Puhekieli

Liisa

Haaveilin Azoreista monta vuotta, kunnes vuonna 2007 viimein sain tilaisuuden matkustaa sinne. Haaveissani on viettää siellä tulevaisuudessa pitemmänkin aikaa, ei kuitenkaan ehkä loppuelämääni. Olen aloittanut Portugalin kielen opiskelun myös siksi, että minulla on kummilapsi Brasiliassa. Puhutaanko Azoreilla portugalinportugalia vai brasilianportugalia vai jotain siltä väliltä; onko siellä oma (virallinen) kielensä/murteensa? Ja mistä sitä voisi (netin kautta) parhaiten kuunnella? Murteitahan on tietysti joka saarella myös omansa. Entä voisikohan Azoreitten ihania pieniä ananaksia jotenkin saada Suomeen?

3

523

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Azoreilla puhutaan Portugalin portugalia, joka on standardi. Saaret ovat aina kuuluneet Portugalille. Azoreilla on luonnollisesti eri murteita, joita ilman korvan harjaannuttamista ei ole helppo ymmärtää.

      Tässä muutamia vinkkejä kuuntelu- ja katselumahdollisuuksista:

      http://www.radioilhas.net/

      http://ww1.rtp.pt/acores/

      http://www.radiolumena.com/

      http://www.radioatlantida.net/


      Azorien ananakset ovat erikokoisia. En sanoa, kuinka hyvin ne ”matkustavat”. Vihreät, ei vielä kypsät, selvinnevät matkasta Pohjolaan hyvin.

    • ekitensrazão

      aivan oikein! Kielen opettajani kertoi, että madeiralainen ja brasilialainen olivat keskustelleet englanniksi, vaikka heillä oli yhteinen kieli. Minulla on nyt pikkukokemusta molemmista murteista, enkä ihmettelekään sitä. Brasileiro on joskus luokiteltu kreolikieliin, lähelle cabuverdianua. Mikskäs ei?

      • Opettajan kertoma tarina lienee äärimmäinen kokemus. Hyvällä tahdolla todennäköisesti tarinan henkilöt olisivat tulleet toimeen omilla portugalin variaatioillaan. Portugalilaiset ja brasilialaiset ymmärtävät toisiaan ilman merkittäviä ongelmia, jos he pitäytyvät yleiskieleen.

        Jotakin tiettyä murretta käyttää rajoitettu määrä henkilöitä. Murteen tai muuten yleiskielestä eriävän kielen rajat voivat olla mm. maantieteelliset, sosiaaliset tai ikään perustuvat. Erot näkyvät esim. ääntämyksessä ja sanavalinnassa. Kielellistä yhtenäisyyttä edistävät koululaitos ja tiedotusvälineet.

        Azoreilla pärjää standardi portugalilla, olkoon se sitten Portugalin portugalia tai Brasilian, eikä muuta kuin yleiskieltä voi opettaakaan. Huomattakoon myös, että laajassa Brasiliassa portugalia puhutaan monella eri murteella. Azoreilla murteita on enemmän kuin saaria.

        Kap Verdessä opetetaan kouluissa tietääkseni Portugalin portugalia, vaikka puhekieli onkin kreolia. Portugali on maata yhdistävä kieli myös monikielisessä Angolassa ja Mosambikissa.

        Suhtautuminen murteisiin vaihtelee ja jokainen päättää luonnollisesti asiasta omalta kohdaltaan. On henkilöitä, jotka koulusivistyksestä huolimatta puhuvat vähintään tai osittain murretta koko elämänsä. Toiset taas rajaavat murteen käytön tiettyihin tilanteisiin. Aitoa, yleiskielen saastuttamatonta murretta puhuvia henkilöitä on väh


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      290
      3244
    2. 202
      2908
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      71
      2494
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      223
      1958
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      15
      1398
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1371
    7. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1327
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1298
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1267
    10. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      162
      1231
    Aihe