Asumusero - 2 yhteistä kotia?

Arki toimivaksi

Olisin halukas kuulemaan kokemuksia ja/tai ajatuksia seuraavasta:

Meillä näyttää 20 vuoden yhteisen vuoden jälkeen olevan väistämättä edessä ero. Todennäköisesti muutamme nyt ensin erilleen ja varmistelemme ajatuksiamme. Asumisvaihtoehtoja pohdittaessa esiin nousi vaihtoehto, jossa lapset (9 ja 12v) jäisivät yhteiseen asuntoomme ja meillä vanhemmille hankittaisiin yhteinen 1-2h k kämppä, jossa asuimme vuoroviikoin. Vuoroviikoin olisimme vanhassa kodissamme tyttöjen kanssa. Etuna olisi se että lapsilla olisi pysyvä koti eikä heitä tarvitsisi heitellä paikasta toiseen viikon välein. Teoriassa idea vaikuttaa toimivalta, mutta mitenkähän se toimisi käytännössä? Onko jollain kokemusta?

Näillänäkymin uskon, että pystyisimme sopimaan asiallisesti säännöt kumpaankiin "kotiin". Järjestely olisi toki suht lyhytaikainen (n 1/2 vuotta), jonka aikana toivon, että eroajatukset varmistuvat tai kaatuvat.

Kuullostaako pähkähullulta vai kannaattaako kokeilla?

25

2886

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • käytännön ongelmia

      Lähinnä tulee mieleen, että miten asunto hankittaisiin? Vuokralleko? Silloin asiassa tuskin tulisi suurempia ongelmia. Tietysti pitäisi pohtia, kenen nimi vuokrasopimuksessa on ja kuka maksaa vuokran. Vai hankkisitteko omistusasunnon? Silloin tietysti joudutte pohtimaan, millä rahoituksella, kuka sen maksaa ja kenen nimi on kauppakirjassa.

      Entä nykyinen kotinne, josta siis jäisi lasten vakituinen ja vanhempien jokatoisviikkoinen koti? Onko se vuokra- vai omistusasunto? Jos se on vuokra-asunto, kannattaa ennen päätösten tekoa tarkistaa, mitä vuokrasopimuksenne ja laki sanovat vuokranmaksuvelvollisuudesta toisen puolison muuttaessa pois asunnosta, mutta ilmeisesti ette vielä tässä vaiheessa ole laittamassa eropapereita vireille? Ja jos se on omistusasunto, niin kumman vai molempien nimissä? Jos toinen muuttaa pois, niin nykyiseen kotiin ei päde enää "puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn" asunnon suoja eli poismuuttajalta ei tarvitse kysellä suostumusta asunnon myyntiin (ellei ole omistaja).

      Tuossa ensimmäisiä käytännön juttuja, jotka tulevat mieleen. Ideanne voi toimia mainiosti, mutta asioihin kannattaa muutenkin aina hiukan varautua ja erityisesti silloin, jos avioerosta edes puhutaan. Entä jos jokin meneekin pieleen eli toinen vaikka väliajalla löytää uuden upean rakkauden elämäänsä, jonka kanssa haluaa pistää asiat heti kuntoon. Sellainen saattaa muuttaa ihmisen kykyä ja halua sovintoratkaisujen löytämiseen ja jos ette etukäteen ole asioita miettinyt riittävän tarkasti, voi toinen osapuoli jäädä pahasti nuolemaan näppejään. Kaikkea voi sattua.

      Veikkaisin helpommaksi, että toinen muuttaa etsikkoajaksenne kokonaan ja selkeästi vain itse vuokraamaansa/ostamaansa asuntoon (mikäli hän ostaa asunnon, voisi olla hyvä viimeistään tässä vaiheessa kirjoittaa avioehto, ellei teillä sitä jo ole). Toinen jää lasten kanssa nykyiseen kotiin, ja lasten tapaamiset hoidetaan pääasiassa nykyisen kodin puitteissa tai sitten he vierailevat muutaman päivän jaksoissa siinä toisen etsikkokämpässä. Jos aikajaksonne on kuitenkin lyhyt eli puoli vuotta, kuten uumoilet, niin sen ajan kyllä tuonikäiset lapset pärjäävät vähän väliaikaisemmissakin järjestelyissä. Säännölliset tapaamisjärjestelyt vuoroviikkoperiaatteella ehditte sopia sitten, jos erostanne tulee pysyvä ratkaisu.

