Miten pääsee mihinkin ammattiin?

Rosay

Moikka! :-----)

Täällä on niin ylä-asteikäinen tyttönen joka miettii miten pääsee mihinkin ammattiin.
On niiiin paljon haaveita ja niiiin huonot arvosanat, että tulee oikeen tuskanen fiilis,
kun miettii "mikä musta tulee isona"? Tahtoisin olla; Toimittaja,näytteliä,lastenlääkäri,
kätlö,kampaaja-maskeeraaja,kiinteistövälittäjä,mainosalalla,tehdä oman ohjelman, perustaa
joku oma firma,terapautti,eläinlääkäri, niiiiin paljon on kaikkea, mutta huonot arvosanat.
Keskiarvoni oli 7,8. Eli voisitteko auttaa kertoa, että paljon tarttee mihinkin noista ammateista
keskiarvoa tai miten pystyy sellaseeksi opiskella tai muuta!

Tää oikeesti yhtä tuskaa. Auttakaa, kiitos! :)

10

1609

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • rosay

      Auttakaa nyt hei vähän!!

    • S.

      Itselläni oli aikoinaan vastaava keskiarvo peruskoulusta eikä se jarruttanut minua pääsemään valitsemalleni alalle (kasvatusala). Keskiarvo ei paina vaakakupissa aina suinkaan eniten, vaan muut tekijät. Sinulla on niin monia kiinnostuksen kohteita kuin myös valintoja joita tulet tekemään seuraavien vuosien aikana. Keskiarvoa toki voi aina myös parantaa, mutta kuten sanoin, se ei ole aina olennaisinta. Yliopistoon mentäessä sinulla pitää olla usein hyvää lukumotivaatiota. Ammattikorkeakoulussa katsotaan enemmän soveltuvuutta ja käytäntöä. Kaikki riippuu kuitenkin siitä mitä lopulta alat tavoittelemaan. Ensiksi voit miettiä menisitkö lukioon vai ammattikouluun. Kumpi niistä olisi sinulle parempi? Joskus se mitä todella haluaa selviää vasta vanhemmalla iällä. Jotkut taas tietävät heti mihin suunnata. Nykyään harvempi on yhdessä ja samassa ammatissa lopun elämäänsä. Tsemppiä kouluun ja onnea valintoihin.

      • 19

        Toimittaja, - löytyy miljoona eri viestinnän koulutusta toiselta asteelta aina yliopistoon asti
        näytteliä, - no daa...
        lastenlääkäri, - lääkis yliopistossa
        kätlö, - AMK. Kätilöillä on myös sairaanhoitajan pätevyys. Suurimmalla osalla pohjakoulutuksena lukio, joillain myös lähihoitaja.
        kampaaja-maskeeraaja, - amis heti peruskoulun jälkeen.
        kiinteistövälittäjä, - ei kai näille erikseen koulutusta ole.. ikä ja elämänkokemus plussaa.
        mainosalalla, - sama kuin toimittaja
        tehdä oman ohjelman, - öö..
        perustaa joku oma firma, - merkonomiksi voi mennä opiskelemaan heti peruskoulun jälkeen. Saa hyvän pohjan oman pikkufirman pyörittämiseen.
        terapautti, - minkähän alan? fysioterapeutti, toimintaterapeutti jne. ainakin AMK koulutuksia
        eläinlääkäri - eläinlääkis Helsingin yliopistossa

        Saat olla onnellinen kun sinulla on noin paljon juttuja, joista olet kiinnostunut! Itse olin tossa iässä aivan hukassa, eikä oikeastaan kiinnostanut mennä minnekään...


    • Ole hyvä Rosay

      No, se että tulet Ammattikorkeakoulu-palstalle kyselemään neuvoa ammatteihin, on vähän sama kuin jos menet papilta kyselemään että onko jumalaa olemassa. Varmaan fiksuna tyttönä jo huomasitkin tuon vastauksen jossa selitettiin muka-eroja yliopiston ja ammattikorkeakoulun välillä.

      Tässä ihan faktoja: keskiarvosi ei ole huono vaan keskinkertainen. Sillä pääset ihan mihin vain noista esittämistäsi vaihtoehdoista. Peruskoulun todistuksen keskiarvolla on eniten merkitystä, jos haet ammattikouluun suositulle linjalle, esim. kampaajaksi tai kosmetologiksi. Usein keskiarvoraja voi nousta näillä linjoilla yli 8. Oma firma, mainosala ja kiinteistövälittäjä ovat luettelemistasi vaihtoehdoista niitä, joissa peruskoulun keskiarvolla on vähiten väliä.

