Onko kellaan hyvaa suolaus/savustus ohjetta lohi fileelle? Nyt olis savustuspontto hankittu ja tekisi mieli paasta testaamaan.
Ja sitten, etta mitenkahan kauan savustettu lohi sailyy viileassa hyvin pakattuna? Laittakaa fakta tietoa, ei arvailuja kiitos. :)
Savulohesta
11
3883
Vastaukset
- lihaamies
Tervehdys sinulle,
kerropa ensin, millaisen pöntön olet hankkinut, niin voin antaa muutaman vinkin. Itte savustelen lähes viikottain erilaisia kaloja.
Lihamies- SavuSeppo
Se on tallenen aika perus malli ilmeisesti. Muodoltaan neliskanttinen ja paalla kansi, sisalla yksi ritila, jonka korkeutta voi vaihdella. Pönttö on tarkoitus asettaa tulen paalle..Mitaan erillista telinetta ei ole.
- on se savulähde,
SavuSeppo kirjoitti:
Se on tallenen aika perus malli ilmeisesti. Muodoltaan neliskanttinen ja paalla kansi, sisalla yksi ritila, jonka korkeutta voi vaihdella. Pönttö on tarkoitus asettaa tulen paalle..Mitaan erillista telinetta ei ole.
joka ripotellaan pöntön pohjalle. Pitää käyttää tervalepän kuivia pilkkeitä.
- vanha kokki
on se savulähde, kirjoitti:
joka ripotellaan pöntön pohjalle. Pitää käyttää tervalepän kuivia pilkkeitä.
Mutta ei missään tapauksessa tervaleppää, tulee kitkerää savua. Muista myös, että liikalämpö on pahasta, eli pönttö grilliin, hiilloksen päälle, ei liekkeihin.
Hitaasti tulee parempaa. Liian pitkä savustusaika tekee kuivaksi kalan, joten ole tarkkana. Jos savustat yli 1,5 kilon kalaa, kannattaa se suolata etukäteen. Itse suolaan hienoa merisuolaa käyttäen kalan edellisenä päivänä. Muista kuivata kalan pinta ennen savuun laittoa. Kala on valmis kun selkäevä irtoaa kevyesti vetämällä. Anna kalan vetäytyä ainakin puolisen tuntia ennen kuin alat nauttia sitä. Onnistuneita savustuksia. Ps. käytä valmiita leppärouheita, kaupasta niitä saa. - sinulta vanha kokki
vanha kokki kirjoitti:
Mutta ei missään tapauksessa tervaleppää, tulee kitkerää savua. Muista myös, että liikalämpö on pahasta, eli pönttö grilliin, hiilloksen päälle, ei liekkeihin.
Hitaasti tulee parempaa. Liian pitkä savustusaika tekee kuivaksi kalan, joten ole tarkkana. Jos savustat yli 1,5 kilon kalaa, kannattaa se suolata etukäteen. Itse suolaan hienoa merisuolaa käyttäen kalan edellisenä päivänä. Muista kuivata kalan pinta ennen savuun laittoa. Kala on valmis kun selkäevä irtoaa kevyesti vetämällä. Anna kalan vetäytyä ainakin puolisen tuntia ennen kuin alat nauttia sitä. Onnistuneita savustuksia. Ps. käytä valmiita leppärouheita, kaupasta niitä saa.mitä puuta sinä käytät ellet leppä ,aivan sama kumpaa käyttää savusti sitten lihaa tai kalaa.
- jdjdj
vanha kokki kirjoitti:
Mutta ei missään tapauksessa tervaleppää, tulee kitkerää savua. Muista myös, että liikalämpö on pahasta, eli pönttö grilliin, hiilloksen päälle, ei liekkeihin.
Hitaasti tulee parempaa. Liian pitkä savustusaika tekee kuivaksi kalan, joten ole tarkkana. Jos savustat yli 1,5 kilon kalaa, kannattaa se suolata etukäteen. Itse suolaan hienoa merisuolaa käyttäen kalan edellisenä päivänä. Muista kuivata kalan pinta ennen savuun laittoa. Kala on valmis kun selkäevä irtoaa kevyesti vetämällä. Anna kalan vetäytyä ainakin puolisen tuntia ennen kuin alat nauttia sitä. Onnistuneita savustuksia. Ps. käytä valmiita leppärouheita, kaupasta niitä saa.Leppää, omenapuuta ... voi käyttää hitusen ehkä katajanoksia jos haluaa voimakkaamman makua. Tosiaan helpoimmalla pääsee kun ostaa valmista leppärouhetta, isoista lastuista ei tule niin hyvää savua.
Ainakin kun itse savustan niin hiiloksen päällä palaa hiljakseltaan muutama puu, näin hiilokset säilyy tasaisena koko savustuksen ajan.
Ja jäisestä lohesta tulee parempaa kuin tuoreesta savustettu.
Ja tärkein asia on muutama sokeripala näin saadaan kullanruskea/punertava väri. - vanha kokki
sinulta vanha kokki kirjoitti:
mitä puuta sinä käytät ellet leppä ,aivan sama kumpaa käyttää savusti sitten lihaa tai kalaa.
Juuri kokeilumielessä, kaikista niistä kyllä minulle mieluisin on leppä. Ulkomailla käyttävät enimmäkseenn hickorya, mutta leppä päihittää mielestäni myös sen. Kuten sanoin, tervaleppää ( Alnus glutinosa) en suosi, sillä se on todellakin kitkerämpi savultaan, kuin tuo lajitoverinsa harmaaleppä (Alnus incana ),
joka antaa "lempeämmän" savun. Olkoon tuo sitten vaikka makuasia.
