Masennuksen uusiutuminen

onko kokemuksia?

Mulla näyttää nyt pelottavasti siltä, että masis olisi uusiutunut, lääkityksestä huolimatta. Tuntuu, että vajoan pikkuhiljaa takaisin siihen monttuun, josta pääsin jo pois. Olo on ihan lamaantunut, mitään ei saa aikaan. Kuolemaan liittyvät ajatukset, erilaiset pelot ja ahdistus ovat päällä.

Onko kellään kokemuksia uusiutumisesta?

23

4942

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mnkjlhl

      Uusinut kun on kaiken aikaa masennus päällä. Samat ajatukset kuolemat mielessä ja ahdistaa. Lääkkeitä kyllä käytän mutta en tiedä onko niistäkään apua. Luulisi kun aurinko paistaa ja kesä ettei masentais mutta en saa mitään aikaseks. Ei tää oo kivaa yhtään. Joka päivä samaa ankeutta. Tsemiä sulle...

    • kotkanpesä

      minulle masennus uusíutui muutaman vuoden päästä, kun työelämässä oli tosi rankkaa. Olin sairastanut keskivaikean masennuksen. Menin sitten uudelleen lääkäriin ja kerroin tunteistani ja lääkäri totesi, että kerran masennuksen sairastettuaan yleensä sairastuvuuskynnys madaltuu ja se uusiutuu helpommin. Sain lääkkeet ja niitä piti syödä sitten monta kuukautta, mutta auttoivat hyvin. Ja jatkoin samaan aikaan työntekoa eli ei tarvinnut jäädä sairauslomalle. Ota ihmeessä nyt yhteyttä lääkäriin, niin hän voi tutkia tilanteesi, ehkäpä lääkitystäsi pitäisi tarkistaa.

      • aloittaja

        Totta kai olen ollut yhteydessä lääkäriin ja homma on hoidossa. Minulla on pysyvä hoitosuhde luotettavaan psykiatriin, joka tuntee taustani.


    • Sairastin jo kymmenisen vuotta sitten keskivaikeaa/vaikeaa masennusta ja olin silloin kolmisen vuotta pois työelämästä. V.-99 menin työelämään uudelleen ja vaihtelevalla menestyksellä siellä toimin.
      En sitä vakavasti ottanut, mutta näin jälkeenpäin ajatellen olen tajunnut, että jatkuvasti se masennus on taustalla kummitellut ja sitä kautta ilmeisesti mulla oli kovat suorituspaineet itseäni kohtaan.

      Viime syksynä sitten pimahti taas ja olen ollut siitä lähtien sairauslomalla vaikean masennuksen ja tunne-elämän epävakauden takia. Pääsiäisenä vaimolta tuli avieroilmoitus täysin yllätyksenä ja jos vielä voisi jonkin vaikeasta masennuksesta diagnosoida vielä vaikeamman, niin sellainen mulla varmaan nyt on.
      Kuolema on päivittäin mielessä. Ei välttämättä siksi, että sitä kaipaan, mutta enemmän ja enemmän alan uskoa siihen, että ei se ainakaan huonommaksi mun tilaani tee vaikka täältä maan päältä katoaisinkin.

    • Epä-Toivo

      ..se masennuksen piru, lääkkeistä huolimatta. Myös liikunnalla olen yrittänyt hoitaa, mutta silti synkät ajatukset palanneet.

    • Micke880

      Mulla on kokemuksia masennuksen uusiutumisesta.

      Mulla alko jossain vaiheessa meneen vähän paremmin ja jaksoin opiskella ja suunnitella tulevaisuutta. Nyt taas tuntus, että tää masis ois uusiutunu. Mä en jaksa enää edes opiskella. Nyt suunnitelmissa ois mennä takas kouluun ens syksynä, mutta katotaan jaksanko. Paljon kaikkee paskaa pyörii päässä.

      Kyllä masennus voi uusia aika helpostikin, varsinkin jos taipumusta masikseen.

