Kaipaisin käytännön neuvoja vaihe vaiheelta, miten voin lähteä etsimään ja ostamaan ensimmäistä asuntoani. Olen aivan pihalla näistä asioista, mutta haluaisin ostaa oman asunnon! Kiitos.
Miten ensimmäinen asunto ostetaan?
8
2633
Vastaukset
- Lähes kaikki
http://www.asuntokauppaopas.com/
Lue tuolta. Kysymyksesi on niin laaja, että mahdoton tyhjentävästi täällä vastata. - 16+14
1. sopivien asuntojen ja niiden hintojen katselu netistä
2. lainatarjousten pyytäminen eri pankeista
3. tarjousten perusteella lainalupaus halutusta pankista
4. asuntonäytöissä käyminen
5. jos löytyy sopiva ja sopivan hintainen niin ehdollinen (kunhan laina ok) tarjous välittäjän avulla, keikka pankkiin hoitamaan laina loppuun, virkailijat neuvovat kyllä.- Miksi ehdollinen?
Ei lainalupauksen kanssa tarvitse tehdä ehdollista tarjousta. Lupauksen antaessaan pankki jo sitoutuu myöntämään laina sovituilla ehdoilla.
- Partnevia
Asuntoa ostaessa on ensinnäkin hyvä perehtyä vastuisiinsa ja velvoitteisiinsa, joita laki edellyttää. Sekä Maakaari, että Asuntokauppalaki asettaa näitä myyjän ohella ostajallekin. Lainlaatijan peruslähtökohta on ollut se, että sen enempää ostaja, kuin myyjäkään ei voi olla eriarvoisessa asemassa, kun kysymyksessä on luonnolliset henkilöt (siis tavallisten ihmisten keskenään tekemä kauppa). Kun ostaa yritykseltä (Huom! Kiinteistönvälittäjän välityksellä tehty kauppa ei ole "yritykseltä ostamista"), ostaja on juridisesti HIEMAN - ja todellakin korostan tätä sanaa - paremmassa asemassa myyjään nähden.
Kuten aiemmassa viestissä todettiinkin, laina kannattaa neuvotella etukäteen. Tämä ei ole lain vaatimus, mutta se helpottaa kauppojen syntymistä ja käytännön järjestelyitä. Myyjien on aika vaikea hyväksyä tarjouksen ehtoja, joiden toteutumiseen he eivät voi millään tapaa vaikuttaa (esim. ehto ostajan rahoituksen järjestymisestä).
Kannattaa vertailla ajan kanssa, mitä milläkin rahalla saa; paikka, asunnon laatu, asumiskustannukset, ympäristötekijät (mm. kaavoitussuunnitelmat, lähialueen palvelut, mahdolliset häiriötekijät), jne. Rohkeasti yleisiin näyttöihin mukaan ja ilman muuta kiinnostavista kohteista pyytää myös yksityisnäyttöjä.
Asuntoon tutustumisen lisäksi tulee tutustua kaikkiin taloyhtiön papereihin (isännöitsijäntodistus, yhtiöjärjestys, tuloslaskelma, tase, toimintakertomus, talousarvio, energiatodistus, yhtiökokouksen pöytäkirjanote ja muut mahdolliset liitteet). Uusi AsOyL velvoittaa taloyhtiöt tekemään arvion tulevista merkittävistä korjaustarpeista (PTS). Kaikki isännöitsijät eivät välttämättä anna näitä esim. kiinteistönvälittäjille, mutta isännöitsijätoimistoissa voi tutustua niihin (täytyy tietysti sopia etukäteen). Suosittelen myös taloyhtiön hallituksen jäsenten tai puheenjohtajan haastattelemista, jotta pääsee vähän jyvälle, miten taloyhtiössä asioita hoidetaan.
Ostotarjousta tehdessä SUOSITTELEN kokenutta - sekä myyjästä ja kiinteistönvälittäjästä riippumatonta - asiantuntija-apua. Se maksaa, mutta voi helposti tienata itsensä ja jopa säästääkin huomattavasti. Ostotarjoukseen nimittäin tulee laittaa kaikki ne ehdot, joiden mukaan kauppakirja laaditaan.
