HOITOEUKKA?

ajatar

SIIS MIKÄ?

Kertokaas nyt todella t a r k a s t i, mitä tarkoittaa tämä "hoitoeukka" ja kenelle sitä annetaan?

Lapseni on menossa steiner päiväkotiin ja tarkoitus on ollut, että hän jatkaa sieltä steinerkouluun. Olen lukenut tänään tältä palstalta niin kummallisia asioita ko. koulusta ja opista, että olen lähes järkyttynyt.

Tämä "hoitoeukka" on mielestäni kaikkein älyttömintä. Mikä koulutus on näillä "hoitoa" antavilla henkilöillä?

Onko todella siis niin, ettei minkäänlaista kritiikkiä saa opettajille esittää, eikä ehdottaa - vaatia - ulkopuolisen asiantuntijan konsultointia, mikäli epäilisin lapsellani esim. lukihäiriötä?
Olisiko perheemme ja lapseni välittömästi siis "likaista väkeä", mikäli esittäisi minkäänlaista kritiikkiä tai epäilystä opetuksen tasosta?

Ei voi olla mahdollista?

Perheemme ei kuulu kirkkoon, emmekä juuri tunnusta auktoriteettejä, kyseenalaistamme aina, toimimme arkielämässäkin valtavirrasta poiketen, mutta mitään hippejä emme silti ole ollenkaan, päinvastoin.

Tuntuu aika paksulta sellainen mahdollisuuskin, että lastani alettaisiin koulussa "hoitaa" minun tietämättäni - ja kyllä tosiaan- aivan liian friikiltä kuulostaa, että minkäänlaiset liikesarjat voisivat parantaa tai muuttaa ihmisen sairauksia tai persoonaa.

60

4510

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • toimintaterapiasta?

      Kyllä lapsen oppimisvalmiuksia voidaan kehittää edistämällä kehon hallintaa. Ei se ole mikään Steinerin oma ajatus.

      Eurytmiassa on ideana sekä kehon että mielen hallinta ja näin ollen vähintäänkin keskittymiskyvyn parantaminen. Eihän se mitään sairauksia ja kehityshäiriöitä paranna, ei sellaista kukaan väitä.

    • äiti 34v.

      Moikka!

      Onnea ajatuksellesi valita Steriner koulu.
      Koulu ei ole mikään "lahko" eikä kummajainen.

      Omat lapseni ovat Steiner koulussa, toinen menee neljännelle ja toinen kuudennelle.

      Vanhempi lapseni on käynyt "hoitoeukkaa" koska hänellä on karkea motoriikan kanssa hiukan ongelmaa.

      Koulu ottaa kantaa lapsen kehitykseen, ja kaikki asiat tehdään yhteistyössä perheen kanssa.
      Opettaja ei tee mitään päätöksiä yksin, eikä salassa vanhemmilta.

      Vanhemmalla pojallani on tietynasteinen lukihäiriö, liittyen kirjoittamiseen.
      Koulusta saimme lähetteen asian tutkimiseen, jotta hän voi tehdä tietyt kokeet suullisena koulussa.
      Mielestäni tämä on todella hienoa.
      En usko, että muissa koulussa olisi tätä asiaa hoidettu näin hyvin.
      Yhteistyössä oli mukana koulun oma koulutettu erityisopettaja, oma opettaja ja lasten ja nuorten polilta psykologi, sekä sosiaalityöntekijä.

      Eli kuten toisessakin viestissä kerrottiin, "hoitoeukka" on toimintaterapiaa.
      Elävän musiikin mukaan tehdään erilaisia kehon ja mielen yhteisiä harjoituksia.
      Ei aiheuta traumaa kenellekään välillä rauhoittua.
      Eurytmian opettajalla on toimintaterapeutin tms. koulutus, sekä erikoistuminen asiaan.
      Näin ainakin täällä koulussa.

      Uskon, että ajatukseni ovat ristiriitaisia steinerin suhteen.
      Onhan se elämän suurimpia päätöksiä minkälaisen pohjan lapsellesi tahdot antaa.
      Syytä huoleen mielestäni ei ole. Jos kaikista "tavalisista" peruskouluista kirjoitettaisiin yhtä paljon, niin pian kukaan ei laittaisi lastaan mihinkään kouluun ; )
      Steiner on vain esillä enemmän ja useimmat kommentit ovat nuorilta itseltään, jotka eivät muutenkaan pidä koulusta.
      Viihdyitkö itse koulussa, ja oliko siellä aina kaikki oikeudenmukaista?
      Minun mielestä ei ainakaan, varsinkaan silloin kun koulua kävi.

      Toivottavasti sait viestistä apua ajatuksillesi.

      Kesäisiä päiviä.

    • Ex-steinerlainen

      En ole hoitoeukkaa saanut enkä siksi siitä voi sanoa tarkempaa kuin, että eräs, jotka "hoitoa" on saanut, sanoo suureksi ihmeekseen siitä apua saaneensa toiset taas ihmetelleet asiaa silkkana ajan hukkana.

      Todellakin, "aivan liian friikiltä kuulostaa, että minkäänlaiset liikesarjat voisivat parantaa tai muuttaa ihmisen sairauksia tai persoonaa". Tai että selvännäköisyyttäkin sillä oppisi....? Ai, juma! Eipä meikää, taaskaan, lotossa lykästänyt...

      Kritiikkiä olen antanut opettajille sekä oppilaana ollessani sekä nyt vanhempana, jos/kun on ollut tarvetta. Olen kaltaisesi, terveeseen perusteltuun järkeen luottava oppilaan vanhempi.

      Arjalaisroskan Steiner KOULUUN liittävät ihmiset voisivat käydä katsomassa Helsingin Rudolf Steiner -koulun oppilaita ennenkuin tulevat tänne nolaamaan itsensä teksteinensä.

      Kyseessä on lainmukaista opetusta antava, Opetusministeriön alainen koulu, josta voi kirjoittaa ylioppilaaksi, aivan kuten muistakin lukioista Suomessa. Toiset viihtyvät Hgin Steinerissa, toiset eivät. Ja väkeä vaihtuu ulos ja sisään. Aivan kuten muissakin kouluissa tapahtuu.

      Menepä tekemään gallupia vaikkapa Steinerlukiossa olevien oppilaiden pariin. Saat heiltä varmasti ajankohtaisempaa kommenttia tämän päivän opetuksesta kuin täällä kirjoittavilta heko-hee kiihkouskovaisilta jeesustelijoilta ufojuttuineen.
      Lopusta päätät itse ja teet oikean kouluvalintasi lapsellesi; Steineriin tai muualle.

      Hyvää kesän jatkoa!

    • Ex-steinerlainen

      "Onko todella siis niin, ettei minkäänlaista kritiikkiä saa opettajille esittää, eikä ehdottaa - vaatia - ulkopuolisen asiantuntijan konsultointia, mikäli epäilisin lapsellani esim. lukihäiriötä?
      Olisiko perheemme ja lapseni välittömästi siis "likaista väkeä", mikäli esittäisi minkäänlaista kritiikkiä tai epäilystä opetuksen tasosta?"

      -Huhhuh... Mikäli mikään opetuslaitos käyttäytyisi noin ei se Opetushallitukseen soiton jälkeen päivääkään enää antaisi "opetustaan". Steinerkouluissa on lukukausimaksut eivätkä ne elä pelkästä "steinerhengestä". Varmasti ymmärrät mitä tarkoitan...

      ;-)

    • eurytmia

      Eurytmia - tervehdyttävä
      liikuntataide

      Birgitt Scheuermann


      Yllämainitun niminen Ilse Hornyn kirjoitus Was ist eigentlich Eurythmie? on ilmestynyt saksalaisen laajennetun lääketieteen yhdistyksen Verein für ein erweitertes Heilwesen kustantamana.

      Kirjoittaja perehdyttää lukijan myös maallikoille ymmärrettävällä tavalla eurytmian olemukseen sekä sen tervehdyttävään vaikutukseen.

      Eurytmian rytmillisyyden olemusta verrataan vaakaan, joka etsii tasapainoa kahden äärimmäisyyden välillä. Ihmisenkään tasapaino ei ole pysyvä olotila, vaan rytmisesti vaihteleva liike, jonka häiriöttömyys ilmenee terveytenä.

      Ihmisen koko elämä liikkuu kahden polariteetin välillä. Toisaalla on äärellisyyteen rajoittava painovoima, toisaalla äärettömyyteen johtava valon säteilyvoima. Ihminen on näiden vastakkaisten voimien välissä. Hänen tehtävänään on saattaa keskinäiseen sopusointuun nämä vastakohdat, jotka kaikesta huolimatta kuuluvat yhteen.

      Eurytmian oleellisena tehtävänä on siis rytmisyyden - ts. kahden äärimmäisyyden välisen tasapainon, niiden välisen liikkeen ja yhteyden - vaaliminen. Rudolf Steinerin luoma eurytmia ei ole kehonharjoitusta kuten voimistelu tai urheilu. Se ei myöskään ole tanssia, jolle oli alkujaan ominaista uskonnollinen sisältö, mutta joka tänä päivänä on enimmäkseen subjektiivisten elämysten ilmaisua.

      Eurytmia - nimi käännettäneen parhaiten kreikkalaisen "eu"-etuliittensä johdosta "harmonisiksi rytmeiksi" - koskee yhtä hyvin kehoa kuin henkeäkin. Se ei sisällä keksittyjä tai keinotekoisia liikkeitä, vaan suuntautuu liikeaiheisiin jotka vaikuttavat koko luomakunnassa ja esiintyvät myös ihmiselimistössä. Eurytmia luo näin ollen vastavuoroisen yhteyden ihmisen ja maailmankaikkeuden välillä sekä opettaa ihmistä mikrokosmoksena ymmärtämään makrokosmosta.

      Rytmejä esiintyy kaikkialla maailmankaikkeudessa. Auringon nousu ja lasku noudattavat rytmisesti säädettyjä lakejaan. Maapallon ulkopuoliset liikkeet vaikuttavat maanpäälliseen elämään, esimerkiksi vuoden- ja vuorokaudenaikoihin, veden kiertokulkuun, vuorovesiin jne. Ihmisen verenkierto virtaa myös rytmisenä liikkeenä. Koemme elämämme terveeksi ja harmoniseksi, kun se on sopusoinnussa kosmisten rytmien kanssa.

      Eurytmiassa jokaista kehon liikettä edeltää sisäinen sielullinen tila, joka puolestaan pohjautuu henkiseen ajatukseen. Ruumiillisista liikkeistä ovat hienovaraisimpia kielen äänteet. Niissä puhe-elimemme muovaavat hengitystä tuottaen erilaisia äänteitä. Luomakunnan kaikki liikemahdollisuudet saavat ilmaisun äänteitten kautta. Tästä johtuu eurytmian tiivis liittyminen äänteisiin.

      Valon säteilyssä voimme tunnistaa samat liikeet, joita esiintyy puheäänenmuodostuksessa. Valon säteet muodostavat linjojen, kulmien, pisteiden, ympyröiden ja yhdensuuntaisuuksien kautta geometrian perusmuodot, jotka voimme havaita myös painokirjaimin kirjoitetuissa vokaaleissa A, E, I, O, U.

      Eurytmian elekielessä on vastineet vokaalien ja konsonanttien olemukselle. Vokaalit ilmentävät pääasiallisesti sieluntunnelmia, kun taas konsonantit ovat luonnonmukaisten liikkeitten peilikuvia. Niinpä V tai L ilmaisevat, kuten sanoissa "vesi", "valo" tai "liike", virtaavaa, irtainta elementtiä. Sen sijaan esimerkiksi K, kuten "kova", on kaiken kulmikkaan, neliskulmaisen ilmentymä.

      Hoitoeurytmistiksi koulutukseen kuuluu ensin neljän vuoden jakso taide-eurytmian parissa. Sen jälkeen opiskellaan vuoden ajan hoitoeurytmiaa, mihin kuuluu anatomiaa, psykiatriaa, hoitopedagogiikkaa sekä mm. musiikkia. Tätä seuraa kuusi kuukautta kestävä harjoittelu sairaalassa, Steiner-koulussa tai hoitopedagogisessa kodissa. Hoitoeurytmistin työ tapahtuu aina yhteistyössä lääkärin kanssa.

      Ympäristön sairastuttavien tekijöiden lukuisuuden takia ei suurinta osaa ihmiskunnasta voi enää pitää täysin terveenä. Kasvuvoimien ja elämän ylläpitoon kohdistuvien voimien horjuva terveys sekä lihasten jännityshäiriöt ovat sydämeen, verenkiertoon ja aineenvaihduntaan kohdistuvien sairauksien ensimmäisiä ennusmerkkejä. Mutta ulkopuolelta tulevien negatiivisten vaikutusten vastapainoksi ihmiselle saattaa kehittyä sisäinen, positiivinen vastavoima. Sen voi saavuttaa eurytmian avulla, ei satunnaisella, vaan säännöllisellä harjoittelulla. Harjoitukset tulee aina suorittaa keskittyneesti.

      Hygieninen eurytmia, jolloin sana hygienia merkitsee säännöllistä hoivaa, puhdistumista, tarkoittaa siis säännöllisesti toistuvaa tekemistä, johon päivittäin käytetään ehkä neljännestunti. Tämä päivittäinen hetki sisällepäin suuntautuvine kuulosteluineen muodostaa vastapainon päivän toimien kiireelle ja hopulle.

      Erityisesti eurytmian perusharjoitukset sopivat tähän sisäisesti puhdistavaan tarkoitukseen. Näitä ovat tietoinen kävely, Ballen sulkeutumis-avautumisliike (Ballen und Spreizen), "vokaalisarja", joka vastaa ihmisen kehityskulkua sekä "evoluutiosarja", joka muodostuu kahdestatoista tärkeimmästä konsonantista.

      Ilse Horny mainitsee niin ikään "sielulliset harjoitukset" jotka vaikuttavat sielullisesta elimelliseen. Näitä harjoituksia leimaa vastakohtaisuus. Sympatia- ja antipatia-harjoitus vaikuttaa minuutta vahvistavasti sekä vilkastuttaa verenkiertoa. Myöntö- ja kieltoharjoitus elähdyttää hengityselimistöä ja vaikuttaa herättävästi. "Rakkaus- ja E"-harjoitus sopii huonon verenkierron omaaville, koska sen vaikutus on elvyttävä. "Toivo ja U"-harjoitus on hyväksi hengityselimille. "A ja kunnioitus"-harjoitus vahvistaa vastustuskykyä etenkin vilustumistauteihin taipuvaisilla ihmisillä.

      Säännöllisesti suoritettuina edellämainitut harjoitukset ovat hyväksi myös yhä yleisemmiksi käyviin allergiasairauksiin, jotka syntyvät hallitsemattomista sielullisista yliherkkyyksistä, mutta myös ympäristön saastumisesta. Ilse Horny korostaa, että tässäkin tapauksessa saavutetaan parhaat tulokset säännöllisellä, päivittäisellä harjoituksella. Aamuisin tulisi ensisijaisesti suorittaa hereiseksi tekeviä harjoituksia, iltaisin taas rauhoittavia.

      Äänteiden luova, elävöittävä voima ei suinkaan ole eurytmian uutta keksintöä. Se tunnettiin jo vanhoissa kulttuureissa, kuten tiedetään intialaisista ja kiinalaisista dokumenteista. Äänneolemus kaikkineen tulee eurytmiassa ilmaistuksi ihmisruumiin kautta, se käännetään tavallaan tekojen kieleksi. Eurytmialla saattaa siis olla ratkaiseva merkitys ihmisen kehityskululle.

      Ilse Hornyn mukaan eurytmia sopii lapsille kolmannesta ikävuodesta lähtien. Eurytmia edistää ihmisen tietoisuuskehitystä, henkisen liittymistä sielulliseen ja ruumiilliseen, hoivaten samalla sielun ja ruumiin terveyttä.

      Taiteellis-esittävän ja kasvatuksellis-opetuksellisen eurytmian ohella on eurytmialla myös terapeuttis-terveydenhoidollinen muoto, jolla on oma tehtävänsä. Tämä hoitoeurytmia eroaa molemmista muista eurytmian muodoista siinä että se ei lähde mielessä muodostettavasta eleestä ulospäin suuntautuvaan liikeeseen, vaan sillä on ulkoa sisällepäin suuntautuva vaikutus.

      Toisin kuin taiteellinen eurytmia, joka on mielikuvitusrikasta ja katsottavaksi tarkoitettua, hoitoeurytmia saavuttaa tuloksensa toistuvan, intensiivisen ja harvojen eleitten parissa tapahtuvan työskentelyn avulla. Liikeharjoitusten parantava voima johtuu siitä, että eurytmian liikkeet eivät ole mielivaltaisia. Se käyttää muotoja, jotka esiintyvät lainmukaisuuksina kosmoksessa, maailmassa ja ihmisessä itsessään.

      Hoitoeurytmia tai lääkintäeurytmia ei tervehdytä ainoastaan fyysisessä mielessä. Se ei ole passiivisesti vastaanotettava apu niinkuin hieronta tai sädehoito. Pikemminkin se vaatii potilaan aktiivista osallistumista. Ei ole kyse ainoastaan kehon voimistamisesta, vaan elämänruumiin rakentamisesta persoonallisuuden tahdonvoiman pohjalta.

      Siksi on olemassa tiettyä henkistä yhtäläisyyttä hygienisen, puhdistavan eurytmian ja meditaatio-harjoitusten välillä. Tosin mietiskelyllä useimmiten tarkoitetaan "ajatusharjoituksia", jota vastoin eurytmia vaikuttaa pääasiassa tahdon alueella. Joka tapauksessa on tärkeintä, että harjoitus jäsentyy päivänkulussa omaksi alueekseen. Silloin siitä muodostuu elämän voimanlähde.

      Kummassakin tapauksessa on kysymyksessä päämäärätietoinen työskentely itsensä kehittämiseksi, ja sen kautta itsensä toteuttamiseksi, sanan korkeammassa mielessä. Eurytmia saattaa toimia valmistavana pohjana myös meditaatioharjoittelulle. Mutta missään tapauksessa ei näiden harjoitusten seurauksena kehity mitään elämästä vieraantumista. Oikeastaan tapahtuu päinvastoin: ihmisen suoja- ja puolustautumisvoimat rakentuvat ja vahvistuvat. Vaikeuksien kohdatessa ihminen pystyy hyvin varustautuneena ylittämään ne. Silloin elämän mieli kaikkine kokemusmahdollisuuksineen, joihin kuuluvat myös sairaus ja kärsimys, avautuu voitettavaksi ja kestettäväksi.

