Joululahjakirja

Maalaismies*

Sain joululahjaksi harvinaislaatuisen teoksen: Leonardo da Vincin työpäiväkirjat. Kaikkihan me muistamme muutaman vuoden takaisen maailman laajuisen kohun "da Vinci koodi" teoksesta. Sen mukaanhan Lionardon maalaus "Pyhä ehtoollinen" viestittäisi kuinka Jeesuksen vierellä ei olisikaan Johannes, vaan Magdalan Maria, Jeesuksen vaimo.

Lionardo kirjoitti muistiinpanonsa peilin kautta nurin päin vaikeuttaakseen niiden lukemista. Nyt näkisin mitä tämä ehkä maailman suurimmaksi yleisneroksi tituleerattu mies todella ajatteli. Ei hän ainakaan uskonnollisista koodeista mitään mainitse. Päin vastoin pappien puheista hän letkauttaa ettei niihin puutu, koska papit tietävät kaiken.

Lionardoa kiinnostivat sotakoneet, taide, arkkitehtuuri, luonnontieteet, ihmiset, eläimet, kaikki nähtävillä oleva. Hän oli kiinnostunut niin monista asioista ettei saanut mitään valmiiksi. Ihmistä hän oli tutkinut, leikellyt ja piirtänyt enemmän kuin yksikään toinen. Hän aikoi kirjoittaa niistä toimista 120 kirjaa. Yhtäkään ei valmistunut.

Lionardo rakensi lentokoneen mallinaan lepakko. Ainoa lopputulos oli että koelentäjä katkoi jalkansa. Hän sai melkein valmiiksi maailman suurimman ratsastajapatsaan, mutta siihen tarvittava pronssi valettiinkin tykeiksi. Lionardon kerrotaan kuolleen Ranskan kuninkaan Frans I:n käsivarsille. Kuitenkaan hänen hautapaikkaansa ei tunneta.

Lionardo on maailman kuuluisin taiteilija. Turistit käyvät Louvressa ihmettelemässä Mona Lisaa, noinko pieni ja vaatimaton se on. Miksi se on niin kuuluisa? Mitä muita taideteoksia häneltä on jäänyt? Vaivaiset 15 maalausta eikä yhtäkään tunnettua veistosta.

Sellainen asia joka tapauksessa selvisi ettei hän uskonnollisia koodeja Magdalan Mariasta ja Jeesuksesta ehtinyt ajatella. Eivät ne asiat Lionardoa hänen päiväkirjojensa perusteella kiinnostaneet.

15

409

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Seku

      Leonardo oli todella aktiivinen ja ennen kaikkea monilahjakkuus.

      Kun luinn viestisi kohtaa : "Leonardoa kiinnostivat kaikki koneet, taide, arkkitehtuuri, luonnontieteet, ihmiset, eläimet, kaikki nähtävillä oleva. Hän oli kiinnostunut niin monista asioista, ettei saanut mitään valmiiksi."

      Sain hassun ajatuksen, tuohan on kuin palstamme Pilvi. Lieneekö meidän maakalaistaiteilijamme Leonardon sukua? :)
      Louvren Mona Lisa-taulu on todella vaatimattoman pieni, vain noin 20-25 cm leveä ja kolmisenkymmentä cm korkea. Ystävättäreni kertoi, vierailtuaan elokuussa Pariisissa.
      Itse olenen nähnyt kyseisen, kuuluisan taulun vain valokuvissa. En ole Louvressa käynytkään.
      Ensi kesänä menemme Pietariin ja siellä on tarkoitus vierailla mm. Venäläisen taiteen museossa.

      Melkein noloa, kun asumme itärajamme tuntumassa, emmekä ole käyneet Venäjällä muualla kuin Viipurissa.

    • Lorena*

      Ensinnäkin maalaismiehen saama kirja Leonardo da Vincin työpäiväkirja hehkuttaa kuvauksen perusteella kovasti. Taidan etsiä ensitöikseni sen luettavaksi, jos ei kirjastosta löydy kirjakapoista sitten.

      Sain joululahjaksi John Simon, Koneen ruhtinas - Pekka Herlinen elämä 1932 - 2003. Kirja kuvaa PH:n varsin monelta alueelta, liikemies, purjehtija, maanviljelijä monisärmäisenä henkilönä häntä pidettiin. Tänä päivänä nähdään pörssistä Koneen olevan johtava - tuottava yritys.

