Sairastin marraskuun lopulla todella pahan huuliherpeksen, joka ilmestyi huuleeni valehtelematta muutamassa tunnissa. Aamulla vain heräsin kaksi näppyä huulessani ja lisäksi leukaan ilmiintyi niitä myös. Ajattelematta, harrastin seksiä ja suuseksiä poikaystäväni kanssa. Hän ei onneksi saanut tartuntaa, mutta ennen joulua minulle tuli 39 asteen kuume ja muutaman päivän päästä tästä paha genitaaliherpes. Taisi stressin ja infektion vaikutuksesta sitten aktivoitua tuolla alapäässäkin...
Olen ollut kuukauden verran hieman kuumeinen ja älyttömän väsynyt, mitään ei jaksaisi tehdä. Kuumehan saattaa liittyä herpekseen, mutta onko kenelläkään jatkunut kuume vielä kolme viikkoa herpeksen saannin jälkeen? Lääkärin mukaan minulla on vielä hieman arpia herpeksestä sisällä, mahtaako herpes vielä voida pitää kuumetta yllä? Olen syönyt nyt neljä antibioottia ja tiedän niidenkin väsyttävän sekä herpeskään ei varmaan tykkää hyvää uusista infektioista.
Mutta siis, onko kenelläkään muulla pysynyt ensimmäisen kerran ilmestyneen genitaaliherpeksen oireet näin kauan? Löysin terveyskaupasta l-lysiini-nimistä lääkettä, onko kenelläkään siitä ollut apua herpeksen hoitoon?
Lisäksi pakolliset tyhmät kysymykset, oletteko odottaneet siihen asti että herpes on täysin pois ennen kuin olette harrastaneet seksiä taikka suuseksiä uudelleen?
Sukupuoliherpes (+kuume)
5
3348
Vastaukset
- onko kumppanisi
saanut vai ei saanut tartuntaa!!! Hän voi olla hyvinkin OIREETON viruksen kantaja=)
Ei se herpes huulesta sinne alapäähän itsestään hyppää, eli jos huulessa on herpes, niin se ei, huolimatta siitä että yleiskunto olisi heikentynyt tms., se EI puhkea genitaalialueella ELLEI sitä ole sinne tartutettu, esim. suuseksissä, käsien välityksellä, yhdynnässä..
"Taisi stressin ja infektion vaikutuksesta sitten aktivoitua tuolla alapäässäkin..." Tämä EI siis pidä paikkaansa, se ei aktivoidu ellei sinne ole saatu sitä TARTUNTAA.
"Lisäksi pakolliset tyhmät kysymykset, oletteko odottaneet siihen asti että herpes on täysin pois ennen kuin olette harrastaneet seksiä taikka suuseksiä uudelleen? " Niin, harvapa sitä varmastikaan haluaa toista/toisia tartuttaa, tosin poikaystäväsi on jo voinut saada tartunnan...Omahan on asianne miten toimitte, hän ottaa vastuun itsestään ja siitä haluaako elinikäisen virus-kumppanin.
Kun harrastitte silloin marraskuun lopussa sitä seksiä, suuseksi mukaan lukien, niin poikaystäväsi on sitten tartuttanut sen huuliherpeksesi genitaalialueelle tai sitten olet itse koskenut itseäsi sellaisin käsin että niissä on ollut virusta. Ja virushan ei tarvitse edes limakalvokosketusta tarttuakseen, sehän tarttuu ihollekin.
En ymmärrä mistä olet saanut päähäsi sen ettei poikaystäväsi ole saanut mahdollisesti tartuntaa?
Kun se herpes voi olla oireeton, vuosikausia. Kerrohan poikaystävällesikin se, hänkään ei varmasti sitä tiedä kun et sinäkään sitä tiennyt. Ei se ettei oireile tarkoita sitä etteikö olisi voinut saada tartuntaa=)- tiedät senkin,
että herpes tarttuu OIREETTOMASSAKIN VAIHEESSA (kun kyselit noista paranemisen odotteluista).
Eli voit tartuttaa herpestä vaikkei se oireilisikaan sinulla.
Sukuelinherpes
24.07.2006
Sukuelinherpes on Suomen yleisimpiä sukupuolitauteja. Se tarttuu pääasiallisesti sukupuoliyhteydessä ja aiheuttaa sukupuolielinten alueiden rakkulaista tulehtumista. Tautiin on olemassa lääkitys, joka lieventää oireiden voimakkuutta ja kestoa, mutta parantavaa hoitoa ei ole: virus jää elämään elimistöön ja saattaa aika-ajoin aktivoitua uudestaan ja aiheuttaa vastaavanlaista oireilua kuin ensimmäisen tulehduksen yhteydessä.
