Kontio hirsitalo

mima

Onko kenelläkään kokemusta Kontion hirsitaloista? Suunnittelemme oman talon rakentamista/rakennuttamista ja hirsitaloista Kontio kiinnostaisi. Ulkoseinä voisi olla puukuitueristetty, koska emme välttämättä halua puupintaa sisäpuolelle. Eihän Kontio käytä höyrynsulussa muovia? Hirsitalolta haemme lähinnä hyvää hengitysilmaa ja ekologisuutta. Kuinka paljon talo tulee maksamaan, jos itse ei juurikaan osaa rakentaa ja neliöitä tulisi n. 150? Jos hirsitalo tulee liian kalliiksi, täytyy tyytyä "tavalliseen" talopakettitaloon.

69

25970

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nettisivuillaan!

      Kontio on siitä harvinainen että sillä on hinnasto nettisivuillaan, se löytyi ainakin taannoin etusivun alalaidasta. Hinnasto näyttää olevan "hinnat alkaen" -mallia, sillä hinta on laskettu 95-hirrelle lisäeristyksellä - ja tuossa laskennassa on ainakin toimitusluettelossa höyrysulku. Tämä selviää heidän Mestaritoimituksen toimitussisältöjä tutkimalla, kuten kaikki muukin toimitukseen kuuluva.

      Mutta jos haluaa oikeasti sitä hengittävyyttä, niin miksi lisäeristää? Kyllä ne lämpöarvot saadaan kompensoitua ala- ja yläpohjassa ja ikkunoiden ja ovien järkevillä valinnoilla. Tietysti puu maksaa, että sikäli 200-hirsi tulee kalliimmaksi. Esimerkiksi vuosi sitten Finnlamellin KotiOnni130 puuosatoimituksen hinta (muu tarvittava puutavara paitsi lattialankut ja portaat, sisäseinissä liitulevyä, yläkerta ja kaulus tietenkin paneelilla eikä hirrellä) lisäeristetylle ohuemmalle hirrelle oli 49000 paikkeilla ja vastaava toimitus 200-hirrellä 59000 paikkeilla.

      Yksi tuttu tekee just taloa Kontion Kaunisto -mallin pohjalta, oli kysynyt tarjouksen Kontiolta ja Syöte-huviloilta, Kontion tarjous 20000 kalliimpi. Päätyi Syötteeseen. Laadussa ollut vain kehumista.

      • hehehehehheh

        kontiolla markkinointirahat vähissä, oikein toimariko asialla?


      • Anonyymi

        #MeeTooKontio


    • kenpä tietäis sen

      Meillä on talon mietintä myös meneillään, neliötkin samaa luokkaa kuin teillä. Meillä suunnitellaan 1,5-krs taloa. Yksikerroksiset pakkaavat tulemaan edullisemmaksi rakentaa, näin olen ymmärtänyt. Mekin ollaan pitkälti harkittu että hirsitalo vai suurelementtiä vai pitkästä. Mies ja sen veli on rakennusmiehiä, miehen pomo valvoo. Kommenttia tuli, että kyllä se melko lailla pitäis päättää että hirttä vai elementtiä vai pitkää että päästäis suunnittelussa puusta pitkälle. Peloteltiin meitä joka suunnalta että hirsitalo tulee n. 20000 kalliimmaksi - ja minusta se on varteenotettava neuvo ehdottomasti jos ei itse aio osallistua rakentamiseen! Olen ymmärtänyt että hirsitalon pystytysurakka maksaa melko lailla, enemmänkin kuin suurelementtitalon - mutta en ole asiaa kysellyt tarkemmin, kun meillä päädyttiin sitten siihen, että kun ollaan kerta miehen veljenkin hirsitalo porukalla onnistuneesti pystytetty, niin omakin pystytettäisiin itse ja näin saavutettaisiin hyötyä suurelementtiin nähden. Pitkä tavara taas nostaisi meillä työkustannuksia, sillä miehen velipoikaa ei aiota ilmaiseksi orjaksi meidän projektiin. Hirsitalon kehikko nousee parissa päivässä ja kattohommiin päästään nopeasti, samalla tulee lähes valmista sisäpuolelle ja ulkopuolelle. Haluamme ekologisen, hengittävän talon. Haluamme sisälle runsaasti puuverhoilua. Näillä perusteilla me päädyttiin hirsitaloon - kustannuksia tulee hirsitalolle lisää kun kompensoidaan reilulla eristyksellä ala- ja yläpohjassa ja ikkunat hankitaan hyvät - mutta kuka sanoo ettei me oltais niitä valittu elementtitalonkin yhteyteen? Kun miettii varsinkin alapohjaa, niin maanvaraista laattaa ei ihan noin vain aleta lisäeristellä, joten siihen on satsattava jo alussa se mitä kannattaakin.

      Eli näin meillä - teillä on ihan eri tilanne. Kannustan että ottakaan todella pikkutarkasti selvää ja vertailkaa. Ja hyvä mestari jostain mahdollisimman alussa mukaan! Ja suunnitelkaa talo sille tontille joka teillä on älkääkä visioiko kovin lukkoon lyötyjä suunnitelmia ennen kuin on se tontti.

      • mima

        Meillä on jo tontti ja haluaisimme myös 1,5 kerroksisen talon. Onnellisia olette, kun on rakennusmiehiä omastatakaa. Me joudumme palkkaamaan kaikki. Ja kun emme ole ammatti-ihmisiä, joudumme opettelemaan kaiken asiaan liittyvän taloa miettiessämme. Siksi pyysinkin kokeneiden kommentteja. Olemme katsoneet muuten Kontion Kultalahti taloa.


      • vielä lisää
        mima kirjoitti:

        Meillä on jo tontti ja haluaisimme myös 1,5 kerroksisen talon. Onnellisia olette, kun on rakennusmiehiä omastatakaa. Me joudumme palkkaamaan kaikki. Ja kun emme ole ammatti-ihmisiä, joudumme opettelemaan kaiken asiaan liittyvän taloa miettiessämme. Siksi pyysinkin kokeneiden kommentteja. Olemme katsoneet muuten Kontion Kultalahti taloa.

        Tuosta Kultalahdesta sen verran, että nomen est omen eli nimi on enne: se oli hinnaston kallein talo muistaakseni kun niitä kuikuilin!

        Missä päin Suomea teillä on tontti? Meidän on Keski-Suomessa, meille tulee talo haja-as. alueelle eli tietää mm. kalliimpaa sähköliittymää, omaa jätevesien käsittelyä, omaa porakaivoa. Tonttimme on erittäin hieno (ainakin tässä vaiheessa se ei ole osoittautunut ongelmalliseksi!): n. puoltoista hehtaaria iso metsäaukko erittäin loiva etelärinne, pohjoisen puolella metsää, isohko maantie menee ohi (ei tarvitse itse pitää tietä auki niin pitkästi) ja hieno järvinäköala, mutta ei rantatontin hintaa. Maaperän pitäisi olla kantavaa. Edelleenkään tämä kaikki ei silti vaikuta budjetin kannalta ilahduttavalta omissa silmissä (eteläsuomalaisten silmissä kyllä kaiketi, mutta kukin valitsee tietenkin itse, missä asuu), vaan kyllä erittäin tarkasti olemme sitä taloamme miettineet pitkän aikaa ja todella tarkasti ollaan syynätty joka ainoo neliö, että missä sitä tilaa tarvitaan ja missä ei. Koin käteväksi sen, että leikkasin tarpeettomista selkeästi piirretyistä talokirjoista tarvitsemiani "esineitä", kuten parisänkyä, kaappeja, wc-pönttöjä jne. ja suunnittelin taloa kymppimillin paperille huone kerrallaan sitä mukaa kun tilaa tarvittiin asumiseen tarvittavalle esineistölle. Tällä tavalla sain jotenkin realistisemman suunnitelman kuin piirtämällä. Sain tällä konstilla karsittua turhia neliöitä yllättävän paljon ja pohjamme on nyt erittäin toimiva ja juuri sellainen kuin itse haluamme ja tontillemme soveltuu. Välillä turhautti, kun olin mielestäni saanut hyvän lopputuloksen, ja mies esittikin poikkeavan näkemyksen jostain asiasta, mutta suunnittelimme malleja niin kauan, että saimme kaikki mahdolliset toivomuksemme toteutettua toimivasti. Meille ei tule kattolyhtyjä ja rakennukseemme tulee neljä nurkkaa eli suorakaiteen mallinen. Tulee kuitenkin lisäksi sitten etupuolelle umpikuisti ja pihan puolelle avokuisti, molemmat tulevat lapekatoilla. Ulkoapäin aika samantyylinen malli on esim. Finnlamellin uutuusmalli KotiOnni163 mutta meillä sisällä tilat tulevat eri tavalla ja umpikuistin ikkunat ovat isompia. Hain visiota myös Vieskan elementin Ajomies-mallin etupuolesta, mutta meille ei tule niin monimutkaista. Meillä ei ole vielä lapsia eikä varmaan kovin montaa tulekaan - aika pitkälle pärjätään alakerralla kaksistaan, yläkerta tehdään ajan kanssa. Sen takia mietitäänkin vielä, miten leveästi yläkertaan tulee hyödynnettävää tilaa. Joka tapauksessa sinne tehdään reservitilaa tulevaisuuden varalle, sillä taloa suunnitellaan todellakin nimenomaan meille itselle ja haaveena olis viihtyä pidemmän aikaa. Työpaikka on itsellä 30 km päässä mutta tiet ovat hyvät. Tonttimme on 2 km päässä kyläkoulusta ja päiväkodista eli pitäis olla toimiva yhtälö pitkällä tähtäimelläkin. Olen itse kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta, mies on syntyperäinen keskisuomalainen. Kun aikanaan muutin tänne opiskelemaan, päätin että alemmas en kyllä muuta ja siitä meinaan pitää kiinni - eikä kauheita paineita ole kyllä muuttaakaan kun täällä lukee eteläsuomalaisten juttuja.


      • mima
        vielä lisää kirjoitti:

        Tuosta Kultalahdesta sen verran, että nomen est omen eli nimi on enne: se oli hinnaston kallein talo muistaakseni kun niitä kuikuilin!

