Kysymys loiseläin

lääkinnästä

Akvassa on menossa Seran costapur, loislääkitys. Elikkäs ekat tipat laitoin ma ja tänään toinen satsi. Ohjeissa ei mainittu, kuinka kauan lääkkeen pitää vaikuttaa. Minulla on aina perjantaisin vedenvaihtopäivä. Eli voinko vaihtaa silloin normaalisti osan vedestä, vai pitääkö lääkkeen antaa vaikuttaa pidempään?

4

649

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fish KING

      Mitä lajeja lääkitset tai akvassasi jossa lääke kuuri, on?

      Mille sairaudelle tuota lääkettä käytät?

      Nosta veden lämpötilaa 29 paikkeille, lääkkeen vaikutus tehostuu.
      Mutta, eikös se ole kahden päivän kuuri, mitä siinä manuaalissa sanottiinkaan, mullakaan ei ole sitä just käsillä... vai oliko se niin että pitää toistaa ekan kuurin jälkeen jos ensimmäinen setti ei ole purrut... piru kun on huono pää näissä lääkitys asioissa, niitä tulee eteen niin harvoin.

      Ennen lääkkeen lisäämistä akvaarioon on hyvä vaihtaa puolet vedestä. Raskasmetalleja ja klooria sitovat vedenparannusaineet sitovat myös lääkkeissä käytettyjä metallisuoloja ja kloorin vapauttajia, joten niitä ei tule käyttää juuri ennen lääkitystä. Kasvilannoitteet taas sisältävät suoloja (useimmiten esimerkiksi EDTA:ta, kompleksin muodostajaa johon rauta, mangaani ja muut hivenaineet on sidottu) jotka sitovat myös lääkkeiden komponentteja tehden ne tehottomiksi. Siksi myöskään kasvilannoitteita ei pidä lisätä akvaarioon juuri ennen lääkitystä. Myös ”köyhän akvaristin kasviravinne” (PMDD) on haitallista.

      Runsaasta ilmastuksesta on pidettävä erityistä huolta lääkityksen aikana; se paitsi edistää kalojen hyvinvointia, on tarpeen myös lisääntyvän kemiallisen (ja biologisen) hapen kulutuksen kompensoimiseksi. Joissakin ohjeissa kehotetaan myös himmentämään akvaarion valaistusta tai pimentämään se kokonaan hoidon ajaksi. Tämä perustuu siihen että myös näkyvä valo hajottaa värikkäitä lääkeaineita ja erityisesti kirkkaan valaistuksen himmentäminen voikin lisätä tai pitkittään lääkkeen tehoa.

      Loislääkityksen tehoa lisää akvaarioveden lämpötilan nostaminen. Tämä johtuu siitä että loislääkkeet tehoavat parhaiten (tai ainoastaan) niihin loisen elinkaaren muotoihin, jotka ovat vapaana vedessä. Lämpimämmässä ympäristössä loisten elinkierto nopeutuu jolloin suurempi osa loisista saavuttaa tuon elinkaaren vaiheen lääkkeen ollessa vedessä.

      Monet lääkkeet ovat hyvin toksisia selkärangattomille ja ne onkin siksi poistettava akvaariosta ennen lääkkeen lisäämistä altaaseen. Jotkin lääkkeistä ovat haitallisia myös akvaariokasveille. Suomuttomat (monnit ja nuoliaiset) ja heikkokuntoiset kalat ovat usein muita herkempiä lääkkeelle ja siksi onkin hyvä aloittaa puolikkaalla annoksella ja nostaa sitä hitaasti.

      Bakteeri-infektioita vastaan käytetyt lääkeaineet sekä yleisdesinfektioaineet ovat luonnollisesti tuhoisia myös suodattimen bakteereille. Suodatin voi olla tarpeen kytkeä puhtaaseen vesijärjestelmään (ämpäri) hoidon ajaksi. Bakteerikantaa voi joutua elvyttämään kaupallisilla valmisteilla hoidon loputtua.

      Lienee tarpeetonta sanoa, että useimmat akvaariokalojen lääkkeistä ovat enemmän tai vähemmän toksisia ihmiselle. Ne tulee EHDOTTOMASTI pitää lasten ulottumattomissa! Mikäli päätät kokeilla lääkkeen valmistamista kotona vältä altistumista pölylle ja roiskeilla kaikin tavoin. Muista suojata itsesi lisäksi myös ympäristö.

