Nopeimmat leviäjät Suomessa?

uu`uu`uu

Mikä lintu- ja nisäkäslaji ovat mielestänne nopeimman tuntuisesti levittäytyneet/runsastuneet Suomen pesimälajien joukossa lähiaikoina? Vastauksia voi olla useampiakin. Minusta naakka ja kaniini ainakin ovat runsastuneet ja levittäytyneet Suomessa niin nopeasti, ettei niitä ole ehtinyt tottumaan sietämäänkään. Tai tälläin voisi puhua enemmän naakasta kuin kaniinista, koska kaniinihan ei ole vielä kovin laajalle Suomessa levinnyt. Mutta Helsingissä se on runsastunut aivan järkyttävää vauhtia! Mitä muita riesasopeutujia tulee mieleen?

11

940

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • (=|=)

      levisi koko maahan todella nopeasti.

      • zchghghhg

        höpö höpö naurulokkihan on viime aikoina vähentynyt


    • varislinnut

      ovat jo räjähtäneet kantojen liiallisessa runsastumisessa käsiin.
      Turhat rauhoitukset yms kaatopaikkojen runsaat ruoka apajat ovat jo tehneet kannat kestämättömän suuriksi.
      Suuret varisparvet kiertelevät keväällä rantavesiä etsien vesilintujen munia ja viisaina lintuina houkuttelevat emon pois pesältä ja toiset kerää munat.
      Näiden niinsanottujen petojen ja peto/"rosvo" lintujen hyyssääminen käy jo luonnon päälle.
      Suden suojelu menee jo esimerkiksi uhanalaisen metsäpeuran hyvinvoinnin ja suojelun edelle.
      Varislintuja hyyssäämällä aiheutetaan hallaa sorsa/kahlaaja linnuille.
      Petolintuja suojelemalla hävitetään taas kanalintukannat.

      Näin ei metsästävänä sanon jo etukäteen ennenkun sen kansanryhmän haukkuminen alkaa että syyttävät puheet heitä kohtaan voidaan unohtaa jo heti kättelyssä.
      Heidän riistanhoito työ on edistyksellistä luonnon kunnioittamista mutta ihmettelen suuresti sitä nykyajan vimmaa suojella joka ainoaa petoa tässä maassa.
      Totta on se että yhtälailla ne kuuluvat ja rikastuttavat suomen luontoa mutta koittakaa nyt käsittää että luonto ei toimi suhteessa niin että petoja on enemmän kun saalistettavia eläimiä.

      • konf

        Mitenkähän onkaan ennen muinoin ollut luonto vinksallaan kun ei ollut näitä viisaita metsästäjiä "hoitamassa" riistaa? :)
        Kyllä se kuule on niin että metsästäjät inhoaa kaikkia petoja sen takia, että pitävät niitä kilpailijoinaan. Pelkäävät ettei heille jää mitään ammuskeltavaksi ja siitäpä vasta poru syntyisi kun ei voi enää poseerata komeiden raatojen vierellä komea pyssy kainalossa "tosimiehenä".
        Ymmärrän kyllä hirvikantojen säätelyn, mutten sitä asennetta, että ikäänkuin osa eläimistä "kuuluisi" ihmisen huvikseen ammuttavaksi (ns riistalajit).

        Ja höpinä siitä että olisi petoja enemmän kuin saaliseläimiä... Kyllä se ravinnon määrä säätelee petojen kantoja tehokkaammin kuin mikään ihmisen sorkkiminen, niin on hommat toimineet luonnossa niin kauan kuin on ollut olemassa toisia syöviä eläimiä. Sama tietty pätee myös kasvinsyöjiin, kun ravinto käy vähiin, kilpailu lisääntyy ja osa kannasta menehtyy ravinnon puutteeseen, jolloin selviytyneille riittää jälleen paremmin ravintoa jne....


    • ooo``ooo

      susi, koska niiden kanta on ainakin kymmenkertaistunut ihan parin vuoden aikana.. syövät lemmikit ihmisten pihoista ja p#skantavat sienet ja marjat syömäkelvottomiksi

    • laikaman

      On kymmenessä vuodessa palannut koko maan laajuisesti.

    • KYSELET

      ELOÄTETTÄVÄT,muovikassiporukka, etniset ryhmät, siinä nopeimmin lisääntyvt.

    • linkkiipukkaa

      Tälläinen lainaus päivän Ilkasta:

      "Kevät on parhaimmillaan silloin, kun se vielä kolkuttaa ovella. Oven auettua kevät vyöryy niin nopeasti, että siihen liittyy jo menettämisen pelkoa ja mukana pysymisen kyvyttömyyttä.
      Kannattaakin mielikuvitella itsensä kevään suurimpaan juhlaan hyvissä ajoin. Henkinen valmistautuminen elämän suurimpiin murroksiin on yleensäkin tärkeää.
      Ollaan siis hupenevilla järven jäillä. Sulavesikiiloja näkyy virtapaikoissa ja ne laajenevat tunti tunnilta. Ulapallekin näyttää syntyvän avantoja jääpeitteen sinisiksi silmiksi.