    • kissanminttua

      Mullakin uusiutuu masennus ja useimmiten olo pahenee talvea myöten, siis jonkinlaista kaamosmasennusta. Olen jo vuosia elänyt sellaisessa kierteessä, että kesäisin luulen olevani parantunut lopullisesti ja sitten syksyllä on alkanut ahdistaa niin, että jäänyt koulut ja työt kesken.
      Toisaalta itselle vaikuttaa se, kun en ole hoitanut masennusta alunperinkään kunnolla, vaan jättänyt hoidot aina kesken, joten sitten se on kostautunut myöhemmin...
      Elähän vajoa sinne synkkyyteen, vaan koita hakea siihen apua! Oiskohan esim. vahvemmasta lääkkeestä apua?
      Eiköhän kannata hoitaa sitä masennusta kaikin mahdollisin keinoin jo heti alkuunsa, ehkä se uusiutumisen riski sitten pienenisi...
      Jaksamista!!

      • aloittaja

        Kuten tuolla totesin, lääkitys on nyt kohdallaan ja sinun kommenttiisi vielä täydennän sen, että minulla on kaikki mahdollinen apu käytettävissäni. Siinä mielessä olen onnekas. Todellinen turvarinki ihmisiä, jotka välittävät. Työssä, työpaikan terveydenhuollossa, lähipiirissä...
        Koko hoitokoneisto on ollut sanalla sanoen täydellinen alusta alkaen, mutta sekään ei näytä riittävän. Liikunnan lisääminen on paikallaan, lenkit on jääneet vähän snadeiksi ja salilla käynti harvakselleen. Mutta tästä ponnistetaan.
        Kiitos kannustuksesta, arvostan sitä suuresti.


    • apua on

      en tiedä oisko tästä sulle mitään apua...mut mä sain apua eri luontaishoidoista, jotka auttoi masennukseen, ahdistukseen, pelkoihin,pakkoajatuksiin yms, kun en uskaltanut masennuslääkkeitä käyttää, ja luin paljon mitkä luontaistuotteet auttaa mielenterveyden ongelmiin, tässä kaikki jutut mitä käytin (ja nämä ihan oikeasti auttoivat): mäkikuismaa (masennukseen) valeriaanaa ja kärsimyskukkaa (ahdistukseen, jännitykseen, pelkotiloihin, rauhoitti ja rentoutti). E-EPA-kalaöljyä (myös pellavansiemenöljy on kuulemma hyvä, siinä samoja omega 3-öljyjä) ja sinkkiä, magnesiumia ja dolomiittia (tutustuin ortomolekulaariseen lääketieteeseen jossa mielenterveyden ongelmia hoidetaan vitamiinein, mineraalein ja rasvahapoin, ja näin tasapainotetaan ja hoidetaan aivoja ja hermojärjestelmää ja näin mieli paranee) ja bachin kukkatipat olivat mulle tosi suuri apu: bachin kukkatippoja on 38 erilaisiin ongelmiin, kuten masennukseen, pelkoihin, päättämättömyyteen, ahdistukseen, vihaan yms ja niiden käyttö on tosi helppoa; 2 tippaa jokaista valittua kukkatippaa (samanaikaisesti voi käyttää 5 eri tippaa) lasiin vettä ja pari kulausta päivän mittaan. esim. mimulus ja aspen auttavan pelkoihin, rock rose kauhuun, cherry plum kun pelkää tulevansa hulluksi ja menettävänsä kontrollin ja tekevänsä jotain mitä ei halua, kun ei vaan kestä enää, white chestnut mieleen tunkeutuviin epämielyttäviin ajatuksiin, joista ei pääse eroon, mustard syvään masennukseen, gentian ja gorse toivottumuuteen jne. näitä tippoja saa luontaistuotekaupoista, noita yrttejä ja E-EPA:aa saa apteekeista. lisäksi jätin kaiken kofeiinin ja suurimmaks osaks sokerit, lisäaineet ja valkoiset vehnäjauhot (ortomolekulaarisessa lääketieteessä vitamiinien yms. ohella suositellaan myös gluteenitonta dieettiä, koska gluteiini aiheuttaa joissakin paitsi fyysisiä, myös psyykkisiä oireita, jos gluteeniallergia on voimakas, esim. autismista kärsiviä gluteeniton dieetti on auttanut paljon, se on suosittu ja hyväksikoettu apu). oon lukenut paljon netistä ja kirjoista mielenterveyden ongelmien luonnonmukaisesta hoidosta, ja toivottomissakin tilanteissa ovat monet apua saaneet. kirja joka auttoi mua tosi paljon oli tommy hellstenin "saat sen mistä luovut" se helpotti oloa ja toi levollisuutta ja rauhaa. toivon sulle joka tapauksessa kaikkea hyvää ja että elämä hymyilisi sulle, joku sanoi joskus että kun on ollut tarpeeksi sadetta, on auringon aika. monilla myös e-pillerit saattavat aiheuttaa kovaa masennusta, painajaisia, paniikkia yms. netissä keskustelupalstoilla paljon keskustelua tästä, joskus pillerien lopetus/vaihto auttaa.mut kaikkea hyvää sulle joka tapauksessa!