      Lääkkeitä tulee annostella huolella sillä toiset liuoksista ovat hyvin väkeviä. Useimmiten valmistajan antama annostusohje ja –mitta on kuitenkin suhteellisen epätarkka. Jos annos ilmoitetaan tippoina tiettyä vesimäärää kohti sen annostelu on suureen akvaarioon hankalaa. Pullon kaulaan ajan myötä kertyvät kiteet kertovat liuoksen väkevyydestä ja liuottimen (useimmiten vesi, joskus etanoli tai jopa jokin fenolijohdannainen) haihtumisesta. Tällaiset pullot on syyt kiertää tiukasti kiinni, ravistella huolella ennen avaamista ja arvioida aika ajoin tarkkaan vieläkö liuos on käyttökelpoista vai onko aika hankkia uusi pullo. Avaa ravistellut pullot varovaisesti, mieluiten paperitupon sisällä; jos jotain sattuisi roiskahtamaan.

      Tippamääräisten ohjeiden rinnalla tai yksinään ilmoitetaan usein tilavuusmääräinen (ml) ohje. Lääkkeen annosteleminen millilitroina onkin aina tarkempaa kuin tippojen laskeminen. Tipan koko kun riippuu lukemattomista tekijöistä (pullon asento, liuotin, liuotetut aineet…). Tippamääräisiä ohjeita ei pidä yrittää itse muuntaa tilavuusmääräisiksi.

      Valmistajien lääkkeiden mukana toimittamat mitat ovat usein integroitu pullon korkkiin eikä niiden tilavuutta aina ilmoiteta. Valmistajan toimittaman mitan tilavuutta ei kannata yrittää arvioida jos ei sitä ole ilmoitettu. Varsinkin korkkiin yhdistettyjen mittojen tilavuuden arvioiminen on mahdottoman vaikeaa. Niiden tarkkuus ei aina ole paras mahdollinen eikä värjäävän liuoksen annostelemiseen (tärisevin käsin) avomittaa käyttäen välttämättä ole paras ratkaisu. Lääkeruisku on ehdottomasti tarkempi väline. Valitettavasti akvaariokalojen lääkepakkauksia ei ole tehty ruiskulla annostelemista varten joten ruiskun käyttäminen voi olla hankalaa tai mahdotonta. Valmistajan ilmoittamia pullon riittävyyttä kuvaavia tietoja ei pidä käyttää annosteluun.

      Joitakin lääkkeitä voidaan annostella useampia kertoja peräkkäin joko samalla tai pienemmällä annoksella. Tällöin tulee tarkistaa ohjeesta pitääkö välissä suorittaa osittainen (50% tai enemmän) vedenvaihto. Lääkityksen tarkoitetun vaikutusajan päätyttyä on hyvä vaihtaa puolet vedestä. Mikäli haluaa poistaa lääkejämät todella tehokkaasti kannattaa vettä suodattaa jonkin aikaa aktiivihiilen läpi. (Huomaa että aktiivihiili menettää paljon tehostaan tällaisessa poistosuodatuksessa.) Voi olla myös tarpeen lisätä akvaarioon jotakin suodattimen bakteerikannan vahvistamiseen tarkoitettua valmistetta.

      Sairauden puhkeaminen akvaariossa ei koskaan tapahdu itsestään. Se joko seuraa jonkin uuden elementin (kala, kasvi tai muu) tuomista akvaarioon tai akvaarion olosuhteiden muutosta. Uuden elementin mukana saattaa kantautua taudinaiheuttajia jotka sitten aiheuttavat sairauden akvaariossa. Tästä syystä karanteeni on ehdottoman tarpeellinen ennen kalojen tuomista akvaarioon. Rutiinin omaisesta oireettomien kalojen desinfioimisesta karanteenialtaassa ei ole merkittävää hyötyä. Jos desinfioimiseen käytetään lääkeaineita (eikä desinfektioaineita) riskinä on resistenssin kehittyminen joillekin loiskannoille lääkeaineita vastaan. Erityisesti tämä pätee antibiootteihin!