      Jokisuulla tämä kaikki on laitettu merkille. Horisontin yllä hulmahtelee lokkiryhmiä ja viimein ne laskeutuvat jään rajalle. Siellä ui ennestään vesilintuja ja joutsenia, mutta vasta lokit avaavat näyttämön esiripun. Runsauden juhlasta ei tule mitään puuttuman.
      Harmaalokit kailottavat kuulakkaasti, kalalokit kaijattavat hillitymmin ja selkälokit vähän römeämmin, mutta naurulokkeja ei voita mikään. Naurulokeilla on kuorosodassa paljouden etu. Yksin tai pareittain nuo ruskeahuppuiset valkosiivet eivät kummoisia sano, mutta laitapa viisituhatta taukoamaan samalle jään reunalle. Sen huumaavampaa kevätsanomaa ei heti tule mieleen.
      Aikanaan naurulokit asettuvat iloisena pilvenä isoksi yhdyskunnaksi pesimään. Siinä on melua ja meininkiä.
      Mutta tarkemmin katsottuna saattaa havaita useiden muidenkin lajien puikkelehtivan lokkien seurana. Nämä muut sukeltelevat silkkiuikkuina ja härkälintuina, pulikoivat nokikanoina ja uivat tukkasotkina, punasotkina ja jouhisorsinakin.

      On yleinen ilmiö, että runsaus ruokkii runsautta. Uikut ja vesilinnut hakeutuvat mieluusti pesimään juuri naurulokkiyhdyskuntiin, koska siellä ne ovat turvassa useilta saalistajilta. Lokkien joukkovoima suojaa myös uhanalaistuvia kuokkavieraita.
      Useat riistalajeinakin tunnetut vesilintumme ovat taantuneet melko nopeasti ja melko yllättäen. Ne ovat kärsineet ympäristömuutoksista ja myös liiallisesta metsästyksestä.
      Metsähanhen ohella varsinkin jouhisorsien, heinätavien ja kolmen sotkalajin kannat ovat suorastaan romahtaneet. Lapasotka on jopa erittäin uhanalainen.
      Iso osa juuri näiden lajien maailmankannoista pesii Suomessa. Meillä on siten iso vastuu vesilintujemme hyvinvoinnista.
      Vaikka emme välttämättä saata herkistyä naurulokkikuoron edessä, voimme silti sitä sietää edes myötämielisyyden tähden. Sillä missä naurulokit pesivät, siellä menestyvät parhaiten myös useimmat vesilinnut. Naurulokkiyhdyskuntien häviäminen on paikoin ollut yhtenä syynä myös vesilintukatoon.
      Lokit eivät kuitenkaan yksin ratkaise pulmaa.
      Viime syksynä muutamat riistanhoitopiirit rajoittivat metsähanhen metsästystä. Keinot eivät kuitenkaan olleet riittäviä ja tulee olemaan viisasta rauhoittaa metsähanhi toistaiseksi kokonaan.
      Tulevien metsästyskausien käytännöt ratkaisevat paljon. Jokainen säästetty jouhisorsa, heinätavi ja sotka lentää suomalaiseen vastuulaariimme. Sitä sanotaan kestäväksi kehitykseksi ja se vaatii hyvää lajituntemusta.
      Me voimme muuttaa lukuja vaikka kauniin jouhisorsa osalta: Suomessa pesii 8000-15000 jouhisorsaparia, se on 95 prosenttia Euroopan pesimäkannasta, jouhisorsia ammuttiin Suomessa toissa vuonna 7900."


      http://www.ilkka.fi/Article.jsp?article=569523

      • ddddd1111

        Luonnon tasapaino on kärsinyt "kiitos" ihmisen. Ns. haittaeläimet supi, minkki, jotkin lokit. varis ym. on runsastunut ainoastaan väkiluvun lisääntymisen ja siitä johtuvista syistä. Niinpä vaikka luonnonsuojelijat kuinka tykkää vastustaa metsästystä, on se ensiarvoisen tärkeä hallita petotilanteen räjähdystä. Vai mitä olette mieltä 170 000 supia vuodessa. Supilla joka vieraspeto ei luonnossa muita vihollisia kuin ilves joka ei pysty kantaa säätelemään. Kyllä asiallisesti lopetettu supi on parempi kuin kapiin kituva.


      • laskija
        ddddd1111 kirjoitti:

        Luonnon tasapaino on kärsinyt "kiitos" ihmisen. Ns. haittaeläimet supi, minkki, jotkin lokit. varis ym. on runsastunut ainoastaan väkiluvun lisääntymisen ja siitä johtuvista syistä. Niinpä vaikka luonnonsuojelijat kuinka tykkää vastustaa metsästystä, on se ensiarvoisen tärkeä hallita petotilanteen räjähdystä. Vai mitä olette mieltä 170 000 supia vuodessa. Supilla joka vieraspeto ei luonnossa muita vihollisia kuin ilves joka ei pysty kantaa säätelemään. Kyllä asiallisesti lopetettu supi on parempi kuin kapiin kituva.

