Kielestä (kanjeista kysyisin)

tyhymä...

Taitaa kyllä olla hiukan väärä palsta, mutten löytänyt parempaakaan, pahoitteluni :)

Mutta jos joku tietävä haluaisi auttaa..
Ymmärtääkseni nämä kanjit ovat hyvin vanhoja "kirjoitusmerkkejä" alunperin lähtöisin Kiinasta, josta ne siirtyivät aikoinaan myös Japanin kirjoituskieleen.

Onko olemassa erikseen Japaninkielisiä ja Kiinan kielisiä kanjeja?
Entä voiko kanjeja yhdistellä samaan tekstiin/lauseeseen, vai muuttuuko kirjoitusasut tuolloin? Jos vaan haluan samaan lauseeseen vaikkapa "usko" ja "rakkaus"? Voiko ne kirjoittaa vaan peräjälkeen?

Missäköhän olisi luotettavia nettisivuja kanjien tutkailuun?

Kiitos paljon! :)

4

812

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kaukoitainen

      Kanji on kehittynyt kiinalaisista kuvakirjoitusmerkeista muutama tuhat vuotta sitte. Kanjit seka Kiinassa etta Japanissa on samat, mutta kun Kiinan kielessa Kanji aannetaan aina samalla tavalla, niin Japanissa niilla voi olla, ja useimmiten on, useita erilaisia aantamisia riippuen missa yhteydeassa ja merkityksessa sita kautetaan. Google "learning kanji online" ja siella on noin 500,000 vastausta joista voit ryhtya hakemaan. Mutta Englannin kieli tarvis hallita ensin.

      • jriogvjjaeovjevsprovjkpo

        Haluaisin että japanin, kiinan muutaman muun kielen merkit näkyisivät Wikipediassa. Kun mulla nyt ei viime aikoina oo näkyny ku tein päivityksiä. Kun en mitenkään muista miten ne sain aikasemmin näkyviin. Ärsyttää ku siellä on vaan laatikoita. En opiskele japania enkä muutakaan toisella kirjoitusjärjestelmällä kirjoitettavaa kieltä, mutta olis kiva saada ne näkyviin.


    • japanilainen...

      Kanjit siis ovat peräisin Kiinasta, mutta on olemassa myös pieni joukko Japanissa "keksittyjä" kanjeja. Kanjeja kautta aikain on kertynyt kymmeniä tuhansia, niistä vain muutama tuhat on nykyisin (yleisessä) käytössä.

      Kanjeja peräkkäin laittamalla ei välttämättä synny järkevää lausetta, ei kiinaksi eikä japaniksi, eikä varsinkaan japaniksi jossa tarvitaan myös tavumerkkejä hiragana ja katakana. Lisäksi jos ei kieltä osaa voi eri kanjeja peräkkäin laittamalla saada aivan eri merkityksen kuin yksittäisen kanjin merkityksestä luulisi. Nimittäin, useimmat sanat koostuvat vähintään kahdesta kanjista: japanissa "puhelin" = sähkö puhe. Koska yleisessä käytössä on muutama tuhat merkkiä ja sanoja kuitenkin loputon määrä voit arvata että erilaisia kanjien yhdistelmiä on lukemattomia.

      • Vive la Tokyo

        Kanji-sanakirjat kattavat yleensä n. 5000 merkkiä. Peruskoulun aikana japanilaislapset opettelevat 1945 kanji-merkkiä (ns. Joyo-kanjit), tosin tätä listaa ollaan laajentamassa n. 100 merkillä. Näistä hieman päälle 1000 merkkiä opiskellaan ala-asteella ja loput yläasteella. Nuo merkit on katsottu sellaisiksi, että ne hallitsemalla selviää jokapäiväisestä elämästä japanilaisessa yhteiskunnassa. Erilaiset erikoistumisalat ja kaunokirjallisuus saattaavat sitten lisätä uusia merkkejä ja merkityksiä.

        Jos merkit eivät näy selaimessa oikein, kannattaa ensimmäisenä tarkistaa, että selaimessa on valittu oikea merkistökoodaus. Englanninkielisessä Firefox-selaimessa käytettävää koodausta voi vaihtaa View-valikon Character Encoding -kohdasta (kaikista selaimista löytyy vastaava toiminto). Japaninkielisillä sivuilla Shift-JIS on yleisin koodaus. Useat sivustot osaavat käskeä selainta vaihtaamaan koodauksen automaattisesti oikeaksi, mutta eivät kaikki. Mikäli koodauksen vaihto ei auta, silloin todennäköisesti japanilaiset merkistöt sisältävä kirjasintyyppi (fontti) puuttuu. Sellainen tulee Windowsin mukana (XP, Vista) ja sen voi lisätä Ohjauspaneelin kieliasetusten kautta ottamalla japanin kielen tuen käyttöön. Lisää ohjeita: http://alkuaurinko.sivu.be/?page=tietokone


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      414
      4238
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      236
      2090
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      68
      1550
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      157
      1367
    5. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      66
      1039
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      1025
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      132
      995
    8. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      238
      992
    9. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      923
    10. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      51
      898
    Aihe