Kysymyksiä ulkosuomalaisille!

Asioista kiinnostunut

Moikka te kaikki ulkosuomalaiset!

Haaveilen itse kovasti ulkomaille muutosta, joten haluaisin kysellä teidän kokemuksianne. :)

Missä siis asutte nykyisin? Miten päädyitte asumaan juuri sinne? Oliko työn ja asunnon saaminen helppoa? Miten sopeuduitte? Ikävöittekö Suomea ja voisitteko harkita muuttavanne takaisin? Millainen oli kielitaitonne muuttaessanne?

Tuossa nyt oli osa kysymyksistä, joihin olisi kiva saada vastaus.

Toivottavasti kerrotte "tarinanne"!

18

3118

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KiovanLenny

      Asun Espanjassa nyt viidettä vuotta - ulkomailla 7. vuotta.

      Työn saanti omalta alalta hankalaa mutta kyllä aina jotain hanttihommia löytyi, että pääsi alkuun. Minulla meni noin 3 vuotta kunnes löysin työn mikä on mielekästä ja mistä maksetaan sopiva korvaus menetetystä vapaa-ajasta.

      Mukavan,itsensä näköisen asunnon löytäminen oli hankalaa mutta niin se taitaa olla joka paikassa - Suomessakin.

      Kun käy tarpeaksi usein kotona (2-3 kertaa vuodessa) ei koti-ikävää juuri ole. Alussa oli ehkä sopeutumisen vuoksi enemmän mutta ajan myötä helpottanut.

      Kielitaitoni nolla. Aloitin kielen opiskelun 6kk-1 vuoden asumisen jälkeen. Suosittelen kuitenkin, kielen osaamista jo muuttaessa - helpottaa varmasti kultturishokkia ja sopeutumista.

      Ennen muuttoa ( pysyvä/tilapäinen ) kannattaa ottaa selville mitä asioita pitää ottaa huomioon, esim. työluvan, asumisluvan, verotuksen jne. suhteen.

      Elämä on sarja valintoja sekä luopumisia. Suosittelen kokeilemaan ulkomailla opiskelua ja / tai työskentelyä ... kuka tietää, vaikka jäisit sille tielle.

      Onnea Matkaan,
      KL

    • ja tulin

      tänne lomailun merkeissä, ja rakastuin paikkaan, ja mieheen, ja jäin. Vaikka tänne tulo oli sattumista kiinni, enkä ollut haaveillut asiasta kauan, en ole kaivannut Suomeen ikinä. Kerran olen pitkin hampain käynyt Suomessa, mutta oli heti kiire kotiin. Saunaa ja metsiä ja lunta kaipailen, mutta suomalaisia en. Jos Suomesta katoaisi suomalaiset jonkin epidemian seurauksena, olisin heti valmis muuttamaan takaisin!

      Puhuin englantia sujuvasti, mutta itsetuntoni oli niin huono, etten saanut töitä ennenkuin kolmen vuoden päästä. Nyt teen kuitenkin unelmatöitä, enkä voisi olla onnellisempi työn suhteen. Säästän yhä omaa taloa varten, ja toivon lopulta ostavani sellaisen ennen tämän verovuoden loppua. Ensiasunnon ostajaa avustetaan täällä $14000 summalla, jota ei tarvitse maksaa takaisin.

      • niin toiveesi toteutuu

        sanot: "Jos Suomesta katoaisi suomalaiset jonkin epidemian seurauksena, olisin heti valmis muuttamaan takaisin! "

        Sinun kannaltasi tilanne korjaantuu koko ajan. Entistä suurempi osa suomessa asuvista on noita moniosaaja-uussuomalaisia, jotka hiki hatussa uurastavat rikastuttaakseen suomalaisen kulttuurin paluutasi varten. Kaikissa omistusasunnoissa ja vapaaa-ajan asunnoissa, erityisesti paremmissa sellaisissa, asuu venäläinen mökkiläinen tai liikemies. Joten siitä vaan opiskelemaan somalia ja venäjää, että olet valmis muuttamaan eläkkeelle haaveittesi suomalaisettomaan Suomeen! :D


    • tiger of wales

      Missä siis asutte nykyisin?
      - Suomessa vietin nuoruuteni ja 20 vuotiaana muutin Walesiin, Britteihin.
      Miten päädyitte asumaan juuri sinne?
      - Opiskelupaikka ja elamankumppani molemmat loyty taalta walesista.
      Oliko työn ja asunnon saaminen helppoa?
      -Tyon saaminen on aina helppoa kunhan et vaan laiska oo. Asuntoja taalla on miljoonia tarjolla, tosin hinnat korkealla.
      Miten sopeuduitte?
      - Muutama uneton yo kun tanne muutin. Suomeen oli ikava mutta periks en voinu antaa. Sita kuitenkin alko sopeutumaan ihan hyvin, kunnes ekalla lomalla menin Suomeen ja en ois halunnu lahtee millaan pois. Kylla harmitti helsinki-vantaa lentokentalla kun astuin pois Suomen maaperalta.
      Ikävöittekö Suomea ja voisitteko harkita muuttavanne takaisin?
      - Ikavoin Suomea ja voin muuttaa takasin joissain vaiheessa elamaa. Mutta ei brittilassakaan mitaan vikaa oo.
      Millainen oli kielitaitonne muuttaessanne?
      Kyllahan suomalainen osaa enkkua puhua mutta ne perhanan murteet, niiden kaa oli ongelmia. Walesilaiset on ok mutta ne skotit ja newcastlelaiset, vaikee ymmartaa mita ne sanoo.

      Tuossa nyt oli osa kysymyksistä, joihin olisi kiva saada vastaus.
      -Kiitos.

    • Rohkea rokan syo

      Hei!

      Itse muutin tyon perassa Lontoon lahettyville puolisen vuotta sitten. Kertaakaan en ole kaivannut takaisin Suomeen. Painvastoin, Suomessa tulee ikava tanne, vaikken taalla nyt niin hirvean hyvin viihdykaan (Espanjaan oli aikomus lahtea, mutta se vaihtuikin kosteaan Englantiin ;)).

      Tyo siis oli jo valmiina, asuntokin oli helppo loytaa kun ei liian nirso ollut ja pystyi viimeiset saastonsa laittamaan likoon (siis vuokra-asuntoonkin, asuminen taalla on ihan tuhottoman kallista).

      En edes harkitse Suomeen paluuta, ainakaan ihan heti. Kylla se Espanja pitaa ensin katsastaa ennekuin Suomen suuntaan lahtee palailemaan. Sukulaisille tietenkaan en ole hennonnut sanoa, etta tama ulkomailla asuminen saattaa olla pysyva jarjestely.... Toki jos unelmatyota jostain syysta tuputettaisiin Suomesta, niin voisin miettia, jossain vaiheessa sitten ehka joskus....

      Neuvona annan, mikali mieli halajaa ulkomaille, go for it!! Turha jaada haavelemaan, tee siita totta!

