Kivestä vai puusta vai mistä ?

Tonttukysyjä

Saimme lopultakin haluamamme tontin. Rakennusmääräykset mahdollistavat talon julkisivunmateriaalin valinnan vapaasti. Olemme kaksi täysin tavallista tumpeloa, joten aiomme piirrättää arkkitehdilla suunnitelman ja pyytää kokonaisurakasta tarjouksia useilta seudun rakennusfirmoilta. Emme vaan tiedä, haluammeko talon puusta vai kivestä vai puurungolla tiiliverhottuna.

Kaikki vaihtoehdot miellyttävät meitä, joten haluaisimme tehdä ratkaisun energiataloudellisuuden, ekologisuuden, ylläpitokustannusten ja äänieristyksen kannalta parhaiten. Lämmitykseksi tulee maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys. Toivon vilpittömästi avuliaita mielipiteitä, koska haluaisimme päästä asiassa alkuun.

16

2449

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rauno Kangas

      ...sillä tämäntyyppisistä keskusteluista on tullut yleensä varsin villkaita ja hyvin intesiivisiä - lopulta joa henkilökohtaisuuksiin asti.

      Syynä ilmeisiesti se, etteivät nuo kysymäsi asiat kovinkaan selvästi ratkaise kysymystä suuntaan tai toiseen, ja se, että näillä palstoilla ihmiset jakautuvat kahteen uskontokuntaan: kivitaloihmisiin ja puutaloihmisiin - molempien lahkojen edustaessa uskonnollisen fanatismin äärimmäisiä ilmentymiä.

      Pelotelustani huolimatta avaan pelin rohkeasti:
      * energiataloudessa tulee tasapeli
      * ekologisuudessa selvä voitto puutalolle
      * ylläpitokustannukset taas lähellä tasapeliä, voittomaalikisan jälkeen kivitalolle kallistuu
      * ääneneristävyys menee kallelleen kivitalon puoleen

      Asettamasi kysymysryhmän perusteella kivitalo peri niukahkon voiton - ollen samassa suhteessa kalliimpikin. Kysymys on siis siitä, paljonko ajattelitte panostaa?

    • puolensa

      Tosiaan mikään vaihtoehto ei ole yksiselitteisesti toista parempi tai huonompi ja muutenkin asiassa on pitkälti kyse jopa makuasiasta. Toinen nyt vaan tykkää puutalosta ja toinen kivestä. Tässä kuitenkin muutama pointti eri vaihtoehdoista.

      Puutalo on ehdottomasti ekologisin vaihtoehto ja tulee oikein toteutettuna rakennus ja käyttökustannukset yhteen laskien halvemmaksi. Lisäksi puutalo on yleensä ainakin jonkinlaisena pakettiratkaisuna nopeampi tehdä kuin kivitalo.

      Kivitalo sensijaan on varmasti ääneneristykseltään parempi, eli jos paikka on sellainen että ääneneristys painaa paljon niin ehdoton plussa kivitalolle - tosin nykyaikainen puutalokin eristää ääntä paremmin kuin menneinä vuosikymmeninä. Lisäksi plussaa kivitalolle monesti pitkäikäisemmälle julkisivulle. Tällä tarkoitan lähinnä puuverhouksen maalaamisen tarvetta määrävälein - toisaalta rappaus on kalliimpi ja suurempi työ uusia sitten joskus kun siihen tulee tarvetta.

      Vielä tuosta tiiliverhoillusta talosta: Nykyään osataan varmasti tehdä hyviä tiiliverhottujakin julkisivuja, mutta niissä on ainakin aikaisemmin tehty paljon rakennusvirheitä. Tämä johtuu kai jotenkin siitä, että puu hengittää tiiltä paremmin ja seinän tuuletus ei aina toimi halutulla tavalla tiiliverhouksessa. Itse En kuitenkaan ole mikään rakennusfysiikan asiantuntija, joten joku voi tarkentaa ja oikaista tämän. :)

      Jos itse alkaisin uudestaan rakentamaan niin puutalon tekisin ehdottomasti. Se ei kuitenkaan johdu siitä, että puu olisi minusta jotenkin kiveä parempi vaan puhtaasti kustannuksista ja helppoudesta - omaa työpanosta kun osaisi paremmin hyödyntää puusta tehdessä.

    • ja paljon

      Ennen arkkitehdin palkkaamista kannattaisi hieman miettiä mitä on haluamassa. Puutalon piirustukset eivät aina suoraan sovi kivitaloon ja energiatehokkuus vaatii ratkaisuja jo suunnitteluvaiheessa. Puutalo tulee myös usein edullisemmaksi kuin kivitalo. Jo alkuvaiheessa kannattaa myös päättää paljonko rakentamisesta hoidatte itse, tämä rajaa myös talopakettikilpailutusta.
      Energiansäästössä kannattaa kiinnittää huomiota talon muotoon; Erkkerit vievät sekä aikaa että materiaalia rakennusaikana että lisälämmitystä käytön aikana. Perustalo neljällä kulmalla on se energiatehokkain, varsinkin jos pysytään normaalissa kerroskorkeudessa. Jos energiansäästö kiinnostaa enemmänkin niin kannattaa muistaa että panostus rakennusaikana saattaa säästää itsensä takaisin asumisaikana monin eri keinoin. Pienemmät lämmitysjärjestelmät säästävät energiaa mutta mikä parasta, ne säästävät myös huoltokustannuksia ja näin myös aikaa ja vaivaa.
      Verhousmateriaaleja on myös runsaasti ja siinä vaiheessa kun päättää talovalmistajaa niin kannattaa kysellä myös eri julkisivuista.

