Olen epäonnistunut

Failed...

En kaipaa asiattomia kommentteja sillä syyllistän itseäni jo itkuun asti. Kyseessä on 1v 11kk vanha dalmatiankoira uros, jonka käytös on alkanut pahentua rajusti. Se on ollut minulla luovutusiästä lähtien. Minulle on sanottu, että dalmatialaisilla on paljon käytösongelmia eikä niistä saa kunnon koiria.

Suurin virheeni oli viedä sitä koirapuistoon, koska ajattelin pelkän lenkityksen olevan riittämätöntä koiran energian purkamiseen. Vuosi sitten koirani kimppuun kävi kolme koiraa yhtäaikaa aitauksessa. Kaikki ne olivat uroksia ja alkoivat alistaa joukkonsa nuorimpaa. Kun huomasin, että kyse ei ole enää leikistä (vaikka muut omistajat kuinka yrittivät uskotella) yritin tehdä kaikkeni saadakseni koiran kiinni, jotta pääsisimme lähtemään. Valitettavasti ne kolme koiraa jahtasivat omaani niin kovaa, että minulla kesti todella kauan ennen kuin sain sen hihnaan kiinni. Muut omistajat eivät kutsuneet omia koiriaan takaisin eivätkä yrittäneet auttaa minua mitenkään saamaan koiraani takaisin. Sen sijaan he polttivat tupakkaa ja juorusivat. Koirassa oli pieniä verisiä ruhjeita ja se oli selvästi hyvin järkyttynyt, vaikka yrittikin päästä takaisin aitaukseen kaikesta huolimatta.

Silloin jo minulle järki ja sydän sanoi, että sinne puistoon ei kannata enää mennä. Kaikki joille asiasta kerroin kuitenkin sanoivat, että missään nimessä ei kannata lopettaa siellä käymistä, jotta koiran suhtautuminen toisiin koiriin ei vääristy yhden välikohtauksen perusteella. Joten aloimme käymään uudestaan. Koiran käytös oli selvästi epävarmempaa ja pelokkaampaa, joten parin kerran jälkeen lopetin siellä käymiset pidemmäksi aikaa. No kesän tultua ajattelin, että olisi koiralle mukavaa päästä sinne temmeltämään ja näkemään toisia koiria, sillä se ei ollut päässyt leikkimään toisten kanssa. Siinä vasta virheen teinkin. Koirani alkoi käyttäytymään hyvin aggresiivisesti, ja se härnäsi etenkin vanhempia koiria, vaikka ne kuinka murisivat ja antoivat varoitusmerkkejä. Koirallani oli jokin pakonomainen tarve hyppiä ja yrittää alistaa toisia. Se kerkesi myös hyökkäämään pienemmän koiran kimppuun verisesti. Sen jälkeen olin niin järkyttynyt ja shokissa, koska se melkein puri minuakin siinä tilanteessa kun revimme koiria irti toisistaan.

Emme ole käyneet sen jälkeen koirapuistoissa eikä ole enää koskaan aikomustakaan. Koira murisee lenkillä kaikille itseään pienemmille koirille ja yrittää rynnätä niiden kimppuun. Joudun yleensä pitämään koirasta kiinni kunnes meidät on ohitettu. Vaikka pitäisi kaksin käsin hihnasta kiinni niin se ei riitä, vaan yleensä joudun ottamaan koiraa kuonosta kiinni toisellä kädellä ja toisella pidän sitä paikallaan. Isojen koirien kanssa se haluaisi leikkiä, kun jotkut ulkoiluttajat päästävät oman koiransa ilman minun lupaani koirani luokse ja silloin ne yrittivät leikkiä. Valitettavasti en uskalla päästää koiraani enää isojenkaan koirien lähelle, koska mistä minä voin tietää alkaako se purra isompiakin koiria.

En ole oikein voinut kutsua ketään kyläänkään, sillä koira on mennyt ihan mahdottomaksi hyppiessään vieraiden päälle. Vaikka kuinka kiellän ja riuhdon sitä pois, se ei lopeta. Nyt se on alkanut näyttämään minulle hampaita ja yrittää purra rannettani välillä. Tuntuu kuin se suuttuisi minulle joka kerta kun estän sitä pääsemästä toisten koirien luokse. Suurimmaksi osaksi se on kuitenkin todella kiltti ja pärjää täällä kissankin kanssa. Tuttujen vieraiden kanssa se yleensä rauhoittuu nopeasti, kun huomaa, että sama vanha ihminenhän se on. Ystävänikin välillä ihmettelevät miksi valitan sen huonoa käytöstä, kun se heidän läsnäollessaan kuitenkin rauhoittuu hyvin ja on kiltisti. Sukulaislastenkin kanssa se rauhoittuu ja "vahtii" yleensä heitä. Käskyt se osaa ja tottelee minua 100 % silloin kun muita ei ole paikalla, mutta sitten kun on uusia ihmisiä ympärillä niin sitä kiinnostaa kaikki muu paitsi totteleminen.

Joudun käyttämään koiraa pidemmällä lenkillä joko hyvin varhain aamulla tai hyvin myöhään illalla, sillä minua pelottaa liikkua sen kanssa varsinkin silloin kun tulee muita koiria vastaan. Se murisee, haukkuu ja rimpuilee. Siksi yritän välttää niitä ullkoiluttamisaikoja, jolloin ihmisiä on enemmän liikkellä. Mutta suoraan sanottuna olen alkanut pelkäämään omaa koiraani, sillä pelkään sen hyökkäävän kimppuuni. Onko kyse vielä koiran "murrosiästä"? Alkaisiko se aikuistumaan nyt seuraavan vuoden aikana, kun se on täyttänyt kuukauden päästä kaksi vuotta? En tiedä mitä tekisin sen kanssa. Kasvattajaan olen ollut yhteydessä ja hänkin on käynyt koiraa katsomassa ja antanut koulutusohjausta. Pelkään vain, että koira muuttuu pahemmaksi, sillä nyt sen käytös muuttuu jatkuvasti. Joudunko luopumaan siitä? Mutta kuka haluaisi valmiiksi ongelmakoiraa, joten jouduttaisiinko se lopettamaan? En voisi antaa sitä koskaan itselleni anteeksi. Voimani ovat kuitenkin loppumassa sen kanssa.

93

6061

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • damdidamdam

      Suosittelen vain ottamaan johonkin onlgemakoirakouluttajaan yhteyttä. Itselläni on ollut myös paljon ongelmia koirani kanssa, mutta olen onnistunut selättämään jo muutamia ilmenneitä ongelmia kouluttajan avulla. Häneltä olen myös saanut paljon tukea ja ymmärrystä, mikä on auttanut jaksamaan itseäni paremmin.
      Vielä on paljon tehtävää ja itku silmässä itsekkin toisinaan olen koirani kanssa, mutta en halua vielä täysin luovuttaa. Olen päättänyt tehdä kaikkeni ja katsoa mihin se vie. Jos se ei auta, niin ehkä oman koirani paikka olisi jollain toisella omistajalla, joka osaisi toimia sen kanssa johdonmukaisemmin.

    • harmipaikka

      Jos joudut pelkäämään omaa koiraasi, tilanne on huono. Aikuistuminen vain lisää tuota ongelmaa, eihän se lapsellisuutta ole vaan dominanssia. Dalmatialainen on iso ja vahva rotu. Sinuna alkaisin etsimään koiralle uutta kotia. VAIN osaavaan kotiin. Kokenut koiraihminen voi saada tuon isottelevan käytöksen vielä kuriin, ja koirasi elämässä voi kääntyä uusi lehti. Siinä auttaa peloton, rauhalinen auktoriteetti, jota nyt ymmärrettävästi ei sinusta löydy. Eikä pidä jäädä syyllisyyteen rypemään, virheitähän me kaikki teemme. Ei maailma siihen kaadu. Varmasti opit paljon itsestäsi ja koirista. Olen itsekin joutunut luopumaan yhdestä koirastani pitovaikeuksien takia. Elämäntilanteeni ei antanut riittävästi joustoa. Itkin ja luovuin silloin. Koira minulla on jälleen, ilman en koskaan ole osannut elää, eikä nyt mitään ongelmia.

    • tsemppiä teille

      Lue nyt ensin Turid Rugaasin kirjat (esim. Kiskomatta paras ja Rauhoittavat signaalit) ja anna koiralle aikaa vielä hetki noudattaen hänen oppejaan. Ainakin meidän kirjastossa on hänen kirjoja ja netistäkin löytyy lyhennelmiä.
      Oma käytöksesi pitää olla rauhallista. Mieti joku asia etukäteen mitä ajattelet jos tuntuu että hermostut ja keskity siihen tai ota vaikka joku rooli päälle. Tässä asiassa C.Milan on mielestäni oikeassa, koira rauhoittuu kun itse olet rauhallinen. Jos et ole rauhallinen, keksi keino miten rauhoitat itsesi.

      Koirakouluttajaan kannattaa ottaa yhteyttä jos vain pystyt. Voisit kertoa vähän suuntaa missä asut, niin joku voisi suositella hyvää auttajaa.

      Omani kimppuun on myös hyökätty sen ollessa 6 kk ja samat koirat vielä myöhemminkin 2 kertaa. Koirani on kastroitu uros, joten se on yksi asia mitä voisit omasi kanssa harkita. Se ei poista pelkoa toisiin koiriin, mutta kyllä se muuten eloa helpottaa.

      Olivatko muuten ne kimppuun käyneet koirat pieniä? ... jos omasi reagoi pieniin enemmän?

      Entä sitten kuonopannat ym. jolla voisit kääntää koiran katseen pois toisesta kun on ohitus. Olisi tosi hyvä jos löytäsit jonkun joka voisi kanssasi harjoitella ohituksia. Tiedän, että ei ole helppo kysyä avuksi ketään kun oma koira on hankala, mutta toistojen avulla ohitus voisi helpottua.Jossain koirakouluissa on myös näitä ohituskursseja. Pitää saada ohitukseen rutiini mitä noudattaa.

      Onko koirasi herkkujen perään? Jos se pystyy syömään kun ohitatte toisen koiran voisit tiputtaa maahan herkkuja pientareen puolelle niin että se joutuu ikäänkuin väistämään poispäin toisesta.

      Naksutin koulutus voisi myös saada tilanteen kääntymään toisille urille. Siinä kun palkataan hyvistä asioista ja naksuttimen ääni ei ole hermostunut. Esim. Emma Parsonin kirja Ääni rauhoittaa kertoo metodeja naksutinkouluttajalle, joka painii agressiivisen koiran kanssa. Löytyy kirjastoista. Ensin kannattaa kyllä opetella naksutin-periaate kunnolla ennenkuin käyttää sitä agressioihin. Jos koira sisäistää naksuttimen hyvin, se on kuitenkin kovin vastaanottavainen uusille opeille. Suosittelen.

      Nämä ovat niitä asioita mitä itse olen käyttänyt ja ne ovat auttaneet meitä.

    • Pevikoulutus

      Ota ihmeessä yhteyttä Pertti Vilanderiin. Hänellä paljon kokemusta tuon tapaisista koirista = www.koiraneuvola.fi. Myös tuolta keskustelusta kannattaa kysyä neuvoa.

