kauppaan, käsiraha palautettava välittömästi tarjoajalle. Käsirahan kohtuullinen "kellumis" aika kaksi viikkoa. Mikäli kohteen vapautumiseen on yli kaksi kuukautta, suosittelen tekemään tuolla käsirahalla jo alkukaupan ja loppukauppasumman kuittaus sitten vähän lähempänä vapautumista. Näin se sitoo kaikkia osapuolia, myös myyjää.
      Sikäli, jo kauppa tehdää kerralla, säästää kustannuksista mm. yhden kaupanvahvistajan palkkion, joka 77€ mahdolliset km-korvaukset. Yleensä vahvistus palkkio sovitaan maksettavaksi puoliksi ostajan ja myyjän kesken, tästäkin hyvä olla maininta kauppakirjassa.

      Vaatikaa mahdollisimman laaja kuntotarkastus.
      Kiinteistössä myyjällä vastuu viisi vuotta, osakehuoneistossa kaksi vuotta.

      Toivottavasti kyseisessä kohteessä on välittäjä.
      Älkää jättäkö tarjousta, ennekuin olette tutustuneet ja saaneet kaikki kohteen dokumentit:
      -lainhuuto
      -kiinteistörasitustodistus
      -kiinteistörekisteriote
      -kaavaote, sekä -kartta
      -pohjapiirustus, esite
      -rakennuslupa-asiakirjat, piirustukset
      -sähkö- sekä viemäröinti ym. piirustukset
      -tarksitakaa kunnalta tontin tiedot sekä rakennuksen pinta-alat sekä rakennusoikeus
      -tarkistakaa kunnalta onko kaavaan tulossa sellaisia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa ostopäätökseen
      -mahdollinen, jo aiemmin tehty kuntotarkasturaportti
      -käyttöveden laadun tarkistusraportti, mikäli kiinteistöllä kaivo. Jos porakaivo, myös radonmittaus on hyvä teettää.

      Osakkeessa taasen:
      -isännöitsijäntodistus
      -yhtiöjärjestys (sen mukaan neliöt, huonejako, mahdolliset poikkeamat, kuten jälkeenpäin tehdyistä saunoista, osakas hyvin usein vastaa itse.)
      -edellisen vuoden tilitase sekä kuluvan vuoden talousarvio
      -myös kaavaote on hyvä olla
      -kosteusmittaus hyvä teettää suht uudestakin asunnosta
      -esite sekä pohjapiirustus

      Mikäli kohteen myyjänä kuolipesä tarvitaan kauppakirjan liitteeksi myös:
      -vainajan sukuselvitys
      -perukirja

      Ostajalle jää aina kaupantekotilaisuudessa alkuperäiset kappaleet esim. valtakirjoista ym.

      Toivottavasti näistä olt jottain apua...

      • ile helsinki

        Ensinnäkin, osakekaupassa tarjous on sitova jos myyjä sen hyväksy mutta ei automaattisesti ole se 4 % vakiokorvaus (entinen sopimusakko) jos jompukumpi osapuoli peruu kaupan.

        Vakiokorvaus laitetaan jo tarjousta tehdessä paperille, aina ei se ole 4 % vaan voi olla pienempi.

        Kiinteistökaupassa käsirahaa ei käytetä yleensä koskaan koska kiinteistönkauppa ei ole sitova vasta kun varsinainen kauppakirja on allekirjoitettu.

        Mikäli ostaja haluaa maksaa käsirahan ja myöhemmin vetäytyy kaupasta ennenkuin varsinaiset kauppakirjat on allekirjoitettu niin ostaja saa käsirahan takaisin josta myyjä voi pidättää vahingonkorvausta vain todelliset kulut jotka on aiheutunut kaupan peruntumisesta. Nämä kulut ovat vain esim. puhelinkulut, mahdolliset kilometrikorvaukset ja lehti-ilmoittelu eikä missään nimessä esim. kiinteistönvälittäjän palkkio.