      Luotsata suurta yritystä vaikeidenkin aikojen ylitse vaatii toimitusjohtajalta erinomaista taloustaituruutta, sitä pelurin silmääkin. Firman huikea nousu kuvaa PH:n hyvää visiota toimivan strategian luomiseksi - pitää luoda hyvä perusta hankkeille ja edetä sen mukaan kohti tavoitetta. Kirjassa kuvattujen ihmisten henkilökemiat ovat usein törmäyskurssilla erisuuntaisina varsinkinkin PH:n etsiessä pesueestaan jatkajaa.


      Suurten firmojen johtajat ovat usein suoranaisia taloustaitureita, haasteiden edessä heillä on näkymä myös niiden taakse, mitä sudenkuoppia sinne voi kätkeytyä. Joskus tulee myönteinen tulos mutta tappiotkin on yritettävä saada voitoksi, siis se 0-0 kamppailussa toinen on aina voittaja. Henkistä kestävyyttä kysytään enemmän kuin usein. Ilmeisesti maanviljelys Hereford-karjoineen ja purjehdus auttoivat nollaamaan henkisiä paineita.

      Puhuttakoon PH:sta mitä tahansa hän sai Koneen ennennäkemättömään nousuun. Ainahan on niin legendat kulkevat ihmisten mielissä PH:sta kuten muistakin merkittävistä johtajista. Heistä puhutaan, ihme kumma nostetaan esille negatiiviset asiat merkityksellisten asioiden minimoimisiksi. Tänäkin päivänä Kone Oy on merkittävä jopa kansainvälinen liikelaitos, jota ei voi kiistää.

      Alkoholin liiallinen käyttö loi pitkät varjot perhepiirin elämään. Lasten aikuistuttua hankalat suhteet vanhempaan,varsin suuret perintöriidat toivat elämään synkän varjon. Toivottavasti aika parantaa haavat vaikean perintöriidan jälkeen. Lapset pääosin käsittelevät PH:ta siitä näkökulmasta millainen hän oli heille isänä. Liikemies - perheen isä, näkökulmat tulevat voimakkaalla tavalla lasten mielipiteissä esiin.

      • Maalaismies*

        Koneen säätiö rahoitti Työpäiväkirjojen käännöksen. Laura Lahdensuu on tehnyt hienon käännöksen vaikeasta aiheesta. Ruhtinaat ja kuninkaat pitivät yllä näiden nerojen elämää ja työtä. Tämäkin Leonardon työpäiväkirja olisi jäänyt tekemättä ilman "ruhtinaan" järjestämää rahoitusta.


      • Maalaismies* kirjoitti:

        Koneen säätiö rahoitti Työpäiväkirjojen käännöksen. Laura Lahdensuu on tehnyt hienon käännöksen vaikeasta aiheesta. Ruhtinaat ja kuninkaat pitivät yllä näiden nerojen elämää ja työtä. Tämäkin Leonardon työpäiväkirja olisi jäänyt tekemättä ilman "ruhtinaan" järjestämää rahoitusta.

        Tämän tulin kertomaan. Olet maltillinen elämää nähnyt konkari. Isoveljeni ikäinen.


      • kultaako aika

        Kuolinilmoituksissa ja muistopuheissa vielä tulee pelkkää ylistystä. Aika ei pelkästään kultaa muistoja.


      • Lorena*
        kultaako aika kirjoitti:

        Kuolinilmoituksissa ja muistopuheissa vielä tulee pelkkää ylistystä. Aika ei pelkästään kultaa muistoja.

        Eilen täkäläisessä kirjallisuuskerhossa tuli esille varsin usein "pelurin naamio" ja kuka tai ketkä ovat oikein pelureita. Aiheutin suoranaisen puhevyöryn tuomalla esille, jokainen meistä on peluri, riippuu siitä miten jokainen pelaa ja milläkin alueella.

        Oma lukunsa ovat pörssipelurit, kun teet sujoituksia haluat pelata varman päälle, sijoitat rahasi mahdollisimman tuottavaan yhtiöön. Pörssissä tällä hetkellä Kone konserni on sijalla 1. sitten tulevat muut.
        Pörssikurssit heilahtelevat, joten sijoittajilla päivittäinen kiinnostus kursseihin on paitsi ajanviettoa, se myös tuo jännitystä elämään.

