MIKSI?

Rupesin tässä miettimään sitä, miksi olen vakuuttunut kristinuskojen jumalien olemattomuudesta.

Luonnollisesti johtopäätökseni perustuu lukuisiin pieniin ja vähän isompiin havaintoihin ja oivalluksiin, mutta yritän analysoida, mitkä mahtavat olla niitä tärkeimpiä seikkoja, jotka ovat kaataneet minulle syötetyt uskomukset.

1. Epäyhtenäisyys uskonkappaleissa. Kristinuskoja on lukuisia erilaisia. Voisipa jopa väittää, että jokaisella kristityllä on oma erilainen usko jumaliinsa. Kaikkivaltiaalla jumalalla olisi keinot saada kaikki seuraajansa uskomaan haluamallaan tavalla (so. haluamansa kaltaiseen itseensä); siis jumalat eivät ole kaikkivaltiaita tai niitä ei ole olemassa.

2. Hyvyys? Kristityt väittävät, että heidän jumalansa ovat kaikkivaltiaita ja hyviä. Miksi siis maailmassa tapahtuu hirvittäviä asioita? Ei sovi pirtaan. Ei voi olla hyvä ja antaa pedofiilin vapaasti käsitellä lasta samanaikaisesti.

3. Raamattu! Sen lukuisat ristiriidat, virheet ja epäloogisuudet osoittavat, että sen tekemiseen ei ole osallistunut missään vaiheessa ihmistä suurempi voima. Vanhan testamentin tempaukset ja helvettituomion kevyt jakaminen osoittavat selvästi, ettei teoksessa kuvailtu jumalolento ole missään suhteessa hyvä. Lisäksi jumala vaihdetaan toisenlaiseen kesken kirjan.

4. Kristittyjen tekojen ja puheiden ristiriita. Hyvyydestä, anteeksiannosta, auttamisesta ja ties mistä laupiaasta puhutaan väsyksiin asti, mutta koska olisi sopiva aika siirtyä tekoihin?

5. Höpöhöpö! Kaikki ne toinen toistaan lapsekkaammat kertomukset ihmeparantumisista, rukouksen voimasta jne.

6. Usko käsikassarana. Se että uskontoon vetoamalla kiusataan ja sorretaan heikompia tai erilaisia osittaa, ettei uskon takana ole korkeampaa voimaa, joka estäisi uskonsa käyttämisen halpamaisiin tarkoituksiin.

7. Folklore. Kristityt "tietävät" yksityiskohtaisesti asioita, joista ei ole kerrottu raamatussa, vaan ne ovat jonkinlaista perimätietoa tai ne on kehitetty joidenkin raamatussa olevien hajanaisten ja epämääräisten vihjeiden perusteella. Esim. kolminaisuusoppi. Ne ovat selvästi halkemalla haettuja ja tekemällä tehtyjä.

8. Money, money, money! Hyötyykö joku kristittyjen uskosta taloudellisesti? Kysy vaan kuinka paljon! Mikä olisi parempi motiivi ihmisten höynäyttämiseen?

9. ÄO. Miksi useimmat älykkäät ihmiset eivät ole uskossa?

10. Mitä ihmettä tähän vielä laittaisi? Olisihan se niin somaa, että näitä teesejä olisi sama määrä kuin käskyjä!

Laitetaan vaikka "cherry picking". Uskovaiset valikoivat uskonmateriaalistaan vain itseään miellyttävät asiat.


Näinollen olen tullut päätelmään, että kristinuskon jumalia ei ole olemassa tai sitten ne ovat hyvinkin vähävoimaista ja moraalisesti epäkelpoja.

Olemattomuus tuntuu luonnollisemmalta ratkaisulta.

69

521

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hyviä syitä ja olen täysin samaa mieltä. Tuohon voisi vielä lisätä sen, että on ihan siitä kiinni mihin satut syntymään siihen jumalaan sen maan uskovaiset uskovat, ja kaikki väittävät sen oman jumalan olevan se ainoa oikea.

      • Ei ole yksinkertaisesti tarvetta eikä yhtään hyvää syytä uskoa jumalaan/jumaliin. Pahoja asioita tapahtuu, mutta myös hyviä asioita tapahtuu. Olen optimisti ja näen ympärilläni enemmän hyvää kuin pahaa. :)


      • missxcessive kirjoitti:

        Ei ole yksinkertaisesti tarvetta eikä yhtään hyvää syytä uskoa jumalaan/jumaliin. Pahoja asioita tapahtuu, mutta myös hyviä asioita tapahtuu. Olen optimisti ja näen ympärilläni enemmän hyvää kuin pahaa. :)

        Elämähän on ihmisen parasta aikaa, niinkuin joku suuri ajattelija on sanonut.

        Nautin elämästäni ihan ilman jumalia tai muita lisäaineita - ja hyvältä maistuu.


      • Kössönöm
        Phoebus kirjoitti:

        Elämähän on ihmisen parasta aikaa, niinkuin joku suuri ajattelija on sanonut.

        Nautin elämästäni ihan ilman jumalia tai muita lisäaineita - ja hyvältä maistuu.

        sama suuri ajattelija joka sanoi ettei hän suosittele antabusta kenellekään, siitä kun tulee ryypätessä helvetin huono olo.


      • Kössönöm kirjoitti:

        sama suuri ajattelija joka sanoi ettei hän suosittele antabusta kenellekään, siitä kun tulee ryypätessä helvetin huono olo.

        "Elämä on ihanaa,
        Kun sen oikein oivaltaa
        Ja kun lentää siivin valkein niin kuin joutsen"

        Juu, Repe Helismaa on hieno mies.


      • Kössönöm
        Aatami9 kirjoitti:

        "Elämä on ihanaa,
        Kun sen oikein oivaltaa
        Ja kun lentää siivin valkein niin kuin joutsen"

        Juu, Repe Helismaa on hieno mies.

        Lento se on lyhytkin lento

        - omatekemä -


      • Aatteleppaite2.0
        Kössönöm kirjoitti:

        Lento se on lyhytkin lento

        - omatekemä -

        keltaista lunta,tuntematon;)


    • Kössönöm

      Kun niistä jumalista ei ole mitään näyttöä, niin en vaan yksinkertaisesti voi uskoa sellaisia olevan olemassa.

      Joskus unia näkemättömän yön jälkeen aamulla herätessä on tullut mieleen, että sellaista se kuolleena oleminen on. Ei mitään.

      • En minäkään analysoinnilla päässyt harhoistani, vaan se oli pitkä ja pääosin tietostamaton prosessi.

        Nyt vaan rupesi mietityttämään, että mikä kristinuskossa oikein on liian epätodellista.


      • Kössönöm
        Phoebus kirjoitti:

        En minäkään analysoinnilla päässyt harhoistani, vaan se oli pitkä ja pääosin tietostamaton prosessi.

        Nyt vaan rupesi mietityttämään, että mikä kristinuskossa oikein on liian epätodellista.

        "Nyt vaan rupesi mietityttämään, että mikä kristinuskossa oikein on liian epätodellista."

        - Kaikki


      • Phoebus kirjoitti:

        En minäkään analysoinnilla päässyt harhoistani, vaan se oli pitkä ja pääosin tietostamaton prosessi.

        Nyt vaan rupesi mietityttämään, että mikä kristinuskossa oikein on liian epätodellista.

        Niistä irrottautuminen on todella vaikeaa, sillä se on niin hyvin istutettu jo lapsesta lähtien. Se vaikuttaa ajatteluun ja lopulta siihen oman uskonsa itsearviontiin.


    • Nyt sinulla on vielä monien muiden uskontojen jumalat pohtimatta :)

      Olen joskus käynyt läpi samat kysymykset, vaikkakin eri pohjalta. Minä olen kasvanut kristillisellä pohjalla, eli olen miettinyt samoja asioita eri lähtökohdista: "miksi pidän jumalaa olemassaolevana". Syy löytyi lopulta lapsuudesta. Arvatenkin siitä, että lapsesta asti oli kerrottu näitä uskonnollisia tarinoita, joiden oli annettu ymmärtää olevan enemmän totta kuin muut tarinat. Ilman lapsikastetta uskonnollisuus Suomessa saattaisi näyttää todella erilaiselta...

    • c

      Aattelin kommentoida, onhan tämä kuitenkin keskustelu palsta.

      1. Totta jokaisella ihmisellä on Jumalasta oma näkemyksensä hieman erillainen kuin toisella. Tämä vastaus pätee moneen teesiin: ihmisellä on vapaa mahdollisuus valita mitä tekee ja mihin uskoo ja kuinka.

      2. ihmisellä on vapaa mahdollisuus valita mitä tekee ja mihin uskoo ja kuinka. Se ettei sillä olisi vaikutusta muihin ei olisi vapaata tahtoa ja on vastemmielistä ajatela että toisen vapaa tahto voi tuhota toisen.

      3.Raamatua en tunne kuin omia taskujani enkä tiedä sen syntyvaiheist kertoa faktoja, joten toivottavasti joku toinen asiasta valaisee.

      4.Totta, harva uskiksen usko on teoissa näkyvää, ainakaan suuresti, toisaalta pienistä puroista kasvaa joki...

      5. Epä uskosi todistaa epäuskostasi, ei Jumalaa olemattomaksi

      6.Totta Jeesuksen nimessä tehdään paljo pahaa, ihminen saa tehdä mitä tahtoo, se on mielestäni perseestä

      8.Totta se, että ahneita on ihmiset. taas se ihmisen vapaatahto...

      9. Ei ole fiksua uskoa Jumalaan, jäljelle jää alkuräjähdys, abiokeneesis ja evoluutio, se on uskomattomien sattumien ja käsittämättömien tapahtumien ja johdonmukaisuuden puutumisen summa, mutta Jumalaan ei ole fiksua uskoa jotei ei ole vaihtoehtoja.

      10. Soma on listasi. Ihminen on paha, se ei todista muusta kuin pahan olemassa olosta. Mutta kyllä paha ihminenkin joskuis onnistuu tekemään hyvääkin ja ka se sitten todistaa hyvästä Jumalasta.

      • Ihminenhän saa uskoa mihin tahansa. Minä nyt vaan en pysty uskomaan mielestäni mahdottomaan.

        Pari tarkennusta:

        1. Se, että ihmiset uskovat erilailla on normaalia. Se, että jumalat eivät pysty sanomaan ihmisille yhdenmukaisesti mihin pitää uskoa, osoittaa niiden kyvyt tai olemassaolemattomuuden.

        2. Maailmassa tapahtuu paljon ikävää myös ilman toisen ihmisen vaikutusta. Jotkut vahingoittavat itseään ja luonnonmullistukset tuhoavat satojen tuhansien ihmisten elämän. Sairaudet ja onnettomuudet ovat vaivanamme. Oikea jumala pystyisi estämään ne, jos olisi hyvä.

        4. On myös hyviä uskovaisia kuin myös hyviä uskomattomia. Jos hyvyys tulisi uskosta, niin kaikki uskovaiset olisivat hyviä. Niin ei kuitenkaan ole.

        5. Hurjimmissa tarinoissa kerrotaan jopa kuolleiden herättämisestä. Luulisi sen ylittävän uutiskynnyksen, jos sellaista todella tapahtuisi.

        Vielä siitä vapaasta tahdosta.

        Miksi kristinuskojen jumalille on niin tärkeää antaa pedofiilien ja vast harjoittaa vapaata tahtoaan lähimmäistensä kanssa, vaikka sillä ei sanota olevan mitään vaikutusta pelastumiseen (kristityn elämän tärkein asia ja ihmisen ja jumalien vuorovaikutussuhteen keskeisin seikka)?

        Kristinuskojen mukaan oleellista pelastumiseen on yleensä usko, joskus lisäksi kaste ja eräät edellyttävät katumusta. (Tosin jotkut suuntaukset edellyttävät vielä erilaisia tekojakin).

        Pointti on siinä, että miksi vapaa tahto ei riitä pelastumiseen vaikuttavissa asioissa? Miksi asioissa, jotka eivät vaikuta jumalien pelastuspäätökseen on niin tärkeää saada tehdä pahaa ilman estoja ja seuraamuksia?


      • c
        Phoebus kirjoitti:

        Ihminenhän saa uskoa mihin tahansa. Minä nyt vaan en pysty uskomaan mielestäni mahdottomaan.

        Pari tarkennusta:

        1. Se, että ihmiset uskovat erilailla on normaalia. Se, että jumalat eivät pysty sanomaan ihmisille yhdenmukaisesti mihin pitää uskoa, osoittaa niiden kyvyt tai olemassaolemattomuuden.

        2. Maailmassa tapahtuu paljon ikävää myös ilman toisen ihmisen vaikutusta. Jotkut vahingoittavat itseään ja luonnonmullistukset tuhoavat satojen tuhansien ihmisten elämän. Sairaudet ja onnettomuudet ovat vaivanamme. Oikea jumala pystyisi estämään ne, jos olisi hyvä.

        4. On myös hyviä uskovaisia kuin myös hyviä uskomattomia. Jos hyvyys tulisi uskosta, niin kaikki uskovaiset olisivat hyviä. Niin ei kuitenkaan ole.

        5. Hurjimmissa tarinoissa kerrotaan jopa kuolleiden herättämisestä. Luulisi sen ylittävän uutiskynnyksen, jos sellaista todella tapahtuisi.

        Vielä siitä vapaasta tahdosta.

        Miksi kristinuskojen jumalille on niin tärkeää antaa pedofiilien ja vast harjoittaa vapaata tahtoaan lähimmäistensä kanssa, vaikka sillä ei sanota olevan mitään vaikutusta pelastumiseen (kristityn elämän tärkein asia ja ihmisen ja jumalien vuorovaikutussuhteen keskeisin seikka)?

        Kristinuskojen mukaan oleellista pelastumiseen on yleensä usko, joskus lisäksi kaste ja eräät edellyttävät katumusta. (Tosin jotkut suuntaukset edellyttävät vielä erilaisia tekojakin).

        Pointti on siinä, että miksi vapaa tahto ei riitä pelastumiseen vaikuttavissa asioissa? Miksi asioissa, jotka eivät vaikuta jumalien pelastuspäätökseen on niin tärkeää saada tehdä pahaa ilman estoja ja seuraamuksia?