    • näimpä

      Suosittelen myös naksutinta ja rauhallista uudestaan opettelua.. Pertti vilanderin opit ei mielestäni tähän ihan mitään parhaimpia.. kun koira kerran on epävarma niin pitää leikkiä rauhoittavia leikkejä ja rauhallisuudella myös korjata vanhaa huonoa käytöstä.. Elä vielä ainakaan mieti luopumista koirastasi jos vaan jaksat vähän viellä yrittää. Tai sitten voisit miettiä antamista johonkin kotiin missä on asiantuntevia ihmisiä jotka juuri osaavat rauhassa kouluttaa, eli ei mitään semmoista että huudetaan tai nyitään hihnasta kun koira ei osaa olla kunnolla.. Myöskin kannattaa ottaa yhteyttä johonkin koirakouluttajalle joka naksuttimen tai namien kanssa auttaisi sinua työstämään koiraasi.. Tsemppiä teille! Koita jaksaa:)

    • fvfrvyhjuy

      Hyvä päätös, että lopetat puistoilut. Koirasi on siellä peloissaan ja muut aistivat sen. Koirasi joutuu olemaan kokoajan varuillaan, stressaavaa.

      Ongelmanne on se , että koirasi ei luota sinuun. Et ole suojellut sitä ja se nyt peloissaan yrittää hoitaa itsepuolustusta, mm huutaa muut kauemmas. Se siis pelkää, ei se tee sitä pahuuttaan.
      Hakeudu ongelmakoirakouluttajalle, soita ja kerro tilanne. Älä mene mihin tahansa koirakoulun kurssille, ne harvoin auttavat tuollaisissa.

      Suurin ongelma olet sinä. Koira vaistoaa strssisi, hermostuneisuutesi, jännityksen jne ja silloin senkin mielestä tilanne on koummallinen, pelottava, ahdistava ym. Sinun pitää muuttua.

      Mieti myös koiran palauttamista kasvattajalle, jos et jaksa. Koira ansaitsee kunnon kodin. Se on syytön siihen, että sitä ei ole suojeltu ja nyt se peloissaan tekee sen itse.

      Lue paaaaaaaaaaljon kirjoja.

    • ei pevifani

      Tuo oman rauhan saavuttaminen on tosi vaikeaa, oman kokemukseni perusteella. Näen että toinen koira on tulossa ja paniikki alkaa, silloin pitää ottaa itseään niskasta kiinni ja olla päättäväinen. Mutta sen rauhan ja hyvä luottavaisen olon, ... senkin voi saavuttaa pikku hiljaa!
      Itse ainakin koin että olen menettänyt luottamuksen koiraani kun ikäviä asioita tapahtui. Näinhän se on omalta kannalta ajateltuna. Koiran kannalta ajateltuna asia voi olla ihan sama. Positiivisella pikku puuhastelulla rauhallisessa ympäristössä voit lujittaa teidän välistä yhteistyötä ja luottamusta pikkuhiljaa.

      Naksutin on juuri sen takia hyvä että siinä ei omat tunteet siirry mukana vaan sen ääni on sama konemainen ajattelitpa sitten mitä vaan. Koirakin unohtaa itsensä ja keskittyy ratkomaan ongelmia.

    • mhk09

      Heippa!

      Itsekkin olen ollut epävarma koiramme kanssa ulkoilessa, varsinkin muitten koirien tullessa vastaan, oli sitten pieniä tai isoja.
      Huomasin tosin että se oma rauhallisuus auttaa ja hyvien ohittamis tilanteiden myötää niitä tilanteita ei enää jännitä eikä pelkää. Itse aina kyräilin ja jännitin jo ulos mennessä ettei muita koiria tulisi ja silloin niitä tuntui olevan aina joka paikassa. Silloin huomasin että kun keskityin johonkin "pisteeseen" mitä kohti kulkea ja kuljin vain määrätietoisesti eteenpäin katsomatta vastaantulioita oli myös koirani rauhallisempi ja pääsimme hyvin ohi.
      Itselläni iso koira ja olen käyttänyt kuonopantaa, hallitseminen paljon helpompaa ja omakin rauhallisuus lisääntyy kun tietää että pystyy helposti hallitsemaan koiraa.
      Toivottavasti saat apua :)

    • koirienomistaja

      Kuulostaa ihan normaaleilta dalmatialaisten ongelmilta joita on varmasti muillakin kyseisen rodun hankkineilla. Ehdottaisin sinua ottamaan yhteys paikalliseen ongelmakoirankouluttajaan, koska ongelmia on niin monta. Sinun kannattaisi myös hankkia jokin koiran hallintaväline kuten kuonopanta ja kuonokoppa, koska koiran tulee olla aina joka tilanteessa 100%:sesti omistajan hallinnassa. Dalmatialainen on rotu joka rakastaa yli kaiken omaa perhettään ja suhtautuu varauksella vieraisiin.Jos et luota koiraasi vieraiden läsnäollessa olisi se hyvä eristää toiseen huoneeseen tai käyttää sillä kuonokoppaa kunnes se on tottunut vieraisiin ihmisiin. Asustaako lähelläsi joku mukava iso narttukoira johon koirasi voisi rauhassa tutustua? Esim. kävelisitte vaikka koiran perässä pikkuhiljaa kunnes koirasi tottuisi toisen koiran läsnäoloon? Olisi ehkä parempi, että koirallasi olisi muutama hyvä koirakaveri kuin, että se joutuisi tapaamaan jatkuvasti uusia koiria.

    • Hei

      Tälläisessa tilanteessa yleensä luullaan ongelmaa koiran tai toisten ihmisten syyksi.Mutta itse olet nyt syyllinen tähän.Koirasi vaistoaa energiasi ja käyttäytyy sen mukaan koska pelkäävä,epätasapainoinen ihminen ei voi olla koiransa johtaja joten siksi koira onkin ottanut vallan johtajana kun sinusta ei ole siihen.Suosittelen suuresti että otat äkkiä johtajuutesi takaisin olipa koira mitä mieltä tahansa siitä sillä siksi koirasi on tasapainoton koska joutuu olemaan johtaja pelkääjälle.Kehotan sinua lukemaan ajatuksen kanssa Cesar Millianin kirjoja jotta ymmärrät enemmän koiraasi.
      Koiriin ja niiden ongelmiin perustunut Eläintenhoitaja Pohjois-Pohjanmaalta

      • hulluhan täytyy

        olla että milania uskoo. Koirien kuristaminen, piikkipantojen käyttö, koiran pakottaminen, negatiivinen/rankaiseva koulutus ja koiran fyysinen/henkinen pahoinpitely ei todellakaan ole hyväksikoiran mielenterveydelle. Noilla ohjeilla "pilattu" monta hyvää koiraa.


      • hulluhan täytyy kirjoitti:

        olla että milania uskoo. Koirien kuristaminen, piikkipantojen käyttö, koiran pakottaminen, negatiivinen/rankaiseva koulutus ja koiran fyysinen/henkinen pahoinpitely ei todellakaan ole hyväksikoiran mielenterveydelle. Noilla ohjeilla "pilattu" monta hyvää koiraa.

        välttämättä kaikki eivät käytä kuristuspantoja cessarin mukaan vaa ohjeita tasapainoisuuteen


    • novemberr

      Muista että suurin vaikutus omaan koiraasi tulee sinusta itsestäsi. Ole sellainen johtaja, joka ansaitsee arvostuksen. Johtajuus muodostuu tyynestä, vakaasta ja luotettavasta mielentilasta ja käytöksestä. Ole johdonmukainen ja selkeä.

      Itselläni kävi oman nuoren kerrynterrieri nartun kanssa lähes vuosi sitten niin, että ollessani sen kanssa lenkillä, karkasi eräästä pihasta koira, joka kävi suoraan omaani kiinni.
      Menin tietysti itse paniikkiin (joka ei ole tietenkään hyväksi) ja yritin kaikin voimin repiä toista koiraa irti, mutta eihän siitä mitään tullut. Toinen koira piti hampaansa visusti koirassani kiinni, murisi ja vaikutti hyvin aggressiiviselta ja omani huusi kuin päätä leikattaisiin. Muistan yhä tilanteen pelottavuuden ja sekavuuden.
      Vaikka yritin saada toista koiraa irti (olen 160cm pitkä, enkä mitenkään roteva naispuolinen ihminen) ja paniikissa muistaakseni huusinkin siinä kaikenlaista niin koiran ote pysyi.
      Vasta ulkopuoliset lenkkeilijät tulivat apuun ja saivat koiran irti. Omistaja juoksi pihasta kotinsa sisältä vasta noin 10 minuutin päästä tapahtumasta.
      Koira oli siis ollut yksin puussa kiinni ulkona.

      Jälkeenpäin, kuten arvata saattaa, tuon koiran omistajat eivät lupauksistaan huolimatta aikoneetkaan maksaa eläinlääkäritarkistuksen kuluja.

      Tuon tapahtuman jälkeen koirani käytös muuttui radikaalisti. Kerryjen hermorakenne on muutenkin heikonlainen, mutta nyt hieman säikystä koirasta oli tullut oikeasti vaikea. Ennen se oli tykännyt toisien koirien seurasta, mutta nyt se joko pelkäsi tai oli jopa aggressiivisen oloinen.

      Toinen minkä huomasin oli suhtautuminen meillä käyviin vieraisiin. Se oli hyvin epäluuloinen lapsia, ja erityisesti miehiä kohtaan (lenkkeilijä joka repäisi toisen koiran irti oli mies.)
      Jos miehet kumartuivat koiran ylle vaikkeivat itse sitä välttämättä huomanneet, koira saattaa reagoida jopa näyttäen hampaita.

      Itse ymmärsin koirani käytöstä hetken mietittyäni hyvin:
      Täysin yllättäen siihen oli käyty kiinni, ja tilanne oli ollut sille hyvin pelottava. Lopulta iso mies tulee sivusta ja kumartuu koirien ylle ja repäisee toisen koiran irti. Siinä paniikissa se näki vain ylleensä kumartuvan miehen ja tunsi kipua ja pelkoa.
      Tottakai koirani yhdisti miehen tuohon hyvin pelottavaan tilanteeseen.

      Mutta se, millä tuosta pelosta päästiin yli vaati minulta ja muilta perheenjäseniltä TYYNTÄ JA RAUHALLISTA SEKÄ ITSEVARMAA käytöstä.
      Lisäksi pikku hiljaa koira piti altistaa asioille, mitä se pelkäsi samaan aikaan kun minä tai joku muu perheestäni pysyi rauhallisena sen luona. Koira aistii mielentilasi hyvin tarkasti ja energiasi tarttuu siihen. Ole tarkkana siitä, että pysyt itsevarmana, rentona ja tyynenä.

      Muista myös, että jos koirasi suhtautuu vieraisiin epäluuloisesti, kerro vieraille, etteivät huomioi koiraa lainkaan. Sano etteivät he saa asettua koiran "ylle" koiran mielestä uhkaavasti varsinkaan katsomalla silmiin tai olemalla suoraan kohden koiraan. Parempi on olla esim. kylki koiraan päin ja katsomalla muualle.
      Jos se hyppii, vieraat kääntävät selkänsä.
      Vieraat eivät siis saa sanoa sanaakaan koiralle, mutta koiralla ei silti ole oikeutta komennella vieraita. He voivat tiukasti työntää koiran myös pois
      (ilman sanoja tai katsetta) jos se hyppii vasten. Koira arvostaa tyyntä ja lähes "välinpitämätöntä" käytöstä. Vasta koiran rauhoituttua sen saa pyytää luokseen.

