Nuorten miesten homojutut.

Tölli-Kortesalmi

Kirkolliskokousedustajat Martti Murtoperä, Pauli Niemelä ja Hannu Ojalehto puolustivat (Kaleva 23.11./Lukijalta) päätöstään äänestää kirkolliskokouksessa parisuhderukouksen puolesta. Heidän pääteesinsä oli, että rukoustilanteessa ei rukoilla homoparin yhteiselämän puolesta vaan ainoastaan heidän puolestaan ihmisinä.

Kuten edustajat kirjoittivat, kaikki ovat tietysti yhtä mieltä siitä, että jokaisen ihmisen puolesta voi ja tuleekin rukoilla. Kirkolliskokouksen päätös ei merkinnyt homosuhteiden hyväksymistä. Näin ollen päätöksessä ja edustajien äänestyskäyttäytymisessä ei olisi heidän mukaansa konservatiivikristitynkään kannalta mitään ongelmaa.

Oppimattomille teologipojille herää kuitenkin kysymys, miksi sitten perustuslakivaliokunnan 17 jäsenestä viisi jätti mietintöön eriävän mielipiteen? He ilmaisivat huolensa "rukouksesta, jossa rekisteröity parisuhde tosiasiallisesti hyväksytään". Miksi näin, jos päätös oli kerran niin ongelmaton? Väittävätkö edustajamme, ettei valiokunnan jäsenten kapasiteetti riittänyt mietinnön oikeaan ymmärtämiseen? Samoin ne 30 kirkolliskokousedustajaa, jotka äänestivät esitystä vastaan? Eivätkö hekään älynneet, että ihmisten puolestahan tässä vain rukoillaan eikä parien? Entä arkkipiispamme Kari Mäkinen? Aivan vakavissaanko edustajamme väittävät, ettei hän missään vaiheessa tullut tajunneeksi, mistä perjantaina 12.10. oikein äänestettiin, vaikka oli johtamassa puhetta kirkolliskokouksessa ja selvityksen laatineessa piispainkokouksessa? Hänhän totesi medialla äänestyksen jälkeen: "Tämä antaa selkeän tuen ja rohkaisun homoseksuaalisille pareille".

Arkkipiispalle näyttää riittävän vertaistukea Murtoperän, Niemelän ja Ojalehdon tuomitsemaan väärintulkintaan näet sortuvat myös Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kirsi Ojansuu, pappi ja tietokirjailija Jaakko Heinimäki, Setan puheenjohtaja Outi Hannula ja dosentti Kari Latvus. Hekin "kuvittelivat" päätöksen merkinneen sitä, ettei kirkko enää pidä homosuhdetta syntinä.

Meitäkin hirvitti, kun piispojen selvitys mainitsi yhdeksi esimerkiksi ruokousaiheesta homoparin kanssa, että "Jumala - antaisi voimaa toisen kunnioittamiseen ja rakastamiseen" (s.123). Perustevaliokunnan mietintökin mainitsee rukousaiheeksi "voiman kunnioittaa toista" (s.4). Samoin ihmettelemme, mihinkähän omantunnonvapautta tarvitaan, jos päätös oli kerran täysin ongelmaton?

Kaikella ystävyydellä pitäydymme edelleen siihen, että olisi ollut parempi äänestää esitystä vastaan. Jos päätös oli nimittäin niin vaikeasti tulkittava, että jopa itse arkkipiispa ymmärsi sen väärin, ymmärtääköhän piispainkokouskaan varmasti, millaiset ohjeet heidän tulee laatia?

Jos kyseessä on kristillinen avioliittokäsitys ja välillisesti myös uskonpuhdistuksen muotoperiaate "yksin Raamattu", ei ikäviin väärintulkintoihin olisi varaa. Tinkimötän pitäytyminen Jumalan sanaan on nimittäin parasta, mitä sydämen kristittyinä voimme rakkaalle kansankirkollemme tarjota.

Jaakko Tölli teol yo
Joona Kortesalmi teol yo
Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta

4

1866

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Murva Kalkku

   teidän kanssa,tää homous kuuluu uuslestadiolaisuuteen.

  • Anonyymi

   Kuoleman viikate
   Murha sormus koruliike
   lääketiede
   Insesti Eero Autio liittäjä Alatalo Heli
   Jne Viro Hurma vauva hieronta Joonas swh

  • Anonyymi

   Missä Raamatussa rukous kuuluu aiheisiin josta äänestetään?

   Jeesus neuvoi menemään omaan kammioonsa ja rukoilemaan siellä yksin. Kun salassa rukoilet, niin Jumala joka on salassa, kuulee sinua.

   Jos ei rukoilla kuten rukoilla tulee, on ihan sama mitä siinä höpistään, kenen puolesta ja ketä vastaan. Se on silloin naurettavaa pelleilyä koko touhu.

  • Anonyymi

   Tuli mieleen tämä kohta 1 Joh kirjeestä.

   5:16 Jos joku näkee veljensä tekevän jonkun synnin, ei kuolemaan, hän rukoilkaan, niin hän on antava niille elämän, jotka syntiä tekevät, ei kuolemaan. Jos synti on kuolemaan: senkaltaisista en minä sano, että joku rukoilis.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Kohunäyttelijä Aku Hirviniemi täyttää tänään pyöreät 40 vuotta. Onnea kaikesta huolimatta!

   Näyttelijä, juontaja Hirviniemi on ollut otsikoissa ja hänen keikkojaan sekä tuotantojaan on peruttu julkisuuteen nousse
   Kotimaiset julkkisjuorut
   132
   2677
  2. Mistä kaupungeista ikävöijät olette ?

   Mistä kaupungista olet?
   Ikävä
   145
   2464
  3. Tunnut niin oikealta kuin osa minua

   Olenko oikeassa? Eihän tässä puutu kuin samat tuntemukset sinulta. Nainen, mitä tämä on? Jotain todella outoa tässä on,
   Ikävä
   92
   1956
  4. Miten sinä juhlistat Suomen itsenäisyyttä 6.12. - Onko millaisia perinteitä?

   Itsenäisyyspäivä on näinä aikoina entistä tärkeämpi osa suomalaisuutta ja merkittävä juhlan aihe meistä monelle. Miten s
   Maailman menoa
   355
   1612
  5. Nainen, täällä minä vain sinua ikävöin

   Joka päivä riudun ja ajatus sinusta viiltää syvälle, se, miten ihanaa olisi kokea sinut lähelläni. Mieleni askartelee si
   Ikävä
   62
   1409
  6. Vaatii kaupungilta kuusinumeroista summaa

   Onko ahneudella ja kieroudella rajaa? Itse tekee väärin, saa oikeutetusti potkut ja on nyt etukäteen suunnitellusti käsi
   Haapavesi
   78
   1255
  7. En mä vaan ymmärrä miten noin kaunis voi olla sinkku

   Sähän olet uskomattoman upea nainen kaikinpuolin.
   Ikävä
   61
   1146
  8. Ikävä sinua, voimmeko tavata?

   Anteeksi se minun viestini aikoinaan. Perun (jos se on vielä mahdollista) viestini sisällön ja olen pahoillani, jos se l
   Ikävä
   47
   1087
  9. Voitko ystävällisesti

   Vastata siihen mitä kirjoitin Oletko valmis kasvotusten puhumaan vai kidutatko lopunelämäsi minua
   Ikävä
   96
   1067
  10. Jos joskus pääsen halaamaan sinua

   niin voi olla, että en päästä enää ollenkaan irti. Sitten on hankala mm. käydä töissä, mutta eipä voi mitään.
   Ikävä
   68
   1016
  Aihe