      • Arki toimivaksi

        Kiitos laajasta pohdinnasta! Asunto on nyt oma (velkaa tosin paljon) ja molempien nimissä. 2 asunnoksi ajateltiin vuokrakämppää. Kiitos, että muistutit myös siitä, että vaikka nyt tuntuu, että asioista sopiminen sujuu yhteisymmärryksessä, kun ei tiedä onko se sitä parin kuukauden kuluttua. Tajusin siis, että kaikki on laitettava paperille, jottei tule sitten epäselvyyttä. Onneksi pystymme nyt suht koht järkevästi suunnittelemaan tulevaa, vaikka se on molemmille ja etenkin minulle todella vaikeaa.

        Mun on tällä hetkellä niin tajuttoman vaikea hyväksyä sitä, että joudun suunnittelemaan ja varaamaan suunnilleen ajan, koska voin ja saan nähdä omia rakkaita lapsiani. Tiedän tuttujen kokemuksista, että ei se kodinvaihto viikottain ole lapsillekaan ollenkaan helppoa, tarvaratkin on aina väärässä kodissa.

        Kunpa heräisin tästä painajaisesta......


      • käytännön ongelmia
        Arki toimivaksi kirjoitti:

        Kiitos laajasta pohdinnasta! Asunto on nyt oma (velkaa tosin paljon) ja molempien nimissä. 2 asunnoksi ajateltiin vuokrakämppää. Kiitos, että muistutit myös siitä, että vaikka nyt tuntuu, että asioista sopiminen sujuu yhteisymmärryksessä, kun ei tiedä onko se sitä parin kuukauden kuluttua. Tajusin siis, että kaikki on laitettava paperille, jottei tule sitten epäselvyyttä. Onneksi pystymme nyt suht koht järkevästi suunnittelemaan tulevaa, vaikka se on molemmille ja etenkin minulle todella vaikeaa.

        Mun on tällä hetkellä niin tajuttoman vaikea hyväksyä sitä, että joudun suunnittelemaan ja varaamaan suunnilleen ajan, koska voin ja saan nähdä omia rakkaita lapsiani. Tiedän tuttujen kokemuksista, että ei se kodinvaihto viikottain ole lapsillekaan ollenkaan helppoa, tarvaratkin on aina väärässä kodissa.

        Kunpa heräisin tästä painajaisesta......

        Ok, kun kerroit lisätietoa, niin vielä pari asiaa. Eli jatkon kannalta, ja siltä mahdolliselta kannalta, ettei käytännön asioista sopiminen puolen vuoden päästä olekaan niin helppoa.

        Kun teillä on nyt yhteinen asunto, josta lainaa, niin maksaisivatko molemmat väliajalla lainaa? Entä sen vuokra-asunnon vuokra, maksaisivatko molemmat, vaikka vuokrasopimus ilmeisesti tulisi vain toisen nimiin? Voisiko näin ollen jommallakummalla olla hetken päästä mahdollisuus katkeroitua, että on maksanut sekä lainaa yhteisestä että vuokraa vain toisen kämpästä? Kuten sanottu, nyt varmaan kaikki tuntuu toimivan hyvin, mutta kannattaa laittaa kaikki kuitenkin paperille, kun vielä olette varmuudella noin sopuisia.

        Asunnon lisäksi, onko teillä muuta yhteistä omaisuutta? Entä onko jommallakummalla jotain omaa omaisuutta, perittyä esimerkiksi? Onko teillä avio-oikeus toistenne omaisuuteen vai oletteko tehneet avioehdon? Tiedäthän, että jos teillä on avio-oikeus, niin tasinko lasketaan sen päivän omaisuudesta, jolloin avioerohanke on laitettu vireille, mutta sen päivän arvoilla, jolloin ositus tehdään? Eli periaatteessa vaikka asutte erillään, niin jos toinen tässä väliaikana saa perintöjä, lottovoiton tms., se on avio-oikeuden alaista omaisuutta. Ja jos sitten kuitenkin olette kallistumassa eroon ettekä takaisin yhteen palaamiseen, niin jos nyt sellainen lisätienesti sattuisi jommankumman kohdalle osumaan, tykkäisikö hän, että sekin huomioidaan tasingossa, vaikka olette olleet jo "vähän eronneita".