        1. Jumalan ilmoitus on raamattu, näin uskon. Sieltä löytyy tärkeimmät asiat oli korostukset ja painotukset eri seurakunnissa mikä tahansa.

        4. Ihminen säilyttää vapaan tahtonsa ja taitonsa tehdä pahaa, valitettavasti:)

        5. niin luulis

        Kyllä uskon, pedofiilin jos hän toteuttaa sairasta tahtoaan olevan kuses kuoltuaan. Oleellista on usko Jeesukseen ja kaste ja katumus ja parannus. Ei pedofiiliä hyödytä usko jos hän haluaa ja toteuttaa haluaan käyttää lapsia hyväksen. Jeesus antaa kyllä anteeksi jos pyytää eli katuu.

        Ihmisestä ei tule täydellinen eikä edes kovin lähelle pääse, mutta jos han tahtoo hyvää ja pyrkii välttämään pahaa ja uskoo Jeesukseen, niin asiat on hyvin

        Kyllähän vapaa tahto on juuri se millä ja miten Jumalaa voi lähestyä ja pelastua, jos tahdot uskoa ja pelastua...

        Ei pointti ole se että voi tehdä niin paljon pahaa kuin mahdollista ja kyllä Jumala armahtaa. Vaan se ettei ole väliä onko narkkari, juoppo, pedofiili, huora, murhaaja tai tällänen tavallinen kusipää, jos tahtoo pelastua tulee pyytää apu ja armoa Jeesukselta, jos ei tahdo eroon siitä vääryydestä mitä tekee ei Jeesustakaan tahdo omakseen.


      • c kirjoitti:

        1. Jumalan ilmoitus on raamattu, näin uskon. Sieltä löytyy tärkeimmät asiat oli korostukset ja painotukset eri seurakunnissa mikä tahansa.

        4. Ihminen säilyttää vapaan tahtonsa ja taitonsa tehdä pahaa, valitettavasti:)

        5. niin luulis

        Kyllä uskon, pedofiilin jos hän toteuttaa sairasta tahtoaan olevan kuses kuoltuaan. Oleellista on usko Jeesukseen ja kaste ja katumus ja parannus. Ei pedofiiliä hyödytä usko jos hän haluaa ja toteuttaa haluaan käyttää lapsia hyväksen. Jeesus antaa kyllä anteeksi jos pyytää eli katuu.

        Ihmisestä ei tule täydellinen eikä edes kovin lähelle pääse, mutta jos han tahtoo hyvää ja pyrkii välttämään pahaa ja uskoo Jeesukseen, niin asiat on hyvin

        Kyllähän vapaa tahto on juuri se millä ja miten Jumalaa voi lähestyä ja pelastua, jos tahdot uskoa ja pelastua...

        Ei pointti ole se että voi tehdä niin paljon pahaa kuin mahdollista ja kyllä Jumala armahtaa. Vaan se ettei ole väliä onko narkkari, juoppo, pedofiili, huora, murhaaja tai tällänen tavallinen kusipää, jos tahtoo pelastua tulee pyytää apu ja armoa Jeesukselta, jos ei tahdo eroon siitä vääryydestä mitä tekee ei Jeesustakaan tahdo omakseen.

        >>Jumalan ilmoitus on raamattu, näin uskon. Sieltä löytyy tärkeimmät asiat oli korostukset ja painotukset eri seurakunnissa mikä tahansa. 


      • c
        Phoebus kirjoitti:

        >>Jumalan ilmoitus on raamattu, näin uskon. Sieltä löytyy tärkeimmät asiat oli korostukset ja painotukset eri seurakunnissa mikä tahansa. 

        Raamatun käskyt ja määräykset heijastaa Jumalan pyhyyttä ja ehdottomuutta. Jeesus ristillä, kuvastaa Jumalan sovittusta ja vaikea ymmärtää mutta armoa.

        Jos luet raamatusta miten tulisi elää, niin lyhyesti sanottuna luovu kaikesta maallisesta ja tee pelkkää hyvää lähimmäisille, mutta jos et hyväksy Jeesusta pelastajaksesi niin ei ne hyvät tekosi sinua mitenkään hyödytä.
        Jos hyväksyt "Jeesuksen sydämeesi" niin se on tärkeämpää kuin omat hyvät teot, koska jos opit tuntemaan Jumalaasi niin se saa aikaan hyviä tekoja myös arjessa.

        Tämä on tietty raamatun lyhyt oppimäärä c.n ajatusten valossa. Oikeassa olet siinä että raamatun tutkioita on monta ja on monta väittelyn aihetta, mutta se ei todista minulle Jumalan hekkoutta vaan ihmisen itsekkyyttä ja ylpeyttä.


      • c kirjoitti:

        Raamatun käskyt ja määräykset heijastaa Jumalan pyhyyttä ja ehdottomuutta. Jeesus ristillä, kuvastaa Jumalan sovittusta ja vaikea ymmärtää mutta armoa.

        Jos luet raamatusta miten tulisi elää, niin lyhyesti sanottuna luovu kaikesta maallisesta ja tee pelkkää hyvää lähimmäisille, mutta jos et hyväksy Jeesusta pelastajaksesi niin ei ne hyvät tekosi sinua mitenkään hyödytä.
        Jos hyväksyt "Jeesuksen sydämeesi" niin se on tärkeämpää kuin omat hyvät teot, koska jos opit tuntemaan Jumalaasi niin se saa aikaan hyviä tekoja myös arjessa.

        Tämä on tietty raamatun lyhyt oppimäärä c.n ajatusten valossa. Oikeassa olet siinä että raamatun tutkioita on monta ja on monta väittelyn aihetta, mutta se ei todista minulle Jumalan hekkoutta vaan ihmisen itsekkyyttä ja ylpeyttä.

        Sinä olet poiminut ne kirsikat, jotka sinun mielestäsi ovat tärkeitä ja olennaisia.

        Joku toinen valitsee aivan erilaisen yhdistelmän.

        Ja molemmat palvelevat samoja jumalia.

        Uskovaiselle itselleen asia on hyvinkin looginen. Joku kuviteltu henkiolento on voinut vielä varmemman vakuudeksi auttaa valinnassa.

        Kun ulkopuolinen tarkastelee henkilöitä, jotka väittävät uskovansa samoihin jumaliin, mutta selittävät uskonsa aivan eri tavalla, ei voi olla ajattelematta, ettei kyseisillä henkilöillä ole mitään yhteistä uskontoa; he vain sanovat niin (ehkä itsekkin uskoen sanomaansa).


    • "1. Epäyhtenäisyys uskonkappaleissa. Kristinuskoja on lukuisia erilaisia. Voisipa jopa väittää, että jokaisella kristityllä on oma erilainen usko jumaliinsa. Kaikkivaltiaalla jumalalla olisi keinot saada kaikki seuraajansa uskomaan haluamallaan tavalla (so. haluamansa kaltaiseen itseensä); siis jumalat eivät ole kaikkivaltiaita tai niitä ei ole olemassa."

      Uskovainenkin ihminen on vajavainen ihminen, hän riitelee ja on erimieltä. Näinkin saattaa syntyä uusia kirkkokuntia. Toisaalta kun ihmiset,uskovaisetkin, ovat eriluontoisia,erillaisia persoonia painottuu eri kirkkokunnissa eri asiat, kuten esim.karismaattisuus vapaissa suunnissa, ev.luteissa taas on "rauhallisempaa". Juha Pihkala joka on tehnyt vuosikymmenet ekumenian parissa töitä, sanoo että eri kristityt uskovat 85-90% samoin uskonasioista. Yllättävänkin korkea luku kun kyseessa ovat vajavaiset ihmiset.


      "2. Hyvyys? Kristityt väittävät, että heidän jumalansa ovat kaikkivaltiaita ja hyviä. Miksi siis maailmassa tapahtuu hirvittäviä asioita? Ei sovi pirtaan. Ei voi olla hyvä ja antaa pedofiilin vapaasti käsitellä lasta samanaikaisesti."

      Kun ihminen "ryssi" paratiisissa olon, tuli lähtö raadolliseen ja synnilliseen maailmaan ja sen olemassaolon kyllä huomaa. Kristityt kuitenkin uskovat että kaikki ei ole tässä, on olemassa muutakin ja Jumala näkee ja toimii tätä kokonaisuutta ajatellen.


      "3. Raamattu! Sen lukuisat ristiriidat, virheet ja epäloogisuudet osoittavat, että sen tekemiseen ei ole osallistunut missään vaiheessa ihmistä suurempi voima. Vanhan testamentin tempaukset ja helvettituomion kevyt jakaminen osoittavat selvästi, ettei teoksessa kuvailtu jumalolento ole missään suhteessa hyvä. Lisäksi jumala vaihdetaan toisenlaiseen kesken kirjan."

      Usein näihin ristiriitoihin löytyy järkevä ja käypänen selitys. Ut:n taas voi nähdä Vt:n jatkumona. Vt:tä oliskin hyvä lukea Ut:n "läpi".


      "4. Kristittyjen tekojen ja puheiden ristiriita. Hyvyydestä, anteeksiannosta, auttamisesta ja ties mistä laupiaasta puhutaan väsyksiin asti, mutta koska olisi sopiva aika siirtyä tekoihin?"

      Tunnetko kristittyjä? Monet tuntemani kristityt tekevät hyviä tekoja nöyränä ja hiljaisuudessa, eivät halua tehdä itsestään numeroa. Olemme vaimoni kanssa usein saanet kokea kristittyjen rakkautta monessa muodossa. Vaikka vierastankin omista teoista kertomista, niin sanottakoon että, olen itse vaatettanut alastoman, annan joka kuukausi rahaa lasten hyvinvoinnin parantamiseen, annan tavaroita,vaatteita hyväntekeväisyyteen, annan aikaani,ymmärrystäni, kuulevia korvia vaikeuksissa oleville, avustan rahallisesti ruokajakelua köyhille ynm. Voisit yllättyä postiivisesti kun tietäisit uskovaisten auttamishalusta ja teoista. Ja tämä kaikki yhtään väheksymättä ateistien samankaltaista toimintaa.


      "5. Höpöhöpö! Kaikki ne toinen toistaan lapsekkaammat kertomukset ihmeparantumisista, rukouksen voimasta jne."

      Niin tässä on varmaankin se katsantokanta, naturalistinen tai supranaturalistinen, miltä kannalta asioita tarkastelee.

      Jatkuuu...

      • 1. Kristinuskoissa on eroja aivan keskeisimmissä kysymyksissä, esim pelastusopissa. Tarvitaanko pelastumiseen (oikea) usko, kaste (lapsena vai aikuisena), syntien katumusta, lahkon sääntöjen noudattamista?

        Kaikkivaltias pystyisi kyllä saamaan sanomansa läpi kristityn elämän aivan tärkeimmässä kysymyksessä.

        2. Pahuuden ongelmaa on pohdittu paljon tälläkin palstalla ja varmaan pohditaan vastakin.

        Minun mielestäni käsittämättömän pahuuden salliminen ei sovi hyvälle ilmiölle.

        3. Usein ristiriitoihin ja epäloogisuuksiin ei löydy mitään järkevää selitystä. Esimerkiksi se, että sama asia on eri kohdassa kirjaa kerrottu eri tavalla, osoitta kiistatta, että ainakin toinen kertomus ei ole totta.

        Hyvä esimerkki vakavasta ristiriidasta on se, mitä edellytetään pelastukseen?

        - pelkkä usko?
        - usko ja kaste?
        - katumus?
        - lain noudattaminen?
        - kaikesta luopuminen?

        Jos jossain kohdassa sanotaan, että pelkkä usko riittä, niin se pitäisi riittää koko kirjassa johdonmukaisesti.

        4. Suurin osa tutuistani on kristittyjä. He ovat tavallisia ihmisiä puutteineen ja etuineen. Usko tai heidän jumalansa eivät tunnu vaikuttavan heihin juuri mitenkään. Sekä uskovissa että uskonnottomissa on hyviä ja pahoja tyyppejä. Mitä vaikutusta uskolla sitten on, paitsi puheissa?

        5. Katselisin mielelläni tätä maailmaa realistisesti.


      • M.M.
        Phoebus kirjoitti:

        1. Kristinuskoissa on eroja aivan keskeisimmissä kysymyksissä, esim pelastusopissa. Tarvitaanko pelastumiseen (oikea) usko, kaste (lapsena vai aikuisena), syntien katumusta, lahkon sääntöjen noudattamista?

        Kaikkivaltias pystyisi kyllä saamaan sanomansa läpi kristityn elämän aivan tärkeimmässä kysymyksessä.

        2. Pahuuden ongelmaa on pohdittu paljon tälläkin palstalla ja varmaan pohditaan vastakin.

        Minun mielestäni käsittämättömän pahuuden salliminen ei sovi hyvälle ilmiölle.

        3. Usein ristiriitoihin ja epäloogisuuksiin ei löydy mitään järkevää selitystä. Esimerkiksi se, että sama asia on eri kohdassa kirjaa kerrottu eri tavalla, osoitta kiistatta, että ainakin toinen kertomus ei ole totta.

        Hyvä esimerkki vakavasta ristiriidasta on se, mitä edellytetään pelastukseen?

        - pelkkä usko?
        - usko ja kaste?
        - katumus?
        - lain noudattaminen?
        - kaikesta luopuminen?

        Jos jossain kohdassa sanotaan, että pelkkä usko riittä, niin se pitäisi riittää koko kirjassa johdonmukaisesti.

        4. Suurin osa tutuistani on kristittyjä. He ovat tavallisia ihmisiä puutteineen ja etuineen. Usko tai heidän jumalansa eivät tunnu vaikuttavan heihin juuri mitenkään. Sekä uskovissa että uskonnottomissa on hyviä ja pahoja tyyppejä. Mitä vaikutusta uskolla sitten on, paitsi puheissa?

