Miksi vieraslajit...

Perus-suomalainen

Niin miksi vieraslajit aina syrjäyttää kotimaisen???
Kertokaapa te jotka asiasta jotain tiedätte.
Esimerkkejä:
Kanadanmajava syrjäyttää euroopanmajavan
Minkki syrjäytti vesikon
Supikoira nyt ei varsinaisesti syrjäytä mutta vie varmaan paljon elintilaa mäyrältä
Myös vesistöissä on paljon vierasperäistä eliöstöä joka syrjäyttää alkuperäisen.
Mielenkiintoista sinällään on sekin että aina puhutaan ettei vieraslajeja tuoda enään/siirretä uusille alueille alkuperäislajistoa suojellaksemme mutta eipä päde tämäkään sillä edelleen pohjois-amerikkalaista tuotua täplärapua istutetaan suuria määriä eri vesialueillemme tämän tuhoessa alkuperäisen jokirapumme esimerkkinä mökki järvemme jossa oli vielä viisi vuotta sitten jokirapua mutta suuret siirtoistutukset järveemme on hävittänyt jo jokiravun lopullisesti täpläravun tullessa tilalle.
Älkää puhuko silloin että siirtoja vieraslajeilla ei enään tehdä kun niitä silti toteutetaan vuosittain.
Mutta mikä amerikkalaisista lajeista tekee ylivoimaisen? Voisiko täältä amerikkaan tehdyt vastavuoroiset siirtoistutukset taas siellä syrjäyttää paikallisen eläimistön???

3

257

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Valkosaastan tappaja

      Mahdotonta vastata miksi vieraslajit syrjäyttävät aina aiemmin tulleet, sillä todellisuudessa useimmissa tapauksisssa vieraslaji kaikilla mantereilla häviää aiemmin saapuneille ja jo ympäristöönsä sopeutumia ehtimään hankkineille kilpailussa. Totta tietysti että läpeensä nationalistisessa Suomessa jokaisesta uudesta tulokkaasta nostetaan aina tärähtäneiden äärioikeistolaisten, muiden rasistien ja kovia arvoja kannattavien autoritaarisen persoonallisuushäiriön omaavien keskuudessa psykoottinen metakka. Niistä tuhansista aatteelle vastakkaisista tapauksista ei luonnollisesti tarvitse puhua, puhumattakaan siitä ettei Suomessa käytännössä ole ainuttakaan endeemistä eli kotoperäistä lajia, vaan kaikki Suomessa tätä nykyä elävät lajit ovat olleet aikanaan - itseasiassa aivan hiljattain - vieraslajeja.

      Usko aloituksen kaltaiseen tilanteeseen säilyy siis aktiivisella propagandalla, suoranaisilla valheilla kuten minkin ja vesikon tapauksessa (vesikkohan taantui jo ennen minkin saapumista Suomeen mm. rapuruton, purojen perkausten ja ilmaston muuttumisen seurauksena) ja silmien sulkemisella totuudelta, eli siltä että lähes kaikki Suomessa menestyneet vieraslajit ovat valloittaneet ilkeämielisyyttään, viekkaudella ja vääryydellä, niin, ikävä kyllä, ns. tyhjän ekologisen lokeron. Näin ollen ne eivät ole varsinaisesti syrjäyttäneet yhtään ketään tai mitään. Tietämättömän ihmisen mielessä usein vain käy niin, että kun oma tai omaan lähipiiriin kuuluvan härski luonnonvastainen toiminta, oli se sitten elinympäristöjen tuhoamista(kuten niityn niittämättä jättäminen tai vaikkapa mäyrän vuosisataisen pesäluolaston tuhoaminen luolakoiria ja lapiota käyttämällä) tai liiallista metsästystä tai vaikkapa koskien perkausta, hävittää alkuperäislajit, alkaakin suunnaton kitinä kun vähän tämän jälkeen vapautuneeseen tilaan tulee tai tuodaan laji joka eroaa joltain geenin alleeliltaan, ts. senttimetreillä, silmien väriltä tms.

    • korpikuus

      Tosiaan, vieraslajit eivät aina syrjäytä kotimaista. Ja sekin on totta että kanadanmajava tuotiin majavattomaan Suomeen. Minkki hyvin vähävesikkoiseen Suomeen. Täplärapukin monesti ravuttomiin vesistöihin tai ruton kiusaaman jokirapukannan seuraksi.
      Sitten ovat tietysti lajit joille ei varsinaista vastinparia löydy, kuten piisami.

      Supikoiran ei ole todettu juurikaan kilpailevan mäyrän kanssa, niille on nähtävästi riittävästi ravintoa molemmille ja pienen pientä eroakin ravinnossa.

      Mielenkiintoinen kysymys on kyllä se, miten alkuperäinen, elinympäristöön sopeutunut laji ei selätä muualta tuotua lajia kilpailussa elintilasta.

      Syy voi vaihdella, esim. olla juuri se että alkuperäinen laji on muusta syystä niin vähissä ettei se nopeasti pysty ottamaan osaa kilpaan. Ja ettei eroja lopulta ole niin paljon että alkuperäislaji ottaisi paikkansa takaisin.
      Toisaalta, kuten täpläravun kohdalla, vieraslajin mukana voi tulla tauti johon alkuperäislaji ei ole tottunut. Tämä antaa ainakin alkuun vieraslajille selkeän etulyöntiaseman. Ajan kanssa toki alkuperäislajikin voi tottua tautiin ja alkaa taas kilpailla tulokkaan kanssa reilummin.
      Voinee myös olla niin että vieraslaji on kehittänyt taitoja tai ominaisuuksia, jotka ovat hyviä uudessa elinpaikassa eikä siellä pitempään asunut laji vain ole sattunut moista taitoa kehittämään koska on pärjännyt ilmankin.

      Tässä nyt tuollaista arvailua, enemmänkin perusteita varmaan löytyy.

      Voisit laittaa kysymystä vaikka Suomen luonto lehteen:
      http://www.suomenluonto.fi/kysy-luonnosta

    • mnb xz<

      oo amerikkalainen...ja monta muutakin esimerkkiä jotka ei viittaa amerikkaan

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      79
      1947
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      19
      1733
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1594
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1336
    5. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1252
    6. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1244
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1226
    8. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      45
      1203
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1202
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1181
    Aihe