        Missä päin Suomea teillä on tontti? Meidän on Keski-Suomessa, meille tulee talo haja-as. alueelle eli tietää mm. kalliimpaa sähköliittymää, omaa jätevesien käsittelyä, omaa porakaivoa. Tonttimme on erittäin hieno (ainakin tässä vaiheessa se ei ole osoittautunut ongelmalliseksi!): n. puoltoista hehtaaria iso metsäaukko erittäin loiva etelärinne, pohjoisen puolella metsää, isohko maantie menee ohi (ei tarvitse itse pitää tietä auki niin pitkästi) ja hieno järvinäköala, mutta ei rantatontin hintaa. Maaperän pitäisi olla kantavaa. Edelleenkään tämä kaikki ei silti vaikuta budjetin kannalta ilahduttavalta omissa silmissä (eteläsuomalaisten silmissä kyllä kaiketi, mutta kukin valitsee tietenkin itse, missä asuu), vaan kyllä erittäin tarkasti olemme sitä taloamme miettineet pitkän aikaa ja todella tarkasti ollaan syynätty joka ainoo neliö, että missä sitä tilaa tarvitaan ja missä ei. Koin käteväksi sen, että leikkasin tarpeettomista selkeästi piirretyistä talokirjoista tarvitsemiani "esineitä", kuten parisänkyä, kaappeja, wc-pönttöjä jne. ja suunnittelin taloa kymppimillin paperille huone kerrallaan sitä mukaa kun tilaa tarvittiin asumiseen tarvittavalle esineistölle. Tällä tavalla sain jotenkin realistisemman suunnitelman kuin piirtämällä. Sain tällä konstilla karsittua turhia neliöitä yllättävän paljon ja pohjamme on nyt erittäin toimiva ja juuri sellainen kuin itse haluamme ja tontillemme soveltuu. Välillä turhautti, kun olin mielestäni saanut hyvän lopputuloksen, ja mies esittikin poikkeavan näkemyksen jostain asiasta, mutta suunnittelimme malleja niin kauan, että saimme kaikki mahdolliset toivomuksemme toteutettua toimivasti. Meille ei tule kattolyhtyjä ja rakennukseemme tulee neljä nurkkaa eli suorakaiteen mallinen. Tulee kuitenkin lisäksi sitten etupuolelle umpikuisti ja pihan puolelle avokuisti, molemmat tulevat lapekatoilla. Ulkoapäin aika samantyylinen malli on esim. Finnlamellin uutuusmalli KotiOnni163 mutta meillä sisällä tilat tulevat eri tavalla ja umpikuistin ikkunat ovat isompia. Hain visiota myös Vieskan elementin Ajomies-mallin etupuolesta, mutta meille ei tule niin monimutkaista. Meillä ei ole vielä lapsia eikä varmaan kovin montaa tulekaan - aika pitkälle pärjätään alakerralla kaksistaan, yläkerta tehdään ajan kanssa. Sen takia mietitäänkin vielä, miten leveästi yläkertaan tulee hyödynnettävää tilaa. Joka tapauksessa sinne tehdään reservitilaa tulevaisuuden varalle, sillä taloa suunnitellaan todellakin nimenomaan meille itselle ja haaveena olis viihtyä pidemmän aikaa. Työpaikka on itsellä 30 km päässä mutta tiet ovat hyvät. Tonttimme on 2 km päässä kyläkoulusta ja päiväkodista eli pitäis olla toimiva yhtälö pitkällä tähtäimelläkin. Olen itse kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta, mies on syntyperäinen keskisuomalainen. Kun aikanaan muutin tänne opiskelemaan, päätin että alemmas en kyllä muuta ja siitä meinaan pitää kiinni - eikä kauheita paineita ole kyllä muuttaakaan kun täällä lukee eteläsuomalaisten juttuja.

        Meillä on neljä lasta, joten kovin pientä taloa emme voi ajatella. Makuuhuoneita pitäisi olla kolme, ja mieluummin kaikki yläkerrassa. Lisäksi työ-/vierashuone alakerrassa olisi kiva. Ja tupakeittiö. Kultalahti on sisätiloiltaan sellainen mitä olemme ajatelleet. Turhia neliöitä ei juurikaan ole. Tietysti ainahan voi yrittää hioa. Ikävä, jos meillä ei ole siihen varaa.
        Rakennamme Oulun lääniin rannikolle taajamaan. Teidän tonttipaikka kuulostaa unelmalta. Maisemat ovat siellä päin hienoja. Asuimme Jyväskylässä jonkun vuoden, mutta palasimme synnyinseuduillemme sukulaisten vuoksi.


      • pelekää polliisia...
        mima kirjoitti:

        Meillä on neljä lasta, joten kovin pientä taloa emme voi ajatella. Makuuhuoneita pitäisi olla kolme, ja mieluummin kaikki yläkerrassa. Lisäksi työ-/vierashuone alakerrassa olisi kiva. Ja tupakeittiö. Kultalahti on sisätiloiltaan sellainen mitä olemme ajatelleet. Turhia neliöitä ei juurikaan ole. Tietysti ainahan voi yrittää hioa. Ikävä, jos meillä ei ole siihen varaa.
        Rakennamme Oulun lääniin rannikolle taajamaan. Teidän tonttipaikka kuulostaa unelmalta. Maisemat ovat siellä päin hienoja. Asuimme Jyväskylässä jonkun vuoden, mutta palasimme synnyinseuduillemme sukulaisten vuoksi.

        Joopa joo, jos en asuisi Jyväskylän seudulla, asuisin minäkin Oulussa. Se on kiva paikka sekin, sukulaisia asuu siellä. Olen ollut ymmärtävinäni, että siellä suhtaudutaan aika positiivisesti ihmisten rakentamishankkeisiin kaiken kaikkiaan. Vilkaisin tuota Kultalahtea, kun rupes jo kiinnostaan, että oliko se oikeasti niin kallis kuin muistelin - puuosatoimitus maksaa sillä rimpulahirrellä, joka lisäeristetään, hinnaston mukaan pyöreästi 65000. On se joitakin tuhansia enemmän kuin mm. Kimallus, joka oli pitkään mun henk.koht suosikkeja, mutta ei sopinut meidän tontille niin hyvin kuin piti - mutta ei tuo Kultalahti niin paljoa maksanut kuin muistelin. Aika simppeli talo, mutta eteinen on minusta vähän ahtaan näköinen ja tilojen sijoittelu ei viehätä minua, kun keskelle tulee tuollainen kujanen. Mikä on teidän perheen khh:n tarve? Jos se on normaalia lapsiperheen pyykinpesua, niin minusta siinä tapauksessa sen saisi tuon kokoiseen pohjaan paljon paremminkin. Meillä khh vaatii panostusta ja sen yhteyteen tehdään erillinen tekninen tila - jota muuten sitäkään ei ole erikseen tuossa Kultalahdessa. Mikä lämmitysmuoto teille tulee? Me ei olla vielä varmoja, mutta jos joku PILP on harkinnassa niin me päätettiin heti, että me ei aleta jälkikäteen harmittelemaan että kun PILPin kompressorin ääni kuuluu häiritsevästi vaan päätettiin heti satsata tekniseen tilaan, jonka voi kätevästi äänieristää tarvittaessa. Siihen tilaan sijoittuu myös miehen työvaatteet ja niille kuivauspatteri - en jaksa katsella raksakamppeita pyörimässä muiden pyykkien seassa. Khh:n ja teknisen tilan toiminta kannattaa todella miettiä tarpeensa mukaan. Mekin mietittiin erkkeriä ensin, mutta halvemmalla pidentää taloaan melko roimasti kuin tekee erkkerin. Ulkonäöltäänhän ne on toki viehättäviä mutta me haluttiin vähän erilainen keittiö-ruokailutila -ratkaisu. Hyvää tuossa on minusta se, että erkkeri on enemmän keittiön päädyssä eikä ruokailupöytä jää liian paljon olohuoneen puolelle norkoilemaan. Tuossa mallissa varmasti maksaa nuo terassit ja kattolyhty jonnii verran mutta kun teilläkin tulis se yläkerta niin jatkuvaan käyttöön, niin minäkin varmaan sinun tilanteessa haluaisin oikeasti jo sen kattolyhdyn ja parvekkeen. Jotenkin noista seinämitoista tulee silti sellainen olo, että noista mitoista saisi enemmänkin hyötyä irti. Jos meillä olisi erilainen tontti, oltaisiin otettu aivan varmasti vastaava malli kuin Kontion Niemelä tai Rantala B. Niitä malleja löytyy sitä paitsi jokaisen talotehtaan kuvastosta ja se on lämmitysteknisesti järkevä ja edullinen talo rakentaa - se olisi helppo kilpailuttaakin, kun se löytyy vakiona joka valmistajalta. Niitäkin saa myös puolitoistakerroksisina. Meillä tontti kuitenkin vaatii mallia, jossa tupakeittiö sijoittuu talon päätyyn, joten se siitä Niemelästä.


      • katsonut Kontion
        pelekää polliisia... kirjoitti:

        Joopa joo, jos en asuisi Jyväskylän seudulla, asuisin minäkin Oulussa. Se on kiva paikka sekin, sukulaisia asuu siellä. Olen ollut ymmärtävinäni, että siellä suhtaudutaan aika positiivisesti ihmisten rakentamishankkeisiin kaiken kaikkiaan. Vilkaisin tuota Kultalahtea, kun rupes jo kiinnostaan, että oliko se oikeasti niin kallis kuin muistelin - puuosatoimitus maksaa sillä rimpulahirrellä, joka lisäeristetään, hinnaston mukaan pyöreästi 65000. On se joitakin tuhansia enemmän kuin mm. Kimallus, joka oli pitkään mun henk.koht suosikkeja, mutta ei sopinut meidän tontille niin hyvin kuin piti - mutta ei tuo Kultalahti niin paljoa maksanut kuin muistelin. Aika simppeli talo, mutta eteinen on minusta vähän ahtaan näköinen ja tilojen sijoittelu ei viehätä minua, kun keskelle tulee tuollainen kujanen. Mikä on teidän perheen khh:n tarve? Jos se on normaalia lapsiperheen pyykinpesua, niin minusta siinä tapauksessa sen saisi tuon kokoiseen pohjaan paljon paremminkin. Meillä khh vaatii panostusta ja sen yhteyteen tehdään erillinen tekninen tila - jota muuten sitäkään ei ole erikseen tuossa Kultalahdessa. Mikä lämmitysmuoto teille tulee? Me ei olla vielä varmoja, mutta jos joku PILP on harkinnassa niin me päätettiin heti, että me ei aleta jälkikäteen harmittelemaan että kun PILPin kompressorin ääni kuuluu häiritsevästi vaan päätettiin heti satsata tekniseen tilaan, jonka voi kätevästi äänieristää tarvittaessa. Siihen tilaan sijoittuu myös miehen työvaatteet ja niille kuivauspatteri - en jaksa katsella raksakamppeita pyörimässä muiden pyykkien seassa. Khh:n ja teknisen tilan toiminta kannattaa todella miettiä tarpeensa mukaan. Mekin mietittiin erkkeriä ensin, mutta halvemmalla pidentää taloaan melko roimasti kuin tekee erkkerin. Ulkonäöltäänhän ne on toki viehättäviä mutta me haluttiin vähän erilainen keittiö-ruokailutila -ratkaisu. Hyvää tuossa on minusta se, että erkkeri on enemmän keittiön päädyssä eikä ruokailupöytä jää liian paljon olohuoneen puolelle norkoilemaan. Tuossa mallissa varmasti maksaa nuo terassit ja kattolyhty jonnii verran mutta kun teilläkin tulis se yläkerta niin jatkuvaan käyttöön, niin minäkin varmaan sinun tilanteessa haluaisin oikeasti jo sen kattolyhdyn ja parvekkeen. Jotenkin noista seinämitoista tulee silti sellainen olo, että noista mitoista saisi enemmänkin hyötyä irti. Jos meillä olisi erilainen tontti, oltaisiin otettu aivan varmasti vastaava malli kuin Kontion Niemelä tai Rantala B. Niitä malleja löytyy sitä paitsi jokaisen talotehtaan kuvastosta ja se on lämmitysteknisesti järkevä ja edullinen talo rakentaa - se olisi helppo kilpailuttaakin, kun se löytyy vakiona joka valmistajalta. Niitäkin saa myös puolitoistakerroksisina. Meillä tontti kuitenkin vaatii mallia, jossa tupakeittiö sijoittuu talon päätyyn, joten se siitä Niemelästä.