        En ymmärrä, miksi suurten yhtiöiden johtoryhmiä - johtajia usein mainitaan pelureina jolloin sanassa on hiukan negatiivinen sävy. On uskallettava tehdä nopeita päätöksiä hyvän pohjatyön perusteella. Firman on "tahkottava" voittoa pysyäkseen tuottavana yrityksenä, onpa sitten kotimainen vai monikansallinen yritys.
        Hyvänä esimerkkinä on PH, hänellä oli hyvä pelisilmä ja sitä peluria johtoryhmineen nostaessaan firman kansainväliseksi yritykseksi.

        Arvan osto, sekin on pelaamista, eilen ostin Casinon 5€ ja sain 7€ joten voittoa tuli 2€. Pokereissa pelaaminen vaatii jo pelisilmää. Lehtitilauksissa mainostetaan, kun tilaat lehden osallistut arvontoihin jne. Näkisin miltei jokainen on peluri kuka milläkin alueella ja kuinka suurilla panoksilla.

        Pikku-pelurin leima on varmaan jokaisessa, riippuu yksilön tahtotilasta milloin ja missä tilanteessa haluaa koettaa pelurin onnea. Pelurina oleminen tuo pikku jännitystä elämään. Sanoilla pelata- pelaaminen - peluri on varsin laaja-alainen käsitekartta.


    • pilvi*

      tuntuu ihmeelliseltä kirjoittaa peilin avulla! Hidasta luulisi sen olevan, erikoista ainakin ja hankalaa.

      Täytyy ihmetellä miksi? Minulla on hänen piirrustuksistaan ihmisestä kopioita, pahvilaatikkoon pakattuja A-4 kokoon, joiden taidokkuus on täydellinen, jänteineen lihaksineen kaikkineen.Varmaan olleet hyödyksi senaikaiselle lääketieteellekin, tämän uskomattoman aktiivisen ja moneen pyrkivän älykkään kokeilijan aikaansaannoksina.Niiden kolmiuloitteisuus ja suhteet, ovat tarkat ja lasketut.

      Tuo kertoo hänen olleen älyllisesti poikkeavan utelias, tiedettä , fysiikkaakin kattavan älykön, jonka prototyypit lentokoneestakin on ollut meille nähtävissä. Todellinen yleisnero,joka luontoa tutkimalla kehitteli mekaanisia vempeleitäkin, sodankäyttöön muistaakseni.

      Ei yhden ihmisen ikä riitä kaikkeen mitä mieli halajaa, tarpeeksi on todisteita jäännyt meille jälkipolville
      ihailtavaksi. Monalisa "henkii" vuosisatojen takaista arvaamatonta lempeyttä. Maalauksen kauniit levolliset kädet ovat aina kiehtoneet silmiäni, varmaan taulun tekijääkin, koska hän ne on kuvannut rinnalle niin herkkinä.

    • isoäiti*

      "The Notebooks of Leonardo da Vinci" on pdf-muodossa netissä jokaisen vapaasti ladattavissa.
      Alkuperäisissä muistiinpanoissa oli muistaakseni yli 1400 sivua, mutta tämä on hieman lyhyempi versio.
      Suosittelen!

      • Toinen isoäiti

        Haluaisin ladata sen.


      • Olen jostain lukenut da Vincin "peilikirjoituksesta", lähdettä en muista. Siinä selitettiin, että da Vinci oli vasenkätinen. Jos ihminen on täysin vasenkätinen ja häntä ei "ohjata", hän oppii aivan luonnostaan kirjoittamaan oikealta vasemalle, jota da Vincin kirjoitus on. Näin kirjoitus ei olisikaan "salakirjoitusta."

        Teos "Pyhä ehtoollinen" on hyvinkin perusteellisesti restauroitu. Siitä vallinnee vieläkin erimielisyyttä, kuinka paljon se on muuttunut. Teokseenhan tehtiin jopa oviaukko, koska sitä pidettiin menetettynä. Rapistuminenhan alkoi melko pian teoksen valmistumisen jälkeen. Työmenetelmissä kai meni jotain vikaan.