    • x-steinerilainen #2

      Tästä ylitse vuotavasta filosofispainotteisesta vastauksesta ilmenee juuri asian ydin: Aivan tajuttomalla sana- ja käsitepuurolla vaiennetaan tehokkaasti noita (meitä) ymmärtämättömiä. Tuon selityksen jälkeen tuskin kukaan jaksaa enää kysyä mitään muuta. Se on vain niin tukahduttavan paksua kamaa. Tsunami täynnä ufoja - vaikka olenkin tuon koulun käynyt, alusta loppuun.
      Mutta se onkin tarkoitus, samalla tavalla vastataan täysin ymmällään oleville vanhemmille, oppilaista nyt puhumattakaan. Kaikki saavat vuorollaan maistaa tuota höpinää niin kauan kunnes lopulta kuukahtaa ja antaa periksi. Samaa tekniikkaa käyttävät myös Jehovat yms.

    • Koko steienrin käynyt

      Luulen että eurytmiaa vaivaa täsmälleen sama asia kuin esim "pakko"ruotsi, eli se tukahduttava pakko joka leimaa koko juttua. Ei eurytmia ikinä nouse suosituksi aineeksi kun sitä tuputetaan tuolla tavalla.

      Kävin itse koulun läpi, olen mies ja inhosin tuota ainetta yli kaiken.Asiahan ei taatustikaan parane, jos joku keksii että nyt sinulla on jokin "epäkohta" joka pitää "työstää" pois ja vielä erityisellä hoitoeurytmialla.

      Aine on sinällään jo niin vieras länsimaalasien kulttuurin pojille (luulen että tytöt pystyvät nielaiseman sen paremmin) mutta ehkä ei niinkään viera aasialaisille. Heillän on Tai Chi ja lukuisia muita samanlaisia liikeharjoituksia.
      Mutta suomalaiseen, aika juroon mieskulttuuriin eurytmia sopii varsin huonosti. Pienemmät pojat voivat ala-asteella "leikin varjolla" selvitä tuon aineen kanssa. Sen sijaan murrosiän jälkeen pojista kasvaa pikkuhiljaa miehiä, ja tällainen balettiin ( mutta ehkä enemmänkin Tai Chihin) verratava liikuntamuoto aiheuttaa lähinnä tuskaa, pelkoa ja häpeää. Jos poika myöntäsi avoimesti tykkäävänsä siitä, hänet leimataan heti ....ksi. Kunhan kukaan ei nyt vain näkisi minua tekemässä tätä hullua touhua, ajattelee (ainakin) pojat. Asia pahenee entisestään jos eukkaa joutuu tekemään eurytmiaa varten suunnitelluissa hepenissä. Mieluummin hyppää ikkunasta, tuumivat pojat.

      Jos palataan tämän palstan aiheeseen, eli hoitoeurytmiaan (hoitoeukkaan), niin uskon vahvasti että se toimii pikemminkin alistavana vaientajana ja pelotteena kuin minään parantavana voimana. Haluan hieman perustella miksi.
      Kun oppilas joutuu tuohon hoitoeurytmia-kierteeseen (joka voi joskus sisältää useitakin 7 viikon kautta ja puolisen tuntia päivittäin), hän tuntee itsensä ensinnäkin selvästi leimatuksi ja nöyryytetyksi. Miksi juuri minä? Onhan tuo ja tuokin vilkas siinä missä minäkin. Hänet poimitaan pois siitä struktuurista jonka osana hän on omassa luokassaan. Tämä asema voi sitten muuttua pysyvästi. Hoiteukkaan lähtevät oppilaathan haetaan luokasta kesken tuntia, kaikkien muiden silmien alla! Sitten he palavat n. puolen tunnin kuluttua niin näkymättöminä kuin vain voivat, toivoen että kukaan ei näkisi eikä huomaisi.
      Kaikki kaverit kuitenki tietävät täsmälleen että nyt hän lähtee taas "hoitoeukkaan". Hän saattaa saada "uhrin" leiman otsaansa. Häneltä kysytään takuuvarmasti että "no, kerro nyt mitä teitte tuossa suljetussa huoneessa"? Tuntuiko "hyältä" (makea nauru)? Ootko nyt "parantunut" kun oot tehnyt tuota hoitoeukkaa? Tätä listaa voi jatkaa vaikka kuinka kauan. Oppilas väistää näitä kysymyksiä parhaansa mukaan, mikä saattaa toimia jopa päin vastoin. Kysymysket sen kuin lisääntyvät. Ollaankin jo koulukiusaamisen alueella. Mitä tekevät opettajat? He ummistavat silmänsä koska ilmiölle löytyy antroposofian mukaan aina joku syvempi syy, joka (tietenkin) kumpuaa oppilaasta itsestään (ei tarpeeksi indigo??). Siksi oppilaiden tulisikin ensisjaisesti selvittää nuo asiat keskenään eikä niihin pidä puuttua. No, me aikuiset tiedämme kuinka huonosti sellainen itseojautuvuus voi joskus toimia...

      Niinpä ensin luodaan tilanne, jossa yhtä oppilasta "merkitään" ja ohjataan hoitoon. Kun oppilas tämän seurauksena sitten kohtaa vaikeuksia kavereittensa kanssa, ei häntä ainakaan opettajien taholta tueta.
      Jos on käynyt vielä niin, että kun hoitoeukka alunperin määrättiin oppilaalle, niin vanhempia ei lainkaan kuultu asiassa (kuten jostakin syystä on usein käynyt!!), niin oppilas on jo aika yksin ja haavoittuvainen: hän on ehkä jo tehnyt tuota eukkaa monta kautta (siinä toivossa että se vihdoin loppuisi) mutta aina vain joutunut sinne uudelleen [hoitoeukkaa pitää harjoittaa pitkään ja määrätietoisesti - muuten se ei toimi. Jos tulos ei ole tyydyttävä, hoitoa on syytä jatkaa...]. Hän ei ehkä enää kehtaa kertoa asiasta kotona, siinä pelossa että ymmärrystä hänen tukalaan tilanteeseen ei tulisikaan. Hän on myös saattanut "menettää kasvonsa" luokkakavereittensa silmissä, ja on ehkä joutunut jo silmätikuksi. Hän päättää siksi alistua nöyrästi ja pelata peliä parhaansa mukaan niin, että hän pääsisi mahdollisimman nopeasti pois tuosta hoitoeukan piinasta, takaisin ihan normaaliin koulunkäyntiin.

      No oppilashan rauhoittui lopulta ja löysi kadotetun tasapainonsa. Hän ei enää ole yhtä vilkas kuin ennen hoitoa (kukaan ei kysy, onko hän vain alistunut kohtaloonsa ja on täysyin nöyryytetty?). Hoitoeurytmisti ja antroposofinen hoitava lääkäri (jotka aina tekevät tiivistä yhteistyötä jokaisen oppilaan kohdalla) sen sijaan voivat taas kerran iloita. Hoitoeurytmia on taas kerran osoittautunut toimivan mainiosti -hoitotulos on selvästi nähtävänä. On mahtavaa että hoitoeurytmia sopii melkein mille häiriölle tahansa - ylivilkkaudesta aina syöpään.
      Tuo kerran niin ylivilkas oppilas voi nyt henkisitä vaivoistaan eroon päässeenä taas kohdistaa kaiken voimansa koulutyöhön.
      Ellei hän jo lentänyt yli käenpesän...

      • Ex steinerkoululainen

        Kirjoituksesi on hyvä ja asiallinen. Mielestäni Eurytmia oli yksi niistä henkimaailman älyttömyyksistä, joita meille tuputettiin läpi kouluajan. Pakko ja rajoitukset leimasivat mielestäni koko koulua. Kuvissa hahmoja ei saanut rajata, ettei henkiolennot karkaa. Vain tiettyjä antroposofisesti viljeltyjä materiaaleja kuten antroposofesti tuotetut värit tai mehiläisvahat sai käyttää. Kaikki pyöri rahoitusten ja kontrolloinnin varassa. Esim musiikki alkuaikoina pentatonisen asteikon kautta, jossa säveliä on jätetty pois. En voi muuta kun ihmetellä, että rajoituksiin ja pakkoihin perustuvaa koulua voidaan markkinoida luovuutta ja itsenäistä ajattelua edistävänä.


      • Steinerin käynyt
        Ex steinerkoululainen kirjoitti:

        Kirjoituksesi on hyvä ja asiallinen. Mielestäni Eurytmia oli yksi niistä henkimaailman älyttömyyksistä, joita meille tuputettiin läpi kouluajan. Pakko ja rajoitukset leimasivat mielestäni koko koulua. Kuvissa hahmoja ei saanut rajata, ettei henkiolennot karkaa. Vain tiettyjä antroposofisesti viljeltyjä materiaaleja kuten antroposofesti tuotetut värit tai mehiläisvahat sai käyttää. Kaikki pyöri rahoitusten ja kontrolloinnin varassa. Esim musiikki alkuaikoina pentatonisen asteikon kautta, jossa säveliä on jätetty pois. En voi muuta kun ihmetellä, että rajoituksiin ja pakkoihin perustuvaa koulua voidaan markkinoida luovuutta ja itsenäistä ajattelua edistävänä.

        Kiitos kommnetistasi.
        Kun tällaista kirjoittaa, voi melkein pommin varmasti varautua johonkin vannoutuneen antropsposofin laimennus-/mitätöimiskirjelmään. Ne perustuu usein tukahduttavaan ja ylilentävään sanamaassaan ja käsitevoimisteluun. Suoraa, ymmärrettävää kieltä käytetään harvemmin. Tämän käsitetsunaamin tarkoitus on osin todistaa, että antropspofia on jonkinlaista tiedettä eikä mitään huuhaata.
        Kirjoitelmassani pyrin siksi kylmän rauhallisesti tuomaan esille lantin toisen puoeln: eli "potilaaksi luokitun" oppillaan tunteet ja pelot. Sellaiset pelot jotka sitten juurtuvat pitkäksiki aikaa.
        Yleensä olen huomannut, että nämä vaientavat keskustelut käydään sellaisten ihmisten välillä jotka joko eivät tunne asiaa lainkaan, tai sitten sellaisten vanhempien kesken, jotka haluavat usko(tell)a, että ko. toimenpide on varamasti vain hyväksi, kun sitä kerran valvovan lääkärin toimesta määrätään. Ja koska oppilas ei selvästikään kärsinyt ko. toimenpiteestä, niin se oli varmasti jopa hyväksi. Eihän kenellekään tee pahaa rauhoittua hieman... Mutta edelleenkään itse oppilasta ei kuunnella sen koommin eikä tulla kuulemaan.

        Mainitsemasi kieltojen viidakko täsmää hyvin minunkin muistojen kanssa: Steinerilaisten mielstä ei pidä kuunnella popmusiikkia (= elektronisin laittein tuotettua ääntä ei ole 'aitoa' musiikkia); ei popjulisteita seinillä; mieluiten ei TV:ta, ei Aku Ankkaa, ei liian paljon rationaaliseen ajatteluun perustuvia mielipiteitä (silloin aivot näet tekevät liian yksipuolista työtä), ei jalkapalloa (agressiivista) jne jne.

        Nämä "kiellot" ja asenteet ovat tietenkin osa koulun taustalla pyörivästä "käyttöjärjestelmästä" eli antroposofiasta. Vaikka antroposofiaa ei Suomen kouluhallituksen kiellosta johtuen saakaan sellaisenaan opettaa, se ei estä sitä, että sitä siivilöidään kaiken maailman näkymättömiin rituaaleihin ja opetuskappaleisiin eli pedagogiaan. Muistaako kukaan miten kädet suljettiin ristiin yli rintakehän aamurukouksen yhetydessä. Se on eurytmian kielellä kirjain E. Myös aamu- ja ateriarukousten sisältö ammentaa sanomansa suoraan antropsofiasta. Nehän annettiin oppilaille yhteisesti lausuttaviksi, ja niinhän me kaikki teimme, lailla pienten koneiden...
        Se, joka väittää, että Steinerkoulussa ei opeteta antroposofiaa, sanoo niin koska ei tajua miten tuo pedagogia on suunnteltu ja miten se prosessina toteutetaan tiukaasti tietyn muotin mukaan. Kun jotkut vanhemmat sitten alkavat kysyä saati kysenalaistaa asioita, koulun opettajat hermostuvat aika pian ja alkaa tulla sitä paksua, tukahduttavaa kamaa jota ei ole tarkoituskaan ymmärtää. Jos kyseenalaistava vanhempi tuntee itsensä noloksi ja tyhmäksi, menetelmä on tominut juuri niin kuin sen pitää (kerettiläinen on plannut ruotuunsa). Jos tilanne taas kehittyy jatkuvaksi väittelyksi, vanhempia leimataan pian "vaikeiksi" eikä niihin enää kanntaa uhrata mitään ruutia. Menetettyä kauraa. Yleensä nämä vanhemmat kypsyvät pian totaalisesti ja laittavat muksunsa toiseen kouluun. Ikävää koulun talouden kannalta mmutta pääsihän koulu taas eroon harmoniaa häiritsevistä viisastelijoista. Eihän ne alun perinkaan oikein sopineet meidän kouluumme...Näin se idylli puolustetaan. Ympäröivä maailma kun kehittyy aina vain väärään suuntaan ja antropsofian bastionit pitää siksi kynsin hampain ylläpitää ja puolustaa vaikka aika seisahtuisikin. Kun herra Rudolf Steiner kerran 1900-luvun alussa on todennut jonkin asian olevan näin, sitä ei sovi sadankaan vuoden kuluttua kysenalaistaa! Ja hänellä sattui kaiken lisäksi olemaan selitys kaikkeen, pullataikinasta kosmoksen syntyntyyn, roduista ja pleneettojen radoista...
        Lienee turha enää sanoa, että en laita omia lapsiani tähän kouluun.


      • todellakaan mitään yhteistä

        Tai chi on taistelulaji, jonka hitaat liikesarjat (joista jokainen on lyönti, potku, horjutus, heitto tms.) soveltuu rauhalliseen harjoitteluun ja siten myös vanhuksille ja liikuntaelinsairauksista kärsiville kuntoilumuodoksi. Sillä ei ole * mitään, ei siis kertakaikkiaan mitään * tekemistä eurytmiahuuhaan kanssa.

        Olisi jo aika steinerilaistenkin lopettaa perinteikkäällä kamppailulajilla ratsastaminen.

        "Aine on sinällään jo niin vieras länsimaalasien kulttuurin pojille (luulen että tytöt pystyvät nielaiseman sen paremmin) mutta ehkä ei niinkään viera aasialaisille. Heillän on Tai Chi ja lukuisia muita samanlaisia liikeharjoituksia."


      • oikeasti
        todellakaan mitään yhteistä kirjoitti:

        Tai chi on taistelulaji, jonka hitaat liikesarjat (joista jokainen on lyönti, potku, horjutus, heitto tms.) soveltuu rauhalliseen harjoitteluun ja siten myös vanhuksille ja liikuntaelinsairauksista kärsiville kuntoilumuodoksi. Sillä ei ole * mitään, ei siis kertakaikkiaan mitään * tekemistä eurytmiahuuhaan kanssa.

        Olisi jo aika steinerilaistenkin lopettaa perinteikkäällä kamppailulajilla ratsastaminen.

        "Aine on sinällään jo niin vieras länsimaalasien kulttuurin pojille (luulen että tytöt pystyvät nielaiseman sen paremmin) mutta ehkä ei niinkään viera aasialaisille. Heillän on Tai Chi ja lukuisia muita samanlaisia liikeharjoituksia."

        ollutkin niin, että Dr. Steiner kehitteli eurytmian tarkoituksenaan kehittää tanssijoiden selvänäköisyyttä. Mallina hänellä olivat hindulaiset temppelitanssit.

        Siis ainakin niin on, kun uskotaan Dr. Steinerin omia kirjoituksia ja niistä julkaistuja suomennoksia.

        Ja kukapa ei uskoisi.:D


      • vai mitä
        todellakaan mitään yhteistä kirjoitti:

        Tai chi on taistelulaji, jonka hitaat liikesarjat (joista jokainen on lyönti, potku, horjutus, heitto tms.) soveltuu rauhalliseen harjoitteluun ja siten myös vanhuksille ja liikuntaelinsairauksista kärsiville kuntoilumuodoksi. Sillä ei ole * mitään, ei siis kertakaikkiaan mitään * tekemistä eurytmiahuuhaan kanssa.

        Olisi jo aika steinerilaistenkin lopettaa perinteikkäällä kamppailulajilla ratsastaminen.

        "Aine on sinällään jo niin vieras länsimaalasien kulttuurin pojille (luulen että tytöt pystyvät nielaiseman sen paremmin) mutta ehkä ei niinkään viera aasialaisille. Heillän on Tai Chi ja lukuisia muita samanlaisia liikeharjoituksia."

        Tai Chi perustuu kehon energiavirtauksiin, vaikka onkin taistelulaji.

        Itse asiassa suurin osa itämaisista kamppailulajeista on saanut alkunsa energiavirtauksien huomioimisesta. Siitä huolimatta niitä perustellaan länsimaissa vain fyysisillä määreillä. Samalla tavoin voi kuitenkin eurytmiaakin perustella pelkästään fyysisenä liikkumismuotona.

        Tai Chi on siis yhtä huuhaata tai totta kuin eurytmia.


      • Kamppailun harrastaja
        vai mitä kirjoitti:

        Tai Chi perustuu kehon energiavirtauksiin, vaikka onkin taistelulaji.

        Itse asiassa suurin osa itämaisista kamppailulajeista on saanut alkunsa energiavirtauksien huomioimisesta. Siitä huolimatta niitä perustellaan länsimaissa vain fyysisillä määreillä. Samalla tavoin voi kuitenkin eurytmiaakin perustella pelkästään fyysisenä liikkumismuotona.

        Tai Chi on siis yhtä huuhaata tai totta kuin eurytmia.

        "Tai Chi perustuu kehon energiavirtauksiin, vaikka onkin taistelulaji."

        Olet väärässä:

        Kamppailulajina tai chi perustuu yksinkertaiseen mekaniikkaan: kun väännät niveltä tietyyn suuntaan tietystä suunnasta käyttäen koko vartalon painoa, siitä kuuluu ääni "naps", jolloin olet voittamassa kamppailun. Jos taas kohdistat liikkeessä olevan vartalosi voiman pienelle alueelle vastustajasi ruumiissa (se, käytätkö voimansiirtovälineenä päkiää tai rystysiä on tilanne- / makukysymys), vastustajasi ei luultavasti halua / pysty jatkamaan kamppailua. Puhdasta mekaniikkaa. Ei uskontoa.

        Kuntoilumuotona tai chi perustuu lihasten rasittamiseen: matalat asennot kehittävät jalkojen lihaksia, venytykset notkeutta jne. Kuntoilumuotona harrastettuna ei opi kamppailemaan, mutta ei sitä puntteja nostellessakaan opi - tai chi on vähän monipuolisempaa (mainos, mainos! :-) )

        Siis: puhdasta mekaniikkaa.

