Asuntokaupan riitojen oikeudenkäynti kulut

oikeuteenvarmasti

kertoisitteko paljonko teillä on ollut asuntokaupan riita asioissa oikeudenkäynti
kulut, kun tässä mietin että kannattaako oikeudessa ratkaista riita asia vai yrittää
joustaa asiassa viellä lisää kun tuntuu että olen jo joustanut ihan liikaa.
ja kiinnostaisi miten ne oikeuden kustannukset on jaettu elikkä maksaako
molemmat omat kustannukset ja oikeuden käsittely puoliksi vai miten.
ja käynännön ohjeita olis kiva saada että voisi varautua asiaan.
itse olen ajatellut kuluttajariitalautakunnan ratkaisua koska se on ilmainen. mutta ostaja uhkailee ylimitoitetuilla vaatimuksilla käräjäoikeuteen viemistä
ja niistä kuluista en osaa arvioida mitään.
Ostaja kuvittelee että vanhasta huonokuntoisesta alihintaan myydystä asunnosta voi vaatia uudet remontit jos on pikkuvikoja.ja painostaa oikeudella todella hävytöntä toimintaa.

19

3017

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TutkiSydäntäsii

      Mitäs jos kertoisit nyt tänne REHELLISESTI niistä pikkuvioista, niin voidaan miettiä niitä oikeudenkäyntikuluja (prosessin pituutta). Myittekö itse vai välittäjän kautta? Huoneisto vai omakotitalo? Tarkempia yksityiskohtia tapahtumien kuluista?

      Ajattele asiaa niinpäin, että jos sinun pitäisi ostaa vaikkapa 2 vuoden päästä täsmälleen sama kämppä samalla hinnalla, niin ovatko viat oikeasti "asiaan kuuluvia" vai nostaisitko itsekkin metakan, jos et ole mielestäsi jotain huomannut esittelyssä? Jos tunnet piston sydänmessäsi, niin siitä tiedät miten olisi oikein toimia...

      Välillä kun raha sokaisee oikeustajun niin myyjillä kuin ostajilla. Jos onkin jonkun toisen omaisuudesta (tapaus) kyseessä, niin "tuomio" voi olla aivan toinen...

      • oikeuteenvarmasti

        sinulle "tutki sydäntäsi voin sanoa että mielelläni ostan sen asunnon takaisin ettei oikeuteen tarvi mennä kun ostaja on lypsämis kannalla meinaa vanhoja pintoja
        meidän kustannuksella uusia ja paikoissa joissa ei ole vikaa.
        ja mitä olen lukenut oikeuden päätöksiä olen vakuuttunut että me myyjät ollaan
        aika voitokkaita mutta ehkä jotain 500€ voi tulla meille kun ostaja meinaa vaatia 20000€.
        ja asunnon myimme vain tyydyttävässä kunnossa.siinä pitikin tehdä kaikkialle
        pintojen uusimiset ja keittiä uusiksi.
        se vaan tekee ostajan ahneeksi kun pikkuisenkin löytää valitettavaa.
        Ei siinä auta muu kuin oikeuteen mennä, mutta kuka siinä tapauksessa maksaa oikeudenkäyntikulut jos päätös siellä on sellainen että me maksetaan vaikka jotain 500-2000€.
        mielestämme ostaja on häviäjä koska se on ahneena liikoja vaatinut reippaasti.


    • Harkitse tarkkaan

      Muuta kantaa en voi ottaa, mutta oikeudenkäynnissä häviäjä maksaa molemppien kulut. Eli ihan heppoisin perustein ei niin pitkälle kannata mennä, jos on pieninkin epäilys, että jutun voi hävitä.

      Ja hinta voi olla mitä vain, riippuen riidasta ja sen laadusta. Puhutaan joka tapuksessa useista tuhansista euroista, ellei jopa kymmenistä tuhansista.

    • Perhokaali

      Meillä ostaja yritti teettää uuden talon meidän piikkiimme. Oikeuden päätöksellä joutui maksamaan remonttinsa itse ja sen lisäksi oikeudenkäyntikulut, omansa ja meidän. Oikeudenkäyntikulut yhteensä reilusti yli 20 000 euroa.