        Sensijaan on ihmeellistä, että "Mona Lisa", puulevylle öljyvärillä maalattuna on kestänyt. Ja se, että vaikka öljyvärit olivatkin jo tunnettuja, ne tehtiin kuitenkin käsin luonnon aineista. Kuinka Leonardo da Vinci sai rakennettua ne hienot värisävyt?


      • pilvi*
        ynnämuu kirjoitti:

        Olen jostain lukenut da Vincin "peilikirjoituksesta", lähdettä en muista. Siinä selitettiin, että da Vinci oli vasenkätinen. Jos ihminen on täysin vasenkätinen ja häntä ei "ohjata", hän oppii aivan luonnostaan kirjoittamaan oikealta vasemalle, jota da Vincin kirjoitus on. Näin kirjoitus ei olisikaan "salakirjoitusta."

        Teos "Pyhä ehtoollinen" on hyvinkin perusteellisesti restauroitu. Siitä vallinnee vieläkin erimielisyyttä, kuinka paljon se on muuttunut. Teokseenhan tehtiin jopa oviaukko, koska sitä pidettiin menetettynä. Rapistuminenhan alkoi melko pian teoksen valmistumisen jälkeen. Työmenetelmissä kai meni jotain vikaan.

        Sensijaan on ihmeellistä, että "Mona Lisa", puulevylle öljyvärillä maalattuna on kestänyt. Ja se, että vaikka öljyvärit olivatkin jo tunnettuja, ne tehtiin kuitenkin käsin luonnon aineista. Kuinka Leonardo da Vinci sai rakennettua ne hienot värisävyt?

        eri maalajien värin muododtamisen. Niitä käytettiin muun muassa hautakuviin, jolloin ne peitettiin sulalla vahalla, mikä takasi sen säilyvyyden. Museoissa ja taidekuvakirjoissa on hienoja kuvia löydöistä.

        Jo Pompeijin seinämaalauksetkin ovat 79 ea valmistettu niistä väreistä, jotka silloin ties kuinka kauan jo olivat olleet käytössä:D

        Punaisen värin kehittivät nuo Välimeren kansat, joka oli hyvin harvinainen, eri maalajeista ne saatiin aikaan.

        Ihminen on kokeileva otus, Ranskan luolamaalarit jo painoivat kädenjälkensä luolan seinään, siellä ne vieläkin meitä ihastuttavat taidokkaat biisonien kuvat. (Biisonista en ole varma), nautaeläin kuitenkin, niin taidokkaasti kuvattuna---- liikkeessään uljaana! Ei tarvittu taidekoulutusta, jos oli silmää....kauneudelle.


      • Hintriika*
        ynnämuu kirjoitti:

        Olen jostain lukenut da Vincin "peilikirjoituksesta", lähdettä en muista. Siinä selitettiin, että da Vinci oli vasenkätinen. Jos ihminen on täysin vasenkätinen ja häntä ei "ohjata", hän oppii aivan luonnostaan kirjoittamaan oikealta vasemalle, jota da Vincin kirjoitus on. Näin kirjoitus ei olisikaan "salakirjoitusta."

        Teos "Pyhä ehtoollinen" on hyvinkin perusteellisesti restauroitu. Siitä vallinnee vieläkin erimielisyyttä, kuinka paljon se on muuttunut. Teokseenhan tehtiin jopa oviaukko, koska sitä pidettiin menetettynä. Rapistuminenhan alkoi melko pian teoksen valmistumisen jälkeen. Työmenetelmissä kai meni jotain vikaan.

        Sensijaan on ihmeellistä, että "Mona Lisa", puulevylle öljyvärillä maalattuna on kestänyt. Ja se, että vaikka öljyvärit olivatkin jo tunnettuja, ne tehtiin kuitenkin käsin luonnon aineista. Kuinka Leonardo da Vinci sai rakennettua ne hienot värisävyt?

        Vasenkätisenä minulle ei tuota mitään vaikeuksia kirjoittaa peilikirjoitusta. Koska minut koulussa kuitenkin pakotettiin kirjoittamaan oikealla kädellä, voin ottaa kynän molempiin käsiin ja kirjoittaa toisella toiseen ja toisella toiseen suuntaan yhtäaikaa. Käsialakaan ei juuri eroa, jos vaikkapa peilistä vertaa.