        Tai chi ei myöskään ole "saanut alkujaan" itämaisesta filosofiasta. Se, että sen ymmärtämiseen on sovellettu esim. kiinalaista lääketiedettä, on ihan ymmärrettävää historiallisessa kontekstissa.

        Eli: tai chi perustuu eri asioille kuin eurytmia. Vaikka eurytmia olisikin huuhaata, ei tai chi sitä ole. (Vaikka mystiset energiavirrat olisivatkin.)


      • vai mitä
        Kamppailun harrastaja kirjoitti:

        "Tai Chi perustuu kehon energiavirtauksiin, vaikka onkin taistelulaji."

        Olet väärässä:

        Kamppailulajina tai chi perustuu yksinkertaiseen mekaniikkaan: kun väännät niveltä tietyyn suuntaan tietystä suunnasta käyttäen koko vartalon painoa, siitä kuuluu ääni "naps", jolloin olet voittamassa kamppailun. Jos taas kohdistat liikkeessä olevan vartalosi voiman pienelle alueelle vastustajasi ruumiissa (se, käytätkö voimansiirtovälineenä päkiää tai rystysiä on tilanne- / makukysymys), vastustajasi ei luultavasti halua / pysty jatkamaan kamppailua. Puhdasta mekaniikkaa. Ei uskontoa.

        Kuntoilumuotona tai chi perustuu lihasten rasittamiseen: matalat asennot kehittävät jalkojen lihaksia, venytykset notkeutta jne. Kuntoilumuotona harrastettuna ei opi kamppailemaan, mutta ei sitä puntteja nostellessakaan opi - tai chi on vähän monipuolisempaa (mainos, mainos! :-) )

        Siis: puhdasta mekaniikkaa.

        Tai chi ei myöskään ole "saanut alkujaan" itämaisesta filosofiasta. Se, että sen ymmärtämiseen on sovellettu esim. kiinalaista lääketiedettä, on ihan ymmärrettävää historiallisessa kontekstissa.

        Eli: tai chi perustuu eri asioille kuin eurytmia. Vaikka eurytmia olisikin huuhaata, ei tai chi sitä ole. (Vaikka mystiset energiavirrat olisivatkin.)

        Todistit juuri itse pointin. Et vain tajua sitä.

        Kannattaa tutustua paremmin kamppailulajien filosofiaan ja syntyyn: siellä ne energiavirrat ovat olennaisia.

        Ne länkkärit, jotka harrastavat itämaisia kamppailulajeja tai vaikkapa muodikasta astanga joogaa ja luulevat kysymyksessä olevan pelkkä mekaniikka saattaisivat yllättyä keskustellessaan mestarinsa kanssa.


      • Kamppailun harrastaja
        vai mitä kirjoitti:

        Todistit juuri itse pointin. Et vain tajua sitä.

        Kannattaa tutustua paremmin kamppailulajien filosofiaan ja syntyyn: siellä ne energiavirrat ovat olennaisia.

        Ne länkkärit, jotka harrastavat itämaisia kamppailulajeja tai vaikkapa muodikasta astanga joogaa ja luulevat kysymyksessä olevan pelkkä mekaniikka saattaisivat yllättyä keskustellessaan mestarinsa kanssa.

        "Kannattaa tutustua paremmin kamppailulajien filosofiaan ja syntyyn: siellä ne energiavirrat ovat olennaisia. "

        Itseasiassa olen tutustunut. Eivät ole olennaisia nuo energiavirrat. Tutustu sinä ihmessä kamppailulajien geopoliittiseen historiaan. Se on aika vastenielistä. Jos kantti kestää, voit löytää itsellesi mestarin.

        Eurytmia on edelleen houretta.


      • vai mitä
        Kamppailun harrastaja kirjoitti:

        "Kannattaa tutustua paremmin kamppailulajien filosofiaan ja syntyyn: siellä ne energiavirrat ovat olennaisia. "

        Itseasiassa olen tutustunut. Eivät ole olennaisia nuo energiavirrat. Tutustu sinä ihmessä kamppailulajien geopoliittiseen historiaan. Se on aika vastenielistä. Jos kantti kestää, voit löytää itsellesi mestarin.

        Eurytmia on edelleen houretta.

        Voi voi, elät melkoisessa itsepetoksessa. Useat kampailulajit nimen omaan lähtevät energiavirtojen hallinnasta ja vielä nykyäänkin kuuluvat asiaan kunhan etenee tarpeeksi syvälle lajiin. Tätä tietoa ei välttämättä opeteta Suomessa.

        Tai Chi on esimerkki puhtaasti energiavirtoihin perustuvasta lajista.

        Yhtä lailla eurytmiasta voi ottaa kaiken "energiavirtailun" pois ja väittää sen olevan puhdasta koordinaatiota kehittävää taideliikuntaa.


      • Kamppailun harrastaja
        vai mitä kirjoitti:

        Voi voi, elät melkoisessa itsepetoksessa. Useat kampailulajit nimen omaan lähtevät energiavirtojen hallinnasta ja vielä nykyäänkin kuuluvat asiaan kunhan etenee tarpeeksi syvälle lajiin. Tätä tietoa ei välttämättä opeteta Suomessa.

        Tai Chi on esimerkki puhtaasti energiavirtoihin perustuvasta lajista.

        Yhtä lailla eurytmiasta voi ottaa kaiken "energiavirtailun" pois ja väittää sen olevan puhdasta koordinaatiota kehittävää taideliikuntaa.

        "Tai Chi on esimerkki puhtaasti energiavirtoihin perustuvasta lajista. "

        Voit uskoa ihan mihin energiavirtoihin hyvänsä. Eivät ne sillä todellisiksi muutu. Jätän aiheen käsittelyn tähän, koska jankkaaminen ei kuulu suosikkiharrastuksiini.

        "Yhtä lailla eurytmiasta voi ottaa kaiken "energiavirtailun" pois ja väittää sen olevan puhdasta koordinaatiota kehittävää taideliikuntaa."

        Näin soisin tehtävän. Ainut haittapuoli antroposofian kannattajien kannalta on tietysti se, että ilman mystiikkaa eurytmia joutuu kilpailemaan suosiosta muiden taideliikuntamuotojen kanssa. Olisiko capoera mitään?

        Toisaalta: sen minkä kilpailuasemassa menettäisi (en usko, että eurytmia olisi kovin suosittua, mikäli siihen ei ns. pakotettaisi), sen voisi voittaa takaisin rehellisyydessä. Saattaisi jopa kielteiset asenteet Steiner-koulua kohtaan muuttua myönteisemmiksi.

        Miksi muuten erilaiset huuhaa-uskovaiset ovat niin kärkkäitä nimittelemään tuntemattomia ihmisiä? Opetetaanko Steiner-koulussa nimittelemään kanssaihmisiä hourailijoiksi?


      • vai mitä
        Kamppailun harrastaja kirjoitti:

        "Tai Chi on esimerkki puhtaasti energiavirtoihin perustuvasta lajista. "

        Voit uskoa ihan mihin energiavirtoihin hyvänsä. Eivät ne sillä todellisiksi muutu. Jätän aiheen käsittelyn tähän, koska jankkaaminen ei kuulu suosikkiharrastuksiini.

        "Yhtä lailla eurytmiasta voi ottaa kaiken "energiavirtailun" pois ja väittää sen olevan puhdasta koordinaatiota kehittävää taideliikuntaa."

        Näin soisin tehtävän. Ainut haittapuoli antroposofian kannattajien kannalta on tietysti se, että ilman mystiikkaa eurytmia joutuu kilpailemaan suosiosta muiden taideliikuntamuotojen kanssa. Olisiko capoera mitään?

        Toisaalta: sen minkä kilpailuasemassa menettäisi (en usko, että eurytmia olisi kovin suosittua, mikäli siihen ei ns. pakotettaisi), sen voisi voittaa takaisin rehellisyydessä. Saattaisi jopa kielteiset asenteet Steiner-koulua kohtaan muuttua myönteisemmiksi.

        Miksi muuten erilaiset huuhaa-uskovaiset ovat niin kärkkäitä nimittelemään tuntemattomia ihmisiä? Opetetaanko Steiner-koulussa nimittelemään kanssaihmisiä hourailijoiksi?

        "Miksi muuten erilaiset huuhaa-uskovaiset ovat niin kärkkäitä nimittelemään tuntemattomia ihmisiä?"

        - Olet siis itse "huuhaa-uskovainen"?



        "Opetetaanko Steiner-koulussa nimittelemään kanssaihmisiä hourailijoiksi?"

        - Tarkkana mekaniikan tuntijana ja energiavirroista vapaana huomaat varmaan, että sinua ei nimitelty suoraan hourailijaksi.



        "Voit uskoa ihan mihin energiavirtoihin hyvänsä. Eivät ne sillä todellisiksi muutu."

        - Myös sinä voit edelleen USKOA, ettei energiavirtoja ole olemassa.


      • Kamppailun harrastaja
        vai mitä kirjoitti:

        "Miksi muuten erilaiset huuhaa-uskovaiset ovat niin kärkkäitä nimittelemään tuntemattomia ihmisiä?"

        - Olet siis itse "huuhaa-uskovainen"?



        "Opetetaanko Steiner-koulussa nimittelemään kanssaihmisiä hourailijoiksi?"

        - Tarkkana mekaniikan tuntijana ja energiavirroista vapaana huomaat varmaan, että sinua ei nimitelty suoraan hourailijaksi.



        "Voit uskoa ihan mihin energiavirtoihin hyvänsä. Eivät ne sillä todellisiksi muutu."

        - Myös sinä voit edelleen USKOA, ettei energiavirtoja ole olemassa.

        ""Miksi muuten erilaiset huuhaa-uskovaiset ovat niin kärkkäitä nimittelemään tuntemattomia ihmisiä?"

        - Olet siis itse "huuhaa-uskovainen"? "

        Duoda duoda... Mitenkäs tähän johtopäätökseen päädyit?

        "- Tarkkana mekaniikan tuntijana ja energiavirroista vapaana huomaat varmaan, että sinua ei nimitelty suoraan hourailijaksi."

        Ei ehkä suoraan, mutta kierosti kyllä. Opetetaanko Steiner-koulussa sitten kierolla tavalla nimittelyä? Onko se yhtään parempi?

        "- Myös sinä voit edelleen USKOA, ettei energiavirtoja ole olemassa"

        Kiitos kiitos. En nyt viitsi alkaa usko-sanan semantiikasta kanssasi väittelemään. Sikäli kun tiedän, se olisi silkkaa ajan haaskausta. Tekstistäsi on nimittäin aika selvästi luettavissa, ettet halua oppia mitään uutta.

        Tämä jutustelu on joka tapauksessa täyttänyt tavoitteensa. Kun aloin kirjoitella tälle palstalle, en ollut aivan varma siitä, kuinka suuri merkitys antroposofialla on Steiner-pedagogiikassa. Nyt huomaan, että melkoisen suuri. Näkemykseni steinerilaisuudesta terävöityi paljon. Myös suhtautumiseni muuttui epäilevän suvaitsevaisesta erittäin kielteiseksi.


      • parin äiti

        lapset ovat myös Steinerkoulussa, toinen menee kasille ja toinen kutoselle. Koulussa on hoitoeukkaa kutsuttu pienten lasten osalta pikku-eukaksi ja siihin osallistuu luokalta lähes jokainen jossain vaiheessa. Tavoitteena on, että jokainen käy pikku-eukassa jossain vaiheessa. Tai sitten niin, että joku käy pikku-eukassa, joku pikku-maalauksessa. Tästä jaksosta tulee aina vanhemmille viestiä tai se on lupalappu, joka vanhemman tulee allekirjoittaa antaen näin luvan tähän jaksoon.

        Siitä ei tietojeni mukaan ole kehittynyt mitään erityistä huomiota kenellekään.


      • Kamppailun harrastaja
        parin äiti kirjoitti:

        lapset ovat myös Steinerkoulussa, toinen menee kasille ja toinen kutoselle. Koulussa on hoitoeukkaa kutsuttu pienten lasten osalta pikku-eukaksi ja siihin osallistuu luokalta lähes jokainen jossain vaiheessa. Tavoitteena on, että jokainen käy pikku-eukassa jossain vaiheessa. Tai sitten niin, että joku käy pikku-eukassa, joku pikku-maalauksessa. Tästä jaksosta tulee aina vanhemmille viestiä tai se on lupalappu, joka vanhemman tulee allekirjoittaa antaen näin luvan tähän jaksoon.

        Siitä ei tietojeni mukaan ole kehittynyt mitään erityistä huomiota kenellekään.

        Kiinnostaa tietää: mitä teille - siis vanhemmille - on kerrottu hoitoeukasta? Mitä siellä oikein hoidetaan ja miten?

        Tuo pikku-eukka kuulostaa harmittomuudessaan ja söpöydessään juuri samanlaiselta kaunistelulta kuin mitä meille kerrottiin koulun opetuksesta. Eurytmia todellakin esiteltiin taideliikuntana ja henkimaailman asioista ei puhuttu sanaakaan vanhempainkokouksista.

        Oletko varma, että tiedät mihin annat luvan kun suostut lapsillesi annettavaan hoitoeukkaan?


      • rehellisyyttä arvostava
        Kamppailun harrastaja kirjoitti:

        Kiinnostaa tietää: mitä teille - siis vanhemmille - on kerrottu hoitoeukasta? Mitä siellä oikein hoidetaan ja miten?

        Tuo pikku-eukka kuulostaa harmittomuudessaan ja söpöydessään juuri samanlaiselta kaunistelulta kuin mitä meille kerrottiin koulun opetuksesta. Eurytmia todellakin esiteltiin taideliikuntana ja henkimaailman asioista ei puhuttu sanaakaan vanhempainkokouksista.

        Oletko varma, että tiedät mihin annat luvan kun suostut lapsillesi annettavaan hoitoeukkaan?

        Rehellisyys tunnetusti maan perii. Mutta sitä ei ikinä tule ellei vaadi päitä vadille.
        Se joka jaksaa syventyä esim. Etelä Suomen Sanomisa käytyyn keskusteluun antroposofiasta, voi lukea kommentteja linkistä http://netlari.econnection.fi/forum/forum.php?viesti=2740&sana= .
        Jos antropsofiaan jaksaa kaivautua hieman pintaa syvemälle (se teettää kyllä tuskaa!)huomaa, että eurytmia ei todellakaan ole vain taideliikuntaa. Se on antroposifien instrumentti tämän maailman ja henkimaailman välillä. Se on tapa päästä kontaktiin enkimaailman kanssa. Henki[n]en tanssi.
        Tosin eurytmian syvemmästä tarkoituksesta ei taatustikaan kerrotta vanhemmille, jotka eivät ole 'tarpeeksi kypsiä vastaanottamaan sellaista tietoa' (huuhaakulttien paras suojautumiskeino). Siksi se saakin tavallisten ihmisten silmissä olla vaikkapa vain "taidelikuntaa" ja siksi sopii mainoisti puhua hoitoeurytmiasta nimellä "pikkueukka". Kuinka söpöä ja lutuista. Eihän sellainen voi olla kovin vakavaa tai edes syvällistä? Eihän? Ja käyhän melkein kaikki jossain vaiheessa hieman pikkueukkaamassa, ainakin jossakin vaiheessa... [jokaista muovataan ja hienosäädellään kyllä vuorollaan...]. Aika pelottavaa, minun mielestä.
        Venhemmille: tässä prosessissa teidän lapsenne passitetaan terapiaan, ja [hyvässä lykyssä] todetaan vain, että se on nyt tarpeen. Joskus ei edes kerrota vanhemille että lapsi on ssanut tätä hoitavaa eurytmiaa osakseen. Usein sellaiset lapset alistuvat lasten tavoin vain kohtaloonsa ja käyvät hoitoeukkakkauden (=7 viikkoa) toisensa jälkeen ilman, että vanhemmat edes tietävät asiasta yhtään. Se ilmoitus tuppaa näet joskus kiireessä unohtua ...

        Onhan pikkueukka nimenä huomattavasti kesympi kuin hoitoeurytmia (vertaa curative eurythmy / Heileurythmie/ Läkeeurytmi). Kyse on taas kerran (uudelleen) paketoimisen jalosta taidosta.


      • ent. steinerkoululainen
        rehellisyyttä arvostava kirjoitti:

        Rehellisyys tunnetusti maan perii. Mutta sitä ei ikinä tule ellei vaadi päitä vadille.
        Se joka jaksaa syventyä esim. Etelä Suomen Sanomisa käytyyn keskusteluun antroposofiasta, voi lukea kommentteja linkistä http://netlari.econnection.fi/forum/forum.php?viesti=2740&sana= .
        Jos antropsofiaan jaksaa kaivautua hieman pintaa syvemälle (se teettää kyllä tuskaa!)huomaa, että eurytmia ei todellakaan ole vain taideliikuntaa. Se on antroposifien instrumentti tämän maailman ja henkimaailman välillä. Se on tapa päästä kontaktiin enkimaailman kanssa. Henki[n]en tanssi.
        Tosin eurytmian syvemmästä tarkoituksesta ei taatustikaan kerrotta vanhemmille, jotka eivät ole 'tarpeeksi kypsiä vastaanottamaan sellaista tietoa' (huuhaakulttien paras suojautumiskeino). Siksi se saakin tavallisten ihmisten silmissä olla vaikkapa vain "taidelikuntaa" ja siksi sopii mainoisti puhua hoitoeurytmiasta nimellä "pikkueukka". Kuinka söpöä ja lutuista. Eihän sellainen voi olla kovin vakavaa tai edes syvällistä? Eihän? Ja käyhän melkein kaikki jossain vaiheessa hieman pikkueukkaamassa, ainakin jossakin vaiheessa... [jokaista muovataan ja hienosäädellään kyllä vuorollaan...]. Aika pelottavaa, minun mielestä.
        Venhemmille: tässä prosessissa teidän lapsenne passitetaan terapiaan, ja [hyvässä lykyssä] todetaan vain, että se on nyt tarpeen. Joskus ei edes kerrota vanhemille että lapsi on ssanut tätä hoitavaa eurytmiaa osakseen. Usein sellaiset lapset alistuvat lasten tavoin vain kohtaloonsa ja käyvät hoitoeukkakkauden (=7 viikkoa) toisensa jälkeen ilman, että vanhemmat edes tietävät asiasta yhtään. Se ilmoitus tuppaa näet joskus kiireessä unohtua ...

        Onhan pikkueukka nimenä huomattavasti kesympi kuin hoitoeurytmia (vertaa curative eurythmy / Heileurythmie/ Läkeeurytmi). Kyse on taas kerran (uudelleen) paketoimisen jalosta taidosta.

