lihasdystrofia, kuuluuko se neurologisiin sairauksiin?

Titting cow

Saimme viime kuussa kuulla, että poikamme sairastaa Beckerin dystrofiaa tai Ducennen dystrofiaa. Onkohan kellään lähipiirissä ihmistä, jolla myös olisi tämä sairaus? Miten tämä on mahdollista, kun suvussamme ei ole ketään toista, joka saitastaisi sitä? (Mutaatio?)

12

3974

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • geeni virhe

      Hei,
      olen pahoillani ikävästä diagnoosista. Meillä on lapsi kuollut hiukan erilaiseen etenevään sairauteen, erääseen leukodystrofiaan, joka on hyvin harvinainen hermoston rappeutumasairaus. Elimistön kaikki hermot tuhoutuivat ja aivot tietysti ja hermotuhon jälkeenhän eivät tietysti toimi lihaksetkaan. Miksi kirjoitan on se, että osaisin ehkä hiukan valaista tuota perimäasiaa, sillä lapseni sairaus periytyy myös peittävästi kuten Duchennen lihasdystrofiakin. Lapsihan saa geenit äidiltä ja isältä molemmilta. On sairauksia jotka periytyy vallitsevasti eli lapsen sairastumiseen riittää että jommalta kummalta vanhemmalta tulee se sairas geeni . Sinun ja minun lapsen sairaus taas periytyy peittyvästi eli se tarkoittaa sitä että molemmalta vanhemmalta täytyy tulla sairas geeni jotta tauti ilmenee. Eli jos toinen puolisoista ei edes kanna kyseistä sairausgeeniä ei sairaita lapsia voi tullakaan, ainoastaan taudin kantajia. Ja vaikka molemmat vanhemmat ovat taudin kantajia niin lapsen hedelmöittyessä luonto arpoo lapselle ne vastin geenit vanhemmilta. Teoreettisesti 50% lapsista voi tällöin olla kantajia (eli vain toiselta tautigeeni ja toiselta terve geeni) ja 25% täysin terveitä lapsia jotka eivät edes kanna tautia ja sitten se surullinen 25% joilla on huono tuuri saada luonnonarvonnassa molemmilta vanhemmilta se sairas geeni, jolloin sairaus puhkeaa.

      Selvää siis että kovin harvoin moista arpaonnea eteen tulee, että kaksi aikuista menee kimppaan joilla on sama geenivirhe. Tuurilla vielä voivat niitä lapsia tehdä aika pitkälle kunhan aina jommalta kummalta osuu silloin terve geeni kun toiselta on valikoitunut se paha geeni. Mutta sitten harvinaisempaa on että molemmilta valikoituu samalla hetkellä sairas geeni lapselle. Vaikka suvuissanne tätä sairausgeeniä jotkut muutkin ehkä kantaa, niin monella heistä taas on puolisonaan sellainen jolla ei koko sairausgeeniä olekaan. Siksi siis samaan sukuun ei juuri välttämättä satu syntymään samasta sairaudesta kärsiviä lapsia.

      Meidän suvussammekaan ei ole tiedossa toista vastaavaa sairaustapausta. Ja tuota mutaatiotakin hetki epäiltiin. Ne on mahdollisia. Mutta tutkimusten mukaan me molemmat vanhemmat todella olemme taudin kantajia. Toinen lapsemme on myös kantaja muttei siis sairastu. Jos sairaalla lapsellamme olisi ollut yhtä hyvä tuuri joskus geeniarpajaisissa niin olisimme edelleen täysin tietämättömiä koko perinnöllisen sairauden uhasta. Mutta niin se vaan menee, että kaikki ihmiset kantavat joitain geenivirheitä, emmekä ole niistä tietoisia kunnes syntyy yksi sen paljastamaan. Prosentit on tosiaan vain teoreettisiä. Vertaiperheissämme ulkomailla on yhdessäkin perheessä 8 lasta, vain yksi sairas ja yksi kantaja ja muut täysin terveitä eikä edes kantajia. Ja toisessa perheessä taas on 3 lasta ja kaikki lapset sairaita. Todellista lottoarvontaa luonto harjottaa kun uusi ihminen sa alkunsa.