Oireet
Oireet ilmaantuvat tavallisesti noin 4-7 päivää altistuksesta, mutta saattaa kulua kolmekin viikkoa ennen ensimmäisiä oireita. Vaikka ensi-infektio on yleensä oireellinen, se voi esiintyä myös oireettomana. Tyypillisessä oireisessa ensi-infektiossa sukuelinten limakalvoille ja iholle muodostuu ryhmittäin esiintyviä rakkuloita. Naisilla tulehtuu herkimmin kohdunkaula, mutta myös emätin, vulva sekä peräaukon ja emättimen välinen alue saattavat infektoitua. Miehillä puolestaan rakkuloita muodostuu terskaan tai peniksen varteen. Tämä nk. rakkulavaihe on yleensä nopea ja kestää 4-6 päivää. Tämän jälkeen rakkula-alueet haavautuvat ja muuttuvat kivuliaiksi, kunnes noin 4-6 päivän kuluttua alkaa haavaumien umpeutuminen ja alueille muodostuu rupia. Ilman hoitoa ruvet parantuvat arvitta noin kolmessa viikossa. Ensitartunnan yhteydessä ilmenee sukuelinoireiden lisäksi yleensä yleisoireita eli kuumetta, pahoinvointia, nivustaipeen imusolmukkeiden suurentumista ja arkuutta sekä noin 60 prosentilla kirvelyä virtsatessa. Ensitartunnassa virusta erittyy noin kahden viikon ajan. Eritysaikana tauti voi tarttua eteenpäin.
Koska HS- viruksille on tyypillistä pesiytyä tuntohermosolmukkeisiin ensi-infektion jälkeen, ne pystyvät aika ajoin aktivoitumaan ja aiheuttamaan nk. uusintainfektion. Noin 70 prosentilla genitaaliherpes uusiikin jo ensimmäisen vuoden aikana. HSV aktivoituu yleensä joko psyykkisen tai fyysisen stressin seurauksena. Vain osa uusiutuvista infektioista on oireilevia, jolloin viruksen erittyminen kestää muutaman päivän, ja tulehduksen parantuminen kestää enää noin viikon. Uusiutuvat rakkulat ja haavaumat ilmaantuvat yleensä samoille ulkosynnytinalueille kuin ensi-infektiossakin, mutta yleensä vain toispuoleisina. Kohdunkaulan alueella uusiutuvat rakkulat ovat harvinaisempia. Yleisoireet ovat myös harvinaisia, mutta paikalliset haavaumat ovat kivuliaita, ja virtsatessa kirvelyä saattaa esiintyä.
Aiheuttaja
Sukuelinherpes on yleensä Herpes Simplex Virus 2:n (HSV 2), harvemmin Herpes Simplex Virus 1:n (HSV 1), aiheuttama sukupuolitauti. Noin 70-90 prosenttia tapauksista on HSV 2:n aiheuttamia tartuntoja. Jäljelle jäävien 10-30 prosentin aiheuttajaksi on todettu huuliherpesvirus eli HSV 1. Molemmille virustyypeille on tyypillistä, että ensitartunnan jälkeen ne asettuvat pysyvästi tuntohermosolmukkeisiin, HSV 2 nimenomaan ristiselän alueelle. Huuliherpesvirusten osuus genitaaliherpesinfektioissa on jatkuvassa kasvussa, mahdollisesti muuttuneiden seksuaalitapojen ja suuseksin lisääntymisen myötä.
Sukuelinherpes tarttuu limakalvoille ja iholle tavallisimmin seksuaalisen kosketustartunnan kautta. Useimmiten, noin 2/3 tapauksista, tartunta tapahtuu oireettoman partnerin välityksellä. Naisen riski saada genitaaliherpes partneriltaan on miehen riskiä suurempi. Erityisen suuri riski on naisilla, jotka eivät ole lapsena sairastaneet yskänrokkotartuntaa ja saaneet sitä kautta osittain suojaavaa immuniteettia.
Diagnoosi
Virusviljely on diagnostiikan perusmenetelmä, mutta HSV saattaa löytyä myös irtosolu- eli PAPA-näytteestä. Myös antigeeninosoitusmenetelmiä käytetään. Kliininen kuva, eli muutokset sukuelinalueella ovat kuitenkin erittäin tyypillisiä ja herättävät epäilyn herpesinfektiosta. Jos näyte otetaan, se otetaan yleensä tuoreesta yksittäisestä rakkulasta. Verikokeita tarvitaan harvoin, ja niistä on hyötyä yleensä vain mahdollista kantajuutta tai ensi-infektiota selvitellessä.
