Asunto vaimon nimiin

kannattaako?

Onko järkevää menetellä siten, että asunto ostetaan puolison nimiin, jotta välttyy varainsiirtoverolta, kun kyseessä olisi hänen ensiasunto? Laina taas olisi minun nimissä. Mitä riskejä tämmöiseen menettelyyn sisältyy esim. menetänkö täysin omistusoikeuden kyseiseen asuntoon?

Onko kukaan menetellyt vastaavasti, kokemuksia?

13

1987

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • juhana2

      enpä uskaltaisi mennä tekemään. vaikka rakkaus nyt rehottaakin, onko niin myös 20 vuoden päästä. ja sinä et ainakaan voi lähteä. jäis vaan velka sulle. vaimolle varmaan passais..

    • ghkf

      Kyllä minun mielestäni asunto kuuluisi sitten vaimollesi ja velka on sinun harteillasi, jos sattuisi niin käymään, että omaisuutta pitäisi alkaa jakaan. Tämä omistusasia kannattaisi kysäistä esim. pankista josko he tietäisivät

    • mietittävää....

      Jos teillä ei ole avioehtoa, niin avioeron tapahtuessa asunto lasketaan vaimon omaisuudeksi ja sinulla on velka, niin vaimo maksaa sinulle tasinkoa. Et siinä nyt häviä. Mutta niin kauan kuin liitto on koossa, niin sinulla ei ole mitään sanottavaa asunnosta, vaimo voi myydä sen koska tahansa, mihin hintaan tahansa jne.
      Verottaja tulee kyllä kuvioihin rankemmin kuin varainsiirtovero on. Voipi katsoa lahjaksi.
      Eli se varaisiirtovero ei voi olla niin hirvittävä kustannus, että sinun puoliskostasi ei sitä voida maksaa, suosittelen.
      (ensin ihmiset tekee 200000 velan ja rupeavat miettimään muutamaa tonnia ja jos on niin tiukilla, niin sitten katsomaan halvempaa).

      • varauksin

        "niin kauan kuin liitto on koossa, niin sinulla ei ole mitään sanottavaa asunnosta, vaimo voi myydä sen koska tahansa, mihin hintaan tahansa jne."

        Tuo ei pidä paikkaansa. Nimenomaan silloin, kun liitto on koossa, puolisolla on sanasensa sanottavana asunnon suhteen vaikka toinen puoliso olisi yksin sen omistaja. Puolisoiden yhteisenä kotina käytettyä asuntoa ei omistava puoliso voi myydä ilman toisen puolison suostumusta. (Avioliittolain 38 ja 39 pykälät.)

        Silti olen periaatteen osalta kanssasi samaa mieltä, ettei varainsiirtoveron takia kannata ryhtyä pelleilemään omistuksella. On aina selkeämpää omistaa se, mistä on maksanutkin kuin ryhtyä jälkikäteen kinaamaan, kuka tarkoitti mitä.


    • ytimekäs vastaus:

      Ei kannata.

      1. Jos kauppakirjassa omistajaksi merkitään puoliso, niin hän sitten on asunnon omistaja. Et sinä. Et siis vain menetä omistusoikeutta, sitä ei sinulle koskaan tulekaan.

      2. Jos sinä maksat lainaa omaisuudesta, jonka toinen puoliso omistaa, sinä annat koko ajan lahjoituksia puolisollesi (lisäät hänen omaisuuttaan saamatta siitä vastiketta). Verottaja saattaa lahjaverottaa.

      3. Asunto ilmeisesti tulee lainan vakuudeksi? Pankki ei välttämättä suostu kyseiseen kuvioon vaan haluaa myös asunnon omistajan velalliseksi.

      Kuvio SAATTAA toimia, mutta mikäli tulevaisuudessa (mitä on tunnetusti mahdotonta ennustaa) tulee mitään ristiriitaisuuksia, niin puolisolla on täysin oikeus vedota siihen, että asunto on kokonaan hänen, koska kauppakirjassa niin sanotaan. Sinun tulee sitten pystyä esittämään näyttöä siitä, että tarkoitus on (sanamuodosta huolimatta) ollut se, että asunnon omistavat molemmat puolisot yhdessä.

      Kuten eka vastaaja vastasikin, pelkän varainsiirtoveron välttämiseksi ei ole järkevää. Jos osakkeesta kysymys, varainsiirtovero on "vain" 1,6 prossaa. Jos laitatte omistusosuudet 50/50, niin 1,6 prosenttia puolesta kauppahinnasta... ei kannata lähteä kikkailemaan.