      Stressi, epäedulliset vesiolosuhteet ja riitaisat ”sellitoverit” altistavat kaloja erilaisille sairauksille. Näiden altistavien tekijöiden poistaminen onkin ensiarvoisen tärkeää sillä sairauden - joka on siis tässä tapauksessa itse asiassa oire! – hoitaminen ei yksinään tuota pysyvää paranemista vaan kalat sairastuvat pian uudelleen. Esimerkiksi sieni-infektiot eivät yleensä iske terveisiin kaloihin vaan kalan on ensin saatava jostain haava tai sen limakalvon on vaurioiduttava ennen kuin taudinaiheuttaja pääsee iskemään. Limakalvoja vahvistaviksi, aktivoiviksi tai suojaaviksi väitetyt aineet ovat yleensä vain yleisiä desinfektioaineita joilla ei ole suoranaista vaikutusta kalan limakalvoihin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita ettei näistä aineista olisi hyötyä! Valmistaja tietää varmasti valmisteestaan eniten ja valmistajan ohjeita onkin aina syytä seurata tarkkaan.

      Akvaariokalojenlääkkeet eivät useimmiten ole lääkkeitä siinä merkityksessä kuin Lääkelaki tarkoittaa. Tästä seuraa myös se ettei niiden tehoa ja turvallisuutta tarvitse osoittaa samalla tavalla kuin ”oikeiden” lääkkeiden eikä niiden markkinointia valvota samalla tavalla. Kokonaan oma lukunsa ovat ”tuotantoeläimille”, siis viljellyille ruokakaloille, tarkoitetut lääkkeet!

      http://www.aquahoito.info/suomi/taudit/laakitys/yleis.htm

      • alkup. kysyjä

        Mitä lajeja lääkitset tai akvassasi jossa lääke kuuri, on?

        ** Miljoonakaloja, huomasin, että kyhnyttävät eviään pohjasoraan.

        Mille sairaudelle tuota lääkettä käytät?

        ** En tarkkan tiedä, mikä loinen voisi olla kyseessä. Eläinkaupassa suositeltiin tätä lääkettä.

        Nosta veden lämpötilaa 29 paikkeille, lääkkeen vaikutus tehostuu.

        ** Nostettu

        Mutta, eikös se ole kahden päivän kuuri, mitä siinä manuaalissa sanottiinkaan, mullakaan ei ole sitä just käsillä... vai oliko se niin että pitää toistaa ekan kuurin jälkeen jos ensimmäinen setti ei ole purrut... piru kun on huono pää näissä lääkitys asioissa, niitä tulee eteen niin harvoin.

        ** Ohjeess sanottiin, että eka päivänä 22 tippaa / 40l ja kolmantena pivänä satsi uusitaan ja viidentenä ja seitsemäntenä, jos vaiva on paha. Mutta ei sanottu mitään, ett milloin veden voi vaihtaa. Eli kauan pitää antaa aineen olla?

        Ennen lääkkeen lisäämistä akvaarioon on hyvä vaihtaa puolet vedestä.

        ** No enpä tuota hoksannut. Olin vaihtanut veden ed. perjantaina ja kuurin aloitin maanantaina. Käytän vedenparannusainetta ja kasviravinnetta, mutta en tuota mainitsemaasi.

        Runsaasta ilmastuksesta on pidettävä erityistä huolta lääkityksen aikana; se paitsi edistää kalojen hyvinvointia, on tarpeen myös lisääntyvän kemiallisen (ja biologisen) hapen kulutuksen kompensoimiseksi.

        ** Pitää putsata kaikki irtoroska hyvin suodattimesta.

        Joissakin ohjeissa kehotetaan myös himmentämään akvaarion valaistusta tai pimentämään se kokonaan hoidon ajaksi. Tämä perustuu siihen että myös näkyvä valo hajottaa värikkäitä lääkeaineita ja erityisesti kirkkaan valaistuksen himmentäminen voikin lisätä tai pitkittään lääkkeen tehoa.

        ** Laitoin ruskeaa leivinpaperia kahden lasilevyn väliin, ja sen päälle valon. Himmentää ainakin vähän. Sammutin valon kokonaan päivällä.

        Loislääkityksen tehoa lisää akvaarioveden lämpötilan nostaminen. Tämä johtuu siitä että loislääkkeet tehoavat parhaiten (tai ainoastaan) niihin loisen elinkaaren muotoihin, jotka ovat vapaana vedessä. Lämpimämmässä ympäristössä loisten elinkierto nopeutuu jolloin suurempi osa loisista saavuttaa tuon elinkaaren vaiheen lääkkeen ollessa vedessä.