    • neljä vuotta

      "Missä siis asutte nykyisin?"
      - Tallinnan vanhassa kaupungissa

      "Miten päädyitte asumaan juuri sinne?"
      - Yli vuoden harkinnan tulos

      "Oliko työn ja asunnon saaminen helppoa?"
      - Muutin koska perustin Viroon ja Latviaan yritykset. Asunnon saannissa ei ole ollut mitään ongelmia ja nyt tilanne on sillä suunnalla entistä helpompi.

      "Miten sopeuduitte?"
      - Erittäin hyvin, muutin perheenikin tänne.

      "Ikävöittekö Suomea ja voisitteko harkita muuttavanne takaisin?"
      - En ikävöi Suomea, vaan minulla käy turhan usein kuten muillakin ulkosuomalaisilla lyhyestä välimatkasta huolimatta. Kun olen Suomessa jossain muualla kuin mökillä, toisella mökillä tai Lapissa kaipaan sieltä pois.
      Ensimmäisen firman elämässäni perustin Suomen ulkopuolella, aivan kuten toisenkin. Kolmas on tulossa, eikä sekään Suomeen. Nukun yöni hyvin ilman suomalaista mielivaltaisuutta.

      "Millainen oli kielitaitonne muuttaessanne?"
      - Ruotsi, suomi, englanti, vähän saksaa ja jokunen sana espanjaa sekä venäjän aakkoset ja jotain kohteliaisuuksia muilla kielillä. Nyt osaan paremmin kuin välttävästi Viroa.

      Pysyvä muutto ulkomaille on iso askel (ainakin aikuisiässä). Kesätyöt ja muut ovat aivan OK, mutta todellinen muutto ja kotipaikkakunnan vaihto ei ole läpihuutojuttu lähinnä Suomen takia. Suomi tulee verottamaan sinua muuttovuoden sekä sitä kolmea seuraavaa vuotta kaikesta muusta kuin palkkatyöstä, olettaen että et juurikaan käy Suomessa. Muuten Suomi verottaa palkankin. Mitään etuja kuten sairaanhoitoa tai eläkettä Suomi ei tarjoa veronkannon vastineeksi. Ns. edut loppuvat samalla kun muuttoilmoitus on jätetty vanhan kotipaikkakuntasi maistraattiin.

      Ulkopuolelta katseltaessa tulee valitettavasti siihen tulokseen että Suomi ei juuri houkuta. Ensin Suomeen suhtautuu suorastaan vihamielisesti ja sen jälkeen mieluiten unohtaa koko asian. Vertailusta ei ole minulle mitään hyötyä ja Suomessa asuvat ovat kai sitten tyytyväisiä Suomeen vaikka asia ei aina kuulosta siltä. Minulla on Suomessa paljon hyviä ystäviä, tuttavia sekä sukulaisia joiden vuoksi käyn aivan mielellään Suomessa. Heti kun törmään siihen muuhun suomalaisuuteen alkaa välitön kaipuu pois Suomesta. Suomessa valitettavasti törmää siihen suomalaisuuteen nykyään mökeilläkin. Taitaa ihmisillä olla liian vähän tehtävää siellä Suomessa kun kaikista mitättömistä asioista pitää jatkuvasti vääntää.
      Yritän olla ajattelematta koko asiaa, sillä minulla on hyvä olla täällä.
      Voi olla että matka joskus jatkuu, mutta se on etelään.

      • Skandinaavinen

        Muutin Tukholmaan vähän yli parikymppisenä vuonna -95 ja syynä lähtöön oli lähinnä se, että silloinen muijani paljastui kunnon hutsuksi, joka hässi selkäni takana varmaan puolea sen pikkukylän miehistä, jossa silloin asuin. En yksinkertaisesti enää kehdannut jäädä asumaan sinne. Hyppäsin ruotsinlaivaan ja alunperin tarkoituksenani oli edelleen hypätä kaiteen yli jossain Ahvenanmerelle talviseen mereen, mutta kännispäissäni sammuin jo ennen Airiston selkää jonnekin käytävälle ja laivapoliisi raahasi minut Viking Linen putkaan. Tukholmassa minut sitten heitettiin laivasta ulos ja toivotettiin tervemenoa epätöivottuna henkilönä takaisin laivaan.
        Kävelin räntäsateessa T-Centraaliin kahville ja tein tilannearvion, joka näytti lohduttomalta: Ei kämppää- tai olihan meillä sen muijan kanssa yhteinen vuokraluukku, mutta ei huvittanut enää lähteä sinne edes vaatimaan osinkoja omaisuudesta. Eipä siellä kyllä ollutkaan mitään arvokasta; halpa mäntyparisänky ja joku lastulevykirjahylly. MustavalkoTV ja mielessä kävi se vanha Hiace, mutta siitäkin oli katsastus ummessa, että vitut siitä. Auto oli sitäpaitsi muijan nimissä, että pitäkööt romun. Ei ollut työtä, sillä olin ollut monta päivää pois silloisesta vakkariduunistani ilmoittamatta mitään työmaalle. Joten sen työn saattoi unohtaa. Toisaalta ei tehnyt edes mieli ajatella paluuta koko työpaikkaan, sillä varmaan joku niistäkin miehistä nauroi selkäni takana miten oli jölkytellyt muijaani. Koko omaisuuteni oli selkärepussa ja reilu tuhat markkaa taskussa, jotka vaihdoin rahanvaihtopisteessä kruunuiksi.
        Ensimmäisen aamupäiväni ulkomailla (kai Ruotsikin voidaan sellaiseksi laskea) vietin kävelemällä yhtä katua alas ja toista ylös. Yritin ajatella asioita positiivisesti. Minulla oli sentään jotain sellaista millä päästä eteenpäin. Oli puusepän ammattitaito ja oletin, että Ruotsista saattaa löytyä joku bolag, joka ottaa töihin. Tukholma näytti siinä mielessä isommalta kylältä kuin se keskisuomalainen käpykylä, jossa puusepän työpaikkaa jonotettiin vuosikausia siihen ainoaan puusepän liikkeeseen siltikään saamatta takuita pääseekö sinne koskaan töihin. Lähdin siis siitä, että työtä on saatava, jos meinaa elää. Lisäksi olin päättänyt siirtää sen itsemurhahomman ainakin myöhemmäksi. Sitä asiaa voisi katsoa sitten myöhemmin, jos siltä tuntuu.
        Seuraava asia mielessäni kävi kielitaito. Luotin kuitenkin peruskoulun pakkoruotsiin ja amiksessa annettuihin lisätunteihin, joten päätin, että näillä eväillä mennään. Tai siis tällä kielitaidolla.
        No sitten Vasastanissa eteeni tuli yksityinen vuokra-asunnonvälitysfirma ja mietin asiaa. Tarvin asunnon. Ensin yritin perussuomalaista asennetta, että sieltä mitään saa, varsinkaan meikäläinen. Poltin tupakin ja kävelin firmaan sisään. Ällistyin henkilökunnan asennetta. Silloin piti muuttaa omaakin asennetta. Kerroin henkilökunnalle tarpeeni halpaan vuokra-asuntoon. Ei väliä mistä eikä tarvinnut olla tammiparkettia kunhan oli vain lämmin paikka, jossa asua. Nuori nainen kuunteli asiani, pyysi minua käymään kahvilla ja tulemaan tunnin päästä uudestaan. Sitä ennen hän hienovaraisesti otti välityspalkkion muutama sata kruunua. Ensin luulin, että sinne meni nekin rahat, mutta takaisintullessani nainen oli hoitanut asian. Hänellä oli tarjota minulle muutama asunto. Uskokaa tai älkää niin hän jopa soitti asunnonomistajalle, koska arvelin oman kielitaitoni niin surkeaksi puhelimessa, että homma kaatuisi siihen. Asunnonvälittäjä siis teki sen työn mikä kuului hänen toimeenkuvaan. Hän hommasi minulle asunnon. Sen jälkeen menin tunnelbanalla katsomaan asuntoa, joka oli pieni kellarikämppä keittokomerolla ja suihkulla. Vuokraisäntä ei halunnut mitään kymppitonnien takuita vaan pelkästään loppukuun vuokran etukäteen. Sopimus oli suullinen, asun niin kauan kuin haluan ja vuokra aina etukäteen kuun alussa.
        Siinä ei ollut siis mitään sen kummempaa kuin että asettua taloksi. Kämpän kalustukseen kuului sänky ja kirjoituspöytä ja jakkara. Keittiöön oli joku jättänyt kertakäyttöastioita.
        Oli jumalauta kuulkaa onnellinen olo kun sinä iltana kävin nukkumaan. Vedin talvitakin tyynyksi ja kauluspaidan peitoksi ja kun kävin pihalla vielä polttelemassa tupakan niin Tukholman valot loisti paljon kirkkaammin kuin suomessa sen saatanan käpykylän puolihimmeät liikennevalot, missä paloi punainen yötäpäivää oli liikennettä tai ei.
        Sitten tutustuin viikon verran kartan avulla kaupunkiin ja etsin teollisuusalueilta puusepän verstaita. Parissa ensimmäisessä paikassa meni kieli solmuun jo kielitaidottomuuden takia, että työn sai unohtaa, mutta sitten yksi Svenssoni päätti ottaa minut töihin. Hän oli sitä mieltä, että osaan hommani eikä hänen mielestään jossain kapulan sorvaamisessa tarvi niin paljon ruotsia jos kerran piirustuksia osaa lukea. Työnantajani sitten opasti minua monessa käytännön asiassa kuten miten hommaan ruotsalaisen sosiaaliturvatunnuksen, pankkitilin yms. Uskomatonta joidenkin mielestä, mutta ensimmäisen viikon jälkeen sain förskottia vuokranmaksuun ja siitä se elämä lähti liikkeelle.
        Kielen opin pikkuhiljaa, mutta ilman peruskoulun pakkoruotsia siitä ei olisi tullut mitään. Tai sanotaanko nyt niin, että peruskouluruotsista oli suuri apu, ettei ihan alkeista tarvinnut aloittaa.