    • että...

      ihmiset hývin unohtavat sovitut raha tai omaisuusasiat kun suhteet kariutuu.Kokemusta on.
      Vuosituhannen alussa varasimme tammikuussa rakenteilla olevan asunnon ja maksoin käsirahan ja rupesin lyhentämään jo reippaasti lainaa ennen muuttoa.Vaimo ei opiskelujen takia osallistunut pennilläkään siihen 90,000 markkaan minkä minä olin maksanut ennen muuttoamme sitten joulukuussa.Molemmat oltiin yhtä mieltä siitä että se jo maksettu osuuteni huomioidaan edukseni mikäli ero tulee.
      Ja paskat.Kun sitten jossain vaiheessa oli suhteessamme viileemmät ajat niin hän oli "unohtanut" sovitut asiat.Vetosi kylmästi että Juristit päättää.Olen nähnnyt sen verran kertoja miten naiset vievät kalsaritkin mieheltä eron yhteydessä.No minun kohdallani ei kuitenkaan tullut eroa (vielä).

      • menee puoliksi

        noin nyrkkisääntönä, sillä ei ole merkitystä kuka lainat maksoi ja kenen nimissä omaisuus on.

        Köyhä kotiäiti voittaa eniten.


      • menee puoliksi kirjoitti:

        noin nyrkkisääntönä, sillä ei ole merkitystä kuka lainat maksoi ja kenen nimissä omaisuus on.

        Köyhä kotiäiti voittaa eniten.

        ... fiksu tekee avioehdon!


    • En kokeilisi

      Jos kyse on vaimosta, niin eihän siinä kamalan suurta riskiä ole, koska erossa omaisuus jaetaan joka tapauksessa.

      Tietenkään sinulla ei ole asuntoon minkäänlaista omistusoikeutta, jos se kerran on vaimosi.

      Mutta ei tuosta järjestelystä ole kyllä tavattoman suurta etuakaan.

      • monta epäkohtaa

        Ai niin, kyllähän verottaja voi kiinnostua siitä että miten vaimosi hankki asunnon ottamatta velkaa. Kysehän on lahjasta ja lahjavero on himpan verran enemmän kuin se varainsiirtovero. Toisekseen kysehän ei enää olsi omaksi kodiksi ostetusta asunnosta, etkä näin ollen myöskään saisi vähentää lainan korkoja verotuksessa.


    • varainsiirtovero

      "Jos olet 18-39 vuotias ensiasunnon ostaja, sinun on mahdollista saada vapautus varainsiirtoveron suorittamisesta. Edellytyksenä on, ettet ole aikaisemmin omistanut vähintään puolta asuinrakennuksesta"

      Ebsimmäinen asunto ostetaan omistussutessa 51/49, toinen 50/50.

      Näin vältytään kahden asunnonoston varainsiirtoverolta.

      • tilanteessa

        ekassa kaupassa 50 prossaa ostava on varainsiirtoverosta vapaa, mutta 49 prossaa ostava maksaa varainsiirtoveron. Toisessa kaupassa veroton on se, joka ekassa kaupassa osti 49 prossaa.

        Sumplaus kannattanee vain jos jälkimmäisen kaupan kohde on huomattavasti kalliimpi kuin ekassa kaupassa, vars. jos kakkoskaupassa ostetaan kiinteistö jossa korkeampi vero%.


    • tottakai

      Omistus suhteessa 51/49. Näin se tehdään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko valmis? Meidän tarinaan

      Rakastan sinua ❤️
      Ikävä
      84
      1602
    2. Nainen, huomasitko kun muutin sinua?

      Niin lyhyessä ajassa niin paljon. Mutta jotain muuttui minussakin. :/
      Ikävä
      88
      868
    3. Misä tulipalo?

      Mikä palaa Haapavedellä?
      Haapavesi
      8
      832
    4. IS Viikonloppu 12.-13.7.2025

      Viikonlopun ratoksi Skyttä ja Kärkkäinen ovat taiteilleet 3.0 arvoisen ristisanatehtävän ratkottavaksi. Kenenkään ratko
      Sanaristikot
      56
      829
    5. Jumankauta sä olet hyvännäköinen

      Ihan mun miehen näköinen 😍
      Ikävä
      53
      812
    6. Tämä kesä ei ollut vielä meidän

      Olisihan se ihana viettää kesäiltoja kanssasi ulkona. Ei kai ollut vielä oikea aika. Ehkä kohtaamme vielä sattumalta jos
      Ikävä
      58
      773
    7. Poliisi losautti puukkohemmon hengiltä

      Mitäs läks, heilumaan puukon kanssa eikä totellut käskytystä. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000011361763.html
      Maailman menoa
      189
      749
    8. Mitä jos vaan tapaisit sen jota mietit

      Jos se yksi henkilö on sinun mielessäsi niin entäs jos vaan menisit tapaamaan sitä, heti, samantien, miettimättä mitään.
      Ikävä
      80
      705
    9. Teet tämän niin

      Helpoksi, mutta silti niin vaikeaksi. Vihaan omaa saamattomuuttani, vaikka kaikki olisi saatavilla. 🩷🌸
      Ikävä
      41
      700
    10. Sofiaa ei kelpuutettu Martinan kaveriporukkaan

      Ibizalla lomailee Martinan kanssa ihan muut naiset.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      172
      680
    Aihe