        Mahdollisia kysymyksen aiheita on paljon. Toki niitä on aina eroavilla pareilla, jotka muuttavat erilleen harkinta-ajaksi. Mutta virallinen harkinta-aikahan tarkoittaa sitä, että erohakemus on jo tehty ja siitä saatu tietty päivämäärä, jonka perusteella tasinkoja lasketaan.


    • marjo*

      Mielestäni lasten koti on vanhempien luona. Tuossa lapset asuisivat "yksin" ja vanhemmat vuorottelisivat - aivan kuten ohjaajat lastenkodissa. VArmaankin toimii kyllä hyvin puolivuotta mutta ei pidempään.

      • Arki toimivaksi

        Niin, tämähän ei ole minusta kiinni, että perhe revitään hajalle. Toivon vain, että löytäisimme meidän perheelle sopivan ratkaisun. Lapset eivät vielä tiedä, että heidän asumiskuvioitaan ollaan yllättäen muuttamassa. Haluamme ensin miettiä ja ratkaista asian yhdessä.


    • Hiihtäjä

      Mahtava idea. Olette ilmeisesti eroamassa suhteellisen sopuisasti, jos voisitte sietää toistenne kamoja siinä vuoroteluasunnossa. Erohan ei ole lasten vika ja heidät yleensä pakotetaan kiertämään kodista toiseen. Vanhemmat eivät huomaa minkälainen rasite on lapselle kodista toiseen vaeltaminen. Vaatteet, harrastusvälineet, koulutarvikkeet ym aina siellä toisessa kodissa kun juuri nyt olisi niitä tarvinnut.
      Pankaa ideanne toimeksi jos suinkin pystytte, osaatte todella ajatella lastenne parasta.

    • ...

      mutta tutuntutulla tuollainen järjestely on toiminut. Mutta kuten muut kirjoittajat ovat sanoneet, niin olkaa tosi tarkkana kaikkien omaisuus ym. maksuasioiden kanssa, jos tuohon ryhdytte. Tämän hetken sopuisasta olotilasta voi olla vain lyhyt harppaus siihen tilanteeseen, jossa kumpikaan ei enää halua olla yhteistyöhaluinen...

    • WannaBeLawyer

      Tuossa "lintukoto"-mallissa on hyviä ja huonoja puolia. Ensiksi tietty pitää kaikki asiat sopia tosiaan kirjallisesti ja todella tarkasti, että vältetään mielipiteen muuttumisesta tulevat raastavat näkemyserot. Toisekseen tuo ei kestä sitä, että jompikumpi löytää uuden rakkauden... viimeistään siinä vaiheessa tuo ei vain yksinkertaisesti toimi. Lapsille tuo kyllä voi olla epäselvä tilanne, asuvat kyllä yhtä ainoata kotia, mutta paikalla oleva aikuinen vaihtuu koko ajan... että onko iskä ja äiti erossa vai yhdessä vai mikä on homman nimi.

      Ei ne lapset siitä rikki mitenkään mene, että heillä on kaksi kotia. Lapset on yllättävän sopeutuvaisia, ja vaikka pahalta nyt tuntuu, niin me vanhemmatkin sopeudumme kyllä näihin järjestelyihin.

      Haluatteko molemmat tämmöistä harkinta-aikaa, vai onko tämä vain toisen osapuolen idea? Yhteisestä tahdosta tuo voi onnistuakkin nimenomaan väliaikaisena ratkaisuna. Mutta jos toinen haluaa suunnata jo kohti uutta elämää, niin sitten tulee vaikeuksia jollain aikavälillä.

      Tuttavallani on tuollainen vuoroviikko-malli ja se on ihan toimiva. Aluksi tietenkin tavaroita oli aina siellä väärässä kodissa, mutta aika pian siihenkin tuli rutiini, jolla ne tavarat olivat oikeassa kodissa oikeaan aikaan. Joitain tietty pitää olla kaksin kappalein, mutta niitä ehtii kyllä sitten hankkimaan sitä mukaan kuin tarve tulee.

    • äh...

