Olen lukenut että ilmasta-veteen (ILPV) järjestelmissä vuotuinen COP olisi niinkin alhainen kuin 1.5.
Tarkoittaako tämä koko Suomen keskiarvoa?
Mikä mahtaa olla pääkaupunki seudulla vuotuinen COP?
Vuotuinen COP
9
3448
Vastaukset
- Aladobix
Muutama perusasia ensiksi:
COP eli lämpökerroin on aina laitteistokohtainen, ja se vielä riippuu hyvin paljon siitä, kuinka kyseistä laitetta käytetään.
"Ilmasta-veteen" -lämpöpumppua kutsutaan vesi-ilmalämpöpumpuksi (VILP). Mikäli vilpillä tehdään myös lämmintä käyttövettä, jää COP väistämättä huonoksi. Ja syy on se, että mitä korkeampaa loppulämpötilaa vilpistä halutaan, sitä huonompi on hyötysuhde. Tästä syystä vilp sopiikin parhaiten matalille lämpötiloille, esim. lattialämmitykseen tai lämpimän käyttöveden esilämmitykseen.
Lämpöpumppujen myyjät ilmoittavat yleensä laitteiden COP:n niinkin korkeassa lämpötilassa kuin 7, jolloin tietysti saadaan mainospuheisiin isoja lukemia. Näihin ei pidä sokeasti tuijottaa, vaan on selvitettävä, mikä on COP esim. lämpötiloissa -20, -10 ja 0 astetta. Myös sulatusjaksot on otettava huomioon COP:ta laskettaessa.
Lämpöpumppujen markkinat ovat Suomessa ylikuumentuneet, ja liikkeellä on jos jonkinlaista tunaria ja Teneriffan oloihin tarkoitettuja laitteita. Kannattaa pitäytyä vain parhaissa, hyviksi havaituissa merkeissä ja alan ammattiliikkeissä. Lopuksi kannattaa tosiaan miettiä, mikä on investoinnin kokonaiskustannus ja sen takaisinmaksuaika. Huonot järjestelmät eivät maksa itseään takaisin elinaikanansa. Ja hyvistäkin vain harvat.
Vilp on kohtuullisen iso investointi, useita tuhansia euroja. Huomattavasti halvemmalla alkuun pääsee tutustumalla ilmalämpöpumppuihin (ILP). Hyvän ilpin saa asennuksineen n. 1600 eurolla, ja sen takaisinmaksuaika on muutamia vuosia.- rahallisesti
"Tästä syystä vilp sopiikin parhaiten matalille lämpötiloille, esim. lattialämmitykseen tai lämpimän käyttöveden esilämmitykseen"
Kerropa paljonko halvemmaksi tulee käyttöveden lämmittäminen kun vaihtoehdot ovat: esilämmitys VILPillä ja lämpötilan korottaminen erillisellä boilerilla tai koko homman hoitaminen VILPillä?
Minä tyytyisin kyllä VILPin tekemään lämpimään veteen, sillä eihän kuumavesihanasta SAISI tulla turvallisuussyistä kuin max. 55-asteista vettä. Mahdollisten pöpöjen nujertamiseen käytetty lämpötilan tilapäinen korottaminen on aivan eri juttu - ja sen tarpeellisuutta voi itse kukin miettiä itse vaikka ihan päissään. - Aladobix
rahallisesti kirjoitti:
"Tästä syystä vilp sopiikin parhaiten matalille lämpötiloille, esim. lattialämmitykseen tai lämpimän käyttöveden esilämmitykseen"
Kerropa paljonko halvemmaksi tulee käyttöveden lämmittäminen kun vaihtoehdot ovat: esilämmitys VILPillä ja lämpötilan korottaminen erillisellä boilerilla tai koko homman hoitaminen VILPillä?
Minä tyytyisin kyllä VILPin tekemään lämpimään veteen, sillä eihän kuumavesihanasta SAISI tulla turvallisuussyistä kuin max. 55-asteista vettä. Mahdollisten pöpöjen nujertamiseen käytetty lämpötilan tilapäinen korottaminen on aivan eri juttu - ja sen tarpeellisuutta voi itse kukin miettiä itse vaikka ihan päissään.Mielenkiintoinen kysymys, jota pitääkin alkaa ratkoa tupakki-askin kanteen =)
Oletetaan, että talo vie lämmitysenergiaa 20000 kWh vuodessa. Vettä kuluu 120 m3 vuodessa, josta lämpimän käyttöveden osuus on puolet, eli 60 m3. Tämä 60 m3 lämmitetään 5 asteesta 55 asteeseen, eli
60 m3 x 50 astetta x 1,16 kWh/(aste x m3) = 3480 kWh. Kokonaisenergiamäärä on siis 23480 kWh/vuosi.