        ** Olen just nostamassa lämpöä, se vaan nousee aika hitaasti. Nyt siellä on jotain 27 astetta.

        Joitakin lääkkeitä voidaan annostella useampia kertoja peräkkäin joko samalla tai pienemmällä annoksella. Tällöin tulee tarkistaa ohjeesta pitääkö välissä suorittaa osittainen (50% tai enemmän) vedenvaihto. Lääkityksen tarkoitetun vaikutusajan päätyttyä on hyvä vaihtaa puolet vedestä. Mikäli haluaa poistaa lääkejämät todella tehokkaasti kannattaa vettä suodattaa jonkin aikaa aktiivihiilen läpi. (Huomaa että aktiivihiili menettää paljon tehostaan tällaisessa poistosuodatuksessa.) Voi olla myös tarpeen lisätä akvaarioon jotakin suodattimen bakteerikannan vahvistamiseen tarkoitettua valmistetta.

        Sairauden puhkeaminen akvaariossa ei koskaan tapahdu itsestään. Se joko seuraa jonkin uuden elementin (kala, kasvi tai muu) tuomista akvaarioon tai akvaarion olosuhteiden muutosta.

        ** Laitoin uusia kasveja perjantaina ja la iltana huomasin ekat oireet.

        Kiitos sinulle vastauksestasi. Mutta on edelleen epäselvää, että kuinka kauan lääkkeen pitää olla vedessä?


      • fish KING
        alkup. kysyjä kirjoitti:

        Mitä lajeja lääkitset tai akvassasi jossa lääke kuuri, on?

        ** Miljoonakaloja, huomasin, että kyhnyttävät eviään pohjasoraan.

        Mille sairaudelle tuota lääkettä käytät?

        ** En tarkkan tiedä, mikä loinen voisi olla kyseessä. Eläinkaupassa suositeltiin tätä lääkettä.

        Nosta veden lämpötilaa 29 paikkeille, lääkkeen vaikutus tehostuu.

        ** Nostettu

        Mutta, eikös se ole kahden päivän kuuri, mitä siinä manuaalissa sanottiinkaan, mullakaan ei ole sitä just käsillä... vai oliko se niin että pitää toistaa ekan kuurin jälkeen jos ensimmäinen setti ei ole purrut... piru kun on huono pää näissä lääkitys asioissa, niitä tulee eteen niin harvoin.

        ** Ohjeess sanottiin, että eka päivänä 22 tippaa / 40l ja kolmantena pivänä satsi uusitaan ja viidentenä ja seitsemäntenä, jos vaiva on paha. Mutta ei sanottu mitään, ett milloin veden voi vaihtaa. Eli kauan pitää antaa aineen olla?

        Ennen lääkkeen lisäämistä akvaarioon on hyvä vaihtaa puolet vedestä.

        ** No enpä tuota hoksannut. Olin vaihtanut veden ed. perjantaina ja kuurin aloitin maanantaina. Käytän vedenparannusainetta ja kasviravinnetta, mutta en tuota mainitsemaasi.

        Runsaasta ilmastuksesta on pidettävä erityistä huolta lääkityksen aikana; se paitsi edistää kalojen hyvinvointia, on tarpeen myös lisääntyvän kemiallisen (ja biologisen) hapen kulutuksen kompensoimiseksi.

        ** Pitää putsata kaikki irtoroska hyvin suodattimesta.

        Joissakin ohjeissa kehotetaan myös himmentämään akvaarion valaistusta tai pimentämään se kokonaan hoidon ajaksi. Tämä perustuu siihen että myös näkyvä valo hajottaa värikkäitä lääkeaineita ja erityisesti kirkkaan valaistuksen himmentäminen voikin lisätä tai pitkittään lääkkeen tehoa.

        ** Laitoin ruskeaa leivinpaperia kahden lasilevyn väliin, ja sen päälle valon. Himmentää ainakin vähän. Sammutin valon kokonaan päivällä.

        Loislääkityksen tehoa lisää akvaarioveden lämpötilan nostaminen. Tämä johtuu siitä että loislääkkeet tehoavat parhaiten (tai ainoastaan) niihin loisen elinkaaren muotoihin, jotka ovat vapaana vedessä. Lämpimämmässä ympäristössä loisten elinkierto nopeutuu jolloin suurempi osa loisista saavuttaa tuon elinkaaren vaiheen lääkkeen ollessa vedessä.