      Että voiko tuosta tilanteesta vielä paluu takaisin yhteen onnistua...? Meillä vaimo ehdottaa samanlaista järjestelyä "ajatusten selvittämiseksi". Minä en kyllä samalla linjalla ole. Olisi hienoa kuulla myös positiivisiakin kokemuksia ko. järjestelyistä, jos niitä on...

      • .. .

        onnistuu kyllä vaikka toinen asuisi timbuktussa,siihen vaikuttaa muuan asia nimeltä rakkaus ja muun takia sitä ei kannata harkita,ei edes lasten,kokemuksesta puhun.
        Itse en kyllä olis pystynyt moiseen järjestelyyn,mietit kukahan käyttänyt mun sitä sun tätä,ihminen on kuitenkin inhimillinen olento.
        Meillä vuoroviikko järjestely molempien vanhempien omissa kodeissa toimii hyvin,pussillinen vaatteita mukaan ja pikku hiljaa niitä kertyy molempiin koteihin ja rakkaimmat lelut yms kulkevat molempiin paikkoihin,kaiken hyvin sujumisen ehtona vaan on unohtaa omat katkeruudet,se tuhoaa kaiken lähimmäisistä ja itsestä lähtien,ja toimia vaan lasten parhaaksi.


    • HAnnele~

      Meillä sama systeemi toimi erittäin hyvin eron harkinta-ajan, ja kunnes talo oli saatu myytyä. Kakkosasunto oli vuokra-asunto, josta kulut jaettiin puoliksi. Periaatteessa tuohon vuokra-asuntoon toinen olisi talon myymisen jälkeen voinut jäädä asumaan pidemmäksikin aikaa, mutta hän halusi etsiä toisen asunnon. Lapset asuivat tämän ajan omassa kodissaan, me vanhemmat vaihdoimme osoitetta vuoroviikoin. Lapsille järjestely oli tavallaan "pehmeä lasku" ja aikaa totutella olemaan yhden vanhemman kanssa kerrallaan, omassa tutussa ja turvallisessa elinympäristössään. Toki heille tehtiin selväksi myös se, ettei toinen vanhempi katoa minnekään, vaan aina voi soittaa ja nähdä kun haluaa. Isä on edelleen isä ja äiti äiti.

      Mielestäni meillä ainakin vaikutti positiivisesti lasten perusturvallisuuden tunteeseen eron keskellä ja helpotti eroprosessin käsittelyä siitä eteenkin päin, joten ainakin omasta kokemuksesta voin suositella.

      • eräsvaan

        onko jommallakummalla uusi suhde ja miten tämä uusi ihminen sovitetaan tähän järjestelyyn? Jos molemmat sanoo ettei, niin onko se varma myös - ettei toinen valehtele?

        Se on nimittäin se hankalin hankauskohta tässä systeemissä.


    • Anonyymi

      Meinasin kysellä tällaisesta järjestelyistä kokemuksia, mutta löysin tämän vanhan viestiketjun niin nostin.

      Meillä on vaimon kanssa suhde aika lailla kuollut. On kuitenkin yhteiset lapset, omakotitalo ja iso laina. Itse en haluaisi viedä lapsilta kotia, luopua talosta, tehdä omaisuuden ositusta, joutua maksamaan elatusmaksuja ja laskemaan elintasoa. Kaipaan kuitenkin läheisyyttä ja seksiä, mitä vaimoni ei pysty antamaan koska tunteita ei ole. Voisiko tällainen ratkaisu toimia, että pidetään kaikki muuten ennallaan, mutta asuisimme vaimon kanssa erillään vuoroviikoin vuokrakämpässä? Rahallisesti tuo ei tuottaisi ongelmia. Voitaisiin omilla vapailla viikoilla kumpikin tehdä mitä huvittaa, mutta lastenhoitoviikoilla keskittyisimme lapsiin omassa kodissa. Jos toinen löytäisi uuden vakavan suhteen, niin sitten pitäisi miettiä järjestelyä uudelleen ja ottaa avioero.

      Kokemuksia/mielipiteitä?

    • Anonyymi

      Kannattaa kokeilla, voi toimia hyvin.

