Englannin puhuminen

neiti-ihminen

Hei

Onko kellään ollut vastaavaa ongelmaa: Mä jännitän aivan sikana englannin puhumista. Ei tuo kielitaito aivan surkea ole ainakaan kirjoittamisen osalta, mutta puhumistilanteissa menee pasmat sekaisin. Mä haluaisin jotenkin oppia paremmin sitä puhumaan ja jännittämään vähemmän, olisiko mitään niksiä miten pääsisin asiassa eteenpäin. Olen yliopisto-opiskelija, ja mielessä on ollut myös opintopsykologin puoleen kääntyminen...

14

7494

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • telkkaria katsomalla....

      Yleensä puhumista helpottaa, jos kuulee kieltä puhuttavan: katsele, jos mahdollista, noita Suomen TV:ssä näkyviä brittisarjoja, ja koeta toistella noita lauseita ääneen, kun kukaan ei ole kuulemassa. Huomaat yllättävän nopeasti, kuinka kieli taipuu. Yliopisto-opiskelijana sulla on taustalla lukio-opinnot ja mahtava sanavarasto, ei kun käyttämään. Omista lukio-opinnoistani on yli 20 v mutta matkoilla koetan puhua englantia (tai ruotsia) niin paljon kuin mahdollista, ja ihan sujuvasti pärjään.

    • mipukka

      Oletko koskaan puhunut englantia silleen oikein kunnolla kasvotusten ulkomaalaisten ihmisten kanssa? jos siihen on mahdollisuus, niin tottakai sellainen harjoitus on parasta. Voisit myös hankkia internetistä ulkomaalaisen kaverin tai kavereita joiden kanssa chattailla vaikkapa mikrofonin kautta. :) Ja lausumista ja sellaista sujuvaa englantia oppii kun lukee ääneen englanninkielisiä lehtiä/kirjoja tai mitä vain. Plus vielä,tämä kuulostaa hullulta mutta kun olet yksin kotona tai vaikka lenkillä niin höpöttele yksiksesi englanniksi. :)

    • lomallaa

      ulkomailla, niin huomaat että pärjäät.

    • ap.

      hyvistä vinkeistä :) Tulikin sellaisia joita kokeilen käytännössä.

    • Jo "parantunut"

      Itse kammosin ylä-asteella ja lukiossa englannin puhumista yli kaiken, siis lähes sairaalloisella tavalla ("kiitos" varmaan ala-asteen veemäisen opettajan, joka pilkkasi oppilaiden virheitä, ja josta jäi inhottavat muistot).

      En vapaaehtoisesti tunnilla suutani avannut koskaan, ja jos opettaja pakotti, niin änkytin ja äänsin aivan päin helvettiä, kun jännitti niin kovasti. Muuten tykkäsin todella paljon englannin kielestä, olin aina tykännyt. Kokeista sain aina täysiä kymppejä, ja lukion kolmannella opettaja syksyn puolessavälissä erään tunnin jälkeen sanoi minulle että hänellä on tosi vaikea tilanne, kun minulle pitäisi antaa 10 kurssista, mutta minkäänlaista tuntiaktiivisuutta ei ole, ja että minun on pakko alkaa puhua. No en alkanut, mutta kympin sain silti, kun kaikki kokeet olivat 10. Kirjoitin sitten myös laudaturin.

      Lukion jälkeen pidin muutaman välivuoden ja olin töissä kodinhoitajana eräässä perheessä, jossa myös asuin. Eräänä päivänä syksyllä perheen rouva sanoi minulle, että aikoo ilmoittautua kansalaisopiston ranskan kielen kurssille, ja kiinnostaisiko minua mikään kurssi, pääsisin hänen kyydissään ilmoittautumaan? No en päässyt siitä tilanteesta kiemurtelemaan irti, ja niin menin hänen mukaansa ja ilmoittauduin englannin kielen keskustelukurssille (!).

      Kurssin alkamispäivän lähestyessä olin niin paniikissa että päivää ennen ihan tosissani mietin, miten saisin murrettua esim. ranteen tms. niin että voisin olla menemättä. Kas kun perheen rouva tiesi minä päivänä kurssi on, ja oli jo pari päivää aiemmin sanonut että sitten torstai-iltana sinun pitää huolehtia että pääset ajoissa lähtemään illalla, että ehdit kurssille. Jos ei olisi ollut tuota ulkopuolista "pakkoa" niin en tietenkään olisi mennyt.

      No menin sitten ekalle tunnille aivan paskajäykkänä pelosta ja kauhusta - ja se oli fantastinen kokemus! Luokka oli täynnä aikuisia, ja toisin kuin peruskoulussa/lukiossa, kukaan ei pilkannut toisten virheitä. Opettaja oli britti ja älyttömän mukava ja innostava. Pari tuntia meni kuin siivillä, opettaja osasi johtaa keskustelua hauskasti ja mielenkiintoisesti, ja sai vilkasta keskustelua aikaan. Hän korjasi virheitä ääntämisessä ja sanastossa, mutta sillä lailla nätisti ja ystävällisesti.

      Siitä lähtien kävin jokaisella tunnilla ja niistä tuli melkein viikon odotetuin hetki. Kerta kerralta puhuminen helpottui ja jännitys hävisi.

