Hei
olemme löytäneet meitä kiinnostavan talon, josta olisi mahdollisuus uudeksi kodiksi. Nyt pitäisi jättää tarjous.. Antakaa vinkkejä miten se kannattaisi tehdä, ettei me jouduta ojasta allikkoon.
Kirjallinen tarjous
10
13734
Vastaukset
- siis kiinteistö vai osakehu...
Muistakaa se, että osakehuoneistossa tarjous on aina sitova, mikäli myyjä hyvksyy tarjouksen sellaisenaan. Mikäli myyjä tekee vastatarjouksen tai muuttaa jotain muuta ehtoa, esim. kaupantekopäivää, vapautumispäivää, teidän alkuperäinen tarjous raukeaa. Mikäli jompikumpi osapuolista tarjouksen hyväksymisen jälkeen peruu kaupan, maksaa peruva osapuoli kärsivälle 4% sopimussakkoa.
Kiinteistössä ei niinkään tuo sopimussakko ole ihan vastaava, mutta kannattaa tehdä käsirahallinen tarous, jos ei halua kilpatarjoajia. Käsirahhallisen tarjouksen jälkeen välittäjä tai myyjä ei saa lain mukaan ottaa muita tarjouksia vastaan. Jos tarjous ei johda kauppaan, käsiraha palautettava välittömästi tarjoajalle. Käsirahan kohtuullinen "kellumis" aika kaksi viikkoa. Mikäli kohteen vapautumiseen on yli kaksi kuukautta, suosittelen tekemään tuolla käsirahalla jo alkukaupan ja loppukauppasumman kuittaus sitten vähän lähempänä vapautumista. Näin se sitoo kaikkia osapuolia, myös myyjää.
Sikäli, jo kauppa tehdää kerralla, säästää kustannuksista mm. yhden kaupanvahvistajan palkkion, joka 77€ mahdolliset km-korvaukset. Yleensä vahvistus palkkio sovitaan maksettavaksi puoliksi ostajan ja myyjän kesken, tästäkin hyvä olla maininta kauppakirjassa.
Vaatikaa mahdollisimman laaja kuntotarkastus.
Kiinteistössä myyjällä vastuu viisi vuotta, osakehuoneistossa kaksi vuotta.
Toivottavasti kyseisessä kohteessä on välittäjä.
Älkää jättäkö tarjousta, ennekuin olette tutustuneet ja saaneet kaikki kohteen dokumentit:
-lainhuuto
-kiinteistörasitustodistus
-kiinteistörekisteriote
-kaavaote, sekä -kartta
-pohjapiirustus, esite
-rakennuslupa-asiakirjat, piirustukset
-sähkö- sekä viemäröinti ym. piirustukset
-tarksitakaa kunnalta tontin tiedot sekä rakennuksen pinta-alat sekä rakennusoikeus
-tarkistakaa kunnalta onko kaavaan tulossa sellaisia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa ostopäätökseen
-mahdollinen, jo aiemmin tehty kuntotarkasturaportti
-käyttöveden laadun tarkistusraportti, mikäli kiinteistöllä kaivo. Jos porakaivo, myös radonmittaus on hyvä teettää.
Osakkeessa taasen:
-isännöitsijäntodistus
-yhtiöjärjestys (sen mukaan neliöt, huonejako, mahdolliset poikkeamat, kuten jälkeenpäin tehdyistä saunoista, osakas hyvin usein vastaa itse.)
-edellisen vuoden tilitase sekä kuluvan vuoden talousarvio
-myös kaavaote on hyvä olla
-kosteusmittaus hyvä teettää suht uudestakin asunnosta
-esite sekä pohjapiirustus
Mikäli kohteen myyjänä kuolipesä tarvitaan kauppakirjan liitteeksi myös:
-vainajan sukuselvitys
-perukirja
Ostajalle jää aina kaupantekotilaisuudessa alkuperäiset kappaleet esim. valtakirjoista ym.
Toivottavasti näistä olt jottain apua...- ile helsinki
Ensinnäkin, osakekaupassa tarjous on sitova jos myyjä sen hyväksy mutta ei automaattisesti ole se 4 % vakiokorvaus (entinen sopimusakko) jos jompukumpi osapuoli peruu kaupan.
Vakiokorvaus laitetaan jo tarjousta tehdessä paperille, aina ei se ole 4 % vaan voi olla pienempi.
Kiinteistökaupassa käsirahaa ei käytetä yleensä koskaan koska kiinteistönkauppa ei ole sitova vasta kun varsinainen kauppakirja on allekirjoitettu.
Mikäli ostaja haluaa maksaa käsirahan ja myöhemmin vetäytyy kaupasta ennenkuin varsinaiset kauppakirjat on allekirjoitettu niin ostaja saa käsirahan takaisin josta myyjä voi pidättää vahingonkorvausta vain todelliset kulut jotka on aiheutunut kaupan peruntumisesta. Nämä kulut ovat vain esim. puhelinkulut, mahdolliset kilometrikorvaukset ja lehti-ilmoittelu eikä missään nimessä esim. kiinteistönvälittäjän palkkio.
