Allergiaperheen talo, vähäpäästöiset materiaalit

@llergia

Mitä olette ottaneet huomioon, kun rakennatte taloa perheelle, jossa lapsilla allergioita? Mitä vähäpäästöisiä materiaaleja (M1) olette käyttäneet? Entä te, jotka jo olette rakentaneet, tekisittekö jotain toisin tai valitsisitteko jotain muita materiaaleja/kalusteita? Entä mikä on onnistunut hyvin?

4

816

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ebbax

      Lapsemme lääkärin kanssa keskustelimme ohimennen tästäkin aiheesta (lapsella astma ja allergioita) ja esim. keskuspölynimuri kannattaisi laittaa, koska se imee pölyt suoraan talosta ulos. Ja harvahan nykyään mitään kokolattiamattoja käyttääkään, mutta mahdollisimman helposti siivottavat pinnat - ei siis kokolattiamattoja, ryijyjä seinille, villamattoja lattioille, jotta ei kertyisi niin paljon pölyä ja olisi helppo siivota. Lämmitysmuodosta lääkäri ei sen kummemmin ottanut kantaa terveyden kannalta. Löytyisiköhän allergia- ja astmaliiton nettisivuilta...?

    • ennen muuta

      Pintamateriaaleista en olisi niinkään huolissani - M1 merkki & helppo siivottavuus ovat ihan OK valintakriteerit.

      Tärkeämpää on kokonaisuuden hallinta. Ilmanvaihto ja -vuodot ovat se, mistä yleensä mättää. Jos/kun rakennuksessa on ilmavuotoja, sisään pääsee 1) suodattamatonta ulkoilmaa, jonka mukana voi ulkoilman epäpuhtauksien lisäksi tulla epäpuhteuksia rakenteista ja/tai lattian alla sijaitsevasta ryömintätilasta/maaperästä.

      Maaperässä on aina mikrobeja ja täysin terveenkin talon ryömintätilassa tuppaa olosuhteet ajoittain olemaan homekasvulle kelvolliset.

      Lisäksi rakenteiden ilmavuodot tuppaavat aiheuttamaan lattioiden jäähtymistä/vedon tunnetta, mikä kompensoidaan nostamalla sisälämpötilaa pari astetta. Tämä taas johtaa

      1) ilman kuivumiseen talvella
      2) heikentää aistittua ilman laatua
      3) lisää rakennusmateriaalien päästöjä

      (pintamateriaalit on tarkoitettu & testattu vain normaaleihin huoneolosuhteisiin eli n. 21°C lämpötilaan)

      Eli tupa mahdollisimman tiiviiksi ja ilmanvaihtoratkaisuksi sellainen, jossa
      1) ilmanvaihto on riittävä ts. ylim. kosteus, rakennusmateriaalien päästöt (joita on myös M1 materiaaleilla) yms. tuuletetaan pois
      2) taloon ei tehdä alipainetta, jolla imetään epäpuhtauksia rakenteiden läpi (=ei koneellista poistoa tai poistoilmalämpöpumppua)
      3) tuloilma on suodatettua ja lämmitettyä -> ei vetohaittaa, jota pitää kompensoida lämpötilaa nostamalla -> ilman laatu heikkenee

      Käytännössä siis koneellinen tulo ja poisto lämmöntalteenotolla & F7-luokan tuloilmansuodattimilla.

      Ilmanvaihtojärjestelmä ja ennenkaikkea sen äänenvaimentimet kannattaa ennemmin yli- kuin alimitoittaa. Tällöin ei tarvitse tinkiä ilmanvaihdosta meluhaitan vuoksi, vaan on varaa käyttää sitä riittävällä teholla mahdollisuus vielä tehostukseen, jos/kun ikkunatuuletus ei esim. siitepölyaikaan tule kyseeseen.

      Ilmanvaihdossa olisi hyvä olla myös ns. takkakytkintoiminto, jos/kun taloon tulee keskuspölynimuri. Muutoin keskuspölynimuri alipaineistaa toimiessaan talon, imien suodattamatonta ilmaa sisään (rakenteiden läpi).

      Kun talo on tiivis ja hyvin eristetty, ei lämmitysjärjestelmän valinta ole kriittistä, vaan tässä voi mennä ihan oman budjetin ja mieltymysten mukaan.

      • taloon pitää

        tehdä se alipaine ja se todetaan jopa mittauspöytäkirjassa. Muu on laitonta ja jopa tahallinen rakennusvirhe ja voi johtaa suuriin korvausvaatimuksiin.


      • toope
        taloon pitää kirjoitti:

        tehdä se alipaine ja se todetaan jopa mittauspöytäkirjassa. Muu on laitonta ja jopa tahallinen rakennusvirhe ja voi johtaa suuriin korvausvaatimuksiin.

        Hoihhoijaa näitä nettiviisaita.