        Tuossa eurytmiassa oli kyllä jotain pahasti pielessä. Opettajan asenne oli kuin jonkun kultin meditaatiotanssiin valmistauduttaessa. Oikein pahaa tekee ajatellakaan mitä kaikkea steinerkoulussa joutui kokemaan. Tietämättömät vanhemmat antavat pienet lapsensa tällaisten lahkolaisten käsiin! Mitenkä yhteiskuntamme voi rahoittaa tämän uskonnon toimintaa verovaroilla?


      • Rehellisyys
        ent. steinerkoululainen kirjoitti:

        Tuossa eurytmiassa oli kyllä jotain pahasti pielessä. Opettajan asenne oli kuin jonkun kultin meditaatiotanssiin valmistauduttaessa. Oikein pahaa tekee ajatellakaan mitä kaikkea steinerkoulussa joutui kokemaan. Tietämättömät vanhemmat antavat pienet lapsensa tällaisten lahkolaisten käsiin! Mitenkä yhteiskuntamme voi rahoittaa tämän uskonnon toimintaa verovaroilla?

        Edellsielle kirjoittajalle:
        Ihan mielenkiinnosta ja vertailun vuoki: Kerrotiinko sinulle miksi sinut otettiin tuohon käsittellyyn? Kerrottiinko vanhemmillesi asiasta?
        Jos, niin miten he suhtautuivat?
        Montako kertaa jouduit uudelleen tuohon eukkakierteseen? - eihän yksi 7-viikkoinen kausi ikinä riittänyt...
        Nuo pelottvata kulttimaiset katseet ja eleet tulevat varmasti sitä, että ko. opettajat todella uksvat olevansa puolijumalia [steinerhan sanoi että tekemällä eurytmiaa seitsemän vuotta voi nousta jumalhahmoksi...) Eräs eurytmisti sanoi kerran että, ko. opetajat käyttävat "voimansa" väärin kun he käyttävät pelotetta hyväkseen. iin ei kuulemma saisi tehdä. Mutta niinhän ne tekevät aina kun he eivät muuten pysty kuria ylläpitämään. Mikä olisikaan otollisempi hetki kun oppilas on ihan yksin, peloissaan ja pakotettu tekemään juuri hänelle suunniteltuja, paranatvia liikkeitä?? Yleensä tietää mistä syystä syö lääkkeitä. Hoitoeukassa tilanne onkin toinen - pitää vain antautua näiden viisaiden tietäjien armoille, ja olla asiasta vielä kiitollinen. Sinulle kerrotaan, että on suorananinen etuoikeus saada tehdä hoitoeurytmiaa, jota kaikkien pitäisi saada tehdä, mutta johon resurssit eivät riitä...
        Näin minulle kerrottiin. Myös minä muistan hyvin nuo mulkoilevan maaniset katseet, jolla niskuroivaa oppilasta ojennettiin, tarvittaessa kera jonkun tilanteeseen sopivan eurytmisen liikkeen. sanoja siinä ei paljoa tarvittu. Kyllä siinä oli pää 13 vuotiaalla pojalla aika sekasin kun pääsi salista ulos.
        Ja vielä ihmettelevät miksi aine on niin epäsuosittu...


      • parin äiti
        Kamppailun harrastaja kirjoitti:

        Kiinnostaa tietää: mitä teille - siis vanhemmille - on kerrottu hoitoeukasta? Mitä siellä oikein hoidetaan ja miten?

        Tuo pikku-eukka kuulostaa harmittomuudessaan ja söpöydessään juuri samanlaiselta kaunistelulta kuin mitä meille kerrottiin koulun opetuksesta. Eurytmia todellakin esiteltiin taideliikuntana ja henkimaailman asioista ei puhuttu sanaakaan vanhempainkokouksista.

        Oletko varma, että tiedät mihin annat luvan kun suostut lapsillesi annettavaan hoitoeukkaan?

        Vanhempainilloissa tutustumme myös oppilaiden tekemiin juttuihin, ollaan tehty esim. eurytmiaa. Hoitoeurytmia jaksot tietojeni mukaan suunnitellaan auttamaan lasta hänen sen hetkisissä "ongelmissaan" tai sitten vain tukemaan sitä oppimisprosessia tai ainetta, jota sillä hetkellä koulussa käsitellään esim. kirjaimet, lukeminen..

        Erilaiset liikesarjat auttavat ihmistä esim. hahmottamisessa. Enkä kyllä ihan nopeasti itse saa mieleeni, mitä kamalaa voi olla erilaisten fyysisten liikkeiden tekemisestä. Sehän on tietty ymmärettävää, että teini-ikäiset kokevat monet asiat ikävinä, varsinkin jos siitä koituu jotain huomiota. Oma 12-vuotias poikani ei ole erityisen innostunut koko eurytmiasta, mutta kyllä hänen hahmottamiseen siitä on selvästi hyötyä. Jo pelkästään koordinaatiokyvyn harjaantuminen auttaa ja toki sitä voi harjaannuttaa muullakin tavalla - eurytmia on yksi hyvä tapa. 14-vuotias tyttäreni on käynyt hoitoeukassa useammankin kerran.

        Olen itse aika paljon yhteydessä kouluun ja käyn lähes kaikissa vanhempain-illoissa (joita on useamman kerran per lukuvuosi). Yhteydenottoihini on suhtauduttu hyvin, vaikkei aina toki olla oltu kaikesta samaa mieltä. Kyllä tunnen edelleen, että toimimme yhdessä lasten parhaaksi.


      • Kamppailun harrastaja
        parin äiti kirjoitti:

        Vanhempainilloissa tutustumme myös oppilaiden tekemiin juttuihin, ollaan tehty esim. eurytmiaa. Hoitoeurytmia jaksot tietojeni mukaan suunnitellaan auttamaan lasta hänen sen hetkisissä "ongelmissaan" tai sitten vain tukemaan sitä oppimisprosessia tai ainetta, jota sillä hetkellä koulussa käsitellään esim. kirjaimet, lukeminen..

        Erilaiset liikesarjat auttavat ihmistä esim. hahmottamisessa. Enkä kyllä ihan nopeasti itse saa mieleeni, mitä kamalaa voi olla erilaisten fyysisten liikkeiden tekemisestä. Sehän on tietty ymmärettävää, että teini-ikäiset kokevat monet asiat ikävinä, varsinkin jos siitä koituu jotain huomiota. Oma 12-vuotias poikani ei ole erityisen innostunut koko eurytmiasta, mutta kyllä hänen hahmottamiseen siitä on selvästi hyötyä. Jo pelkästään koordinaatiokyvyn harjaantuminen auttaa ja toki sitä voi harjaannuttaa muullakin tavalla - eurytmia on yksi hyvä tapa. 14-vuotias tyttäreni on käynyt hoitoeukassa useammankin kerran.

        Olen itse aika paljon yhteydessä kouluun ja käyn lähes kaikissa vanhempain-illoissa (joita on useamman kerran per lukuvuosi). Yhteydenottoihini on suhtauduttu hyvin, vaikkei aina toki olla oltu kaikesta samaa mieltä. Kyllä tunnen edelleen, että toimimme yhdessä lasten parhaaksi.

        "Hoitoeurytmia jaksot tietojeni mukaan suunnitellaan auttamaan lasta hänen sen hetkisissä "ongelmissaan" tai sitten vain tukemaan sitä oppimisprosessia tai ainetta, "

        En todellakaan ymmärrä, miten eurytmia voisi tässä auttaa. Kuulostaa ongelmien lakaisemiselta maton alle.

        "Erilaiset liikesarjat auttavat ihmistä esim. hahmottamisessa. "

        Tätä kohtaa en oikein tajunnut.. Siis minkä hahmottamisessa?

        "Enkä kyllä ihan nopeasti itse saa mieleeni, mitä kamalaa voi olla erilaisten fyysisten liikkeiden tekemisestä."

        Sen lisäksi, että se on nöyryyttävää? Kyllä oikeasti on olemassa sellaisiakin liikuntalajeja, jotka eivät ole yhtä vastenmielisiä lasten tehdä. Lisäksi - sikäli kun olen eurytmia-esityksiä katsellut - se näyttää jonkin sortin baletin ja modernin tanssin sekoitukselta sillä erolla, että eurytmiaa harjoittelemalla ei opi kumpaakaan.

        Jos itse harrastat tai olet harrastanut jotain liikuntalajia, tanssia tms. tiedät aivan hyvin ettei eurytmia ole kovinkaan tehokasta liikuntaa. Miksi sitä siis teetetään lapsille?

        "Kyllä tunnen edelleen, että toimimme yhdessä lasten parhaaksi."

        Mikäpä siinä sitten. Annan sinulle kuitenkin pari vinkkiä jotka voit ottaa tai jättää: jos lapsellasi on oppimisvaikeuksia, ota yhteys lääkäriin, neuvolaan tms. Pyri järjestämään hänelle myös tukiopetusta sen sijaan. että nöyryytät häntä eurytmialla. Tai Kokeile opettaa hänelle itse jokin asia ja tarkista siten, onko hänellä oikeita ongelmia.

        Ei niistäkään haittaa ole.


      • Parin äiti
        Kamppailun harrastaja kirjoitti:

        "Hoitoeurytmia jaksot tietojeni mukaan suunnitellaan auttamaan lasta hänen sen hetkisissä "ongelmissaan" tai sitten vain tukemaan sitä oppimisprosessia tai ainetta, "

        En todellakaan ymmärrä, miten eurytmia voisi tässä auttaa. Kuulostaa ongelmien lakaisemiselta maton alle.

        "Erilaiset liikesarjat auttavat ihmistä esim. hahmottamisessa. "

        Tätä kohtaa en oikein tajunnut.. Siis minkä hahmottamisessa?

        "Enkä kyllä ihan nopeasti itse saa mieleeni, mitä kamalaa voi olla erilaisten fyysisten liikkeiden tekemisestä."

        Sen lisäksi, että se on nöyryyttävää? Kyllä oikeasti on olemassa sellaisiakin liikuntalajeja, jotka eivät ole yhtä vastenmielisiä lasten tehdä. Lisäksi - sikäli kun olen eurytmia-esityksiä katsellut - se näyttää jonkin sortin baletin ja modernin tanssin sekoitukselta sillä erolla, että eurytmiaa harjoittelemalla ei opi kumpaakaan.

        Jos itse harrastat tai olet harrastanut jotain liikuntalajia, tanssia tms. tiedät aivan hyvin ettei eurytmia ole kovinkaan tehokasta liikuntaa. Miksi sitä siis teetetään lapsille?

        "Kyllä tunnen edelleen, että toimimme yhdessä lasten parhaaksi."

        Mikäpä siinä sitten. Annan sinulle kuitenkin pari vinkkiä jotka voit ottaa tai jättää: jos lapsellasi on oppimisvaikeuksia, ota yhteys lääkäriin, neuvolaan tms. Pyri järjestämään hänelle myös tukiopetusta sen sijaan. että nöyryytät häntä eurytmialla. Tai Kokeile opettaa hänelle itse jokin asia ja tarkista siten, onko hänellä oikeita ongelmia.

        Ei niistäkään haittaa ole.

        Itse harrastan ja olen harrastanut monenlaista liikuntaa. Liikunnasta on kyllä hyötyä moneen juttuun. Nuoria ja lapsia ajatellen myös aivojen kehitys tarvitsee liikuntaa ja nykyään monilta lapsilta puuttuu ihan arkiliikunta.

        Jos olet kuullut, että joillain ihmisillä - aika monilla - on jonkinasteisia hahmotusongelmia (esim. luki-hahmotushäiriöitä) , niin eurytmian liikkeet auttavat siihen. Toki myös moni muukin liikuntalaji. Eurytmiassa pyritään kuitenkin tekemään sellaisia liikkeitä, joissa oppii hahmottamaan omaa kehoaan ja sen liikkeitä. Tehdään harjoituksina erilaisia koordinaatiota kehittäviä juttuja, vaikkapa jokin kuvio ja yritetään tehdä se peilikuvana uudelleen. Usein motoriikka liittyy osana hahmotushäiriöihin.

        Eurytmia-esitykset ovat laji sinänsä, omasta mielestäni se ei niin kovin hyvin sovi esitettäväksi - tai ehkä avautuu tosi pienelle joukolle. Koen hoitoeurytmian suurinpiirtein samanlaiseksi, jos kotona yhdessä lasten kanssa tehtäisiin jotain liikkeitä. Lapset ovat kyllä myös minulle näyttäneet, mitä ovat hoitoeukassa tehneet: askelsarjoja, erilaisia liikkeitä käsillä, jaloilla.. ja niitä ollaan yhdessäkin kokeiltu.

        Toinen lapseni saa koulussa myös erityisopetusta, joka on välillä kyllä lopetettu, mutta toiveestani aloitettu uudelleen. Hoitoeurytmia jaksot ovat kuitenkin aika harvinaisia, ei niitä ole joka vuosikaan. Olen kyllä opettanut itsekin lapsille tai välillä jäänyt yritykseksi, tiedän suhteellisen hyvin missä mennään. Enkä vierasta lääkäreitä sen erityisemmin, mutta mitään lääketieteellistä "vikaa" ei kuitenkaan lapsillani ole. Eurytmiasta ja muusta liikunnasta on ollut kuitenkin paljon apua. Ei sen eurytmian ole tarkoitus olla "liikunnallisesti" tehokasta.


      • Kamppailun harrastaja
        Parin äiti kirjoitti:

        Itse harrastan ja olen harrastanut monenlaista liikuntaa. Liikunnasta on kyllä hyötyä moneen juttuun. Nuoria ja lapsia ajatellen myös aivojen kehitys tarvitsee liikuntaa ja nykyään monilta lapsilta puuttuu ihan arkiliikunta.

        Jos olet kuullut, että joillain ihmisillä - aika monilla - on jonkinasteisia hahmotusongelmia (esim. luki-hahmotushäiriöitä) , niin eurytmian liikkeet auttavat siihen. Toki myös moni muukin liikuntalaji. Eurytmiassa pyritään kuitenkin tekemään sellaisia liikkeitä, joissa oppii hahmottamaan omaa kehoaan ja sen liikkeitä. Tehdään harjoituksina erilaisia koordinaatiota kehittäviä juttuja, vaikkapa jokin kuvio ja yritetään tehdä se peilikuvana uudelleen. Usein motoriikka liittyy osana hahmotushäiriöihin.

        Eurytmia-esitykset ovat laji sinänsä, omasta mielestäni se ei niin kovin hyvin sovi esitettäväksi - tai ehkä avautuu tosi pienelle joukolle. Koen hoitoeurytmian suurinpiirtein samanlaiseksi, jos kotona yhdessä lasten kanssa tehtäisiin jotain liikkeitä. Lapset ovat kyllä myös minulle näyttäneet, mitä ovat hoitoeukassa tehneet: askelsarjoja, erilaisia liikkeitä käsillä, jaloilla.. ja niitä ollaan yhdessäkin kokeiltu.

        Toinen lapseni saa koulussa myös erityisopetusta, joka on välillä kyllä lopetettu, mutta toiveestani aloitettu uudelleen. Hoitoeurytmia jaksot ovat kuitenkin aika harvinaisia, ei niitä ole joka vuosikaan. Olen kyllä opettanut itsekin lapsille tai välillä jäänyt yritykseksi, tiedän suhteellisen hyvin missä mennään. Enkä vierasta lääkäreitä sen erityisemmin, mutta mitään lääketieteellistä "vikaa" ei kuitenkaan lapsillani ole. Eurytmiasta ja muusta liikunnasta on ollut kuitenkin paljon apua. Ei sen eurytmian ole tarkoitus olla "liikunnallisesti" tehokasta.

        Kiitos vastauksestasi.

        ” Usein motoriikka liittyy osana hahmotushäiriöihin.”

        Juu, mutta kysymys onkin siitä, onko juuri eurytmia oikeanlaista terapiaa näihin. Sekä tietty siitä, ovatko eurytmian opettajat päteviä diagnosoimaan ja hoitamaan oppimisvaikeuksia. Lisäksi tämä antamasi ”maallisempi” selitys poikkeaa pitkälti muista selityksistä, joita olen lukenut hoitoeukasta. Mistä tämä johtuu? Kerrotaanko eri vanhemmille eri asioita aiheesta?

        ” Enkä vierasta lääkäreitä sen erityisemmin, mutta mitään lääketieteellistä "vikaa" ei kuitenkaan lapsillani ole. Eurytmiasta ja muusta liikunnasta on ollut kuitenkin paljon apua.”

        Niin, ei välttämättä ole. Mutta onko heillä siis todellisia vaikeuksia lukemisessa, kirjoittamisessa, matematiikassa jne.? Jos on, mistä tämä johtuu? Jos ei, miksi heitä hoidetaan?

        Sitten vielä. Kiista olisi ratkaistavissa tekemällä tutkimus tai useita tutkimuksia hoitoeukan (vrt. muiden terapioiden) vaikutuksista oppimisvaikeuksiin. Mikäli hoitoeukka olisi todella tehokas terapiamuoto (tai jollain lailla parempi kuin muut), voin vakuuttaa että mainetta ja mammonaa sataisi niin hoitoeukan kehittäjille kuin sen opettajillekin. Jos taas hoitoeukka osoittautuisi vähemmän hyväksi ratkaisuksi, S-koulut voisivat uudistua jättämällä hoitoeukan pois turhana ja kenties etsimällä parempia hoitomuotoja. Ei kai kenelläkään voisi olla mitään sitä vastaan?


      • Kahden äiti
        Kamppailun harrastaja kirjoitti:

        Kiitos vastauksestasi.

        ” Usein motoriikka liittyy osana hahmotushäiriöihin.”

        Juu, mutta kysymys onkin siitä, onko juuri eurytmia oikeanlaista terapiaa näihin. Sekä tietty siitä, ovatko eurytmian opettajat päteviä diagnosoimaan ja hoitamaan oppimisvaikeuksia. Lisäksi tämä antamasi ”maallisempi” selitys poikkeaa pitkälti muista selityksistä, joita olen lukenut hoitoeukasta. Mistä tämä johtuu? Kerrotaanko eri vanhemmille eri asioita aiheesta?

        ” Enkä vierasta lääkäreitä sen erityisemmin, mutta mitään lääketieteellistä "vikaa" ei kuitenkaan lapsillani ole. Eurytmiasta ja muusta liikunnasta on ollut kuitenkin paljon apua.”

        Niin, ei välttämättä ole. Mutta onko heillä siis todellisia vaikeuksia lukemisessa, kirjoittamisessa, matematiikassa jne.? Jos on, mistä tämä johtuu? Jos ei, miksi heitä hoidetaan?