Vaihtoehto A:
Oletetaan, että vilpin varaajassa lämpötila on 60 astetta, jotta saisit vesihanasta ulos 55-asteista vettä.
Vaihtoehto B:
Jos lämmin käyttövesi vain esilämmitetään vilpin varaajassa, oletetaan varaajan lämpötilaksi 40 astetta. Oletetaan lisäksi, että erilliseen lämminvesiboileriin menevä vesi on 35-asteista, jolloin loput 20 astetta lämmitetään sähkövastuksella. Tällöin esilämmitys vie 2088 kWh/vuosi ja lopputerästys 1392 kWh/vuosi.
Seuraavaksi onkin enää hankala ongelma: Mikä on vilpin COP, kun varaajan lämpötilaksi halutaan 60 tai 40 astetta? Tähän nyt ei tunnu äkkiä löytyvän vastausta, joten ihan arviolta heittäisin, että tällainen 20 asteen ero loppulämpötilassa vaikuttaa COP:iin noin 0,5...1 pykälän verran. Joten käytetään laskelmassa vuotuisia keskiarvoja COP 2 (vaihtoehto A) ja COP 2,75 (vaihtoehto B).
Tällöin kokonaisenergia 23480 kWh tuotettaessa vaihtoehdolla A (COP 2) vie sähköä 11740 kWh.
Vaihtoehdossa B käyttöveden esilämmitys vei 2088 kWh/vuosi. Eli yhteensä 22088 kWh tuotetaan vilpillä (COP 2,75) = 8032 kWh/vuosi. Tähän lisätään lämpimän käyttöveden lopputerästys boilerilla 1392 kWh/vuosi ja saadaan yhteensä 9424 kWh/vuosi.
Säästö boileria käytettäessä yhteensä 2316 kWh/vuosi. Rahaksi muutettuna runsaat 200 euroa/vuosi.
Laskelmaa voisi kehittää paremmin siten, että lämmin käyttövesi tuotettaisiin kesäaikana kokonaan vilpillä hyvällä hyötysuhteella. Pöpöntapposykliä ei tarvita ollenkaan, koska lämmin käyttövesi lämpenee joka tapauksessa tarpeeksi, jos varaajan tai boilerin lämpötila on 60 astetta. Joka tapauksessa boilerin kannattavuuden määrää ensisijaisesti se, mitkä ovat todelliset COP:t eri vaihtoehdoissa. Sen selvillesaamiseksi ei auta muu kuin rakentaa 2 identtistä taloa vierekkäin =) - enska.
rahallisesti kirjoitti:
"Tästä syystä vilp sopiikin parhaiten matalille lämpötiloille, esim. lattialämmitykseen tai lämpimän käyttöveden esilämmitykseen"
Kerropa paljonko halvemmaksi tulee käyttöveden lämmittäminen kun vaihtoehdot ovat: esilämmitys VILPillä ja lämpötilan korottaminen erillisellä boilerilla tai koko homman hoitaminen VILPillä?
Minä tyytyisin kyllä VILPin tekemään lämpimään veteen, sillä eihän kuumavesihanasta SAISI tulla turvallisuussyistä kuin max. 55-asteista vettä. Mahdollisten pöpöjen nujertamiseen käytetty lämpötilan tilapäinen korottaminen on aivan eri juttu - ja sen tarpeellisuutta voi itse kukin miettiä itse vaikka ihan päissään."Kerropa paljonko halvemmaksi tulee käyttöveden lämmittäminen kun vaihtoehdot ovat: esilämmitys VILPillä ja lämpötilan korottaminen erillisellä boilerilla tai koko homman hoitaminen VILPillä?
Minä tyytyisin kyllä VILPin tekemään lämpimään veteen, sillä eihän kuumavesihanasta SAISI tulla turvallisuussyistä kuin max. 55-asteista vettä. Mahdollisten pöpöjen nujertamiseen käytetty lämpötilan tilapäinen korottaminen on aivan eri juttu - ja sen tarpeellisuutta voi itse kukin miettiä itse vaikka ihan päissään"
2.3.8 Määräys
Lämminvesilaitteisto on suunniteltava ja asennettava
siten, että veden lämpötila siinä on vähintään 55 °C.
