Todelliset kohtuulliset asumismenot

Kakkahousu

Päivää kaikki kanssaraapustelijat. Tein muutamia laskelmia liittyen tuohon KHO:n päätökseen 31.12.1999 diaarinumero 1016/3/99. Kyseisessä päätöksessä vuokran suuruus oli 2114,50 markkaa, josta hyväksyttiin kohtuullisina asumismenoina 2000 markkaa. KHO:n mukaan tuo ylijäävä 114,50 markkaa oli niin pieni summa, että sosiaaliviraston piti maksaa vuokra kokonaan.

"Kun kuitenkin otettiin huomioon, että hakijan asunnon käyttömenot olivat vain 115 markkaa kuukaudessa suuremmat kuin lautakunnan hyväksymät tarpeellisen suuruiset asumismenot, ei asumismenoja ollut pidettävä kohtuuttomina. Hakijan asunnon käyttömenot oli näin ollen edellä mainitusta toimeentulotuesta annettua lakia koskevasta hallituksen esityksestä ilmenevä periaate huomioon ottaen tullut ottaa huomioon todellisen suuruisina siltä osin kuin ne eivät sisältyneet toimeentulotuen peruosaan."

ELI:

Tuo 114,50 markkaa oli 5,73 % sen ajan hyväksytyistä asumismenoista. (114,50 / 2000 * 100 %)

TAI:

Tilastokeskuksen rahanarvokertoimen 2009 mukaan vuoden 1999 markat saadaan euroiksi kertoimella 0,2004. Tämä tarkoittaa että tuo vuoden 1999 115 markkaa olisi vuoden 2009 rahassa noin 23 euroa. (0,2004 * 114,50)

JOTEN:

Jos vuokrasi siis ylittyy vähäisesti, n. 23 euroa tai 5,73 %, niin mielestäni kannattaa ottaa yhteyttä sosiaalivirkailijaan ja kertoa tästä KHO:n päätöksestä ja vaatia hallintolain 50 § 2. mom perusteella tekemään päätökset takautuvasti uudestaan. Viranomainen voi poistaa virheellisen päätöksensä ja ratkaista asian uudelleen jos päätös perustuu ilmeisen väärään lain soveltamiseen. Älä anna pienen summan hämätä, tuo parikymppiä kuukaudessa tekee 240 euroa vuodessa.

Viittaukset:

http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kho/muut/1999/199904312
http://www.tilastokeskus.fi/til/khi/2009/khi_2009_2010-01-15_tau_001.html
http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030434

8

669

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Petu...

      Vaatia tietysti voi mutta koska sossu on ollut tietoinen KHO:n päätöksestä niin se ei tule takautuvasti päätöksiään muuttamaan eikä niitä saa takautuvasti muutetuksi oikeusteitsekään. Mutta jos tosiaan asumiskujlut ovat vain vähän normia suuremmat niin kannattaa viedä asia oikeuteen jollei sossu niitä paria kolmeakymppiä hyväksy. 31 euroa on sitten jo eri juttu... ;)

      Tai tietysti voi jatkaa sen parinkympin maksamista omasta pussista parempipalkkaisten hyödyksi.

      http://www.toimeentulotuki.net

      • Kakkahousu

        "Vaatia tietysti voi mutta koska sossu on ollut tietoinen KHO:n päätöksestä niin se ei tule takautuvasti päätöksiään muuttamaan eikä niitä saa takautuvasti muutetuksi oikeusteitsekään."

        Minulla on vuokran ylitystä tuo mainittu 23 euroa. Hain lähestulkoon noilla sanoilla itselleni takautuvasti vuokran täysimääräisenä korvattuna. Sain. Seuraavaksi tulee kysymykseen tämä http://keskustelu.suomi24.fi/node/9273850#comment-47391974 nimittäin vuokrani nousee muutaman kuukauden päästä n. 10 eurolla. Mielenkiintoinen pohdinta on että mitä sosiaalivirasto tekee asian suhteen. Itse keksin 3 mahdollista vaihtoehtoa:

        1) Tuki maksetaan täysimääräisesti korotuksen jälkeenkin (silloin se olisi yli 31 euroa, huom.)
        2) Tuki palautetaan aiemmalle tasolle
        3) Tuki maksetaan jollakin oudolla laskukaavalla jota emme tunne (eikä myöskään toimeentulotukilaki)

        Huomautetaan nyt että vaihtoehdot 2-3 ovat melko järjettömiä. Varsinkin kohta 2, eli periaatteessa "korsi katkaisee kamelin selän". Siis että 23 euroa on ok. Jos vuokraa nostetaan eurolla, niin tukea vähennetään 23 euroa. Siitä tulee kallis euro, vuositasolla se euron korotus maksaa tuensaajalle 288 euroa. Vai onko tässä joku logiikka mitä en nyt ymmärrä? Voiko tukea vähentää enemmän kuin mitä kustannukset nousevat? Korrelaatio tuen määrässä ja asumiskustannuksissa on selvä, tai pitäisi olla.