      Lisäksi tässä tilanteessa (vaikka koirasi pelosta kärsiikin) on tärkeä asettaa rajat. Koira luottaa sinun osaamiseesi paremmin kuin asetat selkeitä rajoja ja annat signaaleita omasta johtajuudestasi. Ruoka annetaan vasta kun olet itse syönyt, ja silloinkin koira olisi hyvä käskeä istumaan ja katsomaan

      Omaan henkiseen vakauteen voi vaikuttaa ja mm. säännöllinen jooga voi auttaa. Tämä saattaa kuulostaa kaukaa haetulta, mutta koirasi ei tule ikinä olemaan tasapainoinen jos sinä et sitä ole.

      Kuten muutkin ovat maininneet, niin apua saat myös koirakouluttajalta,
      ja oikeanlaisesta sellaisesta on varmasti hyötyä.

      Uskoisin, että tässä tilanteessa olisi tärkeä osoittaa koiralle, että sinä olet johtaja, joka ottaa tilanteesta kuin tilanteesta vastuun, eikä koiran tarvitse pelätä. Jotkut sanovat, että koirasi olisi hyvä antaa parempiin käsiin, mutta jos olet valmis tekemään asian eteen työtä ja muuttamaan omaa käytöstäsi ja tunteitasi sekä hakemaan mahdollisesti ammattiapua, niin selviät varmasti.

      Ja lopuksi, ennen niin pelokas ja epäluuloinen koirani osaa nykyään suhtautua hyvin vieraisiin, rauhallisesti ja hyvin käyttäytyen. Se osaa nykyään käyttäytyä toisten koirien kanssa eikä pelkoa ole enää havaittavissa. Sen säikkyminen ja hermostunut olotila on muuttunut rentoon ja tasapainoiseen. Se vaikuttaa kaikinpuolin onnelliselta.

    • et ole yksin

      Tunnepuolella tapahtuneet ja tapahtuvat oppimiskokemukset ovat aina niitä voimakkaimpia, mitä eläimet kokevat. Nuorena/ pentuna koettu voimakas tunnetila ja stressi tulee leimaamaan koiran käytöstä loppuiän.
      Käytöksen ja siihen liittyvän tunteen opettaminen ja kouluttaminen toiseksi vastaavassa tilanteessa on vaikeaa ja aikaa vievää, mutta mahdollisuuksien rajoissa.
      Ihan ensimmäiseksi kehottaisin etsimään käsiisi Konrad Lorenzin teoksen "Niin sanottu paha". Löytynee kirjastosta. Lue se, niin aggressiokäyttäytymisen perusasiat alkavat avautua. On helpompi työstää ja ratkoa ongelmaa, kun ymmärtää ensin tietyt lainalaisuudet.
      Teidän tapauksessa pyrkisin vahvistamaan sinun ja koirasi luottamusta toisiinne ja varsinkin koiran luottamusta sinuun.
      On aina vaikeampaa opettaa turvaa ja luottamusta tunneoppimisen kautta, kuin jotain temppuja makupaloilla... makupalat ja naksut eivät tuo luottamusta, mutta tunne voi sen tehdä.

    • koirarakas90

      Hei! Ensimmäisenä sun pitäisi ottaa yhteyttä koirakouluttajaan, joka auttaisi. Suurin ongelma tässä kaikessa on oma asenteesi ja jos pääsisit asenteesi yli ja saisit neuvoja, miten käyttäytyä missäkin tilanteessa, niin nopeasti koira tajuaisi jutun ja ongelmat pois pyyhitty. Aina kun jännität myös koirasi jännittää. Koska et itse ole tasapainossa, ei voi koirakaan olla, koska se aistii kaikki olotilasi. Dalmatialaiset ovat ihania koiria, kun ne kouluttaa hyvin ja kun niiden omistaja tietää mitä tekee. Jos todella olet valmis muuttumaan, oppimaan ja tekemään työtä yhdessä koiran kanssa, niin saat sen luottamuksen ja yhteyselostanne tulee sellaista kuin pitääkin. Tarvitsette kuitenkin ammattiapua.

      Jos joskus tulee tilanne, että joudut koirasta luopumaan, niin älä lopeta. Paljon on niitä ihmisiä, jotka ottavat luokseen kodinvaihtajia, myös niitä joiden kanssa on ollut ongelmia. On väärin lopettaa koira omien virheiden takia. Tsemppiä teille :)

    • Ison koiran omistaja

      Koira tappelu tilanteissa, ei koskaan ihminen saa mennä repimään, kumpaakaan koiraa.
      Ainoa, jonka ihminen voi tehdä järkevästi, on komentaa tiukalla äänellä, Irti, istu, ja vaikka ärähtää kovalla äänellä Perrrrkele. Siinä on tehokas muriseva RR rr -kirjain, ja yleensä, koira joka on ihmisen lemmikki tuntee nuo sanat ja murinan.

      • Annatko tapella?

        Ainoa mitä voi tehdä järkevästi,on tarttua molempia takajaloista(tai jos yksin on niin ärhäkämpää)ja pitellä tiukasti kiinni ja vetää koirat erilleen,koira ei yllä puremaankaan,kokeile vaikka...Ihan turha se on vaikka kuinka perrrrkelettä muriset,koira ei kuule ei nää mitään tappelu tilanteessa ja isännänkin näkee vihollisena...


      • dippadai.
        Annatko tapella? kirjoitti:

        Ainoa mitä voi tehdä järkevästi,on tarttua molempia takajaloista(tai jos yksin on niin ärhäkämpää)ja pitellä tiukasti kiinni ja vetää koirat erilleen,koira ei yllä puremaankaan,kokeile vaikka...Ihan turha se on vaikka kuinka perrrrkelettä muriset,koira ei kuule ei nää mitään tappelu tilanteessa ja isännänkin näkee vihollisena...

        Jos koirat ovat päässeet tilanteeseen, missä toinen on kurkussa tai vaikka korvassa kiinni koiraa pitää nostaa ylöspäin, eikä missään nimessä vetää taaksepäin tai yleensäkään repiä pois tilanteesta koska siinä syntyy vaan suurempi fyysinen vahinko esim. korvan repeäminen. Pitää ottaa siis kirjaimellisesti niskasta kiinni, jos ei ole hihnassa, nostaa ja odottaa että hellittää purennan. Panikoidakaan ei tietenkään saa.


      • Annatko tapella?
        dippadai. kirjoitti:

        Jos koirat ovat päässeet tilanteeseen, missä toinen on kurkussa tai vaikka korvassa kiinni koiraa pitää nostaa ylöspäin, eikä missään nimessä vetää taaksepäin tai yleensäkään repiä pois tilanteesta koska siinä syntyy vaan suurempi fyysinen vahinko esim. korvan repeäminen. Pitää ottaa siis kirjaimellisesti niskasta kiinni, jos ei ole hihnassa, nostaa ja odottaa että hellittää purennan. Panikoidakaan ei tietenkään saa.

        Niin tarkoitin tietenkin että vetää erilleen toisistaan ENNENKUIN kumpikaan on toistensa kurkussa tai korvassa kiinni,jos tilanne on niin pitkällä ei taida auttaa muu kuin odottaa sopivaa hetkeä jolloin ote irtoaa,ja kuten sanoit tarttua niskavilloista kiinni,väkisin niitä ei taatusti saa irti toisistaan ilman isompia vaurioita...


      • Järkevää
        Annatko tapella? kirjoitti:

        Ainoa mitä voi tehdä järkevästi,on tarttua molempia takajaloista(tai jos yksin on niin ärhäkämpää)ja pitellä tiukasti kiinni ja vetää koirat erilleen,koira ei yllä puremaankaan,kokeile vaikka...Ihan turha se on vaikka kuinka perrrrkelettä muriset,koira ei kuule ei nää mitään tappelu tilanteessa ja isännänkin näkee vihollisena...

        Vanha ketju, mutta vastaanpa kuitenkin, kun tämä on tähän nyt nostettu framille ja ihmiset lukee sen...

        Jos koirat käy toistensa kimppuun, ensin voi kokeilla karjaista perkele niin isosti kun keuhkoista lähtee, mutta jos ei se tepsi, niin silloin mennään erottamaan ne toisistaan.

        Koiria erotettaessa toisistaan ei todellakaan niitä pidä mennä repimään takajaloista erilleen! Niitä pitää tarttua niskanahkoista ja nostaa ylöspäin niin, että etutassut nousevat maasta. Se katkaisee toiminnan parhaiten.

        Jos koiria aletaan repiä poispäin toisistaan joko pannasta, jaloista tai niskanahkoista, se vain antaa niille lisävoimaa ja ne pitelevät kiinni toisistaan kahta kauheammin.


      • Järkevää kirjoitti:

        Vanha ketju, mutta vastaanpa kuitenkin, kun tämä on tähän nyt nostettu framille ja ihmiset lukee sen...

        Jos koirat käy toistensa kimppuun, ensin voi kokeilla karjaista perkele niin isosti kun keuhkoista lähtee, mutta jos ei se tepsi, niin silloin mennään erottamaan ne toisistaan.

        Koiria erotettaessa toisistaan ei todellakaan niitä pidä mennä repimään takajaloista erilleen! Niitä pitää tarttua niskanahkoista ja nostaa ylöspäin niin, että etutassut nousevat maasta. Se katkaisee toiminnan parhaiten.

        Jos koiria aletaan repiä poispäin toisistaan joko pannasta, jaloista tai niskanahkoista, se vain antaa niille lisävoimaa ja ne pitelevät kiinni toisistaan kahta kauheammin.

        Vanha ketju tosiaan,mutta vastataan nyt silti tähän...

        Oletko nähnyt koirien tosissaan tappelevan?Koirat mm.saattaa tapella myös takajaloillaan.Eli kun ne noin tekevät luonnostaankin,niin ne myös pystyy "lukittautumaan" etujalat ylhäällä.
        Se myöskin,että mennään niskanahoista tarttumaan,on melkoinen riski.Koiran ei tarvi kuin vähän käännähtää,niin on hampaat kädessä.Ja kun koira on "punaisella alueella",niin se ei edes huomaa mikä niskassa on,vaan automaattisesti voi käydä siihenkin kiinni.
        Kunnon tappelun tuoksinnassa on vaikea saada ylipäätään kiinni niskanahoista,varsinkin jos on lyhytkarvainen koira.Pitkäkarvaisista vähän paremmin voi onnistua.
        Takajaloista pois vetäminen perustuu siihen,että koirallahan ei ole luonnollista ylipäätään hyppiä etujaloillaan.Ja kun niistä vedetään,niin se vaikuttaa tasapainoon niin(joutuu korjaamaan sitä),että koira on mahdollista saada irti "helpommin".Toki siinäkin pitää katsoa,että ei juuri sillä hetkellä kiinni olla korvassa ym.Eli tasapainon heikentyessä koira ei saa lisävoimaa,vaan menettää sitä.
        Takajaloista poisvetäminen on myös näpeille turvallisempaa,kun ei ole ihan tulilinjalla.

        Tosin hankaluushan on tässä,kuin ylipäätäänkin se,että jos yksin joutuu selvittäjäksi,niin on aika hankalaa joka tapauksessa.

        vastaus siis nimim.Järkevää,jos nyt sattuu pomppaamaan mihin sattuu.


    • Konstit on monet

      Se on propleema,että olet alkanut pelätä hurttaasi,kyllä koira sen vaistoaa,ja käyttää taatusti hyväkseen...Siitä pitäisi vaan päästä niskan päälle,vaikka sitten kovilla otteilla...Ja lenkillä ja tarvittaessa muulloinkin suosittelen käyttämään kuonokoppaa,ei ainakaan pääse puremaan ketään eikä mitään...