    • Minimierkki

      Ite olen kans hoitanut masennusta luontaistuotteilla. Etanolitippoja olen nauttinut joka päivä n.500-600ml. Sekoittanut esim mehuun. Se on omalla kohdallani auttanut todella hyvin. Sellaiset viljasta tehdyt tipat ovat hyviä. Myydään 0,7l pulloissa.

    • Kanssakulkija

      Lääkkeitä ei ainakaan kannata lopettaa liian nopeasti, kun huomaa olon parantuneen. Itse tein niin ja masennus palasi puolen vuoden päästä. Lääkkeet pitivät masennuksen piilossa ja sitten...Pitäisi osata elää hetkessä, ei menneessä eikä tulevassa. Ja muistaa että ajatukset, ovat sitten kuinka hirveitä tahansa, ovat vain ajatusten virtaa. Niitä vastaan ei kannata taistella, voimaa vain saavat siitä. Mene luontoon pois hälinästä. Puhdistaa kummasti. Kaikissa vuodenajoissa on omat rikkautensa. Havainnoi luontoa, saat ajatuksia pois itsestäsi. Vähennä somea ,uutisia ja mediaa yleensä. Ota masennus mahdollisuutena johonkin uuteen.

    • kjuyt

      https://twitter.com/rcpsych/status/893154811973185536

      Jopa Englannin Royal College of Psychiatrists-opinahjo vastasi Twitterissä kun joku kysyi kun oli mahdollisuus kysyä kysymyksiä masennuslääkkeistä että mitä todisteita sille on että masennus johtuu kemiallisesta epätasapainosta, niin he vastasi näin:

      "Vanha idea että masennuslääkkeet korjaa kemiallista epätasapainoa aivoissa on liian yksinkertaistettu väite ja emme tue tätä näkemystä"




      https://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/10/15/masentavatko-masennuslaakkeet

      Masentavatko masennuslääkkeet?

      Robert Whitaker sanoo tieteellisen kirjallisuuden osoittavan valitettavan selvästi, että vaikka jotkut hyötyvät selvästi masennuslääkkeistä, niiden myötä todennäköisyys masennuksen kroonistumiseen kasvaa. Jokaiselle ei käy niin, kyse on riskistä ja todennäköisyyksistä, Whitaker painottaa.

      – Masennuslääkkeet toimivat usein paremmin lyhyellä tähtäimellä: ihmiset paranevat, mutta kun seurataan tilannetta aikavälillä vuodesta viiteen vuoteen, tilanne on toinen. Masennus uusiutuu. Vaikuttaa siltä, että potilaat sairastuvat masennukseen kroonisesti, Whitaker linjaa.

      Neuropsykologian erikoispsykologi Mira Karrasch nostaa esiin Irving Kirschin meta-analyysin vuodelta 2008.

      – Kirsch sai Amerikan lääkevirastolta kaikki kliiniset kokeet eli hän analysoi myös sellaiset kokeet, joiden tuloksia ei ollut koskaan julkaistu. Niiden perusteella masennuslääkkeillä ei ollut kliinisesti merkittävää tehoa lievään ja keskivaikeaan masennukseen.

      Mielenterveyslääkkeiden käyttö kasvaa, mutta paraneminen vähenee ja masennus kroonistuu. Mira Karrasch on huolissaan siitä, että nyt lääkitään yhä terveempiä ihmisiä. Kelan tilastojen mukaan suomalaisista seitsemän prosenttia käyttää masennuslääkkeitä. Luku on yli seitsenkertaistunut 20 vuodessa. Samaan aikaan nähdään, että työkyvyttömyyseläkkeelle mielialatekijöitten tai muitten psykiatristen ongelmien takia jäävien määrä koko ajan kasvaa samassa tahdissa. Sama ilmiö nähdään hyvin monessa länsimaassa. Selityksiä voi olla muitakin, mutta olisiko myös lääkkeillä oma roolinsa.