        D2:n *suosituksissa* sanotaan, että "Rakennus suunnitellaan yleensä ulkoilmaan nähden
        hieman alipaineiseksi, jotta voitaisiin välttyä kosteusvaurioilta rakenteissa sekä mikrobien aiheuttamilta terveyshaitoilta. Alipaine ei kuitenkaan saa yleensä olla suurempi kuin 30 Pa."

        Kyseessä ei ole määräys eli omien aivojen käyttö on sallittua. Lievällä alipaineisuudella saadaan vähennettyä ilmavuotoja sisäilmasta rakenteisiin. Toinen, parempi tapa, on tehdä talosta tiivis.

        Kas kun pientalon ilmamäärillä ei epätiiviissä talossa kummoista alipainetta saada aikaiseksi. Tässä on hyvä muistaa, että tuulenpaine aiheuttaa hetkellisesti jopa /-15 Pa paine-eron seinän yli ja 2-kerroksississa taloissa ns. savupiippuvaikutus luo 1 krs lattian ja 2 krs katon välille useamman pascalin paine-eron, joten pakkasilla yläpohja on yleensä pari Pa ylipaineinen ulkoilmaan verrattuna, vaikka talo *keskimäärin* olisikin pari Pa alipaineinen.

        Uusien puurakenteisten pientalojen ilmavuotoluku on keskimäärin 4. Tällaiseen taloon saa aikaiseksi reilun, 5-10 Pa alipaineen ainoastaan koneellisella poistoilmanvaihdolla (poisto 100 l/s). Koneellisella tulo&poistolla, jossa poistoilmavirta on säädetty 10 % eli tyypillisessä talossa n. 10 l/s tuloa suuremmaksi, alipaineisuus jää jonnekin yhden pascalin luokkaan eli tuolla poiston säädöllä 10 % suuremmaksi ei oikeasti ole mitään käytännön merkitystä.

        Ero vaikuttaa ainoastaa rakennuksissa, joissa joko ilmamäärät ovat paljon suuremmat (liikerak.) ja/tai tiiviys parempi (betonirakenteiset talot, kerrostalot mukaanluettuina). Näissä saattaa alipaineisuudesta tullakin helposti tarpeettoman iso, jolloin imetään ilmaa alapohjasta tai mistä sopiva vuotoreitti nyt sattuukaan löytymään.

        Mutta saa puurakenteisen talonkin alipaineistettua reilusti = imettyä reilusti vuotoilmaa alapohjasta yms. kun käytetään apuna liesituuletinta (max. 100 l/s poistoilmavirta) tai keskuspölynimuria.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jos nainen harrastaa seksiä

      Useiden kanssa, miten se eroaa miesten mielestä siitä, jos miehellä on ollut useita s kumppaneita? Oletan että kaikki mi
      Ikävä
      310
      3248
    2. Ikävöin sinua kokoyön!

      En halua odottaa, että voisin näyttää sinulle kuinka paljon rakastan sinua. Toivon, että uskot, että olen varsin hullun
      Ikävä
      18
      2151
    3. Pihlaja-puulle

      Illat on mulle pahimpia. En tiiä miks se olis vaan parasta yöstä toiseen nukkua sun kanssa ja herätä sun kasvoihin. Jos
      Ikävä
      15
      1850
    4. Päivieni piristys, missä olet?

      Toit iloa ja valoa mun elämään ☀️ Nyt mennyt kohta viikko ettei ole nähty. Kaipaan nähdä sua silti ja pelkään vaikka tei
      Ikävä
      14
      1595
    5. Kova karman laki

      Karman lain kautta pahantekijä tehdessään pahaa toteuttaa koston ja rangaistuksen sille jolle pahaa on tehty. Tämä tarko
      Hindulaisuus
      411
      1489
    6. Kysymys Kuhmolaisille

      Hei. Olen 32 vuotias nainen ja muutin Kuhmoon noin 12 vuotta sitten. Mutta nyt täytyy ihmetellä ihan ääneen että onhan t
      Kuhmo
      36
      1374
    7. Savimajasta lääketieteen tohtoriksi - ja ei tikkua ristiin

      ”Jos ihminen muuttaa savimajasta tänne kerrostaloon länsimaisen elintason piiriin ilman että tarvitsee panna tikkua rist
      Maahanmuutto
      222
      1263
    8. Älä mahdollisesti ota itseesi

      En voinut tietää. Sitäpaitsi.. niin
      Ikävä
      17
      1224
    9. Olen valtavan ihastunut

      Yritin sen sinulle viime viikolla kertoa, mutta liikaa muuttujia ja isoja tunteita, niin en kyllä ollut kovin selkeä.
      Ikävä
      63
      1056
    10. Ensi viikolla tulen takaisin

      Ja käyn varmaan siellä monta kertaa. Monta mahdollisuutta nähdä jos olet siellä päin
      Ikävä
      20
      1000
    Aihe