    • valatava

      Siis onko asunnossa oikeasti piilovirheitä?

      Puhut pintojen ja keittiön uusimisesta. Nämähän on molemmat sellaisia, joiden kunnon ostaja itse pystyy toteamaan, kun hän huolellisesti tutustuu asuntoon ennen ostopäätöstään. Ostajallahan on selonottovelvollisuus eli hänen pitää tutkia pintapuolisesti asunnon kunto. Ei riitä, että kerran pyörähtää olkkarissa, vaan pitää kontata, kurkkia nurkkiin jne. Ne viat, jotka ovat pintoja rikkomatta ostajan nähtävissä ennen kaupantekoa, eivät ole piilovikoja.

      Te myyjänä voitte joutua korvaamaan osan piilovioista, jos ne ovat merkittäviä kauppasummaan suhteutettuna. Korvaussummassa huomioidaan tasonparannukset, mikä tarkoittaa sitä, että jos ostaja saa kylppäriin muovimaton tilalle uudet kaakelit, muovimaton ja kaakelien hinnanero menee ostajan piikkiin.

      Vielä se, että jos tämä on asoy niin rakenteissa olevat viat on taloyhtiön vastuulla.

    • L-akimies

      olen lukenut oikeuden käsittely tapauksia kirjoista ja n iiden ratkaisuja.
      voin sanoa heti suoraan että valtaosassa on ostajalla hurjasti liian isot vaatimukset ja myyjä on ollut voittaja vaikka on ehkä sitten vähän joutunutkin maksamaan koska ostaja saa uutta nykymääräyksillä olevaa materiaalia
      vanhan tilalle.
      ja oikeudenkäyntikulut menee usein puoliksi ostajan ja myyjän kanssa ja molemmat kustantaa lisäksi omat kulut oikeudessa.mutta näin on yleensä
      ratkaistu ja voin sanoa että siinä molemmat häviää kun oikeudessa pitää ratkoa
      riita-asiat olis järkevää lähteä molempien todelliselta pohjalta ratkaisemaan asiaa ja yrittää sopia keskenään sillä sööstyy paljon rahaa.Sillä kun oikeudessa
      käytetään lakimiestä apuna niin ne yleensä pyrkivätkin tekemään oikeudenkäynnin mahdollisimman pitkäksi että saavat asianajopalkkioita.
      elikkä ne sotkee asioita hiukan tahallaan ja näin riita ei ratkea ensimmäisiissä
      oikeudenkäynneissä vaan pitää mennä ihan korkeimpaan oikeuteen asti.
      lakimien ajattelee vain itseään miten saisi tienattua mahdollisimman paljon.
      ja lopussa vakuutusyhtiö ym korvaa osan kuluista mutta se ei kata koko summaa.

    • takkiintuli

      meillä meni puoliksi oikeudenkäyntikulut mutta reilu 10000€ jouduimme maksamaan kun riidan ratkaisuna myyjä joutui maksamaan 2400€
      elikkä takkiin tuli kaikille

    • YksityiskohtiaKiitos

      Aloittaja ei ole edelleenkään vaivautunut vastaamaan YKSITYISKOHTAISESTI, että mistä on riitaa. Vetoaa vain pintoihin. Ovatko pinnat kenties homeessa esim. tiskipöydän alta, jota ei oltu huomattu katselmuksessa? Kuulostaa hieman siltä, että ostaja saattaa aiheestakin valittaa kun yksityiskohtia ei täällä kehdata valoittaa...