        Kimallusta, mutta mietimme miten lapset mahtuvat huoneisiin. Kerrossänky pitäisi huoneiden pienuuden vuoksi olla, mutta ikkunaton puoli seinästä on käsittääkseni vain 1,6m korkea. Kontion Vainioon sängyt mahtuisi, mutta ulko-ovi on talon väärällä puolella tontin kannalta.


      • että kokeilkaa suunnitella
        katsonut Kontion kirjoitti:

        Kimallusta, mutta mietimme miten lapset mahtuvat huoneisiin. Kerrossänky pitäisi huoneiden pienuuden vuoksi olla, mutta ikkunaton puoli seinästä on käsittääkseni vain 1,6m korkea. Kontion Vainioon sängyt mahtuisi, mutta ulko-ovi on talon väärällä puolella tontin kannalta.

        Kokeilkaa ihmeessä sitä itse luonnostelua, koska siinähän ei menetä yhtään mitään jos ei siinä onnistukaan. Se kuitenkin kannattaa siinäkin tapauksessa, että menee myöhemmin talopakettimyyjän pakeille suunnittelemaan tai piirrättää luonnoksen jollain rakennuspiirtäjällä (ei välttämättä mitään kalliita arkkitehtihommia, vaan joku sellainen inssi piirtää rakennuksia, monesti sellaiset piirtelee talotehtaille ja monet niistä myykin talopaketteja). Laskutetaanhan siitä suunnittelusta joka tapauksessa siinä talopaketin kyljessä, että ei sitä pysty täysin ehkä välttämäänkään sillä että ottaa vain jonkin paketin. Joka tapauksessa meillä ei ainakaan löytynyt noista valmispaketeista juuri sellaista, jossa olisi ollut kaikki kohdallaan. Ja oikeasti täytyy kyllä sanoa, että kun noita eri paketteja on tullut ihmisiltä kyseltyä ja kommentteja, niin mulle on jäänyt mielikuva, että kannattaa ehdottomasti tutustua muihinkin kuin Kontioon, sillä Kontiolla on kalliin maine ja se on monen tarjouskilpailussa osoittautunut oikeasti kalliiksi. Kyllä hirsitalofirmat kykenevät taipumaan asiakkaan suunnitelmiin, suunnitelkaa talo teidän tarpeisiin älkääkä ostako jotain, mitä teille myytäisiin, mutta mistä ette ole ihan varmoja. Ja tosiaan se vastaava mestari on aivan ehdoton jo tässä vaiheessa, kun suunnitteluvaiheessa kuitenkin lyödään lukkoon tosi iso prosentti lopullisista kustannuksista. Noihin kustannuksiin vaikuttaa niin paljon monet rakenteelliset asiat, joita ei ehkä tule edes ajatelleeksikaan - ja osaava mestari on kyllä niistä selvillä ja osaa kertoa teille vaihtoehdoista.


      • onko osaavia mestareita
        että kokeilkaa suunnitella kirjoitti:

        Kokeilkaa ihmeessä sitä itse luonnostelua, koska siinähän ei menetä yhtään mitään jos ei siinä onnistukaan. Se kuitenkin kannattaa siinäkin tapauksessa, että menee myöhemmin talopakettimyyjän pakeille suunnittelemaan tai piirrättää luonnoksen jollain rakennuspiirtäjällä (ei välttämättä mitään kalliita arkkitehtihommia, vaan joku sellainen inssi piirtää rakennuksia, monesti sellaiset piirtelee talotehtaille ja monet niistä myykin talopaketteja). Laskutetaanhan siitä suunnittelusta joka tapauksessa siinä talopaketin kyljessä, että ei sitä pysty täysin ehkä välttämäänkään sillä että ottaa vain jonkin paketin. Joka tapauksessa meillä ei ainakaan löytynyt noista valmispaketeista juuri sellaista, jossa olisi ollut kaikki kohdallaan. Ja oikeasti täytyy kyllä sanoa, että kun noita eri paketteja on tullut ihmisiltä kyseltyä ja kommentteja, niin mulle on jäänyt mielikuva, että kannattaa ehdottomasti tutustua muihinkin kuin Kontioon, sillä Kontiolla on kalliin maine ja se on monen tarjouskilpailussa osoittautunut oikeasti kalliiksi. Kyllä hirsitalofirmat kykenevät taipumaan asiakkaan suunnitelmiin, suunnitelkaa talo teidän tarpeisiin älkääkä ostako jotain, mitä teille myytäisiin, mutta mistä ette ole ihan varmoja. Ja tosiaan se vastaava mestari on aivan ehdoton jo tässä vaiheessa, kun suunnitteluvaiheessa kuitenkin lyödään lukkoon tosi iso prosentti lopullisista kustannuksista. Noihin kustannuksiin vaikuttaa niin paljon monet rakenteelliset asiat, joita ei ehkä tule edes ajatelleeksikaan - ja osaava mestari on kyllä niistä selvillä ja osaa kertoa teille vaihtoehdoista.

        joka paikassa? Mistä sellaisen löytäisi? Minkä hirsitalofirman talo on hyvä ja kohtuuhintainen? Jos Kontio on kallis ja Mammutilla ehkä huonoa palvelua (näiden sivustojen mukaan).


      • etsintä päälle...
        onko osaavia mestareita kirjoitti:

        joka paikassa? Mistä sellaisen löytäisi? Minkä hirsitalofirman talo on hyvä ja kohtuuhintainen? Jos Kontio on kallis ja Mammutilla ehkä huonoa palvelua (näiden sivustojen mukaan).

        Kyllähän osaavia ihmisiä on ympäri Suomea ja sieltä pohjoisesta tiettävästi hyvin sitä rakennusalan osaamista on löytynyt. Tietenkin talopakettikauppiaat tuntevat ihmisiä, mutta voiko heidänkään suosituksiinsa aina luottaa? Itse kyselisin tutuilta ja tutuntutuilta, jotka ovat lähivuosina rakentaneet, että kuka heillä oli vastaavana mestarina ja lähtisin sitä kautta ratsaamaan osaavaa kaveria. Täällä Keski-Suomessakin tilanne on sellainen, että esim. kolmella tuhannella eurolla olisi saanut yhdenkin valvojan, joka nyt sattuu olemaan rakennusinssi, mutta ei ole koskaan tehnyt rakennusalan töitä työmaalla - ei kiinnostanut edullisuudesta huolimatta. Toisaalta sitten saa näitä myynti- ja suunnittelutyöhön perehtyneitä tyyliin kahdeksalla tuhannella - ei kiinnostanut silti sekään, ei hinnan eikä osaamisen puolelta. Halusimme mestarin, joka tietää, mitä työmaalla tehdään kun tulee joku ongelmapaikka. Nimenomaan KUN tulee. Niinpä tietysti miehen pomo oli ykkösvaihtoehto ja onneksi suostui, olen siitä asiasta tässä vaiheessa aivan autuas. Mutta jos ei olisi kiireiltään suostunut, niin oltaisiin kysytty yhtä tuttua rakennusurakoijaperhettä, jossa sekä isäntä että emäntä ovat rakennusinssejä ja urakoivat omassa firmassaan. Minä koittaisin etsiä sellaisen inssin, joka tosiaan itse pyörittää rakennusalan yritystä eli jolla on työmaita itsellään - sellaisen huono puoli on, että se on aina kiireinen, mutta hyvä puoli on se, että sellainen meidän näkemyksen mukaan osaakin jotain eikä pyöri työmaalla lähinnä kyselemässä tyhmiä. Minusta iällä ei niinkään ole merkitystä, mutta rakennusalan työkokemusta arvostamme. Ja jos ei kaveri ole tuttu entuudestaan, niin sopikaa ne vastuut kirjallisesti. Mestarista on teille hyötyä tarjouskilpailussakin, sillä tarjoukset ovat varmasti asiallisia jos annatte mestarin kilpailuttaa. Moni talokauppias saattaa hänet tunteakin ja joka ei tunne, huomaa kyllä pian, että hän tietää keskivertoa enemmän asioista ja tarjoukset lähdetään tekemään sitten siltä pohjalta - tai jos ei olla valmiita kohtaamaan asiantuntevaa vastapuolta, ei tehdä tarjousta lainkaan, jolloin kisasta karsiutuvat ehkä nämä pahiten imagollaan ratsastavat ylihinnoittelijat. Mestarin apua tarvitsette hetikin siinä, että tarjoukset pitää arvioida sisältönsä perusteella. Urakoiva mestari olisi sikälikin ehkä kätevä, että voisitte hankkia häneltä pystytysurakan ja siitä eteenpäinkin. Kyselkää uteliaisuuttanne urakoijilta tarjousta tuollaisesta kokonaispalvelusta, ne osaavat kyllä kertoa, missä hinnoissa minkäkinlaisen rakennuksen kanssa liikuttaisiin. Tietysti omajohtoinen rakennuttaminen vaikka mestarin neuvomanakin tulee edullisemmaksi kuin kokonaisurakointi, ja kannustan kyllä, että tarkka ja huolellinen utelias ja kiinnostunut asenne vie näissä asioissa pitkälle, mutta hätäilyyn ei ole varaa.

        Mitä tulee tuohon "Kontiolla kallis maine, Mammutista pahaa puhutaan näillä palstoilla", niin kehotan, että tutustutte itse juuri niihin joihin haluatte ja katsotte tarjouskilpailulla, mitä ne oikeasti on tarjoamassa - ei näitä tällaisten palstojen juttuja aina kannata ihan tosissaan ottaa, sillä talokauppa on ihmisten tekemää ja siinä on aina asioilla monta puolta eikä näiltä palstoilta asiat koskaan täysin selviä lukijalle. Minä aion tutustua mahdollisimman laajalti eri tehtaiden edustajiin ja mulla on tähtäimessä ainakin alustavasti Honka, Kuusamo, Syöte-huvilat, Finnlamelli, Honkakartano ja ehkä Timber-Hirsi ja Vuokattikin, ainakin nuo. Vaaran Aihkitalot olisi aivan ihana mutta en usko että varat riittää! Enkä kauheasti tosiaan aio välittää noiden eri tehtaiden omista malleista, vaan meinaan mennä kyselemään, että miten onnistuisi tällainen, se mikä meillä on tähtäimessä.