      Päädyin sitten parin vuoden kuluttua yliopistoon opiskelemaan englantilaista filologiaa. Olin siitä jo lukiossa haaveillut, mutta ajatellut että se on minulle mahdotonta, koska en pysty puhumaan englantia.

      Nyt olen asunut ulkomailla jo 15 vuotta, ja englanti on käytössä työkielenä koko ajan, ja vapaa-ajallakin paljon.

      Joten neuvoni on: pakota itsesi keskustelutunneille! Niitä järjestetään kansalaisopistoissa/työväenopistoissa ympäri Suomea, ja ovat suht. edullisia. Alussa voi olla kamalaa, mutta lähes varmasti helpottaa ajan myötä.

      • ap.

        Tosi hienoa kuulla (lukea), että liiallisesta jännittämisestä voi päästä eroon. Keskustelukurssi kuulostaa kyllä hyvältä!


      • ap.

        Hienoa kuulla että jännityksestä voi päästä eroon. Keskustelukurssi kuulostaa kyllä hyvältä idealta!


      • ap.
        ap. kirjoitti:

        Hienoa kuulla että jännityksestä voi päästä eroon. Keskustelukurssi kuulostaa kyllä hyvältä idealta!

        kahteen kertaan oikein... :P


    • Nimetön

      rohkeasti esim. terapeutille tai ryhmään tai puheenpitokurssille.

      etpä ole yksin.
      tsemppiä,
      t Wilma

    • niiiiiii

      Mulla on ihan sama ongelma, osaan kirjoittaa englanniksi ja ymmärrän myös puhetta hyvin. Mutta puhuminen jännittää niin paljon että saatan mennä ihan lukkoon kun sanonkin jotain, vaikka kuinka yksinkertaista lausetta jonka tiedän osaavani kirjoittaa. Asian on nyt muututtava, sillä sain kutsun työhaastatteluun, joka on englanniksi. Jännittäisi varmaan muutenkin tuo tilanne, mutta nyt haluan selviytyä tuosta haastattelusta ilman liiallista jännittämistä ja noloja tilanteita :)

    • Hevarilumikki

      Itsellä on ollut sama ongelma jo ala-asteelta asti.. Inhoan ja pelkään puhua eri kieltä,varsinkin englantia :( Olen surkea ääntämään ja joskus jos piti lukea joku osa tekstistä luokan kuullen,luin suoraan tekstin niinkuin sanat kirjoitetaan ja aivan järjetön vapina ja ahdistus päällä :( Opettajat ei tuntunu piittaavan tästä ja varsinkin ylä-asteella meidän enkun opettaja oli oikea narttu.. Eli se tiesi,että en osaa ja olen muutenkin hyvin ujo,sain sitten lukea pitkiä värssyjä luokalle ja perus " ei sitä noin äännetä vaan näin. ..." siinä sitten yrittää opettajan kanssa lausua jotain sanaa ja muut nauraa...Arvatkaa jäikö se hermolomalle kun pääsin ylä-asteelta pois... -_-

      Joskus myös sanakokeiden kanssa oli se,kun ne palautettiin niin opettaja ilmoitti ääneen "joo ja tämä koe meni huonosti seuraavilla henkilöillä..." aina mun nimi mukana,oikein alentavaa... Tästä uskon,että olen saanut traumoja.. Edelleen jos jotain täytyisi sanoa tai lukea,en pysty, en kertakaikkiaan pysty.. Joidenkin mielestä tämä kuulostaa varmaan ihan naurettavalta ja tyhmältä,mutta tämä on mulle oikeasti ongelma.

      Minulla todennäköisesti on jokin sosiaalisten tilanteiden pelko ja diagnosoitu ahdistuneisuushäiriö,että se lisää vielä pelkoa,mutta toivon että joskus pääsisin tästä eroon. Ehkä osaisin,jos vaan uskaltaisin yrittää ja avaisin suuni.. :)

    • killikka3

      Itsellä aivan sama ongelma. Osaan kirjoittaa, lukea ja ymmärrän puhetta hyvin, mutta kun itse joutuu puhumaan ääneen niin menee aivan lörinäksi. En tiedä johtuuko jännityksestä vai mistä, mutta kiusallinen vaiva varsinkin kun ollaan isommassa porukassa ja yksi ulkomaalainen on mukana niin puhekieleksi vaihtuu englanti. Siinä vaiheessa minä menen hiljaseksi, vaikka haluasin osallistua keskusteluun. En vain kehtaa nolata itseäni kaikkien edessä.

    • Anonyymi

      Mulla tulee huomenna kouluun eri msista rehtoreita j a mun ja kahden kamun pitää esitellä meidän koulu englanniksi 😬

    • Anonyymi

      Tee niin ja käänny opintopsykologin puoleen.
      Itselläni on ollut sama tilanne että kirjoittaa ja lukea osaan, sekä yksin puhua, mutta jos pitää keskustella niin ei tule mitään, paitsi "muutaman" kaljan jälkeen, mutta ei ole siositeltavaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      335
      2951
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      108
      2230
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1640
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1174
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      72
      1057
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      1003
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      960
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      148
      954
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      852
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      42
      786
    Aihe