        Sitten vielä. Kiista olisi ratkaistavissa tekemällä tutkimus tai useita tutkimuksia hoitoeukan (vrt. muiden terapioiden) vaikutuksista oppimisvaikeuksiin. Mikäli hoitoeukka olisi todella tehokas terapiamuoto (tai jollain lailla parempi kuin muut), voin vakuuttaa että mainetta ja mammonaa sataisi niin hoitoeukan kehittäjille kuin sen opettajillekin. Jos taas hoitoeukka osoittautuisi vähemmän hyväksi ratkaisuksi, S-koulut voisivat uudistua jättämällä hoitoeukan pois turhana ja kenties etsimällä parempia hoitomuotoja. Ei kai kenelläkään voisi olla mitään sitä vastaan?

        mikään asiantuntija ollenkaan enkä väitä olevani syvällisen perehtynyt eurytmiaan. Minun näkemykseni perustuu pienesti siihen, mitä olen lukenut ja suuremmin niihin kokemuksiin, joita koulusta ja lasteni kautta olen asiasta saanut. Ja varmasti muut "ei maalliset" selitykset ovat myös oikeita vaan minä en niistä itse ota niin suurta pulttia, jos näen eurytmian käytännössä toimivan.

        Ei ne eurytmian opettajat mitään dianostisoi. He kehittävät muiden antamien (opettaja(t), joskus myös koulun pedagoginen lääkäri yhdessä) tietojen perusteella sopivia liikesarjoja kullekin oppilaalle. Hoito-sana on tässä selvästi huono sana, koska eihän se mitään varsinaista hoitoa sanan varsinaisessa merkityksessä mielestäni ole. Vaikka siitä on paljon apua ja siinä mielessä "hoitoa", mutta se aiheuttaa sanana negatiivisen väärää kaikua. Hoitoeurytmiaan mennessään ei tarvitse olla mitään "vikaa", se tukee opiskelua esim. motorisesti juuri niitä aiheita joita luokassa käsitellään.

        En ollenkaan väitä, ettei löytyisi muita yhtä hyviä "hoito"-muotoja. Mielestäni tämä on kuitenkin yksi hyvä keino, josta on apua ja se on koulussa helposti saatavilla.
        Ja miksi vastustaisin eurytmiaa, en löydä sille mitään perusteita? Olen itseasiassa toivonut jaksoja aikanaan lisääkin. Hoito-eurytmiasta voivat vanhemmat myös lapsen osalta kieltäytyä, jos haluavat. Vaikka en näe, että hoitoeukasta olisi mitään haittaa, vaikkei "ongelmia" olisikaan. Koulussahan pyritään sitäpaitsi tarjoamaan hoitoeukkaa jokaiselle ainakin yhden jakson verran (yleensä 7x 30min).

        Ja en ota kantaa siihen, mistä mahdollisesti johtuvat luki-hahmotushäiriöt. Sitä on varmasti tutkittu aika paljonkin. Steinerkoulusta ne eivät ainakaan johdu niinkuin eivät peruskoulustakaan. Nykyään ainakin lapset saavat luonnollisesti vähemmän monenlaista motoriikkaharjoitusta vähemmän ja yksipuolisemman liikkumisen vuoksi, suuremman tietotekniikkatarjonnan vuoksi.. Vaikkei luki-hahmotushäiriöt siitä suoraan johdukaan, niin tuo meidän maailman elämäntapojen aika radikaali muutos ei ainakaan tue ongelmia omaavien hahmottamisen kehittymistä. Myös aivojen kehittyminen tarvitsee arkiliikuntaa. No joo, se onkin jo taasen toinen juttu kokonaan.


      • Kamppailun harrastaja
        Kahden äiti kirjoitti:

        mikään asiantuntija ollenkaan enkä väitä olevani syvällisen perehtynyt eurytmiaan. Minun näkemykseni perustuu pienesti siihen, mitä olen lukenut ja suuremmin niihin kokemuksiin, joita koulusta ja lasteni kautta olen asiasta saanut. Ja varmasti muut "ei maalliset" selitykset ovat myös oikeita vaan minä en niistä itse ota niin suurta pulttia, jos näen eurytmian käytännössä toimivan.

        Ei ne eurytmian opettajat mitään dianostisoi. He kehittävät muiden antamien (opettaja(t), joskus myös koulun pedagoginen lääkäri yhdessä) tietojen perusteella sopivia liikesarjoja kullekin oppilaalle. Hoito-sana on tässä selvästi huono sana, koska eihän se mitään varsinaista hoitoa sanan varsinaisessa merkityksessä mielestäni ole. Vaikka siitä on paljon apua ja siinä mielessä "hoitoa", mutta se aiheuttaa sanana negatiivisen väärää kaikua. Hoitoeurytmiaan mennessään ei tarvitse olla mitään "vikaa", se tukee opiskelua esim. motorisesti juuri niitä aiheita joita luokassa käsitellään.

        En ollenkaan väitä, ettei löytyisi muita yhtä hyviä "hoito"-muotoja. Mielestäni tämä on kuitenkin yksi hyvä keino, josta on apua ja se on koulussa helposti saatavilla.
        Ja miksi vastustaisin eurytmiaa, en löydä sille mitään perusteita? Olen itseasiassa toivonut jaksoja aikanaan lisääkin. Hoito-eurytmiasta voivat vanhemmat myös lapsen osalta kieltäytyä, jos haluavat. Vaikka en näe, että hoitoeukasta olisi mitään haittaa, vaikkei "ongelmia" olisikaan. Koulussahan pyritään sitäpaitsi tarjoamaan hoitoeukkaa jokaiselle ainakin yhden jakson verran (yleensä 7x 30min).

        Ja en ota kantaa siihen, mistä mahdollisesti johtuvat luki-hahmotushäiriöt. Sitä on varmasti tutkittu aika paljonkin. Steinerkoulusta ne eivät ainakaan johdu niinkuin eivät peruskoulustakaan. Nykyään ainakin lapset saavat luonnollisesti vähemmän monenlaista motoriikkaharjoitusta vähemmän ja yksipuolisemman liikkumisen vuoksi, suuremman tietotekniikkatarjonnan vuoksi.. Vaikkei luki-hahmotushäiriöt siitä suoraan johdukaan, niin tuo meidän maailman elämäntapojen aika radikaali muutos ei ainakaan tue ongelmia omaavien hahmottamisen kehittymistä. Myös aivojen kehittyminen tarvitsee arkiliikuntaa. No joo, se onkin jo taasen toinen juttu kokonaan.

        Kirjoituksesta saa sen kuvan - anteeksi vain - että mikäli S-koulussa alettaisiin
        - hakkaamaan lapsia persuuksille,
        - nimitettäisiin tätä pajuterapiaksi,
        - selitettäisiin, että se joko
        1) "kirkastaa henkiruumiin" (henkitieteellinen selitys) tai
        2) aktivoi elimistön elimistön oman luomuhuumeen, endorfiin, tuotannon ja tuottaa mielihyvää (maallinen selitys),
        et näkisi menettelyssä mitään vikaa.

        Jos lapsesi varastaisi lompakon ja kertoisi, että hän vain halusi auttaa lähimmäistään tämän maallista taakaa keventämällä, siinäkään ei olisi varmasti mitään vikaa.

        Mitään vikaa ei myöskään varmasti ole siinä, että kutsutaan jotain sellaista, mikä ei ole hoitoa, hoidoksi. Terveisiä pääministeri Vanhaselle: tämän terveydenhuollon säästövinkin teille tarjoaa Snellman-korkeakoulu.

        Voihan nenä.


      • Parin äiti
        Kamppailun harrastaja kirjoitti:

        Kirjoituksesta saa sen kuvan - anteeksi vain - että mikäli S-koulussa alettaisiin
        - hakkaamaan lapsia persuuksille,
        - nimitettäisiin tätä pajuterapiaksi,
        - selitettäisiin, että se joko
        1) "kirkastaa henkiruumiin" (henkitieteellinen selitys) tai
        2) aktivoi elimistön elimistön oman luomuhuumeen, endorfiin, tuotannon ja tuottaa mielihyvää (maallinen selitys),
        et näkisi menettelyssä mitään vikaa.

        Jos lapsesi varastaisi lompakon ja kertoisi, että hän vain halusi auttaa lähimmäistään tämän maallista taakaa keventämällä, siinäkään ei olisi varmasti mitään vikaa.

        Mitään vikaa ei myöskään varmasti ole siinä, että kutsutaan jotain sellaista, mikä ei ole hoitoa, hoidoksi. Terveisiä pääministeri Vanhaselle: tämän terveydenhuollon säästövinkin teille tarjoaa Snellman-korkeakoulu.

        Voihan nenä.

        no, sitä en ole ainakaan tarkoittanut. Ehkäpä jokainen etsii välillä kirjoituksista sitä, mitä haluaa itse kuulla, tukea omalle näkemykselleen.

        Lasten hakkaaminen on mielestäni vahingollista, ei siihen mikään hieno perustelu riittäisi. Kyllä minä arvostelen asioita myös omasta lähtökohdastani käsin, mitä näen ja havainnoin ja millaisia vaikutuksia eri asioilla näyttää olevan. En luota pelkästään ulkoa annettuihin perusteluihin, vaan kyseenalaistan niitä.

        En ole löytänyt eurytmiasta enkä hoito-eurytmiasta (jossa erona lähinnä se, että sitä tehdään siis kahden kesken eurytmian opettajan kanssa) mitään negatiivista. En myöskään ole löytänyt kirjoituksistasi mitään tukea, jonka perusteella eurytmiaa pitäisi vastustaa. Jostain syystä sinä haluat sitä vastustaa ja et oikein halua hyväksyä, että minä en vastusta vaan näen sen hyvänä asiana, vaikka en olekaan antroposofi tai jotain muuta, jolla saisi "huonon" leiman lyötyä ja sillä perusteet.


      • Kamppailun harrastaja
        Parin äiti kirjoitti:

        no, sitä en ole ainakaan tarkoittanut. Ehkäpä jokainen etsii välillä kirjoituksista sitä, mitä haluaa itse kuulla, tukea omalle näkemykselleen.

        Lasten hakkaaminen on mielestäni vahingollista, ei siihen mikään hieno perustelu riittäisi. Kyllä minä arvostelen asioita myös omasta lähtökohdastani käsin, mitä näen ja havainnoin ja millaisia vaikutuksia eri asioilla näyttää olevan. En luota pelkästään ulkoa annettuihin perusteluihin, vaan kyseenalaistan niitä.

        En ole löytänyt eurytmiasta enkä hoito-eurytmiasta (jossa erona lähinnä se, että sitä tehdään siis kahden kesken eurytmian opettajan kanssa) mitään negatiivista. En myöskään ole löytänyt kirjoituksistasi mitään tukea, jonka perusteella eurytmiaa pitäisi vastustaa. Jostain syystä sinä haluat sitä vastustaa ja et oikein halua hyväksyä, että minä en vastusta vaan näen sen hyvänä asiana, vaikka en olekaan antroposofi tai jotain muuta, jolla saisi "huonon" leiman lyötyä ja sillä perusteet.

        "Ehkäpä jokainen etsii välillä kirjoituksista ..."

        Niin. Ja eiköhän jokainen meistä tee joskus virheitä joita on vaikea myöntää jopa itselleen, saati sitten muille.

        "Lasten hakkaaminen on mielestäni vahingollista ..."

        Oletko aivan varma? Entä jos se todellakin kirkastaa sielun tai aiheuttaa mielihyvää? Haluatko todella lapsiasi rakastavana äitinä kieltää heiltä tuon kokemuksen? (Kyllä, se oli sarkasmia mutta kannattaa sitä kuitenkin pohtia.)

        "En ole löytänyt eurytmiasta enkä hoito-eurytmiasta (jossa erona lähinnä se, että sitä tehdään siis kahden kesken eurytmian opettajan kanssa) mitään negatiivista."

        Et ole ja tämä on mielestäni pitkälti ristiriidassa sen kanssa, että väität kyseenalaistavasi perusteluita. Johan olet joutunut tässäkin keskustelussa ottamaan takapakkia useissa jutuissa: ensin hoitoeukalla hoidetaan hahmotusongelmia kuten lukihäiriötä, sitten sillä ei oikeastaan hoideta mitään vaan autetaan jotenkin oppimista, sitten hoitoeukka ei olekaan oikeastaan muuta kuin eurytmian yksityisopetusta... Kertoisit nyt, mistä oikein on kyse.

        Sanotaan nyt vielä, että olen aivan satavarma ettet ollut itse keksinyt tuota hahmotushäiriöjuttua. Kyllä sen *perusteen* joku muu oli sinulle kertonut. Lapsesi opettaja?

        "En myöskään ole löytänyt kirjoituksistasi mitään tukea, jonka perusteella eurytmiaa pitäisi vastustaa. ... "

        Et. Sen olen jo huomannut. Täsmennetään nyt vielä, etten varsinaisesti vastusta hoitoeukkaa - koko s-koulu on instituutiona niin vähämerkityksetön, etten pidä sitä vaivan arvoisena. Se mitä oikeastaan vastustan, on epärehellisyys: sitä että annetaan valheellinen kuva jostain. (Mutta olen ihan riittävän monessa tekstissäni tuonut tämän esiin eli ei siitä enempää.)

        Leimakirveitä en heiluttele enkä pidä sinua huonona. Jos loukkaannuit noista ed. viestien kärjistyksistä, olen pahoillani. Ei ollut tarkoitus. Yritin vain tehdä pointtini selväksi.


      • Parin äiti
        Kamppailun harrastaja kirjoitti:

        "Ehkäpä jokainen etsii välillä kirjoituksista ..."

        Niin. Ja eiköhän jokainen meistä tee joskus virheitä joita on vaikea myöntää jopa itselleen, saati sitten muille.

        "Lasten hakkaaminen on mielestäni vahingollista ..."

        Oletko aivan varma? Entä jos se todellakin kirkastaa sielun tai aiheuttaa mielihyvää? Haluatko todella lapsiasi rakastavana äitinä kieltää heiltä tuon kokemuksen? (Kyllä, se oli sarkasmia mutta kannattaa sitä kuitenkin pohtia.)

        "En ole löytänyt eurytmiasta enkä hoito-eurytmiasta (jossa erona lähinnä se, että sitä tehdään siis kahden kesken eurytmian opettajan kanssa) mitään negatiivista."

        Et ole ja tämä on mielestäni pitkälti ristiriidassa sen kanssa, että väität kyseenalaistavasi perusteluita. Johan olet joutunut tässäkin keskustelussa ottamaan takapakkia useissa jutuissa: ensin hoitoeukalla hoidetaan hahmotusongelmia kuten lukihäiriötä, sitten sillä ei oikeastaan hoideta mitään vaan autetaan jotenkin oppimista, sitten hoitoeukka ei olekaan oikeastaan muuta kuin eurytmian yksityisopetusta... Kertoisit nyt, mistä oikein on kyse.

        Sanotaan nyt vielä, että olen aivan satavarma ettet ollut itse keksinyt tuota hahmotushäiriöjuttua. Kyllä sen *perusteen* joku muu oli sinulle kertonut. Lapsesi opettaja?

        "En myöskään ole löytänyt kirjoituksistasi mitään tukea, jonka perusteella eurytmiaa pitäisi vastustaa. ... "

        Et. Sen olen jo huomannut. Täsmennetään nyt vielä, etten varsinaisesti vastusta hoitoeukkaa - koko s-koulu on instituutiona niin vähämerkityksetön, etten pidä sitä vaivan arvoisena. Se mitä oikeastaan vastustan, on epärehellisyys: sitä että annetaan valheellinen kuva jostain. (Mutta olen ihan riittävän monessa tekstissäni tuonut tämän esiin eli ei siitä enempää.)

        Leimakirveitä en heiluttele enkä pidä sinua huonona. Jos loukkaannuit noista ed. viestien kärjistyksistä, olen pahoillani. Ei ollut tarkoitus. Yritin vain tehdä pointtini selväksi.

        Olen kiinnostunut lähinnä eukan käytännönvaikutuksista, jotka ovat lasteni kohdalla hyviä. Kun tunneilla ei tehdä mitään hämäräperäisiä juttuja vaan fyysisiä liikesarjoja, niin minulle on aika sama mitä kaikkia perusteluja niille muuten nimetään.

        En ole kyllä huomannut mitään takapakkia ottaneeni. Hoito-sanan käyttäminen ei välttämättä ole hyvä asia, sen olen jo kertonutkin, vaikka itsekin sitä käytän tässä yhteydessä vain selvyyden vuoksi. Kaikki nuo minun tekstistä kirjaamasi asiat pitävät mielestäni paikkaansa: oppimisen auttaminen on mm. hahmotusongelmissa auttamista, eikö niiden helpottuminen auta oppimista? Koorninaation paraneminen auttaa jokaista ja siihen vaikuttaa kehon eri osien liikuttaminen tiettyyn aikaan ja rytmiin eli erilaisten liikesarjojen tekeminen, kuten eukassa tehdään. En ole itse keksinyt sitä, siitä on tehty paljon tutkimuksia, eikä tutkimukset liity mitenkään Steiner-kouluun tai eurytmiaan. Telinevoimistelu on yksi loistava apu myös (voisi vaikka kutsua hoidoksi..böö), se on tosi koko kehoa kehittävä ja toki myös sinun harrastamat kamppailulajit.

        Ja joo, virheitä olen tehnyt myös minä ja osasta jotain oppinutkin. Olen myös päättänyt, että en enää sano,en koskaan, sillä olen varmaan elämässäni kaikki en koskaan-jutut kuitenkin tehnyt.

        Ihminen tekee muuten aika paljon päätöksiä ihan tunne-/fiilisperustein ja sitten saattaa etsiä järjen keinoin vahvistusta tunnepuolen ratkaisulleen.

        Sä oot aika mukavan tuntuinen ihminen, vaikka ollaankin eri mieltä! Mua hymyilyttää noi sarkasmi-jutut, kun mulla itselläkin on tapana välillä viljellä liikaakin sarkasmia ja kaikista se ei aina ole kivaa. Tulee varmaan sukutaustaperintönä...

        Kivaa kesän jatkoa, se on hellettä nyt tulossa, viikonlopuksikin!


      • Kamppailun harrastaja
        Parin äiti kirjoitti:

        Olen kiinnostunut lähinnä eukan käytännönvaikutuksista, jotka ovat lasteni kohdalla hyviä. Kun tunneilla ei tehdä mitään hämäräperäisiä juttuja vaan fyysisiä liikesarjoja, niin minulle on aika sama mitä kaikkia perusteluja niille muuten nimetään.

        En ole kyllä huomannut mitään takapakkia ottaneeni. Hoito-sanan käyttäminen ei välttämättä ole hyvä asia, sen olen jo kertonutkin, vaikka itsekin sitä käytän tässä yhteydessä vain selvyyden vuoksi. Kaikki nuo minun tekstistä kirjaamasi asiat pitävät mielestäni paikkaansa: oppimisen auttaminen on mm. hahmotusongelmissa auttamista, eikö niiden helpottuminen auta oppimista? Koorninaation paraneminen auttaa jokaista ja siihen vaikuttaa kehon eri osien liikuttaminen tiettyyn aikaan ja rytmiin eli erilaisten liikesarjojen tekeminen, kuten eukassa tehdään. En ole itse keksinyt sitä, siitä on tehty paljon tutkimuksia, eikä tutkimukset liity mitenkään Steiner-kouluun tai eurytmiaan. Telinevoimistelu on yksi loistava apu myös (voisi vaikka kutsua hoidoksi..böö), se on tosi koko kehoa kehittävä ja toki myös sinun harrastamat kamppailulajit.