    • geissa

      Olen myös samaa mieltä, että rauhallisuus on valttia.
      Ota oma johtajan paikkasi takaisin... Jutussasi ei tullut esiin, että onko koirasi leikattu vois myös rauhoittua...

      Tsemppiä molemmille...

      Olen myös itse joutunut tarkistelemaan omaa johtajan asemaani kahden välillä todella jästipäisen yksilön kanssa...
      Kyllä se siitä..

    • tsemppaajalta

      Minusta nuo puostossa olleet omistajat joiden koirat kävivät koirasi kimppuun olivat kenties maailman huonoinpia omistajia, he tämän tavallaan ovat aloittaneet. Sinun pitäisi jotenkin saada koirasi luottamus takaisin, en vain tiedä miten, se on helpommin sanottu kuin tehty. Meille tuotiin eräs "ongelmakoira" (Ei luottanut omistajaansa ja se käyttäytyi agressiivisesti joitakin koiria kohtaan.) ja se alkoi käyttäytyä kuin enkeli kun sain jonkun johon luottaa, joskin arka sun muuta mutta luottamuksen jälkeen siitä tuli kutakuinkin normaali tottelevainen koira. En keksi sinulle muita neuvoja kuin sen luottamuksen hankkimisen, muut osaavat kai neuvoa paremmin.

    • ison koiran omistaja

      Ongelmahan tässä on sussa, olet epävarma eri tilanteissa koirasi kanssa, jonka koira huomaa. Silti paljon on vielä tehtävissä, koira kuitenkin on nuori ja sen käytöksen saa muuttumaan ammatilaisen avulla. Itselläni on todella jyrkkä mielipide näissä asioissa ja väittäisin, että koiran lopetus ei ole mikään vaihtoehto. Älä myöskään missään tapauksessa lopeta pyytämästä vieraita kylään, koska sitä huonommin koira tottuu vieraisiin ihmisiin. Tarvitset kunnon äänenpainoa käskyihin ja päättäväisyyttä, älä esimerkiksi avaa ovikellon soidessa ovea kunnes vasta koiran istuttua paikoillaan. Ymmärrän itkun olevan herkässä, kun jo kuukaudesta toiseen on yrittänyt saada koiraa hallintaan, mutta älä luovuta ! =)

    • pävö

      Koirasi ei saa aistia että pelkäät tai jännität.Sinun itsesi täytys olla rento ja kun toinen koira tulee vastaan täytys ajatella mukavia asioita ja vaikka herkuilla kiinnittää koiran huomio pois vastaantulijasta.Koira vaistoaa ihmisten mielialat tarkkaile niitä ihmisiä joidenkanssa koirasi tulee toimeen ovatko he rentoja ja rauhallisia.KOIRASI TARKKAILEE SINUA...

    • Rähjähenki

      Älä hyvä ihminen luovuta, minulla on 6,5 v uros, joka edelleenkin murisee ja räyhää toisille uroksille, mutta ajan kanssa kuitenkin aina vaan vähemmän. Pahimillaan räyhäys oli tuossa 2-4 v iässä. Koirani säkä on 60 cm, siis keskikokoinen voimapesä on kyseessä, itse olen pieni nainen ja aika ajoin tuntuu että lentelen sen perässä kun en ole ollut varuillaan. Käyn myös aamulenkit hyvin aikaisin ja iltalenkit myös, mutta päivälenkit teemme ihan kaikkien muiden koirien seassa. Olen oppinut tekemään kaikenlaisia kikkoja jotta ohitus onnistuu. Joten älä luovuta, tuo koira kuitenkin rakastaa sinua yli kaiken ja ellei tuo agressiivisuus yllä ihan älyttömiin ja kaikkiin ihmisiin niin kannattaa jatkaa koulutusta, kyllä vanhakin koira oppii. Ja aina on ongelmakoirakouluttajia, jos tarvetta syntyy.

    • dallu-fani

      Minulla on dallu uros joka täytti tammikuussa 5v. Ja aivan kuin ihmisen mieli, ei mitään käytösongelmia ja aivan mielettömän helppo koulutettava namien avulla. Ei kannata lähteä yleistämään että kaikki dallut olisivat häiriökäyttäytyjiä sillä näin ei ole!! Toivottavasti saat koirasi kuntoon, tsemppiä!=)

      • dalmis05

        ja meillä 6 v aivan ihana narttu dallu... tykkää niin omista kuin vieraista eikä tekis pahaa kärpäsellekään. =) ongelmayksilöitä löytyy joka rodusta (usein vika hihnan päässä). Ei todellakaan kannata leimata dalluja häiriköiksi. Omistajien hermoja ne voivat välillä koetella, mutta nameilla päästään usein sopuun. ;)


    • pisama2006

      Hei

      Ensinnäkin suositan että alat kuunnella itseäsi koirasi suhteen etkä näitä muita. Ja luotat tuntemukseesi. Lisäksi ota yhteys johonkin asiantuntijana jonka kanssa voit koiraasi kouluttaa. Nyt tunnut olevan kierteessä, jossa sekä sinä että koira kärsii. Oletko käynyt eläinlääkärissä ja varmistanut ettei koiralla ole jotain fyysistä vaivaa? Kaikki nämä varmaan auttavat, eniten asintunteva apu koiran ohjaamisessa oikeaan suuntaan. Nyt koirasi varmaan tuntee olonsa tosi epävarmaksi koska sinä olet epävarma ja pelokas. Luota itseesi, älä näytä epävarmuuttasi koirallesi, käännä selkä jos hyppii äläkä riuhdo sitä.

      Onnea avun hankintaan, älä luovuta!

      Pipsa

    • Katsos tää

      telkkarista tulee Cesar Millianin Koirakuiskaaja ohjelma. SItä katsottuasi et varmastikaan usko että kukaan ei voisi koiraasi ja sinua auttaa. Siinä ohjelma antaa varmasti positiivistä mieltä sinulle ja uskoa tulevaisuuteen. Sitten vaan ottamaan yhteyttä johonkin koirakouluttajaan joka auttaa sinua ongelmassanne.
      Uskoisin että koirasi on varmasti vielä suht helppo uudelleen kouluttaa ongelmasta pois.

    • Urostasi ei ilmeisesti ole leikattu? Sinuna leikkauttaisin uroksen ja alkaisin johdonmukaisesti vahvistamaan johtajuutta. Siltä tuo minusta kuulostaa että koira ei tiedä mitä siltä vaaditaan, joten asettaa itse itselleen rajat. Teet säännöt miten haluat koirasi käyttäytyvän ja miten et ja teet koiralle selväksi ettei tiettyä käytöstä enää hyväksytä.

    • dog hater

      Hahahhaahahaaa!!! Kyllä kannatti ottaa KOIRA itselle??? Hahahhhahaa, kyllä kannatta ELÄINTEN kaa hengailla. Ei kannata ymmärtää että elukat on idiootteja....

      • Joukpo

        Ymmärrän hyvin kirjooittajan tuskan, itse en oppomuit edes kirjoittsmaann kansakouilussa. 1 1= mistäö vitustra sebn nty teuitrtrööö


    • valoisayö

      Dalmis-uros on vaativa koira. Tytär halusi kun oli lukioiässä. Pentuna se hajotti meillä melkein kaiken, söi esim. mun 5 kengät. Juoksetimme sitä ja päivä rytmittyi koiran mukaan. Työskentelin silloin sh:na ja toin töistä tyhjiä lääkepurkkeja. Pesin ne ja laitoin raksuja sisälle. Oli yllättävää nähdä sen koiran älykkyys. Teki töitä kauan, mut sai raksut. Tämä on esimerkki siitä kuinka dalmis vaatii jotakin älyllistä. Tytär alisti sitä usein, eli näytti kuku on isäntä.
      Oli kova vetämään, eikä koirapuistoon sitä ei kannattanut viedä.
      Dalmatialainen ottaa tilan ja parhainen sen kanssa pärjää kun monta hoitamassa. Mun paras ystävä siitä tuli. Tunteita sillä oli paljon.
      Niin vaativa kuin se olikin, mulla on sitä ikävä, kuva on hyllyssä.

    • minä vaan

      Rotu on luonteeltaan ystävällinen ja vilkas. Dalmatiankoirat ovat tunnettuja uskollisuudestaan, hyvämuistisuudestaan ja kiltteydestään, eivätkä ne ole aggressiivisia, arkoja tai hermostuneita. Ne voivat olla hyvin innostuneita vieraita kohtaan, mutta käyttäytyvät silti ystävällisesti.

      Monien muiden älykkäiden koirien tapaan dalmatiankoirille kannattaa antaa virikkeitä, tai ne saattavat touhuta itsekseen pahoin seurauksin. Dalmatiankoira on todella kestävä ja nopea juoksija ja tarvitsee paljon liikuntaa. Sopivia dalmatialaisen kanssa harrastettavia lajeja ovat esimerkiksi agility ja toko. Hyvästä koulutettavuudestaan huomataan koiran innostus liikuntaan ja totteluun. Ne eivät ole itsepäisiä. Dalmatialaisen voi kouluttaa myös pelastuskoiraksi tai näyttelykoiraksi.

      • minä vaan

        Koira vaatii todellakin aivan valtavasti liikuntaa. Jos lenkit jäävät väliin, niin se ilmenee sitten jatkuvan rauhattomuutena ja höseltämisenä. Yksin ollessaan koira purkaa energiaansa itsenäiseen touhuamiseen, joka virikkeistä ja leluista huolimatta ilmenee pääsääntöisesti omistajia harmittavalla tavalla. Kaikki mikä vähän huolimattomasti tyrkylle jää, kelpaa koiran kuljeteltavaksi ja pureskeltavaksi. Selväksi on käynyt, että jos edessä on pitkä yksinolo, niin lenkittää pitää kunnolla ja rasittaa myös hoksottimia ennen kuin ihmiset jättävät talon. Kolme tunnin lenkkiä päivässä on sopiva määrä ulkoilua. Nämä lenkit ovat vapaata juoksentelua, sillä hihnassa kävely ei tunnu missään. Varmaan ihan suotavaa olisi opettaa koira juoksemaan fillarin vieressä tai juosta itse sen kanssa pitkiä lenkkejä. Muutenkin pitää olla aktiivista touhua, tai koiralla käy aika pitkäksi.

        Kerrostaloasunto ei tunnu oikealta paikalta tämän kokoiselle ja tällä energiamäärällä varustetulle koiralle. Tai sitten asunnon pitää olla kohtalaisen iso, että koira mahtuu liikkumaan ja touhuamaan myös sisätiloissa. Dalmatialainen ei juurikaan hauku, joten sen suhteen se ei naapureita häiritse.

        Dalmatialainen ei pidä siitä, että sen liikkumatilaa rajoitetaan.

        Dalmatialainen ei viihdy yksin. Se leimautuu todella voimakkaasti laumaansa. Se hakee hyvin voimakkaasti turvallisuuden tunnetta ja laumaan kuulumista. Kaikki ihmisten koskettelemat esineet ovat sille mieluisia ja kännykät, kaukosäätimet ja muut kokevat armotta kovia, jos jäävät saataville, sillä niissä on niin voimakkaasti ihmisten tuoksu. Kun jotain odottamatonta ja pelottavaa tapahtuu, niin koira hyppää suorilla syliin. Luulisin, että ihmisriippuvuus ei juurikaan parane sillä, että dalmikselle ottaa kaveriksi toisen hyväkkään. Silloin saattaa käydä niin, että kotona odottaa kaksi ikävöivää kaverusta ja tuhot ovat sen mukaiset.