        ** Olen just nostamassa lämpöä, se vaan nousee aika hitaasti. Nyt siellä on jotain 27 astetta.

        Joitakin lääkkeitä voidaan annostella useampia kertoja peräkkäin joko samalla tai pienemmällä annoksella. Tällöin tulee tarkistaa ohjeesta pitääkö välissä suorittaa osittainen (50% tai enemmän) vedenvaihto. Lääkityksen tarkoitetun vaikutusajan päätyttyä on hyvä vaihtaa puolet vedestä. Mikäli haluaa poistaa lääkejämät todella tehokkaasti kannattaa vettä suodattaa jonkin aikaa aktiivihiilen läpi. (Huomaa että aktiivihiili menettää paljon tehostaan tällaisessa poistosuodatuksessa.) Voi olla myös tarpeen lisätä akvaarioon jotakin suodattimen bakteerikannan vahvistamiseen tarkoitettua valmistetta.

        Sairauden puhkeaminen akvaariossa ei koskaan tapahdu itsestään. Se joko seuraa jonkin uuden elementin (kala, kasvi tai muu) tuomista akvaarioon tai akvaarion olosuhteiden muutosta.

        ** Laitoin uusia kasveja perjantaina ja la iltana huomasin ekat oireet.

        Kiitos sinulle vastauksestasi. Mutta on edelleen epäselvää, että kuinka kauan lääkkeen pitää olla vedessä?

        eka kuuri, kolme päivää ja toka kuuri kolme päivää voit vaihtaa vettä toisen kuurin viimeisenä päivänä.

        Toista kuuria ei tarvita jos kalat näyttävät terveiltä.

        Toinen kuuri uusitaan jos kalat vielä sairaan oloisia, veden vaihto välissä, vaihda reippaasti vaikka kahtena päivänä perättäin. Vajaa puolet on hyvä määrä kerralla.


      • alkup. kirj
        fish KING kirjoitti:

        eka kuuri, kolme päivää ja toka kuuri kolme päivää voit vaihtaa vettä toisen kuurin viimeisenä päivänä.

        Toista kuuria ei tarvita jos kalat näyttävät terveiltä.

        Toinen kuuri uusitaan jos kalat vielä sairaan oloisia, veden vaihto välissä, vaihda reippaasti vaikka kahtena päivänä perättäin. Vajaa puolet on hyvä määrä kerralla.

        Olen itse kuumeessa, joten veden vaihto jää pakosti huomiseen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nurmossa kuoli 2 Lasta..

      Autokolarissa. Näin kertovat iltapäivälehdet juuri nyt. 22.11. Ja aina ennen Joulua näitä tulee. . .
      Seinäjoki
      145
      8670
    2. Joel Harkimo seuraa Martina Aitolehden jalanjälkiä!

      Oho, aikamoinen yllätys, että Joel Jolle Harkimo on lähtenyt Iholla-ohjelmaan. Tässähän hän seuraa mm. Martina Aitolehde
      Suomalaiset julkkikset
      47
      2479
    3. Kaksi lasta kuoli kolarissa Seinäjoella. Tutkitaan rikoksena

      Henkilöautossa matkustaneet kaksi lasta ovat kuolleet kolarissa Seinäjoella. Kolmas lapsi on vakasti loukkaantunut ja
      Maailman menoa
      28
      2297
    4. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      38
      2182
    5. Miten meinasit

      Suhtautua minuun kun taas kohdataan?
      Ikävä
      95
      1768
    6. Miksi pankkitunnuksilla kaikkialle

      Miksi rahaliikenteen palveluiden tunnukset vaaditaan miltei kaikkeen yleiseen asiointiin Suomessa? Kenen etu on se, että
      Maailman menoa
      181
      1757
    7. Sinä saat minut kuohuksiin

      Pitäisiköhän meidän naida? Mielestäni pitäisi . Tämä värinä ja jännite meidän välillä alkaa olla sietämätöntä. Haluai
      Tunteet
      22
      1550
    8. Tunnekylmä olet

      En ole tyytyväinen käytökseesi et osannut kommunikoida. Se on huono piirre ihmisessä että ei osaa katua aiheuttamaansa p
      Ikävä
      109
      1167
    9. Taisit sä sit kuiteski

      Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik
      Ikävä
      7
      1050
    10. Näin pitkästä aikaa unta sinusta

      Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni
      Ikävä
      5
      1034
    Aihe