    • oikeuteenvarmasti

      pinnat kyseisissä riitakohdissa ovat kunnossa mutta pääosoin alkuperäisiä
      1969 rakennettuun asuntoon...no maalattu toki on välillä.
      kyse on maata vasten rakennetusta lattiatasosta jossa alajuoksu menee lattian alapuolella ja siis maan pinnan alapuolella sen aikaisilla määräyksillä rakennettu.Lisäksi kuntotarkastus ennen kauppaa mainitsee sen riskirakenteeksi ja nyt ostaja ei tahdo ymmärtää vaikka sitä on jankutettu että
      olette tienneet ostavanne riskirakenteisen asunnon.Siis siinä ei ole lattian alla
      ollenkaan rossipohjaa.Olemme olleet valmiita kohtuullisenverran korvaamaan mutta ostaja vaatii uusia pintojakin.ja hinta vaatimus on eri tasolla.
      toimintaohjeraportti neuvoo myös korjaamaan vain sieltä alajuoksun vain toiselta puolelta leikkaamalla osan noin 30-50cm ylöspäin ja mainitsee että
      ei tarvi toiselle puolelle pintoihin koskea mutta ostaja on joka puolelta poistamassa kaikki ja uusimassa, eikä tahdo mennä sille jakeluun että alkuperäisestä 1969 rakennuksesta ei tarvi maksaa uuden hintaa.
      ihan hullua touhua tämä on.Ja olen saanut selville että tämä asunto on heidän 4 asunto noin 10v sisällä, jolla tekevät hyvän voiton myyjien kustantamalla remontilla.
      Voiko mitenkään nostaa tämmöiset huijarit oikeuteen vääristelystä ja vääristä
      väitteistä?

    • oikeuteenvarmasti

      lisäyksenä edelliseen että kauppakirjassa mainitaan että ostaja on ollut läsnä kyseisellä kuntotarkastuskäynnillä ja on saanut tutkia haluamistaan paikoista
      asuntoa ja saanut kyseisen raportin ja tutustunut siihen ennen kauppaa.
      Laho alajuoksulankku olin kuivaksi todettua asiantuntijan tarkastuskäynnillä
      siis joskus ovat saanett kosteutta alhaalta.

    • lak-imies

      Kyllä näillä tiedoilla sen pitäisi ostajan korjata omilla kustannuksillaan, koska
      ennen kauppaa on ollut ongelma tiedossa.
      kyllä teitä myyjiä suosittelen, että jos ei ostaja suostu hyväksymään asiaa niin
      oikeus on ainoa ratkaisu ja todennäköisesti ostaja maksaa oikeudenkäyntikulut
      jos häviää.Mutta joissakin tapauksissa oikeudenkäyntikulut menee puoliksi
      molemmille.

    • Voi teitä pikkuisia juntteja!

      Riskirakenne ei oikeudeskäytännössä vähennä myyjän vastuuta, eikä kuntotarkastusraportti tai ostajan läsnäolo kuntotarkastusta tehtäessä.

      Ainoa joka poistaa myyjän vastuun on kauppakirjaan kirjattu vika (jonka laajuden tulee olla eritelty kohtuullisen tarkasti)..

      Tietysti pintojen osalta tulee tasonparannusta, ja lisäksi rakenteiden iän tuomaa ikävähennystä, mutta 90 % todennäköisyydellä myyjä maksaa.

      Toisaalta myyjä voi vaatia välitysliikkeeltä vahingonkorvausta huonosti laaditusta kauppakirjasta, joten ainakin osa tappiosta palautuu.

    • 2+16

      Voi sinua pikku välittäjä. Kun oikeudenkäynti on aina oikeudenkäynti ja siellä voi periaatteessa sinun tarkasti kirjatulla kauppakirjallasi pyyhkiä vaikka tuomarin ahterin.
      Meillä oli tuollainen tapaus, riskirakenteet ja korjaus- sekä tutkimustarpeet kirjattuna kuntoraporttiin, joka tehtiin ostajan paikalla ollessa. ostaja vielä oikeudessa totesi lukeneensa raportin ja kuunnelleensa kuntokartoittajan kommentit, mutta ei niitä ymmärtäneensä. Tämä onneksi riitti ja oikeus totesi, että tällä kohdin ostajalla oli erityinen selonottovelvoite, jonka hän oli laiminlyönyt. Tulos: Ostaja maksoi, kuten artisti aikanaan.

    • mainostajat pois

      Te mainostajat lkv stä ym paskanpuhujat voisitte poistua keskustelupalstoista
      ainakaan minä en usko teihin.
      puhutte ostajalle luotettavasti mutta myytte kiertelemällä huonojapuolia asunnosta ja sitten tulee oikeusriita ym kuluja.