        Miksi ette osallistuisi Starkin järjestämään Rakentajakouluun? Moni tuttu, joka ei ole rakentamisesta oikeastaan mitään tiennyt, on käynyt sellaisessa aluksi.


      • kalliimpi

        Juu, kyllä nuo yläkerrat maksavat lisärahaa ja lisäksi huoneet ovat vinokattoisia ja ahtaita.
        Siksi me valitsimme 1 kerroksisen 1-herrellä korotetun hirsitalon (Mammutti) Itse tein kuvat ja siitä se lähti. Pystytykseen meni yksi pitkä päivä klo 7.30 alkoi ja illalla 22.30 oli 170m2 valmiina. Kökkäporukkaa oli tosin 10 henk...


      • 1-krs helpompi myös
        kalliimpi kirjoitti:

        Juu, kyllä nuo yläkerrat maksavat lisärahaa ja lisäksi huoneet ovat vinokattoisia ja ahtaita.
        Siksi me valitsimme 1 kerroksisen 1-herrellä korotetun hirsitalon (Mammutti) Itse tein kuvat ja siitä se lähti. Pystytykseen meni yksi pitkä päivä klo 7.30 alkoi ja illalla 22.30 oli 170m2 valmiina. Kökkäporukkaa oli tosin 10 henk...

        Näinhän se on. Yksikerroksisten kattorakenteet ovat edullisempia ja mm. villoittaminen NIIN paljon yksinkertaisempaa toteuttaa. Eikä esim. portaatkaan ole ilmaisia, ja kun tulee toinenkin kerros, niin sinne on järkevä rakentaa wc sinnekin, ja taas maksetaan. Yksikerroksiset tulee elementtitehtailtakin yksinkertaisemmaksi rakennella ja siksi ne monesti on aika lailla halvempia, esim. vieskan elementin kuvastoissa reilut 20000 edullisempia kuin vastaavan kokoiset 1,5-krs ratkaisut. Meillä miestä vähän harmittaa se, että meidän tontille ei oikein löydetty tiloiltaan tarkoitustaan vastaavaa yksikerroksista - meillä vaikuttaa sitten myös se, että me kyllä myös haluttiin loppupeleissä 1,5-kerroksinen ja se on meille hyvä myös siksi että meillä on tarkoitus ottaa yläkertaa käyttöön sitten vasta kun sitä tarvitaan. Korkea talo sopii myös ulkonäkönsä puolesta meidän tontille erinomaisesti. Kuitenkin loppupeleissähän homma menee niin, että ihan kaikesta ei halua sentään ruveta tinkimään - meillä ei haluta tinkiä tuosta kerrosluvusta. Talon runko pitää olla sellainen, että sitä ei tarvitse myöhemmin katua. Me ollaan myös aivan auliisti tinkimässä kattolyhdyistä ja parvekkeista, jotka on kalliita, teknisesti aikaa vieviä ja huollon tarvetta lisääviä rakenteita. Yksi tuttu rakennusinsinööri piti 1,5-krs ratkaisua hyvänä lämmityksen kannalta meidän tilanteessa kun meillä ei tosiaan tule heti käyttöön ne tilat sieltä ylhäältä.


      • on mielestänne
        etsintä päälle... kirjoitti:

        Kyllähän osaavia ihmisiä on ympäri Suomea ja sieltä pohjoisesta tiettävästi hyvin sitä rakennusalan osaamista on löytynyt. Tietenkin talopakettikauppiaat tuntevat ihmisiä, mutta voiko heidänkään suosituksiinsa aina luottaa? Itse kyselisin tutuilta ja tutuntutuilta, jotka ovat lähivuosina rakentaneet, että kuka heillä oli vastaavana mestarina ja lähtisin sitä kautta ratsaamaan osaavaa kaveria. Täällä Keski-Suomessakin tilanne on sellainen, että esim. kolmella tuhannella eurolla olisi saanut yhdenkin valvojan, joka nyt sattuu olemaan rakennusinssi, mutta ei ole koskaan tehnyt rakennusalan töitä työmaalla - ei kiinnostanut edullisuudesta huolimatta. Toisaalta sitten saa näitä myynti- ja suunnittelutyöhön perehtyneitä tyyliin kahdeksalla tuhannella - ei kiinnostanut silti sekään, ei hinnan eikä osaamisen puolelta. Halusimme mestarin, joka tietää, mitä työmaalla tehdään kun tulee joku ongelmapaikka. Nimenomaan KUN tulee. Niinpä tietysti miehen pomo oli ykkösvaihtoehto ja onneksi suostui, olen siitä asiasta tässä vaiheessa aivan autuas. Mutta jos ei olisi kiireiltään suostunut, niin oltaisiin kysytty yhtä tuttua rakennusurakoijaperhettä, jossa sekä isäntä että emäntä ovat rakennusinssejä ja urakoivat omassa firmassaan. Minä koittaisin etsiä sellaisen inssin, joka tosiaan itse pyörittää rakennusalan yritystä eli jolla on työmaita itsellään - sellaisen huono puoli on, että se on aina kiireinen, mutta hyvä puoli on se, että sellainen meidän näkemyksen mukaan osaakin jotain eikä pyöri työmaalla lähinnä kyselemässä tyhmiä. Minusta iällä ei niinkään ole merkitystä, mutta rakennusalan työkokemusta arvostamme. Ja jos ei kaveri ole tuttu entuudestaan, niin sopikaa ne vastuut kirjallisesti. Mestarista on teille hyötyä tarjouskilpailussakin, sillä tarjoukset ovat varmasti asiallisia jos annatte mestarin kilpailuttaa. Moni talokauppias saattaa hänet tunteakin ja joka ei tunne, huomaa kyllä pian, että hän tietää keskivertoa enemmän asioista ja tarjoukset lähdetään tekemään sitten siltä pohjalta - tai jos ei olla valmiita kohtaamaan asiantuntevaa vastapuolta, ei tehdä tarjousta lainkaan, jolloin kisasta karsiutuvat ehkä nämä pahiten imagollaan ratsastavat ylihinnoittelijat. Mestarin apua tarvitsette hetikin siinä, että tarjoukset pitää arvioida sisältönsä perusteella. Urakoiva mestari olisi sikälikin ehkä kätevä, että voisitte hankkia häneltä pystytysurakan ja siitä eteenpäinkin. Kyselkää uteliaisuuttanne urakoijilta tarjousta tuollaisesta kokonaispalvelusta, ne osaavat kyllä kertoa, missä hinnoissa minkäkinlaisen rakennuksen kanssa liikuttaisiin. Tietysti omajohtoinen rakennuttaminen vaikka mestarin neuvomanakin tulee edullisemmaksi kuin kokonaisurakointi, ja kannustan kyllä, että tarkka ja huolellinen utelias ja kiinnostunut asenne vie näissä asioissa pitkälle, mutta hätäilyyn ei ole varaa.

        Mitä tulee tuohon "Kontiolla kallis maine, Mammutista pahaa puhutaan näillä palstoilla", niin kehotan, että tutustutte itse juuri niihin joihin haluatte ja katsotte tarjouskilpailulla, mitä ne oikeasti on tarjoamassa - ei näitä tällaisten palstojen juttuja aina kannata ihan tosissaan ottaa, sillä talokauppa on ihmisten tekemää ja siinä on aina asioilla monta puolta eikä näiltä palstoilta asiat koskaan täysin selviä lukijalle. Minä aion tutustua mahdollisimman laajalti eri tehtaiden edustajiin ja mulla on tähtäimessä ainakin alustavasti Honka, Kuusamo, Syöte-huvilat, Finnlamelli, Honkakartano ja ehkä Timber-Hirsi ja Vuokattikin, ainakin nuo. Vaaran Aihkitalot olisi aivan ihana mutta en usko että varat riittää! Enkä kauheasti tosiaan aio välittää noiden eri tehtaiden omista malleista, vaan meinaan mennä kyselemään, että miten onnistuisi tällainen, se mikä meillä on tähtäimessä.

        Miksi ette osallistuisi Starkin järjestämään Rakentajakouluun? Moni tuttu, joka ei ole rakentamisesta oikeastaan mitään tiennyt, on käynyt sellaisessa aluksi.

        paras? Missä painuminen on vähintä? Olemme lamellihirsiseinää ajatelleet juuri painumisen vähyyden vuoksi. Millainen on Timber-hirren ja Tiimatalojen kaksoishirsiseinä painuvuuden suhteen? Yritykset mainostavat rakennetta energiaystävällisenä. Ja onko jollain kokemusta itse yrityksistä: luotettavuus, laadukkuus, kallius?

        Jos tarjouksia kannattaa tehdä useaan paikkaan, olisi kiva tietää eri seinistäkin.


      • ja parvekkeet
        1-krs helpompi myös kirjoitti:

        Näinhän se on. Yksikerroksisten kattorakenteet ovat edullisempia ja mm. villoittaminen NIIN paljon yksinkertaisempaa toteuttaa. Eikä esim. portaatkaan ole ilmaisia, ja kun tulee toinenkin kerros, niin sinne on järkevä rakentaa wc sinnekin, ja taas maksetaan. Yksikerroksiset tulee elementtitehtailtakin yksinkertaisemmaksi rakennella ja siksi ne monesti on aika lailla halvempia, esim. vieskan elementin kuvastoissa reilut 20000 edullisempia kuin vastaavan kokoiset 1,5-krs ratkaisut. Meillä miestä vähän harmittaa se, että meidän tontille ei oikein löydetty tiloiltaan tarkoitustaan vastaavaa yksikerroksista - meillä vaikuttaa sitten myös se, että me kyllä myös haluttiin loppupeleissä 1,5-kerroksinen ja se on meille hyvä myös siksi että meillä on tarkoitus ottaa yläkertaa käyttöön sitten vasta kun sitä tarvitaan. Korkea talo sopii myös ulkonäkönsä puolesta meidän tontille erinomaisesti. Kuitenkin loppupeleissähän homma menee niin, että ihan kaikesta ei halua sentään ruveta tinkimään - meillä ei haluta tinkiä tuosta kerrosluvusta. Talon runko pitää olla sellainen, että sitä ei tarvitse myöhemmin katua. Me ollaan myös aivan auliisti tinkimässä kattolyhdyistä ja parvekkeista, jotka on kalliita, teknisesti aikaa vieviä ja huollon tarvetta lisääviä rakenteita. Yksi tuttu rakennusinsinööri piti 1,5-krs ratkaisua hyvänä lämmityksen kannalta meidän tilanteessa kun meillä ei tosiaan tule heti käyttöön ne tilat sieltä ylhäältä.

        lisäävät huollon tarvetta?
        Kujallemme pitää rakentaa 1,5 kerroksinen talo eikä tonttikaan ole järin suuri. Ei siis ole liiemmin vaihtoehtoja.
        Toivottavasti osaava mestari löytyy paikkakunnaltamme tai lähistöltä. Vaatiiko hirsitalon rakentaminen erityisosaamista, jonka osaajia on harvassa.


