Kansallispuistojen suojelu

hikinauha

Katselin tässä kerran kansallispuistojemme sääntöjä ja ei voi kun päätyä lopputulokseen että ilmeisesti lopullinen tavoite on kieltää liikkuminen näillä alueilla kokonaan.

En näe mitään syytä telttailu,- tulenteko,- yms. muille rajoituksille kuin korkeintaan lintujen pesimäkosteikkojen kohdalla.

Metsästystyksenkään kieltämiselle ei ole minkäänlaisia perusteita. En itse metsästä mutta minun ei ole ikinä tarvinnut pelätä metsässä metsästäjien takia. Eikä metsästys ole rajoittanut millään tavalla liikkumistani.

Tämä vetoamien luonnon "kulumiseen" on vain tekosyy sillä todellinen syy on ideologinen. Haluttaisiin että minkäänlaisia ihmisen tuottamia jälkiä ei jäisi. Tosiasia on kuitenkin se että Suomen luonnossa on kaikkialla ihmisen toiminnan jättämiä jälkiä jotka näkyvät jopa vuosisatojen jälkeen.

Kansallis,- ja luonnopuistotkaan eivät kuitenkaan ole kuin tavallista metsää ja paljakkaa. Pohjoislapinkin luonto ei todellakaan ole mitään arktista tundraa vaan suurimmaksi osaksi aivan tavallista kuusimetsää jossa ihmisen jäljet häviävät nopeasti.

Hyvä esimerkki tästä normaalille elämälle vihamielisestä ideologiasta on mieleenijäänyt jokuvuosi sitten Erälehdestä lukemani juttu jossa kirjoittaja oli "järkyttynyt" kun kämpän pihassa paloi monta nuotiota ja puuta kuluu vuodessa tupien lämmittämiseen kokonaista 300 mottia. Kirjoittajan mielestä oli kauheaa että puistosta kaadetaan vuodessa tuo polttopuu määrä.

Eiköhän puiston kuusimetsässä kasva aivan riittävästi uutta puuta muutaman kämpän lämmittämiseen? Vai eikö vihreä ideologia kestä muutaman kuusenkannon näkemistä.

5

419

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Viherpipertäjä

      >>Tosiasia on kuitenkin se että Suomen luonnossa on kaikkialla ihmisen toiminnan jättämiä jälkiä jotka näkyvät jopa vuosisatojen jälkeen.

      No niinpä on. Kansallispuiston perusidea onkin juuri se, että olisi edes joku pieni läntti, josta näkisi millainen se luonto olisi ilman niitä ihmistoiminnan jälkiä.
      Kansallispuiston on myös tarkoitus olla villieläimille turvapaikka, jossa niitä ei ammuta. Suomessa riittää lääniä jossa saa metsästysaikana metsästää. Jos sinä tykkäät pyöriä metsästysporukoiden jaloissa ja katsella ihmistoiminnan jälkiä, pysy sitten poissa niistä vähistä kansallispuistoista, miksi yleensä haluat niihin ängetä?

      >>Pohjoislapinkin luonto ei todellakaan ole mitään arktista tundraa vaan suurimmaksi osaksi aivan tavallista kuusimetsää jossa ihmisen jäljet häviävät nopeasti.

      Johan vitsin murjaisit. Et ole selvästikään käynyt napapiirin pohjoispuolella. Käypä joskus. Kuusi on aika harvinainen näky noilla leveysasteilla.

      >>Erälehdestä lukemani juttu jossa kirjoittaja oli "järkyttynyt" kun kämpän pihassa paloi monta nuotiota
      >>Eiköhän puiston kuusimetsässä kasva aivan riittävästi uutta puuta muutaman kämpän lämmittämiseen?

      En tiedä montako kämppää niillä 300 motilla pitäisi lämmittää, mutta jos "lämmitys" tapahtuu pihalla olevin nuotioin niin ei taida kovin moneen riittää. Tuo määrä on aika helvetin monta hehtaaria vaikka olisi mäntyä ja koivuakin mukana.

      Mene sinä vaan johonkin etelän talousmetsään retkeilemään. Toivottavasti sinut ammutaan hirvenä.

      • edellistä

        Suomen pinta-alasta 2,6 prosentilla on kansallispuistostatus. Sinulle jää siis noin 329564 neliökilometriä maa ja merialuetta temmellyskentäksi, kun jätät kansallispuistot niille, jotka osaavat arvostaa ja noudattaa alueille säädettyjä nimellisiä rajoituksia.

        Mielestäni kansallispuistojen määrää pitäisi lisätä ja jo olemassaolevien puistojen pinta-alaa tulisi kasvattaa.

        Autiotupaverkostomme on maailmankin mittakaavassa ainutlaatuinen ja allekirjoittanuttakin sapettaa tunnelmanuotioihin käytetty puu. Pelkkään tuvan oikeaan lämmittämiseen ei puuta kovinkaan paljoa kulu, kun ymmärretään se, että lämmittäminen on tarpeellista vasta pakkasella.


      • korvet

        "No niinpä on. Kansallispuiston perusidea onkin juuri se, että olisi edes joku pieni läntti, josta näkisi millainen se luonto olisi ilman niitä ihmistoiminnan jälkiä."