        Ja joo, virheitä olen tehnyt myös minä ja osasta jotain oppinutkin. Olen myös päättänyt, että en enää sano,en koskaan, sillä olen varmaan elämässäni kaikki en koskaan-jutut kuitenkin tehnyt.

        Ihminen tekee muuten aika paljon päätöksiä ihan tunne-/fiilisperustein ja sitten saattaa etsiä järjen keinoin vahvistusta tunnepuolen ratkaisulleen.

        Sä oot aika mukavan tuntuinen ihminen, vaikka ollaankin eri mieltä! Mua hymyilyttää noi sarkasmi-jutut, kun mulla itselläkin on tapana välillä viljellä liikaakin sarkasmia ja kaikista se ei aina ole kivaa. Tulee varmaan sukutaustaperintönä...

        Kivaa kesän jatkoa, se on hellettä nyt tulossa, viikonlopuksikin!

        "Olen kiinnostunut lähinnä eukan käytännönvaikutuksista, ..."

        Usko tai älä, tuolla tavalla ajattelevat ovat perustaneet ihka oikean filosofisen koulukunnankin. Sitä nimitetään pragmatismiksi. Se on hyvin jenkkiläinen oppi käyntännöllisyyden ihannoinnissaan. Tunnuslauseena heillä oli (tai on heitä vissiin vieläkin olemassa, joskin Rorty-nimisen heppulin kuoleman jälkeen taitaa olla hiipumassa, en tosin seuraa nykyään kovin tarkkaan): "Pragmatisti ei kysy, 'mikä on totta?', vaan 'mikä toimii?'"

        Itse olen taipunut sille kannalle, ettei ole mitään niin käytännöllistä kuin hyvä teoria... :-)

        "... vaikka itsekin sitä käytän tässä yhteydessä vain selvyyden vuoksi. ..."

        Heh, mielestäni se on vain omiaan sotkemaan asioita. Hoitaminen, varsinkin kun se liitetään oppimisvaikeuksiin, viittaa ihan arkikäytössäkin jonkin ongelman, sairauden tms.... no, hoitoon. Mutta tässä se onkin vain liikunnan yksityisopetusta.

        "En ole itse keksinyt sitä, siitä on tehty paljon tutkimuksia, eikä tutkimukset liity mitenkään Steiner-kouluun tai eurytmiaan."

        Ei liity, niin. Tässä mielessä steinerilaiset ovat pikkuisen epärehellisiä. Tutkimuksilla, jotka eivät liity mitenkään hoitoeukkaan, pyritään perustelemaan sitä.

        "Telinevoimistelu on yksi loistava apu myös (voisi vaikka kutsua hoidoksi..böö)"

        No eikä voisi, jankkati jank. :-D Ei sairas mitään telinevoimistelua voi harrastaa. Ensin se täytyy hoitaa kuntoon. Sitten kun se on terve niin sitten se voi taas vaikka juosta maratoonia. Ja jos ei ole sairas, niin miksi hoitaa?

        Mutta jos sinun linjallesi mennään, niin minäpä alan antamaan naapurin kakaroille (omiani rakastan ihan liikaa) oikein kunnolla pakaroille. Kun poliisi sitten kysyy, miksi pahoinpitelin, kerron etten pahoinpidellyt vaan annoin pajuterapiaa. Ei sitä missään ole kielletty..

        "Ihminen tekee muuten aika paljon päätöksiä ihan ..."

        Näin on. Kovan tason kauppalopot käyttävät tätä inhimillistä heikkoutta säälittä hyväksi.

        "Sä oot aika mukavan tuntuinen ihminen, vaikka ollaankin eri mieltä!"

        Olipa mukavasti sanottu, tuntemattomalta ihmiseltä.. Kiitos samoin! Ja näinhän sen pitäisi mennäkin, että asiat riitelevät, eivät ihmiset.

        "Mua hymyilyttää ..."

        Mukavaa että pidit. :-)

        Hyvää loppukesää sinullekin!


      • Riku Salminen
        Kamppailun harrastaja kirjoitti:

        "Tai Chi on esimerkki puhtaasti energiavirtoihin perustuvasta lajista. "

        Voit uskoa ihan mihin energiavirtoihin hyvänsä. Eivät ne sillä todellisiksi muutu. Jätän aiheen käsittelyn tähän, koska jankkaaminen ei kuulu suosikkiharrastuksiini.

        "Yhtä lailla eurytmiasta voi ottaa kaiken "energiavirtailun" pois ja väittää sen olevan puhdasta koordinaatiota kehittävää taideliikuntaa."

        Näin soisin tehtävän. Ainut haittapuoli antroposofian kannattajien kannalta on tietysti se, että ilman mystiikkaa eurytmia joutuu kilpailemaan suosiosta muiden taideliikuntamuotojen kanssa. Olisiko capoera mitään?

        Toisaalta: sen minkä kilpailuasemassa menettäisi (en usko, että eurytmia olisi kovin suosittua, mikäli siihen ei ns. pakotettaisi), sen voisi voittaa takaisin rehellisyydessä. Saattaisi jopa kielteiset asenteet Steiner-koulua kohtaan muuttua myönteisemmiksi.

        Miksi muuten erilaiset huuhaa-uskovaiset ovat niin kärkkäitä nimittelemään tuntemattomia ihmisiä? Opetetaanko Steiner-koulussa nimittelemään kanssaihmisiä hourailijoiksi?

        Tuo on muuten oikeasti hyvä idea. Eihän mielen ja ruumiin yhteyden toimiminen liene kiinni siitä, minkä terminologian tai uskomuksen mukaan liike tapahtuu.

        Kaikenlainen rytminen liikunta ja motorinen suorittaminen varmastikin auttaa keskittymistä, tuo mielenrauhaa ja sitä kautta tehostaa myös oppimista.

        Kaikkea liikuntaa pitäisi lisätä ihan kaikissa kouluissa. Steinerkoulussakin voisi kokeilla muunlaisia juttuja välillä.


      • Eukka Rulez
        Kamppailun harrastaja kirjoitti:

        "Ehkäpä jokainen etsii välillä kirjoituksista ..."

        Niin. Ja eiköhän jokainen meistä tee joskus virheitä joita on vaikea myöntää jopa itselleen, saati sitten muille.

        "Lasten hakkaaminen on mielestäni vahingollista ..."

        Oletko aivan varma? Entä jos se todellakin kirkastaa sielun tai aiheuttaa mielihyvää? Haluatko todella lapsiasi rakastavana äitinä kieltää heiltä tuon kokemuksen? (Kyllä, se oli sarkasmia mutta kannattaa sitä kuitenkin pohtia.)

        "En ole löytänyt eurytmiasta enkä hoito-eurytmiasta (jossa erona lähinnä se, että sitä tehdään siis kahden kesken eurytmian opettajan kanssa) mitään negatiivista."

        Et ole ja tämä on mielestäni pitkälti ristiriidassa sen kanssa, että väität kyseenalaistavasi perusteluita. Johan olet joutunut tässäkin keskustelussa ottamaan takapakkia useissa jutuissa: ensin hoitoeukalla hoidetaan hahmotusongelmia kuten lukihäiriötä, sitten sillä ei oikeastaan hoideta mitään vaan autetaan jotenkin oppimista, sitten hoitoeukka ei olekaan oikeastaan muuta kuin eurytmian yksityisopetusta... Kertoisit nyt, mistä oikein on kyse.

        Sanotaan nyt vielä, että olen aivan satavarma ettet ollut itse keksinyt tuota hahmotushäiriöjuttua. Kyllä sen *perusteen* joku muu oli sinulle kertonut. Lapsesi opettaja?

        "En myöskään ole löytänyt kirjoituksistasi mitään tukea, jonka perusteella eurytmiaa pitäisi vastustaa. ... "

        Et. Sen olen jo huomannut. Täsmennetään nyt vielä, etten varsinaisesti vastusta hoitoeukkaa - koko s-koulu on instituutiona niin vähämerkityksetön, etten pidä sitä vaivan arvoisena. Se mitä oikeastaan vastustan, on epärehellisyys: sitä että annetaan valheellinen kuva jostain. (Mutta olen ihan riittävän monessa tekstissäni tuonut tämän esiin eli ei siitä enempää.)

        Leimakirveitä en heiluttele enkä pidä sinua huonona. Jos loukkaannuit noista ed. viestien kärjistyksistä, olen pahoillani. Ei ollut tarkoitus. Yritin vain tehdä pointtini selväksi.

        Huuhaata harrastetaan "fysioterapiaksi" kutsutun hoitomuodon parissa: http://www.fysi.fi/fysi_lehti/1_2005/FYSI1_05s6.pdf

        Halunnet myös sen tuomita vahingolliseksi sen paremmin siihen tutustumatta?

        On se aika hienoa katsoa finninaamaista teinihonkkelia esittämässä rytmistä liikuntaa steinerkoulun juhlassa.

        Ainahan oman alansa asiantuntijat uskovat pystyvänsä parantamaan kaiken kainalohien hajusta alkaen aina mielisairauteen ja hiusten lähtöön asti. Mun mielestäni eukka on ihan jees ja se ei ole ketään tuntemaani vahingoittanut. Tietysti on huonoja eukkaopeja ja joittenkin mielestä se on noloa, mutta pääsääntöisesti se on tasoittava juttu muun koulutyön ohessa.


      • Kamppailun harrastaja
        Riku Salminen kirjoitti:

        Tuo on muuten oikeasti hyvä idea. Eihän mielen ja ruumiin yhteyden toimiminen liene kiinni siitä, minkä terminologian tai uskomuksen mukaan liike tapahtuu.

        Kaikenlainen rytminen liikunta ja motorinen suorittaminen varmastikin auttaa keskittymistä, tuo mielenrauhaa ja sitä kautta tehostaa myös oppimista.

        Kaikkea liikuntaa pitäisi lisätä ihan kaikissa kouluissa. Steinerkoulussakin voisi kokeilla muunlaisia juttuja välillä.

        Kiva että tykkäsit. Se että Steinerissa opetetaan vieläkin eukkaa tai ääriviivattomia pastellisävyisiä piirustuksia, on suunnilleen sama kun peruskoulussa opiskeltaisiin kirjottamista rihvelitauluille tai kemiaa 1900-luvun alkupuoliskon alkuainetaulukoilla.

        Eli juu, kyllä kannattaisi kokeilla jotain muutakin välillä. Osaatko veikata, miksei kokeilla?


      • Kamppailun harrastaja
        Eukka Rulez kirjoitti:

        Huuhaata harrastetaan "fysioterapiaksi" kutsutun hoitomuodon parissa: http://www.fysi.fi/fysi_lehti/1_2005/FYSI1_05s6.pdf

        Halunnet myös sen tuomita vahingolliseksi sen paremmin siihen tutustumatta?

        On se aika hienoa katsoa finninaamaista teinihonkkelia esittämässä rytmistä liikuntaa steinerkoulun juhlassa.

        Ainahan oman alansa asiantuntijat uskovat pystyvänsä parantamaan kaiken kainalohien hajusta alkaen aina mielisairauteen ja hiusten lähtöön asti. Mun mielestäni eukka on ihan jees ja se ei ole ketään tuntemaani vahingoittanut. Tietysti on huonoja eukkaopeja ja joittenkin mielestä se on noloa, mutta pääsääntöisesti se on tasoittava juttu muun koulutyön ohessa.

        Meinaatko nyt ihan tosissas, että Rahko puhuisi tuossa syljen suuhun tuomaa? Tai että sillä olisi jotain tekemistä hoitoeukan kanssa?

        Nyt liikut muuten sellasilla vesillä, että kannattaa lopettaa paskan jauhaminen tuohon paikkaan.

        Kainalohien hajuun muuten auttaa säännöllinen peseytyminen ja deodorantin käyttö. Lääkettä hiustenlähtöön en tiedä. Tarinaa olen kuullut hiusimplanteista, mutten siitä sen enempää tiedä enkä jaksa ottaa selvääkään. (Oma tukka visusti päässä ja mitä noita vanhempia sukulaisia on katsellut, ei ole pelkoa hiusten harvenemisesta.)


      • Jukanaho
        Kamppailun harrastaja kirjoitti:

        Kiva että tykkäsit. Se että Steinerissa opetetaan vieläkin eukkaa tai ääriviivattomia pastellisävyisiä piirustuksia, on suunnilleen sama kun peruskoulussa opiskeltaisiin kirjottamista rihvelitauluille tai kemiaa 1900-luvun alkupuoliskon alkuainetaulukoilla.

        Eli juu, kyllä kannattaisi kokeilla jotain muutakin välillä. Osaatko veikata, miksei kokeilla?

        Esittämääsi käsitykseen voi päätyä, jos kuvittelee lapsen olevan vain biomassaa, vain pienempi kuin aikuinen yksilö.

        Useimmat voivat todeta, että lapsen tietoisuuden kehityksellä on vielä matkaa aikuisen tietoisuuteen. Tähän kehityksen seuraamiseen täytyy osaavan koulun mukautua.

        Jos tarkastelee vanhoja kansantansseja, niin niissä voi paikoin nähdä jotain yhteistä eurytmian kanssa, kuin sen esiasteena.

        Ääriviivattomien piirustusten käyttämisen periaate on ihan sama, kehitys etenee asteittain ja on hyvä, että portaita edetään askel kerrallaan niitä väliin jättämättä, eikä patisteta lapsia harppaamaan useita kerrallaan ja telomaan jalkansa, turhautumaan.

        Jos kuuntelee musiikkia, joka ei ole ihan modernia, niin se on pentatonista. Ihan samaa kuin lasten luontaiset lällätykset, säveliä jotka löytyvät pianon mustilta koskettimilta. Miksi tuo vaihe pitäisi ohittaa ja siirtyä suoraan
        elektroniseen kokeilevaan musiikkiin, ihan vain ollakseen niin moderni, niin moderni?

        Pitäisikö lapsen kehitys luonnollinen kehitys tosiaan tärvätä modernismin nimissä?


      • Kamppailun harrastaja
        Jukanaho kirjoitti:

        Esittämääsi käsitykseen voi päätyä, jos kuvittelee lapsen olevan vain biomassaa, vain pienempi kuin aikuinen yksilö.

        Useimmat voivat todeta, että lapsen tietoisuuden kehityksellä on vielä matkaa aikuisen tietoisuuteen. Tähän kehityksen seuraamiseen täytyy osaavan koulun mukautua.

        Jos tarkastelee vanhoja kansantansseja, niin niissä voi paikoin nähdä jotain yhteistä eurytmian kanssa, kuin sen esiasteena.

        Ääriviivattomien piirustusten käyttämisen periaate on ihan sama, kehitys etenee asteittain ja on hyvä, että portaita edetään askel kerrallaan niitä väliin jättämättä, eikä patisteta lapsia harppaamaan useita kerrallaan ja telomaan jalkansa, turhautumaan.

        Jos kuuntelee musiikkia, joka ei ole ihan modernia, niin se on pentatonista. Ihan samaa kuin lasten luontaiset lällätykset, säveliä jotka löytyvät pianon mustilta koskettimilta. Miksi tuo vaihe pitäisi ohittaa ja siirtyä suoraan
        elektroniseen kokeilevaan musiikkiin, ihan vain ollakseen niin moderni, niin moderni?

        Pitäisikö lapsen kehitys luonnollinen kehitys tosiaan tärvätä modernismin nimissä?

        Biomassoista en tässä yhteydessä ala puhumaan. Vai oletko kartesiolainen? Ja materialismi on sitten "biomassan kannattajan valinta"? Kyllä. Kasvatan mielummin oikeaa lasta kuin jotain kummitusta.

        Kansantanssit ja eurytmia? No joo, kyllähän herra Steiner varmasti oli tanssia elämässään nähnyt. Varmaan itsekin tanssinut. Ehkä jopa kansantansseja. Entä sitten?

        "Kehitys etenee asteittain"? Oikeasti: mitä tarkoitat? Käydäänkö me nyt elon tiellämme koko evoluutio tohvelieläimestä apinan kautta homo sapiensiin, kuten Haeckel ehdotti? Vai?

        Tiesitkö, että rock on kansanmusiikkia ihan siinä missä tanhukin? Kansalaiset tykkäsivät tanssia 1800-luvulla ja he tykkäsivät siitä 50 vuotta sitten. Tykkäävät vielä nykyäänkin. Entä sitten? Mitäs jos sitä elektronisella musiikilla soitetaankin pentatonista musiikkia? Onko parempi? Huonompi?


      • Tahallasi?
        Kamppailun harrastaja kirjoitti:

        Meinaatko nyt ihan tosissas, että Rahko puhuisi tuossa syljen suuhun tuomaa? Tai että sillä olisi jotain tekemistä hoitoeukan kanssa?

        Nyt liikut muuten sellasilla vesillä, että kannattaa lopettaa paskan jauhaminen tuohon paikkaan.

        Kainalohien hajuun muuten auttaa säännöllinen peseytyminen ja deodorantin käyttö. Lääkettä hiustenlähtöön en tiedä. Tarinaa olen kuullut hiusimplanteista, mutten siitä sen enempää tiedä enkä jaksa ottaa selvääkään. (Oma tukka visusti päässä ja mitä noita vanhempia sukulaisia on katsellut, ei ole pelkoa hiusten harvenemisesta.)

        S'oli huumorin pilke simmussa tehty kommentti. Koitin siinä sanoa, että Rahko on jopa ihan tieteellisesti todistanut, että joku voi ihan vaan omalla liikkumisellansa vaikuttaa lukihäiriöön, kömpelyyteen jne. Mix olisi eukka eri juttu? Siinä jumaluuteen pääsemisessä ja muissa häröilyissä oon ihan samaa mieltä. Mutta aika moni juttu sata vuotta sitten oli niin ihme, että väkisinkin alko funtsata, että ei hemmetti! Valo-olentojahan nämä. Varsinkin jos oli mystisyyteen taipuva heebo, niinkuin Rude.


      • Riku Salminen
        Kamppailun harrastaja kirjoitti:

        Kiva että tykkäsit. Se että Steinerissa opetetaan vieläkin eukkaa tai ääriviivattomia pastellisävyisiä piirustuksia, on suunnilleen sama kun peruskoulussa opiskeltaisiin kirjottamista rihvelitauluille tai kemiaa 1900-luvun alkupuoliskon alkuainetaulukoilla.

