Kirkolliskokousedustajat Martti Murtoperä, Pauli Niemelä ja Hannu Ojalehto puolustivat (Kaleva 23.11./Lukijalta) päätöstään äänestää kirkolliskokouksessa parisuhderukouksen puolesta. Heidän pääteesinsä oli, että rukoustilanteessa ei rukoilla homoparin yhteiselämän puolesta vaan ainoastaan heidän puolestaan ihmisinä.
Kuten edustajat kirjoittivat, kaikki ovat tietysti yhtä mieltä siitä, että jokaisen ihmisen puolesta voi ja tuleekin rukoilla. Kirkolliskokouksen päätös ei merkinnyt homosuhteiden hyväksymistä. Näin ollen päätöksessä ja edustajien äänestyskäyttäytymisessä ei olisi heidän mukaansa konservatiivikristitynkään kannalta mitään ongelmaa.
Oppimattomille teologipojille herää kuitenkin kysymys, miksi sitten perustuslakivaliokunnan 17 jäsenestä viisi jätti mietintöön eriävän mielipiteen? He ilmaisivat huolensa "rukouksesta, jossa rekisteröity parisuhde tosiasiallisesti hyväksytään". Miksi näin, jos päätös oli kerran niin ongelmaton? Väittävätkö edustajamme, ettei valiokunnan jäsenten kapasiteetti riittänyt mietinnön oikeaan ymmärtämiseen? Samoin ne 30 kirkolliskokousedustajaa, jotka äänestivät esitystä vastaan? Eivätkö hekään älynneet, että ihmisten puolestahan tässä vain rukoillaan eikä parien? Entä arkkipiispamme Kari Mäkinen? Aivan vakavissaanko edustajamme väittävät, ettei hän missään vaiheessa tullut tajunneeksi, mistä perjantaina 12.10. oikein äänestettiin, vaikka oli johtamassa puhetta kirkolliskokouksessa ja selvityksen laatineessa piispainkokouksessa? Hänhän totesi medialla äänestyksen jälkeen: "Tämä antaa selkeän tuen ja rohkaisun homoseksuaalisille pareille".
Arkkipiispalle näyttää riittävän vertaistukea Murtoperän, Niemelän ja Ojalehdon tuomitsemaan väärintulkintaan näet sortuvat myös Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kirsi Ojansuu, pappi ja tietokirjailija Jaakko Heinimäki, Setan puheenjohtaja Outi Hannula ja dosentti Kari Latvus. Hekin "kuvittelivat" päätöksen merkinneen sitä, ettei kirkko enää pidä homosuhdetta syntinä.
Meitäkin hirvitti, kun piispojen selvitys mainitsi yhdeksi esimerkiksi ruokousaiheesta homoparin kanssa, että "Jumala - antaisi voimaa toisen kunnioittamiseen ja rakastamiseen" (s.123). Perustevaliokunnan mietintökin mainitsee rukousaiheeksi "voiman kunnioittaa toista" (s.4). Samoin ihmettelemme, mihinkähän omantunnonvapautta tarvitaan, jos päätös oli kerran täysin ongelmaton?
Kaikella ystävyydellä pitäydymme edelleen siihen, että olisi ollut parempi äänestää esitystä vastaan. Jos päätös oli nimittäin niin vaikeasti tulkittava, että jopa itse arkkipiispa ymmärsi sen väärin, ymmärtääköhän piispainkokouskaan varmasti, millaiset ohjeet heidän tulee laatia?
Jos kyseessä on kristillinen avioliittokäsitys ja välillisesti myös uskonpuhdistuksen muotoperiaate "yksin Raamattu", ei ikäviin väärintulkintoihin olisi varaa. Tinkimötän pitäytyminen Jumalan sanaan on nimittäin parasta, mitä sydämen kristittyinä voimme rakkaalle kansankirkollemme tarjota.
Jaakko Tölli teol yo
Joona Kortesalmi teol yo
Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta
Nuorten miesten homojutut.
4
2138
Vastaukset
- Murva Kalkku
teidän kanssa,tää homous kuuluu uuslestadiolaisuuteen.
- Anonyymi
Kuoleman viikate
Murha sormus koruliike
lääketiede
Insesti Eero Autio liittäjä Alatalo Heli
Jne Viro Hurma vauva hieronta Joonas swh - Anonyymi
Missä Raamatussa rukous kuuluu aiheisiin josta äänestetään?
Jeesus neuvoi menemään omaan kammioonsa ja rukoilemaan siellä yksin. Kun salassa rukoilet, niin Jumala joka on salassa, kuulee sinua.
Jos ei rukoilla kuten rukoilla tulee, on ihan sama mitä siinä höpistään, kenen puolesta ja ketä vastaan. Se on silloin naurettavaa pelleilyä koko touhu. - Anonyymi
Tuli mieleen tämä kohta 1 Joh kirjeestä.
5:16 Jos joku näkee veljensä tekevän jonkun synnin, ei kuolemaan, hän rukoilkaan, niin hän on antava niille elämän, jotka syntiä tekevät, ei kuolemaan. Jos synti on kuolemaan: senkaltaisista en minä sano, että joku rukoilis.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 635006
- 734032
Sanna Marin ja lähestymiskielto
No just joo. Kaikella sitä pitää saada lööppejä. Taas on joku ohimennen hipaissut pyhää Mariinia.2693751- 1283224
- 482964
- 232648
Ero 68-vuotiaana
Minkälaisen keskustelun saan aikaiseksi, kun minä 68-vuotias nainen haluan erota 70-vuotiaasta miehestäni. Olemme kumpi3312575Haluaisin niin paljon että
Tapahtuu jotain mutta siihen mitä toivot niin en vielä pysty. Täytyy tietää enemmän. Olen myös väsynyt tähän vaikka sydä192266- 421994
- 1101932