      Me tunsimme lihasrappeumaperheen lapseni sairastaessa. Oma lapseni sairastui 7-vuotiaana ja kuoli 12-vuotiaana. Sairaus eteni alussa kauhean nopeasti, jo vuoden päästä diagnoosista hän oli liki täysin halvaantunut ja jouduimme silloin jo turvautumaan letkuruokintaan gastrostoomasta. Tuo samanikäinen lihasrappeumapoika porskuttaa edelleen sähkärillään. Hänen tilassaan tuona aikana ei tapahtunut dramaattista muutosta eli lihasrappeuma etenee paljon hitaammin kuin meidän tapauksessa ja elinikäennusteet on aivan eri luokkaa. Oli pakko tämä vielä mainita ettet kauhistu ja säikähdä, vaan huomaat että teillä on toinen sairaus ja hiukan erilainen polku ja vauhti. Mutta voimia te silti tarvitte paljon jaksaaksenne. Enkeleitä poikasi elämänmatkalle.

      • -----

      • Miuku-75

        Minun pojallani on Duchennen lihasdystrofia. Kirjoitit tuolla, että kummallakin vanhemalla tulee olla geenivirhe ennekö kyseinen sairaus tulee. Näin ei kumminkaan ole! Sairaus on yleensä äidin geeneistä johtuva ja joissakin tapauksissa mutaatio. Ei tarvitse kummankin vanhemman kantaa kyseistä sairautta!! Meillä geenitutkimukset vielä kesken, en tiedä olenko minä kantaja. Raskasta ja surullista, mutta elämästä on vaan koitettava nauttia. Voimia!!!

        Lihastautiliitolla hyviä sopeutumisleirejä suosittelen. Olemme käyneen kaksi kertaa :)


      • pelottava elämä

        Tässä puhutaan sairaudesta, joka myös on neurologinen ja minulle vieras. Itse sain diagnoosin noin vuosi sitten, kognetiaalinen beckerin myotonia, se on siis peritty vanhemmiltani, joilla se oli "piilossa". Dna testi näytti näin. Oireet ilmaantuivat vasta nyt, vaikka olen sairastanut sitä syntymästäni saakka. Olen ollut kova liikkumaan. Nyt liikkuminen on jäykkää, kivut helvetilliset. Pyörätuolin kautta petipotilaaksi, se on tulevaisuuteni ja olen nyt 69 v. Kukaan lääkäreistä täällä ei tunnu tietävän tästä taudista mitään eivätkä osaa suhtautua minuun mitenkään, myös fibromyalgiaa sairastan. Yritän liikkua niin kauan kuin voin, se EHKÄ siirtää pyörätuolia ja sänkyä vähän kauemmas . Asun yksin ja se pelottaa, kuka minua hoitaa vai hoitaako kukaan, kun itse en enää jaksa. Minä kun kuulun siihen suureen ikäluokkaan, sodan aikana syntyneisiin, joka nyt on riesa yhteiskunnalle, ainakin tuntuu siltä.


    • geneetikko

      Duchennen lihasdystrofia todellakin on X kromosomissa resessiivisesti periytyvä sairaus, eli vain äidillä oleva geenivirhe riittää siirtämään sairauden pojalle. Sairaus onkin tämän takia yleisempi pojilla, koska miehen sukupuolikromosomit ovat X ja Y, ja sairaus on siis X kromosomissa. Sen sijaan sairauden periytyminen tytöille on harvinaisempaa, koska tällöin geenivirhe tulee saada molemmilta vanhemmilta, koska naisen sukupuolikromosomit ovat X ja X.

      Jos kyse on mutaatiosta, joka syntyy riippumatta vanhempien geenivirheestä, ei tällainen periytyminen kuitenkaan pidä paikkaansa.

    • Mie

      Minun pojallani myös todettu duchenne jo lapsivesipunkitiossa. Veljeni kuoli samaan sairauteen vain 23 vuotiaana. Poikani on nyt 5kk ja ihana ja iloinen pikku mies. Myös 2 enoani kuollut samaan tautiin. Nyt pitää vain toivoa ettei tyttäreni(5kk) ole taudin kantaja.

    • montonen

      hei mun pojalla on ducenne dystrofia,rankka sairaus johon ei ole parannusta.koittakaa jaksaa,eläkää päivä kerrallaan.t.tuntematon

    • rock4

      minun poikani on 24-vuotias sairastaa vaikeasteista beckerin lihasdystrofiaa hänen sydämensä pysähtyi muutama päivä sitten ja on nyt hengityskoneessa tehty avanne kurkkuun ja peg-letku. Lääkärit eivät antaneet paljoa toivoa ja heidän mielestään emme tarvitse kriisiapua , mutta meillä ei ole tukiverkkoa ja oma jaksaminen on heikkoa ja tulevaisuus pelottaa.