      – Tutkijat ovat päätyneet tällaiseen selitykseen: antidepressanttien on tarkoitus kohottaa serotoniiniaktiivisuutta aivoissa. Mutta mitä todellisuudessa tapahtuu: aivot reagoivatkin vähentämällä omaa serotoniiniaktiivisuuttaan. Ironisesti lääke ajaa aivot toimimaan itse asiassa päinvastoin kuin on tarkoitus.

      – Olennaista on, että lukuisat tiedemiehet ovat tutkimuskirjallisuuden mukaan päätymässä lopputulokseen, että syy masennuksen kroonistumiseen voisi johtua tästä mekanismista. Aivot yrittävät mukautua lääkkeen luomaan tilaan ja päädytään vastakkaiseen suuntaan, mitä alun perin toivottiin.

      Sama kehitys nähdään ympäri maailmaa: mielialalääkkeiden käyttö ja mielialasyistä johtuva työkyvyttömyys lisääntyvät. Todellinen ratkaisu on kuitenkin lähempänä kuin arvaammekaan.

      – Mitä voimme tehdä ja mitä voimme tehdä paremmin? Kiinnostavaa on, että koko psykiatrian kentällä paras esimerkki ratkaisuista löytyy Suomen Lapista, Torniosta. Vuodesta 1992 alkaen siellä on hoidettu psykoosiin viittaavia oireita saaneita potilaita niin, että psyykenlääkkeitä on käytetty hyvin valikoivalla tavalla. Vastadiagnosoitujen potilaiden psyykenlääkityksen aloittamista on jopa pyritty välttämään ja tutkittu löytyisikö muita vaihtoehtoja hoitovaihtoehtoja tai keinoja estää oireiden paheneminen, Robert Whitaker sanoo.

      – Mitä havaittiin, niin Keroputaan mallin niin kutsutussa open dialog therapy avoimen dialogin mallissa oli, että 80 prosenttia potilaista on viiden vuoden kuluttua töissä tai opiskelemassa. Nämä ovat parhaita tuloksia koko maailmassa, Whitaker tähdentää.

      Keroputaan sairaalan mallissa potilas otetaan hoitoon jo ensimmäisistä oireista ja tärkein apu on avoin keskustelu, potilaan kohtaaminen. Lääkkeitä käytetään hyvin rajallisesti ja mahdollisimman lyhyen aikaa.

    • Kanssakulkija

      Kovin tapauskohtaista on tuo masennuslääkkeiden käyttö. Joillain auttaa kovastikin, kuten minulla, ja jotkut eivät saa niistä apua, jopa pahentavat oloa. Itselläni alkoi nuorena sosiaalisella fobialla muuttuen vuosien kuluessa paniikki/ahdistushäiriöstä masennukseen ja depersonalisaatioon. Ilman ssri-lääkitystä olisin kuollut oman käden kautta, tai sitten olisin mennyt psykoosiin. Jos ei itsellä ole kokemusta pahoista mielenterveyden ongelmista, niin en suosittele lääkeiden "demonisointia". Jos ihmisellä alkaa olla itsetuhoisia ajatuksia niin lääkitystä tarvitaan ainakin aluksi. Se voi pelastaa hengen. Ja psykoterapeutti/lääkäri auttaa eteenpäin. Ssri lääkkeet tulivat markkinoille täällä suomessa 1990-luvun alussa. Ja itsemurhat ovat merkittävästi vähentyneet sen jälkeen. Netistä löytyy tästäkin tilastotietoa. Jonknlainen syy/yhteys tuossa täytyy olla.

      • kjuyt

        se että kaksi asiaa tapahtuu samanaikaisesti ei todista syy-yhteyttä.On kuitenkin outoa että ssri-lääkkeiden käytön yleistyessä myös masennuksen takia sairaseläkkeelle jäännit ovat lisääntyneet.Iselläni on kokemusta pahoista mielenterveyden ongelmista se ei kuitenkaan ollut mitään siihen kauheuteen verrattuna mitä lääkkeet aiheuttivat.En kiellä ketään lääkkeitä käyttämästä ongelma on se että potilaille ei rehellisesti kerrota haitoista ja että lääkkeiden käyttöön painostetaan haitoista piittaamatta silloin kun niitä ilmaantuu.