      • Arkkivaari

        Noinhan tuo periaatteessa menee. Talon idealuonnokset voi arkkitehti tehdä niinkin,
        että niiden perusteella voi jatkaa sekä puutalo- että kivitalolinjalla.
        Itsellänikin on esimerkkejä, joissa asiakas on kilpailuttanut rakenteet pääpiirustusluonnoksilla
        ja valinta on tehty juuri ennen luvan sisäänjättöä.


    • Onnekas arvonnassa

      Saako kysyä onko tontti Tampereella?

      • Tonttukysyjä

        Tontti ei ole Tampereella tai sen lähellä.


    • jaakko8156

      Itse rakensin Maxitin kivitalon.
      Huoneisto-ala tällä hetkellä 135m2 35m2 at.
      Rahaa sain kulutettua yhteensä n. 160.000e.
      oman työn osuus n.90%.
      Päädyttiin sähkölämmitykseen takka ilmalämpöpumppu. Sähköä menee n.12.000kwh vuodessa.
      Nyt jos valitsisin lämmitystä niin päätyisin vesi-ilmalämpöpumppuun (hinta n.10.000e).
      Kivitalo on paljon työläämpi rakentaa, ajallisesti pitempi projekti.
      samanlaisen talon olisin puustatehtynä saanut varmaan johonkin 140.000e?
      talon valmistumisesta on aikaa 1 vuosi.
      Hinnat ovat nousseet ainakin sen 20% siitä.
      mutta uskon että hinnat tulee laskemaan 10% kesään mennessä.

    • 40.000 eurolla?
      • ala ränään

        parisänky, suojelusenkelitaulu, holvikaareja ja sillai ja vielä tuliterä leikkimökkikin...varmasti onnellinen porukka tuota on asuttanut, mikä ettei...


    • siivotessa

      tuntee siivoavansa kotia. Kivitalot on kolkkoja ja jotenkin niiden ilmanvaihto ontuu. Astmaa kun sairastaa huomaa sen missä on helpompi hengittää.

      Kivitaloissa seinät varistaa rappauspölyä seinänvieriin. Niitä pitää imuroida jottei naarmuta kivimuruilla lattiaa.

      En halua loukata kivitalojen asukkaita, sanon vaan sen minkä työssäni olen huomannut.
      Puutalot "pölisee" sitten kolme ensimmäistä asumisvuotta ellei jo rakennusaikana oteta pölyjä ilmasta pois. Käy katsoon viafutura.fi
      Niin ja tutki ettette rakenna raadonkaasusuonen päälle. Se aiheuttaa syöpää. Ja mikäli taloon tulee keskuspölynimurinputket ovat nekin sitten radonkaasua täynnä. Onhan vaarallinen loukko asua.. Niitä ilman pärjää kun on ilmanpuhdistusjärjestelmä.
      AJATTELE; Ruokaa ilman pärjää viikon..vettäkin ilman pärjää päivän mutta ilman happea et pärjää kuin n. minuutin. Onhan tärkeää millainen on kodin ilma? Ja kun ekologisuus on yksi hyveistäsi käy katsoon tuo nettisivu !!

      • Haave suunitelma

        Haaveilla aina saa, mutta raha se on mikä ratkaisee.
        Tontti ratkaisee paljon, minkälainen rakennus sopii.
        Rinnetontti sopisi minulle, johon rakennuttaisin kahteen kerrokseen. Alakerran kivestä ja yläkerran puusta.
        Yläkerta olisi yläpihan tasalla, jonne pääsisäänkäynti. Yläkertaan sioittaisin, kylppärin, keittiön makuhuoneet kodinhoitohuoneen, joka olisi myös työhuone.
        Alakertaan, saunaosaston olkkarin ja yhdem makuhuoneen.
        En ole varma, mutta kaksikerroksinen talo on energiataloudellisempi, vai onko.


      • Siivotessa
        Haave suunitelma kirjoitti:

        Haaveilla aina saa, mutta raha se on mikä ratkaisee.
        Tontti ratkaisee paljon, minkälainen rakennus sopii.
        Rinnetontti sopisi minulle, johon rakennuttaisin kahteen kerrokseen. Alakerran kivestä ja yläkerran puusta.
        Yläkerta olisi yläpihan tasalla, jonne pääsisäänkäynti. Yläkertaan sioittaisin, kylppärin, keittiön makuhuoneet kodinhoitohuoneen, joka olisi myös työhuone.
        Alakertaan, saunaosaston olkkarin ja yhdem makuhuoneen.
        En ole varma, mutta kaksikerroksinen talo on energiataloudellisempi, vai onko.

        mietin näitä omalta taholtani.

