Hesarin typografian tuntemus

heikkoa

Hesarin ulkoasutoimittajien typorafian tuntemus ei näytä kovin korkealla tasolla olevan. Puhuvat yhä kirjasimista, vaikka ne metalliladontaan kuuluvina ovat jo täyttä historiaa. Oikea termi olisi kirjain tai kirjaintyyppi, - kummatkin ovat myös parempia kuin muotisana fontti. Kreetan kyläkaupan lehtitelineestä löytynyt pienen lehden käyttämä kirjain Hesarille aloitti Hesarissa myös "vimmatun fontin tekijän metsästyksen"! Helpostihan sen olisi saanut kysymällä asiaa suoraan lehden toimituksesta. Tai käyttämällä
netin hakupalveluja, joiden avulla kirjaintyyppi ja sen tekijä olisi selvinnyt tuossa tuokiossa.

10

529

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dh sdtuy

      olemaan virallinen nimike. Markus Itkonen on kannattanut nimitykseksi kirjaintyyppiä, tai kirjainlajia.

      Kirjasin on peruskäsite kaikessa tekstissä, huomattavasti kauenpaa kuin kirjapainon keksimisen ajoilta. Fontti- nimitystä alettiin käyttämään vasta tietotekniikan yleistyessä, typorafian kanssa nimikkeellä ei ole varsinaisesti tekemistä, kyse on ainoastaan tietokoneslangista. Tästä johtuen monetkaan eivät osaa erottaa eri kirjasinklekkauksia toisistaan.

      Typografia, etenkin sen historia on varsin kiinnostava tieteenlajinsa, suosittelen edes pikaista tutustumista.

      Kirjaintyypin selvittäminen on erittäinkin mutkikasta salapoliisityötä. Lähes kaikki graafikot tekivät aiemmin omia kirjajaintyyppejään. Se oli paitsi haasteellista, myös rahallisesti kannattavaa työtä.

      Ja typografia on paljon laajempi käsite, kuin pelkkä kirjasin.

      http://fi.wikipedia.org/wiki/Typografia

      http://www.valt.helsinki.fi/blogs/titta/key1.htm

      http://www.kansalliskirjasto.fi/extra/verkkonayttelyt/kiehtovakirja/subp_typo1700.html

      http://www.typetek.fi/sanasto.html


      Niin, Hesarissa kyllä osataan typografia, ihan varmasti.

      • kirjasin?

        Markus Itkonen esimerkiksi kirjoittaa tämän päivän parhaassa typografian käsikirjassaan näin: "Hämmästyttävän usein kirjaintyyppiä tarkoitettaessa käytetään sanaa kirjasin, vaikka sillä ei ole mitään tekemistä nykyisen painotekniikan tai julkaisunteon kanssa. Kirjasimen selittämiseksi on ensin selitettävä toinen sana, kirjake: kirjake oli metalliladonnan aikainen ladontakappale, käytännössä yksi kirjain tai muu merkki. Kirjasin puolestaan oli kirjakkeen yläpinnassa oleva kohokuvio, joka painoi paperille kirjaimen tai muun merkin" Kas näin. Mitään virallisia nimikkeitä ei ole edes olemassakaan, mutta kyllä kirjasin joka tapauksessa on mennyttä aikaa.

        Kyllä kirjaintyypin etsimiseen ja valintaan on olemassa paljon ammattimaisempia keinoja, kuin pienen kreetalaisen kyläkaupan lehtiteline. Eikä tietyn kirjaimen tekijän selvittäminen vaadi "vimmattua metsästystä", koska sen saa aina monin eri keinoin aika helposti selville.

        Niin, kyllä Hesarin typografian osaaminen vaikuttaa heikohkolta, johtuneekohan edellisen taitavan ulkoasupäällikön Carl Henningin eläkkeelle lähdöstä?


      • suosittelijalla

        Puuttumatta Hesarin typografian osaamiseen, totean että suomenkielen sana kirjasin ei voi olla vanhempi kuin kirjapainon keksiminen, sitä ennen merkit olivat yksiselitteisesti vain kirjaimia, - suomenkielessä niitäkään ei vielä tunnettu.
        Graafikoista vain aniharvat, eikä suinkaan lähes kaikki, tekivät ja tekevät omia kirjaintyyppejään.
        Tästä osoituksena on, että esimerkiksi suomalaisten graafikoiden suunnittelemista harvoista kirjaimista ei yksikään ole tietääkseni onnistunut pääsemään kirjaimia myyvien yritysten listoille saati että olisivat saavuttaneet kansainvälistä menestystä. Näin valitettavasti. Mitä palkioihin tulee, niin huippusuunnittelijoitten ansiot ovat nykyään huomattavasti suuremmat kuin esim. entisten kirjakevalimoiden maksamat korvaukset.