        Dalmatian koira on viisas ja oppivainen. Valitettavasti se oppii helposti myös ei-toivottavia temppuja. Älykkyyden vuoksi sitä on lähes mahdotonta jujuttaa. Se menee samaan halpaan vain kerran. Koira on kiltti, mutta omapäinen.


    • fgtytytrtyyty

      En nyt tiedä mitä muut täällä on kirjottanu, mutta sulta tuntuu puuttuvan jonkunlainen auktoriteetti sen koiran silmissä, eikä nää sua laumanjohtajana.
      Ittelläni myös huonostikäyttäytyvä koira (ja ei varmastikkaan auktoriteettia niitten silmissä, mutta onneks ne on pieniä :D), sillä on ollut huono koti ennen meitä, ja joutunut kokemaan vaikka mitä. Ja oma mielipiteeni myös sun koirasta kun munkin, että oikeenlaisella koulutuksella voi tehdä ihmeitä.

      Ja älä nyt suotta ittees noin mollaa, dalmiksethan on vaikeita, ja teit kaikkes siellä koirapuistossa ja sen jälkeenkin. Monet koirat voi olla vielä pahempia kun sun koira, ja nekin on saatu jonkunlaiseen ruotuun, ja vielä vanhemmallakin iällä.

      Mitä tulee siihen koirapuisto käyttäytymyiseen muitten osalta ja omasi; koirien pitää käydä jonkunlainen valtataistelu, kuka määrää. ÄLÄ MENE VÄLIIN (,ellei tilanne näytä jo todella huonolta, silloin voit ottaa vaikka jonkun luudanvarren, koska koira tahattomasti saattaa napata sinua.), todella monet menee eikä ymmärrä vaikka selittää. Siitä vasta tulee ongelmia, varsinkin jos on kaksi koiraa samankaton alla, eikä niitten anna päättää vallasta.

      Toivottavasti saat jotain ohjeita sekä minulta että muilta! :) Tilanne ei ole niin paha kuin miltä se näyttää, ota yhteyttä koirakouluttajaan.

      TSEMPPIÄ!!

    • neropatti88....

      Ei pitäis hommata koiraa jos ei stiä osaa kouluttaa. Kannattaa lukea KS koira rodusta ennen kuin hommaa sen. Jotkut koirat käyttäytyy uhkaavasti muita uroksia kohtaan. Monet Terrierit hyvä esimerkki siitä. Tosin sekin johtuu paljon koulutuksesta mutta terriereillä on siihen taipumusta jollei niitä kouluta oikein.

      Koira ei myöskään saa milloinkaan näyttää omistajalle hampaita. Tällöin se on arvaamaton myös muita kohtaan. Myöskään itse et saa osoittaa pelkoa koiraa kohtaan koska se vaistoaa pelon.

      Minä ainakin sanoisin että anna koirasi ammattilaisen koulutettavas, tutkituta se luonevian kannalta. Jos mitään ei ole tehtävissä ne se täytyy lopettaa. Ja PS ei parane jatkossa hommata lemmikkejä joita ei hallitse.

      Sinun kannattais jatkossa tyytyä kissoihin ja jyrsijöihin, ne vaadi taitoa niinkuin koirat.

      • ison koiran omistaja

        Ei se nyt ihan noin mee..Jostain aina täytyy alottaa,kouluttamisessakin kehittyy koira koiralta ja vuosi vuodelta enemmän,kirjoista lukemalla loppujen lopuks ei opi niitä käytännön asioita,kunnes on ollut useemman erilaisen koiran kanssa tekemisissä.Ja ehkä nyt vähän yleistät liikaa noita rotujen luonteita, huonosta kennel kasvattajasta ja koulutuksesta ne ongelmat alkaa.Kaiken rotuisten kasvatuksessa on yhtä hyvät/huonot mahdollisuudet. Saattaa olla,että ymmärsin väärin mitä tarkotit,mutta jäi vähän häiritsemään..(: Totuus todellakin on se, että jos koira omistajalle hampaat näyttää tosissaan, niin sillon kyllä ollaan jo tosi vaikeessa tilanteessa ja jos koira vierasta ihmistä puree,niin se voidaan määrätä lopetettavaksi.Olen samaa mieltä siitä,ettei uutta eläintä saa hommata,jos edellisen on joutunut lopettamaan sen takia,ettei osannut kasvattaa sitä.


    • dogsitteri

      No voi elämä näitä kommentteja, kauheen syyllistävään sävyyn monet kirjotettu. Ihan totta, että johtajuusasiat pitää olla kunnossa ja kaikissa tilanteissa pitää olla rauhallisen itsevarma C. Millanin tapaan, mutta itte en ainakaan huomannut mitään "vääriä toimintatapoja" tossa sun kirjotuksessa. Hyvältä omistajalta tunnut, kun olet käyttänyt paljon aikaa ja vaivaa koirasi hyväksi. Ihan älytöntä myös tämäntyyliset kommentit kuin "ei pitäisi hommata koiraa jos sitä ei osaa kouluttaa". Koiraroduissa, mutta myös YKSILÖISSÄ on paljon luonneroja, jotkut koirat ovat paljon dominoivempia ja vaikeampia kuin toiset, joten ns. helpon koiran omistajan on turha soittaa täällä suutaan siitä miten joillain on hankaluuksia koirien kanssa. Pääasiahan on, että todella yrität muuttaa koirasi käytöstä eikä ammattiavun hakeminen ole mikään "häpeä", päinvastoin todella järkevää ja vastuullista koiranomistajalta!

      • kuubannukke

        Cesar Millan käyttää "kouluttamillaan" koirilla sähköpantaa..


    • Jedi2222

      Kappas kun en ole huomannut näitä sähköpantoja vaikka olen 7 tuotantokautta kyseistä ohjelmaa katsonut. Muutamassa tapauksessa ovat käyttäneet värähtelevää pantaa jonka käyttö on ollut kaikkien edun mukaista. Panta ei aiheuta kipu kokemusta, vain värärähtää ja näin antaa koiralle merkin että ei näin.
      Jos olet seurannut sarjaa niin voisitko osoittaa kyseiset jaksot jossa sähköpantaa käytettään.
      Vaikea sanoa mitä jaksoista on editoitu pois mutta sähköpantaa siellä en mielestäni ole nähnyt. Joten perustelisitko hieman?

      • Voi.

        Jedi ystävä,olet tainut juuri silloin olla jääkaapilla,kun ohjelmassa on ollut käytössä piikkipanta ja myöskin se sähköpanta. Ei tosiaankaan mikään värähtelevä versio. Kyseisestä koiraformaatista on yritetty poistaa ne otokset,joissa sähköpantaa,tai piikkipantaa käytetään,koska täällä Suomessa ne ovat kiellettyjä,mutta joihinkin sarjan jaksoihin niitä on "unohdettu". Tv.tarkkasilmäinen


      • tuostahan poistetaan

        kohtaukset joissa noita välineitä käytetään. Netistä voi taitava löytää poistettuja pätkiä, itse en enää näitä sivustoja muista.
        Eiköhän se kerro jotain että sey:kin on esittänyt toivomuksen että tuota ohjelmaa ei esitettäisi Suomessa.


      • mikä kuvassa näkyy

    • Koirasi.

      Ongelmat ovat suhteellisen pieniä ja varsin helposti poistettavissa. Dalmikselle ei ole vaikeaa opettaa arkitottelevaisuutta. Kyseessä olevat ongelmat ovat tosiaan helposti pois opetettavissa,muutamissa viikoissa ja ilman että sinun täytyy sitä mitenkään ottaa kovasti. Kyseessä ei ole se,että olisit huono johtaja,vaan ongelmat johtuvat siitä,että väärää käyttäytymistä on vahvistettu.

    • SH

      Suosittelen myös samaa, kuin joku aikaisemmin: http://www.koiraneuvola.fi/
      Peetsan ohjeilla saatiin meidän äärimmäisen kovapäinen labbis aisoihin. Ilman niitä ohjeita oltaisiin luultavasti jo luovuttu koirasta.

    • evitax

      Samoin minä, suosittelen Peetsaa! Aiempi koiramme uhitteli, mutta pelkkä Peetsan luento muutti tilanteen siten, että kotiin tullessa luennolta musta näkyi että nyt tää tilanne muuttu, murisin koiralle ja se loikki ekan kerran sängystä pois, havaittuaan että mä olen tosissani. Sitä ennen näytteli mulle sieltä hampaita! Pelkästään se että teet asioita vaikka kirjojen mukaan ei välttämättä auta, ongelmakoirakouluttajan asian etenemisen tarkkailu ja sieltä tuleva itsetunto ovat vähintään yhtä suuri voima kuin ne kikat.

    • ISON KOIRAN KANSSA

      Minulla on saksanpaimenkoira narttu nyt jo kohta kesällä 11v vanha.Minulla on ollut sama ongelma.Kaksi vuotiaaksi asti sosiaalistin koiraa koirapuistossa,vaikka kävin myös SPL:n koirakentällä kouluttamassa koiraani.
      Kaksi vuotiaaksi puistossa meni hyvin.Muut nartut ja leikatut urokset yrittivät alistaa koiraani jo n.6kk iästä lähtien,välillä oli reikiä vähän siellä täällä vaikkakin pieniä.Sitten olin yksin koirani kanssa koirapuistossa ja sinne tuli yksi vanhempi narttu,jota koirani puri.Maksoin eläinlääkärikulut neljästä tikistä 70euroa..En ole mennyt enää narttujen tai leikattujen urosten kanssa samalla kertaa puistoon koskaan.

      Koira alkoi käyttäytyä ohitus tilanteissa juuri samoin kuin sinun koirasi.Alkoi pitkä ja kohta kymmennen vuotta kestänyt uudelleen koulututus.(Meille molemmille).Koira huomasi pelkoni ohitus tilanteissa ja alkoi murista ja kiskoa jo hyvissä ajoin.Tänne komento oli aivan turha.Aloin olla jo epätoivoinen,kunnes aloin etsiä tilanteeseen ratkaisua.

      Löysin esim.täältä internetistä neuvoa.(Soitin kyllä SPL:äänkin,mutta sieltä sain vain tylyn vastauksen lopeta koirasi.)
      Otin ohjeeksi taskut täyteen "namuja" eli hyviä koiralleni maistuvia keksejä.
      Aina kun lähestyimme muita koiria vaihdoin käskyn ETEEN ja annoin taskusta "namuja".Alussa niitä kului paljon,mutta pikku hiljaa käsky vahveni niin,että sekä minä,että koirani voimme hyvin lähteä ulos koska meitä huvitti.

      Nykyäänkin kuljen mieluiten aikana,jolloin muita koiria on vähemmän liikkeellä.Koirani on kuitenkin sälyttänyt muistissaan nämä alkuaikana hankitut ikävät kokemukset,joten yritän vältää tilanteita,jolloin yhteenotto olisi mahdollinen.

      En enää itse ole pelännyt muiden koirien kohtaamista kapeallakaan tiellä ja koirani vaistoaa kyllä sen.ETEEn komento saa sen tulemaan heti keksiä pyytämään ja sen koirani myös saa.

      Nyt jos alkaisin kasvattaa uutta koiraa,en enää veisi sitä sosiaalistumaan koirapuistoon,sillä siitä ei ollut kuin haittaa.Minulla on ollut 3kpl saksanpaimenkoiria ja nytkin on schipperke 13v toisena koirana.
      Saksanpaimenkoirat ovat olleet kaikki erilaisia luonteeltaan.