Omenapuu soveltuu kohtalaisesti savustukseen. Huomattavaa on, että yleensä kaikista savustuspuista olisi poistettava kuori, ennen lastuamista. Itselläni on puusta tehty savustusmökki, jonka tiilistä muuratussa alustassa
poltan harmaalepän palikoita.
Katajaa( Juniperus )en käyttäisi, sillä se antaa hiukankin liikaa käytettynä todella karmean katkeran sivumaun. Puisessa mökissäni pidän savustuslämpötilana 80-120 astetta, jolloin kalan valkuaisaineet hyytyvät ja tuloksena on mehevä savunmakuinen herkku. Peltilaatikoissa on, jos niin haluaa, hyvä käyttää, kuten joku jo mainitsikin, paria palaa sokeria, se antaa hienon värin kalan pintaan. Tärkeätä savustuksessa on, teetpä sen miten hyvänsä, kuivata kalan pinta ennen savustusta. Silakat ja muut pikkukalat ovat hiukan eri asia. Kuitenkin esimerkiksi silakka, koska se ripustetaan silmistään naulaan roikkumaan. Sillä ellei kala ole kuiva, se alkaa kypsyä höyrystymällä ja putoaa vuorenvarmasti alas. Niinpä kyseiset, silmistään ripustettavat kalat yleensä kuivataan savustusuunin lämmössä, pitämällä kaikki luukut auki, jotta kosteus pääsee poistumaan savutilasta.
Tämä ei tietenkään koske peltirasioissa savustettavia, jotka makaavat ritilällä.
- SavuSeppo
Kiitos neuvoista kaikille. Jonkun kuulin suolaavan suola veden avulla.. Eli siis fileet upotetaan suolaveteen tietyksi ajaksi ennen savustamista. Onko kellaan moisesta kokemusta?
Viela ei loytynyt vastausta tuon kalan sailymisajan suhteen.. Kuinka kauan olette pitaneet viileassa savustuksen jalkeen ja kala on ollut viela syonti kuntoista?- vanha kokki
Kysymyksestäsi. Itselläni on tapana lähteä siitä, että valmistettava kala on mahdollisimman tuoretta, siis toisin kuin valitettavan usein torikauppiaiden savustamat kalat, jotka ovat jo paremmat päivänsä nähneet. Tällaisia torikauppiaita on ikävä kyllä turhan paljon. Tuoreesta kalasta savustettu säilyy aivan priimana 3-4 päivää jääkaapin normaalilämmössä. Syötävänä hyvinkin viikonpäivät.
Tuosta kastelusuolauksesta sen verran, että se sopii varsin mainiosti pienelle halsteri, eli hiilloskalalle, kuten muikku ja silakka, mutta itse en käyttäisi sitä savustettuun kalaan. Mainitsemani tapa yön yli suolassa tuo tasaisemman suolauksen hiemankin isompaan kalaan. Kyseessä on puhtaasti makuasia johon en ota enempää kantaa. vanha kokki kirjoitti:
Kysymyksestäsi. Itselläni on tapana lähteä siitä, että valmistettava kala on mahdollisimman tuoretta, siis toisin kuin valitettavan usein torikauppiaiden savustamat kalat, jotka ovat jo paremmat päivänsä nähneet. Tällaisia torikauppiaita on ikävä kyllä turhan paljon. Tuoreesta kalasta savustettu säilyy aivan priimana 3-4 päivää jääkaapin normaalilämmössä. Syötävänä hyvinkin viikonpäivät.
Tuosta kastelusuolauksesta sen verran, että se sopii varsin mainiosti pienelle halsteri, eli hiilloskalalle, kuten muikku ja silakka, mutta itse en käyttäisi sitä savustettuun kalaan. Mainitsemani tapa yön yli suolassa tuo tasaisemman suolauksen hiemankin isompaan kalaan. Kyseessä on puhtaasti makuasia johon en ota enempää kantaa.Muistan vanhan Karhijärven kalastajan aikanaan suolanneen halsterikalansa hiillostuksen jälkeen kastamalla ne kuumana tiukkaan suolaliemeen. Silloin tuli kalan nahasta ja evistä erityinen herkku pureskella.
Eiköhän ne olleet kuitenkin suolansa saaneet pääosin ennen hiillostusta, mutta tämä kruunasi maun.- fisut...
crudo kirjoitti:
Muistan vanhan Karhijärven kalastajan aikanaan suolanneen halsterikalansa hiillostuksen jälkeen kastamalla ne kuumana tiukkaan suolaliemeen. Silloin tuli kalan nahasta ja evistä erityinen herkku pureskella.
Eiköhän ne olleet kuitenkin suolansa saaneet pääosin ennen hiillostusta, mutta tämä kruunasi maun.kypsennetään AINA tuoreena ilman suolaa ja dipataan kuumana suolapyttyyn, muutamaksi sekunniksi!!! Savukalat myöskin voidaan suolata savustuksen jälkeen samalla tavalla, mutta menevät helposti rikki...kataja antaa myös väriä kunhan ei laita liikaa, itse säästän sokerinpalat kahviin, kukin tyylillään...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työsuhdepyörän veroetu poistuu
Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan2257007Pakko tulla tänne
jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää451295Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."
Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka271102- 75911
Hävettää muuttaa Haapavedelle.
Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal49875Katseestasi näin
Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a62867Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä
Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.95832Toinen kuva mikä susta on jäänyt on
tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.38801Tietenkin täällä
Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.14776- 43743