        Käsirahallinen tarjous kiinteistökaupassa ei tarkoita sitä että välittäjä ei voi ottaa muita tarjouksia vastaan. Tämä koskee vain osakekauppoja. Käsirahan kellumisaika ei ole 2 viikkoa vaan se on viipymättä palautettava ostajalle. Mikäli kiinteistökauppa tehdään niin että kauppasumma maksetaan kahdessa osassa ei siihen tarvita kaupanvahvistajaa kahteen kertaan.

        t. ile LKV


      • ahaa2

        Mitä tarkoittaa tuo myyjän viiden vuoden vastuu? entä mikä sitten on rakentajan vastuu?


    • kuntotutkimus

      myyjän kustannuksella. Tehkää siis ehdollinen tarjous, että "jos tehdyssä kuntotutkimuksessa ei rakennuksen ikä huomioiden huomautettavaa ilmene" Valitkaa tunnettu ja huolellinen kuntotutkimuksen tekijä! Olette itse paikalla tutkimuksen aikana.

    • pitää laittaa

      kuten lainan saanti ja kuntotutkimus ok. yms

      • ile hki

        Kiinteistön kaupassa esim. kuntotarkastuksen tai lainan saannin ehdolla ei käytännössä ole mitäänmerkitystä, ostaja voi vetäytyä kaupasta ja myös myyjä voi vetäytyä kaupasta ennen varsinaisen kauppakirjan allekirjoitusta.

        Ehdot vain pitävät kauppahinnan voimassa mikäli ehdot poistuvat tarjouksesta ja voidaan varsinainen kauppakirja allekirjoittaa.

        t. ile LKV


    • Partnevia

      Ensiksikin, kannattaa tutustua Maakaaren virhesäännöksiin. Ostajalla ei ole myöhemmin oikeutta vedota virheeseen "joka olisi voitu havaita" kiinteistön tarkastuksessa. Täytyy muistaa, että myyjän 5 vuoden vastuu ei ole automaatti, joka korvaisi kaikki mahdolliset yllätykset. Vastuu koskee lähinnä MERKITTÄVIÄ salasisia vaurioita. Nykyinen tulkinta merkittävyyden osalta on lisännyt ostajien ostoriskien sietämistä, koska tietoa on saatavilla jokaiselle, joka sitä haluaa. Kaikista varminta on, kun kysytte myyjältä mahdollisimman paljon. Myyjän antamiin tietoihin saa luottaa, eikä niiden paikkansapitävyyttä tarvitse selvittää, ellei ole perusteltua aihetta epäillä niiden oikeellisuutta. Kuntotarkastuksella heikennätte omaa oikeusturvaanne ja parannatte myyjän oikeusturvaa, joten käyttäkää harkitusti.

    • välittäjä

      Kiinteistökaupan peruuntuessa ennen kaupantekoa korvausvastuu kohdistuu vain suoranaisesti kaupan peruuntumisesta aiheutuviin kuluihin. Näihin ei kuulu aiemmat lehti-ilmoitukset tms. kulut vaan tarjouksen jälkeen tulleet kulut esim. kuntotarkastus, kauppakirjan laatiminen ja jo mainitut kilometrikorvaukset.

    • välittäjä (original)

      Ile kirjoitti: "Käsirahallinen tarjous kiinteistökaupassa ei tarkoita sitä että välittäjä ei voi ottaa muita tarjouksia vastaan. Tämä koskee vain osakekauppoja. "

      Väärin. Koskee molempia. Hävettää oikein kunnolla, että välittäjäksi itsensä esittelevä ei tunne edes ostotarjousvaiheen perusasioita!

      • inmob

        No jos aletaan oikein rautalankaa vääntämään niin kiinteistöstä laki ei edes tunne ostotarjous -termiä. Kyseessä ei ole ostotarjous vaan esikauppasopimus.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 175
      5156
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      126
      4643
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      30
      2976
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      31
      1955
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1737
    7. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1726
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1720
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1633
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1561
    Aihe