Nuorten miesten homojutut.

Tölli-Kortesalmi

Kirkolliskokousedustajat Martti Murtoperä, Pauli Niemelä ja Hannu Ojalehto puolustivat (Kaleva 23.11./Lukijalta) päätöstään äänestää kirkolliskokouksessa parisuhderukouksen puolesta. Heidän pääteesinsä oli, että rukoustilanteessa ei rukoilla homoparin yhteiselämän puolesta vaan ainoastaan heidän puolestaan ihmisinä.

Kuten edustajat kirjoittivat, kaikki ovat tietysti yhtä mieltä siitä, että jokaisen ihmisen puolesta voi ja tuleekin rukoilla. Kirkolliskokouksen päätös ei merkinnyt homosuhteiden hyväksymistä. Näin ollen päätöksessä ja edustajien äänestyskäyttäytymisessä ei olisi heidän mukaansa konservatiivikristitynkään kannalta mitään ongelmaa.

Oppimattomille teologipojille herää kuitenkin kysymys, miksi sitten perustuslakivaliokunnan 17 jäsenestä viisi jätti mietintöön eriävän mielipiteen? He ilmaisivat huolensa "rukouksesta, jossa rekisteröity parisuhde tosiasiallisesti hyväksytään". Miksi näin, jos päätös oli kerran niin ongelmaton? Väittävätkö edustajamme, ettei valiokunnan jäsenten kapasiteetti riittänyt mietinnön oikeaan ymmärtämiseen? Samoin ne 30 kirkolliskokousedustajaa, jotka äänestivät esitystä vastaan? Eivätkö hekään älynneet, että ihmisten puolestahan tässä vain rukoillaan eikä parien? Entä arkkipiispamme Kari Mäkinen? Aivan vakavissaanko edustajamme väittävät, ettei hän missään vaiheessa tullut tajunneeksi, mistä perjantaina 12.10. oikein äänestettiin, vaikka oli johtamassa puhetta kirkolliskokouksessa ja selvityksen laatineessa piispainkokouksessa? Hänhän totesi medialla äänestyksen jälkeen: "Tämä antaa selkeän tuen ja rohkaisun homoseksuaalisille pareille".

Arkkipiispalle näyttää riittävän vertaistukea Murtoperän, Niemelän ja Ojalehdon tuomitsemaan väärintulkintaan näet sortuvat myös Vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Kirsi Ojansuu, pappi ja tietokirjailija Jaakko Heinimäki, Setan puheenjohtaja Outi Hannula ja dosentti Kari Latvus. Hekin "kuvittelivat" päätöksen merkinneen sitä, ettei kirkko enää pidä homosuhdetta syntinä.

Meitäkin hirvitti, kun piispojen selvitys mainitsi yhdeksi esimerkiksi ruokousaiheesta homoparin kanssa, että "Jumala - antaisi voimaa toisen kunnioittamiseen ja rakastamiseen" (s.123). Perustevaliokunnan mietintökin mainitsee rukousaiheeksi "voiman kunnioittaa toista" (s.4). Samoin ihmettelemme, mihinkähän omantunnonvapautta tarvitaan, jos päätös oli kerran täysin ongelmaton?

Kaikella ystävyydellä pitäydymme edelleen siihen, että olisi ollut parempi äänestää esitystä vastaan. Jos päätös oli nimittäin niin vaikeasti tulkittava, että jopa itse arkkipiispa ymmärsi sen väärin, ymmärtääköhän piispainkokouskaan varmasti, millaiset ohjeet heidän tulee laatia?

Jos kyseessä on kristillinen avioliittokäsitys ja välillisesti myös uskonpuhdistuksen muotoperiaate "yksin Raamattu", ei ikäviin väärintulkintoihin olisi varaa. Tinkimötän pitäytyminen Jumalan sanaan on nimittäin parasta, mitä sydämen kristittyinä voimme rakkaalle kansankirkollemme tarjota.

Jaakko Tölli teol yo
Joona Kortesalmi teol yo
Helsingin yliopiston teologinen tiedekunta

4

2034

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Murva Kalkku

      teidän kanssa,tää homous kuuluu uuslestadiolaisuuteen.

    • Anonyymi

      Kuoleman viikate
      Murha sormus koruliike
      lääketiede
      Insesti Eero Autio liittäjä Alatalo Heli
      Jne Viro Hurma vauva hieronta Joonas swh

    • Anonyymi

      Missä Raamatussa rukous kuuluu aiheisiin josta äänestetään?

      Jeesus neuvoi menemään omaan kammioonsa ja rukoilemaan siellä yksin. Kun salassa rukoilet, niin Jumala joka on salassa, kuulee sinua.

      Jos ei rukoilla kuten rukoilla tulee, on ihan sama mitä siinä höpistään, kenen puolesta ja ketä vastaan. Se on silloin naurettavaa pelleilyä koko touhu.

    • Anonyymi

      Tuli mieleen tämä kohta 1 Joh kirjeestä.

      5:16 Jos joku näkee veljensä tekevän jonkun synnin, ei kuolemaan, hän rukoilkaan, niin hän on antava niille elämän, jotka syntiä tekevät, ei kuolemaan. Jos synti on kuolemaan: senkaltaisista en minä sano, että joku rukoilis.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      41
      2184
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      50
      1714
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      35
      1537
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      42
      1508
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1456
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1450
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      3
      1417
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1351
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      4
      1275
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1243
    Aihe