      • siitähän ne kaikki ongelmat...
        ja parvekkeet kirjoitti:

        lisäävät huollon tarvetta?
        Kujallemme pitää rakentaa 1,5 kerroksinen talo eikä tonttikaan ole järin suuri. Ei siis ole liiemmin vaihtoehtoja.
        Toivottavasti osaava mestari löytyy paikkakunnaltamme tai lähistöltä. Vaatiiko hirsitalon rakentaminen erityisosaamista, jonka osaajia on harvassa.

        Yksinkertaiset rakenteet on yleensä perinteisesti suunniteltu suojelemaan rakennusta mahdollisimman hyvin säiltä. Kattolyhty on ensinnäkin aikaa vievä rakentaa VERRATTUNA siihen, että samassa kohdassa on suoraa kattoa ja kallis rakentaa VERRATTUNA taas siihen suoraan kattoon. Mutta ei aina voi vertailla halvimpaan ja idioottivarmimpaan ratkaisuun! Nämä asiat ovat aika suhteellisia. Eikä pidä mennä liioittelemaan sitäkään, että kattolyhty aiheuttaisi rakenteellisia ongelmia - ei se hyvin tehtynä välttämättä mitään ihmeellistä aiheuta kuin ehkä jotain vaikka sadan vuoden kuluttua - mutta sadan vuoden kuluttua talosta löytyy jo varmasti muutakin korjattavaa tai ainakin huollettavaa ja jos siitä kattolyhdystä ja parvekkeesta on sadan vuoden ajan ollut iloa ja valoa niin ehkä se oli sitten sen arvoinen? Näitä pitää miettiä suhteessa siihen, miten paljon ajattelee parvekkeellaan oikeasti viihtyvänsä ja paljonko haluaa eri asioista maksaa. Me ei haluta maksaa kattolyhdystä, mutta se on vain meidän valinta. Meidän ei tulis siellä parvekkeella hengailtua, haluamme hengailla laajalla pihallamme mieluummin. Rakenteellisesti kattolyhty voi olla ongelmallinen sen takia, että vesikate on ajettava jiireihin ja esim. tiilikate monesti vaurioituu herkimmin noista jiirinpohjista, kun vesi joka tapauksessa tulee sitten valumaan niitä jiirinpohjia pitkin ja välillä se jäätyy sinne ja laajenee jäätyessään ja ponnauttelee sitten tiilikatetta luonnollisesti. Peltikatteeseen joudutaan tekemään yhtä lailla enemmän monimutkaisia saumoja jiireissä ja tietysti säärasitukset saattavat kohdistua tuollaisiin rakenteisiin kuluttavammin kuin suoralle pellille - toisaalta jotkut ovat sitäkin mieltä että kattolyhdyt hillitsevät tuulikuormia, mikä sitten on minkäkin tontin tarve tällaiseen? Kuitenkin jos tontilla on hämärää niin tuohan kattolyhty valoa yläkertaan ja jos yläkerrassa on tarkoitus oikeasti tehdä muutakin kuin nukkua, niin valoa tarvitaan kyllä. Parveke kattolyhdyn yhteydessä kärsii tietenkin vesisateista ja lumista ja parvekkeen liittyminen alapuoliseen rakenteeseensa on vaihtoehdosta riippuen epävarma rakennekohta. Jos tekisimme kattolyhdyn ja parvekkeen, tekisimme kattolyhdyn pitkänä niin että se tulee katoksena parvekkeen päälle saakka, vaikka se näyttääkin aika rumalta ja massiiviselta (tässä taas vähän yksi syy, miksi meille ei sitäkään sitten edes tule) Parvekkeenhan saa kyllä halutessaan talon päätyynkin ja siellä se on toimivampi ratkaisu rakenteellisesti mutta ei tuo lisävaloa keskelle yläkertaa. Huollon tarvetta kattolyhty lisää sikäli, että kun tiilikattoa ja huopakattoa (joka voi muuten olla hyvä ratkaisu jos pitää tehdä monimutkaisia muotoja) pitää vahtia ja siivota lehdistä ja neulasista, niin kattolyhdyn liittymäkohtia on vahdittava huolella ja kun niihin tulee vaurioita, ne on nopeasti hoidettava.


      • ja muut epelit
        on mielestänne kirjoitti:

        paras? Missä painuminen on vähintä? Olemme lamellihirsiseinää ajatelleet juuri painumisen vähyyden vuoksi. Millainen on Timber-hirren ja Tiimatalojen kaksoishirsiseinä painuvuuden suhteen? Yritykset mainostavat rakennetta energiaystävällisenä. Ja onko jollain kokemusta itse yrityksistä: luotettavuus, laadukkuus, kallius?

        Jos tarjouksia kannattaa tehdä useaan paikkaan, olisi kiva tietää eri seinistäkin.

        Hirsiseinätyypeistä ei ole vielä omaa kokemusta. Olemme päätymässä perus kakssataseen lamellihirteen, koska lamellihirsi on ensinnäkin edullista ja meillä ei ole varaa massiivipuuhun (kai, pitää vielä varmistaa asia). Jos olis rajattomiin mammonaa, saattaisin ottaa Vaaran Aihkitalojen ratkaisun, massiivista aihkipuuta. Se tietysti jonkin verran halkeilee, mutta koska sydänpuun osuus on aika iso, niin ei kai merkittävästi ja minusta halkeilu kuuluu massiivipuun luonteeseen. En ole siinä fanaatikko, että en hyväksyisi lisäeristettyjä ratkaisuja. Ne on edullisempia ainakin - silti itsestä tuntuu että näillä näkymin paksua lamellia eikä lisäeristystä. Yhteen väliin muakin kiinnosti nuo tuplarakenteet mutta en ole kysellyt tarkemmin - mua häiritsee niissä ne tuplanurkat ainakin jollei nyt muu. Niistä jotkut pelottelee että sisäosat kuivuisivat eri tahtia ja elelisivät eri tahdissa kuin ulko-osat, mene tiedä. Epäilen niitä kalliiksi, en ole kysellyt hintoja. Ympäristöystävällistähän se varmasti on kun on puukuitueristettä keskelläkin. Painuminen taas on lamellissa vähempää kuin massiivihirressä ja kaikista vähäisintä käsittääkseni kolmikerroslamellissa, jossa keskimmäinen kerros puuta onkin liimattu pystysuuntaan, Hongalla tällainen hirsi tarjolla. Sehän on käytännössä lähes painumaton. Muutkaan lamellit eivät painu kuin jotain kolmesta viiteen senttiä. Ei se painuminen ole rakennusmiesten mielestä mikään ongelma ollut. Teollisesti kuivattu puu lamellina tai massiivina ei tuota ongelmaa rakentaessa - sen sijaan itse pitkästä -menetelmällä tehdyissä rajuunkin painumiseen voi varautua. Mutta talon asukkaan on tajuttava jotain hirsitalon luonteesta ja otettava hirren käyttäytymisestä selvää. Kyllä hirsitalossa on varauduttava seuraamaan noita painumia, esim. mieheni veljen hirsitalossa alkaa (parin vuoden ikäinen talo) olla se aika, että kylppärin kohdalla liitulevyrakenteeseen kiinnitetty ikkuna alkaa olla väärässä kohtaa, kun talon runko on painunut ja se täytyisi "sijoittaa" uudestaan. Eli jos ei ole täysin varma että tietää mitä on odotettavissa niin kannattaa varmasti satsata painumattomiin hirsiin tai valita vaikka elementtirunkoinen hirsipaneelilla vuorattu puukuitueristetty ratkaisu. Se on halvempi ja toimii kuten puurunkoiset talot toimivat. Näyttää hirsitalolta kuitenkin. Ja tästähän hirsifanaatikot tietenkin nostavat maitonsa ;)


      • hyvä ihminen
        siitähän ne kaikki ongelmat... kirjoitti:

        Yksinkertaiset rakenteet on yleensä perinteisesti suunniteltu suojelemaan rakennusta mahdollisimman hyvin säiltä. Kattolyhty on ensinnäkin aikaa vievä rakentaa VERRATTUNA siihen, että samassa kohdassa on suoraa kattoa ja kallis rakentaa VERRATTUNA taas siihen suoraan kattoon. Mutta ei aina voi vertailla halvimpaan ja idioottivarmimpaan ratkaisuun! Nämä asiat ovat aika suhteellisia. Eikä pidä mennä liioittelemaan sitäkään, että kattolyhty aiheuttaisi rakenteellisia ongelmia - ei se hyvin tehtynä välttämättä mitään ihmeellistä aiheuta kuin ehkä jotain vaikka sadan vuoden kuluttua - mutta sadan vuoden kuluttua talosta löytyy jo varmasti muutakin korjattavaa tai ainakin huollettavaa ja jos siitä kattolyhdystä ja parvekkeesta on sadan vuoden ajan ollut iloa ja valoa niin ehkä se oli sitten sen arvoinen? Näitä pitää miettiä suhteessa siihen, miten paljon ajattelee parvekkeellaan oikeasti viihtyvänsä ja paljonko haluaa eri asioista maksaa. Me ei haluta maksaa kattolyhdystä, mutta se on vain meidän valinta. Meidän ei tulis siellä parvekkeella hengailtua, haluamme hengailla laajalla pihallamme mieluummin. Rakenteellisesti kattolyhty voi olla ongelmallinen sen takia, että vesikate on ajettava jiireihin ja esim. tiilikate monesti vaurioituu herkimmin noista jiirinpohjista, kun vesi joka tapauksessa tulee sitten valumaan niitä jiirinpohjia pitkin ja välillä se jäätyy sinne ja laajenee jäätyessään ja ponnauttelee sitten tiilikatetta luonnollisesti. Peltikatteeseen joudutaan tekemään yhtä lailla enemmän monimutkaisia saumoja jiireissä ja tietysti säärasitukset saattavat kohdistua tuollaisiin rakenteisiin kuluttavammin kuin suoralle pellille - toisaalta jotkut ovat sitäkin mieltä että kattolyhdyt hillitsevät tuulikuormia, mikä sitten on minkäkin tontin tarve tällaiseen? Kuitenkin jos tontilla on hämärää niin tuohan kattolyhty valoa yläkertaan ja jos yläkerrassa on tarkoitus oikeasti tehdä muutakin kuin nukkua, niin valoa tarvitaan kyllä. Parveke kattolyhdyn yhteydessä kärsii tietenkin vesisateista ja lumista ja parvekkeen liittyminen alapuoliseen rakenteeseensa on vaihtoehdosta riippuen epävarma rakennekohta. Jos tekisimme kattolyhdyn ja parvekkeen, tekisimme kattolyhdyn pitkänä niin että se tulee katoksena parvekkeen päälle saakka, vaikka se näyttääkin aika rumalta ja massiiviselta (tässä taas vähän yksi syy, miksi meille ei sitäkään sitten edes tule) Parvekkeenhan saa kyllä halutessaan talon päätyynkin ja siellä se on toimivampi ratkaisu rakenteellisesti mutta ei tuo lisävaloa keskelle yläkertaa. Huollon tarvetta kattolyhty lisää sikäli, että kun tiilikattoa ja huopakattoa (joka voi muuten olla hyvä ratkaisu jos pitää tehdä monimutkaisia muotoja) pitää vahtia ja siivota lehdistä ja neulasista, niin kattolyhdyn liittymäkohtia on vahdittava huolella ja kun niihin tulee vaurioita, ne on nopeasti hoidettava.