        Suomessa ei ole koskaan ollut samanlaisia ns. asumattomia erämaita kuin löytyy itänaapurista ja Pohjois-amerikasta. Erämaiden resursseja on hyödynnetty Suomessa aina jollakin tavalla. Raivaamalla viljelysmaata, kalastamalla , metsästämällä, tukkisavotoilla, laiduntamalla poroja yms.

        Sinunkaltaisesi ovat vain jostain syystä omaksuneet tämän ulkomaalaisten ympäristöaktivistien epärealistisen luontokäsityksen jonka mukaan luonto pitäisi palauttaa johonkin ihmeelliseen alkuperäiseen tilaan ennen pahan valkoisenmiehen saapumista.

        "Johan vitsin murjaisit. Et ole selvästikään käynyt napapiirin pohjoispuolella"

        Olen käynyt monta kertaa. Kärjistetysti voidaan sanoa että Suomenlappi on kuusimetsää ja ne varsinaiset paljakat ovat Ruotsin ja Norjan puolella.

        Ja 300 kiintokuutiota puuta ei muuten ole kuin muutaman tukkirekan lasti.

        Tuli muuten mieleen että kerran kuulin että jossakin oli kämpän paskahuussinkin sisältö rahdattu "koskemattomasta" luonnosta pois ettei kasvillisuus rehevöidy. Mitähän muuten poromiehet sanoisivat jos joku luontoaktivisti menisi esittämään näille että porokämpän paskahuussin sisältö pitää kuljettaa kylille?


    • Omat kuviotko?

      Suosituimmat kansallispuistotpuistot kuluvat kokoaika ja vahvasti, sääntelyistä huolimatta. Nuuksion kansallispuisto on hyvä esimerkki. Kun ihmisiä liikkuu päivässä jopa sadottain samoilla alueilla niin kuluminen on väistämätöntä. Säännöillä saadaan pidettyä edes jotenkin tilanne hallinnassa.
      Metsästäminen ei ole kielletty sinun pelkäämisesi, tai pelottomuutesi takia. Eläimiä siinä yritetään suojella.
      Esim. kulumisesta, jos ajat vaikka märän heinikkoisen jänkän ylitse mönkijällä samoja jälkiä pari kertaa niin siihen kehittyy ura joka pysyy vuosikausia ja alkaa usein levitä omia aikojaan.
      Siis, jos ihminen on jo jättänyt jälkiä luontoon tuhoten sitä, esim. Ruka ja muut vastaavat niin se on siis mielestyäsi peruste, että niitä voi huoletta jättää lisää.
      Asenteesi on vihamielinen luontoa kohtaan. Mutta provo, mikä provo.

      • metsämaahinen

        Haluaisin hiukan oikaista käsityksiä joita alkuperäisellä kirjoittajalla on Lapin luonnosta. Ensinnäkin puuraja kulkee Suomessa n. 500 metrissä. Voit huviksesi katsoa esim. www.retkikartta.fi- sivustolta missä kulkee suojametsäalueen raja. Se menee n. Porttipahdan ja Lokan tekojärven pohjoisrantoja pitkin. Tämän tämä on raja jonka pohjoispuolella metsätalous on kannattamatonta ja luonnolle kestämätöntä.

        Kuusen pohjoisraja kulkee Enontekiön ja Inarin kuntien etelärajalla. Mäntyä sen sijaan kasvaa hiukan pohjoisempana. Puu kasvaa täällä napapiirin pohjoispuolella ja pohjoiskalotilla paljon hitaammin kuin eteläpuolella -> kasvukausi on paljon lyhyempi. Kansallispuistojen polttopuut tuodaan lähialueilta, mutta ei kansallispuistoistosta koska hakkuu siellä on kielletty. Voit joskus miettiä mitä haaskausta on polttaa huvikseen Lapissa puuta jonka kasvu on todella hidasta.

        Toinen asia mikä liittyy jälkien jättämiseen ja kulumiseen on se että pohjoiskalotilla maatuminen on lähes olematonta. Varsinkin tunturiylängöllä ja kankailla, jäljet säilyvät muuttumattomina vuosikymmeniä. Banaanin ja appelsiinin kuoret lojuvat maatumattomina polun varressa vuosikaudet.

        Metsästys on sallittua kansallispuistoissa paikallisille asukkaille, ainakin täällä Lapissa. Oman kunnan alueen kansallispuistossa leiriytyminen ja tulenteko on sallittua missä vaan kunhan olet pyytö -tai marjahommissa. Myös luonnonpuistossa liikkuminen vapaata. Nämä liikkumis -ja leiriytymisrajoitukset muualta tuleville retkeilijöille on erittäin perusteltuja kansallispuistoissa joissa käy vuodessa satoja tuhansia kulkijoita. Et voi tätä luonnon kulumista ymmärtää kun et itse asu täällä.

        Vain 2 % Suomen metsistä on vanhaa koskematonta metsää. Lapissa joka suojelematon neliö on valjastettu metsätalouden käyttöön. Puupeltoja jotka on aurattu ja lannoitettu. Ei kasva sienet eikä viihdy metsän eläimet. Surullista katsottavaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      386
      1492
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1278
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      116
      1210
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      162
      1113
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      44
      987
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      896
    7. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      816
    8. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      800
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      91
      794
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      167
      681
    Aihe