        "Luonnon tasapaino" on tietysti vähän huono termi, koska mitään varsinaista vakaata tasapainoa ei olekkaan, vaan erinäiset muutokset aina muuttavat tilannetta, olipa aiheuttajana ihminen tai jokin muu eläin tai luonnonilmiö.

        170.000 tapetun supikoiran, 60.000 ketun ja minkin tappaminen on toki suuri urakka, mutta mikä on tämän toimen todellinen merkitys?
        Joillain rannikon saarilla ja rehevillä lintukosteikoilla ehkä hyvinkin merkittävä, mutta entä tuolla tavallisissa maastoissa? Suuri osa poikasista kuolee joka tapauksessa ekana vuotenaan, eikä ruokaa ja reviirejä riitä kaikille selviytyjille myöhemminkään. Suurpedotkin ovat alkaneet lisääntyä ja verottaa osaltaan pienpetokantoja.
        Tästä huolimatta supikoirakanta on jatkuvasti kasvanut. Ehkä metsästys hieman hidastaa leviämistä, tai ehkä ei edes sitä. Mielenkiintoista olisi tietää, mitä tapahtuisi jos metsästys keskeytettäisiin vaikkapa 5 vuodeksi(muualta kuin arvokkaimmilta lintukohteilta). Ehkäpä kapi harventaisi kannat tehokkaammin kuin metsästäjät. Pelkkä eläinsuojelullinen motivaatio ei ole kovin hyvä syy pienpetopyyntiin, sillä suurin osa maamme eläimistä joka tapauksessa karsiutuu paljolti tautien vaikutuksesta. Eikä pienpetojen metsästyskään aina niin tuskatonta ole.
        No, ehkä tuo myyräekinokokki (sen poissapitäminen) on tällä hetkellä pätevin peruste pienpetojen metsästykselle.

        Varislintujen lisääntyminen (naakka merkittävästi, närhi jonkun verran, korppi jonkun verran, varis hieman vähentynyt vuosikymmenessä) on tosi-ilmiö. Toki naakkaa pidetään aika merkityksettömänä uhkana muulle eläimistölle, ainakin muuten kuin pesäpaikkakilpailun kannalta. Korppi on runsastunut pitkälti rauhoituksen ansiosta, toki ravintoa saavat vielä olemassa olevilta kaatopaikoilta, ja varsinkin teiden varsilta raadoista. Närhi on runsastunut jonkun verran, mahdollisesti ilmaston lämmettyä. Osittain ehkä samasta syystä (ja närhien lisääntymisen vuoksi) kuukkeli on taantunut etelässä, vaikka sopivien metsien väheneminen lieneekin pääsyy. Varis taas on viime aikoina hieman vähentynyt, paljolti kai pienkaatopaikkojen sulkeutumisen ja paraantuneen biojätteen käsittelyn myötä. Tosin onhan niitäkin vielä suht runsaasti.

        Harmaalokki ja merilokki ovat todella lisääntyneet(varsinkin rannikolla), paikoin merkittävästikin. Suurin syy ovat isot kaatopaikat, joille vieläkin viedään ruokajätettä eläinten saataville. Kun tämä saadaan loppumaan, niin lokitkin alkavat vähentyä. Naurulokki levisi aikanaan maahan lopulta melko nopeasti, päästyään vauhtiin, mutta nyt kannat ovat taantuneet jonkun aikaa. Lähinnä rannikolla niitä vielä on, paikoin isoissakin kolonioissa. Niitä ei kuitenkaan pidetä luonnolle haitallisina, vaan paremminkin hyödyllisinä kun suojaavat muitakin lintuja pienpedoilta ja varsinkin varislinnuilta.


    • korpikuus

      www.lintuatlas.fi

      Tuolta löytyy uudet levinneisyyskartat, joista voi vertailla parin viime vuosikymmenen muutoksia.

      Viimeaikaisia runsastujia ovat mm.
      laulujoutsen
      valkoposkihanhi
      pikkuvarpunen
      jne.

      Monella lajilla on pientä mutta selvää leviämistä pohjoiseen nähtävissä. Mutta valitettavasti myös taantujia on. Varsinaista yksilötiheyden muuttumista kartoista ei näe, joten parimäärien muutokset jäävät epäselviksi. Yleensä selvän levinneisyysmuutoksen lajit ovat kuitenkin myös runsastuneet tai vähentyneet selvästi.

      Moni laji on kuitenkin viimeisen parinsadan vuoden aikana runsastunut maassamme, joko täysin nollasta, tai sitten metsästyksen loputtua/vähennyttyä merkittävästi. Tai elinolosuhteiden muuten parannuttua esim. lämpimämpien säiden vuoksi.
      Yksi kirja jossa asiaa käsitellään, on Veikko Neuvosen Muutoksia Suomen luonnossa. Kannattaa lukea.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      7996
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      38
      2893
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2482
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      120
      2208
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1865
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      11
      1616
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1469
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1456
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1415
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1378
    Aihe