        OLen nyt siis asunut ulkomailla reilut kymmenen vuotta. Olin tuossa puljussa töissä, mihin aluksi menin niin nelisen vuotta. Sen jälkeen olen tehnyt ko. firmalle alihankinta- asennuksia Kööpenhaminassa, Oslossa, Norjan tuntureilla ja hiihtokeskuksissa ja nyt taas tammikuussa lähden Bergeniin keikalle, joka kestää vähintään ensi kesään asti. Kerran kieltäydyin keikasta kun se olisi ollut Suomeen, sillä minulla ei ole sinne mitään kaipuuta. Tottakai käyn morjenstaan äitimuoria sillointällöin ns. kotisuomessa, mutta eipä minulla sinne ole muuta ikävää. Viimeksi kun kesällä kävin Suomessa ja ajelin niillä nurkilla, missä asustelin silloin ennenkuin lähdin maailmalle, niin tuli tyytyväinen olo. Että olinpa helvetin viisas kun älysin lähteä sieltä persesilmästä ja nöyränä poikana kiitin sitäkin exääni uskottomuudesta. Nyt sitä joutuisi pahimmassa tapauksessa elättämään jotain äpärälapsikatrasta ja elämä olisi surkeaa juoksemista sosiaalista toiseen ferkkarit jalassa jollain ikivanhalla tojotanritsalla ajaen työpaikasta tietoakaan.

        Terv. Tilittäjä


      • olet löytänyt
        Skandinaavinen kirjoitti:

        Muutin Tukholmaan vähän yli parikymppisenä vuonna -95 ja syynä lähtöön oli lähinnä se, että silloinen muijani paljastui kunnon hutsuksi, joka hässi selkäni takana varmaan puolea sen pikkukylän miehistä, jossa silloin asuin. En yksinkertaisesti enää kehdannut jäädä asumaan sinne. Hyppäsin ruotsinlaivaan ja alunperin tarkoituksenani oli edelleen hypätä kaiteen yli jossain Ahvenanmerelle talviseen mereen, mutta kännispäissäni sammuin jo ennen Airiston selkää jonnekin käytävälle ja laivapoliisi raahasi minut Viking Linen putkaan. Tukholmassa minut sitten heitettiin laivasta ulos ja toivotettiin tervemenoa epätöivottuna henkilönä takaisin laivaan.
        Kävelin räntäsateessa T-Centraaliin kahville ja tein tilannearvion, joka näytti lohduttomalta: Ei kämppää- tai olihan meillä sen muijan kanssa yhteinen vuokraluukku, mutta ei huvittanut enää lähteä sinne edes vaatimaan osinkoja omaisuudesta. Eipä siellä kyllä ollutkaan mitään arvokasta; halpa mäntyparisänky ja joku lastulevykirjahylly. MustavalkoTV ja mielessä kävi se vanha Hiace, mutta siitäkin oli katsastus ummessa, että vitut siitä. Auto oli sitäpaitsi muijan nimissä, että pitäkööt romun. Ei ollut työtä, sillä olin ollut monta päivää pois silloisesta vakkariduunistani ilmoittamatta mitään työmaalle. Joten sen työn saattoi unohtaa. Toisaalta ei tehnyt edes mieli ajatella paluuta koko työpaikkaan, sillä varmaan joku niistäkin miehistä nauroi selkäni takana miten oli jölkytellyt muijaani. Koko omaisuuteni oli selkärepussa ja reilu tuhat markkaa taskussa, jotka vaihdoin rahanvaihtopisteessä kruunuiksi.
        Ensimmäisen aamupäiväni ulkomailla (kai Ruotsikin voidaan sellaiseksi laskea) vietin kävelemällä yhtä katua alas ja toista ylös. Yritin ajatella asioita positiivisesti. Minulla oli sentään jotain sellaista millä päästä eteenpäin. Oli puusepän ammattitaito ja oletin, että Ruotsista saattaa löytyä joku bolag, joka ottaa töihin. Tukholma näytti siinä mielessä isommalta kylältä kuin se keskisuomalainen käpykylä, jossa puusepän työpaikkaa jonotettiin vuosikausia siihen ainoaan puusepän liikkeeseen siltikään saamatta takuita pääseekö sinne koskaan töihin. Lähdin siis siitä, että työtä on saatava, jos meinaa elää. Lisäksi olin päättänyt siirtää sen itsemurhahomman ainakin myöhemmäksi. Sitä asiaa voisi katsoa sitten myöhemmin, jos siltä tuntuu.
        Seuraava asia mielessäni kävi kielitaito. Luotin kuitenkin peruskoulun pakkoruotsiin ja amiksessa annettuihin lisätunteihin, joten päätin, että näillä eväillä mennään. Tai siis tällä kielitaidolla.
        No sitten Vasastanissa eteeni tuli yksityinen vuokra-asunnonvälitysfirma ja mietin asiaa. Tarvin asunnon. Ensin yritin perussuomalaista asennetta, että sieltä mitään saa, varsinkaan meikäläinen. Poltin tupakin ja kävelin firmaan sisään. Ällistyin henkilökunnan asennetta. Silloin piti muuttaa omaakin asennetta. Kerroin henkilökunnalle tarpeeni halpaan vuokra-asuntoon. Ei väliä mistä eikä tarvinnut olla tammiparkettia kunhan oli vain lämmin paikka, jossa asua. Nuori nainen kuunteli asiani, pyysi minua käymään kahvilla ja tulemaan tunnin päästä uudestaan. Sitä ennen hän hienovaraisesti otti välityspalkkion muutama sata kruunua. Ensin luulin, että sinne meni nekin rahat, mutta takaisintullessani nainen oli hoitanut asian. Hänellä oli tarjota minulle muutama asunto. Uskokaa tai älkää niin hän jopa soitti asunnonomistajalle, koska arvelin oman kielitaitoni niin surkeaksi puhelimessa, että homma kaatuisi siihen. Asunnonvälittäjä siis teki sen työn mikä kuului hänen toimeenkuvaan. Hän hommasi minulle asunnon. Sen jälkeen menin tunnelbanalla katsomaan asuntoa, joka oli pieni kellarikämppä keittokomerolla ja suihkulla. Vuokraisäntä ei halunnut mitään kymppitonnien takuita vaan pelkästään loppukuun vuokran etukäteen. Sopimus oli suullinen, asun niin kauan kuin haluan ja vuokra aina etukäteen kuun alussa.
        Siinä ei ollut siis mitään sen kummempaa kuin että asettua taloksi. Kämpän kalustukseen kuului sänky ja kirjoituspöytä ja jakkara. Keittiöön oli joku jättänyt kertakäyttöastioita.
        Oli jumalauta kuulkaa onnellinen olo kun sinä iltana kävin nukkumaan. Vedin talvitakin tyynyksi ja kauluspaidan peitoksi ja kun kävin pihalla vielä polttelemassa tupakan niin Tukholman valot loisti paljon kirkkaammin kuin suomessa sen saatanan käpykylän puolihimmeät liikennevalot, missä paloi punainen yötäpäivää oli liikennettä tai ei.
        Sitten tutustuin viikon verran kartan avulla kaupunkiin ja etsin teollisuusalueilta puusepän verstaita. Parissa ensimmäisessä paikassa meni kieli solmuun jo kielitaidottomuuden takia, että työn sai unohtaa, mutta sitten yksi Svenssoni päätti ottaa minut töihin. Hän oli sitä mieltä, että osaan hommani eikä hänen mielestään jossain kapulan sorvaamisessa tarvi niin paljon ruotsia jos kerran piirustuksia osaa lukea. Työnantajani sitten opasti minua monessa käytännön asiassa kuten miten hommaan ruotsalaisen sosiaaliturvatunnuksen, pankkitilin yms. Uskomatonta joidenkin mielestä, mutta ensimmäisen viikon jälkeen sain förskottia vuokranmaksuun ja siitä se elämä lähti liikkeelle.
        Kielen opin pikkuhiljaa, mutta ilman peruskoulun pakkoruotsia siitä ei olisi tullut mitään. Tai sanotaanko nyt niin, että peruskouluruotsista oli suuri apu, ettei ihan alkeista tarvinnut aloittaa.

        OLen nyt siis asunut ulkomailla reilut kymmenen vuotta. Olin tuossa puljussa töissä, mihin aluksi menin niin nelisen vuotta. Sen jälkeen olen tehnyt ko. firmalle alihankinta- asennuksia Kööpenhaminassa, Oslossa, Norjan tuntureilla ja hiihtokeskuksissa ja nyt taas tammikuussa lähden Bergeniin keikalle, joka kestää vähintään ensi kesään asti. Kerran kieltäydyin keikasta kun se olisi ollut Suomeen, sillä minulla ei ole sinne mitään kaipuuta. Tottakai käyn morjenstaan äitimuoria sillointällöin ns. kotisuomessa, mutta eipä minulla sinne ole muuta ikävää. Viimeksi kun kesällä kävin Suomessa ja ajelin niillä nurkilla, missä asustelin silloin ennenkuin lähdin maailmalle, niin tuli tyytyväinen olo. Että olinpa helvetin viisas kun älysin lähteä sieltä persesilmästä ja nöyränä poikana kiitin sitäkin exääni uskottomuudesta. Nyt sitä joutuisi pahimmassa tapauksessa elättämään jotain äpärälapsikatrasta ja elämä olisi surkeaa juoksemista sosiaalista toiseen ferkkarit jalassa jollain ikivanhalla tojotanritsalla ajaen työpaikasta tietoakaan.

        Terv. Tilittäjä

        oman paikkasi. Aika hassua, että vältyit itsarilta oman kyvyttömyytesi takia; kyvyttömyys voi joskus olla huomattava etu:)

        Nyt vaan kun annat anteeksi uskottomalle eksälle ja todella vapaudut vihastasi Suomea kohtaan, niin olosi paranee lisää. Kaunan kantaminen vahingoittaa vain kantajaa itseään. Enkä usko, että kukaan sinulle on naureskellut. Hieno juttu!


      • Kungsgatan 13
        Skandinaavinen kirjoitti:

        Muutin Tukholmaan vähän yli parikymppisenä vuonna -95 ja syynä lähtöön oli lähinnä se, että silloinen muijani paljastui kunnon hutsuksi, joka hässi selkäni takana varmaan puolea sen pikkukylän miehistä, jossa silloin asuin. En yksinkertaisesti enää kehdannut jäädä asumaan sinne. Hyppäsin ruotsinlaivaan ja alunperin tarkoituksenani oli edelleen hypätä kaiteen yli jossain Ahvenanmerelle talviseen mereen, mutta kännispäissäni sammuin jo ennen Airiston selkää jonnekin käytävälle ja laivapoliisi raahasi minut Viking Linen putkaan. Tukholmassa minut sitten heitettiin laivasta ulos ja toivotettiin tervemenoa epätöivottuna henkilönä takaisin laivaan.
        Kävelin räntäsateessa T-Centraaliin kahville ja tein tilannearvion, joka näytti lohduttomalta: Ei kämppää- tai olihan meillä sen muijan kanssa yhteinen vuokraluukku, mutta ei huvittanut enää lähteä sinne edes vaatimaan osinkoja omaisuudesta. Eipä siellä kyllä ollutkaan mitään arvokasta; halpa mäntyparisänky ja joku lastulevykirjahylly. MustavalkoTV ja mielessä kävi se vanha Hiace, mutta siitäkin oli katsastus ummessa, että vitut siitä. Auto oli sitäpaitsi muijan nimissä, että pitäkööt romun. Ei ollut työtä, sillä olin ollut monta päivää pois silloisesta vakkariduunistani ilmoittamatta mitään työmaalle. Joten sen työn saattoi unohtaa. Toisaalta ei tehnyt edes mieli ajatella paluuta koko työpaikkaan, sillä varmaan joku niistäkin miehistä nauroi selkäni takana miten oli jölkytellyt muijaani. Koko omaisuuteni oli selkärepussa ja reilu tuhat markkaa taskussa, jotka vaihdoin rahanvaihtopisteessä kruunuiksi.
        Ensimmäisen aamupäiväni ulkomailla (kai Ruotsikin voidaan sellaiseksi laskea) vietin kävelemällä yhtä katua alas ja toista ylös. Yritin ajatella asioita positiivisesti. Minulla oli sentään jotain sellaista millä päästä eteenpäin. Oli puusepän ammattitaito ja oletin, että Ruotsista saattaa löytyä joku bolag, joka ottaa töihin. Tukholma näytti siinä mielessä isommalta kylältä kuin se keskisuomalainen käpykylä, jossa puusepän työpaikkaa jonotettiin vuosikausia siihen ainoaan puusepän liikkeeseen siltikään saamatta takuita pääseekö sinne koskaan töihin. Lähdin siis siitä, että työtä on saatava, jos meinaa elää. Lisäksi olin päättänyt siirtää sen itsemurhahomman ainakin myöhemmäksi. Sitä asiaa voisi katsoa sitten myöhemmin, jos siltä tuntuu.
        Seuraava asia mielessäni kävi kielitaito. Luotin kuitenkin peruskoulun pakkoruotsiin ja amiksessa annettuihin lisätunteihin, joten päätin, että näillä eväillä mennään. Tai siis tällä kielitaidolla.
        No sitten Vasastanissa eteeni tuli yksityinen vuokra-asunnonvälitysfirma ja mietin asiaa. Tarvin asunnon. Ensin yritin perussuomalaista asennetta, että sieltä mitään saa, varsinkaan meikäläinen. Poltin tupakin ja kävelin firmaan sisään. Ällistyin henkilökunnan asennetta. Silloin piti muuttaa omaakin asennetta. Kerroin henkilökunnalle tarpeeni halpaan vuokra-asuntoon. Ei väliä mistä eikä tarvinnut olla tammiparkettia kunhan oli vain lämmin paikka, jossa asua. Nuori nainen kuunteli asiani, pyysi minua käymään kahvilla ja tulemaan tunnin päästä uudestaan. Sitä ennen hän hienovaraisesti otti välityspalkkion muutama sata kruunua. Ensin luulin, että sinne meni nekin rahat, mutta takaisintullessani nainen oli hoitanut asian. Hänellä oli tarjota minulle muutama asunto. Uskokaa tai älkää niin hän jopa soitti asunnonomistajalle, koska arvelin oman kielitaitoni niin surkeaksi puhelimessa, että homma kaatuisi siihen. Asunnonvälittäjä siis teki sen työn mikä kuului hänen toimeenkuvaan. Hän hommasi minulle asunnon. Sen jälkeen menin tunnelbanalla katsomaan asuntoa, joka oli pieni kellarikämppä keittokomerolla ja suihkulla. Vuokraisäntä ei halunnut mitään kymppitonnien takuita vaan pelkästään loppukuun vuokran etukäteen. Sopimus oli suullinen, asun niin kauan kuin haluan ja vuokra aina etukäteen kuun alussa.
        Siinä ei ollut siis mitään sen kummempaa kuin että asettua taloksi. Kämpän kalustukseen kuului sänky ja kirjoituspöytä ja jakkara. Keittiöön oli joku jättänyt kertakäyttöastioita.
        Oli jumalauta kuulkaa onnellinen olo kun sinä iltana kävin nukkumaan. Vedin talvitakin tyynyksi ja kauluspaidan peitoksi ja kun kävin pihalla vielä polttelemassa tupakan niin Tukholman valot loisti paljon kirkkaammin kuin suomessa sen saatanan käpykylän puolihimmeät liikennevalot, missä paloi punainen yötäpäivää oli liikennettä tai ei.
        Sitten tutustuin viikon verran kartan avulla kaupunkiin ja etsin teollisuusalueilta puusepän verstaita. Parissa ensimmäisessä paikassa meni kieli solmuun jo kielitaidottomuuden takia, että työn sai unohtaa, mutta sitten yksi Svenssoni päätti ottaa minut töihin. Hän oli sitä mieltä, että osaan hommani eikä hänen mielestään jossain kapulan sorvaamisessa tarvi niin paljon ruotsia jos kerran piirustuksia osaa lukea. Työnantajani sitten opasti minua monessa käytännön asiassa kuten miten hommaan ruotsalaisen sosiaaliturvatunnuksen, pankkitilin yms. Uskomatonta joidenkin mielestä, mutta ensimmäisen viikon jälkeen sain förskottia vuokranmaksuun ja siitä se elämä lähti liikkeelle.
        Kielen opin pikkuhiljaa, mutta ilman peruskoulun pakkoruotsia siitä ei olisi tullut mitään. Tai sanotaanko nyt niin, että peruskouluruotsista oli suuri apu, ettei ihan alkeista tarvinnut aloittaa.

        OLen nyt siis asunut ulkomailla reilut kymmenen vuotta. Olin tuossa puljussa töissä, mihin aluksi menin niin nelisen vuotta. Sen jälkeen olen tehnyt ko. firmalle alihankinta- asennuksia Kööpenhaminassa, Oslossa, Norjan tuntureilla ja hiihtokeskuksissa ja nyt taas tammikuussa lähden Bergeniin keikalle, joka kestää vähintään ensi kesään asti. Kerran kieltäydyin keikasta kun se olisi ollut Suomeen, sillä minulla ei ole sinne mitään kaipuuta. Tottakai käyn morjenstaan äitimuoria sillointällöin ns. kotisuomessa, mutta eipä minulla sinne ole muuta ikävää. Viimeksi kun kesällä kävin Suomessa ja ajelin niillä nurkilla, missä asustelin silloin ennenkuin lähdin maailmalle, niin tuli tyytyväinen olo. Että olinpa helvetin viisas kun älysin lähteä sieltä persesilmästä ja nöyränä poikana kiitin sitäkin exääni uskottomuudesta. Nyt sitä joutuisi pahimmassa tapauksessa elättämään jotain äpärälapsikatrasta ja elämä olisi surkeaa juoksemista sosiaalista toiseen ferkkarit jalassa jollain ikivanhalla tojotanritsalla ajaen työpaikasta tietoakaan.

        Terv. Tilittäjä

        Itsellä melkein samanlaisia kokemuksi Suomesta ja Ruotsista. Moni ei tajua että ero on todella SUURI !