Käsirahallinen tarjous kiinteistökaupassa ei tarkoita sitä että välittäjä ei voi ottaa muita tarjouksia vastaan. Tämä koskee vain osakekauppoja. Käsirahan kellumisaika ei ole 2 viikkoa vaan se on viipymättä palautettava ostajalle. Mikäli kiinteistökauppa tehdään niin että kauppasumma maksetaan kahdessa osassa ei siihen tarvita kaupanvahvistajaa kahteen kertaan.
t. ile LKV - ahaa2
Mitä tarkoittaa tuo myyjän viiden vuoden vastuu? entä mikä sitten on rakentajan vastuu?
- kuntotutkimus
myyjän kustannuksella. Tehkää siis ehdollinen tarjous, että "jos tehdyssä kuntotutkimuksessa ei rakennuksen ikä huomioiden huomautettavaa ilmene" Valitkaa tunnettu ja huolellinen kuntotutkimuksen tekijä! Olette itse paikalla tutkimuksen aikana.
- pitää laittaa
kuten lainan saanti ja kuntotutkimus ok. yms
- ile hki
Kiinteistön kaupassa esim. kuntotarkastuksen tai lainan saannin ehdolla ei käytännössä ole mitäänmerkitystä, ostaja voi vetäytyä kaupasta ja myös myyjä voi vetäytyä kaupasta ennen varsinaisen kauppakirjan allekirjoitusta.
Ehdot vain pitävät kauppahinnan voimassa mikäli ehdot poistuvat tarjouksesta ja voidaan varsinainen kauppakirja allekirjoittaa.
t. ile LKV
- Partnevia
Ensiksikin, kannattaa tutustua Maakaaren virhesäännöksiin. Ostajalla ei ole myöhemmin oikeutta vedota virheeseen "joka olisi voitu havaita" kiinteistön tarkastuksessa. Täytyy muistaa, että myyjän 5 vuoden vastuu ei ole automaatti, joka korvaisi kaikki mahdolliset yllätykset. Vastuu koskee lähinnä MERKITTÄVIÄ salasisia vaurioita. Nykyinen tulkinta merkittävyyden osalta on lisännyt ostajien ostoriskien sietämistä, koska tietoa on saatavilla jokaiselle, joka sitä haluaa. Kaikista varminta on, kun kysytte myyjältä mahdollisimman paljon. Myyjän antamiin tietoihin saa luottaa, eikä niiden paikkansapitävyyttä tarvitse selvittää, ellei ole perusteltua aihetta epäillä niiden oikeellisuutta. Kuntotarkastuksella heikennätte omaa oikeusturvaanne ja parannatte myyjän oikeusturvaa, joten käyttäkää harkitusti.
- välittäjä
Kiinteistökaupan peruuntuessa ennen kaupantekoa korvausvastuu kohdistuu vain suoranaisesti kaupan peruuntumisesta aiheutuviin kuluihin. Näihin ei kuulu aiemmat lehti-ilmoitukset tms. kulut vaan tarjouksen jälkeen tulleet kulut esim. kuntotarkastus, kauppakirjan laatiminen ja jo mainitut kilometrikorvaukset.
- välittäjä (original)
Ile kirjoitti: "Käsirahallinen tarjous kiinteistökaupassa ei tarkoita sitä että välittäjä ei voi ottaa muita tarjouksia vastaan. Tämä koskee vain osakekauppoja. "
Väärin. Koskee molempia. Hävettää oikein kunnolla, että välittäjäksi itsensä esittelevä ei tunne edes ostotarjousvaiheen perusasioita!- inmob
No jos aletaan oikein rautalankaa vääntämään niin kiinteistöstä laki ei edes tunne ostotarjous -termiä. Kyseessä ei ole ostotarjous vaan esikauppasopimus.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies kateissa Lapualla
Voi ei taas! Toivottavasti tällä on onnellinen loppu. https://poliisi.fi/-/mies-kateissa-lapualla1145925Poliisi tutkii murhaa Paltamossa
Poliisi tutkii Kainuussa sijaitsevassa Paltamon kunnassa epäiltyä henkirikosta, joka on tapahtunut viime viikon perjanta324037- 823342
Jos me voitais puhua
Jos me voitais puhua tästä, mä sanoisin, että se on vaan tunne ja se menee ohi. Sun ei tarvitse jännittää mua. Mä kyllä182976Jenna meni seksilakkoon
"Olen oppinut ja elän itse siinä uskossa, että feministiset arvot omaava mies on tosi marginaali. Todennäköisyys, että t2522034Joo nyt mä sen tajuan
Kaipaan sua, ei sitä mikään muuta ja olet oikea❤️ miksi tämän pitää olla niin vaikeaa?881994- 1431775
Jere, 23, ja Aliisa, 20, aloittavat aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla: "Vaikka mä käytän..."
Jere, 23, ja Aliisa, 20, ovat pariskunta, joka aloittaa aamunsa Subutexilla tai rauhoittavilla. Jere on ollut koko aikui421763Olipa ihana rakas
❤️🤗😚 Toivottavasti jatkat samalla linjalla ja höpsöttelykin on sallittua, kunhan ei oo loukkaavaa 😉 suloisia unia kau81686Vain yksi elämä
Jonka haluaisin jakaa sinun kanssasi. Universumi heitti noppaa ja teki huonon pilan, antoi minun tavata sinut ja rakastu881559