        Eli juu, kyllä kannattaisi kokeilla jotain muutakin välillä. Osaatko veikata, miksei kokeilla?

        Onhan se paljon helpompaa piirtää isoja väripintoja ja ilman ääriviivoja, kun on vielä pikkulapsen motoriikka. Maalaukset ja vahaliitutyöt näyttävät todella hienoilta ja lapsi saa onnistumisen kokemuksia. Ei minusta pastellisävyjä ole mitenkään pakotettu käyttämään. Minulla on ainakin työhuoneeni seinät koristeltu lasteni piirustuksilla ja niissä on hyvin laajasti käytetty kovinkin rajuja ja kirkkaita värejä.

        En usko, että steinerkoulussakaan on mitään syytä olla kokeilematta uutta. Ainakin tyttäreni luokalla oli käymässä kiinalainen vierailija, joka silkkipaperikukkien lisäksi oli teettänyt oppilailla "jotain kiinalaista tanssia" (7-vuotiaan suusta kuultua).

        Olisiko niin, että osa rankoista kommenteistasi on tahallista provosointia, vai käsitänkö nimimerkin "Kamppailun ystävä" väärin ;o)


      • Kamppailun harrastaja
        Tahallasi? kirjoitti:

        S'oli huumorin pilke simmussa tehty kommentti. Koitin siinä sanoa, että Rahko on jopa ihan tieteellisesti todistanut, että joku voi ihan vaan omalla liikkumisellansa vaikuttaa lukihäiriöön, kömpelyyteen jne. Mix olisi eukka eri juttu? Siinä jumaluuteen pääsemisessä ja muissa häröilyissä oon ihan samaa mieltä. Mutta aika moni juttu sata vuotta sitten oli niin ihme, että väkisinkin alko funtsata, että ei hemmetti! Valo-olentojahan nämä. Varsinkin jos oli mystisyyteen taipuva heebo, niinkuin Rude.

        Tahallani en väärinkäsittänyt. Vahingossa ehkä. Tärkeintä lienee, ettei kenellekään lukijalle jäänyt sellainen käsitys, että Rahkolla olisi jotain tekemistä eurytmian kanssa.

        Kiitos täsmennyksestä.

        (Muuten: Rahko ei tuossa haastattelussa väittänyt, että "joku voi ihan vaan omalla liikkumisellansa vaikuttaa lukihäiriöön". Luepa juttu uudelleen.)


      • Eukka Rulettaa edelleen!
        Kamppailun harrastaja kirjoitti:

        Tahallani en väärinkäsittänyt. Vahingossa ehkä. Tärkeintä lienee, ettei kenellekään lukijalle jäänyt sellainen käsitys, että Rahkolla olisi jotain tekemistä eurytmian kanssa.

        Kiitos täsmennyksestä.

        (Muuten: Rahko ei tuossa haastattelussa väittänyt, että "joku voi ihan vaan omalla liikkumisellansa vaikuttaa lukihäiriöön". Luepa juttu uudelleen.)

        Tarkotin, että noita juttuja voi hoitaa niin, ettei tarvita mitään leikkauksia tai lääkkeitä. Itehän se hoidettava siinä liikkuu. Oon tutustunu hoitomuotoon itekin ja se tuntuu toimivan.


      • Kamppailun harrastaja
        Riku Salminen kirjoitti:

        Onhan se paljon helpompaa piirtää isoja väripintoja ja ilman ääriviivoja, kun on vielä pikkulapsen motoriikka. Maalaukset ja vahaliitutyöt näyttävät todella hienoilta ja lapsi saa onnistumisen kokemuksia. Ei minusta pastellisävyjä ole mitenkään pakotettu käyttämään. Minulla on ainakin työhuoneeni seinät koristeltu lasteni piirustuksilla ja niissä on hyvin laajasti käytetty kovinkin rajuja ja kirkkaita värejä.

        En usko, että steinerkoulussakaan on mitään syytä olla kokeilematta uutta. Ainakin tyttäreni luokalla oli käymässä kiinalainen vierailija, joka silkkipaperikukkien lisäksi oli teettänyt oppilailla "jotain kiinalaista tanssia" (7-vuotiaan suusta kuultua).

        Olisiko niin, että osa rankoista kommenteistasi on tahallista provosointia, vai käsitänkö nimimerkin "Kamppailun ystävä" väärin ;o)

        "Olisiko niin, että osa rankoista kommenteistasi on tahallista provosointia, vai käsitänkö nimimerkin "Kamppailun ystävä" väärin ;o)"

        Nimimerkkini lähti taiji-keskustelusta, olisiko ollut hoitoeukka-ketjusta. Halusin vain korjata yhden väärinymmärryksen taijista (tai oikeastaan kamppailulajeista yleensä), siis tämä mystisyyden.

        Usko pois, varsinkin budolajit (joihin taiji ei siis kuulu) ovat kärsineet "Bruce Lee-syndroomasta" (jonka jeet kune do ei myöskään ihan pilkkuja n*ssien ole budoa) ihan liian kauan.. :-)

        Olet ehkä ymmärtänyt väärin nimimerkkini toisen osan: se ei ole "ystävä" vaan "harrastaja". Ja sellaisena se on tietääkseni pysynytkin. Kukas nyt kamppailua ystävänään pitäisi? :-D

        Ja siis: mitenkään erityisen rankkoja kommenttejahan en ole tällä palstalla esittänyt. ;-)


      • Kamppailun harrastaja
        Eukka Rulettaa edelleen! kirjoitti:

        Tarkotin, että noita juttuja voi hoitaa niin, ettei tarvita mitään leikkauksia tai lääkkeitä. Itehän se hoidettava siinä liikkuu. Oon tutustunu hoitomuotoon itekin ja se tuntuu toimivan.

        "Tarkotin, että noita juttuja voi hoitaa niin, ettei tarvita mitään leikkauksia tai lääkkeitä. Itehän se hoidettava siinä liikkuu. Oon tutustunu hoitomuotoon itekin ja se tuntuu toimivan."

        Missä ihmeessä lukihäiröisiä leikataan?! Tai koskas heille lääkkeitä on alettu syöttämään? Onko joku oikeasti väittänyt, että lukihäiriö on jokin sairaus, jota pystyisi lääkkeillä hoitamaan?

        Sen lisäksi tuo Rahkon esittämä juttu on aika uusinta uutta. Sitä on edeltänyt pitkälliset tutkimukset. Se, että hoitoeurytmialla olisi edes jotain myönteisiä vaikutuksia lukihäiriön hoitoon, olisi aikamoinen sensaatio.

        No joo. Kyllä niitä sanoja tosiaan hiukan kannattaa miettiä. Oikeasti auttaisi, jos tutustuisi vähän niihin viittaaminsa teksteihin eikä heti kuvittelisi, että "joo, mähän oon olluki aina samaa mieltä kun toi rofessori, mää oon nero ja nii oli stainerki!"

        Sori. Nyt lipsahti pottuilun puolelle. Menen nukkumaan.


      • Riku Salminen
        Kamppailun harrastaja kirjoitti:

        "Olisiko niin, että osa rankoista kommenteistasi on tahallista provosointia, vai käsitänkö nimimerkin "Kamppailun ystävä" väärin ;o)"

        Nimimerkkini lähti taiji-keskustelusta, olisiko ollut hoitoeukka-ketjusta. Halusin vain korjata yhden väärinymmärryksen taijista (tai oikeastaan kamppailulajeista yleensä), siis tämä mystisyyden.

        Usko pois, varsinkin budolajit (joihin taiji ei siis kuulu) ovat kärsineet "Bruce Lee-syndroomasta" (jonka jeet kune do ei myöskään ihan pilkkuja n*ssien ole budoa) ihan liian kauan.. :-)

        Olet ehkä ymmärtänyt väärin nimimerkkini toisen osan: se ei ole "ystävä" vaan "harrastaja". Ja sellaisena se on tietääkseni pysynytkin. Kukas nyt kamppailua ystävänään pitäisi? :-D

        Ja siis: mitenkään erityisen rankkoja kommenttejahan en ole tällä palstalla esittänyt. ;-)

        Kas, luin näemmä nimimerkkisi, niinkuin itse halusin. Mystistä :)

        http://www.taiji.fi/taiji.html -sivuston tekstissä vilahtelee sellaisia termejä kuin "elämänvoima" ja "yin/yang". Lisäksi kerrotaan taijin pohjautuvan kiinalaiseen filosofiaan. Mainitaan toki sen olevan myös taistelulaji.

        Melko mystiseltä tuon sivuston teksti asiaan perehtymättömän mielestä kuulostaa, kuten varmasti steinerpedagogisella terminologialla esitetty kuvaus eurytmiastakin.

        Joka tapauksessa ( ja koska on ollut tänään trendinä :) Pistin ITCCA Finland ry:lle sähköpostitiedustelun heidän näkemyksestään eurytmian ja taijin yhtäläisyyksistä. Katsotaan, mitä vastaavat.


      • Kamppailun harrastaja
        Riku Salminen kirjoitti:

        Kas, luin näemmä nimimerkkisi, niinkuin itse halusin. Mystistä :)

        http://www.taiji.fi/taiji.html -sivuston tekstissä vilahtelee sellaisia termejä kuin "elämänvoima" ja "yin/yang". Lisäksi kerrotaan taijin pohjautuvan kiinalaiseen filosofiaan. Mainitaan toki sen olevan myös taistelulaji.

        Melko mystiseltä tuon sivuston teksti asiaan perehtymättömän mielestä kuulostaa, kuten varmasti steinerpedagogisella terminologialla esitetty kuvaus eurytmiastakin.

        Joka tapauksessa ( ja koska on ollut tänään trendinä :) Pistin ITCCA Finland ry:lle sähköpostitiedustelun heidän näkemyksestään eurytmian ja taijin yhtäläisyyksistä. Katsotaan, mitä vastaavat.

        Juu, kyllähän noita perinteisiä uskonnollisia termejä edelleen varmasti esitellään lajissa kuin lajissa. Eikä siinä mitään pahaa varmaan ole. Mutta en oikein jaksa uskoa, että taiji-valmentajat pyrkisivät opettamaan uskontoa. Vai meinaatko, että he opettavat siellä kiinalaisia käsityksiä taivaasta, helvetistä, esi-isien palvonnasta, vuodenaikojen symboliikasta yms. vakavasti otettavina asioina? Leipähän heiltä menisi.

        Ehkäpä taijin ja eurytmian ero mystisyydessä on siinä, että vaikka taijista ottaisi kaiken mystisyyskuorrutuksen pois, se edelleen olisi hyvä liikunta-/kamppailulaji. Mitä jää jäljelle eurytmiasta, jos siitä poistaa mystisyyden?

        Sanotaan vielä, omista taiji-harjoituksista on jo vuosia aikaa (lajivaihto). Eli saattaahan periaatteessa olla, että mystisyydestä on tullut taijihin kovakin sana. Toivottavasti ei kuitenkaan.

        On tosiaan mielenkiintoista kuulla, mitä vastaavat.


      • Kamppailun harrastaja kirjoitti:

        "Tarkotin, että noita juttuja voi hoitaa niin, ettei tarvita mitään leikkauksia tai lääkkeitä. Itehän se hoidettava siinä liikkuu. Oon tutustunu hoitomuotoon itekin ja se tuntuu toimivan."

        Missä ihmeessä lukihäiröisiä leikataan?! Tai koskas heille lääkkeitä on alettu syöttämään? Onko joku oikeasti väittänyt, että lukihäiriö on jokin sairaus, jota pystyisi lääkkeillä hoitamaan?

        Sen lisäksi tuo Rahkon esittämä juttu on aika uusinta uutta. Sitä on edeltänyt pitkälliset tutkimukset. Se, että hoitoeurytmialla olisi edes jotain myönteisiä vaikutuksia lukihäiriön hoitoon, olisi aikamoinen sensaatio.

        No joo. Kyllä niitä sanoja tosiaan hiukan kannattaa miettiä. Oikeasti auttaisi, jos tutustuisi vähän niihin viittaaminsa teksteihin eikä heti kuvittelisi, että "joo, mähän oon olluki aina samaa mieltä kun toi rofessori, mää oon nero ja nii oli stainerki!"

        Sori. Nyt lipsahti pottuilun puolelle. Menen nukkumaan.

        Rahkon terapiaa käytetään mm. seuraavien vaivojen hoitoon:

        Hyvänlaatuinen asentohuimaus, oppimishäiriöt, näköhäiriöt, visuaalinen hahmotus,
        Koordinaatio, korkean paikan kammo, torikammo, lentopelko, autopahoinvointi, paniikkioireet, migreeni

        Ainakin lääkkeillä näitä on hoidettu ja migreeniinhän tarjottiin joskus jopa lobotomiaa... (siis kaaauuan sitten)


      • Steinerin käynyt kirjoitti:

        Kiitos kommnetistasi.
        Kun tällaista kirjoittaa, voi melkein pommin varmasti varautua johonkin vannoutuneen antropsposofin laimennus-/mitätöimiskirjelmään. Ne perustuu usein tukahduttavaan ja ylilentävään sanamaassaan ja käsitevoimisteluun. Suoraa, ymmärrettävää kieltä käytetään harvemmin. Tämän käsitetsunaamin tarkoitus on osin todistaa, että antropspofia on jonkinlaista tiedettä eikä mitään huuhaata.
        Kirjoitelmassani pyrin siksi kylmän rauhallisesti tuomaan esille lantin toisen puoeln: eli "potilaaksi luokitun" oppillaan tunteet ja pelot. Sellaiset pelot jotka sitten juurtuvat pitkäksiki aikaa.
        Yleensä olen huomannut, että nämä vaientavat keskustelut käydään sellaisten ihmisten välillä jotka joko eivät tunne asiaa lainkaan, tai sitten sellaisten vanhempien kesken, jotka haluavat usko(tell)a, että ko. toimenpide on varamasti vain hyväksi, kun sitä kerran valvovan lääkärin toimesta määrätään. Ja koska oppilas ei selvästikään kärsinyt ko. toimenpiteestä, niin se oli varmasti jopa hyväksi. Eihän kenellekään tee pahaa rauhoittua hieman... Mutta edelleenkään itse oppilasta ei kuunnella sen koommin eikä tulla kuulemaan.

        Mainitsemasi kieltojen viidakko täsmää hyvin minunkin muistojen kanssa: Steinerilaisten mielstä ei pidä kuunnella popmusiikkia (= elektronisin laittein tuotettua ääntä ei ole 'aitoa' musiikkia); ei popjulisteita seinillä; mieluiten ei TV:ta, ei Aku Ankkaa, ei liian paljon rationaaliseen ajatteluun perustuvia mielipiteitä (silloin aivot näet tekevät liian yksipuolista työtä), ei jalkapalloa (agressiivista) jne jne.

        Nämä "kiellot" ja asenteet ovat tietenkin osa koulun taustalla pyörivästä "käyttöjärjestelmästä" eli antroposofiasta. Vaikka antroposofiaa ei Suomen kouluhallituksen kiellosta johtuen saakaan sellaisenaan opettaa, se ei estä sitä, että sitä siivilöidään kaiken maailman näkymättömiin rituaaleihin ja opetuskappaleisiin eli pedagogiaan. Muistaako kukaan miten kädet suljettiin ristiin yli rintakehän aamurukouksen yhetydessä. Se on eurytmian kielellä kirjain E. Myös aamu- ja ateriarukousten sisältö ammentaa sanomansa suoraan antropsofiasta. Nehän annettiin oppilaille yhteisesti lausuttaviksi, ja niinhän me kaikki teimme, lailla pienten koneiden...
        Se, joka väittää, että Steinerkoulussa ei opeteta antroposofiaa, sanoo niin koska ei tajua miten tuo pedagogia on suunnteltu ja miten se prosessina toteutetaan tiukaasti tietyn muotin mukaan. Kun jotkut vanhemmat sitten alkavat kysyä saati kysenalaistaa asioita, koulun opettajat hermostuvat aika pian ja alkaa tulla sitä paksua, tukahduttavaa kamaa jota ei ole tarkoituskaan ymmärtää. Jos kyseenalaistava vanhempi tuntee itsensä noloksi ja tyhmäksi, menetelmä on tominut juuri niin kuin sen pitää (kerettiläinen on plannut ruotuunsa). Jos tilanne taas kehittyy jatkuvaksi väittelyksi, vanhempia leimataan pian "vaikeiksi" eikä niihin enää kanntaa uhrata mitään ruutia. Menetettyä kauraa. Yleensä nämä vanhemmat kypsyvät pian totaalisesti ja laittavat muksunsa toiseen kouluun. Ikävää koulun talouden kannalta mmutta pääsihän koulu taas eroon harmoniaa häiritsevistä viisastelijoista. Eihän ne alun perinkaan oikein sopineet meidän kouluumme...Näin se idylli puolustetaan. Ympäröivä maailma kun kehittyy aina vain väärään suuntaan ja antropsofian bastionit pitää siksi kynsin hampain ylläpitää ja puolustaa vaikka aika seisahtuisikin. Kun herra Rudolf Steiner kerran 1900-luvun alussa on todennut jonkin asian olevan näin, sitä ei sovi sadankaan vuoden kuluttua kysenalaistaa! Ja hänellä sattui kaiken lisäksi olemaan selitys kaikkeen, pullataikinasta kosmoksen syntyntyyn, roduista ja pleneettojen radoista...
        Lienee turha enää sanoa, että en laita omia lapsiani tähän kouluun.

        Eikö se olisi jo aika lopettaa se antroilun ja muun hörhöilyn ja steinerpedagogiikan naittaminen. Aika tavallisia ihmisiä ovat steinerkoulun opettajat ja vanhemmat. Totta kai steinerpadagogiikan parissa pyörii steinerlaisia ja antroja ja kristosofeja, teosofeja ja mitä vielä. Se antroposofia ei kuitenkaan kuulu koulun opetusohjelmaan yhtään millään tavalla. Steiner oli mystikko, niinkuin monet 20-luvun vaikuttajat. Hän loi pohjan steinerpedagogiikalle, josta nykyaikaisen, suomalaisen steinerkoulun on ollut helppo ponnistaa. Nykyisellään steinerkoulu on lapsen kyvyt huomioon ottava tapa opettaa tietoja ja taitoja, joilla kukin kasvaa omaksi itsekseen.

        Aika hönttiä höpöttää jatkuvasti antroposofiasta niinkuin se olisi sama kuin steinerpedagogiikka. Minun mielestäni se todistaa vai tietämättömyydestä.