Lämminvesiverkoston kiertojohdossa käytettäviä
lämmönluovuttimia ei saa suunnitella käytettäväksi
rakennuksen lämpöhäviöiden kattamiseen eikä lattialämmitykseen
2.3.9 Määräys
Lämminvesijärjestelmä on tehtävä sellaiseksi, että vältytään
veden liian korkean lämpötilan aiheuttamilta
tapaturmilta. Henkilökohtaiseen puhtaanapitoon tarkoitetuista
lämminvesikalusteista saatavan veden lämpötila
ei saa olla korkeampi kuin 65 °C.
Eli käyttövesi pitää olla vähintään 55 °C verkostossa eli menoveden asetusarvo 55-60 °C.
Vai eikö sinua koske lait?
- Eki . Oil
Minulla palaa öljyä noin 2000L vuodessa. Syksyllä maksoin öljystä 0.66€/L.
Jos COP on 2 niin ilmasta-veteen lämpölaitteen takaisinmaksuun menisi noin 20v.
Jos COP on 3 niin ilmasta-veteen lämpölaitteen takaisinmaksuun menisi yli 10v.
Jos olisin myymässä asuntoani niin ilmasta-veteen järjestelmä voisi olla sijoitus mielessä hyvä sijoitus. - Ihmettelevä lukija
Aloittaja Antero kysyy mikä olisi vuotuinen COP.
Yksikään vastaajista ei ole puhunut aloittajan kysymyksestä.- Nymypoika :)
Täällä asiantuntijoiden palstalla.
Asiantuntijaksi tälle palstalle pätevöidytään kun ollaan mukana kasaamassa yhtä pakettitaloa ja/tai lukemalla TM-Rakennusmaailmaa :) - easrdtfygjh
No jos kysymys on luokkaa: paljonko autoni kuluttaa bensaa?, niin eipä siihen paljoa pysty vastaamaan. Johan tuo ensimmäinen vastaaja kirjoitti sen, mitä asiasta noilla tiedoilla voi kirjoittaa.
- enska.
easrdtfygjh kirjoitti:
No jos kysymys on luokkaa: paljonko autoni kuluttaa bensaa?, niin eipä siihen paljoa pysty vastaamaan. Johan tuo ensimmäinen vastaaja kirjoitti sen, mitä asiasta noilla tiedoilla voi kirjoittaa.
Paljonko on bensan kulutus diesel-autolla etelä-suomessa?
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Työttömyys on kasvussa - Hallitus halusi kannustaa työttömät töihin leikkaamalla sosiaaliturvaa
Hallitus halusi kannustaa työttömät töihin leikkaamalla sosiaaliturvaa. Työttömyys on kuitenkin kasvussa. Mitä itse aja3462771Mikä piirre on kasvoissa tärkein?
Mikä piirre on kasvoissa tärkein kun valitset seuraa itsellesi?1201539Suurimman myrskyilyn jälkeen
vakiintuu tyynenpi tunne. Entistä vakaampi, entistä varmempi. Aina vaikealla hetkellä auttaa, kun ajattelen sinua. Minul481370Ruumis kanavassa
Mikä juttu eilen ollut poliisit palokunta ambulanssi ja ruumis auto sillalla. Tekikö itsemurhan151016Mikä häpeä Haapaveden kaupungille
Avin huomautuksen mukaa hoitoyksikkö on ollut monin osin lainvastainen. Huomautettavaa on monista asioista. Miten Haa57987Tojotamies törttöili taas auton eteen
Ja taas joku Tojotapappa vähät välitti liikennesäännöistä ja kääntyi viitostietä ajaneen auton eteen tänään, tällä kerta27934En sano tätä pahalla
Mutta olihan meillä aika reippaasti ikäeroa ja aivan erilaiset elämäntilanteetkin. En vaan jotenkin tajunnut sitä aiemm82913Ei mitään menetettävää
Arvostin ja kunnioitin sun tunteita. Menit nyt liian pitkälle. Mulla ei ole enää mitään menetettävää ja sä tulet sen huo149898- 80898
Tiedättekö miksi mies on olemassa?
Lisääntymistä varten. Ei mitään muuta hyötyä. Jos nainen voisi lisääntyä ilman miestä, luuletteko miehet että naiset tar205839