Sähkökaapelin upotus

Sähköt saareen

Oliko kellään kokemusta sähkökaapelin upotuksesta.

Eli paikallinen sähkölaitos tarjoa saaressa olevaan kesämökkiin sähköliittymää siten, että liittymäpiste ja mittari on mantereella ja kaapelointi saareen jää tilaajan/sähköasentajan asiaksi. Kyselin parista sähköasennusliikkeestä, mutta eivät hirveesti innostuneet tuosta kaapelin upottamisesta, itse mökin sähköistyksestä kylläkin.

Matkaa on noin 200m, ja sähkölaitoksen ohjeen mukainen upotettava kaapeli on tyyppiä AXMK 3x35. Onko tuo kuinka paksua ja painavaa, eli onnistuuko tuo upotus omin konstein, tarviiko lisäpainoja??? Kuinka kauas tuo on kaivettava ????

17

5465

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Venheili jä

      Ei ole kokemusta asiasta, mutta mieleeni tuli sellainenkin asia, että vedenalaiset kaapelit pitää muistaa myös merkitä sekä maastoon, että karttoihin, Muuten on vaara, että joku ankkuroi kaapeliin.

      • E10 22

        Onkohan niillä virvelinheittäjillä kartat mukana josta ne katsoo ettei vaan ole kaapelia ankkurointipaikalla ? Ja katsooko ne maissa olevia kylttejä, mitäköhän niissä lukee ? Vastaus : Ei tietenkää. Mutta jos ankkuri tarttuu tuohon kaapeliin, se nostetaan pintaan, irroitetaan ja pudotetaan pohjaan takaisin, eikä siitä tule mitään haittaa kaapelille.


      • H-35
        E10 22 kirjoitti:

        Onkohan niillä virvelinheittäjillä kartat mukana josta ne katsoo ettei vaan ole kaapelia ankkurointipaikalla ? Ja katsooko ne maissa olevia kylttejä, mitäköhän niissä lukee ? Vastaus : Ei tietenkää. Mutta jos ankkuri tarttuu tuohon kaapeliin, se nostetaan pintaan, irroitetaan ja pudotetaan pohjaan takaisin, eikä siitä tule mitään haittaa kaapelille.

        Ei muuten nouse 200 m pitkä kaapeli ankkurilla merenpohjasta. Yleensä pohjaan juuttunutta ankkuria yritetään ensin saada irti moottorilla vetämällä eri suuntiin ja sitten kun ei onnistu, niin ankkuriköysi poikki.

        Kokemusta on.


      • 23
        H-35 kirjoitti:

        Ei muuten nouse 200 m pitkä kaapeli ankkurilla merenpohjasta. Yleensä pohjaan juuttunutta ankkuria yritetään ensin saada irti moottorilla vetämällä eri suuntiin ja sitten kun ei onnistu, niin ankkuriköysi poikki.

        Kokemusta on.

        Se 200 metrin kaapeli painaa kokonaisuudessaan n.150 kg. Vaan ei sitä ankkurilla koko kaapelia nostaa tarvitse vaan ainoastaan muutama metri nousee syvyydestä riippuen,olen joskus nostellut ankkurilla paljon suurempaakin kaapelia, ja hyvin nousi. Tyhmyyttä on katkoa ankkuriköyttä,siinä menettää ankkurinsa,se sukelletaan pois kaapelin alta jollei muuten saada.


    • srthsyhs
    • 24

      Tuo kaapeli on tuuman verran paksu ja 200 m painaa tuollaiset 160 kiloa, ei tarvitse mitään lisäpainoja, vedestä rantaan noustessa pitää olla kaivettu hyvin maahan ettei jäät riko kaapelia, muuten ei mitään ongelmia asentaa itse.

    • 8+6

      Luulisin, että tuo kaapeli upotuksen työ ei ole tuossa suurin ongelma. Ongelmaksi voi tulla se, että voi tarvita tuohon vesilain mukaisen luvan, riippuen siitä onko saaren ja mantereen välinen salmi "liikenteellisesti merkittävä".

      Sähköyhtiö itse ei tarjoa tuota urakkaa siksi, että se ei halua tuota lupabyrokratiaa itselleen.

    • kotikonstein

      Tarvitse luonnollisesti veneen tuohon urakkaan, mielellään moottorilla. Kannttaa myös valaa itselleen jalkoihin betonipainot jotta pääsee helposti ja nopeasti pohjaan varmistamaan kaapelin asettumisen. Matalikossa kaapeli pitää suojata jollain konstilla. Reilu 200m tuollaista kaapelia painaa aikalailla joten vetämiseen tarvii voimaa. Kela pitäisi olla mantereella telineessä josta helppo vetää veneen perässä. Helpointa on valaa itselleen jalkoihin betonipainot jotta pääsee helposti ja nopeasti pohjaan varmistamaan kaapelin asettumisen.