      • salapoliisityötä

        Kirjaintyypin ja sen tekijän selvittäminen ei ole kovinkaan mutkikasta salapoliisityötä. Itselläni on yli parinkymmenen huippusuunnittelijan yhteystiedot ja heidän kirjantyyppinsä ja saan myös jatkuvasti tietoa uusista kirjaimista. Esimerkiksi juuri Luc de Groot löytyy parhaiten Berliinistä eikä Hollannista. (Lucas Font)


      • eipoä osata

        Eipä tosiaankaan Hesarissa osata typografiaa, aikalailla diletanttimaista touhua näyttää olevan.


      • ihan varmasti

        - kylläpä vaan näyttää Hesarin typografiatiedot todellakin olevan aivan harrastelijamaisella tasolla. Uskomatonta, että kirjaintyypikin pitää hakea kyproslaisen pienen kyläkaupan lehtitelineestä. Ja kehtaavat vielä pitää siitä hirveetä haloota.


      • surkea!
        ihan varmasti kirjoitti:

        - kylläpä vaan näyttää Hesarin typografiatiedot todellakin olevan aivan harrastelijamaisella tasolla. Uskomatonta, että kirjaintyypikin pitää hakea kyproslaisen pienen kyläkaupan lehtitelineestä. Ja kehtaavat vielä pitää siitä hirveetä haloota.

        Kyllä otsakekirjain- ja leipäkirjantyypit ovat ihan ok, sitä vastoin groteskin käyttö näyttää olevan täysin epäloogista. Pahinta on kuitenkin eri sektoreiden sivut ja varsinkin aloitussivut. Kirjain mustalla pohjalla on aivan liian pieni ja väripalkki sen oikealla puolella on todella pahan värinen ja liian vähän toisistaan erottuva. Aikaisempi pelkkä kirjain oli ihan OK.


    • Vaikka kirjasin-sanalla onkin ollut aiemmin ehkä fontista eroava merkitys, on se mielestäni ihan hyvä fontin suomennos. Melko lyhyt, ei ole yhdyssana, assosioituu kirjaimeen jne. Ja fontti taas on ruma sana, joka ei vonttinakaan ehkä ihan heti yleisty.
      B-kirjain viittaa mielestäni aakkosten toiseen merkkiin eikä siinä kirjaimen tyyli tule esille. Kirjain siis ei ole fonttia korvaava käsite.
      Kirjaintyyppi on kyllä täsmällinen ilmaus, mutta se on pitkähkö yhdyssana.
      Metalliladonnan ammattilaisia kirjasin sanan käyttö tökkinee, mutta heitä on todellakin pieni vähemmistö väestöstä.

      • herkus

        Kiitos, mielipiteesi ovat aika asiallisia. Silti totean, että kirjasin on mielestäni täysin väärä sana, kirjain on oikeampi tai kirjaintyyppi. Todella tyhmää puhua aikaisemman vastaajan tavoin, että kirjasin olisi oikein virallisesti lailla ja asetuksella vahvistettu. Fontista olen kanssasi samaa mieltä, se ei ole paras mahdollinen. Mitä tarkoitat B-kirjaimella?
        Muuten - kyllä maan suurimman päivälehden typografian tuntemus vaikuttaa todellakin olevan melko harrastelijamaista, ammattitaito on siitä kaukana.


      • herkus
        herkus kirjoitti:

        Kiitos, mielipiteesi ovat aika asiallisia. Silti totean, että kirjasin on mielestäni täysin väärä sana, kirjain on oikeampi tai kirjaintyyppi. Todella tyhmää puhua aikaisemman vastaajan tavoin, että kirjasin olisi oikein virallisesti lailla ja asetuksella vahvistettu. Fontista olen kanssasi samaa mieltä, se ei ole paras mahdollinen. Mitä tarkoitat B-kirjaimella?
        Muuten - kyllä maan suurimman päivälehden typografian tuntemus vaikuttaa todellakin olevan melko harrastelijamaista, ammattitaito on siitä kaukana.

        - kyllä olet siinä oikeassa, että sana KIRJAIN ei kuvaa sen tyyliä. Mitä tulee vielä sanaan KJIRJASIN, niin vertaa leima - leimasin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4653
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2269
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1794
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      32
      1461
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe