Minä en valita.

rekkaeetu

Täällä suomi24:n keskusteluissa pääsääntöisesti valitetaan olosuhteista ja palkkauksesta kuljetusalalla. Näyttää siltä että muutama vakiovalittaja pitää yllä jatkuvaa mollivoittoista keskustelua lähes aiheesta kuin aiheesta. Kun soppaan lisätään vielä muutama satunnainen sekopää niin kuljetusala on näissä jutuissa aika kaukana todellisuudesta.
Minä olen itse ammattini valinnut enkä sitä kadu. Pikkupoikana isäukon scanian hytissä istuessa tiesin olevani isona rekkamies, veri vetää tielle, sille ei voi mitään, kiipeilisin seinille jossain tehdashallissa. Tottakai välillä on päiviä jolloin isoa miestä "vituttaa kuin pientä oravaa", mutta niin on muissakin ammateissa, joka muuta väittää valehtelee. Pääsääntöisesti viihdyn työssäni erittäin hyvin.
Tällä alalla on paljon hyviä hommia ja paljon hyviä isäntiä. Hyvillä isännillä on usein sellainen toive että kuljettaja myös tekisi töitä. Ahkera ja tunnollinen kuljettaja tietää hintansa eikä töitä tarvitse kysellä, työsuhteet ovat pitkäaikaisia.
Toki alalta löytyy myös "kerma", isännältä toiselle kiertävät todelliset tekijämiehet jotka eivät ole tyytyväisiä missään. Ei voi sanoa että isännätkään olisivat tyytyväisiä näihin kuskeihin. Firmasta toiseen kiertäviä miten kuten työnsä hoitavia löytyy joka alalta, se ei ole kuljetusalan ongelma.
Paljon on alalla yrittäjiä, kaikki enemmän tai vähemmän haukuttuja. Suomi24:n keskusteluissa on todennäköisesti haukuttu joka ikinen suomalainen kuljetusliike. Olen töissä yhdessä sellaisessa, isäntää on täällä haukuttu aina joskus. Totuus on todellakin ihan muuta kuin mitä täältä voi lukea.
Suuri osa meistä löytää oman paikkansa kuljetusalalta, joku heti, joku toinen vähän myöhemmin. Jos joku homma ei nappaa, työ tuntuu tervanjuonnilta ja töihin lähtö vituttaa, niin silloin on aika vaihtaa tehtävää kuljetusalalla. Kun sitten löytyy se itselle parhaiten sopiva työ ja isäntä, niin saattaa yllättää itsensä miettimässä: Tästä talosta ei lähdetä kuin eläkkeelle. Näin on käynyt myös minulle, työvuosia on vielä reilut 25 jäljellä ja toivon jääväni eläkkeelle nykyisen isännän palveluksesta.
Työni on kohtalaisen vaativaa fyysisesti eikä välttämättä sovi kaikille. Kuormien lastaukset/purkamiset saattavat kestää useita tunteja. Kapellin avaamista ja sulkemista, kuorman tukemista ja sitomista, sitä riittää teräskuskilla vaikka kuorma tulee nosturilla kyytiin. Noh, kyllä kyydissä kulkee paljon muutakin tavaraa mutta pääpaino on teräksessä. Pidän siitä, tuntuu hyvältä kun välillä hiki lentää ja lihakset on hapoilla.
Yhteistyö ajojärjestelyn kanssa toimii loistavasti ja ajojärjestelijät ovat vuosien myötä muuttuneet juitsareista ystäviksi. Kun olet päivittäin useita kertoja puhelimessa ajojärjestelyn kanssa niin kyllä siinä tulee puhuttua paljon muutakin kuin työasioita. Voin vaikuttaa hyvin paljon siihen millaista keikkaa ajan, jos haluan nukkua kotona niin silloin ajan etelä ja keskisuomessa ja kun tekee mieli reissuun niin halutessani suomen rajat eivät riitä. Teen päivätyötä, ajan öisin äärimmäisen harvoin sillä en pidä siitä, yötyö sopii jollekin toiselle paremmin. Työtunteja tulee viikossa 50-60 ja ajo-lepoaika lakia saa noudattaa, ajojärjestely ei ala siinä asiassa kinaamaan. Päivät saattavat kuulostaa pitkiltä, 10-12 tuntia, mutta vanha totuus kuljetusalalla on ettei kahdeksassa tunnissa saa mitään aikaiseksi.
Alan palkkauksesta puhutaan kaikenlaista, itse olen tyytyväinen, saadakseni saman ansiotason muualla tarvitsisin akateemisen loppututkinnon. Suurin osa yhdistelmäkuskeista hankkii ihan kohtalaisesti, jopa hyvin. Palkoista ei vaan ole tapana hirveästi huudella, kyllä ammattimies tietää hintansa. Eniten palkoista valittaa juuri ne jotka haluaa tehdä vähiten töitä, jos pisin työsuhde on ollut muutamia kuukausia niin ei voi vaatia samaa kuin kymmenen vuotta samassa talossa ollut luottokuljettaja saa. Etsikää se paikkanne ja näyttäkää että olette oikeita ammattimiehiä, muutaman vuoden kuluttua huomaatte että isäntä ja ajojärjestely arvostavat teitä ja se arvostus näkyy aina myös tilipussissa.
Paljon on hyviä hetkiä ja fiiliksiä, kun heräät autossa kesäaamuna järven rannalla kun aamu-usva vielä leijailee veden päällä, tai iltahämärissä pikkukylien läpi ajaessa kun kotien ikkunoista näkyy valo, ja koko kesäaika kun ympärillä suomen upea luonto, talvella kun lumimyrskyssä saa taisteltua itsensä hyvän taukopaikan pihaan yötauolle, ja se helsingin syke kun tulet reissusta, kaupungin valot moottoritien ympärillä, ne upeat aurinkoiset pakkaspäivät kun valoa suorastaan tulvii joka suunnasta, tai kun tapaat tutun kuskin vuosien takaa yllättäen jossain lastauslaiturilla tai taukopaikalla, ja ne kaikki hyvät hetket eri asiakkaiden luona purku/lastaushommissa kun juttu lentää, esimerkkejä olisi loputtomiin.
Pidän kesälomaa neljä viikkoa ja talvilomaa kaksi viikkoa, viikonloput ja arkipyhät olen vapaalla, toki joskus tulee lähdettyä sunnuntai-iltana tielle tai reissusta paluu menee lauantain puolelle, mutta sellaista tapahtuu hyvin harvoin. Vapaalla yritän olla miettimättä töitä enkä koske rekan avaimiin, on nautinto ajaa henkilöautolla silloin kun se on mahdollista. Kyllä näissä hommissa voi polttaa itsensä loppuun, sitten vaan vituttaa kaikki, ihan kaikki. Pitäkää kunnon vapaat, tehkää jotain ihan muuta kuin töissä niin huomaatte ettei se vitutuskäyrä nouse ihan helpolla, ja siitä on vain hyötyä.
Minä olen rekkamies enkä valita.