        edes jonkinlaista kappalejakoa.
        http://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/tekstinhuolto/tekstin_rakenne/harjoitukset/harjoitukset_tekstin_kappaleet/ harjoittele vaikka tuolla ennenkuin tulet tänne


      • kielipoliisi...
        hyvä ihminen kirjoitti:

        edes jonkinlaista kappalejakoa.
        http://webcgi.oulu.fi/oykk/abc/tekstinhuolto/tekstin_rakenne/harjoitukset/harjoitukset_tekstin_kappaleet/ harjoittele vaikka tuolla ennenkuin tulet tänne

        edes isoa alkukirjainta! Pakko kertoa sulle jotain kyllä tässä vaiheessa. Olen ammatiltani äidinkielenopettaja. Kyllä minä osaan kappalejaon halutessani tehdä - ja muutkin asiakirjoittamisen perusteet on vankasti hallinnassa, jos siltä tuntuu, että niitä haluaa hyödyntää. Näin kun tulee heitettyä läppää täällä epävirallisemmissa konteksteissa niin tekstistä tulee monesti sellaista tajunnanvirtamaista ja minusta se on täällä tyyliin ja kommentoimisen luonteeseen ihan sopivaa. Olen huomannut muutenkin sen, että pahimpia kielipoliiseja ovat yleensä ne, jotka eivät niin valtavan paljon ole tekemisissä kirjoittamisen kanssa. Itse asiassa harva tulee ajatelleeksi, että kaikkein suvaitsevimmin erilaisiin kielen muotoihin ja ihmisten kirjoittamisen kömpelyyteen suhtautuvatkin ne pilkunviilaajina pidetyt äidinkielen opettajat. Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että he näkevät jatkuvasti niin läheltä sen, miten kovasti lukeminen ja kirjoittaminen monelle päänvaivaa tuottaa. Ilmeisesti sinulle tuottaa päänvaivaa vähänkään pidemmän kappaleen lukeminen, mutta älä lannistu, kyllä se siitä, kun jaksat vaan sinnikkäästi harjoitella ( = ei tosissaan, vaan kieli poskessa pistelyä, siltä varalta, jos sinulla sattuu olemaan lukemisen haasteiden lisäksi rivien välistä lukemisen kanssa vaikeuksia). Elämä on. Minulla ainakin. Hanki sinäkin itsellesi jostain, pian.


      • keskustelun aloittajaa
        kielipoliisi... kirjoitti:

        edes isoa alkukirjainta! Pakko kertoa sulle jotain kyllä tässä vaiheessa. Olen ammatiltani äidinkielenopettaja. Kyllä minä osaan kappalejaon halutessani tehdä - ja muutkin asiakirjoittamisen perusteet on vankasti hallinnassa, jos siltä tuntuu, että niitä haluaa hyödyntää. Näin kun tulee heitettyä läppää täällä epävirallisemmissa konteksteissa niin tekstistä tulee monesti sellaista tajunnanvirtamaista ja minusta se on täällä tyyliin ja kommentoimisen luonteeseen ihan sopivaa. Olen huomannut muutenkin sen, että pahimpia kielipoliiseja ovat yleensä ne, jotka eivät niin valtavan paljon ole tekemisissä kirjoittamisen kanssa. Itse asiassa harva tulee ajatelleeksi, että kaikkein suvaitsevimmin erilaisiin kielen muotoihin ja ihmisten kirjoittamisen kömpelyyteen suhtautuvatkin ne pilkunviilaajina pidetyt äidinkielen opettajat. Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että he näkevät jatkuvasti niin läheltä sen, miten kovasti lukeminen ja kirjoittaminen monelle päänvaivaa tuottaa. Ilmeisesti sinulle tuottaa päänvaivaa vähänkään pidemmän kappaleen lukeminen, mutta älä lannistu, kyllä se siitä, kun jaksat vaan sinnikkäästi harjoitella ( = ei tosissaan, vaan kieli poskessa pistelyä, siltä varalta, jos sinulla sattuu olemaan lukemisen haasteiden lisäksi rivien välistä lukemisen kanssa vaikeuksia). Elämä on. Minulla ainakin. Hanki sinäkin itsellesi jostain, pian.

        ei haittaa miten kirjoittaa, kunhan kirjoittaa asiaa ja aiheesta. Kiitos asiaa kirjoittaneille vinkeistä.
        Olemme piirreskelleet pohjapiirrosluonnoksia valmiita malleja apuna käyttäen ja neliöt tehokkaasti hyödyntäen. jätämme erkkerin pois, jos se on niin hankala ja hintaa paljon tuova lisäys. Kunhan ihmiset tulevat kesälomilta, keskustelemme ammattilaisten kanssa. Toivottavasti meillä on varaa hirsitaloon :)


      • Nemiel¨
        kielipoliisi... kirjoitti:

        edes isoa alkukirjainta! Pakko kertoa sulle jotain kyllä tässä vaiheessa. Olen ammatiltani äidinkielenopettaja. Kyllä minä osaan kappalejaon halutessani tehdä - ja muutkin asiakirjoittamisen perusteet on vankasti hallinnassa, jos siltä tuntuu, että niitä haluaa hyödyntää. Näin kun tulee heitettyä läppää täällä epävirallisemmissa konteksteissa niin tekstistä tulee monesti sellaista tajunnanvirtamaista ja minusta se on täällä tyyliin ja kommentoimisen luonteeseen ihan sopivaa. Olen huomannut muutenkin sen, että pahimpia kielipoliiseja ovat yleensä ne, jotka eivät niin valtavan paljon ole tekemisissä kirjoittamisen kanssa. Itse asiassa harva tulee ajatelleeksi, että kaikkein suvaitsevimmin erilaisiin kielen muotoihin ja ihmisten kirjoittamisen kömpelyyteen suhtautuvatkin ne pilkunviilaajina pidetyt äidinkielen opettajat. Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että he näkevät jatkuvasti niin läheltä sen, miten kovasti lukeminen ja kirjoittaminen monelle päänvaivaa tuottaa. Ilmeisesti sinulle tuottaa päänvaivaa vähänkään pidemmän kappaleen lukeminen, mutta älä lannistu, kyllä se siitä, kun jaksat vaan sinnikkäästi harjoitella ( = ei tosissaan, vaan kieli poskessa pistelyä, siltä varalta, jos sinulla sattuu olemaan lukemisen haasteiden lisäksi rivien välistä lukemisen kanssa vaikeuksia). Elämä on. Minulla ainakin. Hanki sinäkin itsellesi jostain, pian.

        vaikka jo aikoja sitten tuo viesti on laitettu. Olen täysin samaa mieltä tuon aiemman "kielipoliisin" kanssa, sain melkein päänsäryn kun yritin tekstiäsi lukea. Kirjoittamistyylisi, jossa on vain YKSI kappale kuvastaa mm. välinpitämättömyyttä lukijoita kohtaan. Haluat vain oksentaa asiasi ulos sen enempiä miettimättä, onko se luettavissa vai ei.Enpä haluaisi joutua sinun äidinkielen tunneillesi.


      • etelänvetelä
        vielä lisää kirjoitti:

        Tuosta Kultalahdesta sen verran, että nomen est omen eli nimi on enne: se oli hinnaston kallein talo muistaakseni kun niitä kuikuilin!

        Missä päin Suomea teillä on tontti? Meidän on Keski-Suomessa, meille tulee talo haja-as. alueelle eli tietää mm. kalliimpaa sähköliittymää, omaa jätevesien käsittelyä, omaa porakaivoa. Tonttimme on erittäin hieno (ainakin tässä vaiheessa se ei ole osoittautunut ongelmalliseksi!): n. puoltoista hehtaaria iso metsäaukko erittäin loiva etelärinne, pohjoisen puolella metsää, isohko maantie menee ohi (ei tarvitse itse pitää tietä auki niin pitkästi) ja hieno järvinäköala, mutta ei rantatontin hintaa. Maaperän pitäisi olla kantavaa. Edelleenkään tämä kaikki ei silti vaikuta budjetin kannalta ilahduttavalta omissa silmissä (eteläsuomalaisten silmissä kyllä kaiketi, mutta kukin valitsee tietenkin itse, missä asuu), vaan kyllä erittäin tarkasti olemme sitä taloamme miettineet pitkän aikaa ja todella tarkasti ollaan syynätty joka ainoo neliö, että missä sitä tilaa tarvitaan ja missä ei. Koin käteväksi sen, että leikkasin tarpeettomista selkeästi piirretyistä talokirjoista tarvitsemiani "esineitä", kuten parisänkyä, kaappeja, wc-pönttöjä jne. ja suunnittelin taloa kymppimillin paperille huone kerrallaan sitä mukaa kun tilaa tarvittiin asumiseen tarvittavalle esineistölle. Tällä tavalla sain jotenkin realistisemman suunnitelman kuin piirtämällä. Sain tällä konstilla karsittua turhia neliöitä yllättävän paljon ja pohjamme on nyt erittäin toimiva ja juuri sellainen kuin itse haluamme ja tontillemme soveltuu. Välillä turhautti, kun olin mielestäni saanut hyvän lopputuloksen, ja mies esittikin poikkeavan näkemyksen jostain asiasta, mutta suunnittelimme malleja niin kauan, että saimme kaikki mahdolliset toivomuksemme toteutettua toimivasti. Meille ei tule kattolyhtyjä ja rakennukseemme tulee neljä nurkkaa eli suorakaiteen mallinen. Tulee kuitenkin lisäksi sitten etupuolelle umpikuisti ja pihan puolelle avokuisti, molemmat tulevat lapekatoilla. Ulkoapäin aika samantyylinen malli on esim. Finnlamellin uutuusmalli KotiOnni163 mutta meillä sisällä tilat tulevat eri tavalla ja umpikuistin ikkunat ovat isompia. Hain visiota myös Vieskan elementin Ajomies-mallin etupuolesta, mutta meille ei tule niin monimutkaista. Meillä ei ole vielä lapsia eikä varmaan kovin montaa tulekaan - aika pitkälle pärjätään alakerralla kaksistaan, yläkerta tehdään ajan kanssa. Sen takia mietitäänkin vielä, miten leveästi yläkertaan tulee hyödynnettävää tilaa. Joka tapauksessa sinne tehdään reservitilaa tulevaisuuden varalle, sillä taloa suunnitellaan todellakin nimenomaan meille itselle ja haaveena olis viihtyä pidemmän aikaa. Työpaikka on itsellä 30 km päässä mutta tiet ovat hyvät. Tonttimme on 2 km päässä kyläkoulusta ja päiväkodista eli pitäis olla toimiva yhtälö pitkällä tähtäimelläkin. Olen itse kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta, mies on syntyperäinen keskisuomalainen. Kun aikanaan muutin tänne opiskelemaan, päätin että alemmas en kyllä muuta ja siitä meinaan pitää kiinni - eikä kauheita paineita ole kyllä muuttaakaan kun täällä lukee eteläsuomalaisten juttuja.

        onko se keskisuomi muka nyt niin pohjosessa. voi voi saatanan hämäläiset!!!!