      Toimittajaksi, näyttelijäksi, lastenlääkäriksi, terapeutiksi ja eläinlääkäriksi pääset opiskelemaan helpoiten lukion kautta, ja kyllä tuolla keskiarvolla pääsee lukioon aivan vaivatta. Toimittajaksi, terapeutiksi ja näyttelijäksi voit valmistua lukion jälkeen ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta. Lastenlääkäriksi ja eläinlääkäriksi valmistutaan vain yliopistosta. Yleensä peruskoulun jälkeen lukio on kätevä vaihtoehto, jos ei vielä tiedä mitä haluaa, koska lukion jälkeen on portit avoinna sekä ammattikorkeakouluun että yliopistoon.

    • jotain ohjeita tässä

      No ensinnäkin, hankkiudu lukioon yläasteen jälkeen. Kyllä ton keskiarvon pitäisi sinne riittää. Yläasteen päästötodistuksella ei ole myöhemmin merkitystä, mutta lukio sitten kunnolla läpi, niin jatko-opintopaikkojen ovet aukeavat helpommin. Lisäksi lukion käyminen antaa paremmat valmiudet menestyä korkeakouluopinnoissa. Suurin osahan luettelemistasi ammateista vaatii korkeakoulututkinnon.

      • statusvätys

        Opiskele insinööriksi.
        Perustelut: Opiskelu on helppoa, eikä vaadi lahjoja ja kaiken tämän lisäksi, saat statusta ja rahaa.


    • S.

      Voisin tässä hieman selventää aikaisemmin kirjoittamaani. Käsitykseni ja omien kokemusteni mukaan yliopistoon hakiessa tulee olla hyvää lukumotivaatiota. Monilla aloilla tulee lukea jokin tai useampi teos jotka saattavat olla hyvinkin laajoja. Esimerkiksi oikeus- tai lääketieteelliseen. Ammattikorkeakoulujen haut taas ovat varsin erilaisia. Toki voi olla jokin luettava teos, mutta samalla katsotaan myös henkilön soveltuvuutta, työkokemusta, harrastuneisuutta, kielitaitoa yms. Suurinosa yliopistoon hakevista ovat kai yhä edelleen lukion käyneitä. Itse olen käynyt lukion ja opiskellut sekä ammattikorkeakoulussa että yliopistossa. Tänä päivänä tunnen, että lukio oli hieman yliarvostettu, jopa vanhanaikainen käsite. Useampi vuosi lukuaineiden lukemista, vaikka jonkin ammatin olisi voinut hankkia siinä ajassa. Jos lukiosta ei pääse valitsemalleen alelle, niin voi joutua tekemään "hanttihommia" koska ammatti puuttuu. Moni saattaakin mennä lukion jälkeen juuri ammattikouluun. Ainahan on sanottu, että yliopistoissa on teoreetikot. Tottakai yliopistoissa on myös käytäntöä, mutta ammattikorkeakoulut ovat useimmiten sidoksissa juuri käytännön työhön ja toteutukseen. Siellä tähdätään juuri ammattiin (sairaanhoitaja vaikka), kun taas yliopistoista harvemmin valmistutaan juuri tiettyyn ammattiin. Tästäkin on poikkeuksia.
      Tarkoitin aikaisemmalla viestilläni lähinnä pääsykoekäytäntöä. Yliopistoon hakiessa on hyvä osata teoria, mutta myös käytäntö. Tämä tapahtuu usein siis kirjatiedon kautta, mielessä. Harvemmin nuorella hakijalla on KÄYTÄNNÖN kokemusta tässä vaiheeessa. Ammattikorkeakouluun mentäessä taas on usein persoonalla ja historialla enemmän merkitystä. Papereita katsotaan opettajien edessä. Voi olla psykologisia testejä, kielikokeita, ryhmätehtäviä jne. Joku on saattanut opiskella ammattikoulussa ensin lähihoitajaksi ja jatkaa sitten sairaanhoitajaksi. Hän on jo rutinoitunut ja käytännön tekijä. Onhan selvää, että monesti yliopistossa luetaan enemmän ja istutaan luennoilla. Jokaisella on omat mielipiteensä, mutta suoria tulkintoja rivien välistä ei ole useinkaan ole viisasta tehdä.

      Voi olla, että löydät itsellesi sopivan ammatin jo yläasteen jälkeen, eikä sinun tarvitse jatkaa eteenpäin. Voisit myös miettiä kiinnostaisiko sinua yhdistää lukio ja ammattikoulu mikä on myös mahdollista joissakin paikoissa.