    • L-akimiesk

      kyllä ehdottomasti näin on että ostajalla on selvityksen otto velvoite elikkä
      jos on pienikin maininta tai on kerrottu jotain niin ostajan pitää tutkia huolella
      ennen kauppaa se ja kun kauppa on tehty vastuu niistä vioista ja puutteista siirtyy ostajalle.
      Ostajilla on vaan paha taipumus muuttua "tyhmiksi ja huonomuistisiksi"
      kaupan jälkeen että kannatta aina ennen kauppaa kaikki asiat vaatia kauppakirjassa mustaa valkoisella niin ei tarvi jälkikäteen tapella oikeudessa.
      olen ollut lakimiehenä monissa tällaisissa jutuissa ja kyllä se että vaikka on
      mustaa valkoisellakin maininta niin ostaja leikkii tyhmää ja melkein aina häviää oikeudessa jutun.
      Pitäisi säätää asian johdosta laki, että kaikissa asuntokauppariidoissa ensin
      mennään kuluttajariitalautakuntaan jossa riita sovitellaan.Ja suositellaan väärässä olevaa luopumaan vaatimuksistaan tai tulemaan vastaan.
      Nyt ostaja huolettomasti painostaa myyjää heti käräjäoikeudella ja myyjä on
      paniikissa miettien maksaako liikaa vai antaako mennä käräjäoikeuteen ja silloin tulee oikeudenkäyntikuluja jotka todennäköisesti molemmat maksavat
      puoliksi.
      Tämä kuluttajariitalautakunnan päätös on ilmainen jota suosittelisin lailla ensiasteiseksi sovitteluksi.

    • myyjävoitti

      Meillä ostajan kanssa tuli riita kylpyhuoneen suihkun vastaisasta seinästä
      ja ostaja vaati kaikkia laattoja uusiksi koko kylpyhuoneesta jossa oli laatoitus tehty vesieristyksineen vuonna 2005.
      vanha käyttövesoputki oli vuotanut. Korjausehdotusraportissa suositeltiin korjaamaan toiselta puolelta ettei laattoihin tarvitse puuttua, mutta ostajat rupes ahneena uusimaan laatat koko kylpyhuoneeseen.No oikeudessa päätös oli että
      ostaja saa kustantaa omat kylpyhuone remontit ja oikeudenkäyntikulut menee kanssa ostajan maksettavaksi.Koska ennen kauppaa ostajalle oli kerrottu että
      käyttövesiputket ovat vanhoja alkuperäisiä 1970 ja myös runkorakenteet seinässä olivat alkuperäisiä.Joten niiden uusiminen oli jo ajankohtainen.ja ostaja piti varautua sen ikäisessä asunnossa yllättäviin korjaustarpeisiin.

    • auneanneli

      Meillä pesuhuone rakennettu 2083 kauppaa tehdessä ja talontarkastuksessa ostaja huomioi itse seinälaattojen määrätyllä alueella liikkuvan sisäänpäin kun niitä paineöltiin,samoin kuntotarkaastajan lausunnossa oli kyseisestä liikkumisesta maininta.Reilun puolenvuoden jälkeen ostaja purkikyseistä seinää ja löysi sieltä tummunutta ja homeen alkua puurakenteissa suihkunurkassa sekä saunan kiukaan edessä olevan vajaan neliön alueelta.Ostaja pisti uusiksi koko kylpyhuoneen lattioineen päivineen,lattiassa oli toimivat elementit olleet koko käyttöajan eikä tarkastuksessa löytynyt mitään kosteuteen viittaavaa(kunto tarkastus) nyt ostaja vaatii puolta remontin hinnasta myyjältä.!

    • auneanneli

      Anteeksi,pesuhuone rakennettu siis 1983 !!

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      238
      2070
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      80
      1797
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      69
      1516
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      107
      1216
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      63
      1140
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      53
      1105
    7. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      19
      1056
    8. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      9
      1025
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      1
      960
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      881
    Aihe