      • naisopettajaRakentamassa
        kielipoliisi... kirjoitti:

        edes isoa alkukirjainta! Pakko kertoa sulle jotain kyllä tässä vaiheessa. Olen ammatiltani äidinkielenopettaja. Kyllä minä osaan kappalejaon halutessani tehdä - ja muutkin asiakirjoittamisen perusteet on vankasti hallinnassa, jos siltä tuntuu, että niitä haluaa hyödyntää. Näin kun tulee heitettyä läppää täällä epävirallisemmissa konteksteissa niin tekstistä tulee monesti sellaista tajunnanvirtamaista ja minusta se on täällä tyyliin ja kommentoimisen luonteeseen ihan sopivaa. Olen huomannut muutenkin sen, että pahimpia kielipoliiseja ovat yleensä ne, jotka eivät niin valtavan paljon ole tekemisissä kirjoittamisen kanssa. Itse asiassa harva tulee ajatelleeksi, että kaikkein suvaitsevimmin erilaisiin kielen muotoihin ja ihmisten kirjoittamisen kömpelyyteen suhtautuvatkin ne pilkunviilaajina pidetyt äidinkielen opettajat. Tämä johtuu ilmeisesti siitä, että he näkevät jatkuvasti niin läheltä sen, miten kovasti lukeminen ja kirjoittaminen monelle päänvaivaa tuottaa. Ilmeisesti sinulle tuottaa päänvaivaa vähänkään pidemmän kappaleen lukeminen, mutta älä lannistu, kyllä se siitä, kun jaksat vaan sinnikkäästi harjoitella ( = ei tosissaan, vaan kieli poskessa pistelyä, siltä varalta, jos sinulla sattuu olemaan lukemisen haasteiden lisäksi rivien välistä lukemisen kanssa vaikeuksia). Elämä on. Minulla ainakin. Hanki sinäkin itsellesi jostain, pian.

        ottipas kipeästi.


      • Anonyymi
        vielä lisää kirjoitti:

        Tuosta Kultalahdesta sen verran, että nomen est omen eli nimi on enne: se oli hinnaston kallein talo muistaakseni kun niitä kuikuilin!

        Missä päin Suomea teillä on tontti? Meidän on Keski-Suomessa, meille tulee talo haja-as. alueelle eli tietää mm. kalliimpaa sähköliittymää, omaa jätevesien käsittelyä, omaa porakaivoa. Tonttimme on erittäin hieno (ainakin tässä vaiheessa se ei ole osoittautunut ongelmalliseksi!): n. puoltoista hehtaaria iso metsäaukko erittäin loiva etelärinne, pohjoisen puolella metsää, isohko maantie menee ohi (ei tarvitse itse pitää tietä auki niin pitkästi) ja hieno järvinäköala, mutta ei rantatontin hintaa. Maaperän pitäisi olla kantavaa. Edelleenkään tämä kaikki ei silti vaikuta budjetin kannalta ilahduttavalta omissa silmissä (eteläsuomalaisten silmissä kyllä kaiketi, mutta kukin valitsee tietenkin itse, missä asuu), vaan kyllä erittäin tarkasti olemme sitä taloamme miettineet pitkän aikaa ja todella tarkasti ollaan syynätty joka ainoo neliö, että missä sitä tilaa tarvitaan ja missä ei. Koin käteväksi sen, että leikkasin tarpeettomista selkeästi piirretyistä talokirjoista tarvitsemiani "esineitä", kuten parisänkyä, kaappeja, wc-pönttöjä jne. ja suunnittelin taloa kymppimillin paperille huone kerrallaan sitä mukaa kun tilaa tarvittiin asumiseen tarvittavalle esineistölle. Tällä tavalla sain jotenkin realistisemman suunnitelman kuin piirtämällä. Sain tällä konstilla karsittua turhia neliöitä yllättävän paljon ja pohjamme on nyt erittäin toimiva ja juuri sellainen kuin itse haluamme ja tontillemme soveltuu. Välillä turhautti, kun olin mielestäni saanut hyvän lopputuloksen, ja mies esittikin poikkeavan näkemyksen jostain asiasta, mutta suunnittelimme malleja niin kauan, että saimme kaikki mahdolliset toivomuksemme toteutettua toimivasti. Meille ei tule kattolyhtyjä ja rakennukseemme tulee neljä nurkkaa eli suorakaiteen mallinen. Tulee kuitenkin lisäksi sitten etupuolelle umpikuisti ja pihan puolelle avokuisti, molemmat tulevat lapekatoilla. Ulkoapäin aika samantyylinen malli on esim. Finnlamellin uutuusmalli KotiOnni163 mutta meillä sisällä tilat tulevat eri tavalla ja umpikuistin ikkunat ovat isompia. Hain visiota myös Vieskan elementin Ajomies-mallin etupuolesta, mutta meille ei tule niin monimutkaista. Meillä ei ole vielä lapsia eikä varmaan kovin montaa tulekaan - aika pitkälle pärjätään alakerralla kaksistaan, yläkerta tehdään ajan kanssa. Sen takia mietitäänkin vielä, miten leveästi yläkertaan tulee hyödynnettävää tilaa. Joka tapauksessa sinne tehdään reservitilaa tulevaisuuden varalle, sillä taloa suunnitellaan todellakin nimenomaan meille itselle ja haaveena olis viihtyä pidemmän aikaa. Työpaikka on itsellä 30 km päässä mutta tiet ovat hyvät. Tonttimme on 2 km päässä kyläkoulusta ja päiväkodista eli pitäis olla toimiva yhtälö pitkällä tähtäimelläkin. Olen itse kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta, mies on syntyperäinen keskisuomalainen. Kun aikanaan muutin tänne opiskelemaan, päätin että alemmas en kyllä muuta ja siitä meinaan pitää kiinni - eikä kauheita paineita ole kyllä muuttaakaan kun täällä lukee eteläsuomalaisten juttuja.

        #MeeTooKontio


      • Anonyymi
        katsonut Kontion kirjoitti:

        Kimallusta, mutta mietimme miten lapset mahtuvat huoneisiin. Kerrossänky pitäisi huoneiden pienuuden vuoksi olla, mutta ikkunaton puoli seinästä on käsittääkseni vain 1,6m korkea. Kontion Vainioon sängyt mahtuisi, mutta ulko-ovi on talon väärällä puolella tontin kannalta.

        #MeeTooKontio


    • taloasi tilaa!

      Pelkästään huonoja kokemuksia Kontion suunnittelusta, materiaaleista ja toteutuksesta. Toivon joka päivä etten olisi tehnyt tätä "ystävänkauppaa" Kontion kanssa.

      • tarkemmin?

        Milloin kohdallesi tällaista sattui? Mikä meni vikaan? Harkitsemme tosissamme Kontiota, joten olen hyvin kiinnostunut kokemuksestasi.


      • mummonmökki hirrestä,
        tarkemmin? kirjoitti:

        Milloin kohdallesi tällaista sattui? Mikä meni vikaan? Harkitsemme tosissamme Kontiota, joten olen hyvin kiinnostunut kokemuksestasi.

        jonka suunnittelu oli jäänyt Kontiolta pahasti vajaaksi. Tavarankaan laatu ei vastannut odotuksia ja Kontion edustajan suosittelema pystyttäjä osoittautui täydeksi huijariksi. Pistää vieläkin niin vihaksi kun tuli luotetuksi tutun suosittelemaan "valmistajaan". Nyt vain koetan saada byggiksen jotakuinkin valmiiksi omin avuin, mutta aikaa se vie. "Parasta pohjoisen puuta" - just joo, saatanan hötö-honkaa kaikki tyynni. Minä unohtaisin nämä "suoraselkäiset" Lapin lestadiolaiset napapiirin toiselle puolen aivan suosiolla...


      • Anonyymi

        NiinMinäkin
        #MeeTooKontio


    • Jyrki D

      Itse rakensin Kontion aitan ja hirsitalon. Olen ollut erittäin tyytyväinen. Mitään valitettavaa ei ole ollut. Otin aikanaan tarjouksia myös muilta talotehtailta ja pieniltä sahoilta. Tarjousten perusteella en pitänyt Kontiota kalliina. Kannattaa muuten ottaa täyspuuosatoimitus, sillä tavaraa tuli riittävästi ja olivat sitten kätevästi työmaalla. Ei tarvinnut rautakaupassa juosta.

      • olla Kontion

        palkkalistoilla, kun yltiöpositiivisesti nauravaa hymiötä kehtaa Kontion tuotteen yhteyteen laittaa.


      • eiuskovainen

        kontionuskovainenkin puuttuu keskusteluun


    • völjari

      Kontiosta on kokemusta saunamökin verran. Ei mitään suurta härdelliä, tavaraa oli riittävästi, systematiikka hyvä, pakkaukset hyvät, toimitukset ajallaan ja tekninen tuki tavoitttavissa. Hieman koomista oli tietokoneen tekemä vasajako, joka räystään alta katsoen ei ole kaikista esteettisin. Samoin aluskermi palahuovan alle oli yllättäen liimatonta, joten se piti hakata yhtä matkaa palahuovan kanssa, tästä olisi voinut varoittaa etukäteen. Tuulensulkuna oli tervapaperi - kuten useimmilla valmistajilla - joka vaatisi pystytysjärjestystä alhaalta ylöspäin, eikä se onnistu Suomen suvessa, mutta ratkesi hankkimalla itse tervapaperin sijaan 12mm tuulensuojalevyä ja vaneria.

      • kokemusten

        mukaan mitään hyvää löydy Kontiosta. Muuta kuin laskutuksen "täsmällisyys". HIHHULIT HUIJAA!