        5. Katselisin mielelläni tätä maailmaa realistisesti.

        Enpä tiedä mistä alkaisin. Avauksesi oli niin oppikirjaesimerkki olkiukon rakentamisesta ja sen maahan potkimisesta. Minusta et yksinkertaisesti tunne kristinuskoa riittävästi. Kristinusko ei todellakaan ole mikään kirjauskonto - sellainen lainomainen ja aukottomaan ohjeistukseen pyrkivä oppijärjestelmä, mitä moni kuvittelee sen oleman. Kristinusko perustuu ihmisen omatuntoon, vapaaseen tahtoon, siihen, että ihminen voi itse muodostaa henkilökohtaisen suhteen Jumalaan ja sen jälkeen hän voi kuunnella omatuntoaan erilaisissa vaihtelevissa tilanteissa. Tässä on kristinuskon voima ja toisaalta sen heikkous, se on avoin monenlaisille tulkinnoille. Mutta miten toisaalta se voisi muuten ollakaan - ihmiset ovat erilaisia, tilanteet vaihtelevat, yhteiskunnat muuttuvat. Itse en pystyisi uskomaan oppikirjamaiseen ainapätevään Jumalaan ohjeistukseen. Uskon, että jokaisessa ihmisessä asuu pieni jumalallinen voima, se on meidän vapaa tahtomme ja kykymme luovuuteen, jolla me voimme muokata maailmaamme. Ja se, että emme ymmärrä Jumalaa ja Jumala ei mahdu meidän määritelmiimme ei ole todiste Jumalan olemassaolemattomuudesta, vaan päinvastoin - se on itsestään selvä seuraus jumalan kaikkivaltiudesta ja äärettömyydestä.

        Joten jos mietit miksei ole yleispätevää ohjetta siitä mitä vaaditaan pelastukseen, vastaan, että se on asia, jota ihmiset eivät tiedä, eikä heidän ole tarkoituskaan tietää. Ne asiat ovat Jumalan kädessä. Jokainen voi ainoastaan yrittää parhaansa omalta kohdaltaan ja itse asiassa siin onkin kristinuskon ydin - se, että yrittää parhaansa riittää. Jumala näkee motiivimme, syvimmät päämäärämme, kaikkien tekojen ja tekemättömyyksien taakse. Vain hän pystyy punnitsemaan ihmisen tekojen hyvyyden tai pahuuden. Siksi ihminen ei voi muuta kuin kuunnella Jumalan ääntä, joka puhuu hänelle hänen oman sielunsa hiljaisuudessa. Jumala on siellä kun kaikki puheet vaikenevat, teoriat sammuvat, loogiset ajatusketjut katkeavat ja ihminen voi tavoittaa häivähdyksen siitä todellisuudesta, joka on kaiken tämän rajoittuneen ymmärryksemme takana.


      • M.M. kirjoitti:

        Enpä tiedä mistä alkaisin. Avauksesi oli niin oppikirjaesimerkki olkiukon rakentamisesta ja sen maahan potkimisesta. Minusta et yksinkertaisesti tunne kristinuskoa riittävästi. Kristinusko ei todellakaan ole mikään kirjauskonto - sellainen lainomainen ja aukottomaan ohjeistukseen pyrkivä oppijärjestelmä, mitä moni kuvittelee sen oleman. Kristinusko perustuu ihmisen omatuntoon, vapaaseen tahtoon, siihen, että ihminen voi itse muodostaa henkilökohtaisen suhteen Jumalaan ja sen jälkeen hän voi kuunnella omatuntoaan erilaisissa vaihtelevissa tilanteissa. Tässä on kristinuskon voima ja toisaalta sen heikkous, se on avoin monenlaisille tulkinnoille. Mutta miten toisaalta se voisi muuten ollakaan - ihmiset ovat erilaisia, tilanteet vaihtelevat, yhteiskunnat muuttuvat. Itse en pystyisi uskomaan oppikirjamaiseen ainapätevään Jumalaan ohjeistukseen. Uskon, että jokaisessa ihmisessä asuu pieni jumalallinen voima, se on meidän vapaa tahtomme ja kykymme luovuuteen, jolla me voimme muokata maailmaamme. Ja se, että emme ymmärrä Jumalaa ja Jumala ei mahdu meidän määritelmiimme ei ole todiste Jumalan olemassaolemattomuudesta, vaan päinvastoin - se on itsestään selvä seuraus jumalan kaikkivaltiudesta ja äärettömyydestä.

        Joten jos mietit miksei ole yleispätevää ohjetta siitä mitä vaaditaan pelastukseen, vastaan, että se on asia, jota ihmiset eivät tiedä, eikä heidän ole tarkoituskaan tietää. Ne asiat ovat Jumalan kädessä. Jokainen voi ainoastaan yrittää parhaansa omalta kohdaltaan ja itse asiassa siin onkin kristinuskon ydin - se, että yrittää parhaansa riittää. Jumala näkee motiivimme, syvimmät päämäärämme, kaikkien tekojen ja tekemättömyyksien taakse. Vain hän pystyy punnitsemaan ihmisen tekojen hyvyyden tai pahuuden. Siksi ihminen ei voi muuta kuin kuunnella Jumalan ääntä, joka puhuu hänelle hänen oman sielunsa hiljaisuudessa. Jumala on siellä kun kaikki puheet vaikenevat, teoriat sammuvat, loogiset ajatusketjut katkeavat ja ihminen voi tavoittaa häivähdyksen siitä todellisuudesta, joka on kaiken tämän rajoittuneen ymmärryksemme takana.

        En vaadi kristinuskolta kirjauskona olemista, vaan edellytän jumalilta selkeää tahdonilmausta siitä, mitä ihmettä ne oikein ihmisiltä odottavat, ettei ihmispoloa heitetä ikuiseen kärsimykseen. Mielestäni kaikkivaltias jumalolento voisi selkeästi kertoa, mitä pitää tehdä, tai sitten lakata uhkailemasta väärinteosta, kun kerran ei edes vaivaudu sanomaan mikä on oikein.

        Koska kristinuskojen jumalien väitetään olevan kaikkeen pystyviä ja kaiken tietäviä, niin selkeän pelastusopin puute ei voi johtua muusta kuin siitä, että ko. jumalia ei ole olemassakaan (tai ne eivät kykene juuri mihinkään).

        Jos ihmisen ei ole tarkoituskaan tietää jumalien tahtoa, miksi ihmeessä tahdon vastaisesta toiminnasta rangaistaan kovemmin kuin ketään koskaan on rankaistu?

        En ole henkilökohtaisesti pätkääkään huolissani pelastuksesta tai selkeiden ohjeiden puutteesta. Se on vain yksi osoitus jumalien olemattomuudesta.

        Ymmärrän hyvin, että kristityt panostavat henkilökohtaiseen suhteeseen jumaliensa kanssa, mutta koska selvästi eri kristityt puhuvat erilaisen jumalan kanssa ja saavat samaan kysymykseen erilaisia vastauksia, ei ole olemassa kristittyjen yhteistä jumalaa, vaan jokaisen kristityn päässä on hänen henkilökohtainen jumalansa, joka ei ole missään tekemisissä muiden kristittyjen päissä vaikuttavien jumalien kanssa.

        Mielestäni kyse ei ole perinteisestä jumalhahmosta, vaan psykologisesta ilmiöstä, joka voi tosin olla antoisa ja miellyttävä kokijalleen. Omatuntonsa kanssa voi jutella kuka tahansa, eikä sitä tarvitse nimittää jumalaksi.

        Ihmiset ovat totisesti erilaisia, mutta eikö jumalan voisi olettaa olevan sama kaikille?

        Sinun tulkintasi kristinuskosta vaikuttaa ihan siedettävältä, mutta onko se kristinuskoa vai sinun oma uskontosi?


      • goddeloos
        M.M. kirjoitti:

        Enpä tiedä mistä alkaisin. Avauksesi oli niin oppikirjaesimerkki olkiukon rakentamisesta ja sen maahan potkimisesta. Minusta et yksinkertaisesti tunne kristinuskoa riittävästi. Kristinusko ei todellakaan ole mikään kirjauskonto - sellainen lainomainen ja aukottomaan ohjeistukseen pyrkivä oppijärjestelmä, mitä moni kuvittelee sen oleman. Kristinusko perustuu ihmisen omatuntoon, vapaaseen tahtoon, siihen, että ihminen voi itse muodostaa henkilökohtaisen suhteen Jumalaan ja sen jälkeen hän voi kuunnella omatuntoaan erilaisissa vaihtelevissa tilanteissa. Tässä on kristinuskon voima ja toisaalta sen heikkous, se on avoin monenlaisille tulkinnoille. Mutta miten toisaalta se voisi muuten ollakaan - ihmiset ovat erilaisia, tilanteet vaihtelevat, yhteiskunnat muuttuvat. Itse en pystyisi uskomaan oppikirjamaiseen ainapätevään Jumalaan ohjeistukseen. Uskon, että jokaisessa ihmisessä asuu pieni jumalallinen voima, se on meidän vapaa tahtomme ja kykymme luovuuteen, jolla me voimme muokata maailmaamme. Ja se, että emme ymmärrä Jumalaa ja Jumala ei mahdu meidän määritelmiimme ei ole todiste Jumalan olemassaolemattomuudesta, vaan päinvastoin - se on itsestään selvä seuraus jumalan kaikkivaltiudesta ja äärettömyydestä.

        Joten jos mietit miksei ole yleispätevää ohjetta siitä mitä vaaditaan pelastukseen, vastaan, että se on asia, jota ihmiset eivät tiedä, eikä heidän ole tarkoituskaan tietää. Ne asiat ovat Jumalan kädessä. Jokainen voi ainoastaan yrittää parhaansa omalta kohdaltaan ja itse asiassa siin onkin kristinuskon ydin - se, että yrittää parhaansa riittää. Jumala näkee motiivimme, syvimmät päämäärämme, kaikkien tekojen ja tekemättömyyksien taakse. Vain hän pystyy punnitsemaan ihmisen tekojen hyvyyden tai pahuuden. Siksi ihminen ei voi muuta kuin kuunnella Jumalan ääntä, joka puhuu hänelle hänen oman sielunsa hiljaisuudessa. Jumala on siellä kun kaikki puheet vaikenevat, teoriat sammuvat, loogiset ajatusketjut katkeavat ja ihminen voi tavoittaa häivähdyksen siitä todellisuudesta, joka on kaiken tämän rajoittuneen ymmärryksemme takana.

        ""Enpä tiedä mistä alkaisin"
        - Ei olisi edes kannattanut alkaa...

        "Minusta et yksinkertaisesti tunne kristinuskoa riittävästi."
        - Lähdetään sit liikkeelle kohdasta 1. Onko jumalaa/jumalia olemassa: EI
        2. Onko jumala hyvä?: katso kohta 1.
        3. Onko jumala suuri?: Katso kohta 1.
        jne :p
        Miten sinä voit muutenkaan päätellä muiden puolesta heidän tuntemisia yleensäkkään mistään asioista. Sinä päättelet, koko kirjoituksesi on päättelyä ja vedät kaiken kukkuraksi johtopäätökset... omista päätelmistäsi. Kukahan se olkiukkoa kasaa!


      • Kössönöm
        M.M. kirjoitti:

        Enpä tiedä mistä alkaisin. Avauksesi oli niin oppikirjaesimerkki olkiukon rakentamisesta ja sen maahan potkimisesta. Minusta et yksinkertaisesti tunne kristinuskoa riittävästi. Kristinusko ei todellakaan ole mikään kirjauskonto - sellainen lainomainen ja aukottomaan ohjeistukseen pyrkivä oppijärjestelmä, mitä moni kuvittelee sen oleman. Kristinusko perustuu ihmisen omatuntoon, vapaaseen tahtoon, siihen, että ihminen voi itse muodostaa henkilökohtaisen suhteen Jumalaan ja sen jälkeen hän voi kuunnella omatuntoaan erilaisissa vaihtelevissa tilanteissa. Tässä on kristinuskon voima ja toisaalta sen heikkous, se on avoin monenlaisille tulkinnoille. Mutta miten toisaalta se voisi muuten ollakaan - ihmiset ovat erilaisia, tilanteet vaihtelevat, yhteiskunnat muuttuvat. Itse en pystyisi uskomaan oppikirjamaiseen ainapätevään Jumalaan ohjeistukseen. Uskon, että jokaisessa ihmisessä asuu pieni jumalallinen voima, se on meidän vapaa tahtomme ja kykymme luovuuteen, jolla me voimme muokata maailmaamme. Ja se, että emme ymmärrä Jumalaa ja Jumala ei mahdu meidän määritelmiimme ei ole todiste Jumalan olemassaolemattomuudesta, vaan päinvastoin - se on itsestään selvä seuraus jumalan kaikkivaltiudesta ja äärettömyydestä.

        Joten jos mietit miksei ole yleispätevää ohjetta siitä mitä vaaditaan pelastukseen, vastaan, että se on asia, jota ihmiset eivät tiedä, eikä heidän ole tarkoituskaan tietää. Ne asiat ovat Jumalan kädessä. Jokainen voi ainoastaan yrittää parhaansa omalta kohdaltaan ja itse asiassa siin onkin kristinuskon ydin - se, että yrittää parhaansa riittää. Jumala näkee motiivimme, syvimmät päämäärämme, kaikkien tekojen ja tekemättömyyksien taakse. Vain hän pystyy punnitsemaan ihmisen tekojen hyvyyden tai pahuuden. Siksi ihminen ei voi muuta kuin kuunnella Jumalan ääntä, joka puhuu hänelle hänen oman sielunsa hiljaisuudessa. Jumala on siellä kun kaikki puheet vaikenevat, teoriat sammuvat, loogiset ajatusketjut katkeavat ja ihminen voi tavoittaa häivähdyksen siitä todellisuudesta, joka on kaiken tämän rajoittuneen ymmärryksemme takana.

        " Minusta et yksinkertaisesti tunne kristinuskoa riittävästi. Kristinusko ei todellakaan ole mikään kirjauskonto - sellainen lainomainen ja aukottomaan ohjeistukseen pyrkivä oppijärjestelmä, mitä moni kuvittelee sen oleman. Kristinusko perustuu ihmisen omatuntoon, vapaaseen tahtoon, siihen, että ihminen voi itse muodostaa henkilökohtaisen suhteen Jumalaan ja sen jälkeen hän voi kuunnella omatuntoaan erilaisissa vaihtelevissa tilanteissa. Tässä on kristinuskon voima ja toisaalta sen heikkous, se on avoin monenlaisille tulkinnoille."

        - Tajuatko mikä tuossa mättää? Ensin väität, ettei Phoebus tunne riittävästi kristinuskoa ja sitten sanot, että se on avoin monenlaiselle tulkinnalle. Joten?


      • Gagarin
        M.M. kirjoitti:

        Enpä tiedä mistä alkaisin. Avauksesi oli niin oppikirjaesimerkki olkiukon rakentamisesta ja sen maahan potkimisesta. Minusta et yksinkertaisesti tunne kristinuskoa riittävästi. Kristinusko ei todellakaan ole mikään kirjauskonto - sellainen lainomainen ja aukottomaan ohjeistukseen pyrkivä oppijärjestelmä, mitä moni kuvittelee sen oleman. Kristinusko perustuu ihmisen omatuntoon, vapaaseen tahtoon, siihen, että ihminen voi itse muodostaa henkilökohtaisen suhteen Jumalaan ja sen jälkeen hän voi kuunnella omatuntoaan erilaisissa vaihtelevissa tilanteissa. Tässä on kristinuskon voima ja toisaalta sen heikkous, se on avoin monenlaisille tulkinnoille. Mutta miten toisaalta se voisi muuten ollakaan - ihmiset ovat erilaisia, tilanteet vaihtelevat, yhteiskunnat muuttuvat. Itse en pystyisi uskomaan oppikirjamaiseen ainapätevään Jumalaan ohjeistukseen. Uskon, että jokaisessa ihmisessä asuu pieni jumalallinen voima, se on meidän vapaa tahtomme ja kykymme luovuuteen, jolla me voimme muokata maailmaamme. Ja se, että emme ymmärrä Jumalaa ja Jumala ei mahdu meidän määritelmiimme ei ole todiste Jumalan olemassaolemattomuudesta, vaan päinvastoin - se on itsestään selvä seuraus jumalan kaikkivaltiudesta ja äärettömyydestä.

        Joten jos mietit miksei ole yleispätevää ohjetta siitä mitä vaaditaan pelastukseen, vastaan, että se on asia, jota ihmiset eivät tiedä, eikä heidän ole tarkoituskaan tietää. Ne asiat ovat Jumalan kädessä. Jokainen voi ainoastaan yrittää parhaansa omalta kohdaltaan ja itse asiassa siin onkin kristinuskon ydin - se, että yrittää parhaansa riittää. Jumala näkee motiivimme, syvimmät päämäärämme, kaikkien tekojen ja tekemättömyyksien taakse. Vain hän pystyy punnitsemaan ihmisen tekojen hyvyyden tai pahuuden. Siksi ihminen ei voi muuta kuin kuunnella Jumalan ääntä, joka puhuu hänelle hänen oman sielunsa hiljaisuudessa. Jumala on siellä kun kaikki puheet vaikenevat, teoriat sammuvat, loogiset ajatusketjut katkeavat ja ihminen voi tavoittaa häivähdyksen siitä todellisuudesta, joka on kaiken tämän rajoittuneen ymmärryksemme takana.

        ***Kristinusko perustuu ihmisen omatuntoon, vapaaseen tahtoon, siihen, että ihminen voi itse muodostaa henkilökohtaisen suhteen Jumalaan ja sen jälkeen hän voi kuunnella omatuntoaan erilaisissa vaihtelevissa tilanteissa***

        No, mihin sitten tarvitset raamattua ja uskontoa ylipäätään?


      • M.M.
        Phoebus kirjoitti:

        En vaadi kristinuskolta kirjauskona olemista, vaan edellytän jumalilta selkeää tahdonilmausta siitä, mitä ihmettä ne oikein ihmisiltä odottavat, ettei ihmispoloa heitetä ikuiseen kärsimykseen. Mielestäni kaikkivaltias jumalolento voisi selkeästi kertoa, mitä pitää tehdä, tai sitten lakata uhkailemasta väärinteosta, kun kerran ei edes vaivaudu sanomaan mikä on oikein.

        Koska kristinuskojen jumalien väitetään olevan kaikkeen pystyviä ja kaiken tietäviä, niin selkeän pelastusopin puute ei voi johtua muusta kuin siitä, että ko. jumalia ei ole olemassakaan (tai ne eivät kykene juuri mihinkään).

        Jos ihmisen ei ole tarkoituskaan tietää jumalien tahtoa, miksi ihmeessä tahdon vastaisesta toiminnasta rangaistaan kovemmin kuin ketään koskaan on rankaistu?

        En ole henkilökohtaisesti pätkääkään huolissani pelastuksesta tai selkeiden ohjeiden puutteesta. Se on vain yksi osoitus jumalien olemattomuudesta.

        Ymmärrän hyvin, että kristityt panostavat henkilökohtaiseen suhteeseen jumaliensa kanssa, mutta koska selvästi eri kristityt puhuvat erilaisen jumalan kanssa ja saavat samaan kysymykseen erilaisia vastauksia, ei ole olemassa kristittyjen yhteistä jumalaa, vaan jokaisen kristityn päässä on hänen henkilökohtainen jumalansa, joka ei ole missään tekemisissä muiden kristittyjen päissä vaikuttavien jumalien kanssa.

        Mielestäni kyse ei ole perinteisestä jumalhahmosta, vaan psykologisesta ilmiöstä, joka voi tosin olla antoisa ja miellyttävä kokijalleen. Omatuntonsa kanssa voi jutella kuka tahansa, eikä sitä tarvitse nimittää jumalaksi.

        Ihmiset ovat totisesti erilaisia, mutta eikö jumalan voisi olettaa olevan sama kaikille?

        Sinun tulkintasi kristinuskosta vaikuttaa ihan siedettävältä, mutta onko se kristinuskoa vai sinun oma uskontosi?

        "Sinun tulkintasi kristinuskosta vaikuttaa ihan siedettävältä, mutta onko se kristinuskoa vai sinun oma uskontosi? "

        Kiitos :) . Hyvä kysymys, muuten. Koska uskon kyllä, että kaikilla meillä yksilöllisillä ihmisillä on tietyllä tavalla oma uskontomme, vaikka tunnustaisimmekin yhteistä kristinuskoa. Kristityn minusta varmasti tekee se, että kuulun kristilliseen kirkkoon, tunnustan nikealais-konstantinopolilaisen uskontunnustuksen piirulleen ja pyrin elämään käytännön elämääni sen mukaan mitä ortodoksinen kirkko opettaa. Mutta luonnoltani olen yhdenlainen "vapaa-ajattelija". Kristinusko sallii kyllä senkin.

        Näkemyksiini luonnollisesti vaikuttaa myös se, että olen ortodoksi. Idän kirkossa näkemys synnistä ja sovituksesta ei ikinä ole ollut sellainen "juridinen" millaiseksi se lännessä vähitellen muodostui. Ja vaikka protestantismi tietyllä tavalla otti pesäeron roomalaiskatolisen kirkon pahimpiin ylilyönteihin tässä asiassa, se juridinen käsitys on jäänyt edelleen kummittelemaan jonnekin taustalle ja vaikuttaa ihmisten mielikuviin synnistä ja sovituksesta. Mutta minä ajattelen, että kyse on itse asiassa siitä, että jos ihminen tavoittelee elämässään hyvää ja elää niin, että johtavana teemana on rakkaus, ei voi mennä harhaan. Siitä on kyse, ei siitä, että joka tilanteessa olisi joku oikea tapa toimia. Sen enempää ei Jumalan tahdosta tarvitse tietää, kuin että hän tahtoo, että rakastamme toisiamme, itseämme ja koko luomakuntaa ja toimimme sen mukaan. Tämä on hyvin yksinkertainen oppi.


      • M.M.
        Gagarin kirjoitti:

        ***Kristinusko perustuu ihmisen omatuntoon, vapaaseen tahtoon, siihen, että ihminen voi itse muodostaa henkilökohtaisen suhteen Jumalaan ja sen jälkeen hän voi kuunnella omatuntoaan erilaisissa vaihtelevissa tilanteissa***

        No, mihin sitten tarvitset raamattua ja uskontoa ylipäätään?

        "No, mihin sitten tarvitset raamattua ja uskontoa ylipäätään? "

        Hyvä kysymys tämäkin. Ehkä siksi, että muistaisin. Arkielämä on kiireistä ja huolia ja turhanpäiväisiä ajatuksia täynnä. Kun käyn sunnuntaina liturgiassa tai luen iltarukouksen, muistan taas miksi elän ja mihin olen menossa. Se antaa mielenrauhaa, lohtua ja tekee minusta paremman ihmisen. Ja kun säilytän keskusteluyhteyden Jumalaan, omatuntoni toimii paremmin ja sen hiljainen ääni kuuluu.


      • M.M.
        Kössönöm kirjoitti:

        " Minusta et yksinkertaisesti tunne kristinuskoa riittävästi. Kristinusko ei todellakaan ole mikään kirjauskonto - sellainen lainomainen ja aukottomaan ohjeistukseen pyrkivä oppijärjestelmä, mitä moni kuvittelee sen oleman. Kristinusko perustuu ihmisen omatuntoon, vapaaseen tahtoon, siihen, että ihminen voi itse muodostaa henkilökohtaisen suhteen Jumalaan ja sen jälkeen hän voi kuunnella omatuntoaan erilaisissa vaihtelevissa tilanteissa. Tässä on kristinuskon voima ja toisaalta sen heikkous, se on avoin monenlaisille tulkinnoille."

        - Tajuatko mikä tuossa mättää? Ensin väität, ettei Phoebus tunne riittävästi kristinuskoa ja sitten sanot, että se on avoin monenlaiselle tulkinnalle. Joten?

        Tarkoitin sitä, että kristitty voi olla silti, vaikka ei käsittäisi kristinuskoa niin kuin Phoebus sen käsittää.


      • M.M.
        goddeloos kirjoitti:

        ""Enpä tiedä mistä alkaisin"
        - Ei olisi edes kannattanut alkaa...

        "Minusta et yksinkertaisesti tunne kristinuskoa riittävästi."
        - Lähdetään sit liikkeelle kohdasta 1. Onko jumalaa/jumalia olemassa: EI
        2. Onko jumala hyvä?: katso kohta 1.
        3. Onko jumala suuri?: Katso kohta 1.
        jne :p
        Miten sinä voit muutenkaan päätellä muiden puolesta heidän tuntemisia yleensäkkään mistään asioista. Sinä päättelet, koko kirjoituksesi on päättelyä ja vedät kaiken kukkuraksi johtopäätökset... omista päätelmistäsi. Kukahan se olkiukkoa kasaa!

        Katso asiaa minun kannaltani. Jos kirjoittaisin täällä, että:
        - ateistit ovat nietzscheläisen herramoraalin kannattajia
        - ateisteilla ei ole elämässä minkäänlaista merkitystä eikä sisältöä ilman Jumalaa
        - kaikki Stalinin ja muiden kommereiden joukkomurhat aiheutuvat suoraan ateismin aatteesta
        niin etkö katsoisi viisaaksi oikeaista minua sanoa, että käsitykseni on virheellinen. Että minun kannattaisi tutustua paremmin mistä ateismissa on oikeasti kyse.


      • ehaehaeha ei kirj.
        M.M. kirjoitti:

        Enpä tiedä mistä alkaisin. Avauksesi oli niin oppikirjaesimerkki olkiukon rakentamisesta ja sen maahan potkimisesta. Minusta et yksinkertaisesti tunne kristinuskoa riittävästi. Kristinusko ei todellakaan ole mikään kirjauskonto - sellainen lainomainen ja aukottomaan ohjeistukseen pyrkivä oppijärjestelmä, mitä moni kuvittelee sen oleman. Kristinusko perustuu ihmisen omatuntoon, vapaaseen tahtoon, siihen, että ihminen voi itse muodostaa henkilökohtaisen suhteen Jumalaan ja sen jälkeen hän voi kuunnella omatuntoaan erilaisissa vaihtelevissa tilanteissa. Tässä on kristinuskon voima ja toisaalta sen heikkous, se on avoin monenlaisille tulkinnoille. Mutta miten toisaalta se voisi muuten ollakaan - ihmiset ovat erilaisia, tilanteet vaihtelevat, yhteiskunnat muuttuvat. Itse en pystyisi uskomaan oppikirjamaiseen ainapätevään Jumalaan ohjeistukseen. Uskon, että jokaisessa ihmisessä asuu pieni jumalallinen voima, se on meidän vapaa tahtomme ja kykymme luovuuteen, jolla me voimme muokata maailmaamme. Ja se, että emme ymmärrä Jumalaa ja Jumala ei mahdu meidän määritelmiimme ei ole todiste Jumalan olemassaolemattomuudesta, vaan päinvastoin - se on itsestään selvä seuraus jumalan kaikkivaltiudesta ja äärettömyydestä.

        Joten jos mietit miksei ole yleispätevää ohjetta siitä mitä vaaditaan pelastukseen, vastaan, että se on asia, jota ihmiset eivät tiedä, eikä heidän ole tarkoituskaan tietää. Ne asiat ovat Jumalan kädessä. Jokainen voi ainoastaan yrittää parhaansa omalta kohdaltaan ja itse asiassa siin onkin kristinuskon ydin - se, että yrittää parhaansa riittää. Jumala näkee motiivimme, syvimmät päämäärämme, kaikkien tekojen ja tekemättömyyksien taakse. Vain hän pystyy punnitsemaan ihmisen tekojen hyvyyden tai pahuuden. Siksi ihminen ei voi muuta kuin kuunnella Jumalan ääntä, joka puhuu hänelle hänen oman sielunsa hiljaisuudessa. Jumala on siellä kun kaikki puheet vaikenevat, teoriat sammuvat, loogiset ajatusketjut katkeavat ja ihminen voi tavoittaa häivähdyksen siitä todellisuudesta, joka on kaiken tämän rajoittuneen ymmärryksemme takana.

        "Enpä tiedä mistä alkaisin. Avauksesi oli niin oppikirjaesimerkki olkiukon rakentamisesta ja sen maahan potkimisesta. Minusta et yksinkertaisesti tunne kristinuskoa riittävästi. Kristinusko ei todellakaan ole mikään kirjauskonto - sellainen lainomainen ja aukottomaan ohjeistukseen pyrkivä oppijärjestelmä, mitä moni kuvittelee sen oleman. Kristinusko perustuu ihmisen omatuntoon, vapaaseen tahtoon, siihen, että ihminen voi itse muodostaa henkilökohtaisen suhteen Jumalaan ja sen jälkeen hän voi kuunnella omatuntoaan erilaisissa vaihtelevissa tilanteissa."

        "Joten jos mietit miksei ole yleispätevää ohjetta siitä mitä vaaditaan pelastukseen, vastaan, että se on asia, jota ihmiset eivät tiedä, eikä heidän ole tarkoituskaan tietää. Ne asiat ovat Jumalan kädessä."

        Syytit toista olkiukon tekemisestä ja heti perään paukautit muutaman sellaisen itse.... ei näin. En muuten huomannut viestissäsi minkäänlaisia perusteluja olkiukko syytöksillesi.


      • M.M. kirjoitti:

        "Sinun tulkintasi kristinuskosta vaikuttaa ihan siedettävältä, mutta onko se kristinuskoa vai sinun oma uskontosi? "

        Kiitos :) . Hyvä kysymys, muuten. Koska uskon kyllä, että kaikilla meillä yksilöllisillä ihmisillä on tietyllä tavalla oma uskontomme, vaikka tunnustaisimmekin yhteistä kristinuskoa. Kristityn minusta varmasti tekee se, että kuulun kristilliseen kirkkoon, tunnustan nikealais-konstantinopolilaisen uskontunnustuksen piirulleen ja pyrin elämään käytännön elämääni sen mukaan mitä ortodoksinen kirkko opettaa. Mutta luonnoltani olen yhdenlainen "vapaa-ajattelija". Kristinusko sallii kyllä senkin.

        Näkemyksiini luonnollisesti vaikuttaa myös se, että olen ortodoksi. Idän kirkossa näkemys synnistä ja sovituksesta ei ikinä ole ollut sellainen "juridinen" millaiseksi se lännessä vähitellen muodostui. Ja vaikka protestantismi tietyllä tavalla otti pesäeron roomalaiskatolisen kirkon pahimpiin ylilyönteihin tässä asiassa, se juridinen käsitys on jäänyt edelleen kummittelemaan jonnekin taustalle ja vaikuttaa ihmisten mielikuviin synnistä ja sovituksesta. Mutta minä ajattelen, että kyse on itse asiassa siitä, että jos ihminen tavoittelee elämässään hyvää ja elää niin, että johtavana teemana on rakkaus, ei voi mennä harhaan. Siitä on kyse, ei siitä, että joka tilanteessa olisi joku oikea tapa toimia. Sen enempää ei Jumalan tahdosta tarvitse tietää, kuin että hän tahtoo, että rakastamme toisiamme, itseämme ja koko luomakuntaa ja toimimme sen mukaan. Tämä on hyvin yksinkertainen oppi.

        "Koska uskon kyllä, että kaikilla meillä yksilöllisillä ihmisillä on tietyllä tavalla oma uskontomme, vaikka tunnustaisimmekin yhteistä kristinuskoa"

        Asiaa on tutkittukin ja yksinkertaisesti jokaisen ihmisen jumalakuva vastaa ihmisen minäkuvaa, luonnollisesti minäkuva on jokaisella erilainen. **Kaikki tiet vievät roomaan** taktiikkaako jumalalta? Täälläkin on ollut asiasta keskustelua.

        " Mutta minä ajattelen, että kyse on itse asiassa siitä, että jos ihminen tavoittelee elämässään hyvää ja elää niin, että johtavana teemana on rakkaus, ei voi mennä harhaan"

        Versio MM uskonnosta.. ;) Oletko muuten tietoinen että rakkaus ja empatia kuuluvat yleisesti ihmislajin ominaisuuksiin?


      • M.M. kirjoitti:

        "No, mihin sitten tarvitset raamattua ja uskontoa ylipäätään? "

        Hyvä kysymys tämäkin. Ehkä siksi, että muistaisin. Arkielämä on kiireistä ja huolia ja turhanpäiväisiä ajatuksia täynnä. Kun käyn sunnuntaina liturgiassa tai luen iltarukouksen, muistan taas miksi elän ja mihin olen menossa. Se antaa mielenrauhaa, lohtua ja tekee minusta paremman ihmisen. Ja kun säilytän keskusteluyhteyden Jumalaan, omatuntoni toimii paremmin ja sen hiljainen ääni kuuluu.

        "Arkielämä on kiireistä ja huolia ja turhanpäiväisiä ajatuksia täynnä. Kun käyn sunnuntaina liturgiassa tai luen iltarukouksen, muistan taas miksi elän ja mihin olen menossa. Se antaa mielenrauhaa, lohtua ja tekee minusta paremman ihmisen. Ja kun säilytän keskusteluyhteyden Jumalaan, omatuntoni toimii paremmin ja sen hiljainen ääni kuuluu."

        Minä pystyn saamaam mielenrauhaa, lohtua ehkäpä jopa tulemaan paremmaksi ihmiseksi (ainakin hetkeksi) ;) pelkästään nollaamalla stressaavat ajatukset ja rauhoittumalla vaikkapa puutarhakeinussa hiljaa keinuen, mutta ilman ajatustakaan yhdestäkään jumalasta. Näköjään jotkut eivät tähän pysty ilman uskontoa. hmmmh kumma juttu muuten jota jaksan ihmetellä vuodesta toiseen.


      • M.M.
        KeljuKooKojootti kirjoitti:

        "Koska uskon kyllä, että kaikilla meillä yksilöllisillä ihmisillä on tietyllä tavalla oma uskontomme, vaikka tunnustaisimmekin yhteistä kristinuskoa"

        Asiaa on tutkittukin ja yksinkertaisesti jokaisen ihmisen jumalakuva vastaa ihmisen minäkuvaa, luonnollisesti minäkuva on jokaisella erilainen. **Kaikki tiet vievät roomaan** taktiikkaako jumalalta? Täälläkin on ollut asiasta keskustelua.

        " Mutta minä ajattelen, että kyse on itse asiassa siitä, että jos ihminen tavoittelee elämässään hyvää ja elää niin, että johtavana teemana on rakkaus, ei voi mennä harhaan"

        Versio MM uskonnosta.. ;) Oletko muuten tietoinen että rakkaus ja empatia kuuluvat yleisesti ihmislajin ominaisuuksiin?

        Niin, ihmisillä on erilainen jumalakuva ja vaikka eri ihmisistä erilainen kuva. Minusta itsestänikin varmasti on liikkeellä yhtä monta kuvaa kuin on minut tavanneita ihmisiä.

        "Oletko muuten tietoinen että rakkaus ja empatia kuuluvat yleisesti ihmislajin ominaisuuksiin? "

        Periaatteessa kyllä, vaikka käytännössä ihmettelen, että jos näin on, miksi niin usein nkee tilanteita, joissa ihmiset eivät näytä rakkauden tai empatian häivääkään.


      • Gagarin
        M.M. kirjoitti:

        "No, mihin sitten tarvitset raamattua ja uskontoa ylipäätään? "

        Hyvä kysymys tämäkin. Ehkä siksi, että muistaisin. Arkielämä on kiireistä ja huolia ja turhanpäiväisiä ajatuksia täynnä. Kun käyn sunnuntaina liturgiassa tai luen iltarukouksen, muistan taas miksi elän ja mihin olen menossa. Se antaa mielenrauhaa, lohtua ja tekee minusta paremman ihmisen. Ja kun säilytän keskusteluyhteyden Jumalaan, omatuntoni toimii paremmin ja sen hiljainen ääni kuuluu.

        MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ


      • M.M. kirjoitti:

        Niin, ihmisillä on erilainen jumalakuva ja vaikka eri ihmisistä erilainen kuva. Minusta itsestänikin varmasti on liikkeellä yhtä monta kuvaa kuin on minut tavanneita ihmisiä.

        "Oletko muuten tietoinen että rakkaus ja empatia kuuluvat yleisesti ihmislajin ominaisuuksiin? "

        Periaatteessa kyllä, vaikka käytännössä ihmettelen, että jos näin on, miksi niin usein nkee tilanteita, joissa ihmiset eivät näytä rakkauden tai empatian häivääkään.

        "Periaatteessa kyllä, vaikka käytännössä ihmettelen, että jos näin on, miksi niin usein nkee tilanteita, joissa ihmiset eivät näytä rakkauden tai empatian häivääkään."

        Jumalankuvan ja luomistyön hedelmääkö vai pelkästään ihmislajin yksi piirre sekin? Meitä on monenlaista variaatiota olemassa, myös itsekin käyttäydyn toisissa tilanteissa empaattisemmin ja rakastavammin kuin toisissa. Myös omaksutut arvot ohjaavat valintojamme oikea/väärä akselin kautta. Järkevämpi on omaksua arvot ihmiselle vuosimiljoonissa muotoutuneista arvoista kuin lukea ne julmasta ja ajattelua halveksivasta uskonnollisesta teoksesta.


      • M.M. kirjoitti:

        "Sinun tulkintasi kristinuskosta vaikuttaa ihan siedettävältä, mutta onko se kristinuskoa vai sinun oma uskontosi? "

        Kiitos :) . Hyvä kysymys, muuten. Koska uskon kyllä, että kaikilla meillä yksilöllisillä ihmisillä on tietyllä tavalla oma uskontomme, vaikka tunnustaisimmekin yhteistä kristinuskoa. Kristityn minusta varmasti tekee se, että kuulun kristilliseen kirkkoon, tunnustan nikealais-konstantinopolilaisen uskontunnustuksen piirulleen ja pyrin elämään käytännön elämääni sen mukaan mitä ortodoksinen kirkko opettaa. Mutta luonnoltani olen yhdenlainen "vapaa-ajattelija". Kristinusko sallii kyllä senkin.

        Näkemyksiini luonnollisesti vaikuttaa myös se, että olen ortodoksi. Idän kirkossa näkemys synnistä ja sovituksesta ei ikinä ole ollut sellainen "juridinen" millaiseksi se lännessä vähitellen muodostui. Ja vaikka protestantismi tietyllä tavalla otti pesäeron roomalaiskatolisen kirkon pahimpiin ylilyönteihin tässä asiassa, se juridinen käsitys on jäänyt edelleen kummittelemaan jonnekin taustalle ja vaikuttaa ihmisten mielikuviin synnistä ja sovituksesta. Mutta minä ajattelen, että kyse on itse asiassa siitä, että jos ihminen tavoittelee elämässään hyvää ja elää niin, että johtavana teemana on rakkaus, ei voi mennä harhaan. Siitä on kyse, ei siitä, että joka tilanteessa olisi joku oikea tapa toimia. Sen enempää ei Jumalan tahdosta tarvitse tietää, kuin että hän tahtoo, että rakastamme toisiamme, itseämme ja koko luomakuntaa ja toimimme sen mukaan. Tämä on hyvin yksinkertainen oppi.

        >>Sen enempää ei Jumalan tahdosta tarvitse tietää, kuin että hän tahtoo, että rakastamme toisiamme, itseämme ja koko luomakuntaa ja toimimme sen mukaan. Tämä on hyvin yksinkertainen oppi. 


      • M.M.
        Gagarin kirjoitti:

        MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ MINÄ

        HUI!

        Kysyit mihin MINÄ tarvitsen uskontoa. Olisiko minun pitänyt vastata miksi SINÄ tarvitset sitä tai joku muu...?

        Ihan oikeasti anteeksi, jos ärsytän, se ei ole tarkoitus.


      • goddeloos
        M.M. kirjoitti:

        Katso asiaa minun kannaltani. Jos kirjoittaisin täällä, että:
        - ateistit ovat nietzscheläisen herramoraalin kannattajia
        - ateisteilla ei ole elämässä minkäänlaista merkitystä eikä sisältöä ilman Jumalaa
        - kaikki Stalinin ja muiden kommereiden joukkomurhat aiheutuvat suoraan ateismin aatteesta
        niin etkö katsoisi viisaaksi oikeaista minua sanoa, että käsitykseni on virheellinen. Että minun kannattaisi tutustua paremmin mistä ateismissa on oikeasti kyse.

        "Katso asiaa minun kannaltani. Jos kirjoittaisin täällä, että:
        - ateistit ovat nietzscheläisen herramoraalin kannattajia
        - ateisteilla ei ole elämässä minkäänlaista merkitystä eikä sisältöä ilman Jumalaa
        - kaikki Stalinin ja muiden kommereiden joukkomurhat aiheutuvat suoraan ateismin aatteesta
        niin etkö katsoisi viisaaksi oikeaista minua sanoa, että käsitykseni on virheellinen. "
        - Olisiko siitä mitään hyötyä? Tuskin

        "Että minun kannattaisi tutustua paremmin mistä ateismissa on oikeasti kyse. "
        - Ei se asia, on turha oikasta hihhua, mutta tuo päättely muiden asioista mistä sinulla ei ole hajuakaan. Sama kun minä päättelesin että sinulla ei kotona ole keittiötä, tilalla on alttari ja elät pyhällä hengellä...


      • M.M.
        KeljuKooKojootti kirjoitti:

        "Periaatteessa kyllä, vaikka käytännössä ihmettelen, että jos näin on, miksi niin usein nkee tilanteita, joissa ihmiset eivät näytä rakkauden tai empatian häivääkään."

        Jumalankuvan ja luomistyön hedelmääkö vai pelkästään ihmislajin yksi piirre sekin? Meitä on monenlaista variaatiota olemassa, myös itsekin käyttäydyn toisissa tilanteissa empaattisemmin ja rakastavammin kuin toisissa. Myös omaksutut arvot ohjaavat valintojamme oikea/väärä akselin kautta. Järkevämpi on omaksua arvot ihmiselle vuosimiljoonissa muotoutuneista arvoista kuin lukea ne julmasta ja ajattelua halveksivasta uskonnollisesta teoksesta.

        "Järkevämpi on omaksua arvot ihmiselle vuosimiljoonissa muotoutuneista arvoista kuin lukea ne julmasta ja ajattelua halveksivasta uskonnollisesta teoksesta."

        :D Mistähän teoksesta on kyse. Ei se Raamattu ainakaan voi olla...?


        Mutta en epäile hetkeäkään, etteikö ihminen voisi olla moraalinen ilman uskontoakin. Ja uskonto on taas niiiin paljon muutakin kuin moraali. Mutta sekulaarin, postmodernin yhteiskunnan ongelmana pidän sitä, että yhteisten arvojen ja normien perusteleminen on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Moraaleja on yhtä monta kuin ihmisiäkin, joten miten nostaa yksi moraali toisen ylpäuolelle? Kenen moraali on oikeassa? Mitä on oikea ja väärä, jos kiellämme Jumalan olemassaolon ja yleensä metafysiikan, niin kuin nykypäivänä tuntuu olevan laita.


      • M.M.
        goddeloos kirjoitti:

        "Katso asiaa minun kannaltani. Jos kirjoittaisin täällä, että:
        - ateistit ovat nietzscheläisen herramoraalin kannattajia
        - ateisteilla ei ole elämässä minkäänlaista merkitystä eikä sisältöä ilman Jumalaa
        - kaikki Stalinin ja muiden kommereiden joukkomurhat aiheutuvat suoraan ateismin aatteesta
        niin etkö katsoisi viisaaksi oikeaista minua sanoa, että käsitykseni on virheellinen. "
        - Olisiko siitä mitään hyötyä? Tuskin

        "Että minun kannattaisi tutustua paremmin mistä ateismissa on oikeasti kyse. "
        - Ei se asia, on turha oikasta hihhua, mutta tuo päättely muiden asioista mistä sinulla ei ole hajuakaan. Sama kun minä päättelesin että sinulla ei kotona ole keittiötä, tilalla on alttari ja elät pyhällä hengellä...

        "- Olisiko siitä mitään hyötyä? Tuskin "

        Ei varmasti olisikaan, ikävä kyllä. Kunpa olisikin, puolin ja toisin. Mutta ennakkoluulojen murtaminen on tosi vaikeaa, joskus jopa mahdotonta.


      • goddeloos
        M.M. kirjoitti:

        "- Olisiko siitä mitään hyötyä? Tuskin "

        Ei varmasti olisikaan, ikävä kyllä. Kunpa olisikin, puolin ja toisin. Mutta ennakkoluulojen murtaminen on tosi vaikeaa, joskus jopa mahdotonta.

        "Mutta ennakkoluulojen murtaminen on tosi vaikeaa, joskus jopa mahdotonta. "
        - Taas päättelit, ainakin minun puolesta. Minulla ei ole ennakkoluuloja! Sinulla on... ellet ole ollut joskus ateisti!


      • +00ijg42
        M.M. kirjoitti:

        HUI!

        Kysyit mihin MINÄ tarvitsen uskontoa. Olisiko minun pitänyt vastata miksi SINÄ tarvitset sitä tai joku muu...?

        Ihan oikeasti anteeksi, jos ärsytän, se ei ole tarkoitus.

        Uskovaisten itsekeskeisyys on ärsyttävää. Ja tyhmyys, koska eivät sitä itse huomaa.


      • M.M.
        goddeloos kirjoitti:

        "Mutta ennakkoluulojen murtaminen on tosi vaikeaa, joskus jopa mahdotonta. "
        - Taas päättelit, ainakin minun puolesta. Minulla ei ole ennakkoluuloja! Sinulla on... ellet ole ollut joskus ateisti!

        "... ellet ole ollut joskus ateisti! "

        Olen ollut. Lapsuudenkotini oli ateistinen ja olin ateisti elämäni ensimmäiset yli 25 vuotta (vaikea sanoa missä vaiheessa en enää ollut ateisti - nämä ovat itse asiassa veteen piirrettyjä viivoja, vaikka keskusteluissa usein rajanveto on äärimmäisen mustavalkoinen). Olen jopa parikymppisenä besserwisserinä viettänyt aikaani erinäisillä palstoilla oikaisemassa hihhuleiden virhekäsityksiä :D .


      • M.M. kirjoitti:

        "... ellet ole ollut joskus ateisti! "

        Olen ollut. Lapsuudenkotini oli ateistinen ja olin ateisti elämäni ensimmäiset yli 25 vuotta (vaikea sanoa missä vaiheessa en enää ollut ateisti - nämä ovat itse asiassa veteen piirrettyjä viivoja, vaikka keskusteluissa usein rajanveto on äärimmäisen mustavalkoinen). Olen jopa parikymppisenä besserwisserinä viettänyt aikaani erinäisillä palstoilla oikaisemassa hihhuleiden virhekäsityksiä :D .

        Olet siis joskus ollut ateisti ja ymmärtänyt että kaikki keksityt jumalat ovat juuri sitä, keksittyjä. Sen voin jotenkin ymmärtää jos on ex-ateisti ja ruvennut uskomaan jumalan olemassaoloon. Sehän on mahdotonta osoittaa epätodeksi. Mutta sitä en millään pysty ymmärtämään miten ateisti voisi tulla johtopäätökseen, että juuri juutalaisten keksimä monolatrinen heimojumala on Ainoa Oikea, kaikkine lainattuine tarinoineen naapurikansojen mytologioista. Mites on?


      • M.M.
        Aatami9 kirjoitti:

        Olet siis joskus ollut ateisti ja ymmärtänyt että kaikki keksityt jumalat ovat juuri sitä, keksittyjä. Sen voin jotenkin ymmärtää jos on ex-ateisti ja ruvennut uskomaan jumalan olemassaoloon. Sehän on mahdotonta osoittaa epätodeksi. Mutta sitä en millään pysty ymmärtämään miten ateisti voisi tulla johtopäätökseen, että juuri juutalaisten keksimä monolatrinen heimojumala on Ainoa Oikea, kaikkine lainattuine tarinoineen naapurikansojen mytologioista. Mites on?

        Niinhän se menikin, että aloin ihan ensiksi uskomaan Jumalan olemassaoloon. Tai oikeastaan minulle tuli ymmärrys siitä, että kaikki ei voi olla tässä, että on olemassa toinen todellisuus. Otin kuumeisesti selvää eri uskonnoista ja luin kaikenlaista new agesta zeniin. Kristinusko oli alkujaan minulle aivan vihoviimeinen vaihtoehto, ennakkoluuloni sitä kohtaan olivat valtavat. Mutta sitten tutustuin ortodoksisuuteen, viehätyin ortodoksisen liturgian kauneudesta ja ortodoksisen teologian mystiikasta. Sitä kautta aloin ymmärtää kristillistä ajattelua aivan toisenlaisesta näkökulmasta kuin se (kieltämättä äkkivilkaisulla aika ankea ja karu) luterilainen näkökulma jonka olin aikaisemmin omaksunut. Nyt kyllä ymmärrän, että totuus luterilaisuudestakin on paljon viehättävämpi kuin se varhainen ennakkoluuloni. Mutta lopulta, neljän vuoden harkinnan ja on/off uskonelämän harjoittamisen jälkeen vihdoin liityin ortodoksisen kirkon jäseneksi.

        Ehkä olennaisimmat oivallukset, jotka tekivät minusta kristityn oli se, että Jumala on käsittämätön ja kuvaamaton. Että Jumalan ei tarvitsekaan mahtua ymmärrykseni rajoihn tai ihmisten tekemiin määritelmiin ollakseen silti tunnettava ja lähestyttävä. Että yhteys Jumalaan löytyy hiljentymisen ja mystiikan kautta, ei sanoin ja loogisin ajatusketjuin. Ja silti Jumala on Kristuksen persoonassa tullut ihmistä lähelle ja kertonut sen olennaisen mitä pitää tietää: Jumala on rakkaus ja rakkaus ei koskaan häviä.

        Kyllä minä edelleenkin ajattelen ehkä hiukan kereettiläisesti, että muissakin uskonnoissa voi olla kuvattuna vähintäänkin osatotuus Jumalasta. Koska on vain yksi Jumala, toki ne puhuvat samasta Jumalasta kuin kristinusko, ehkä vain vähän eri tavoin ja käsittein ja niiden menetelmät Jumalan lähestymiseen ovat erilaiset. Ja joskus jopa ajattelen, että ehkä me kaikki pääsemmekin taivaaseen, ateistitkin. Ehkä en tarvitsekaan uskontoa mihinkään muuhun kuin omaa itseäni varten, siksi, että kristittynä olen niin kovin paljon onnellisempi ja parempi ihminen.


      • laboradroid
        M.M. kirjoitti:

        Niinhän se menikin, että aloin ihan ensiksi uskomaan Jumalan olemassaoloon. Tai oikeastaan minulle tuli ymmärrys siitä, että kaikki ei voi olla tässä, että on olemassa toinen todellisuus. Otin kuumeisesti selvää eri uskonnoista ja luin kaikenlaista new agesta zeniin. Kristinusko oli alkujaan minulle aivan vihoviimeinen vaihtoehto, ennakkoluuloni sitä kohtaan olivat valtavat. Mutta sitten tutustuin ortodoksisuuteen, viehätyin ortodoksisen liturgian kauneudesta ja ortodoksisen teologian mystiikasta. Sitä kautta aloin ymmärtää kristillistä ajattelua aivan toisenlaisesta näkökulmasta kuin se (kieltämättä äkkivilkaisulla aika ankea ja karu) luterilainen näkökulma jonka olin aikaisemmin omaksunut. Nyt kyllä ymmärrän, että totuus luterilaisuudestakin on paljon viehättävämpi kuin se varhainen ennakkoluuloni. Mutta lopulta, neljän vuoden harkinnan ja on/off uskonelämän harjoittamisen jälkeen vihdoin liityin ortodoksisen kirkon jäseneksi.

        Ehkä olennaisimmat oivallukset, jotka tekivät minusta kristityn oli se, että Jumala on käsittämätön ja kuvaamaton. Että Jumalan ei tarvitsekaan mahtua ymmärrykseni rajoihn tai ihmisten tekemiin määritelmiin ollakseen silti tunnettava ja lähestyttävä. Että yhteys Jumalaan löytyy hiljentymisen ja mystiikan kautta, ei sanoin ja loogisin ajatusketjuin. Ja silti Jumala on Kristuksen persoonassa tullut ihmistä lähelle ja kertonut sen olennaisen mitä pitää tietää: Jumala on rakkaus ja rakkaus ei koskaan häviä.

        Kyllä minä edelleenkin ajattelen ehkä hiukan kereettiläisesti, että muissakin uskonnoissa voi olla kuvattuna vähintäänkin osatotuus Jumalasta. Koska on vain yksi Jumala, toki ne puhuvat samasta Jumalasta kuin kristinusko, ehkä vain vähän eri tavoin ja käsittein ja niiden menetelmät Jumalan lähestymiseen ovat erilaiset. Ja joskus jopa ajattelen, että ehkä me kaikki pääsemmekin taivaaseen, ateistitkin. Ehkä en tarvitsekaan uskontoa mihinkään muuhun kuin omaa itseäni varten, siksi, että kristittynä olen niin kovin paljon onnellisempi ja parempi ihminen.

        >Mutta sitten tutustuin ortodoksisuuteen, viehätyin ortodoksisen liturgian kauneudesta ja ortodoksisen teologian mystiikasta. Sitä kautta aloin ymmärtää kristillistä ajattelua aivan toisenlaisesta näkökulmasta kuin se (kieltämättä äkkivilkaisulla aika ankea ja karu) luterilainen näkökulma jonka olin aikaisemmin omaksunut. <


        tätä samaa taktiikkaa käyttää mm ostoskanavan multi-abtronik-ultramuscle-sixpack-machine -mainokset ja muu mainonta kautta aikain: luodaan tuotteen ympärille tolkuton hypetys, mahdollisesti esteettistä silmää miellyttäen, tarjotaan lapsille tikkareita ja puuhaleirejä, näytetään onnellisesti hikoilevia ihmisiä ja kuinka hauskaa heillä onkaan treenata vatsalihaksia. tuotteen todellisuus jääköön taka-alalle, kun mainosten uhrit ovat vakuuttuneita tuotteesta syöttäessään luottokorttitietojaan firmalle. olet mainoksen uhri.


      • M.M. kirjoitti:

        Niinhän se menikin, että aloin ihan ensiksi uskomaan Jumalan olemassaoloon. Tai oikeastaan minulle tuli ymmärrys siitä, että kaikki ei voi olla tässä, että on olemassa toinen todellisuus. Otin kuumeisesti selvää eri uskonnoista ja luin kaikenlaista new agesta zeniin. Kristinusko oli alkujaan minulle aivan vihoviimeinen vaihtoehto, ennakkoluuloni sitä kohtaan olivat valtavat. Mutta sitten tutustuin ortodoksisuuteen, viehätyin ortodoksisen liturgian kauneudesta ja ortodoksisen teologian mystiikasta. Sitä kautta aloin ymmärtää kristillistä ajattelua aivan toisenlaisesta näkökulmasta kuin se (kieltämättä äkkivilkaisulla aika ankea ja karu) luterilainen näkökulma jonka olin aikaisemmin omaksunut. Nyt kyllä ymmärrän, että totuus luterilaisuudestakin on paljon viehättävämpi kuin se varhainen ennakkoluuloni. Mutta lopulta, neljän vuoden harkinnan ja on/off uskonelämän harjoittamisen jälkeen vihdoin liityin ortodoksisen kirkon jäseneksi.

        Ehkä olennaisimmat oivallukset, jotka tekivät minusta kristityn oli se, että Jumala on käsittämätön ja kuvaamaton. Että Jumalan ei tarvitsekaan mahtua ymmärrykseni rajoihn tai ihmisten tekemiin määritelmiin ollakseen silti tunnettava ja lähestyttävä. Että yhteys Jumalaan löytyy hiljentymisen ja mystiikan kautta, ei sanoin ja loogisin ajatusketjuin. Ja silti Jumala on Kristuksen persoonassa tullut ihmistä lähelle ja kertonut sen olennaisen mitä pitää tietää: Jumala on rakkaus ja rakkaus ei koskaan häviä.

        Kyllä minä edelleenkin ajattelen ehkä hiukan kereettiläisesti, että muissakin uskonnoissa voi olla kuvattuna vähintäänkin osatotuus Jumalasta. Koska on vain yksi Jumala, toki ne puhuvat samasta Jumalasta kuin kristinusko, ehkä vain vähän eri tavoin ja käsittein ja niiden menetelmät Jumalan lähestymiseen ovat erilaiset. Ja joskus jopa ajattelen, että ehkä me kaikki pääsemmekin taivaaseen, ateistitkin. Ehkä en tarvitsekaan uskontoa mihinkään muuhun kuin omaa itseäni varten, siksi, että kristittynä olen niin kovin paljon onnellisempi ja parempi ihminen.

        Silloin kun ihminen on tasapainossa itsensä kanssa ja osaa iloita myös pienistä asioista, ihmissuhteet ovat kunnossa, rakastavia ystäviä on ympärillä, päihdeongelmia ei ole ym. Ja vaikka joskus asiat menisivätkin päin persettä, niin ratkaisun ongelmiinsa löytää aina itse, ei jumalia eikä uskontoa tarvita. Joillekin se näköjään on tarpeellista tullakseen onnelliseksi.


      • laboradroid kirjoitti:

        >Mutta sitten tutustuin ortodoksisuuteen, viehätyin ortodoksisen liturgian kauneudesta ja ortodoksisen teologian mystiikasta. Sitä kautta aloin ymmärtää kristillistä ajattelua aivan toisenlaisesta näkökulmasta kuin se (kieltämättä äkkivilkaisulla aika ankea ja karu) luterilainen näkökulma jonka olin aikaisemmin omaksunut. <


        tätä samaa taktiikkaa käyttää mm ostoskanavan multi-abtronik-ultramuscle-sixpack-machine -mainokset ja muu mainonta kautta aikain: luodaan tuotteen ympärille tolkuton hypetys, mahdollisesti esteettistä silmää miellyttäen, tarjotaan lapsille tikkareita ja puuhaleirejä, näytetään onnellisesti hikoilevia ihmisiä ja kuinka hauskaa heillä onkaan treenata vatsalihaksia. tuotteen todellisuus jääköön taka-alalle, kun mainosten uhrit ovat vakuuttuneita tuotteesta syöttäessään luottokorttitietojaan firmalle. olet mainoksen uhri.

        Juu, kieltämättä ortodoksikirkko on sisältä kaunis (kävelin keran sisään kun ovikin oli auki) paljon kultaa ja purppuraa ja muuta tilpehööriä, suitsuke tuoksui voimakkaana. Mutta ei ollut kuitenkaan tarpeeksi kaunis sitten kun en hurahtanut. :(


      • laboradroid
        missxcessive kirjoitti:

        Juu, kieltämättä ortodoksikirkko on sisältä kaunis (kävelin keran sisään kun ovikin oli auki) paljon kultaa ja purppuraa ja muuta tilpehööriä, suitsuke tuoksui voimakkaana. Mutta ei ollut kuitenkaan tarpeeksi kaunis sitten kun en hurahtanut. :(

        aina kun näen jumalia varten pykättyjä kultapalatseja ja muuta tilpehööriä, ainoa asia mikä tulee mieleeni on että nekin rahat olisi voitu antaa niitä kipeimmin tarvitseville. muinaisen kiviraunionkin tai kivikautisen hautaröykkiön katseleminen herättää enemmän fiiliksiä kuin tuhansien arvoisten ikonien, marmoripalatsien tai kullitettujen sauvojen töllistely.


      • laboradroid kirjoitti:

        aina kun näen jumalia varten pykättyjä kultapalatseja ja muuta tilpehööriä, ainoa asia mikä tulee mieleeni on että nekin rahat olisi voitu antaa niitä kipeimmin tarvitseville. muinaisen kiviraunionkin tai kivikautisen hautaröykkiön katseleminen herättää enemmän fiiliksiä kuin tuhansien arvoisten ikonien, marmoripalatsien tai kullitettujen sauvojen töllistely.

        Totta turiset.


      • M.M.
        laboradroid kirjoitti:

        aina kun näen jumalia varten pykättyjä kultapalatseja ja muuta tilpehööriä, ainoa asia mikä tulee mieleeni on että nekin rahat olisi voitu antaa niitä kipeimmin tarvitseville. muinaisen kiviraunionkin tai kivikautisen hautaröykkiön katseleminen herättää enemmän fiiliksiä kuin tuhansien arvoisten ikonien, marmoripalatsien tai kullitettujen sauvojen töllistely.

        Samalla perusteella olisi voinut jättää tekemättä kaiken taiteen ja kulttuurin. Miksi tehdä musiikkia tai maalata, esittää teatteria tai rakentaa kauniita rakennuksia ja ympäristöä ylipäänsä, kun aaltopeltilaatikkokin ajaisi saman asian?


      • M.M.
        missxcessive kirjoitti:

        Silloin kun ihminen on tasapainossa itsensä kanssa ja osaa iloita myös pienistä asioista, ihmissuhteet ovat kunnossa, rakastavia ystäviä on ympärillä, päihdeongelmia ei ole ym. Ja vaikka joskus asiat menisivätkin päin persettä, niin ratkaisun ongelmiinsa löytää aina itse, ei jumalia eikä uskontoa tarvita. Joillekin se näköjään on tarpeellista tullakseen onnelliseksi.

        Ihmiset ovat erilaisia. Mieheni esimerkiksi ei ole hitustakaan uskonnollinen ja se hänelle suotakoon. Minä taas olen aina ollut sellainen rauhaton etsijä, jolle uskonto tekee tosi hyvää. Se ankkuroi minut aloilleni ja elämä rauhoittuu.

        Nuo asiat mitä luettelet ovat toki tärkeitä, mutta minulle ne eivät ole koskaan riittäneet. Minulla on aina ollut tunne, että täytyy olla jotain muuta kuin tämä arkinen elämänmeno. Jollekin toiselle se arkinen meno taas tuntuu riittävän (ainakin niin kauan kun asiat ovat hyvin) ja hyvä niin.


      • laboradroid
        M.M. kirjoitti:

        Samalla perusteella olisi voinut jättää tekemättä kaiken taiteen ja kulttuurin. Miksi tehdä musiikkia tai maalata, esittää teatteria tai rakentaa kauniita rakennuksia ja ympäristöä ylipäänsä, kun aaltopeltilaatikkokin ajaisi saman asian?

        >Samalla perusteella olisi voinut jättää tekemättä kaiken taiteen ja kulttuurin. Miksi tehdä musiikkia tai maalata, esittää teatteria tai rakentaa kauniita rakennuksia ja ympäristöä ylipäänsä, kun aaltopeltilaatikkokin ajaisi saman asian?  <

        eikö sinusta ole irvokasta, että sanomansa mukaan pienien ihmisten puolella olevat rakennuttavat miljoonien palvontapaikkoja, koristavat itsensä kullalla ja kalliilla kankailla, ja samaan aikaan mukapuolustamansa ihmiset saavat pronssikaudella keksittyjä lupauksia? jopa monet papit niinkin marmorinhohtoisessa maassa kuin vatikaanissa ovat sitä mieltä että ne palatsit eivät edusta tippaakaan sitä mitä jeesus opetti. katso vaikka bill maherin religulous niin kuulet sen heidän omilla suillaan.

        p.s. aaltopeltilaatikko ei aja samaa asiaa. käytännöllisyys, järkevä hinta ja kauneus eivät ole toisensa pois sulkevia asioita. taidettakin tehköön kuka vain, sen tekeminen voi jopa olla ilmaista ja näyttelytilaksi kelpaavat kultasalien sijaan maltillisemmatkin ympäristöt. sama koskee musiikkia ja muutakin kulttuuria, mutta jostain syystä jumalan palvomiseen tarvitaan valtavia pyhäkköjä ja krumeluureja. orjatyövoimalla rakennetut muinaiset palatsit ovat toki näyttäviä, mutta kuten sanoin, minulle niistä hohkaa kuvottava hyväksikäytön tunne. uskovaiset näkevät liian usein vain sen tozi ihqun mainoskylttimäisen 'mää voi tosi hyvi ko mul o rahaa, usko muhu' -hypen.

        olen myös sitä mieltä, että mm rahaurheilu ja julkkisten henkilöpalvonta on samalla tavalla irvokasta ja mennyt liiallisuuksiin. he sentään ovat yleensä rehellisiä ja myöntävät suoraan että eivät pelasta sieluja tuonpuoleiseen. yltiörikkaat haamujenpalvontafirmat kauppaavat tietoisesti tyhjää, asioita joita ei voi elinaikanaan lunastaa takuukuitin avulla palauttaa takaisin myyjälle.


      • goddeloos
        M.M. kirjoitti:

        "... ellet ole ollut joskus ateisti! "

        Olen ollut. Lapsuudenkotini oli ateistinen ja olin ateisti elämäni ensimmäiset yli 25 vuotta (vaikea sanoa missä vaiheessa en enää ollut ateisti - nämä ovat itse asiassa veteen piirrettyjä viivoja, vaikka keskusteluissa usein rajanveto on äärimmäisen mustavalkoinen). Olen jopa parikymppisenä besserwisserinä viettänyt aikaani erinäisillä palstoilla oikaisemassa hihhuleiden virhekäsityksiä :D .

        "Olen ollut. Lapsuudenkotini oli ateistinen ja olin ateisti elämäni ensimmäiset yli 25 vuotta (vaikea sanoa missä vaiheessa en enää ollut ateisti -"
        - Kuinka sinulla siis voi olla ennakkoluuloja?


      • goddeloos
        M.M. kirjoitti:

        Niinhän se menikin, että aloin ihan ensiksi uskomaan Jumalan olemassaoloon. Tai oikeastaan minulle tuli ymmärrys siitä, että kaikki ei voi olla tässä, että on olemassa toinen todellisuus. Otin kuumeisesti selvää eri uskonnoista ja luin kaikenlaista new agesta zeniin. Kristinusko oli alkujaan minulle aivan vihoviimeinen vaihtoehto, ennakkoluuloni sitä kohtaan olivat valtavat. Mutta sitten tutustuin ortodoksisuuteen, viehätyin ortodoksisen liturgian kauneudesta ja ortodoksisen teologian mystiikasta. Sitä kautta aloin ymmärtää kristillistä ajattelua aivan toisenlaisesta näkökulmasta kuin se (kieltämättä äkkivilkaisulla aika ankea ja karu) luterilainen näkökulma jonka olin aikaisemmin omaksunut. Nyt kyllä ymmärrän, että totuus luterilaisuudestakin on paljon viehättävämpi kuin se varhainen ennakkoluuloni. Mutta lopulta, neljän vuoden harkinnan ja on/off uskonelämän harjoittamisen jälkeen vihdoin liityin ortodoksisen kirkon jäseneksi.

        Ehkä olennaisimmat oivallukset, jotka tekivät minusta kristityn oli se, että Jumala on käsittämätön ja kuvaamaton. Että Jumalan ei tarvitsekaan mahtua ymmärrykseni rajoihn tai ihmisten tekemiin määritelmiin ollakseen silti tunnettava ja lähestyttävä. Että yhteys Jumalaan löytyy hiljentymisen ja mystiikan kautta, ei sanoin ja loogisin ajatusketjuin. Ja silti Jumala on Kristuksen persoonassa tullut ihmistä lähelle ja kertonut sen olennaisen mitä pitää tietää: Jumala on rakkaus ja rakkaus ei koskaan häviä.

        Kyllä minä edelleenkin ajattelen ehkä hiukan kereettiläisesti, että muissakin uskonnoissa voi olla kuvattuna vähintäänkin osatotuus Jumalasta. Koska on vain yksi Jumala, toki ne puhuvat samasta Jumalasta kuin kristinusko, ehkä vain vähän eri tavoin ja käsittein ja niiden menetelmät Jumalan lähestymiseen ovat erilaiset. Ja joskus jopa ajattelen, että ehkä me kaikki pääsemmekin taivaaseen, ateistitkin. Ehkä en tarvitsekaan uskontoa mihinkään muuhun kuin omaa itseäni varten, siksi, että kristittynä olen niin kovin paljon onnellisempi ja parempi ihminen.

        "Ehkä olennaisimmat oivallukset, jotka tekivät minusta kristityn oli se, että Jumala on käsittämätön ja kuvaamaton."
        - Nuo tekee minusta ateistin


      • laboradroid kirjoitti:

        aina kun näen jumalia varten pykättyjä kultapalatseja ja muuta tilpehööriä, ainoa asia mikä tulee mieleeni on että nekin rahat olisi voitu antaa niitä kipeimmin tarvitseville. muinaisen kiviraunionkin tai kivikautisen hautaröykkiön katseleminen herättää enemmän fiiliksiä kuin tuhansien arvoisten ikonien, marmoripalatsien tai kullitettujen sauvojen töllistely.

        Kyllähän maailmassa saa kauneutta olla, vaikkei jumalia olekkaan.

        Voisihan asunrakennukset, koulut ja sairaalat tehdä vähän esteettisemmiksi temppeleistä säästyvillä rahoilla.


      • M.M. kirjoitti:

        "Järkevämpi on omaksua arvot ihmiselle vuosimiljoonissa muotoutuneista arvoista kuin lukea ne julmasta ja ajattelua halveksivasta uskonnollisesta teoksesta."

        :D Mistähän teoksesta on kyse. Ei se Raamattu ainakaan voi olla...?


        Mutta en epäile hetkeäkään, etteikö ihminen voisi olla moraalinen ilman uskontoakin. Ja uskonto on taas niiiin paljon muutakin kuin moraali. Mutta sekulaarin, postmodernin yhteiskunnan ongelmana pidän sitä, että yhteisten arvojen ja normien perusteleminen on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Moraaleja on yhtä monta kuin ihmisiäkin, joten miten nostaa yksi moraali toisen ylpäuolelle? Kenen moraali on oikeassa? Mitä on oikea ja väärä, jos kiellämme Jumalan olemassaolon ja yleensä metafysiikan, niin kuin nykypäivänä tuntuu olevan laita.

        "Ei se Raamattu ainakaan voi olla"

        Ei ehkä sinun raamattusi mutta se raamattu jota kristinuskossa jaellaan. En jaksa niitä satoja kertoja nostettuja raamatunkohtia tässä esittää mutta olet ilmeisesti niistä kuitenkin tietoinen.

        "Mutta sekulaarin, postmodernin yhteiskunnan ongelmana pidän sitä, että yhteisten arvojen ja normien perusteleminen on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta."

        Tuohon saattaa liittyä yksi uskonnon suosion kulmakivistä..

        On olemassa useita sekulaaria sivistysvaltioita. Moraali ja arvot tulevat ihmisyydestä, ei raamatusta. Siitä mikä suurimman osan mielestä on väärin ja oikein- yleisesti hyväksytty oikea käyttäytyminen.

        Katsopa vaikka wikipediasta ihmisen määrittely:

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Ihminen


      • M.M. kirjoitti:

        Ihmiset ovat erilaisia. Mieheni esimerkiksi ei ole hitustakaan uskonnollinen ja se hänelle suotakoon. Minä taas olen aina ollut sellainen rauhaton etsijä, jolle uskonto tekee tosi hyvää. Se ankkuroi minut aloilleni ja elämä rauhoittuu.

        Nuo asiat mitä luettelet ovat toki tärkeitä, mutta minulle ne eivät ole koskaan riittäneet. Minulla on aina ollut tunne, että täytyy olla jotain muuta kuin tämä arkinen elämänmeno. Jollekin toiselle se arkinen meno taas tuntuu riittävän (ainakin niin kauan kun asiat ovat hyvin) ja hyvä niin.

        "Minä taas olen aina ollut sellainen rauhaton etsijä, jolle uskonto tekee tosi hyvää. Se ankkuroi minut aloilleni ja elämä rauhoittuu. "
        Mulle teki perhe ton saman asian, eikä mikään näkymätön olettamus.


      • goddeloos
        A.Mikkonen kirjoitti:

        "Minä taas olen aina ollut sellainen rauhaton etsijä, jolle uskonto tekee tosi hyvää. Se ankkuroi minut aloilleni ja elämä rauhoittuu. "
        Mulle teki perhe ton saman asian, eikä mikään näkymätön olettamus.

        ""Ei tänäyönä kulta, jeesus tulee minun sisään"" :p


    • 6. Usko käsikassarana. Se että uskontoon vetoamalla kiusataan ja sorretaan heikompia tai erilaisia osittaa, ettei uskon takana ole korkeampaa voimaa, joka estäisi uskonsa käyttämisen halpamaisiin tarkoituksiin."

      Jaa, tuollaiseen meitä uskovaisia ei ainakaan ole "kutsuttu". Itse ja tuntemani kristityt pyrkivät olemaan harrastamatta moisia huonoja asioita.


      "7. Folklore. Kristityt "tietävät" yksityiskohtaisesti asioita, joista ei ole kerrottu raamatussa, vaan ne ovat jonkinlaista perimätietoa tai ne on kehitetty joidenkin raamatussa olevien hajanaisten ja epämääräisten vihjeiden perusteella. Esim. kolminaisuusoppi. Ne ovat selvästi halkemalla haettuja ja tekemällä tehtyjä."

      Ehkäpä tässä on se että Raamattu avautuu paremmin kun sen sivuilla viettää aikaansa. Ja kuten Raamattu itse asian ilmaisee; Pyhä Henki ohjaa ja neuvoo myös Raamatun tulkitsemisessa. Itse löydän kolminaisuusopin Raamatun sivuilta, enhän siihen muutoin uskoisi.


      "8. Money, money, money! Hyötyykö joku kristittyjen uskosta taloudellisesti? Kysy vaan kuinka paljon! Mikä olisi parempi motiivi ihmisten höynäyttämiseen?"

      Jaa, rehellisesti sanottuna empä ole hyötynyt uskostani rahallisesti. En myöskään tunne yhtään tosi rikasta kristyttyä henkilökohtaisesti. En myöskään tunne yhtään kristittyä jota olisi uskon nimissä "höynäytetty". Usein nämä väitteet tuntuu nii utopistisilta, varsinkin elän sitä väitettä todeksi. Väite ja minun arkiusko eivät ainakaan kohtaa.


      "9. ÄO. Miksi useimmat älykkäät ihmiset eivät ole uskossa?"

      Hyvä kysymys, pitäisi kysyä heiltä. Onko tässä taas se katsantokanta.


      "Laitetaan vaikka "cherry picking". Uskovaiset valikoivat uskonmateriaalistaan vain itseään miellyttävät asiat."


      Olen sen luontoinen ihminen, että ei toimisi minun kohdalla. Vaivaisi ihan älyttömänä enkä saisi asian suhteen rauhaa. Ja sehän olisi toisaalta eräänlaista osatotuudessa elämistä, ei rehellistä.

      Nämä ovat minun omia ajatuksia, uskovaisena ja uskosta käsin, näistä ei kannata "vetää hernettä nenuun", kerron vain sen oman puolen, kun kerta elän uskoa todeksi joka päivä :)

      • 6. Hyvä niin. Kuitenkin jotkut haluavat uskontonsa nimissä ja "valtuuttamana" sortaa seksuaalisia vähemmistöjä, naisia ym.

        7. Raamattu avautuu minullekkin aina vaan paremmin.

        Kummallista kuitenkin, että uskonnon ydinasiat pitää hakea sieltä kissojen ja koirien sekä pitkälle menevän päättelyn ja selittelyn avulla. Pyhä henkikin ohjaa eri oppilaansa erilaisiin ratkaisuihin.

        8. Ei uskonnosta rahallista hyötyä uskoville oletetakaan tulevan. Kuitenkin se on mijardien ja taas miljardien liiketoimintaa. Pienet purot kokoavat jonnekkin mahtavan meren.

        10. Sanoiko joku joskus, että luopukaa kaikesta ja seuratkaa minua?

        Oletko poiminut sen kirsikan koriisi vai jättänyt jollekkin muulle?


        No jokainen ihminen saa toki uskoa ihan mihin tahansa.

        Totta on myös, että jotkut eivät osaa elää ilman uskoaan. Silloin heidän ei tietenkään kannata siitä luopua.

        Minulle uskonto ei nyt vaan sovi.


    • Mitään jumaluutta sinänsä ei voida todistaa olemattomaksi, mutta on aivan päivänselvää, että seemiläisten oma jumala, Herra, Jumala, Allah, Jahve, Jehova, YHWH ei voi olla olemassa.

      Ei edes vähän. Ei edes Rusinat pullasta -kristityille. ; )

    • ~~~

      Kiinnostavaa mietintää!

      Omia syitäni nuo kaikki eivät ole, oikeastaan raamattu on minulle yksi suurimpia syitä ja omakohtainen kokemus vahvana vaikuttajana rinnalla. Rukous yhtenä vaikuttajana. Avaan asiaa hieman; olen etsinyt vuosikausia täydestä sydämestäni, rukoillut ja uskonut - ja oppinut juuri tätä kautta, että kristinuskon jumalaa ei ole.

      Tietysti uskovaisten ominaisuudetkin osaltaan vaikuttavat, vaikka ihmiset ovatkin ihmisiä. Silti pitäisi olla löydettävissä edes joku raamatun mukainen joukko, jota seuraisivat raamatun mukaiset tunnusmerkit. Jos sellainen on, en tähän ikään saakka ole sitä löytänyt. Kokemukseni uskovaisista ja heidän uskonnollisista kokemuksistaan ovat omiaan vahvistamaan ajatusta, että jumala, johon he uskovat, on olematon.

      Eräällä tapaa kristinuskon ovela rakenne vähentää ajatusta siitä mahdollisuudesta, että se olisikin totta. Se on vähän liian kierosti suunniteltu ollakseen totta ;)

      • Heitä pois omat

        ennakkoluulosi-ja asenteesi ja ole valmis rehellisesti ja avoimesti etsimään Jumalaa,
        jos ehkä hapuilemalla voisit Hänet löytää, joka ei ole kaukana yhdestäkään meistä,
        niinkuin Raamatussa sanotaan.


      • ~~~
        Heitä pois omat kirjoitti:

        ennakkoluulosi-ja asenteesi ja ole valmis rehellisesti ja avoimesti etsimään Jumalaa,
        jos ehkä hapuilemalla voisit Hänet löytää, joka ei ole kaukana yhdestäkään meistä,
        niinkuin Raamatussa sanotaan.

        Kenelle sinun oli tarkoitus vastata? Taisi tulla väärälle ihmiselle. Minä kun juuri kerroin avoimin sydämin etsineeni, rukoilleeni, uskoneeni.. Kunnes opin, ettei kyseistä jumalaa ole olemassa.


      • Sinulle vastasin
        ~~~ kirjoitti:

        Kenelle sinun oli tarkoitus vastata? Taisi tulla väärälle ihmiselle. Minä kun juuri kerroin avoimin sydämin etsineeni, rukoilleeni, uskoneeni.. Kunnes opin, ettei kyseistä jumalaa ole olemassa.

        ja mieleeni tuli kysyä vielä, että lukiessasi Raamattua varmaankin huomasit, että siellä kehoitetaan
        parannuksentekoon synneistä eli syntielämä on hyljättävä ja elämä luovutettava Jumalan johtoon,
        mutta ellet ole tuntenut itseäsi syntiseksi eli jos sinulla ei ole ollut Jumalan vaikuttamaa synnintuntoa,
        niin ethän ole silloin ymmärtänyt parannuksenteon merkitystäkään ?


      • ~~~
        Sinulle vastasin kirjoitti:

        ja mieleeni tuli kysyä vielä, että lukiessasi Raamattua varmaankin huomasit, että siellä kehoitetaan
        parannuksentekoon synneistä eli syntielämä on hyljättävä ja elämä luovutettava Jumalan johtoon,
        mutta ellet ole tuntenut itseäsi syntiseksi eli jos sinulla ei ole ollut Jumalan vaikuttamaa synnintuntoa,
        niin ethän ole silloin ymmärtänyt parannuksenteon merkitystäkään ?

        Tietysti huomasin ja tunsin itseni syntiseksi sekä tein parannusta. Mitäs aitoa etsimistä se ilman olisi ollut? =O Outo kysymys...

        Jos vastasit minulle, niin sitten ihmettelen, miksi ohitit kaiken sanomani? Ihan kuin haluaisit olettaa minun vuosikausia etsineen jotenkin väärin, kepeästi jne. Kuka ikinä etsisi vuosikaudet olematta täydestä sydämestään mukana?


    • 1. Jos kristinusko olisi ainoa maailmassa, olisi sillä edes jotain chanssia. Olishan se aika epätodennäköistä keksiä ensimmäistä kertaa uskonto jossa on kärsimys, ihmisjumala, kolminaisuus, pelastus, demonit, myyttiset eläimet, maailmanlaajuisia katastrofeja, kuoleminen ja reinkarnaatio jnejne...

      Mutta koska kristinuskoa aikaisemmat uskomukset omaavat jokainen joitain tästä, on plagiointi selvästi huomattavissa.

      2. Se TUNNETTU fakta että kristinusko on kopioinut suurimman osan juhlapyhistä vanhemmilta uskonnoilta vain todistaa että kyseessä on äärimmäinen kopiointiuskonto jonka ainoa tehtävä on saada lisää väkeä alleen, piittaamatta totuudesta.

      3. Perisynti ei vain sovi kaikkivaltiaan maailmankuvaan. Jos Jumala tietää kaiken ja näkee kaiken niin menneen ja tulevan, niin miksi hän tekee jotain josta aiheutuu perisynti.

      4. Jumala tekee niin paljon kaikkea outoa ettei vain voi ymmärtää miten kaikkivaltias esiintyy noin ehm.. alkeellisesti. Miksi mudasta puhalletaan ihminen? Miksi kylkiluusta kasataan nainen? Miksi verta pitää roiskia alttarille? Asettaa kristinuskon aika kyseenalaiseen valoon.

    • Kiitos.

      Lisää listaan vielä 11. "Pelkoon perustuva epätoivo, (eli kuinka uskovaisten yleisin motiivi ja käännytyskeino on kuolemanpelko ja helvetillä uhkailu ja kuinka usko perustuu ikuisen elämään takertumiseen)" niin olen enemmän kuin tyytyväinen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      134
      2162
    2. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      377
      1624
    3. Pimahdan kohta ihan kunnolla

      Entä, jos otan sitten yhteyttä sinuun? 🫨🫥🥴
      Ikävä
      21
      1210
    4. Hauskaakin jopa...

      Että moni nainen olettaa, että kyse on vaan siitä kaanustinloukusta, kun mies jotain ehdottaa. 😄 Ja miettiikö monikaan
      Sinkut
      227
      1186
    5. Nainen, minkä kappaleen laittaisit nyt miehelle

      kuunneltavaksi tietäen, että hän ikävöi sinua ja kipuilee päästäkseen yhteyteen kanssasi. Jotain, joka kertoo...
      Ikävä
      109
      1009
    6. Koen, että minua tavallaan vainotaan

      Kyllä minä vain satun tietämään, että täälläkin on joitain serkun kaiman kummeja jotka kiusaavat minua. Lisäksi sairas n
      Ikävä
      126
      979
    7. Toivottavasti vielä kohdataan mies

      Ja aloitetaan juttelu. Nyt olisin valmis.
      Ikävä
      94
      973
    8. Vanhemmalle naiselle

      Aikataulu muutos. Ensi viikolla pistetään asia vireille. Ei juhannukseen asti aikaa. Kannatti valehdella!
      Ikävä
      55
      938
    9. Herätänkö minä sinut itkullani nainen

      Kysyn tässä kun kaipuun aallot lyövät ylitseni ja ihmettelen missä olet toivoessani, että olisit tässä vierelläni. On va
      Ikävä
      25
      868
    10. Vastaa nyt kun kuitenkin valvot!

      Vai pelkäätkö että miehesi herää? Ppm:lle 😉
      Ikävä
      111
      828
    Aihe