        Kynän työntämistä en osaa, siis vasemmalla kädellä normaalisuuntaan kirjoittaminen on aika tökeröä... tai vastaavasti peilikirjoitus oikealla kädellä.

        Missään muussa taidossa en voi verrata itseäni Leonardo da Vinciin. Valitettavasti!


      • Maalaismies*
        Hintriika* kirjoitti:

        Vasenkätisenä minulle ei tuota mitään vaikeuksia kirjoittaa peilikirjoitusta. Koska minut koulussa kuitenkin pakotettiin kirjoittamaan oikealla kädellä, voin ottaa kynän molempiin käsiin ja kirjoittaa toisella toiseen ja toisella toiseen suuntaan yhtäaikaa. Käsialakaan ei juuri eroa, jos vaikkapa peilistä vertaa.

        Kynän työntämistä en osaa, siis vasemmalla kädellä normaalisuuntaan kirjoittaminen on aika tökeröä... tai vastaavasti peilikirjoitus oikealla kädellä.

        Missään muussa taidossa en voi verrata itseäni Leonardo da Vinciin. Valitettavasti!

        Lionardon muistiinpanot sisältävät silloisen kirkon kannalta niin paljon poikkeavia mielipiteitä, että ilmeisesti hän katsoi parhaaksi vaikeuttaa niiden lukemista. Eipä silti, itsellään hän ne piti. Ei niitä tietääkseni Lionardon aikana missään julkaistu.

        Vasenkätisyys sinänsä on jännä juttu. Minäkin kuulun heihin. Oli pakko oppia kirjoittamaan oikealla, mutta kaiken muun, esim vuolemisen tai vasaroimisen teen vasemmalla kädellä.

        (Hitto vie, kirjoitin ynnämuulle pitkän vastauksen, mutta ei se perille näy tulleen. Otin tästä kopion. Ensimmäinen yritys ei toiminut. En muka osaa laskea 1 6).)


    • Ramoona*

      Minulle tuli mieleen Leonardo da Vincin kotoisana vastineena Elias Lönnrot , joka yleensä muistetaan Kalevalan ja Kantelettaren kokoajana ja kuvataan tuohikontti selässä Vienan Karjalan runonkeruumatkoilla. Lönnrotilla on ensiarvoinen merkitys kansallisen kulttuurimme ja identiteetin rakentajana, mutta monella muullakin alalla hän oli uranuurtaja, jolla oli monipuolinen koulutus,tiedemiehen ja runoilijan lahjakkuudet.

      Lönnrot toimi lääkärinä ja loi lääketieteen sanastoa omalta kielelliseltä pohjalta, esim. kuume, laskimo, valtimo ja solu ovat hänen keksimiään sanoja. Hän oli myös kasvitieteen uranuurtaja ja kokosi mittavan Flora Fennican. Lönnrot toimitti kulttuurillisia aikakauslehtiä ja toimi Helsingin yliopiston suomen kielen professorina.
      Erikoisalojen alojen käsitteiden luojana hän oli nero, ja vieläkin ovat käytössä esim. sanat kirjallisuus, kielioppi, yksikkö, monikko, tavu. Yhteiskuntasanastosta kansallisuus, tasavalta, elinkeino, rikoslaki, kotimainen.

      Kaiken lisäksi Lönnrot toimi vielä virsikirjatyössä ja sepitti itse monia virsiä. Hän oli myös viiden lapsen perheenisä, varsin iäkkäänä avioitunut ja jäi leskeksi hoitamaan pieneksi käynyttä perhettään, lapset kuolivat sen ajan tauteihin. Vain tytär Ida eli isänsä jälkeen.

      9.4. on Mikael Agricolan päivä eli suomen kielen päivä, joka on myös Elias Lönnrotin syntymäpäivä.

      • tuohivirsu-versio

        Lönnrot saikin valmiiksi vaikka mitä ! Ihan eri vuosisadan miehiä olivat, meillä on niin nuorta tämä kultuuri.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      143
      2202
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      172
      1304
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1157
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      168
      1047
    5. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      70
      990
    6. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      95
      982
    7. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      77
      967
    8. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      47
      892
    9. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      860
    10. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      59
      753
    Aihe