    • drHopoOlo

      kyllä noi etanolitipat auttaa useimmilla kun ei vaan tosiaan lopeta liian äkkiä käyttöä.

      mulla uusiutuu kans aina siks kun aina kuitenki menee kaik pieleen ja sit tuloo depis taas. niimpä en enää suunnittele mitään isompaa vaan elän kädestä suuhun ja päivän kerrallaan enempiä miettimättä. pmää mukaillen niin luuseri ei pety

    • drHopoOlo

      kjuyt mulle ssri lääkkeet aiheuttivat nopeasti melkein impotenssin ja asia ei ole vuosienkaan kuluttua lopettamisesta palautunut. muutenki pää meni aika sekavaksi ssrillä.

      • kjuyt

        Toi vaikuttaa olevan yleisempää kuin myönnetään.Penisrenkaat ovat itselläni auttaneet,https://www.hotlips.fi/tuote/moottoroitu-penisrengas/563951/ toi on yksi suosikeistani.Värinä on kiva molemmille osapuolille.Liian kireä tai ohut tuntuu epämiellyttävältä.Toivottavasti joku muukin noista hyötyisi jolla ongelmat ovat lievempiä.

        http://akukopakkala.fi/seksi-rakkaus-ja-masennuslaakkeet/

        Kuinka yleisiä seksuaaliset haitat ovat?

        Alun perin kerrottiin, että seksuaalisia häiriöitä tulisi alle 30 prosentille SSRI:n käyttäjistä. Tulos perustui siihen, kuinka moni aktiivisesti valitti asiasta hoitavalle lääkärille. Asiaa varta vasten kysyttäessä, useimmat kuitenkin kertovat seksuaalisista vaikeuksista, joita lääkkeet aiheuttavat.

        Laajassa, vuonna 2014 julkaistussa 1829:n SSRI-aineiden käyttäjän haastattelututkimuksessa lähes kaksi kolmesta (62 prosenttia) koki nimenomaan lääkkeiden aiheuttaneen heille seksuaalisia vaikeuksia. Kun asiaa on aktiivisesti tutkittu, kuva on synkentynyt entisestään. Seksuaalisia häiriöitä näyttää koituvan lähes kaikille eli 83–98 prosentille kaikista SSRI:n käyttäjistä.


        Palautuuko koskaan?

        ”Itselläni lähenee 2v Cymbaltan lopetuksesta ja libidosta ei tietoakaan. Olen 29-vuotias nainen. Ennen Cymbaltaa söin vuoden verran sitalopraamia ja pari vuotta essitalopraamia. Cymbaltaa söin vajaat kolme vuotta. Onko noihin päälle jääviin häiriöihin tiedossa mitään helpotusta mistään vai pitääkö sen kanssa vain yrittää elää? Avioliitto ei voi kovin hyvin sen seurauksena…”



        Osalla seksuaalinen toimintakyky palautuu normaaliksi, kun SSRI-aineiden käyttö lopetetaan, mutta osalla häiriö jää. Pitkäaikaistutkimuksia ei ole tehty, mutta tapauskertomuksia pitkäaikaisista seksuaalielämän häiriöistä on paljon.

        Tutkimuksessa, jossa SSRI-aineita käyttäneet masentuneet ja sen seurauksena seksuaalisia vaikeuksia kokeneet siirtyivät toisen tyyppiseen hoitoon ja lopettivat SSRI:n käytön, kuuden kuukauden kuluttua 55 prosentilla oli joitain seksuaalisia häiriöitä jäljellä. Vertailuryhmässä, jonka masentuneet eivät olleet syöneet SSRI-aineita, seksuaalisia häiriöitä oli neljällä prosentilla.


        https://www.youtube.com/watch?v=sd0IW_MqJvA

        MASENTAVAT LÄÄKKEET
        Lähes 430 000 suomalaista syö erilaisia masennuslääkkeitä. Määrä on kasvanut rajusti parissakymmenessä vuodessa. Lääkeannokset ovat entistä suurempia, ja lääkkeitä syödään yhä pidempään.