Hoito
Herpesviruksen hoitoon on nykyisin saatavilla tehokas lääkitys, vaikkakaan millään nykylääkkeellä ei voida poistaa virusta tuntohermosolmukkeista. Lääkeaineista käytetyin lienee asikloviiri, mutta valasikloviiri ja famsikloviiri ovat vastaavia lääkeaineita. Nämä viruslääkkeet lyhentävät viruksen eritysaikaa ja infektio-oireiden kestoa sekä estävät uusien haavaumien muodostumista. Viruksen eritysaika lyhenee lääkehoidolla ensi-infektiossa keskimäärin 12:sta yhdeksään päivään ja oireiden kesto noin 21 päivästä yhdeksään päivään. Uusiutuvassa infektiossa vaikutus on vähäisempi; viruksen eritysaika lyhenee yhdellä päivällä ja oireiden kesto yhdeksästä seitsemään päivään.
Tavallisesti lääkitys otetaan suun kautta, mutta esim. voimakasoireisten ensi-infektioiden kohdalla voidaan harkita suonensisäistä hoitoa. Paikallisesti käytettävien asikloviirivoiteiden käyttöä pidetään kyseenalaisena, teho ei ole läheskään yhtä hyvä kuin huuliherpeksen hoidossa. Mikäli uusintaepisodeja on enemmän kuin kuusi vuodessa, on syytä harkita estohoitoa, jolloin asikloviiriannos otetaan päivittäin. Lyhytaikaista estohoitoa voidaan harkita esim. lomamatkojen yhteydessä. Estolääkitys vähentää viruseritystä, mutta tartuntariski on edelleen olemassa.
Immunosupressoidut (esim. AIDS-, elinsiirto-, luuydinsiirto- ja kemoterapiapotilaat) ovat vastasyntyneiden lisäksi hoidon suhteen erityisryhmä. Heillä tartuntariski on elimistön alentuneen puolustuskyvyn vuoksi suurentunut ja tulehduksen kukistuminen on hidasta. Tämän vuoksi hoitokin on yleensä aggressiivisempaa, esim. suonensisäisellä lääkityksellä tapahtuvaa.
Seuranta
Sukuelinherpes ei yleensä vaadi erityisempää seurantaa.
Periytyvyys
Herpes on tartuntatauti, eikä periydy. Sairaus voi tarttua synnytyksen yhteydessä lapseen, jos äidillä on aktiivinen sukuelinherpes.
Yleisyys
Yli miljoona suomalaista sairastaa tietäen tai tietämättään genitaaliherpestä, HSV 2:n tai harvemmin HSV 1:n aiheuttamana. Genitaaliherpestä alkaa esiintyä yleensä 15 ikävuoden jälkeen. Esiintyvyys lisääntyy tasaisesti 20-40 ikävuoteen saakka, ja tasoittuu sitten 20-25 prosentin välille. Sukuelinherpes lisääntyi rajusti 1970-luvulla ja 1980-luvun alussa. Viime vuosina nuorten osuus tartunnan saaneista on lisääntynyt. Noin 20 prosenttia suomalaisista on saanut HSV 2 -tartunnan, mutta vain pieni osa oireilee.
Ennuste
Sukuelinherpeksen ja kohdunkaulansyövän välillä ei ole yrityksistä huolimatta pystytty osoittamaan selvää syy-yhteyttä. HSV 2 voi kuitenkin olla eräs lisätekijä kohdunkaulan syövän synnyssä papilloomaviruksen (HPV) yhteydessä esiintyessään. Sukuelinherpes rauhoittuu aikaa myöten, jolloin taudin uusiutumisriski pienenee. Virus ei kuitenkaan elimistöstä katoa.
Kuten artikkelissa todetaan, 2/3 saa tartunnan OIREETTOMALTA:
- on täälläkin
vastattu tuohon jo satoja kertoja. Sen kun luet. Jos meinaan sulla on jotain tiedon tarvetta.
- kummastellen
Moi,
ei mulla ollut kuumetta ollenkaan, kun sain herpeksen. Voi olla, että muilla on. Kova kuume liittyy mielessäni flunssaan - ja hiv:iin... mutta älä nyt pelästy. Itse olen joskus stressanut just jotain hiv-tuloksia niin, että keho nostatti koko ajan 37 'kuumeen', joka mulla jo tuntuu, joten olin varma, että mulla on 'se'. No, ei onneksi ollut (- olen vain vähän hysteerinen). - Anonyymi
Täällä "fiksut" kirjoittelee eli siinähän oli lääkärille eka miettimistä kun mulla oli ollut oireita 3 viikkoa. Päivystyksessä vihdoin näki mikä mua vaivaa. En ole koskaan harrastanut seksiä yms. ja sain herpeksen alapäähän. Olen ollut yli viikon kovassa kuumeessa ja tuntuu et enään jaksa eli kroppa pettää. Ilmeisesti syy et olen sen saanut on mun hyljinnäestolääkitys. Mut vitsailtiin mm. Gynen kanssa et oon "todellinen" potilas kun keissi ei ole helppo. Eli herpeksen voi saada ilman tartuntaa. Minulla se paska tuuri kävi.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1132943Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302405Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen232369Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631082006- 1141650
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711368Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2881198Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2511057- 711044
- 801044