    • Anonyymi

      Kuinkas sopu säilyy siinä tapauksessa, jos jälkikäteen tunteiden katoaminen, kuollut suhde, eroajatukset, yms, paljastuukin että puolisollasi on ollut uusi suhde valmiiksi viritettynä. Ei olisi ensimmäinen eikä kovin harvinainenkaan tapaus. Joo, tiedän, ei mun puoliso, niin kaverinikin sanoi, silmät sinisinä. Niin vain jälkikäteen paljastui että hänen vaimolla oli jo jonkin aikaa avioliiton aikana ollut salaisia tapaamisia lounastauolla.

      Että otappa tuokin vaihtoehto huomioon, tai älä ainakaan sulje automaattisesti kolmatta osapuolta pois. Kolmas osapuoli on yleisin erosyy, vaikkei se aina heti näykään. Mutku ei mun puoliso ikinä, oho, hupsista..

      Meinaan sitten tulee aika sotku, jos hommat paljastuu ja kaksi asuntoa yhteisomistuksessa. Siinä sitten kolmas osapuoli alkaa ottaa komentoa, ja sinä katkeroidut.

      Helpointa on ottaa ero kerralla irti, täysin erilleen, eikä tarvi olla kaveri. Lasten asiat hoidatte yhteisesti, ei muuta. Pääset uuteen elämään paremmin kiinni, kun exä ei pyöri hämmentämässä.

    • Anonyymi

      Meillä toimi hyvin ja ratkaisu oli lapsille paras.
      Noin puoli vuotta mentiin tuolla mallilla ja sitten toinen lunasti oman ja toinen jäi vuokralle.
      Mikään kiire ei ole ja tehkää niin kuin parhaalta tuntuu.
      Ei kannata kuunnella liikaa muita. Pääasia että teille parhaat ratkaisut.
      Voimia sinulle😘

    • Anonyymi

      Lasten kannalta tuo olisi kaikkein paras, mutta harva pystyy tuohon sitten kun toinen rupeaa tapailemaan uusia kumppaniehdokkaita.

      Voi olla ikävä mennä nukkumaan, kun vuode haisee vieraalta naiselta tai lattialta löytyy toisen miehen spermatahroja.

      • Anonyymi

        Tuleeko sulla paljonkin ruikittua lattialle?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuleeko sulla paljonkin ruikittua lattialle?

        Ei juuri koskaan, muttasitä saattaa livahtaa lattialle, kun nainen menee vaikka vessaan pesemään itseään.

        Joskus on myös lentänyt seinälle, vaikka piti lentää vatsalle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei juuri koskaan, muttasitä saattaa livahtaa lattialle, kun nainen menee vaikka vessaan pesemään itseään.

        Joskus on myös lentänyt seinälle, vaikka piti lentää vatsalle.

        No en silti näkisi tuota kovin suurena ongelmana. Ehkä vasta siinä vaiheessa kun vuokrakämppää ruvetaan irtisanomaan ja lopputarkastuksessa mietitään kenen sperma on pilannut tapetin seinältä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No en silti näkisi tuota kovin suurena ongelmana. Ehkä vasta siinä vaiheessa kun vuokrakämppää ruvetaan irtisanomaan ja lopputarkastuksessa mietitään kenen sperma on pilannut tapetin seinältä.

        Ok. Kyllä mun uusi nainen tykkäsi, etten ollut jakanut asuntoani kenenkään kanssa, mikä olisi ollut tilanne, jos hän olisi muuttanut vanhaan kotiini.

        Piti myös kiusallisena, kun jaoimme jonkin aikaa mökkiä exän kanssa. Nukkua samassa sängyssä, jossa exä oli nukkunut ehkä vuorokausi sitten ja jossa olimme exän kanssa nukkuneet ja rakastelleet yhdessä vuosikausia ennen eroa.


    • Anonyymi

      Ero tulee 40 v maissa usein se on ongelma

    • Anonyymi

      Olemme tämän todistaneet johon liittyy alkoholin käyt

    • Anonyymi

      Naisen muutos usein

    • Anonyymi

      Juuri hankitut lapset asunto.
      Tämä on ongelma

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      107
      2037
    2. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      124
      1490
    3. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      109
      1487
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1337
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      1164
    6. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      481
      1105
    7. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      60
      1058
    8. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      88
      943
    9. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      902
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      866
    Aihe