        Masennusta pidettiin aiemmin sairautena, joka useimmissa tapauksissa paranee itsestään. Nyt yhä useamman sairaus jää pysyväksi ja johtaa työkyvyttömyyseläkkeelle. Joku tässä yhtälössä ei täsmää. Miksi ihmiset eivät parane, vaikka lääkkeitä syödään entistä enemmän?

        Aku Kopakkala muistetaan muutaman vuoden takaisesta kohusta, joka nousi, kun hän kritisoi masennuslääkkeiden käyttöä MOT-ohjelmassa. Hän toimi tuolloin terveyspalveluyhtiö Mehiläisen kuntoutusjohtajana. Viikko tv-esiintymisensä jälkeen hänet irtisanottiin lausuntojensa vuoksi.


      • Hyvä.elämä

        Mulla on masislääkitys toiminut jo 20 vuotta.
        Olen edelleen työelämässä.
        Ja libido on yhä ok.
        Että ei kaikilla ole huonoja kokemuksia.
        Ilman toimivaa lääkitystä saattaisin olla mullan alla.
        Eipä silti: siitä ei maailma olisi pysähtynyt.
        Mutta näillä mennään!
        Hyvää Suvea kaikille!


    • krooninen_masis

      Mulla masennus on uusinut jonkin ajan päästä kun olen lopetaanut lääkityksen. Lääkkeiden käytön kanssa mulla aikamoista jojoilua. Muutama vuosi sitten kun olin taas lopettamassa, niin lääkäri sanoin, että 60-70 % todennäköisyydellä mulla uusii, ja voi hyvin piankin. Mutta otin riskin. Hitaasti lopettelin, melkein vuosi meni että ajettiin se kokonaan alas. Yksi kesä meni välissä hyvin, mutta sitten iski masennus taas astetta pahempana. Sen jälkeen olen nyt kiltisti, kohta kaksi vuotta, syönyt lääkettä (mielialaa tasaavaa) enkä aio lopettaa kun sen verran lamauttavia noi masennukset ovat olleet ja aina vähän pahenee.

      Se nyt vinkkinä aloittajalle, niin kuin vissiinkin joku muukin sanonut, ettei kannata lääkityksen kanssa alkaa kikkailemaan jos se tuntuu auttavan. Mainitsit kyllä että auttaako se lääke varmasti. Voisko annosta titrata tai kokeilla jotain toista lääkettö? Entä onko mahdollisuutta terapiaan?

      • todnäk

        Masennus uusiutuu usein lääkkeistä vieroittaessa, koska masennus on todennäköinen vieroitusoire noista lääkkeistä. Etenkin, jos lääkäreiden turhan simppeli serotoninihypoteesi pitää paikkansa, niin sen tulisi johdonmukaisesti johtaa siihen, että masennus uusiutuu, kun lääkkeet lopetetaan. On tutkittu, että ihmisten aivot sopeutuvat noihin lääkkeisiin saavuttaakseen homeostasian. Serotoniniinireseptoreita on vähemmän niiden aivoissa, jotka ovat syöneet masennuslääkkeitä pitkään. Todellisuudessa tosin kukaan ei tiedä, miten nuo lääkkeet vaikuttavat. Koko uransa lääketutkimuksia arvioinut Peter Gotzsche on kirjoittanut, että todennäköisesti mikä tahansa psykoaktiivinen aine on yhtä tehokas kuin SSRI-lääkkeet, myös esim. alkoholi. Asiaa on tutkittu meta-analyyseissa, joiden mukaan bentsot ja serotoniinin takaisinoton tehostajat kuten tianeptiini ovat yhtä tehokkaita masennuksen hoidossa kuin SSRI-lääkkeet. Voin havainnoillistaa ilmiötä myös omalla kokemuksellani alkoholista. Olen "hoitanut" ajoittain alkoholilla masennustani ja ahdistustani ja heti kun lopetan pitkäaikaisen tissuttelin, minuun iskee hirvittävä uupumus, masennus ja lohduttomuus. Tuo on ilmeinen vieroitusoire alkoholista, mutta jos se olisi reseptilääke, joku voisi tulkita sen joksikin muuksi. Ei näillä aineilla voi mitään masennusta hoitaa, koska ne itsessään sekoittavat ihmisen aivokemiat ja aiheuttavat voimakasta fyysistä riippuvuutta.