      • Kotkan poikii ilman siipii

        Lopetin työt ja aloitan uutta elämää kun vaimoni haluaa etsiä "itseään" ja minä en kuulemma kuulu siihen,elikkä haluaa eron.Päätin lähteä Viroon koska pidän Tallinnasta ja Virolaisista sekä olen käynyt paljon siellä n.30 vuoden aikana. Eikä tarvi jäädä pikkukaupunkiin selittelemään ja katsomaan exän "löytöjä".Kohtuullinen eläke juoksee eikä velkoja liioin ole enkä pidä Espanjasta.Eiköhän se sosiaalinen verkko rakennu sinnekin kun haluan olla ihmisten kanssa tekemisissä?


      • äijä
        Skandinaavinen kirjoitti:

        Muutin Tukholmaan vähän yli parikymppisenä vuonna -95 ja syynä lähtöön oli lähinnä se, että silloinen muijani paljastui kunnon hutsuksi, joka hässi selkäni takana varmaan puolea sen pikkukylän miehistä, jossa silloin asuin. En yksinkertaisesti enää kehdannut jäädä asumaan sinne. Hyppäsin ruotsinlaivaan ja alunperin tarkoituksenani oli edelleen hypätä kaiteen yli jossain Ahvenanmerelle talviseen mereen, mutta kännispäissäni sammuin jo ennen Airiston selkää jonnekin käytävälle ja laivapoliisi raahasi minut Viking Linen putkaan. Tukholmassa minut sitten heitettiin laivasta ulos ja toivotettiin tervemenoa epätöivottuna henkilönä takaisin laivaan.
        Kävelin räntäsateessa T-Centraaliin kahville ja tein tilannearvion, joka näytti lohduttomalta: Ei kämppää- tai olihan meillä sen muijan kanssa yhteinen vuokraluukku, mutta ei huvittanut enää lähteä sinne edes vaatimaan osinkoja omaisuudesta. Eipä siellä kyllä ollutkaan mitään arvokasta; halpa mäntyparisänky ja joku lastulevykirjahylly. MustavalkoTV ja mielessä kävi se vanha Hiace, mutta siitäkin oli katsastus ummessa, että vitut siitä. Auto oli sitäpaitsi muijan nimissä, että pitäkööt romun. Ei ollut työtä, sillä olin ollut monta päivää pois silloisesta vakkariduunistani ilmoittamatta mitään työmaalle. Joten sen työn saattoi unohtaa. Toisaalta ei tehnyt edes mieli ajatella paluuta koko työpaikkaan, sillä varmaan joku niistäkin miehistä nauroi selkäni takana miten oli jölkytellyt muijaani. Koko omaisuuteni oli selkärepussa ja reilu tuhat markkaa taskussa, jotka vaihdoin rahanvaihtopisteessä kruunuiksi.
        Ensimmäisen aamupäiväni ulkomailla (kai Ruotsikin voidaan sellaiseksi laskea) vietin kävelemällä yhtä katua alas ja toista ylös. Yritin ajatella asioita positiivisesti. Minulla oli sentään jotain sellaista millä päästä eteenpäin. Oli puusepän ammattitaito ja oletin, että Ruotsista saattaa löytyä joku bolag, joka ottaa töihin. Tukholma näytti siinä mielessä isommalta kylältä kuin se keskisuomalainen käpykylä, jossa puusepän työpaikkaa jonotettiin vuosikausia siihen ainoaan puusepän liikkeeseen siltikään saamatta takuita pääseekö sinne koskaan töihin. Lähdin siis siitä, että työtä on saatava, jos meinaa elää. Lisäksi olin päättänyt siirtää sen itsemurhahomman ainakin myöhemmäksi. Sitä asiaa voisi katsoa sitten myöhemmin, jos siltä tuntuu.
        Seuraava asia mielessäni kävi kielitaito. Luotin kuitenkin peruskoulun pakkoruotsiin ja amiksessa annettuihin lisätunteihin, joten päätin, että näillä eväillä mennään. Tai siis tällä kielitaidolla.
        No sitten Vasastanissa eteeni tuli yksityinen vuokra-asunnonvälitysfirma ja mietin asiaa. Tarvin asunnon. Ensin yritin perussuomalaista asennetta, että sieltä mitään saa, varsinkaan meikäläinen. Poltin tupakin ja kävelin firmaan sisään. Ällistyin henkilökunnan asennetta. Silloin piti muuttaa omaakin asennetta. Kerroin henkilökunnalle tarpeeni halpaan vuokra-asuntoon. Ei väliä mistä eikä tarvinnut olla tammiparkettia kunhan oli vain lämmin paikka, jossa asua. Nuori nainen kuunteli asiani, pyysi minua käymään kahvilla ja tulemaan tunnin päästä uudestaan. Sitä ennen hän hienovaraisesti otti välityspalkkion muutama sata kruunua. Ensin luulin, että sinne meni nekin rahat, mutta takaisintullessani nainen oli hoitanut asian. Hänellä oli tarjota minulle muutama asunto. Uskokaa tai älkää niin hän jopa soitti asunnonomistajalle, koska arvelin oman kielitaitoni niin surkeaksi puhelimessa, että homma kaatuisi siihen. Asunnonvälittäjä siis teki sen työn mikä kuului hänen toimeenkuvaan. Hän hommasi minulle asunnon. Sen jälkeen menin tunnelbanalla katsomaan asuntoa, joka oli pieni kellarikämppä keittokomerolla ja suihkulla. Vuokraisäntä ei halunnut mitään kymppitonnien takuita vaan pelkästään loppukuun vuokran etukäteen. Sopimus oli suullinen, asun niin kauan kuin haluan ja vuokra aina etukäteen kuun alussa.
        Siinä ei ollut siis mitään sen kummempaa kuin että asettua taloksi. Kämpän kalustukseen kuului sänky ja kirjoituspöytä ja jakkara. Keittiöön oli joku jättänyt kertakäyttöastioita.
        Oli jumalauta kuulkaa onnellinen olo kun sinä iltana kävin nukkumaan. Vedin talvitakin tyynyksi ja kauluspaidan peitoksi ja kun kävin pihalla vielä polttelemassa tupakan niin Tukholman valot loisti paljon kirkkaammin kuin suomessa sen saatanan käpykylän puolihimmeät liikennevalot, missä paloi punainen yötäpäivää oli liikennettä tai ei.
        Sitten tutustuin viikon verran kartan avulla kaupunkiin ja etsin teollisuusalueilta puusepän verstaita. Parissa ensimmäisessä paikassa meni kieli solmuun jo kielitaidottomuuden takia, että työn sai unohtaa, mutta sitten yksi Svenssoni päätti ottaa minut töihin. Hän oli sitä mieltä, että osaan hommani eikä hänen mielestään jossain kapulan sorvaamisessa tarvi niin paljon ruotsia jos kerran piirustuksia osaa lukea. Työnantajani sitten opasti minua monessa käytännön asiassa kuten miten hommaan ruotsalaisen sosiaaliturvatunnuksen, pankkitilin yms. Uskomatonta joidenkin mielestä, mutta ensimmäisen viikon jälkeen sain förskottia vuokranmaksuun ja siitä se elämä lähti liikkeelle.
        Kielen opin pikkuhiljaa, mutta ilman peruskoulun pakkoruotsia siitä ei olisi tullut mitään. Tai sanotaanko nyt niin, että peruskouluruotsista oli suuri apu, ettei ihan alkeista tarvinnut aloittaa.