      Tämä nykyinen yksilö on kasvattajalta,jonka koirilla on mestaruuksia suojelussa,joten se on erittäin itsenäinen,mutta todella kiltti kaikille ihmisille ja perhelleni.Toivon,että neuvostani ja "purkauksestani" on sinulle apua.

      Etsi vielä lisää neuvoja sekä internetistä,kasvattajilta ja omasta mielestäsi.
      Kaikki hyvät keinot ovat sallittuja,kun kyseessä on paras ihmisen paras kaveri kuitenkin.

    • neuvoni...

      Yritä koiraasi saada sellainen vaikutelma, että sä olet isäntä. Olet auktoriteetti koirallesi jos tämä ei toimi silloin koirasi tuntee pelokkaana siellä koirapuistoissa ja kaduilla. Sun pitää ärjyä "perkele" tai tms ja nostaa niskasta kiinni jos haukkuu tai puree muita koiria jos puree sinua olet rankaise sitä mutta älä lyö koiraa. Minua puri myös kerran jos käskyni ei meni perille silloin suutuin toden teolla sen jälkeen ei uhmanut minua enää.

      Minulla on koira 3 vuotias saksanseisoja uros, urokset on hankalampi kouluttaa kuin nartut. Nyt on todella kiltti ja tottelevainen, on mukavaa kun koulutus on mennyt perille.

      Olet kärsivällinen kouluttamisessa kun koirasi on vasta nuori.

    • Johtaja lauman

      Hei Failed..
      Paljon olet saanut ohjeita ja neuvoja. Kaikki ei päde kaikkiin koiriin, joten joudut ottamaan itse selvää mikä toimii omalla koiralla. Painottaisin kuitenkin johdonmukaisuutta. Se pätee kaikkiin koiriin. Jos olet jonkun asian kieltänyt, sille ei löydy ehdollisuutta. Koira ei ymmärrä, miksi tänään sain tehdä jotain ja huomenna en saanut. Se vaatii sinulta johtajana paljon. Jos itse olet tuuliviiri, silloin et ole johtaja koiralle.
      Koiran pitää myös ymmärtää leikin ja ei leikin ero. Leikitessä riehutaan ja esim. vedetään ja kisaillaan tavaroilla, jotka ovat koiran omia. Muilla tavaroilla jotka eivät ole koiran, niillä ei leikitä koiran kanssa. Näin koira tietää mihin se saa koskea ja mihin ei.
      Ruokailussa on tärkeä koiran kanssa, kuka syö ensin. Sillä näytetään johtajan asemaa. Perhe syö ensin esim. aamiaisen ja koira odottaa lattialla kiltisti. Ei kerjää eikä katsele anovasti. Lopuksi koiralle annetaan ruoka, sillä keittiössä ainakin meillä, on koiran ruokapaikka. Johdonmukaisuus on helppo asia oivaltaa. Hieman musta-valkoista, mutta niin koiran kasvattaminen on.
      Olemalla lauman johtaja, se ei tarkoita ettet rakastaisi omaa koiraa. Samalla kunnioitat sitä koirana ja ymmärrät sen käytöstä. Tässä pieniä asioita neuvoksi.
      Älä anna perheenjäsentä pois!!!!!!

      • merja.r.

        Tuo on ihan totta,tuo johdonmukaisuus aina ja kaikessa. .ja se ,että koira ei ole "eka",vaan perheen alin jäsen. Tietysti rakas,muttei ihminen..ja sehän nauttii,kun se tietää,että sillä on lauma,johon se saa kuulua ja laumalla on johtaja.


    • lauriina777

      moikka!

      ensinnäkin, kannattaisi perehtyä koirankasvatukseen jo KAUAN ennenkuin sellaisen hankkii. näkee niin monenlaista vipeltäjää ja machoilijaa liikenteessä villien koiriensa kanssa. ja pitää muistaa se 100%:n fakta, että vika on aina siellä hihnan toisessa päässä, ei koirassa itsessään. mikäli siis ei ole mitään henkisiä ja fyysisiä sairauksia, jotka saavat aikaan tällaista käytöstä.

      itselläni on pian 3-vuotias saksanpaimenkoira.
      alussa meilläkin oli ongelmia....tempomista narussa, jumputtelua, uhmaa. koirani uhosi minulle jopa niin että hän yritti kerran käydä kiinni käteeni. toruminen, kielto eikä palkinnot auttaneet.
      löysin avun omasta rohkeudestani. olin pitänyt koiraani kuin prinsessa, antanut kaiken periksi ja lellinyt. kunnes tultiin ongelmiin ja hankaluuksiin.
      silloin ymmärsin että leikki saa loppua ja pitää ottaa valta asioista. koira on kuitenkin vain koira, ja sellaisena se tulee pitää eikä antaa sille liikaa kaikkea.
      alistin koirani lopullisesti olemalla rohkea. jouduin kääntämään koirani katolleen ja alistamaan hänet tällä tavoin.
      aina kun ilmeni uhmaa, otin hellästi kiinni koirastani ja käänsin sen kyljelleen ja "istuin" päälle eli näytin totaalisen johtajuuteni. ja siitä ei noustu ylös ennenkuin ärrimurri loppui ja häntä asettui koipien väliin.

      nyt minulla on ihana koira, joka tottelee ja ei uhmaa minua missään tilanteessa.

      kärsivällisyyttä, rohkeutta ja varmuutta omaan käytökseen. siitä se alkaa.

      tsemppiä! :)

    • koiranomistaja..

      Jos laumanvahti- ja vartiakoirat ovat koirapuistossa yritän olla menemättä koska niillä on ominaisuus alistaa muita koiria.

      Jos paimen-,metsästys-, ja seurakoirat ovat koirapuistoissa silloin meen.

      Kaikkein pahimpia ovat rottweilerit kokemukseni perusteella siellä omistajat tuovat siksi puistoon voivat karsia niitä ominaisuuksia tää ei ole provokirjoitus. Tämmöiset terrierit haukkujat "ärsyttäjät" ei haittaa ole.

      • yritä edes ..

        "Kaikkein pahimpia ovat rottweilerit kokemukseni perusteella siellä omistajat tuovat siksi puistoon voivat karsia niitä ominaisuuksia tää ei ole provokirjoitus. Tämmöiset terrierit haukkujat "ärsyttäjät" ei haittaa ole."

        Täh ??..


    • Suvööö

      Suosittelisin itsekkin ottamaan johonkin ongelmakoira kouluttajaan yhteyttä jonka kanssa voit ratkaista tämän tilanteen. Koirien kanssa sattuu usein koirapuistoissa tämän tapaisia tilanteita, varsinkin uroksien tai narttujen kesken. Mutta kovasti kuulostaisi jonkinlaiselta johtajuus ongelmalta ja varmasti tarvitsisit enemmän tietoa koirista, usein tällaisissa tapauksissa se ongelma on hihnan toisessa päässä.

      Koira aistii epävarmuutesi/hermostuneisuuden esimerkiksi koiran ohitus tilanteessa, pysähtyminen ja koiran väkisin paikallaan pitäminen vain lisäävät koirassasi "ärsytyksen" määrää.

      Suosittelisin että ostat koirallesi kuonopannan, se on ikään kuin hevosella päitset, kannattaa kysyä lemmikkieläinkaupasta tai jostain marketista. Näin saat hallittua koiraasi paljon paremmin, itse olen liittänyt kuonopannan kiinnityslenkin ja pannan lenkin toisiinsa, jotta saan koiran varmasti tukevasti kiinni talutushihnaan, kannattaa myös käyttää esim. Makkaraa koiran huomion saamiseksi toisesta koirasta.

    • moneskot

      Et ole osannut kouluttaa koiraasi. Olet epävarma ja se heijastuu koiraan. Sillä ei ole isäntää, vaan se yrittää itse isännöidä. Miksi otit itsellesi niin vaikean rodun, kun et ole koskaan kouluttanut koiraa? Koira ei saa purra ketään, ei hyppiä päälle. Vika ei ole koirassa, vaan kouluttajassa. Virheen teit jo siinä, että lopetit koirapuistossa käymisen. Ehkäpä olet vain lellinyt koiraa ja se on päässyt isännäksi. Ehkä sinusta ei ole koiran kouluttajaksi. Olet tehnyt kyllä tosi tyhmän teon jättämällä koirasi oman onnensa nojaan. Sillä ei ole isäntää. Se on yksin suurta pahaa maailmaa vastaan.

      • Leena T.

        Leena T. lähettää viestin moneskot nimimerkille: EHKÄPÄ sinun nimimerkkisi pitäisi olla URPO!


    • dalmista

      Katsele telkkarista tulevia koira- ohjelmia: Koirakuiskaaja ja se Viktoria Stillwellin ohjelma jonka nimeä en muista. Vastaukseni olisi liian pitkä mutta koirasi on vikatiellä jolta on helppo saada pois. Älä mene sinne koirapuistoon enää. Siellä koirasi oppii vain pahoja tapoja myös sinua kohtaan. Mene koirakouluun ensin alkeiskurssille ja katso ne ohjelmat...

    • kuriseollapitää

      itse ampuisin haulikolla takaraivoon tuollaista rakkia! ei niihin muu tepsi!

      • Leena T.

        Mistä näitä URPOJA tulee?????


    • EiEnääEpätoivoinen

      Moi!

      Huomasin että monet tässä viestiketjussa on suositellut Cesar Milanin oppeja kirjojen ja ohjemlan kautta. Suomessa toimii myös koirakorjaaja Kati Rättö jonka koulutus pohjautuu C.Milanin oppeihin.

      Tiedän missä jamassa olet, kirjoituksesi kuulosti kuin omaltani vielä pari kuukautta sitten. Olin menettänyt toivoni ja ajattelin jo luopumista koirastamme ja huonoimpina päivinä jopa koiran lopettamista. Meillä on hyvin moniongelmainen koira, jonka kanssa on käyty läpi helvetti etu ja takaperin moneen kertaan. Olemme käyttäneet koiraa useilla eri ongelmakouluttajilla jo viiden vuoden ajan (siitä lähtien kun koira oli n. 1½vuotias). Tuntuu että kaikki on kokeiltu ja nähty, eikä mikään koulutusmuoto soveltunut meidän ongelmayksilöömme. Kaikki koulutukset toimivat toki alkuun hyvin, mutta haluttua lopputulosta niillä ei saavutettu. Myös paljon kehuttu Pevi-koulutus on käyty ja se ei ollut ainakaan meille rahanarvoinen.

      No mutta se meidän ongelmista. Halusin vaan kertoa että meitä on muitakin et ole yksin epätoivosi kanssa!! Älä vielä luovuta.

      Me kokeilimme viimeisenä koulutuksena tuota koirakorjaajaa ja täytyy sanoa että käytös on muuttunut ihan mielettömästi! Asumme itse hyvin kaukana kouluttajasta, joten koulutuskeikka tuli maksamaan meille aika ison summan kun kouluttajalle luonnollisesti maksetaan kilometrikorvaukset, mutta suosittelen kokeilemaan!