    • Kanssakulkija

      Loistava asia tietysti on, jos joku pärjää tai jopa paranee masennuksesta/ahdistushäiriöstä ilman lääkkeitä vaikka terapian avulla. Me ihmiset vain tapaamme olla sellaisia, että haemme apua vasta sitten kun alkaa hirttoköysi tms pyöriä mielessä päivittäin. Eli niinkuin minulla ongelmat olivat pikkuhiljaa vuosien ajan kasautuneet jo siihen pisteeseen, että ahdistus alkoi jo aiheuttaa depersonalisaatiota. Silloin oli jo mentävä lääkäriin. Essitalopram on vähentänyt ahdistustani merkittävästi, ja samalla depersonalisaatiota. Hitaasti vain ovat auttaneet masennuksen uusiutumisen jälkeen. Vuosi meni ennenkuin kunnolla auttoi. Pienellä annostuksella mennään, 10mg. Libidoa ei ole huonontanut vaikka sitä uumoilinkin. Parempi erektio on nyt, kui silloin pahasti ahdistuneena ilman lääkkeitä ollessa. Eli kyllä paha masennus vie jo itsestäänkin libidoa alas. Minulla työkaveri joka syönyt ssri tä melkein 20v. Ei koe että niistä olisi ollut suuremmin haittaa. Toinen työkaveri saatiin työkuntoon lääkkeillä kun kakssuuntainen puhkesi. Oli alkaessa tosi huonossa kunnossa osastolla, ja luulimme että ei tule työkuntoiseksi enää, mutta niin vain tuli vuoden päästä takain. Toki terapiastakin oli apua.

      • Toisin.päin

        Itselläni ainakin meni juuri niin päin, että lääkkeistä (joita ensin kokeiltiin koko liuta) ei ollut mitään apua melko katastrofaaliseen tilanteeseen, sen sijaan terapia ja muut "luomut" ongelmien käsittelytavat sitten vähitellen toivat apua. Haittavaikutuksia ei lääkkeistä onneksi ollut, mutta kyllähän melkein niitä aloittaessa jo tiesin, että tällaiset pillerit ei minua niistä kuiluista nosta, missä oltiin... Jotain psykoosilääkettä kun vähän aikaa erehdyttiin alussa kokeilemaan, niin siitä meni kyllä loputkin tajut aika hyvin kankaalle. Kun ei psykoosia ollut, niin tuli sitten vaan ne sivuvaikutukset vasteiksi - loppui sitten kyllä se kuuri aika äkkiä. Samoin masennuslääkkeet, kun ei ne mihinkään tehonneet. Puhumalla ja läpikäymällä asioihin sitten pääsi kiinni, ja tunteet ja luonnollinen minuus alkoivat löytyä uudestaan.

        Masennus on aaltoillut edestakaisin varmaan 15 vuotta. Nykyään lähinnä kai sellaisen keskivaikean vaiheilla, ei ihan niin pahana kuin aikoinaan. Parhaillaan kuitenkin vaikea vaihe, toivottomuuksineen ja päivittäisine lopunkaipuineen, muineen... Ympäröivät olosuhteet todellakin vaikuttavat masennukseen, sen syvenemisiin tai helpottamisiin paljon.


    • Kanssakulkija

      Itse aion syödä ssri-lääkkeitä ainakin muutaman vuoden, jos vain pitävät masennuksen/ahdistuksen loitolla. Masennuksen uusiutuminen oli sen verran hirveä kokemus, ja kun lääkkeet auttoivat huomattavasti hitaammin kuin silloin kun eka kerran aloitin. Enkä halunnut nostaa annosta. Perheellisenä ja asuntovelkaisena olisi pysyttävä työkunnossa. Ei ole uskallusta tällä hetkellä lopettaa lääkitystä. En tiedä kestäisinkö taas sitä pahaa epätodellista oloa, jonka saaminen hallintaan voisi olla edellistä kertaa hankalampaa. Hakekaa ihmiset apua jo varhaisessa vaiheessa, ennen kuin tilanne kroonistuu. Vaikka terapia on kallista, niin kannattaa säästää jostain muusta turhemmasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2062
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      47
      1604
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1471
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      20
      1451
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      6
      1229
    Aihe