        Haaveilla saa ja ilman unelmia ei elä!

        Onhan varmaan kun alakertaa lämmittää lämmin nousee ylös lämpiää yläkerta myöskin.
        Muistelen kun laajennettiin aikoinaan. Yläkerta olisi tullut maksamaan vähemmän.

        Oli rahaa millä sitten laajennettiin.. sehän ratkaisee.


      • verhoilut maun mukkaan
        Siivotessa kirjoitti:

        mietin näitä omalta taholtani.

        Haaveilla saa ja ilman unelmia ei elä!

        Onhan varmaan kun alakertaa lämmittää lämmin nousee ylös lämpiää yläkerta myöskin.
        Muistelen kun laajennettiin aikoinaan. Yläkerta olisi tullut maksamaan vähemmän.

        Oli rahaa millä sitten laajennettiin.. sehän ratkaisee.

        Kaikkien talojen rungot pitäisi tehdä betonista tai kivestä monestakin syystä. Kaavoituksella pitäisi määrätä kaikki pientalot etelärinteeseen, lämpöä keräävät lappeet, isot ikkunat, parvekkeet ja oleskelutilat eteläpuolelle ja pikkuluukut ja lappeet pohjoiseen, metsän puolelle. Ainakin puolet talosta maan alle, että sieltä saataisiin peruslämpöä heti kättelyssä( eli jo rakennusaikana)sisälle!
        Lailla pitäisi määrätä myös kaikkien talojen rungot rakennettaviksi betonista tai muusta kiviaineksesta jo paloturvallisuuden ja "ikuisuuden" takia!
        Ulko- ja sisäverhouksen voi sitten jokainen tehdä vaikka mistä oman makunsa mukaan, mutta talorungot, portaikot, parvekkeet, muurit, piiput, katot, lappeet jne betonista.


      • Rak.ins2
        verhoilut maun mukkaan kirjoitti:

        Kaikkien talojen rungot pitäisi tehdä betonista tai kivestä monestakin syystä. Kaavoituksella pitäisi määrätä kaikki pientalot etelärinteeseen, lämpöä keräävät lappeet, isot ikkunat, parvekkeet ja oleskelutilat eteläpuolelle ja pikkuluukut ja lappeet pohjoiseen, metsän puolelle. Ainakin puolet talosta maan alle, että sieltä saataisiin peruslämpöä heti kättelyssä( eli jo rakennusaikana)sisälle!
        Lailla pitäisi määrätä myös kaikkien talojen rungot rakennettaviksi betonista tai muusta kiviaineksesta jo paloturvallisuuden ja "ikuisuuden" takia!
        Ulko- ja sisäverhouksen voi sitten jokainen tehdä vaikka mistä oman makunsa mukaan, mutta talorungot, portaikot, parvekkeet, muurit, piiput, katot, lappeet jne betonista.

        Eikös kaikkein huonoimmat talot ole tehty 60-70 luvulla betonista (ne Neukku tyyliset nukkumalähiöt). Betonipinnat ovat osittain niin huonokuntoisia, että pitää purkaa koko ulkokuori pois. Se siitä betonin ikuisuudesta.
        Kyllähän nykyinen betoni on toki parempaa kuin ennen 90-lukua, mutta siitäkään ei ole vielä todellista tietoa, kun ei aika ole vielä syönyt ulkopintaa. Aito savitiili on jo paljon parempaa. Kyllähän puu kestää seinässä satoja vuosia. Onhan pystyssä sellaisia puurakennuksia, jotka on tehty ennen kuin betonia on edes keksitty.


    • onhan

      mielestäni ainut hyvä vaihtoehto. olemme rakentaneet talon siporexista jo 15 vuotta sitten uudelle asuin alueelle Vantaalla. Likimain muiden puurunkoisten talon koskeat tilat on jo jokusen kerran uudistettu, mutta meillä on vielä alkuperäiset. Talo tuli ehkä hiuka kalliimmaksi, kun puurunkoinen, mutta ompahan maksanut takaisin sen mitä toiset on uudelleen remontoineet. Rohkeasti vain jämerä mallistoille ja piirtäähän alanammattilaiset sellaisen talon, jonka haluatte,

      • materiaalia

        eli rakenna paskasta! Se ei maksa mitään ja sitä saa joka puolelta. Kovettuessaan sijoittuu lujuus ja kantavuusluokassaan puun ja kiven väliin. Ajattele maapallomme yhteistä tulevaisuutta ja sen materiaalien tuhousta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 143
      4048
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      111
      3662
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      20
      2565
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1861
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1727
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1619
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      19
      1585
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1523
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1491
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      89
      1483
    Aihe