        Itse asiassa koko KHO:n päätös on melko outo. Todelliset kohtuulliset asumiskulut ovatkin enemmän kuin mitä lautakunta on ilmoittanut. Tämä asettaa kaksi toimeentulotuen hakijaa eriasemaan riippuen siitä paljonko vuokra ylittyy. Neämmä tuo 23 euroa on ok, mutta 24 euroa ei välttämättä ole ok. Lainoppineet voisivat neuvoa: voiko KHO tehdä oman päätöksensä kanssa olevan ristiriitaisen päätöksen, tai voiko KHO muuttaa jo 10 vuotta sitten tehtyä tulkintaansa?

        Elämme joka tapauksessa mielenkiintoista aikaa. Vuokrani on nyt siis katsottu kohtuulliseksi. Kysymys tulee olemaan: Voiko kohtuullista vuokraa nostaa kohtuullisesti siten, että siitä tulee kohtuuton?

        Jos tukeni palautetaan aiemmalle tasolle, niin se tarkottaisi että aiemmin kohtuullinen vuokra on muuttunut kohtuuttomaksi. Koska toisaalta ihan lainkin mukaan vuokraa ei voida nostaa kohtuuttomasti (ilman uutta vuokrasopimusta), niin silloin sosiaaliviraston käsitys kohtuullisuudesta poikkeaisi siitä mitä kohtuullisena vuokralaissa pidetään.


    • Pilkun viilaajia

      On se kumma kun muutamasta kympistä evätään tuki. Itselläni menee kohtuulliset vuokrakulut melkein 150 euroa yli ja ovat aina hyväksyneet koko vuokran. Joissakin sossuissa on ilkeitä virkailijoita tai alallaan uusia virkaintoisia jotka lukee pilkulleen rajoa jotka saaneet. Itselleni on annettu 2 kertaa jopa veronpalautukset anteeksi. En kyllä koskaan muuhun rahaa ole pyytänytkään en edes lääkkeisiin. Ainaostaan vuokraan. Tiiä sitten onko sillä vaikutusta kun ovat käsitelleen minua helläkätisesti.

    • Kakkahousu

      Teen noston vanhasta aiheesta ja eri näkökulmasta. Kävi ilmi, että lautakunnan ohje, jossa nämä kohtuulliset asumismenot oli kirjattu, oli vuodelta 2006. Tämän jälkeen on tilastokeskuksen tilastojen mukaan vuokra-asuntojen keskineliöhinnat nousseet 10-20 %. Esimerkiksi täällä päin on kohtuullisen vuokran suuruudeksi katsottu vuonna 2006 418 euroa vesimaksu, yhteensä 437 euroa. Varovaisestikin arvioituna todellisen kohtuullisen asumismenon pitäisi neliöhintojen keskinousun perusteella olla siis peräti 460-502 euroa vesimaksu, jotta edes ne etuudet säilyisivät mitkä on vuonna 2006 päätetty. Jos kohtuulliset asumismenot ylittyvät, niin kannattaa selvittää että minä vuonna tämä asumismenojen kohtuullisuus on edes arvioitu ja nostaa meteliä jos niitä ei olla tarkastettu edes viiteen vuoteen. Dataa löytyy tilastokeskuksen sivuilta sekä kuntien sivuilta.

      • Anonyymi

        Mikä hemmetin "418 euroa vesimaksu" ??? Toivottavasti osaat nykyään jo kirjoittaa🤦🏼‍♀️


    • Anonyymi

      Varoitus kaikille!
      Suurin osa toimeentulotukilaissa säädetyistä tuista on ns. pakottavaa lain säädäntöä eli viranomaisella eli Kelalla ei ole mitään harkintavaltaa noiden tukien maksamiseen. Kela on siis velvollinen panemaan toimeen toimeentulotukilaissa säädettyjen tukien maksamisen. Jotkut ja varsin harvat lainkohdat antavat Kelalle harkintavaltaa mutta useimmat kohdat eivät. Kela näyttää kuvittelevan että sillä on jonkinlainen yleinen harkintavalta mutta ei sellaista ole olemassa ja pakottavia lain säännöksiä ei voi ohittaa harkintavallalla, jos niin tehdään niin kyseessä ei ole harkintavalta vaan harkittu mielivalta.
      Toimeentulotukilain 2. luvun 7b§:ssä sanotaan:
      "Perusosalla katettavien menojen lisäksi muina perusmenoina otetaan tarpeellisen suuruisina huomioon:"
      "1) yleisestä asumistuesta annetun lain (938/2014) 9 §:ssä tarkoitetut asumismenot, muun kuin yhtiömuotoisen omistusasunnon välttämättömät hoitomenot sekä välttämättömät asuntoon muuttoon liittyvät menot;"
      Tuossa 1 kohdassa mainittuja menoja voidaan kohtuullistaa 2. momentissa kerrotulla tavalla.
      Sen sijaan kohtien 2-7
      "2) taloussähköstä aiheutuvat menot;
      3) kotivakuutusmaksu;
      4) muut kuin perusosaan sisältyvät terveydenhuoltomenot;
      5) lasten päivähoitomenot sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan menot;
      6) lapsen tapaamisesta lapsen kanssa eri taloudessa asuvalle vanhemmalle aiheutuvat menot siltä osin, kun ne perustuvat kunnan toimielimen vahvistamaan sopimukseen tai tuomioistuimen päätökseen;
      7) välttämättömän henkilötodistuksen, oleskeluasiakirjan tai matkustusasiakirjan hankintamenot."
      Siis kohtien 2-7 mukaisia menoja tuo 2. momentti ei koske ja niitä ei laki anna kohtuullistaa vaan ne on huomioitava tarpeellisen suuruisena eikä laki anna Kelalle valtaa arvioida tuon tarpeen suuruuttakaan. Eli yksikään Kelan kohtiin 2-7 kohdistuva normi ei perustu lakiin joten "pataan" tulee hallinto-oikeudessa Kela-paralle jos jo noita syntyneitä menoja jälkikäteen kohtuullistetaan.
      Lainkohta löytyy tuolta:
      https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412#L2P7b
      Jokainen lukutaitoinen voi todeta ettei harkintavaltaa ole.

