Mitä tapahtui IT-kuplassa vuonna 2000?

Random Walker

Hex-yleisindeksi oli 5 565 pistettä 30.12 vuonna 1998. Edellisen vuoden viimeisen päivän noteerauksesta indeksi oli jo noussut 2 263 pistettä, mutta tulossa oli vielä jotain paljon suurempaa. Härkä oli vasta pääsemässä irti. Vuoden 1999 lopussa HEX-indeksi näyttikin jo sellaisia lukemia, joita kukaan ei vielä vuonna 1998 olisi voinut edes kuvitella. Lukema 14 579 pistettä tarkoitti 162 % vuotuista arvonnousua osakesijoituksille keskimäärin. Bull-markkinan huippu nähtiin 2.5.2000, kun yleisindeksi komeili lukemaa 18 331. Osakekurssit olivat siis nousseet vuoden 1998 päätöslukemista huimaavat 229 %. Tämä kaikki oli tapahtunut vajaassa puolessatoista vuodessa.
   Jälkiviisaana on aina hyvä olla arvostelemassa sijoittajien käyttäytymistä. Yhtä nopeasti kuin härkä oli ilmestynyt markkinoille ajaen osakekurssit nousuun, astui karhu toukokuussa 2000 esiin ja puhkaisi kuplan, johon sijoittajat yksi toisensa jälkeen olivat ajaneet. Vuoden 2000 lopussa indeksilukema oli enää 13 034 ja vuotta myöhemmin vain 8 805 pistettä. Tämäkään ei ollut karhulle vielä tarpeeksi vaan vuoden 2002 päätösnoteerauksessa kurssit olivat laskeneet samalle tasolle kuin mistä kupla lähti kiihtyvällä vauhdilla paisumaan vuonna 1998. HEX-yleisindeksi näytti 5 775 pistettä. Tätä kirjoittaessani 30.1.2003 luottamus talouteen tuntuu olevan mennyttä, mutta toisaalta indeksilukema 5 334 houkuttelee alhaisuudellaan pitkän tähtäimen sijoittajia astumaan taas markkinoille.
   Kuplan syistä on esitetty lukuisia eri versioita. Psykologisten tekijöiden vaikutuksella on suuri rooli. Vaikka osakkeiden hinnat rationaalisen sijoittajan mielestä näyttäisivätkin täysin järjettömiltä yritysten todellisiin fundamentteihin nähden, saa markkinoiden yleinen positiivinen ilmapiiri ja spekulatiivinen lyhyen aikavälin voitontavoittelu sijoittajat käyttäytymään osakekursseja nostavalla tavalla. Markkinoilla eivät päde enää tehokkaiden markkinoiden lait, jolloin tuoton ja riskin pitäisi olla aina tasapainossa. Markkinoilla on mahdollista saavuttaa huimia tuottoja pienellä riskillä. Sijoittajat seuraavat tiiviisti muiden käyttäytymistä ja toimivat matkimalla toisia. Voidaan puhua koherentista markkinatilanteesta.
   Yleisenä kummastelun aiheena on ollut, miksi osakkeiden hinnat kohosivat paljon suuremmalla nopeudella kuin yritysten kasvulukemat antoivat odottaa. Puhutaan, että kurssit irtautuivat reaalitaloudesta. Mutta asian hieman syvällisempi tarkastelu osoittaa, että koko kupla onkin selitettävissä järkiperäisillä seikoilla. On vain ymmärrettävä, että osakkeiden hintatasoon vaikuttavat muutkin rationaaliset tekijät kuin yritysten kasvuvauhti. Koherentin markkinan vallitessa riskitaso on alhainen. Buumissa jokainen yritys tuntuu menestyvän eikä tappionvaaraa juurikaan ole. Tästä syystä sijoittajien yrityksille asettamat riskipreemiot pienenevät. Tämä oleellinen havainto selittää hyvin pitkälti sen mikä todellisuudessa oli koko IT-kuplan taustalla. Seuraavassa on osoitettu yksinkertaisen matematiikan avulla miksi kurssit nousivat 1990-luvun lopulla niin suunnattomasti.