9

1990

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olet päässyt

      työpaikkaan jossa kaikki asiat on kunnossa. Hyvä palkka hyvät työajat. Ikävä kyllä kaikille ei riitä näitä hyviä työpaikkoja. Moni joutuu kiertämään ns. huonoja työpaikkoja monta vuotta ja siitä syystä vittuuntuvat koko alaan. Minä joutuin kiertämään 3 vuotta ennenkuin löysin homman joka on mielekästä, palkka ja työajat hyvät.

    • kelleilijä

      työnsantaja itse kirjoittanut tän samalla kun laskee tuottoa kun poijat raataa alipalkalla pitkin maanteitä

      • muullakin

        asiat kunnossa. 6v vuotta yhdessä surkeessa satakuntalaisessa firmassa. Nyt sellanen työnanja joka maksaa yli TES:sin ja työvuorolistat ja kalusto uudehkoo / uusia ruotsalais valmisteisia


    • Tossa alempana kun oli tuo minun ketju, ei ala oikeen anna kuvaa itsestään.
      Kiistakenttähän tämä taitaa ollakkin.
      Tuon tarinan kun antais mainoslauseeksi alalle aikoville, niin jo sais uutta verta alalle.
      Taitaa meidän itsekunkin asenne työhön ja elämään olla se pointti näissä asioissa.
      Hyviä kilometrejä, kauniita aamuja ja onnea matkaan........

    • ja asiallinen

      kertomus itsellä alasta juuri samanlainen käsitys takana ajovuosia 27 ja sitä ennen ukon mukana pikkupojasta asti ja kai se tehdastyökin sopii joillekkin niin mikäpä siinä kirjoitus oli tosi hyvä joten turvallisia ajokilometrejä kaikille tiellä liikkujille

    • --------------

      ""Työtunteja tulee viikossa 50-60 ja ajo-lepoaika lakia saa noudattaa....""

      On ne palkat "akateemisia" muillakin aloilla ja vielä vähän päälle noilla tunneilla...

      • ollakkin

        mutta kun ei kiinnosta ne muut hallitontun hommat


    • frvwrwvp

      Missähän firmassa juitsarilla on tänä päivänä aikaa jutella puhelimessa MUKAVIA? Liian hyvin kirjoitettu ollakseen rekkarepen tekstiä...

      • Kenworth

        Asiallista tekstiä ammattikuskilta. Itsekkin olen saannut työstäni arvostusta ja nähnyt samaan aikaan kun pomo on ollut työkaverille todella vittumainen. Mutta niin metsä vastaa kuin sinne huudetaankin.

        Kaikki pomot ei kyllä ole asiallisia edes hyville kuskeille, mutta eipä niiden kauaa tarvi alalla enää ollakkaan. Mutta enenmmän on huonoja kuskeja kuin huonoja pomoja.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tirkistelijä T...

      Tirkistelijä T... ei ole sokeutunut, vaikka näin juorutaan. Asuu nykyään Limingassa ja jatkaa sekopää touhujaan ainakin
      Haapavesi
      4
      2073
    2. Liian kiltti.. ?

      Tässä jo jonnunaikaa olen tuumaillut tätä kiltti ja kunnollinen juttua. Siis miksi oikeasti kiltit eivät muka kelpaa?
      Sinkut
      256
      1751
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      264
      1705
    4. 1982 syntynyt Mahdi Alcheikh tuomittiin törkeästä lapsenraiskauksesta

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mies-raiskasi-15-vuotiaan-uimahallissa-turussa/8964984 Yli 4 vuotta vankeutta Oike
      Oulu
      66
      1700
    5. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      107
      1526
    6. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      30
      1433
    7. Kansan vihaama elokapina aikoo pysäyttää moottoritien ruuhka-aikana

      Mielenosoitus alkaa perjantaina kello 15 Länsiväylän ja Porkkalankadun risteyksessä. On se kummallista, että tuollainen
      Maailman menoa
      290
      1225
    8. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      50
      1224
    9. Voiko 40 tai yli

      Enää rakastua vai onko se jo game over?!
      Ikävä
      157
      1217
    10. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      66
      1193
    Aihe