        OLen nyt siis asunut ulkomailla reilut kymmenen vuotta. Olin tuossa puljussa töissä, mihin aluksi menin niin nelisen vuotta. Sen jälkeen olen tehnyt ko. firmalle alihankinta- asennuksia Kööpenhaminassa, Oslossa, Norjan tuntureilla ja hiihtokeskuksissa ja nyt taas tammikuussa lähden Bergeniin keikalle, joka kestää vähintään ensi kesään asti. Kerran kieltäydyin keikasta kun se olisi ollut Suomeen, sillä minulla ei ole sinne mitään kaipuuta. Tottakai käyn morjenstaan äitimuoria sillointällöin ns. kotisuomessa, mutta eipä minulla sinne ole muuta ikävää. Viimeksi kun kesällä kävin Suomessa ja ajelin niillä nurkilla, missä asustelin silloin ennenkuin lähdin maailmalle, niin tuli tyytyväinen olo. Että olinpa helvetin viisas kun älysin lähteä sieltä persesilmästä ja nöyränä poikana kiitin sitäkin exääni uskottomuudesta. Nyt sitä joutuisi pahimmassa tapauksessa elättämään jotain äpärälapsikatrasta ja elämä olisi surkeaa juoksemista sosiaalista toiseen ferkkarit jalassa jollain ikivanhalla tojotanritsalla ajaen työpaikasta tietoakaan.

        Terv. Tilittäjä

        Koskettava kertomus! Tollaseen tarvii jo niin sanotusti "munaa" :) Oikean ratkaisun teit jättäessäsi Suomen taakse!


    • Lorna

      Missä siis asutte nykyisin?
      Englannissa

      Miten päädyitte asumaan juuri sinne?
      Halusin jäädä Eurooppaan ja voin opiskella englanniksi.

      Oliko työn ja asunnon saaminen helppoa?
      Opiskelupaikan ja asunnon saaminen oli yllättävän helppoa.

      Miten sopeuduitte?
      Vielä on sopeutuminen, hiukka kesken. Hyvin on tähän asti mennyt.

      Ikävöittekö Suomea ja voisitteko harkita muuttavanne takaisin?
      Suomea on joskus ikävä, suomalaisia sen sijaan ei tippaakkaan. Tunnen oloni paljon paremmaksi, kun ihmiset täällä käyttäytyvät "normaalisti".

      Millainen oli kielitaitonne muuttaessanne?
      Aika vahva.

      Haluaisin kysyä onko muilla ollut tunnetta, että ulkomailla pystytte olemaan enemmän oma itsenne? Itse huomasin sen kun matkustelin Australiassa, miten helpompi oli elää ja olla, kun ei tarvinnut kyräillä ja miettiä mitä voi sanoa. Suomessa käydessäni päällä on jopa omanlaatuisensa Suomi vitutus, kun ihmiset ympärillä ovat niin happamia.

      Kirjoitukseni ei ole tarkoitettu provoksi ja Suomessa (ja suomalaisissa) on paljon hienoja asioita ja piirteitä mitä arvostan. Haluaisin vain tietää miltä muista tuntuu. Toivottavasti en loukannut ketään:)

    • pois!!

      Onpas taalla katkeraa porukkaa! Ei kannata vihata Suomea eika myrkyttaa mieltansa. Itse olen oppinut ottamaan kaiken positiivisen joka maasta missa olen asunut ja tehnyt duunia, ja unohtamaan kaiken negatiivisen.
      Aloitin muuttamalla Ranskaan. Oli vaikea saada tyota kun kielitaito oli nolla. Opin mongertamaan sujuvasti ns. katukielta 6kk:ssa ja se auttoi. En kuitenkaan ollut tyytyvainen saamaani duuniin vaikka palkka oli hyva loppu ajasta joten muutin Ruotsiin. Sain muutamia ystavia Ranskassa mutta koin myos avointa syrjintaa ulkomaalaisuuteni vuoksi. Se ei minua katkeroittanut - he saavat pitaa maansa - ja tykkaan vielakin kayda Ranskassa lomalla ja tykkaan heidan elamantyylista.
      Ruotsissa taas auttoivat liikaakin! Oli tod helppo paasta kiinni Ruotsin yhteyskuntaan ja ihmiset olivat yli-ystavallisia. Opettelin nopeasti kielta ja 3kk kuluttua kiersin tulkkina suomalaisille ummikoille jotka olivat asuneet 20v maassa! Ruotsi oli hyva maa mutta poikamiehen verot - 43% suoraan tilista - alkoi narastaa ja mieleni teki muuttaa USAan jossa olin kaynyt usein lomilla.
      USAssa oli rajattomat mahdollisuudet ja kaytin niita hvvakseni 27 vuotta. Taloudellisesti USAssa parjaa parhaiten ja voi rikastua tavallisella tyolla koska verotus on vain max 18% ja ei progressiivinen. Se on myos kova maa jossa ei ns pehmeita arvoja tunneta. Tama sopii nuorille ja koville duunin tekijoille. Vanhat ja huonot poljetaan jalkoihin ja en viihdy taalla enaa. Myos Bush pilasi taman maan seuraaviksi 30 vuosiksi, ainakin. Olen muuttamassa joko Suomeen tai Ruotsiin lahivuosina. Tai sitten Espanjaan. Tai jonnekin Euroopassa. Euroopan ilmapiiri on niin erilainen, niin henkisesti rikas, verrattuna Amerikkalaiseen tasapaksuun puurtamiseen. Olen kuitenkin ainaisesti kiitollinen Amerikalle etta sain taloudellisen vapauden ja voin menna minne mieli tekee.
      Eli ohje sulle; mene vaan minne haluat ja tee se NUORENA! Kun tulee puoliso, lapset ja vastuu , lahto on tod vaikeaa. Lycka till!

      • lisää

        Ei täällä ole mielestäni kovin katkeria ihmisiä, vaan joukko onnensa löytäneitä. Kun ihminen vaihtaa työpaikkaa, se johtuu yleensä siitä että on sekä imua että työntöä työpaikkojen välillä. Kun työpaikka on vaihdettu, siihen vanhaan ei ole mitään halua palata. Kun myöhemmin kuulee että sillä vanhalla työpaikalla menee huonosti, se ei lämmitä yhtään, sillä tulee ajatelleeksi niitä satoja jota tällaiset asiat koskevat.

        Kotimaanvaihdon kanssa näkyisi olevan vähän samoin. Suomesta pois muuttaneet eivät ole katkeria uudelle asemamaalleen, mutta huomaavat nopeasti että elämä Suomen ulkopuolella maistuu heille paremmin. Toisin kuin työpaikoista puhuttaessa, tätä ei saa sanoa ääneen, sillä kaikki muut ovat vielä Suomessa ja pitävät sanojaa katkerana ihmisenä. Ei tosiasioiden tunnustaminen ja katkeruus ole sama asia.