    • Rakentaja2013

      Unohtakaa Kontio ja ottakaa ennemmin vaikka Kuusamo hirsitalot. Kontion asennusporukan ja vastaavien mielestä puu saa kastua rakennustyömaalla, eikä sitä tarvitse peitellä. Eivät siivoa jälkiään, vaikka sopimuksessa niin lukisikin. Kaikenlisäksi asennus on todella kallis.

      • Hirsiasukas

        Meillä alko taloprojekti joskus 2014 syksyllä. Päädyimme kuusamo hirsitaloon ja ollaan oltu todella tyytyväisiä alusta alkaen. Kontiolta kysyttiin myös tarjousta mutta olimme kuulleet ystäviltämme, että heillä tehdään todella epälaadukasta puuta. Ja muutenkin kontiosta kuullut vaan huonoa..


    • juki6

      Joo, älkää vaan erehtykö Kontioon, Tampereella olevalla toimistolla istuskelee kettu pahimmasta päästä !! > ongelmia tiedossa, alussa niin mukava ja lopussa....

      • Tarvittaessa hankala

        Tässä vasta sorsataan toimittajaa kakkoskesämökille, jotain pientä hirsistä se tulee varmaan olemaan.

        Herra "alussa niin mukava ja lopussa..." ei ole tainnut vielä tavata Euroopan vittumaisinta asiakasta. Jos Kontioon päädytään, haluan ehdottomasti tavata hänet.


      • Anonyymi

        #MeeTooKontio


    • Hyvä Kontio

      Itsellä n. 3 vuotta vanha Kontion lamellihirrestä rakennettu talo, ostettu talotehtaalta katto ja ikkunat/ovet asennettuna. Kaikki pelasi hienosti - tulee kalliimmaksi kuin älsby ja varmaan joitain muitakin elementti-levyrakennetalojakin halvemmalla tekee mutta toisaalta on sitten simppeli seinärakenne ja tukeva. Ei koko sinä heilu jos oven tempasee kiinni, ja minusta rkentaminen sujui nopeasti. Millä oli vielä ilmojen suhteen "tähdet kohdillaan eli koko keväänä kun hommiin alettin ei satanut oikeastaan lainkaan.

      Itsellä valintaan vaikutti myös etten vaan oikein luota noihin nykyisiin 200-300mm paksuihin mineraalivilla - muovisysteeeihin, kun tulee tunne että asuu "vuoratussa muovipussissa". Puutalossa puu tasaa kosteutta jne. Ilmanvuotomittuksessa arvoki tuli 2 ( oletusarvo 4) eli ei näistä tuuli vingu nurkissa vaikka jotkut luuevatkin hirsitalon henguttävyyden sitä tatkoittavan...

    • soikkeli2

      Jep, sanokaa mitä sanotte mutta Tampereen kontioherraan ei ole luottaminen. Käykäähän huviksenne jututtamassa niin kiero totuus paljastuu.

      • tuleva mökkeilijä

        Onko kenelläkään kokemuksia Pekila Oy:stä? Kuulemma pystyttää Pirkanmaan alueella ison osan Kontion mökeistä.


      • valtsu658

        Firma myy urakat eteenpäin virolaisille ja venäläisille. Sen jälkeen vähät välittää työmaan laadusta ja aikatauluista. Kannattaa kiertää kaukaa!


      • kalle_73

      • TarkalleenNäinMeni
        valtsu658 kirjoitti:

        Firma myy urakat eteenpäin virolaisille ja venäläisille. Sen jälkeen vähät välittää työmaan laadusta ja aikatauluista. Kannattaa kiertää kaukaa!

        Meillä Kontio delegoi projektin virolaiselle yritykselle, joka myi projektin edelleen ainakin 8:lle alihankkijalle. Yhtä poikkeusta lukuunottamatta, kaikki yritykset vähät välittivät laadusta. Kaikissa työvaiheissa rakennusvirheitä. Viimeinen ja ainoa kerta.


      • Anonyymi
        valtsu658 kirjoitti:

        Firma myy urakat eteenpäin virolaisille ja venäläisille. Sen jälkeen vähät välittää työmaan laadusta ja aikatauluista. Kannattaa kiertää kaukaa!

        Kyllä


    • harjottelija

      Jyväskylässä oli ainakin reilun oloinen kontio talo kauppias. ootteko laskeneet paljon menee rahaa jos talo paketti maksaa 60000e ja tontti ilmanen! paljon pitäis pankinjohtajalta pyytää lisää?

      • minäpä vain

        Sellainen 270 000egee tulee maksamaan lopullisesti.


    • Kokemusta On

      Osta Kontio, saat valmiiksi sinistyneet märät puutavarat, törkeitä vastauksia asiakaspäälliköltä ja käydä käräjillä ennen kuin saat suurinpiirtein sen mitä olet tilannut.

      • Jyskäläine

        Siispä osta kuusamo hirsitaloilta mitä ikinä tarvitsetkin. Meillä mennyt kaikki projektit hyvin täällä jyväskylässä. Ollaan todella tyytyväisiä hirsirakennuksiimme:)


    • Tsemppiä kaivataan

      Olen ajatellut rakennuttaa Kontio hirsitalon,josta olen kuullut pelkkää hyvää?!
      Nyt alkoi jo vähän hirvittämään,kun keskustelua kahlasin..Myyjä vaikuttaa täällä Jyväskylässä ihan asialliselle miehelle.
      Tiedän kyllä,että jos paketin hinta on 70 000,se pitää kertoa kolmella ennen kuin on vamista...eikä siinä mitään,jos muuten homma toimii.
      Syöte taloista en ole edes kuullut? Eikös Honkarakenteella mene aika huonosti?
      Kuusamo talojen myyjä ei ainakaan ollut millään lailla vakuuttava.Mammutti taloista olen kuullut negatiivisia kommentteja,joten olen yrittänyt olla aiheesta kuulolla.
      Tontti on ostettu ja hieno onkin,mutta tällai kun yh äippänä lähtee rakennuttamaan,niin kyllä kaikki hyvät neuvot on kalliit :)) Niitä odotellessa...

      • Kaikkitoimii

        Finnlamelli on paras :)


      • ulosottomies

        Kaikilla rakennusalan toimittajilla, ja tekijöillä, menee huonosti, markkinat ovat supistuneet monta vuotta peräkkäin.


    • rakentaja lissu

      Hei!

      Meillä tulee tänne Pohjois- Suomeen Kontion lamellihirsitalo 140m2.

      Talo on itse asiassa kohta valmis. Kontion jättitoimitus paksua lamellihirtta tontille tuotuna, ei tosin asennettuna, se tehtiin itse.
      Kaikki puutavara ja muukin tavara (ikkunat, ovet, kattopellit, yms) ovat olleet hyvää tavaraa, ei kyllä ole tähän mennessä ollut mitään valittamista. Jättitoimitukseen tosin kuuluu meillä kalusteet, joihin muutoksia ollaan tehty ja se muutoksen hinta tietenkin maksetaan suoraan muutoksen tehneen firmaan. Nyt jos saisin valita uudelleen, niin en ottaisi kalusteita ollenkaan vaan ostaisin ne erikseen. Tämä siksi, että se tekee hinnoista vertailukelpoisia.

      Meilä ei kyllä toimitusten kanssa ole ollut mitään ongelmia, päinvastoin! Voin kyllä suositella enkä ole kyllä edes talotehtaalla töissäkään.

    • JiiKoolinki

      Täällä pirkanmaalla kannattaa kontio unohtaa ja katsoa muita toimittajia. Mikään ei pidä paikkaansa, kaikesta yritetään rahastaa lisää, ryssät kokoaa pekila rahastaa.

      • Pahastipetetty

        Kontion kanssa homma vielä jotenkin toimii, mutta kokemuksesta viisastuneena se Pekila Oy kannattaa kiertää ja kaukaa. Sovitut asiat eivät pitäneet, tehtiin kantavia rakenteita piirustusten vastaisesti, virheet jätettiin korjaamatta ja lopuksi vielä urakka jäi kesken. Valmistuminen myöhästyi yli vuodella. Pekilan virheiden korjaus ja urakan loppuun saattaminen tuli maksamaan saman lisää kuin mitä alkuperäinen urakkasumma oli. Korvauksia Pekilalta on turha hakea, firma kun lienee käytännössä tyhjä.


    • Totuusontoinen

      Jos ei saa avaimet käteen yhdellä sopimuksella niin kannattaa välttää.
      Hirsitalon normaali budjetin ylitys 50-70 t€

    • jolukenutenostanut

      lue ketju "vältä kontiotuotetta".

      • Anonyymi

        #MeeTooKontio


    • Tyytyväinen2017

      Avaimet käteen, mutta muutoauto piti itse tilata, se ei Kontiolle kuulunut.

    • Itseedustajako

      Hah hah, tämän ketjun paras myyntipuhe. Vai että piti muuttoauto vain tilata. Edustaja itsekö siellä kirjoittelee asiakkaita odotellessa?

      Meillä ei jäänyt Kontiolta jäljelle kuin läpikastunut omakotitalon runko, monisivuinen lista rakennusvirheistä, älyttömästi omaa aikaa ja rahaa niiden mokien korjaamiseen ja ääretön v_____s.

      • Anonyymi

        Kontio on eprehellinen .Aikataulo hinta lastu.
        Olen maksanut 400t 370t talosta 1/2 valmiina 28 kk odottananit.

        Ei mitään kehuttavaa.


    • Anonyymi

      #MeeTooKontio

    • Anonyymi

      Meillä kontio talo ja ihan paska.. yleensäkin hirsi talo on ihan paska hirveet vok arvot pelkkää sana helinää että hyvä sisäilma liima hirsi nostaa päästöjä iso pettymys tää meijän talo..

      • Anonyymi

        Vok arvoja nostaa varmaankin sisäpintojen käsittely väärillä aineilla, hirsi tai sen liima ei sitä tee.


    • Anonyymi

      rakennettiin kouvolaan kontion talo.suunnittelu aivan perseestä ikkunat 10 cm liian matalalla.hirsi panelit aivan paskaa asuttu 4 kk panelit pontista osa pois.ja muuten tänä päivänä ei toimi mikään.voiton tavottelu liian isoa.kukaan ei halua ottaa vastuuta mistään

    • Anonyymi

      Meillä Kotio hirsitalo, rantasauna ja autotalli. Kaikki hyvää laatu kohtuuhintaan. Tietysti kannattaa valita hyvä rakentaja/kirvesmiesporukka. Meillä onnistuttiin molemissa.

    • Anonyymi

      Meillä talo, rantasauna ja autotalli Kontio painumatonta hirttä. Rakentajavalintakin meni nappiin, joten saimme ihanan ja laadukkaan kokonaisuuden kohtuuhinnalla. Ennen hankintaa vertasimme hintaa ja laatua Honkarakenteeseen ja totesimme, että laatu samaa tasoa mutta Honka huomattavsti kalliimpi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3069
    3. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3065
    4. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3064
    5. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3064
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3060
    7. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    8. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    9. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3054
    Aihe