Kauppakirjan laadinnassa ja sen ehtoihin sitoutumisessa on niin ikään suositeltavaa käyttää asiantuntija-apua. On hyvä muistaa, miksi kauppakirja ylipäätään tehdään (osakekaupan voi tehdä ilman kauppakirjaakin, kiinteistön kauppaa ei voi); mieti kysymystä "Milloin/ missä tilanteessa kauppakirjaa tarvitaan kaupan jälkeen?". Lähes poikkeuksetta tilanteita on vain yksi: RIITA. Sen vuoksi kauppakirja tulee laatia myös MAHDOLLISTA oikeuskäsittelyä silmällä pitäen.
Valitettavasti tähän on mahdotonta saada tyhjentävää vastausta, mutta jospa näistä olisi jo apua. - oikea rynteri
näin;
ensiksi mietin tilatarpeen ja sen hankinko perheen, otanko eläimiä jne
sitten tutkiskelin missä on myytävänä sopiva asunto, tutkin ympäristön, luonnon, liikkumismahdollisuudet,
menin myyjän luo ja sanoin "ostan tämän torpan", teimme kauppakirjat ja menin pankkitiskille ja maksoin pois
ei se sen vaikiampaa ole, pikkusen vain oma aloittesuutta- Ei ihan noin menny
Asiat hallinnassa tiesit asuntoa jo ostaessasi hankitko perhettä koskaan.
- oi helvetti
Ei ihan noin menny kirjoitti:
Asiat hallinnassa tiesit asuntoa jo ostaessasi hankitko perhettä koskaan.
:D
- Fiksusti kämppä
Muista tehdä kaikki tarjoukset yms. kirjallisina. Tällöin harkitset asioita todella mielessäsi, ennenkuin laitat puumerkin alle.
Tuolla vastataan varmaan aika moneen ensiasunnonostajaa askarruttavaa kysymykseen.
http://www.asuntosuomi.fi/
Ei muuten kannata sitten pelkästään pankkia kuunnella laina-asioissa, jos sellaista tarvii. Lue ja selvitä vähän itsekin asioita.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ja taas ammuttu kokkolassa
Kokkolaisilta pitäisi kerätä pois kaikki ampumaset, keittiöveitset ja kaikki mikä vähänkään paukku ja on terävä.303901Kuinka kauan
Olet ollut kaivattuusi ihastunut/rakastunut? Tajusitko tunteesi heti, vai syventyivätkö ne hitaasti?1131523Milli-helenalla ongelmia
Suomen virkavallan kanssa. Eipä ole ihme kun on etsintäkuullutettu jenkkilässäkin. Vähiin käy oleskelupaikat virottarell2401442Helena Koivu on äiti
Mitä hyötyä on Mikko Koivulla kohdella LASTENSA äitiä huonosti . Vie lapset tutuista ympyröistä pois . Lasten kodista.1741184Ja taas kerran hallinto-oikeus että pieleen meni
Hallinto-oikeus kumosi kunnanhallituksen päätöksen vuokratalojen pääomituksesta. https://sysmad10.oncloudos.com/cgi/DREQ79977Purra saksii taas. Hän on mielipuuhassaan.
Nyt hän leikkaa hyvinvointialueiltamme kymmeniä miljoonia. Sotea romutetaan tylysti. Terveydenhoitoamme kurjistetaan. ht254968Kun näen sinut
tulen iloiseksi. Tuskin uskallan katsoa sinua, herätät minussa niin paljon tunteita. En tunne sinua hyvin, mutta jotain34943- 62939
Löydänköhän koskaan
Sunlaista herkkää tunteellista joka jumaloi mua. Tuskin. Siksi harmittaa että asiat meni näin 🥲106937Kaipaan sua, Jii
Haluaisin vaan olla sylissäsi ja kuunnella mitä ajattelet, mistä haaveilet, mistä olet huolissasi jne 🥹 🫂56764