        Sitä oppii aika nopeasti olemaan keskustelematta Suomesta ihmisten kanssa, sillä kaikki muut aiheet kuin ruisleipä ja salmiakki ovat potentiaalisesti vaarallisia.

        Kaikesta huolimatta Suomen reissuilla käy aika usein niin, että kaikki on mukavaa kunnes törmää niihin suomalaisiin käytöstapoihin joita ilman voisi hyvin elää loppuelämänsä. Silloin puseroon hiipii synkkä ajatus siitä että Suomi ja suomalaiset eivät minun elinaikanani pääse eroon viranomaisen pelostaan ja siitä mielivallasta jolla heitä hallitaan. Suomalainen luulee että asioiden tulisi olla kuten Suomessa ja kaikkien muiden tulisi ottaa oppia Suomesta.

        Suomen ulkopuolella on elämää, ja monelle suomalaiselle se sopii paremmin kuin meno Suomessa.


      • Skandinaavinen

        Olipa taas oikein opettavainen viesti. Taidanpa muuttaa seuraavaksi vaikka Intiaan, jos oppisi tuota positiivisuutta lisää. Tai saisi tämän kateuden pois. Olen nimittäin silmittömän kateellinen, että opit ranskaa puolessa vuodessa ihan nollasta. Mulla meni monta vuotta ennenkuin olin edes mitenkuten tyytyväinen omaan ruotsiini olkoonkin, että sitä oli etukäteen luettu peruskoulussa kolme vuotta. Toisin kävi käverille, joka ei kahdenkaan vuoden jälkeen osannut sen enempää ja luovutti. Mutta kai se on asennekysymys jotenkin tuo, kun sanotaan, että kyyyllä sitä kieltä oppii jne.


    • Unkka T. Kumiankka

      Heipà hei! Tàssà omia vastauksiani kysymyksiisi:

      Missä siis asutte nykyisin?
      - Asun Pisan provinssissa, Toscanan maakunnassa, Italiassa.

      Miten päädyitte asumaan juuri sinne?
      - Tàrkein syy siihen, ettà pààdyin juuri tànne, oli italialainen tyttòystàvàni, joka on seudulta kotoisin. Itse tein muuttopààtòksen varsin helposti, sillà tunsin jo ennestààn maan kielen ja tavat.

      Oliko työn ja asunnon saaminen helppoa?
      - Asunto jàrjestyi suhteilla. Tòità sen sijaan piti etsià, sillà vaikka tyòskentelenkin kààntàjànà, tarvitsin siihen sivuun vakiduunin tasaisten kuukausitulojen hankkimiseksi. Vietin muutaman kuukauden tietokoneen ààressà làhettàmàssà CV:tàni, ja Italiaan saavuttuani kàvin useammassa tyòhaastattelussa, mutta tarjotut pestit eivàt juuri vakuuttaneet.
      Lopulta kuitenkin sain suht hyvàn tyòpaikan suht nopeasti, n. 3 viikkoa maahan saapumiseni jàlkeen. Ja samassa paikassa tyòskentelen edelleen. :)

      Miten sopeuduitte?
      - Hyvin, kiitos. Ongelmia ei juuri ole ollut byrokratiaa lukuunottamatta. Lisàksi sosiaalisen tukiverkoston luominen oli aloitettava làhes nollasta, vaikka toki tunsinkin tyttòystàvàni perheen ja muutamia hànen tuttavapiiriinsà kuuluvia ihmisià. Mutta ystàvià ilmaantui kyllà ajan kanssa, kun vaan itse jaksoi olla aktiivisesti tekemissà muiden ihmisten kanssa, eikà sulkeutunut omaan kuoreensa.
      Mutta erittàin hyvin olen siis sopeutunut tànne, ja sulaudun aika hyvin paikallisten sekaan (paitsi ettà vàlillà muita vaaleammat hiukseni paljastavat ulkomaalaisuuteni ;)). Tapakulttuuri on tuttu ja mulla on tààllà omat kuviot.

      Ikävöittekö Suomea ja voisitteko harkita muuttavanne takaisin?
      - Suomea maana en ikàvòi oikeastaan lainkaan. Ikàvà on vain làhinnà perhettà ja muutamaa kaveria. Takaisinmuuttoa en ole edes ajatellut mahdollisuutena, sillà mulla on tààllà nyt kaikki - tyò, asunto, kaverit.. Korkeintaan lomalla tulen Suomeen kàymààn, kuten nyt joululomilla.

      Millainen oli kielitaitonne muuttaessanne?
      - Puhuin muuttaessani jo sujuvaa italiaa, sikàli kieliongelmaa ei ollut. Luulisin, ettà huonommin kohdemaan kieltà osaava kohtaa paljon enemmàn haasteita ja vaikeuksia sopeutumisessa, varsinkin, kun kaikki on ikààn kuin "opeteltava alusta".

      Minnes itse olisit muuttamassa? :)

      • Pisa tutkimus

        Kiitos !

        Oli kiva likea täällä kertomuksesi !

        Saanko kysyä että mitenpaljon siellä tiedetään Suomesta ja suomalaisita ?

        Täällä kaikki puhuvat - ja luulevat että Suomi tunnetaan juuri Pisasta ?


      • Unkka T. Kumiankka
        Pisa tutkimus kirjoitti:

        Kiitos !

        Oli kiva likea täällä kertomuksesi !

        Saanko kysyä että mitenpaljon siellä tiedetään Suomesta ja suomalaisita ?

        Täällä kaikki puhuvat - ja luulevat että Suomi tunnetaan juuri Pisasta ?

        Pisassa - kuten koko Italiassa ylipààtààn - tiedetààn aika vàhàn pikkuisesta Suomenmaasta. Tendenssi tuntuu olevan sijoittaa Suomi samaan kastiin muiden pohjoismaiden kanssa, eli hyvinà puolina ihmiset usein mainitsee toimivan yhteiskunnan (no joo, ei taida olla kuulleet sairaanhoidon retuperàisestà tilasta tai vaikkapa ihmisten yleisestà epàsosiaalisuudesta..), puhtaan luonnon ja koulutusjàrjestelmàn tehokkuuden. Huonoina puolina taas on useimpien mielestà jàrkyttàvà ilmasto, huono ruoka (yllàttàen poronlihan mausta ollaan kuitenkin kiinnostuneita), vaikea kieli ja ihmisten "kylmyys".
        Tuolla PISA-tutkimuksellahan ei ole itse asiassa kauheasti tekemistà itse Pisan kaupungin kanssa, mutta sen ansiosta kyllà jotkut tààllà ovat kiinnostuneet Suomesta, eli tietomààrà alkaa kantavàestòn keskuudessa lisààntyà vàhitellen. :) No, onneksi sentààn koskaan ei amerikkalaistyyliin olla tultu kyselemààn, ettà kulkeeko Helsingissà jààkarhuja kadulla.. ;D

        Suomalaisillakin on aika monia harhakàsityksià Italiasta, mutta taidan niità ryhtyà oikomaan joskus toiste. :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8296
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2529
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2253
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1919
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1654
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1489
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1442
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe