1-vuotias päiväkotiin

mammelliini

Tyttöni on nyt reilun vuoden ikäinen ja tarkoitus olisi alkaa hakea hänelle päivähoitopaikkaa. Hän ei kuitenkaan osaa vielä edes kävellä, on aika huono syömään, eikä hän juurikaan viihdy omien leikkiensä parissa, hän ei edes "leiki" millään leluilla, ainoastaan syö kaiken minkä näkee ja siinä onkin vahtimista.. Mietin vain että mitähän hoitajat yleensä tekevät tämän ikäisten lasten kanssa. Lapseni rakastaa häntä pienempiä lapsia todella paljon, mutta isompia lapsia hän jopa vähän pelkää. Mietin myös että kuinkahan paljon tämänikäisiä lapsia päiväkodeissa yleensä on. Itse olin kerran harjoittelussa päiväkodissa pienten ryhmässä ja nuorin oli 3-vuotias. Te jotka olette laittaneet lapsenne päivähoitoon noin vuoden ikäisenä kertokaa kokemuksistanne!

29

5139

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kirkonrotta?

      Noin pieni lapsi tarvisee erityistä hoitoa ja huolenpitoa ja päivähoitolaki ja asetus edellyttävätkin, että tuon ikäisellle lapselle on oma avustaja, joten ole huoletta, lapsellasi on aikuinen tukena ja turvana koko ajan, tai voi olla, että kahdella lapsella on sama avustaja.

      Ei hitsi, ollaankin Suomessa jossa lakeja ei päivähoidossa noudateta mutta järjestelmä on kuitenkin sellainen, että monen on pakko laittaa noin pieni lapsi hoitoon. Eli suurimman osan päivää lapsi joutuu yksinään itkemään kun hoitajia on liian vähän ja lapsesi katsotaan pärjäävän kuten 3-vuotta täyttäneetkin lapset pärjäävät.

      Mutta ole iloinen, sinulla on oikeus saada lapsi pois nurkista ja itselle/perheelle vapaa-aikaa ja/tai rahaa, jotta voi sitten ison maksella lapsen psykologeja sun muuta, tai yhteiskuntahan niistä suurimman osan maksaa, mutta sekin vaan työllistää.

      Hyvä Suomi, maa lapsille, lapsissa on tulevaisuus!

      • -d-d-d-d

        No pakkoko olla noin ilkeä? MInä kanssa joudun laittamaan vähän yli 1 v lapsen päiväkotiin, koska varani eivät riitä velkojen maksuun enkä halua myydä asuntoani alta. Saan sen kotihoidontuen enkä muuta ja sillä elätän perhettäni. Jos en mene töihin niin velkaannumme entisestään tai saamme elää nälkärajalla. Se, että lapsi menee päiväkotiin, ei tarkoita äidille vapaa-aikaa vaan aikaa käydä töissä ja ansaista lapsen elatus. Pienten ryhmässä yleensä on lapsia 9 kk-3 v. Minun lapsi tosin kävelee ja juoksee jo vikkelästi ja puuhastelee kovasti ja tykkää muiden lasten seurasta.


      • klisik

        Minkälainen "lakikirja" sulla on, taitaa puuttua sivuja!
        "ja päivähoitolaki ja asetus edellyttävätkin, että tuon ikäisellle lapselle on oma avustaja,"
        Avustajaa ei saa kuin painavista syistä ja hekin ovat ryhmäavustajia.
        Niin ja alkup. sanoisin, pienten puolella ei ole nuorin 3v vaan vanhin on 3v ja siitä alaspäin.


      • ikävää...

        "Mutta ole iloinen, sinulla on oikeus saada lapsi pois nurkista ja itselle/perheelle vapaa-aikaa ja/tai rahaa, jotta voi sitten ison maksella lapsen psykologeja sun muuta, tai yhteiskuntahan niistä suurimman osan maksaa, mutta sekin vaan työllistää. "
        Se, miksi jollakulla on tilanne, jossa yksi vuotias menee hoitoon, ei ole sinun, sinä ilkeämielinen vastaaja, asiasi. Miksi edes luet tätä osastoa keskusteluista, jos ainoa tarkoituksesti on ilkeillä ja pahoittaa toisten mielet. Menisit itseesi. Varmasti sinäkin teet erinomaisessa elämässäsi ratkaisuja, joista joku muu ei pidä tai joita joku muu ei käsitä - ja silti eivät ole sinulle ilkeyksiään tuputtamassa.


    • lto...

      hyvin se menee. ole itse luottavaisin mielin, niin se välittyy lapsellesikin. Meillä on päiväkodissa vähän väliä joku alle vuoden ikäinen (kunnes kasvaa muutaman kuukauden). Pienet tutkivat leluja, levittävät niitä, istuvat aikuisen sylissä jne. jos ei osaa kävellä niin konttaa tai kulkee aikuisen sylissä. avustajia en nuoren isän puolesta ole, mutta alle vuoden ikäiset huomioidaan ryhmäkokoa mietittäessä.

      kannattaa mennä useita kertoja tutustumaan päiväkotiin ja ottaa selvää päiväkodin tavoista ja rytmistä ja muutenkin kysyä kaikesta mikä mietityttää. ja samalla henkilökunta voi tutustua vähitellen lapseesi ja saa arvokasta tietoa lapsesi tavoista, päivärytmistä, taidoista, tarpeista yms.

      ja hoidon alku kannattaa yrittää järjestää niin, että ensimmäiset päivät olisivat lyhyitä piipahduksia. päiväkotiin mukaan oma uniriepu tai vaikka äidin paita tai nalle tai muu turvan tuoja. myös äidin valokuva saattaa tuoda lohtua päivän aikana.

      noin pienten lasten kanssa päivähoito on pitkälti perushoitoa. toki siinä ohessa monesti lauleskellaan, katsellaan kirjoja, tutkitaan yhdessä leluja, lorutellaan jne. ei lapsesi tarvitse osata mitään eritystaitoja voidakseen aloittaa päivähoidon. taidot kyllä kehittyvät iän myötä.

      jos ette tarvitse vuorohoitoa, ja haluat lapsesi nimenomaan päiväkotiin, etkä perhepäivähoitajalle, on kyseessä päiväkodin pienten ryhmä. ryhmässä on yleensä 2 hoitajaa ja yksi lastentarhanopettaja ja 12 lasta, iältään 9kk-3v. on myös ryhmiä, joissa kaksi tyntekijää ja 8 lasta. mutta suhdeluku on kuitenkin sama, eli 4 lasta yhdellä aikuisella. ja on päiviä, jolloin lapsia on sairaana tai vapaapäivillä, jolloin lapsia on vähemmän. (vuorohoidossa ryhmien rakenne vaihtelee enemmän). pienten ryhmissä toimintoja pyritän monesti porrastamaan ja ryhmää jakamaan, niin että käytännössä lapsen ympärillä on pienempi porukka.

      • tyttö 16

        Olin viime syksynä, 9. luokalla TETissä (Työelämään Tutustuminen) päiväkodissa, alle 3-vuotiaitten ryhmässä, jossa nuorin oli 1v1kk, seuraavaksi nuorin kuukauden vanhempi. Kumpikaan ei kävellyt, molempia syötettii ja istuivat syöttötuoleissa. Toinen söi hyvällä ruokahalulla, toinen ei. Eivät leikkineet oikein mitään, mutta touhusivat omiaan. Olihan siinä vahtimista ja hoitamista, mutta päiväkodin työntekijät osaavat hommansa. Eiväthän nuo tytöt mihinkään yhteiseen aamujumppaan tms osallistuneet, mutta usein esim minä menin heidän kanssaan toiseen huoneeseen touhuamaan jotain.

        Että kyllä pikkuiset selviävät päiväkodissa ihan hyvin ;)


      • sitäpä
        tyttö 16 kirjoitti:

        Olin viime syksynä, 9. luokalla TETissä (Työelämään Tutustuminen) päiväkodissa, alle 3-vuotiaitten ryhmässä, jossa nuorin oli 1v1kk, seuraavaksi nuorin kuukauden vanhempi. Kumpikaan ei kävellyt, molempia syötettii ja istuivat syöttötuoleissa. Toinen söi hyvällä ruokahalulla, toinen ei. Eivät leikkineet oikein mitään, mutta touhusivat omiaan. Olihan siinä vahtimista ja hoitamista, mutta päiväkodin työntekijät osaavat hommansa. Eiväthän nuo tytöt mihinkään yhteiseen aamujumppaan tms osallistuneet, mutta usein esim minä menin heidän kanssaan toiseen huoneeseen touhuamaan jotain.

        Että kyllä pikkuiset selviävät päiväkodissa ihan hyvin ;)

        Kyllä ne siellä aitojen sisäpuolellä pysyvät työpäiväsi ajan.


      • Yöunet menettänyt
        sitäpä kirjoitti:

        Kyllä ne siellä aitojen sisäpuolellä pysyvät työpäiväsi ajan.

        Olen järkyttynyt seuratessani Helsingin kaupungin päiväkotien tasoa. Lapset heitteillä! Puistossa ulkoilutilanteessa alle 2v. lapset harhailevat yksikseen pitkin puistoa (puisto aidattu). Tädit puiston toisessa reunassa nenätysten. Isommat lapset riehuvat pienten joukossa. Tädit eivät halua puuttua vaaralliseltakin näyttäviin tilanteisiin. Kerrassaan uskomatonta välinpitämättömyyttä. Vaikka joukossa ulkopuolisia,omien lastensa kanssa ulkoilevia isíä ja äitejä, päiväkodin henkilökunta lyö laimin hoitovelvollisuutensa. Myös päiväkodeissa, todennäkoisesti resurssipulan vuoksi todella huonoa hoitoa. (Tehkääpä äidit ja isät yllätyskäyntejä päiväkotiin niin huomaatte, että kuvaukset päiväkodin tavoitteista ovat vain sanahelinää ja käytäntö on vallan muuta) Tädit puuhastelevat mieluummin isompien lasten kanssa. Pienemmät saavat istua syöttötuolissa yksikseen räkä valuen. Olen järkyttynyt......!!!!


    • nuorilähihoitaja

      No tuon ikäisten lasten kanssa ei oikein voi päiväkodissa tehdä vielä mitään kovin ihmeellistä.Hoitajat huolehtivat pääasiassa lapsen perushoidosta (syöttävät,pukevat,riisuvat,vaihtavat vaippaa,pesevät,nukuttavat), ja huolehtivat tietysti myös lapsen psyykkisestä ja sosiaalisesta kehityksestä (juttelevat,laulelevat,loruttelevat, leikittävät) mutta muu toiminta onkin sitten aika paljon lapsesta itsestään kiinni.Jos lapsi on esim.aktiivinen liikkumaan niin silloin hänelle annetaan mahdollisuus harjoittaa motorisiataitojaan (tietysti valvovan silmän alla ja turvallisissa rajoissa),tai jos lapsi on puolestaan arka ja viihtyy mielellään sylissä,niin silloin hänen annetaan istua sylissä.Mutta on kuitenkin syytä muistaa,että kun kyseessä on päiväkoti,niin ei esimerkiksi se sylissä istuminen ole kokoajan mahdollista,koska hoidossa on muitakin pieniä lapsia,jotka tarvitsevat vielä paljon aikuisen apua ja huomiota.On myös selvää,että hoitajat pyrkivät kasvattamaan lapsista jo pieninä mahdollisimman oma-aloitteisia,omatoimisia ja itsenäisiä,koska helpottaahan se aina heidän työtään,mitä nuorempina lapset osallistuvat jo itse esim. pukemiseen ja riisumiseen.Mutta tottakai ammattikasvattajat ovat myös perillä siitä,mitä taitoja lapsilta voidaan ylipäätään odottaa minkäkin ikäisenä,ja osaavat huomioida lapset myös yksilöinä!

      Sinun lapseltasi ei siis odoteta mitään kummempia taitoja,kun viet hänet hoitoon.Voidaan kuitenkin olettaa,että hoitajat alkavat pian tukea lapsesi motoristentaitojen kehittymistä,eli antavat hänen harjoitella mahdollisimman paljon kävelemistä,jotta hänkin pian sen taidon oppisi,koska tuon ikäinen lapsi tai nuorempikin voi osata jo kävellä.Lapsesi joutuu myös pian opettelemaan huomion jakamista ja odottamista,sillä vaikka lapsesi olisi ryhmän nuorin,niin ei hän voi silti aina mennä muiden lasten edelle.Ja onhan myös mahdollista,että ryhmässä on vielä sinunkin lastasi nuorempi/nuorempia,joka on aina hoitajan ja lapsen välisestä yksilöllisestä ajasta pois :/ Mutta kyllä niitä pienimpiä lapsia aina enemmän huomioidaan (etenkin uusia tulokkaita),ja jos sinun on pakko lapsesi päiväkotiin laittaa niin sitten on.Kyllä niistä siitä huolimatta ihmisiä kasvaa,vaikka tosia-asia onkin,ettei alle 3v. lapsi saa päiväkodista vielä mitään,mitä hän ei kotoa saisi.

      Ja vielä tuohon ihan pikkuisten lasten määrään päiväkodeissa,niin olen ainakin itse saanut sellaisen käsityksen, että kyllä noissa pienten ryhmissä taitaa kuitenkin enimmäkseen olla näitä 1,5-3-vuotiaita.Aikaisintaanhan lapsen voi tuoda hoitoon 8kk:n ikäisenä,mutta jokainen voi kyllä varmasti kuvitella kuinka paljon vaivaa nämä lapset tai VAUVAT tuottavat siellä pienten ryhmissä..

    • mammelini

      meni päiväkotiin reilu vuoden ikäisenä, nyt jälkeenpäin ajateltuna olisin tehnyt kaikkeni jotta olisimme voineet viivyttää tarhaan lähtöä ainakin vuoden verran.

      Ensimmäinen puoli vuotta oli yhtä sirkusta jatkuvien sairasteluiden vuoksi. Vähän väliä oltiin sairaslomilla ja juuri kun lapsi tervehtyi ja palasti takaisin päiväkotiin, oli uuden taudin vuoro.

      Lapsi oli hyvin levoton, illat yhtä helvettiä kun lapsi vaan yksinkertaisesti oli liian väsynyt. Tätä on useimmiten vieläkin (tarhaan lähdöstä nyt non vuosi).

      On oppinut kyllä puhumaan ja kävelemään, syöminen onnistui jo ennen päiväkodin alkua. Mutta on myös oppinut kiroilemaan ja huutamaan.


      On hyvä muistaa, että tarhassa on isot lapsiryhmät eikä juuri koskaan riittävästi hoitajia. Tarkoittaa siis sitä, että mitään yksilöllistä ohjausta on turha odottaa. Lapset menee siellä muiden joukossa, usein jäävät olosuhteiden paosta ilman huomiota tai tarvittavaa ohjausta.

      Päiväkodissa on toki hyviäkin puolia, mutta kokisin sen niin, että se on hyvä paikka reilu 2vuotiaalle, ei sen nuoremmalle.

      • Yöunet menettänyt

        Olen järkyttynyt seuratessani Helsingin kaupungin päiväkotien tasoa. Lapset heitteillä! Puistossa ulkoilutilanteessa alle 2v. lapset harhailevat yksikseen pitkin puistoa (puisto aidattu). Tädit puiston toisessa reunassa nenätysten. Isommat lapset riehuvat pienten joukossa. Tädit eivät halua puuttua vaaralliseltakin näyttäviin tilanteisiin. Kerrassaan uskomatonta välinpitämättömyyttä. Vaikka joukossa ulkopuolisia,omien lastensa kanssa ulkoilevia isíä ja äitejä, päiväkodin henkilökunta lyö laimin hoitovelvollisuutensa. Myös päiväkodeissa, todennäkoisesti resurssipulan vuoksi todella huonoa hoitoa. (Tehkääpä äidit ja isät yllätyskäyntejä päiväkotiin niin huomaatte, että kuvaukset päiväkodin tavoitteista ovat vain sanahelinää ja käytäntö on vallan muuta) Tädit puuhastelevat mieluummin isompien lasten kanssa. Pienemmät saavat istua syöttötuolissa yksikseen räkä valuen. Olen järkyttynyt......!!!!


    • kokemuksia!

      Meidän 1v2kk poikamme meni elokuussa päiväkotiin.
      On pienten lasten ryhmässä, jossa siis 12 1-3 vuotiasta. Tosiasiassa vielä ei syksyn aikana koskaan ole yli 10 lasta ryhmässä ollut. Ryhmässä on 3 hoitajaa ja yksi harjoittelija.
      Lapsi viihtyy mahtavasti. Jää hyvillä mielin leikkimään aamulla, nukkuu ja syö hyvin päivän aikana ja on iloinen ja hyväntuulinen haettaessa. Ilta jaksetaan vielä touhuta yhdessäkin.
      Hän käveli ja söi itse lusikalla jo mennessään ja näiden syksykuukausien aikana on oppinut valtavasti erilaisia taitoja - ilmeisesti ihan mallista katsomalla.
      Minulla ei ole kertakaikkisen mitään pahaa sanottavaa päiväkodistamme tai sen hoidon tasosta. Olemme koko perhe valtavan tyytyväisiä saatuun hoitoon, yhteistyöhön ja näiden laatuun.

    • äiti kahdelle

      Meidän nuorempi tyttö hoitoon heti äitiysloman päätyttyä. Keskity kokonaisuuteen ja nauti lapsestasi aina kun olet hänen kanssa. Huolehdi päiväjärjestyksestä ajoissa, suunnittele päivät eteenpäin, esim. mitä syödään, milloin käydään suihkussa/kylvyssä, keskity arkeen ja sen pyörittämiseen. Karsi kaikki ns. ylimääräiset jutut pois - vauvan kanssa ei tarvitse lähteä esim. vauvauintiin tai muskariin tai oikeastaan yhtään mihinkään vastaavaan. Ei vauva niitä tarvitse. Älä luista suunnitelluista aikatauluista. Joskus lapsi on esim. sairas ja aikataulut menevät sekaisin, mutta ei se mitään. Ne saa kyllä takaisin.
      Lasten vanhemmille aina toitotetan sitä, että pitää antaa itselle omaa aikaa. Yritä huolehtia siitä, että saat nukuttua riittävästi, muilla ei niin väliä. Television voi unohtaa, netin voi unohtaa, harrastukset voi unohtaa... kyllä sitä ehtii myöhemminkin. Väsyneenä kaikki menee pieleen, joten yritä kaikkesi, että saisit nukuttua tarpeeksi. Lapsi on vielä pieni ja siksi keskity siihen, että lapsesi voi hyvin. Ja lopuksi unohda kaikenmaailman lastenkasvatusneuvot, esim. miten lapset laitetaan nukkumaan, tai mitä missäkin vaiheessa pitää tehdä. Sinä tiedät parhaiten miten lapsesi kanssa pitää toimia, jotta elämä lapsen kanssa olisi mahdollisimman helppoa, sujuvaa ja voisitte molemmat nauttia siitä mahdollisimman paljon. Ota lapsi vaikka omaan kainaloon, jos ei nuku omassa sängyssä, pääasia, että kaikki nukkuvat, ei sillä niin väliä missä. Jos olet käyttänyt kantoliinaa tai -reppua, on se oiva apu erityisesti silloin kun tuntuu, että kaikki asiat kaatuu päälle. Jos et ole aikaisemmin kokeillut, niin mikään ei estä nyt kokeilemasta. Esim. Ergon kantoreppu on hyvä (tai millä nimellä nykyään onkaan).

      Kaikki menee ihan hyvin, kun uskot siihen ja keskityt lapseen.
      Se, miksi Suomessa on paljon erinäisiä ongelmia lasten ja nuorten parissa, ei johdu siitä, että lapsi menee pienenä hoitoon, vaan kyllä syyt löytyvät muualta. Syyllisyyttä ei siis kannata potea.

      • ....

        Kerropa mistä johtuu tai edes voisi johtua. Jos ne vaikeudet jotka ovat lisääntyvässä määrin nähtävissä lapsissa ja nuorissa ovat vaikeuksia joiden juuret ovat hyvin usein löydettävissä juuri taaperovaiheen kehityksen takkuilusta silloin kyllä kannattaa miettiä saako lapsi kehitykselleen tarvittavaa tukea vallitsevassa kasvatuskäytännössä jossa liian usein vietetään päivät liian isoissa ryhmissä vaihtuvien aikuisten hoivassa. Tässä asetelmassa ei mitenkään voida puhua lasten ikävaihekohtaisten tarpeiden kohtaamisesta. Kun lapsi ei saa tarvitsemaansa tukea kasvulleen on lapsen kehitys vaarassa. Ei tämä sen ihmeellisempää ole. Voi olla että vanhempien taloudellisista tai muista syistä on jätettävä lapsi pienestä pitäen päivähoitoon mutta lapsella on vanhempien tilanteesta huolimatta aivan samat ikävaihekohtaiset tarpeet ja näihin tarpeisiin ei päivähoito pysty ilman tiivistäja merkitsevää yhteistyötä vanhempien kanssa vastaamaan.


      • en...
        .... kirjoitti:

        Kerropa mistä johtuu tai edes voisi johtua. Jos ne vaikeudet jotka ovat lisääntyvässä määrin nähtävissä lapsissa ja nuorissa ovat vaikeuksia joiden juuret ovat hyvin usein löydettävissä juuri taaperovaiheen kehityksen takkuilusta silloin kyllä kannattaa miettiä saako lapsi kehitykselleen tarvittavaa tukea vallitsevassa kasvatuskäytännössä jossa liian usein vietetään päivät liian isoissa ryhmissä vaihtuvien aikuisten hoivassa. Tässä asetelmassa ei mitenkään voida puhua lasten ikävaihekohtaisten tarpeiden kohtaamisesta. Kun lapsi ei saa tarvitsemaansa tukea kasvulleen on lapsen kehitys vaarassa. Ei tämä sen ihmeellisempää ole. Voi olla että vanhempien taloudellisista tai muista syistä on jätettävä lapsi pienestä pitäen päivähoitoon mutta lapsella on vanhempien tilanteesta huolimatta aivan samat ikävaihekohtaiset tarpeet ja näihin tarpeisiin ei päivähoito pysty ilman tiivistäja merkitsevää yhteistyötä vanhempien kanssa vastaamaan.

        Oikeasti en ymmärrä tätä asennetta, että päiväkoti on kategorisesti kamala paikka pienelle ihmiselle.
        Kun se ei ole. Meillä on mahtavia kokemuksia päiväkodista, sen ilmapiiristä, pienen lapsen saamasta hoidosta ja huomiosta ja siitä, miten vanhemmat otetaan mukaan päiväkodin arkeen. Ja kyse on ihan "tavallisesta" kunnallisesta päiväkodista.


      • ....
        en... kirjoitti:

        Oikeasti en ymmärrä tätä asennetta, että päiväkoti on kategorisesti kamala paikka pienelle ihmiselle.
        Kun se ei ole. Meillä on mahtavia kokemuksia päiväkodista, sen ilmapiiristä, pienen lapsen saamasta hoidosta ja huomiosta ja siitä, miten vanhemmat otetaan mukaan päiväkodin arkeen. Ja kyse on ihan "tavallisesta" kunnallisesta päiväkodista.

        Päiväkoti juuri EI ole kategoorisesti kamala. Päiväkotien mahdollisuudet vastata lasten ja vanhempien tarpeisiin vaihtelevat todella suuresti. Aivan varmasti on paljon hyviä kokemuksia monella perheellä mutta tosiasia on että liian monessa päiväkodissa ei ole mahdollisuuksia tarjota riittävän hyvää tukea, etenkin allekolmevuotiaille ja heidän vanhemmilleen. Juuri tämän ikäryhmän kohdalla huoli on myös hoitajilla suuri ja siitä myös asiantuntijat puhuvat. Ei sii todellakaan ole kyse kaiken tuomitsemisesta vaan ihan oikeasti tilanteen vaikeuksien näkemisestä ja niihin puuttumisesta.


    • kysymy?

      Miten ap:llä menee? Onko talo maksettu?

      • ihana elämä!

        Minusta ainakin on niin hassua, että ihmiset ajattelevat automaattisesti, että töihin mennään isojen rahojen takia. MOni asuu kuitenkin vuokralla ja töitä tehdään sellaisilla tuloilla, että ei niillä nyt niin kovin juhlita. Ja jos on aina tehty töitä pienillä tuloilla, ei ole säästöjä, joita voisi käyttää kotona ollessa. Kyllä minun työpaikalla ainakin ne vanhemmat, joilla on hyvätuloinen puoliso, ovat kotona pitkään ja vastaavasti ne, joilla ei ole niin hyvätuloista puolisoa, pitävät lyhyemmät äitiyslomat/vanhempainvapaat. Ei se elämä ole herkkua lapsillekaan, jos pitkään eletään pelkillä yhteiskunnan tuilla. Ja kyllä minusta lähtökohta pitäisi olla, että ihmiset itse elättävät itsensä, ei elämää vuosi tolkulla pitäisi perustaa yhteiskunnan tuen varaan. Minkähänlaisia "nössöjä" ja saamattomia kakaroita niistäkin lapsista kehittyy, jotka vuositolkulla roikkuvat äidin tai isän jaloissa... Mitä nyt itse olen tuttavien lapsiin päässyt tutustumaan, niin eipä nämä pitkään kotihoidossa olleet lapset ole yhtään sen ihmeellisempiä, paremmin käyttäytyviä ym. kuin hoidossa olleet.. he ovat pikemminkin sellaisia "pellossa eläjiä", että miten lie sitten sopeutuvat jatkossa yhteiskunnan kirjoitettuihin ja kirjoittamattomiin sääntöihin... no, kokemuksensa kullakin, mutta uskallan väittää, että teet mitä hyvänsä, niin asiat voi mennä pieleen tai ne voi mennä tosi hyvin, koska vaikuttavia tekijöitä on niin paljon muitakin.

        Ps. en ole viestiketjun aloittaja


    • äippäläinen

      Hei

      olen ulkopuolisena seurannut aivan pienten lasten hoitoa päiväkodeissa. Tilanne on yleensä hyvä jos yksivuotiaita on ryhmässä muutama. Kun ryhmässä on heitä reilusti enemmän, alkaa käsivarret loppumaan. Kannattaa katsoa ryhmää, sen ikärakennetta. Yleensä pienet alkavat ihailla isompiaan, joten heitä ei kannata pelätä! Eli ihan kivoja paikkoja on.

      Yksi näkemäni ryhmä, jonka ohi hain lapsiani ruokailun jälkeen päivittäin oli aivan riipaiseva. Siellä oli aina iltapäivisin yhdessä leikkikehässä useampi aivan pieni. He huusivat ja itkivät. Joka päivä kuului huuto Äitiii!!! Hoitajat vaihtoivat ruokailun jälkeen muiden vaippoja. Pienet olivat hyvin itkuisen ja ahdistuneen oloisia päivästä toiseen.

      Hurjan näköistä on myös se ulkoilu, kun pakkasella laitetaan huonosti kävelevät vaunuihin jäätymään. Lapsia on liikaa eikä kukaan ehdi seuraamaan kuinka päät kolisee. Syksyllä olen nostellut lätäkössä rähmällään makaavaa lasta kun henkilöstö ei ole jaksanut enää iltapäivällä juosta pienten perässä. Sanovat vaan että sinne se menee takaisin. Niinkuin menikin. minkäs teet kun lapsi ei oikein vielä puhu.

    • yleistyksiä..

      Olet saanut viestiisi vastauksina ikäviä yleistyksiä, yleensä päiväkoteja vastaan.
      Omat kokemukseni ovat vain ja ainoastaan positiivisia ja iloisesti yllättyneitä. Veimme elokussa juuri vuoden täyttäneen ja kävelemään oppineen pojan päiväkotiin ja kaikki on sujunut suorastaan mallikkaasti.
      Ryhmässä on 1-3 vuotiaita lapsia, ryhmäkoko 12 lasta ja 3aikuista 1 harjoittelija.
      Lapsi viihtyy aivan mahtavasti. On aamulla hyväntuulinen hoitoon jätettäessä, touhuaa päivän hyväntuulisena, syö hyvin ja nukkuu kunnolliset päiväunet. Lapset saavat kokeilla kaikenlaista tekemistä, jotka äidiltä jäisivät varmastikin kotona näin pienelle lapselle virikkeinä tarjoamatta.
      Vähän isompien touhuista on opittu syksyn aikana jo paljon - varmasti enemmän kuin kotona olisi opittu, ihan taidollisia asioita.
      Ja iltapäivällä kun lapsi hoidosta haetaan, juoksee hän toki ilahtuneen vastaan, mutta on hyvällä tuulella ja iloinen - illankin. Väysynyt toki, mutta hyvällä meiningillä. Hoitajilta saa iltapäivällä noutaessa kuvauksen siitä, miten päivä on sujunut, mitä on tapahtunut ja mitä on tehty.

      Uskon, että jos lapsi tilanteen kokisi ikäväksi tai stressaavaksi tai pelottavaksi, hän reagoisi käytöksellään niin päiväkodissa päivän aikana kuin meille illalla / aamulla kotonakin. Ja mitään tällaista ei ole ilmennyt.

      Kyselin puskaradiosta keväällä mielipiteitä alueen eri päiväkodeista ja teimme valinnan hakuvaiheessa saamieni vinkkien perusteella. Pääsimme toivomaamme hoitopaikkaan ja todella tyytyväisiä olemme olleet.

      Olemme asuneet alueella vasta pari vuotta ja kyseessä on esikoinen. Yhtään perhepäivähoitajaa emme tunteneet emmekä saaneet vinkkejä hyvistä ja luotettavista pph:sta, joiden ryhmässä olisi ollut tilaa. Tästä syystä emme edes harkinneet sitä vaihtoehtoa sen enempää. Eri puolilta suomea tuttavaperheistä on kuulunut kaikenlaista viestiä pph:sta, joista suurin osa on varmasti aivan mahtavia työssään ja heidän kotinsa ovat lapsille turvallisia paikkoja. Mutta toisenalaistakin viestiä on kuulunut; lähes heitteillejätön kuvauksia. Ei olisi tullut mieleenkään "ostaa sikaa säkissä" ja viedä lasta vieraan ihmisen luokse tuntematta ihmistä tai ilman suosituksia. Pph on yksin vastuussa lapsesta, päiväkodissa on ryhmä ammattilaisia, jotka hoitavat lapset ja vastuun lapsista yhdessä. Paljon tasalaatuisemmaksi ja luotettavammaksi koen palvelun näin ollen päiväkodissa.

      Kysele tuttavapiisistäsi kokemuksia läheisistä päiväkodeista, haastattele äitejä puistossa ja hiekkalaatikon reunalla ja muodosta oma käsityksesi alueesi hoitopaikoista. Löydät varmasti teille ja teidän perheellenne parhaan mahdollisen ratkaisun!

      • suosittelen tätä

        kannattaa mennä tutustumaan niihin päiväkoteihin
        ja ihan keskellä päivää. Siinä näkee sen
        todellisen tilanteen mikä nykyisin on
        päiväkotiryhmissä.


      • mutta...
        suosittelen tätä kirjoitti:

        kannattaa mennä tutustumaan niihin päiväkoteihin
        ja ihan keskellä päivää. Siinä näkee sen
        todellisen tilanteen mikä nykyisin on
        päiväkotiryhmissä.

        Ei niihin noin vain kävellä tutustumaan. Aika pitää sopia.


      • yleistyksiä..
        suosittelen tätä kirjoitti:

        kannattaa mennä tutustumaan niihin päiväkoteihin
        ja ihan keskellä päivää. Siinä näkee sen
        todellisen tilanteen mikä nykyisin on
        päiväkotiryhmissä.

        Jatkan vielä aikaisempaa kirjoitustani.
        Meillä tutustumisjakso kesti viikon elokuussa, jona aikana isä oli pojan mukana päiväkodin ihan normi arjessa. Ensin muutaman tunnin kerrallaa, loppuviikkoa kohden päivä piteni ja oli yksin syömässä ja nukkumassa ryhmän mukana jo torstaina.
        Siinä sai hyvän käsityksen arjesta ja mitä se on - ja tässä meidän tapauksessa sen perusluottamuksen, että kaikki on hyvin ja homma hoituu. Samalla henkilökohtankin tuli tutuksi.
        Eli suosittelen pitkää ja rauhallista tutustumista lapsen kanssa yhdessä, se helpottaa sekä vanhempien, että lapsen hoidon aloitusta - etenkin näin pienen lapsen kohdalla.


      • oma kokemus
        yleistyksiä.. kirjoitti:

        Jatkan vielä aikaisempaa kirjoitustani.
        Meillä tutustumisjakso kesti viikon elokuussa, jona aikana isä oli pojan mukana päiväkodin ihan normi arjessa. Ensin muutaman tunnin kerrallaa, loppuviikkoa kohden päivä piteni ja oli yksin syömässä ja nukkumassa ryhmän mukana jo torstaina.
        Siinä sai hyvän käsityksen arjesta ja mitä se on - ja tässä meidän tapauksessa sen perusluottamuksen, että kaikki on hyvin ja homma hoituu. Samalla henkilökohtankin tuli tutuksi.
        Eli suosittelen pitkää ja rauhallista tutustumista lapsen kanssa yhdessä, se helpottaa sekä vanhempien, että lapsen hoidon aloitusta - etenkin näin pienen lapsen kohdalla.

        moi,
        ja kuten viesteistä näkyy homma vaihtelee tosi paljon. Eli varmaan lapsesta ja ryhmästä kiinni. Lasta ei voi valita, mutta ryhmää / päiväkotia voi ehkä valita:).
        Oman lapsen osalta kokemukset ok:
        - kiva ryhmis onnekkaasti
        - lapsi aktivoitui selvästi seurasta
        - isommat toimivat hienosti mallina
        - ja toki huonoakin oli: eka syksy sairastelua, välillä kolhuja yms. mutta tämä normaalia, alkuun oli tosi jännää / ehkä vähän pelottavaa, mutta pehmeä lasku auttoi.


      • 54321
        oma kokemus kirjoitti:

        moi,
        ja kuten viesteistä näkyy homma vaihtelee tosi paljon. Eli varmaan lapsesta ja ryhmästä kiinni. Lasta ei voi valita, mutta ryhmää / päiväkotia voi ehkä valita:).
        Oman lapsen osalta kokemukset ok:
        - kiva ryhmis onnekkaasti
        - lapsi aktivoitui selvästi seurasta
        - isommat toimivat hienosti mallina
        - ja toki huonoakin oli: eka syksy sairastelua, välillä kolhuja yms. mutta tämä normaalia, alkuun oli tosi jännää / ehkä vähän pelottavaa, mutta pehmeä lasku auttoi.

        Päiväkotipaikkaa voi toivoa, ei välttämättä sinne pääse, mutta päiväkotiryhmää harvoin valita. Lapsi menee siihen ryhmän, missä on sen ikäisiä lapsia ja tilaa.


      • 09876
        yleistyksiä.. kirjoitti:

        Jatkan vielä aikaisempaa kirjoitustani.
        Meillä tutustumisjakso kesti viikon elokuussa, jona aikana isä oli pojan mukana päiväkodin ihan normi arjessa. Ensin muutaman tunnin kerrallaa, loppuviikkoa kohden päivä piteni ja oli yksin syömässä ja nukkumassa ryhmän mukana jo torstaina.
        Siinä sai hyvän käsityksen arjesta ja mitä se on - ja tässä meidän tapauksessa sen perusluottamuksen, että kaikki on hyvin ja homma hoituu. Samalla henkilökohtankin tuli tutuksi.
        Eli suosittelen pitkää ja rauhallista tutustumista lapsen kanssa yhdessä, se helpottaa sekä vanhempien, että lapsen hoidon aloitusta - etenkin näin pienen lapsen kohdalla.

        Sopivan pituinen tutustuminen on tosia tärkeää, mutta siitä arjesta saa toki eri kuvan elokuun alussa, kun on vähemmän lapsia paikalla (harvoin on kaikki lapset vielä aloittaneet), ei ole vielä ohjattua toimintaa hirveästi, sekä lapset että työntekijät ovat vielä pirteitä loman jäljiltä ja toisaalta saattaa näyttää kaoottisemmalta ja itkuisemmalta touhulta, kun on uusia aloittajia paljon yhtäaikaa. Varmasti on eri asia tutustua elokuussa ja esim. nyt lokakuussa, koska hommat on eri tavalla käynnissä ja porukkaa sairastelee eikä henkilökuntaa ole aina riittävästi paikalla.


      • samat.
        09876 kirjoitti:

        Sopivan pituinen tutustuminen on tosia tärkeää, mutta siitä arjesta saa toki eri kuvan elokuun alussa, kun on vähemmän lapsia paikalla (harvoin on kaikki lapset vielä aloittaneet), ei ole vielä ohjattua toimintaa hirveästi, sekä lapset että työntekijät ovat vielä pirteitä loman jäljiltä ja toisaalta saattaa näyttää kaoottisemmalta ja itkuisemmalta touhulta, kun on uusia aloittajia paljon yhtäaikaa. Varmasti on eri asia tutustua elokuussa ja esim. nyt lokakuussa, koska hommat on eri tavalla käynnissä ja porukkaa sairastelee eikä henkilökuntaa ole aina riittävästi paikalla.

        Ihan sama henkilökunta ja sama määrä henkilökuntaa (itse asiassa yksi harjoittelija enemmän) meidän 1v3kk pojan ryhmässä on kuin syksylläkin. Toimintaa on enemmän, kun homma on käynnissä - rauhallisempaa oli elokuussa. Siksi olikin kiva, että päästiin aloittamaan heti silloin. Paikkaan ja meninkiin ennätti lapsi tottua rauhassa, kun meno oli vielä verkkaisempaa. Nyt on sitten jo ihan täysillä mukana.


    • lkjhgfdd

      Meidän päiväkodissa pienten ryhmässä(n. 8kk-3v.) on lapsilla vielä ryhmässä omahoitajat, jotka hoitaa oman pienryhmänsä lapsia pääasiallisesti. Pienryhmässä voi olla esim. 3 lasta. Pienryhmän lapset näkemäni mukaan leikkivät aika pitkälti yhdessä tai lähekkäin ja omahoitaja valvoo ja ohjaa leikkejä.
      Ikävä puoli näkemäni mukaan on se, että vakituisia työntekijöitä ei ole paljoa ja hoitajat tuppaavat vaihtumaan. Joku sitten palkattiinkin vakituiseksi, niin oli koko vuoden poissaoloja tämän tästä.

      • tosiasiaa

        Meidän päiväkosissa, pienten pienessä ryhmässä aloitti 10kk:n ikäinen lapsi 3 kuukautta sitten. Päivät ovat pelkkää huutoa ja itkua, vieläkin. Unetkaan eivät ole yhtenäisiä, kun herää huutamaan ja herättää sillä kaikki muutkin.
        Useasti mietin, etten koskaan tekisi omalle lapselleni noin. Ei hän ole valmis päivähoitoon, ei lähimainkaan. Syliä ei riitä tarpeeksi, (muitakin on hoidettava) ja itsekseen ryömii lattioita pitkin ja huutaaaaaaaa koko päivän.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naisella tisulit, kuin lehemän utarehet

      Oli kyllä isot tisulit naisella, kuin lehemän utarehet, vaikka paita oli päällä, niin tisulit erottui.
      Sinkut
      54
      6129
    2. Oliko pakko olla taas tyly?

      Miksi oot niin tyly mua kohtaan nykyään? Ei edes tunneta kunnolla. Katseita vaihdettu ja varmasti tunteet molemmin puoli
      Ikävä
      65
      2733
    3. Kemijärven festarit 2025

      Onpas taas niin laimea meininki. Eikö tosiaan saada parempia artisteja? ☹️
      Kemijärvi
      18
      1854
    4. Mitä haluaisit tänään sanoa kaivatullesi?

      Onko sydämelläsi jotain?
      Ikävä
      146
      1816
    5. Johanna Tukiainen hakkasi miehen sairaalaan!

      Viime päivien tiktok-keskusteluissa on tullut esiin, että Johanna Tukiainen on jatkanut väkivaltaista käytöstään. Hän h
      Kotimaiset julkkisjuorut
      134
      1702
    6. Nyt tajusin mitä haet takaa

      En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä
      Ikävä
      18
      1660
    7. Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?

      En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?
      Suomussalmi
      28
      1460
    8. Tekikö mieli laittaa viesti?

      Miten on? 😌
      Ikävä
      102
      1457
    9. Salilla oli toissapäivänä söpö tumma

      Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen
      Ikävä
      41
      1196
    10. Kalateltta ja Siipiteltta

      Siipiteltasta ei saa ruokaa ollenkaan ja ovatko työntekijät ihan selvin päin siellä. Kalateltassa taas lojuu käytetyt la
      Kuhmo
      14
      1163
    Aihe