Jaettu muisti ja sen standardit

Harrastaja591

Miten kaksi ohjelmaa saadaan käyttämään samaa vectoria tai c-taulukkoa ja miten data saadaan pysymään muistissa ohjelman lopetusten, ehkä uudelleen kääntämisten ja käynnistysten välillä, jotta samaa tiedostoa ei tarvitse lukea sisään montaa kertaa?

Ja miten se tehdään standardilla tavalla, jotta eri tekijöiden ohjelmat voivat lukea toistensa muisteja (tai toistensa luomia, jaettavaksi tarkoitettuja muistialueita) helposti, eli siis tavallaan voivat kommunikoida standardin mukaisella tavalla? Onko tälle olemassa standardia, ehkä jopa ISO-standardia?

Ja miten yhteiset muistialueet saadaan L1 tai L2 cacheen eli nopeampiin muisteihin?

5

247

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 23

      > Miten kaksi ohjelmaa saadaan käyttämään samaa vectoria tai c-taulukkoa ja miten data saadaan pysymään muistissa ohjelman lopetusten, ehkä uudelleen kääntämisten ja käynnistysten välillä, jotta samaa tiedostoa ei tarvitse lukea sisään montaa kertaa?

      Tee kolmas ohjelma, joka luo jaetun muistin, käynnistyy bootissa eikä kuole pois.

      > Onko tälle olemassa standardia, ehkä jopa ISO-standardia?

      Parempaa. POSIX standardi. man shmget; man shmat.

      > Ja miten yhteiset muistialueet saadaan L1 tai L2 cacheen eli nopeampiin muisteihin?

      Ne varmaan menevät sinne, kun käytät muistialuetta. Ja varmaan pysyvät siellä, jos et aja mitään muita prosesseja ja käytät muistialuetta jatkuvasti (eli: unohda se). Voit sentään estää niiden sivutuksen levylle. man mlock.

    • "Ja miten yhteiset muistialueet saadaan L1 tai L2 cacheen eli nopeampiin muisteihin?"

      Tuohon toiseen saitkin vastausta mutta tätä voisin tarkentaa, että ohjelmoijalla ei ole mahdollisuutta vaikuttaa muuten kuin suunnittelemalla algoritmit niin, että huomioidaan cachen toiminta. Cache toimii niin, että se mikä menee ensimmäiseksi sisään, lähtee ensimmäiseksi ulos. Koodi sitten kannattaa suunnitella niin, että jos vaikka L1 cache olisi 16kt niin käsittelee dataa esimerkiksi 8kt paloissa ettei vahingossa tyhjennä sitä pois sieltä tarpeettomasti. Tekniikka on nimeltään strip mining. Valgrind on sitten kätevä ohjelmisto analysoimaan cachen käyttöä mutta se toimii vain x86 arkkitehturilla.

      Tietysti prosessien vaihdot yms. tyhjentää cachen, mutta se tapahtuu suhteellisen harvoin ottaen huomion, että prossu jauhaa miljardeja kelloja sekunnissa.

      • Ei oo vaikeeta

        Ulkopuolinen koodi ruiskutetaan sovelluksen varaamaan muistialueeseen siten, että ei ruiskuteta yhteenkään niistä muistialueen kohdista joita sovellus, jota vaklataan, jo käytää.


      • Aika helppoo se on
        Ei oo vaikeeta kirjoitti:

        Ulkopuolinen koodi ruiskutetaan sovelluksen varaamaan muistialueeseen siten, että ei ruiskuteta yhteenkään niistä muistialueen kohdista joita sovellus, jota vaklataan, jo käytää.

        Koodin ruiskutuksen jälkeen vaklattava sovellus eikä rosessien eikä palveluittenkaan hallinta tiedä mitään siitä, että siellä pyörii itse asiassa ulkopuoleinen rosessi järjestelmässä, mutta se rosessi tietää kaikki, mitä sillä sovelluksella tehdään ja muillakin, koska se rosessi voi komentoluupista lukea senkin, mitä muutkin rosessit ja palvelut tekevät.


    • Harrastaja591

      Voisiko esimerkiksi tehdä tekstieditorin kanssa toimivan erillisen ikkunan, joka piirtää vaikka kaaviota tekstin perusteella ( varsinkin jos "teksti" on jotain formaalia koneen tulkittavaksi tarkoitettua, kuten c :aa tai html:ää ), ja siitä huolimatta, että tekstieditorin tekijä ei ole huomioinut mitään laajennusmahdollisuuksia ja plug-inien sovittamista, niinkö? Entä jos kirjoittaa editorilla raakaa html:ää ja se pitäisi saada näkymään samaan aikaan reaaliajassa firefoxin ikkunassa oikein tulkittuna?

      Joissain nettitaistelupeleissä on ongelmana se, että jotkut pelaajat fuskaavat käyttämällä ns. aimbotteja, eli automatisoitua tähtäystä ja laukaisua. Tätä ongelmaa torjumaan on kehitetty punk-buster ohjelma. Perustuvatko aimbotit pelin muistialueen sivusta lukemiseen vaiko "vain" pelin nettiviestinnän kopiointiin ja analysointiin? Aimbotit ja punk buster voivat olla valaiseva esimerkki.

      Miten saa lueteltua koko käyttöjärjestelmän laajuisesti mitkä ohjelmat lukevat minkäkin toisen ohjelman muistia ja jaettua muistia? Ehkä hyvinkin lyhyt c ohjelma voi sen tehdä, en tiedä...

      Entä jos on fyysisesti viallisia muistipaikkoja (vaikkapa gammasäde tai kosminen säde on vaurioittanut transistoria), niin miten edes oma ohjelma saadaan jättämään sellaisen muistipaikan käyttö väliin? Voiko jossain linux-versiossa tai windowsissa laittaa koko käyttöjärjestelmän välttämään tiettyä muistipaikkaa?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5105
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3207
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1800
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1345
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1286
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1267
    Aihe