      • Rosay

        Kiitos paljon! Ennen ajattelin, että lukio olis ihan ajan haaskausta, mutta tosiaan! Sieltä on avoimet ovet lähes kaikkialle.. Ja toi insinööri, vaikutta kivalta ! :D


      • Insinööritutkinto

        Mä oon sun kanssas kyllä kovin eri mieltä. Mun mielestä ammattikorkeakoulusta ei valmistuta ammattiin vaan siellä suoritetaan amk-tutkintoja. Vaikka suurin osa sairaanhoitajan (AMK) tutkinnon suorittaneista sijoittuu varmaan sairaaloihin hoitajiksi, niin sairaanhoitaja (AMK) on kuitenkin tutkinto eikä ammatti. Sairaanhoitajasta (AMK) voi tulla esim. osastonhoitaja tai ylihoitaja tai terveystuotteiden erikoismyyjä. Insinööri (AMK) voi työskennellä esim. projektipäällikkönä tai suunnittelijana.

        Yliopistosta ihan samalla tavalla luokanopettajakoulutuksesta sijoitutaan yleensä luokanopettajiksi, vaikka tutkinto on kasvatustieteen maisteri. Sama juttu on lastentarhanopettajakoulutuksessa, lääkärikoulutuksessa ja monessa muussa. Ei ne mitään poikkeuksia ole vaan tosi isoja tiedekuntia, joista noihin ammatteihin oikeuttaviin tutkintoihin valmistutaan. Akateemiset ammatitkin on ammatteja ja hyvin paljon sidoksissa työelämään.


    • ziguratius

      Itselle on ikää kertynyt ja olen kokeillut montaa alaa ja opiskellut vaikka mitä! Haluan siksi kertoa ne ikävät varjopuolet joihin ihan taatusti joissakin noissa 'unelma-ammateissasi' törmäät!

      Toimittaja: erittäin vaikea päästä yliopistoon opiskelemaan tiedotusoppia: 1000 hakijasta pääsee 50
      ja toimittajia valmistuu yleensä nykyään freelancereiksi, joten leipä ei todellakaan ole turvattu raskaitten ja uuvuttavien n 5 vuotta kestävien yliopisto-opintojen jälkeen

      Näyttelijä: erittäin vaikea päästä teatterikorkeaan, 1000 hakijasta pääsee 10.. monesti näyttelijä päätyy rivinäyttelijäksi teatteriin eikä saa sen enempää nimeä kuin mainettakaan ja palkka on huonohko

      Lastenlääkäri: erittäin vaikea päästä lääketieteelliseen, samaa luokkaa kuin nuo edellä mainitsemani.
      Lääkärin tulee olla kylmähermoinen ja laskelmoiva, matemaattisesti älykäs ja jollakin tavalla tunnekylmä, pystyä leikkaamaan lasten ruumiita ja kyetä katsomaan, kun syöpäsairas lapsi huutaa morffiinia kipuihin jne.

      Kätilö on ensimmäinen ihan ok valinta tähän mennessä, mitä nyt jatkuva huuto, veri ja kipu, pyörtyilevät isät jne ja huonohko palkka

      kampaaja-maskeeraaja: Suomessa on jo miljoona tällaista.. ei kannata, joudut perustamaan oman yrityksen jos haluat tienata ja se tulee olemaan kivinen tie Suomen verotuksen takia

      Kiinteistövälittäjä: ei paha, jos jaksat nuoleskella ihmisiä aamusta iltaan

      Mainosala: kylmiä egoisteja täynnä. Kaikki lasketaan rahassa. Arvomaailma täysin sairas. Voi ansaita sikana rahaa jos opiskelee graafikoksi ja pääsee Helsingin keskustaan mainosfirmaan, muuten palkka olematonta ja suurin osa kortistossa..

      Firman perustaminen: tehty Suomessa hemmetin hankalaksi

      Terapeutti ja eläinlääkäri ovat FIKSUIMMAT koko listasta. Eläinlääkäreistä on huutava pula kaikkialla. Jos vaan eläinrakkautta ja älliä riittää, niin suosittelen isosti. Psykologian opinnot ovat myös äärettömän kiinnostavia ja terapeutti tienaa mukavasti.

      En halunnut pelotella, mutta vähän herätellä! Kaikkea hyvää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      223
      6809
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      40
      1221
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1022
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      881
    5. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      47
      824
    6. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      59
      814
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      93
      784
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      771
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      726
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      723
    Aihe