Ns. Gordonin mallin mukaan osakkeen hinta muodostuu seuraavasti:    

P0 = D1/(r-g)


missä
r = sijoittajan tuottovaatimus (riskitön korko riskipreemio)
g = osinkojen ennustettu kasvunopeus
D1 = maksettu osinko hetkellä 1


Sovelletaan mallia yleisellä tasolla siten, että P0 kuvaa HEX-indeksin pistelukua. Sijoitetaan 30.12.1998 ollut pisteluku 5 565 kaavaan. Tuolloin riskittömän koron ja riskipreemion (joka tuolloin oli vielä melko korkea) muodostama sijoittajien tuottovaatimus oli noin 12%. Yritysten kasvuvauhtina (osinkojen kasvunopeus) voidaan pitää noin 5% (mikä se on ollut kautta historian). Ratkaistaan osinkojen D1 suuruus (kuvaa koko markkinoita yhteensä).

D1 = 5565 x (0,12-0,05) = 389,55

1990-luvun loppua kohti edetessä vallitsevan ilmapiirin ja taloudellisen tilanteen johdosta riskipreemiot alkoivat laskea. Tästä syystä sijoittajien tuottovaatimus laski noin 7%:iin. Kun sijoitamme uuden tuottovaatimuksen ja edellä lasketut osingot Gordonin malliin pitäen yritysten kasvuvauhdin edelleen 5%:ssa, saamme uudeksi HEX-indeksin pisteluvuksi:

P0 = 389,55 / (0,07-0,05) = 19 477,5

Pisteluku on hyvin lähellä 2.5.2000 vallinnutta huippua 18 331. Teoriassa kyse ei siis välttämättä ollutkaan mistään kollektiivisesta harhasta. Osakkeista todella kannatti maksaa huimia summia, mutta tällöin oli tyydyttävä vain 7% vuosituottoon, mikä sen hetken vallitsevaan riskitasoon nähden olikin varsin perusteltu vaatimus.

3

767

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Totuuden Torvi

      Mielestäni olemme myös laskeutuneet tasolle, jolla ostokset pitkään salkkuun ovat perusteltuja. Myös lyhyellä tähtäimellä on markkinoilla selvä nousuilmapiiri ainakin jouluun saakka.

      Olen hyvin yksinkertaisilla laskelmilla selvittänyt tietoturvaosakkeiden hintatasoa vertaamalla yhtiön markkina-arvoa liikevaihtoon, tulokseen, taseen loppusummaan ja omaan pääomaan/osake. Velan määrää olen myös arvioinut silmäilemällä tasetta. Mielestäni Stonesoft on markkina-arvoltaan selkeästi edullisin ja paras sijoituskohde tietoturva-alalla. Tase on selvästi korkeampi kuin markkina-arvo. Liikevaihtoa on eniten sijoitettua euroa kohden. Kilpailijat F-Secure ja SSH ovat selkeästi kalliimpia taseeseen ja liikevaihtoon verrattuna. Stonesoftin oma pääoma on kirkkaasti muita parempi. Tulos on Stonesoftilla vielä muita heikompi, mutta voimakas tuloksen heilahtelu on tyypillistä näille yhtiöille vaikeina aikoina. Stonesoft on selkeästi joukon edullisin. Uusi StoneGate tuoteperhe lupaa hyvää tulevaisuutta Stonesoftille.

      Mitä mieltä olet käyttämistäni laskentamalleista? Näillä on mielestäni helppo arvioida karkeasti yhtiöiden hintatasoa. Jo tällä tarkkuudella kykenee erottamaan monet jyvät akanoista.

      Arvoisat palstan lukijat! Maksakaa 20e tilille 313130-01927375! Saatte hyviä vihjeitä! Nyt ostoon: TJ Group, TeliaSonera, Stonesoft. Kiitos!

      • Jätkä

        maksaa että lopetat tuon?


      • mutsisonhoro

        sinä olet pelle


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      141
      10255
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      53
      2944
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      205
      2784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2107
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1858
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1679
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1577
    8. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1576
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1358
    Aihe