      • steinerin entinen opiskelija
        Steinerfaija kirjoitti:

        Eikö se olisi jo aika lopettaa se antroilun ja muun hörhöilyn ja steinerpedagogiikan naittaminen. Aika tavallisia ihmisiä ovat steinerkoulun opettajat ja vanhemmat. Totta kai steinerpadagogiikan parissa pyörii steinerlaisia ja antroja ja kristosofeja, teosofeja ja mitä vielä. Se antroposofia ei kuitenkaan kuulu koulun opetusohjelmaan yhtään millään tavalla. Steiner oli mystikko, niinkuin monet 20-luvun vaikuttajat. Hän loi pohjan steinerpedagogiikalle, josta nykyaikaisen, suomalaisen steinerkoulun on ollut helppo ponnistaa. Nykyisellään steinerkoulu on lapsen kyvyt huomioon ottava tapa opettaa tietoja ja taitoja, joilla kukin kasvaa omaksi itsekseen.

        Aika hönttiä höpöttää jatkuvasti antroposofiasta niinkuin se olisi sama kuin steinerpedagogiikka. Minun mielestäni se todistaa vai tietämättömyydestä.

        Tässäpä pari linkkiä

        Ensimmäisenä väitöskirja, jossa järjestelmällisesti todistetaan, että antroposofia on rakennettu sisälle steinerkoulujen opetussuunnitelmaan:
        https://oa.doria.fi/bitstream/handle/10024/3663/mitenant.pdf?sequence=1

        Ja seuraavaksi Antroposofisen liiton internetsivu, jossa steinerkoulu mainitaan antroposofian käytännön toiminnoksi. http://www.antropos.fi/?p=kaytannon

        Jopa antroposofit myöntävät omalla sivullaan asian, mutta sinä uskottelet itsellesi, että näin ei ole. Oletko tosiaan noin tietämätön, vai onko tarkoituksenasi johtaa ihmisiä tietoisesti harhaan?


    • koko Steinerin läpi käynyt

      [Tuli pieni kirjoitusvirhe otsikkoon... ;-)]
      Luulen että eurytmiaa vaivaa täsmälleen sama asia kuin esim "pakko"ruotsi, eli se tukahduttava pakko joka leimaa koko juttua. Ei eurytmia ikinä nouse suosituksi aineeksi kun sitä tuputetaan tuolla tavalla.

      Kävin itse koulun läpi, olen mies ja inhosin tuota ainetta yli kaiken.Asiahan ei taatustikaan parane, jos joku keksii että nyt sinulla on jokin "epäkohta" joka pitää "työstää" pois ja vielä erityisellä hoitoeurytmialla.

      Aine on sinällään jo niin vieras länsimaalasien kulttuurin pojille (luulen että tytöt pystyvät nielaiseman sen paremmin) mutta ehkä ei niinkään viera aasialaisille. Heillän on Tai Chi ja lukuisia muita samanlaisia liikeharjoituksia.
      Mutta suomalaiseen, aika juroon mieskulttuuriin eurytmia sopii varsin huonosti. Pienemmät pojat voivat ala-asteella "leikin varjolla" selvitä tuon aineen kanssa. Sen sijaan murrosiän jälkeen pojista kasvaa pikkuhiljaa miehiä, ja tällainen balettiin ( mutta ehkä enemmänkin Tai Chihin) verratava liikuntamuoto aiheuttaa lähinnä tuskaa, pelkoa ja häpeää. Jos poika myöntäsi avoimesti tykkäävänsä siitä, hänet leimataan heti ....ksi. Kunhan kukaan ei nyt vain näkisi minua tekemässä tätä hullua touhua, ajattelee (ainakin) pojat. Asia pahenee entisestään jos eukkaa joutuu tekemään eurytmiaa varten suunnitelluissa hepenissä. Mieluummin hyppää ikkunasta, tuumivat pojat.

      Jos palataan tämän palstan aiheeseen, eli hoitoeurytmiaan (hoitoeukkaan), niin uskon vahvasti että se toimii pikemminkin alistavana vaientajana ja pelotteena kuin minään parantavana voimana. Haluan hieman perustella miksi.
      Kun oppilas joutuu tuohon hoitoeurytmia-kierteeseen (joka voi joskus sisältää useitakin 7 viikon kautta ja puolisen tuntia päivittäin), hän tuntee itsensä ensinnäkin selvästi leimatuksi ja nöyryytetyksi. Miksi juuri minä? Onhan tuo ja tuokin vilkas siinä missä minäkin. Hänet poimitaan pois siitä struktuurista jonka osana hän on omassa luokassaan. Tämä asema voi sitten muuttua pysyvästi. Hoiteukkaan lähtevät oppilaathan haetaan luokasta kesken tuntia, kaikkien muiden silmien alla! Sitten he palavat n. puolen tunnin kuluttua niin näkymättöminä kuin vain voivat, toivoen että kukaan ei näkisi eikä huomaisi.
      Kaikki kaverit kuitenki tietävät täsmälleen että nyt hän lähtee taas "hoitoeukkaan". Hän saattaa saada "uhrin" leiman otsaansa. Häneltä kysytään takuuvarmasti että "no, kerro nyt mitä teitte tuossa suljetussa huoneessa"? Tuntuiko "hyältä" (makea nauru)? Ootko nyt "parantunut" kun oot tehnyt tuota hoitoeukkaa? Tätä listaa voi jatkaa vaikka kuinka kauan. Oppilas väistää näitä kysymyksiä parhaansa mukaan, mikä saattaa toimia jopa päin vastoin. Kysymysket sen kuin lisääntyvät. Ollaankin jo koulukiusaamisen alueella. Mitä tekevät opettajat? He ummistavat silmänsä koska ilmiölle löytyy antroposofian mukaan aina joku syvempi syy, joka (tietenkin) kumpuaa oppilaasta itsestään (ei tarpeeksi indigo??). Siksi oppilaiden tulisikin ensisjaisesti selvittää nuo asiat keskenään eikä niihin pidä puuttua. No, me aikuiset tiedämme kuinka huonosti sellainen itseojautuvuus voi joskus toimia...

      Niinpä ensin luodaan tilanne, jossa yhtä oppilasta "merkitään" ja ohjataan hoitoon. Kun oppilas tämän seurauksena sitten kohtaa vaikeuksia kavereittensa kanssa, ei häntä ainakaan opettajien taholta tueta.
      Jos on käynyt vielä niin, että kun hoitoeukka alunperin määrättiin oppilaalle, niin vanhempia ei lainkaan kuultu asiassa (kuten jostakin syystä on usein käynyt!!), niin oppilas on jo aika yksin ja haavoittuvainen: hän on ehkä jo tehnyt tuota eukkaa monta kautta (siinä toivossa että se vihdoin loppuisi) mutta aina vain joutunut sinne uudelleen [hoitoeukkaa pitää harjoittaa pitkään ja määrätietoisesti - muuten se ei toimi. Jos tulos ei ole tyydyttävä, hoitoa on syytä jatkaa...]. Hän ei ehkä enää kehtaa kertoa asiasta kotona, siinä pelossa että ymmärrystä hänen tukalaan tilanteeseen ei tulisikaan. Hän on myös saattanut "menettää kasvonsa" luokkakavereittensa silmissä, ja on ehkä joutunut jo silmätikuksi. Hän päättää siksi alistua nöyrästi ja pelata peliä parhaansa mukaan niin, että hän pääsisi mahdollisimman nopeasti pois tuosta hoitoeukan piinasta, takaisin ihan normaaliin koulunkäyntiin.

      No oppilashan rauhoittui lopulta ja löysi kadotetun tasapainonsa. Hän ei enää ole yhtä vilkas kuin ennen hoitoa (kukaan ei kysy, onko hän vain alistunut kohtaloonsa ja on täysyin nöyryytetty?). Hoitoeurytmisti ja antroposofinen hoitava lääkäri (jotka aina tekevät tiivistä yhteistyötä jokaisen oppilaan kohdalla) sen sijaan voivat taas kerran iloita. Hoitoeurytmia on taas kerran osoittautunut toimivan mainiosti -hoitotulos on selvästi nähtävänä. On mahtavaa että hoitoeurytmia sopii melkein mille häiriölle tahansa - ylivilkkaudesta aina syöpään.
      Tuo kerran niin ylivilkas oppilas voi nyt henkisitä vaivoistaan eroon päässeenä taas kohdistaa kaiken voimansa koulutyöhön.
      Ellei hän jo lentänyt yli käenpesän...

    • RavenAngel

      oli meillä juuri noin pakko ruotsin omaisesti ja se oli aika rasittavaa.
      Eurytmia kun alkoi jo ekalla luokalla ja ruotsi vasta kolmannella... xD

      Mutta siis miulle koko hoitoeukka on käsitteenä aivan tuntematon ja kyllä äitini aina eitti mielipiteensä ja vastalauseensa, jos jotain mainittavaa tuli. Pakkoeurytmiaa oli se yksi tunti viikossa, niinkuin kaikilla muillakin ja meillä se oli vain musiikin tahdissa momppimista ja fiilistelyä, ei sen kummempaa...

      Kannattaa aina kysyä rehtorilta tai eurytmian opettajalta jos tulee jotain kysyttävää, meitä ei ainakaan leimattu "likaisiksi" vaikka vahvoja mielipiteitä omasimmekin.

    • RavenAngel

      Kouluissakin on tosiaan eroa... Isommat Steiner koulut ovat yleensä "perusteellisempia" kuin pienemmät.

      Ihan vain mainitakseni, serkkuni kirjoitti Lahden Steinerkoulusta ja heidän luokan stipendi rahat loppuivat kesken, koska kaikki saivat kirjoituksissaan niin hyvät pisteet!
      Ei voi siis aivan turha koulu olla... :)

      Steiner lukio myös valmistelee työhön ja jatkokoulutukseen paremmin, koska siellä tehdään opinnäytetyö ja ksitellään asioita laajemmassa mittakaavassa...

      • Höpöjuttuja

        Lahden steiner-koulussa kirjoitettiin tänä vuonna paljon lukioiden keskiarvoa heikommin. Koko maan puoltoäänien keskiarvo oli 24,1 ja Lahden steinerkoulun puoltoäänien keskiarvo oli 22,6.


    • RavenAngel

      eurytmiasta järjestetään myös kursseja muillekkin kuin koulussa opiskeleville, joten suosittelen kaikille skeptisille, että käytte itse katsomassa ja toteamassa minkälaisesta syövän parantamisesta on oikesti kyse!

    • Been there

      http://www.flickr.com/photos/dsohigian/2293294852/
      Tämä kuva on aika lähellä hoitoeukka-sessiota. Ero on vain siinä että olet kaksistaan pienessä huoneessa (terapiahuoneessa!) tällaisen valo-olennon kanssa, etkä pääse pois sieltä.
      Eukkakuteissa joudut tekemään käskystä ihmeellisiä liikkeitä ja äänteitä, joita sitten toistat päivästä päivään, viikosta toiseen. Ihan ällöttävää. Etkä ymmärrä jutusta hölkäsen pölähdystä. Ei ennen eikä varsinkaan sen jälkeen. Jää vain suuri kysymysmerkki - olenko nyt heidän mielestä tarpeeksi "parantunut"?
      Yleensä nuo eukkamaikat eivät todellakaan ole näin huollitellun näköisiä, vaan aikamoisia haahkoja. Hymy irtoo heiltä vain silloin kun kysyt miksi olet sinne joutunut. Ja silloin se puhdasta ylimielisyyttä.

    • Kamppailun harrastaja

      " Rahkon terapiaa käytetään mm. seuraavien vaivojen hoitoon: "

      Juu, Rahkon terapia vaikuttaa aika mielenkiintoiselta. Siinä on vissiin jatkotutkimuksen tarvetta koska terapian myönteistä vaikutusta lukihäiriöön ei ainakaan Anita Puustjärven mukaan ole kyetty osoittamaan. (mutta siihen keskusteluun en sen enempää ota kantaa, vaatisi enemmän perehtymistä.)
      Lähde:

      http://www.peda.net/veraja/vep/asiantuntijapalvelu/kysvas2006

      Mutta asentohuimaukseen hoito siis ilmeisesti tehoaa. Hienoa, että tällaista tutkitaan!

      "Ainakin lääkkeillä näitä on hoidettu ja migreeniinhän tarjottiin joskus jopa lobotomiaa... (siis kaaauuan sitten)"

      Jaa, tuotapa en tiennytkään että migreeniä on hoidettu lobotomialla. Skitsofreniaa nyt kuitenkin. Mutta ajattelepa, jos tiedeyhteisö olisikin jääräpäisesti pitänyt kiinni käsityksestä, jonka mukaan lobotomia olisi ihan jees juttu.

      Olisiko S-koulun aika uudistua myös? Mitä nyt Rahkon omilta sivuilta aiheeseen tutustuin, ei sillä hirvittävästi näytä olevan tekemistä hoitoeukan kanssa.

      Lähde:
      http://www.kolumbus.fi/tapani.rahko/

      • Rahkon terapia tuntuu toimivan ja Taiji on hieno laji ilman idän mystiikkaakin ja eurytmialla tuntuu olevan paikkansa steinerkoulussa.

        Kyllähän se eukka on minustakin on aika naurettavaa monesti, mutta niin on kansantanssikin ja kaikki muukin puolipakolla tehty taideliikunta tai tanssi. Poislukien ihan pienet balettitenavat. Niistä ei voi tulla kuin hyvälle mielelle, vaikka menisi kuinka persiilleen ;o)

        Mutta oikeasti. En ole omilta lapsiltani kuullut mitään kummallista tapahtuneen eukantunneilla. Eukka on eukkaa ja ne jutut kuluvat siihen. Ei se heille ole sen enempää antrohirvisammakkosofiaa kuin pikku sinipiioille satunäytelmässä esiintyminen on suomen muinaisuskonnon harjoittamista. Tiedät varmaan sen "Tapio ja Tellervo ja Sinipiika pieni, Mustikka ja Mansikka ..." -jutun ;o)


        Jos joku opettaja steinerkoulussa yrittää tyrkyttää minun lapsilleni minkään näköistä uskontoa tai muuta huuhaata totuutena niin pois sellainen opettaja.

        Eukka on rytmistä liikuntaa, jonka ansiosta steinerkoulun käynyt on monesti paljon vähemmän omaa kroppaansa häpeävä, eikä tee niin isoa numeroa muitten edessä koikkelehtimisesta. Ja lisäksi steinerpedagogiikassa on mielestäni ihan järkevä teoria siitä, kuinka motorinen toiminta auttaa kognitiivistä toimintaa. (ilman keijuja ja valo-olentojakin ;o) Käyhän moni salilla tai lenkillä (selvittääkseen ajatuksiaan)

        Jos suostuu leikkimään sillä ajatuksella, että antrohirmut eivät ehkä pakkosyötäkään mystiikkaansa eukan varjolla, niin onhan rytmisen liikunnan etu ihan selkeä. Eli jos eukan sijasta olisi taijitä tai kansantanssia, se olisi siis oukei?


      • Kamppailun harrastaja
        Steinerfaija kirjoitti:

        Rahkon terapia tuntuu toimivan ja Taiji on hieno laji ilman idän mystiikkaakin ja eurytmialla tuntuu olevan paikkansa steinerkoulussa.

        Kyllähän se eukka on minustakin on aika naurettavaa monesti, mutta niin on kansantanssikin ja kaikki muukin puolipakolla tehty taideliikunta tai tanssi. Poislukien ihan pienet balettitenavat. Niistä ei voi tulla kuin hyvälle mielelle, vaikka menisi kuinka persiilleen ;o)

        Mutta oikeasti. En ole omilta lapsiltani kuullut mitään kummallista tapahtuneen eukantunneilla. Eukka on eukkaa ja ne jutut kuluvat siihen. Ei se heille ole sen enempää antrohirvisammakkosofiaa kuin pikku sinipiioille satunäytelmässä esiintyminen on suomen muinaisuskonnon harjoittamista. Tiedät varmaan sen "Tapio ja Tellervo ja Sinipiika pieni, Mustikka ja Mansikka ..." -jutun ;o)


        Jos joku opettaja steinerkoulussa yrittää tyrkyttää minun lapsilleni minkään näköistä uskontoa tai muuta huuhaata totuutena niin pois sellainen opettaja.

        Eukka on rytmistä liikuntaa, jonka ansiosta steinerkoulun käynyt on monesti paljon vähemmän omaa kroppaansa häpeävä, eikä tee niin isoa numeroa muitten edessä koikkelehtimisesta. Ja lisäksi steinerpedagogiikassa on mielestäni ihan järkevä teoria siitä, kuinka motorinen toiminta auttaa kognitiivistä toimintaa. (ilman keijuja ja valo-olentojakin ;o) Käyhän moni salilla tai lenkillä (selvittääkseen ajatuksiaan)

        Jos suostuu leikkimään sillä ajatuksella, että antrohirmut eivät ehkä pakkosyötäkään mystiikkaansa eukan varjolla, niin onhan rytmisen liikunnan etu ihan selkeä. Eli jos eukan sijasta olisi taijitä tai kansantanssia, se olisi siis oukei?

        Emme me taida yksimielisyyteen asiassa päästä, mutta sanottakoon nyt vielä: S-kouluilla olisi runsaasti kehittymisen varaa ja erilaisia vaihtoehtoja opetussuunnitelmansa päivittämiseen. Nythän tällaiset muutokset, sikäli kun niitä joku edes haluaa, taitaa olla yksittäisten opettajien harteilla, eikä siitä suuria synny.

        Eikä siinä mitään. Jos S-koulut tosissaan haluavat pitää opsissaan antropohjaisia reliikkejä ja vanhemmat ovat valmiita siitä maksamaan (valtiohan maksaa lähinnä siitä, että opetus on lakipykälien mukainen, vanhemmat sitten maksavat ekstrasta), niin ei minulla siinä mitään vinkumista ole. Varsinkaan jos se tuodaan esiin kiertelemättä ja kaartelematta ja ilman että sitä yritetään kuorruttaa korulauseilla ja väistöillä. (Mun tapauksessahan kaikki ei mennyt ihan reilun pelin sääntöjen mukaan.) Musta sellainen reliikinpalvonta / elävän museon pitäminen vain on vähän hölmöä kun vaihtoehtojakin olisi.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kiitos nainen

      Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik
      Tunteet
      11
      3445
    2. MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."

      Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar
      Maailman menoa
      68
      1868
    3. Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?

      Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun
      Maailman menoa
      541
      1566
    4. Kirjoita yhdellä sanalla

      Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin
      Ikävä
      80
      1178
    5. Olet hyvin erilainen

      Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja
      Ikävä
      61
      992
    6. Yksi syy nainen miksi sinusta pidän

      on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s
      Ikävä
      33
      958
    7. Hyödyt Suomelle???

      Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt
      Maailman menoa
      209
      872
    8. Hyvää talvipäivänseisausta

      Vuoden lyhyintä päivää. 🌞 Hyvää huomenta. ❄️🎄🌌✨❤️😊
      Ikävä
      170
      823
    9. Hyvää Joulua mies!

      Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o
      Ikävä
      59
      816
    10. Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!

      Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill
      Suomalaiset julkkikset
      3
      768
    Aihe