      Jos kiinnostaa niin yhteystiedot löytyy tuolta:
      http://koirakorjaaja.suntuubi.com/

    • uros.saku

      moro,,johtajuus yleensäongelma,,,ite otin tossa aikoinaan 2,5v uros sakemannin jioka kävi omistajien päälle ja itseni päälle kun sitä komenti,,oli ottanut vallan,oli suuri eko kun ei tiennyt mitä voi tehdä ja mitä ei,kävi myllä todella kiinni,,mutta kun oppi tavat niin,,olipa hyvä koira,,loppuun asti kymmenen vuotta,,,,kannattaa opetella koiran käytöstä,,,se auttaa paljon,,

    • Koirapsykologi?
    • merja.r.

      Tosi ikävää luettavaa. Meillä on nyt 5v labbisuros ja se on kiltti,mutta otettiin murkkuna,n9kk ja sillä oli jo paljon huonoja tapoja. Vetäminen oli niin kovaa,että kaaduin monesti sitä kuljettaessani.
      Kätimme sitä yksityisesti Tommi Wigrenillä Kangasalla ja saimme hyviä vinkkejä sieltä.
      Riippuu tietysti ,missä asut ja mitä apua voit hommata,mutta pari yksinkäyntiä antaa ainakin itselle paljon varmuutta. Myös Kannuksessa on hyvä koirakoulutuspaikka ja tietysti isoimmilla paikoillal löytyy.
      Meillä vieraat opetettiin olemaan ensin noteeraamatta koiraa ja kääntämään selän,jos se osoitti liikaa kiinnostusta outoja ihmisiä kohtaan.
      Olen joskus väistänyt pellolle asti vastaantulevia koirantaluttajia,joten se tilanne kyllä tuttu.Aluksi koira sitten pantiin istumaan ja menin sen eteen jonkun ihanan herkun kanssa ja käskin katsoa minua. Sekin auttoi vähän vastaantulijan kohtaamisessa.
      Lopulta se leikattiin,että olisi helpompaa senkin elämä ainakin narttuihin nähden,eikä kuulemma tule eturauhasvaivoja vanhana,mikä on näille yleistä.
      Tsemppiä!Hermoja..ja hae apua ,jos sui8nkin mahdollista.

    • Leena T.

      Hei! Sain 1,5 vuotiaan sekarotuisen koiran joka muistuttaa kovasti kultaista noutajaa. Hihnakäyttäytymistä ei osannut ollenkaan ja minullakin oli vastaavanlaisia ongelmia; aina piti etukäteen katsella että tuleeko muita koiria lenkillä vastaan ja että mihin voisi kääntyä ettei tarvitsisi kohdakkain tulla. Kamala räyhääminen muille koirille, juoksijoille, pyöräilijöille ja autoille.Muutaman kerran lensin rähmälleni asfalttiin ja silloin oli kyllä itku kurkussa että en pysty tekemään mitään. Luin netistä vinkkejä ja tein kahden viikon kestävän jäähdytyskauden. En puhunut koiralle mitään (en siis kieltänytkään ääneen mitään), en silittänyt enkä muutenkaan huomioinut koko koiraa. Jos koira tuli kerjäämään silitystä tai toi lelua, en katsonutkaan siihen päin.Panin koiran väistämään niin että jos se makasi lattialla, laahustin sen luo jolloin sen oli noustava ja väistettävä. Ruokailu niin että keittiötasolla muka söin sen ruokakupista ennenkuin koira sai syödä.
      Ja uskomatonta mutta tämä kyllä auttoi! Ostin myös kuonopannan ja sekin auttoi asiaa. Nyt ei enää räyhää liikkujille ja useimmat koiratkin ohittaa ihan suosiolla rauhassa. Nyt on jo 6 v ja uroskoira joten joillekin uroksille kyllä vieläkin ärähtää. Voimia ja kaunista kevään jatkoa!

    • mk

      Seuraavan kerran kun koirasi käy jonkun toisen koiran kimppuun niin otat koiraasi kaulapnnasta kiinni ja pyörität sitä maata pitkin niin kauan kun se on vieressä häntä koipien välissä niin se totee että kuka on isantä ja tottelee sen jälkeen sinua ja pidä tiukka ote koirasta siinä että sinä olet isäntä ja sillä sipuli.

      • Tosi pettynyt

        Oletteko te "kimppuun käyvien" koirien omistajat koskaan ajatelleet miten paljon vahinkoa te aiheutatte muille. Tulee vaan lisää pelokkaita ongelmakoiria. Itse olen joutunut viemään lopetettavaksi 4kk vanhan pennun koska vihainen koira kävi kimppuun ja puri sitä niin pahasti, että ei siitä toipunut. Ei auttanut minkäänlaiset "koiraterapeutit", niitäkin käytin. Koettakaa nyt hyvän koiranomistajat olla vastuullisia, teillä on myös vastuu toisten koirista. Ei ole oikein että annatte "vinksahtaneen" koiran tuhota toisten koirien elämää.


    • MARKKU KOLEHVIRTA

      TÄMÄ ON ESIMERKKI, LOISTAVA ESIMERKKI, KOIRAPUISTOISTA.

      ALOITTAJALLE: KUN KOIRAPUISTOSSA MUUT KOIRAT ALISTIVAT KOIRAASI, SINUN OLISI EHDOTTOMASTI PITÄNYT VAIKKA POTKIA PÄÄHÄN / OTTAA KIVEKSISTÄ NIITÄ MUITA KOIRIA, JOTTA OLISIT VOINUT PELASTAA KOIRASI.

      OLET MENETTÄNYT KOIRASI LUOTTAMUKSEN, SE EI EHKÄ ENÄÄ KOSKAAN PALAA. HYVÄKSY TÄMÄ.

      KOIRALLASI ON NYT OIKEUS RÄYHÄTÄ MUILLE, SILLÄ SINÄ ET OLE SITÄ KYENNYT SUOJELEMAAN. HÄPEÄ.

      KOIRAN SAA KIELTÄÄ RÄYHÄÄMÄSTÄ MUILLE TARVITTAESSA KOVINKIN OTTEIN, JOS OLET TOIMINUT AINA KUIN HYVÄ JOHTAJA (= SUOJELLUT LAUMAASI).

      • Leena T.

        No hyvää päivää! Jo kolmas URPO!
        Urpot voivat perustaa kohta kerhon. Ja säännöissä olisi että jäseneksi pääsisivät vain totaalisesti ymmärrystä ja empatiaa vailla olevat henkilöt.


    • en ehkä osaa auttaa

      Kun koira hyppii sinua vasten, käänny poispäin ja jätä se huomiota. Lenkkipulma on hankalampi ratkaistava, mutta muita koiria voisit yrittää kiinnittää koirasi huomion leluun, herkkuun tms..

    • VOIMIA!

      Ole ihmeessä yhteydessä ongelmakoirakouluttajaan.
      Paljon voimia sinulle!
      Yritä jaksaa äläkä turhaan syyllistä itseäsi, joillekkin tapahtumille ei vain voi mitään. Ympäristöön ja sen tapahtumiin on erittäin vaikea itse vaikuttaa, sen olen myös saanut karvaasti kokea....

    • dogmeateater

      Vika on sinussa! Olet aivan liian lepsu koiranomistaja!( tuommosille ei edes koiraa pitäis antaa) Jos koira ei tottele niin silloin kuri päälle. Sinulla luultavammin on jalat joilla voit potkaista koiraasi. Tai sitten laitat kädän nyrkkiin ja pamautat keskelle päätä. Koira oppii tajuamaan ettei kannata reuhata. Eikä aikaakaan kun sinulla on kiltti koira, tai ainakin sellainen joka tottelee sinua.

      • Leena T.

        Onneksi olkoon! URPO 4 astui kehiin!


    • diiiiinnnggg,,,,,

      Kyllä verenpaine nousee kun näitä jutuja lukee...Koira psygologi..voe helevetti teidän kanssa! Ette voi olla niin pässejä että palvotte koiraanne kuin jotain "jumalaa"!

    • Kouluttaja vm. 48

      Olen elänyt koirien kanssa lähestulkoon 40vuotta, joista 30 olen toiminut päätoimisena ongelmakoira kouluttajana. 98,5% koirien ongelmista johtuu omistajien tekemistä virheistä: he eivät yksinkertaisesti ymmärrä koiraa.

      Koirapuisto on tästä hyvä esimerkki. Tapaus itsessään kertoo siitä, miten rumaa jälkeä saadaan aikaan kun viedään koira puistoon ja "jätetään omilleen".

      Leena T. on selkestä aloituspostaaja, joka on suuttunut asiantuntevista kommenteista (esimerkkinä Markku Kolehmainen).

      Totuus on nyt vain hyväksyttävä: olet menettänyt koirasi luottamuksen. Luottamuksen menettää sillä hetkellä, kun lauman ulkopuolinen uhka pääsee kurmuuttamaan koiraasi laumanjohtajan katsellessa peloissaan vieressä.

      Se, miksi koirasi oli aluksi hienosti koirapuistossa johtui siitä, että se LUOTTI sinuun: se tiesi, että täällä ei tarvitse olla varuillaan, sillä Sinä (ap) kuitenkin pidät huolta hänen turvallisuudestaan. Kun kuitenkin vieras koira pääsi koiraasi kurmuuttamaan, huomasi koirasi, että sinä et sitä puolustakaan.

      Nyt sinulla on kova työ edessäsi, josta ET pääse sillä, että tutustutat koiraasi kaikkiin mahdollisiin koiriin. Pääset sillä siten, että koirasi saa leikkiä vain tuttujen koirien kanssa ja muut koirat ovat sille kuin ilmaa (= kuten sen pitäisikin olla).

    • Leena T.

      Hyvä kouluttaja vm. 48 alias Markku Kolehmainen?
      -En pidä siitä että jos joku pyytää selkeästi apua niin täällä vaan häntä syyllistetään.
      -Koiria ei tarvitse kurittaa fyysisesti; makkaraa/kehuja/leluja - ei nyrkkiä! Omalle koiralle pahin mahdollinen rangaistus on kun joutuu arestiin..... käsken arestiin ja menee toiseen huoneeseen (ovea ei tarvitse edes sulkea) ja koira on kuin olisi maansa myynyt ja vielä halvalla :D
      Aurinkoista viikonloppua ja kevään jatkoa kaikille!

    • Rottweileri.

      Mikä on Leena T:een ongelma ?
      Erittäin hyvät kommentit kouluttaja vm. 48 ja Markus Kolehmaisella.

      Oma ulosantisi on lähinnä keskittynyt ihmisten URPOTTELUUN.

      mutta asiaan ; Täysin samaa mieltä että omistajana olet laumanjohtaja , et saa antaa kenenkään toisen koiran kurmuttaa omaasi.


      Jouduin itse potkaisemaan irti vanhemman koiran kultaisennoutajan pennun kurkusta . Omistaja ( kultsin) vaan tuumaili että kyllä se puolensa pitää, ei pitänyt vaan huusi täyttä kiljuntaa ja alistui , toinen koira ei välittänyt pennun eleistä /alistumisesta vaan kävi kurkkuun kiinni.

      Oma rottweilerini ei provosoidu ,on hyvähermoinen ja näin haluan sen jäävänkin. Katson tarkkaan koirapuistossa ettei isompi koira ala härkkimään/ käy sen päälle .
      Koirani on vasta 7 kuukautta vanha joten tehtäväni on suojella sitä ,
      Harva koira alkaa haastamaan täyskasvuista rottweileria.
      En myöskään anna sen haastaa/uhitella muille koirille.

      Lisäys: En ole kumpikaan nimimerkki.

    • Leena T.

      Osui ja upposi! "kurmoottaa"

      • hassua..

        ilmeisen URPO tämä Leena T.
        tarkoittaako T : tyhjäpäätä ?