      Hyvät ihmiset, älkää tyytykö Kelan mielivaltaisiin päätöksiin vaan valittakaa niistä ja jos Kela häviää niin tehkää rikosilmoitus sillä se on ainoa tapa saada mielivalta loppumaan. Laillisuusvalvojille ei kannatta kannella koska heidän puolueettomuus on varsin kyseenalaista eivätkä he puutu Kelan virkailijoiden toimesta esitettyyn lakiin perustumattomaan neuvontaan ja ilmiselviin valheisiin.

      Kela sortaa asiakkaitaan kaikilla mahdollisilla tavoilla. Noita tapoja ei opeteta pyhäkoulussa eikä niistä kerrota hyvän käytöksen kirjassa. Ne eivät ole ihmisten tapoja saati virkamiesten.
      Viranomaisen toiminta ei voi perustua tahallisiin laittomiin päätöksiin, asioiden vääristelyyn asiakkaan vahingoksi, asiakkaalle valehteluun eikä puutteelliseen ja virheelliseen neuvontaan. Monet Kelan ohjeet on lain vastaisia ja niiden perusteet perustuvat röyhkeään lain sisällöstä ja tarkoituksesta valehteluun asiakkaan vahingoksi. Laittomat ohjeet on virkarikokseen yllyttämistä ja järjestäytynyttä virkarikollisuutta.
      Viranomaisten kaiken toiminnan tulee perustua lakiin ja myös käytäntöjen tulee olla selkeitä, läpinäkyviä ja ennakoitavia. Tarkoitussidonnaisuuden periaatteen mukaan viranomainen voi käyttää toimivaltaa vain siihen tarkoitukseen, johon se on lain mukaan määritelty tai tarkoitettu käytettäväksi. Viranomainen ei saa ryhtyä edistämään muita tarkoitusperiä kuin niitä, jotka kuuluvat sen tehtäväpiiriin ja sisältyvät tapaukseen sovellettavan lain tavoitteisiin.

      Virkamies on kansan palvelija mutta Kelan palvelusväki käyttäytyy usein todella röyhkeästi, sellaista ei tarvitse sietää.

      Kelan harjoittama terrori toimeentulotukiasiakkaita kohtaan on jatkunut jo yli 5 vuotta, sen on loputtava.
      PS
      Jakakaa tätä ilosanomaa kaikille netissä, toreilla ja ihan joka paikassa missä liikuttekin ja varsinkin siellä missä ette liiku. Myös Kelan virkamiehet näyttävät olevan tiedottomia noinkin yksinkertaisesta asiasta että kaiken viranomaistoiminnan on perustuttava tarkoin lakiin, ei laittomiin ohjeisiin.

      • Anonyymi

        "Myös Kelan virkamiehet näyttävät olevan tiedottomia noinkin yksinkertaisesta asiasta että kaiken viranomaistoiminnan on perustuttava tarkoin lakiin, ei laittomiin ohjeisiin."

        Anna esimerkki Kelan ohjeesta sekä lainkohdasta, ja kerro mikä tai mitkä kohdat ovat ristiriidassa keskenään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Myös Kelan virkamiehet näyttävät olevan tiedottomia noinkin yksinkertaisesta asiasta että kaiken viranomaistoiminnan on perustuttava tarkoin lakiin, ei laittomiin ohjeisiin."

        Anna esimerkki Kelan ohjeesta sekä lainkohdasta, ja kerro mikä tai mitkä kohdat ovat ristiriidassa keskenään.

        Kohtia on pilvin pimein. Laillisuusvalvojat antavat moitteita noista ja lisäksi Kela on hävinnyt hallinto-oikeuksissa niin monta kertaa ettei edes pyydettäessä suostunut kertomaan kuinka monta häviötä on tullut.

        Ohjeet tuolla:
        https://www.kela.fi/documents/10192/3464829/Toimeentulotuki.pdf

        Lainkohta löytyy tuolta:
        https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19971412#L2P7b

        Jokainen lukutaitoinen voi todeta nuo laittomuudet.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      40
      2052
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      46
      1591
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      29
      1471
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      20
      1451
    5. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1431
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1415
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1377
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1310
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1240
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      5
      1227
    Aihe