    • masa285

      Saattaa myös olla, että sähkölaitos joutuisi rakentamaan uuden muuntajan tai vahvistamaan verkkoa liittymän takia. Mantereelle kuitenkin saadaan riitävän suuret oikosulkuvirrat ja ehdotetulla systeemillä piisaa että sähkö täyttää laatukriteerit mantereen puolella. Sähkön laatuvaatimukset koskee aina liittymispistettä (Mittari). Lisäksi ehdotetulla järjestelyllä on myös vesistökaapeli teidän vastuullanne ja sen korjaus on hyvin kallista, varsinkin talvella. Yrittäkää vaan saada se mittaus sinne saareen lähelle kulutusta niin selviätte monelta murheelta..

    • möcin ucco

      Vertaan omaan tilanteeseeni jossa on kolme kilsaa yksityistietä, että jos pitäisi itse ylläpitää linjaa sen matkalta. Harva se vuosi siellä on piuhoja poikki ja puita lankojen päällä. Analogia siis se että jos jäät tms katkoo sitä merikaapelia niin korjausrupeama lienee aika arvokasta lystiä. Jos katkeaa veden alta niin aina vaan paranee, pitääkö olla jo sukeltajat ja muut, tai vedellä uudet kaapelit.

    • masa12345678

      -ei se kaapelin veto ongelma ole,mutta lupa prosessissa saattaa mennä hermot,ja kestää 3
      vuotta(minulla ainakin kesti tuon ajan saada luvat kuntoon)!
      -kun on pyrokratiasta selvinnyt niin sitten loppu on "lasten leikkiä"!

    • nostoexpertti

      Hyvä että kerroit tuon seitsemän vuotta sitten kyselleelle!

    • Paljonko sähköä saaressa todellisuudessa tarvitaan? Salaojien kaivamiset ja kaapeleitten upottamiset alkaa olla viime vuosisadan juttuja. Tulevaisuuden ihmiset vielä ihmettelee kätkettyjä kaapeleita kuin me pyramideja konsanaan.

      Yksilöenergiantuotanto menee lujaa vauhtia eteenpäin.

      • joopajoohei

        Vai niin? Salaojia tehdään myös viime vuosisadan rakennuksiin, kun ei silloin osattu.


      • HintansaVäärtti

        Vaikka ei todellisuudessa paljoa tarvitakaan, niin esim. tähän aikaa vuodesta tuulimyllyt ja aurinkopaneelit tuottavat ihan liian vähän. Jos käy mökillä pelkästään kesällä, niin silloin ko. vehkeillä pärjää.

        Ainakin meillä verkkosähkö on jatkanut mökkikautta huomattavasti. Vaikka väliajat mökillä onkin vain ylläpitolämpö, noin 10 astetta, niin kännykällä kytketään lämmitys päälle pari päivä ennen mökille menoa, niin sinne on mukava mennä.


    • Omatoimisuuttakiitos

      Kesällä sähköistin mökkini. Rajalle rantaan tuli sähkölinja. Maaperä oli hyvin kallioista eli helpoin reitti oli vesistöä pitkin toiseen päähän tonttia. Sidoin kaapeliin n. 3m välein kellukkeita (tyhjiä muovikanistereita), vedimme kaapeli ihan vaan soutuveneellä oikeaan kohtaan. Kellukkeet irti ja kaapeli pohjaan. En kysellyt mitään lupia, sillä kaapeli meni omaa rantaa myöten. Sähkölaitos kytki eikä ne mittään kysellyt onko mulla lupaa upottaa ko kaapelia.

      • pussinpuhkoja

        Muovipussitkin toimivat kellukkeina, ammuskelee vaikka ne sitten puhki kun kaapeli oikealla kohtaa.
        Asiakkaan omistaman kaapelin sijoituslupien kunnossa olosta verkkoyhtiö ei välitä kun ei sille kuulu, mutta tarkastuspöytäkirja asennuksesta on löydyttävä ennen verkkoon kytkentää.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tirkistelijä T...

      Tirkistelijä T... ei ole sokeutunut, vaikka näin juorutaan. Asuu nykyään Limingassa ja jatkaa sekopää touhujaan ainakin
      Haapavesi
      3
      1904
    2. Liian kiltti.. ?

      Tässä jo jonnunaikaa olen tuumaillut tätä kiltti ja kunnollinen juttua. Siis miksi oikeasti kiltit eivät muka kelpaa?
      Sinkut
      237
      1562
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      244
      1517
    4. 1982 syntynyt Mahdi Alcheikh tuomittiin törkeästä lapsenraiskauksesta

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mies-raiskasi-15-vuotiaan-uimahallissa-turussa/8964984 Yli 4 vuotta vankeutta Oike
      Oulu
      53
      1416
    5. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      105
      1338
    6. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      11
      1189
    7. Voiko 40 tai yli

      Enää rakastua vai onko se jo game over?!
      Ikävä
      155
      1144
    8. Kansan vihaama elokapina aikoo pysäyttää moottoritien ruuhka-aikana

      Mielenosoitus alkaa perjantaina kello 15 Länsiväylän ja Porkkalankadun risteyksessä. On se kummallista, että tuollainen
      Maailman menoa
      282
      1142
    9. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      66
      1133
    10. Trallalaa kesä on

      Helteinen ja kuuma. Hyvää huomenta. ☀️😊🫶🏼🍍❤️🐦‍⬛
      Ikävä
      190
      909
    Aihe