    • .....
    • Rotikkaterrori

      Ota yhteys ONGELMAkoirakouluttajaan. Käytte yhdessä läpi ongelmat ja niihin ratkaisuja. Ei ole häpeä luovuttaa ja antaa koiraa jollekkin jolla on auktoriteettiä vaikka kahdelle kylälle jakaa.
      Selaile nettiä, sovella koirakouluttajien tapoja. Ei ole yhtä ainutta oikeaa tapaa kouluttaa. Jokaiselle koiralle pitää räätälöidä omanlainen koulutustyyli.
      Näitä juttuja lukiessa alkoi hieman kauhistuttaa, että mitä tuosta minun 8viikosesta rotikkauroksesta tulee :D Pitää vain olla jämäkkä ja johdonmukainen. Koiralle pitää olla myös reilu!

    • pv

      Missä päin asustelet tämän dalmatialaisen kanssa?

    • ÄLÄLUOVUTA

      Hei!
      Suosittelen ihan alkuun koiran kastroimista. Sitten sen jälkeen JÄÄKAUSI. Olet niinkuin et huomasiikaan koiraa, kun tulet kotia, et huomioi koiraa. Jos koira tulee luoksesi pyytämään rapsutuksia, ajat sen pois. Jos itse haluat sitä rapsuttaa ja antaa hellyyttä niin sitten kutsut sen luoksesi ja saat rapsutella, mutta idea on että sinä päätät millon rapsutetllaan ja hellitään. Siinä menee jokunen hetki, ole kärsivällinen mutta erittäin toimiva ollut vastaavissa ongelmatapauksissa, Ole kärsivällinen ja noudata samaa kaavaa koko ajan, pian koira oppii. Koirasi on myös erittäin energinen tapaus, onistuisko kuonopannan ostaminen ja vaikka pyörän vieressä juoksuttaminen? Tsemppiä, älä nuorta tervettä koiraa lopeta!

    • Koirien parhaaksi

      Hei, olen koirapsykologi ja olen kouluttanut koiria yli 30-vuotta. Ja haluan rauhoittaa sinua. Sinua ja rakasta ystävääsi voidaan auttaa ja koirastasi voidaan saada tasapainoinen koira. Se vaatii työtä ja pitkäjännitteisyyttä, mutta onnellinen koira palkitsee vaivan. Jos olet kiinnostunut, niin ilmoita tällä palstalla, niin sovitaan yhteydenotto. Lämpimin terveisin

      • tympeää

        Hei sinä koirapsykologi. Oletko todella sitä mieltä että tällainen toisten kimppuun käyvällä koiralla on oikeus siihen. Riittääkö se että rupeat sitä kouluttamaan. Se ei käy kovin nopeasti, koira kerkiää tehdä tuhojaan tosi paljon siihen mennessä, kun mahdollinen koulutuksesi puree siihen. Saat tietysti paljon lisää asiakkaita näistä purruista koirista !!!!!


    • Voimia!

      Hei, olen 2-vuotiaan dallu-uroksen omistaja. Minulle kävi koirapuistossa samoin.
      Kyyneleet nousivat silmiini lukiessani tarinaasi, koska se kuulosti paljon omaltani. Suosittelen avun pyytämistä, leikkuuta ja kuonopantaa.
      PALJON VOIMIA SINULLE! ELÄ LUOVUTA!

    • evvu

      Hei, ensinnä haluan toivottaa sinulle paljon jaksamista, älä luovuta!

      tiedän tilanteesi sillä olin samassa tilanteessa muutamavuosi sitten koirani kanssa. Tottelevaisuuskoulutus treeneissä toinen saman ikäinen uroskoira hyökkäsi kimppuun ja sen jälkeen muut koirat olivat aina uhka ja koirasta tuli ylisuojelevainen minua kohtaan.

      pääsimme kuitenkin yli pahimmasta aivan yksinkertaisen "sosiaaliringin avulla".
      toivottavasti sinulla on ystäviä joiden koirien kanssa omasi koira on tuttu koska siitä on parasta aloittaa. Tuttu koira on vähemmän uhkaavampi, esim. lenkkeilyä yhdessä (vaikka 20 m edelle jos vierekkäin ei onnistu), sinä silität toisen koiraa ja toinen omistaja sinun koiraasi ym. osoita koirallesi että muut eivät ole uhka. Pienin askelin on kuitenkin hyvä ededä ja kärsivällisesti!

      Koirasi on ilmeisesti älykäs jos se osaa kaikki käskyt ja tottelee sinua. Kokeile kouluttamista myös niin kun jonkun tutun koira on vieressä seuraamassa, ja yritä saada koirasi tottelemaan sinua myös muiden koirien läsnä ollessa. Myös tottelevaisuus koulutuskentälle meno (yleensä iso kenttä jolla on tilaa ottaa etäisyyttä muista) voi auttaa. Tästä eteen päin sinun on hyvä jatkaa koulutusta niin että lenkillä koiria vastaan tuliessa koirasi keskittyisi enemmän sinun käskyihin kuin toiseen koiraan.

      Koiran kastroiminen on hyvä suorittaa, vaikka sekään ei kaikkia ongelmia poista. Töitä koirasi eteen sinun on tehtävä ja paljon. Suosittelen kuintenkin aivan ensimmäiseksi että ette eristäydy muusta maailmasta vaikka koirasi pelkääkin. Opeta ja rauhoita toisten tullessa vastaan.


      Älä missään nimessä ota käyttöön "intti tyyliä" kouluttaa koiraasi, siis ei fyysisiä menetelmiä jos koirasi käyttäytyy jo nyt agressiivisesti!


      Älä pura energiaasi itsesi syyllistämiseen, olen kirjoittanut itsekin monta artikkelia vastuuttomista koiranomistajista, juuri sellasista joita sinä valitettavasti kohtasit koirapuistossa. Ole sinä vastuullinen ja pura kaikki energiasi koirasi kouluttamiseen ja sosiaalistamiseen. Se on iso urakka mutta se palkitsee :) tsemppiä!

    • Poliittinenpiripää

      Minun mielestä Perus-suomalaisten vaalikamppanija olisi voinut estää tämänkin traagisen välikohtauksen koirapuiston lieppeillä. Matti Vanhanen ei selvästikään tullut presidentti Urho Kekkosen kanssa auttamaan sinua. Siksi suosittelisin liittymään Vihreisiin, koska demokraattiset puolueet eivät selvästikään pysty sinua auttamaan. Diktatuuri voisi olla paras vaihtoehto, joka käytännössä tarkoittaisi sitä, että sinä olisit koirasi kuningas ja koira olisi sinun alamainen. Kun sinä sanot koiralle, että nouda kivi, hän myös tekisi sen. Tässä voi olla sinulle auttava linkki koirasi hallusinaatioon.

      http://www.youtube.com/watch?v=_94EkMdsbkg

      Onnea matkaan! P.S Muista äänestää kokoomusta.

    • apua täälläkin

      Voimia ap:lle. Itsellä 4 v. bokseri/bullmastiffi/amstaffi narttu. Tähän mennessä ollut erittäin kiltti. Lenkillä pienten koirien räksöttäessä laittanut maahan istumaan. Nyt räyhää ja kunnolla, kävi myös pienen koiran päälle kun pääsi livahtamaan ovesta ja olivat juuri pihan kohdalla menossa ulos. Sain revittyä irti tilanteesta , eikö onnesta käynyt sen pahemmin.

      Ja tiedän itse olen ongelman aiheuttanut, eli ei varmaankaan olisi pentuna antaa muiden koiranomistajien tuoda niitä pikkuisiaan naaman eteen räyhäämään. Mitään uutta ei kuitenkaan ole tapahtunut, että en tiedä mistä muutos johtuu.

      Apua kaipaan, etsin niitä hyviä ongelmakouluttajia ja pohjois-pirkanmaalta mielellään.

    • Milanoon

      Kouluttajiakin on joka lähtöön. Ei tarvi kuin painattaa käyntikortteja ja päättää olevansa kouluttaja. Mitään oikeaa koulutusta ei tarvita.
      Kaikenkirjavaa joukkoa löytyy tuoltakin alalta. Valekouluttajia myös.

    • epäsosiaalistenpuist

      mulla käyny samanlailla, mun aivan ihana luonteisen , kaikkien kanssa toimeentulevan koiran luonne muuttui, kui sai toisen koiran päällensä erittäin aggressiivisesti, ihmettelin ku ei verta vuotanu. siihen jäi meidän puistoilut. siitä tuli liian suojelevainen itseään kohtaan sen puistoilun jälkeen, ettei anna toisten koirien edes pyytää leikkimään. tämä koirani rotu on bordercollie, jotka helppo kouluttaa yleinsä. koirani sai niin vakavat traumat. sitä niin eläinlääkäri kuin koirakouluttajat minulle sanonut. kiitän sitä naista joka toi aggressiivisen koirasutensa puistoon. ja sitä naista on kuulemma aiemminki toruttu tulemasta puistoon. jotku vaan niin sairaita ihmisiä että rakastaa koiratappeluja. ei mulla muutaku tsemppiä sinulle kirjoituksen aloittaja, niiku muilleki jotka samassa ongelmassa, minä en koiraani pois anna, rakastan sitä niin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Savonlinnassa machete hyökkäys!

      Myös kirvestä käytetty lyömäaseena......näin se Savonlinnakin rikastui...
      Maailman menoa
      132
      1724
    2. Jos sinua kiinnostaa nainen

      tai olet miettinyt, niin ei minulla ole ollut ketään. Olen viettänyt hiljaista ja yksinäistä elämää. En ole "käynyt nais
      Ikävä
      57
      1391
    3. Suoraan Sinulle

      En usko välttämättä mihinkään sielunkumppanuuteen tai muuhun maagiseen voimaan, mutta sinussa olen silti nähnyt jotain,
      Ikävä
      49
      1139
    4. Mikä siinä sun kaivatussasi on niin

      erityistä muihin verrattuna? 🙋‍♂️
      Ikävä
      78
      1005
    5. Apokryfikirjat: mitä "kielletyt kirjat" kätkevät sisäänsä?

      Itämaiset palstat eivät ole Raamatun tai kristinuskon asialla, mutta koska meitä häiritään täällä, meidän on puhuttava a
      Hindulaisuus
      371
      851
    6. Miksi toisille löytyy kumppani, mutta joillekin ei?

      Usein ihmettelee, miten helppoa joillekin on löytää seuraa. Jo nuoresta asti on kumppani vierellä ja jos tulee ero, vaih
      Sinkut
      124
      729
    7. aa eli nyt tajuan..

      eli siis pitkä-aikainen vaikeus parisuhteen saamisesta johtuu omalta kohdaltani alhaisesta yhteiskunnallisesta asemasta.
      Sinkut
      117
      685
    8. Niin siinä kävi

      Mä ihastuin suhun. Kukapa ei? Olisi pitänyt kuunnella sisäistä naisen vaistoa, etten takuulla ollut ainut. Kuulin sattum
      Ikävä
      38
      684
    9. Mitä siellä tapahtuu?

      Mitä ihmettä? Joku hyökkäys?
      Savonlinna
      17
      651
    10. Mikähän auttaisi kun kuIIi

      Seisoo kun lipputanko. PaIIien sitominen antaa voimakkaan orkun mikä jeesaa himoja hetkeksi, mutta se panetus tulee pian
      Ikävä
      69
      636
    Aihe