      • ikävä10

        minun poikani kuoli 24-vuotiaana hänelle tehtiin trakestomia ja peg letku, mutta eräänä päivänä kun tulimme katsomaan poikaamme trakestomia oli otettu pois ilman lupaa, joten liman imeminen oli mahdotonta. Hän sairasti4 keuhkokuumetta ja hänet lähetettiin kotiin kuolemaan. ikävä on kova ja hoitovirhe poikani kohdalla


    • Moi.
      Minä olen 27 v mies ja minulla on beckerin dystrofia lihassairaus joka on diaknosoitu lukuisten testien ja jalasta koepalan oton jälkeen yhdeksän vuotiaana. Sairauden seurantaan kuuluu neurologiannvastaan otolla käynnit, fysioterapiassa käynnit ja sydänlääkärillä käynnit koska sairauteen voi liittya sydämmen vajaatoimintaa. Sairaus on minulla hitaasti etenevä joka aiheuttaa rasituksen yhteydessä lihaskramppeja ja jumeja eripuolille kehoa, riippuu tietysti mitä on tekemässä yleensä juokseminen ja lapiointi ovat olleet kaikein pahimmat joissa tulee helposti kramppeja. Olen huomannut että kun tulee lihaskipuja niin saattaa mennä viikkokin ennen kuin lihakseet ovat täysin palautuneet rasituksesta. Sairaus ei minua ole erityisemmin haitannut muuten paitsi liikuntaa harrastaessa koulussa pärjäsin liikunnan tunneilla hyvin mutta välillä tuli kramppeja niin opettajat eivät sitä ymmärtäneet ja ennen yläastetta minulla olikin koulu todistuksessa liikunnan numerona aina 6, onneksi yläastella oli ammatti liikunnanopettajia jotka ymmärsivät tilanteen. Ammattikouluun hakiessa hain maanrakennusalalle koska koneet ja kuorma autot ovat aina kiinnostaneet, ja sinnehän sitä sitten tuli lähdettyä kouluun vaikka opot sanoivat että eikö kannattaisi hakea johonkin fyysisesti helpommallle alalle mutta heidän mielipiteet eivät juuri silloin kiinnostaneet koska ala oli ainut ala joka kiinnosti. Koulun jälkeen pääsinkin melkein heti töihin ajamaan kaivinkonetta. Seitsemän vuotta minä kerkesin tehdä konehommia muutamassa eri firmassa. Fyysisiäkin töitä pystyin tekemään jonkun verran, välillä oli helpompia päiviä ja välillä raskaampia päiviä. Koneen ajoon ei sairausvaikuta mutta fyysisiä töitä en pystynyt hirveästi tekemään ja välillä tuli lihaskipuja. Viime syksynä oli taas vuorossa sydämmen kontrolli käynti jossa minulla diaknosoitiin lievä sydämmen vajaatoiminta joka vaikuttaa töihin siten että fyysisiä töitä ei enää kannata tehdä koska siinä joutuu kroppa koville ja nyt on edessä alan vaihto kevyempiin töihin. Ennen vajaatoimintadiaknoosia minua ei juuri kiinnostanut liikunta ja painoa kerryi jonkun verran, mutta vajaatoiminta diaknoosin jälkeen on alkanut liikunta kiinnostajaan ja elintapoja olenkin muuttanut parempaan suuntaan.

      • Vielä sen verran että olen perinyt sairauden äidiltäni joka on kantaja, suvussa ei ole ollut aikaisemmin beckerin dystrofia sairautta. Yleensä tässä sairaudessa on että naisilla ei ole oireita mutta äidilläni on samanlaisia oireita kun minulla.


      • Anonyymi

        Hei. Miten sinulla nykyään menee sairauden kanssa? Pojallani todettiin beckeri 5 vuotiaana. Lihaskrampit jaloissa paheni 6 vuotiaana. Sydämen vajaatoiminta myös 6 vuotiaana, johon lääkitys. Jalkakipuja nykyään päivittäin.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      41
      2184
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      50
      1714
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      35
      1537
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      42
      1508
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1456
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1450
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      3
      1417
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1351
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      4
      1275
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1243
    Aihe