Kissanruoan sisällöstä

vastauksia kiitos!

Hei!

Miksi RC käyttää kissan- ja koiranruokien säilöntään BHA:ta ja BHT:tä?
Nehän allergisoivat koiria ja kissoja, aiheuttavat korva-, silmä ja ihotulehduksia. Jos se on kiellettyä ihmisillä niin miksi koirille ja kissoille saadaan aiheuttaa tietentahtoen allergiaa ja syöpää?

E-vitamiinilla tai rosmariiniuutteella saisi säilöttyä saman tuotteen ihan hyvin, miksi ette käytä sitä? Siksikö, koska se on liian kallista?

En myöskään ymmärrä sitä, miksi tungette kissanruokiin viljaa? Kissa on ensinnäkin lihansyöjä ja tulee mainiosti toimeen ilman kuivaruoan sisältämää viljaa. Itselläni on 6-vuotiaat kissat (2 urosta). Toiselle syötin tarkoituksella viljatonta ja toiselle viljaa sisältävää kissanruokaa. Viljaa syövä paskoi enemmän, söi enemmän, oli lihava ja turkki tippui. Vaihdoin 4n vuoden iässä viljattomaan molemmat ja kappas kappas: kissa kakkaa vähemmän, laihtui huomattavasti ja on nyt elämänsä kunnossa.

Mutta siis takaisin tähän kissanruoka-vilja-asiaan. Aika monessa ruoassa on maissia, vehnää, maissigluteenia, kasvivalkuaisuutetta.. kaikki kasviperäistä, jota kissa ei pysty hyödyntämään. Ja jos kissanruoka alkaa maissilla, niin miten se viljan haju houkuttelee kissaa syömään sitä? Eiköhän se ole se liha joka sen kissan houkuttelee syömään.

Ja vielä viimeisenä: ei se rasvan vähentäminen kissan ruokavaliosta vähennä muuta kuin hyvinvoivaa turkkia: jättämällä viljat pois kissa laihtuu huomattavasti, ei sillä, että vähennetään rasvaa ja lisätään viljaa jotta kissa tuntisi olonsa täydeksi syödessään viljaruokaa.

5

271

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • royalcanin-asiantuntija

      Hei

      Kiitos hyvästä kysymyksestä, joka varmasti askarruttaa monia.

      BHA ja BHT ovat erittäin tehokkaita hapettumisenestoaineita, joka estävät ruuassa rasvojen härskiintymistä niiden joutuessa kosketuksiin ilman kanssa sekä auttavat herkästi hajoavien vitamiinien säilymistä. Kyseisten hapettumisenestoaineiden avulla tuotteen ravitsemuksellinen laatu (rasvahapot ja vitamiinit) sekä maittavuus säilyvät hyvänä ruuan valmistuksesta käyttöön asti. Lisäaineiden käyttö elintarvikkeissa ja myös kotieläinten ruuissa on tarkoin säädeltyä ja valvottua. BHA ja BHT ovat hyväksyttyjä säilöntäaineeksi EU:n alueella tietyillä enimmäispitoisuuksilla. Ihmisille tarkoitetuissa elintarvikkeissa näitä saa käyttää mm. joihinkin rasvoihin ja öljyihin, kuivakeittoihin, kastikkeisiin ja ravintolisiin. Tutkimustulosten ja viranomaismääräysten valossa kyseisten lisäaineiden käyttö on turvallista ja perusteltua niiden tarjoama hyöty huomioon ottaen.

      Mitä tulee kasvisperäisiin raaka-aineisiin kissojen ruuissa, asiaa tulee tarkastella monesta näkökulmasta. Tietyissä raaka-aineissa, kuten mainitsemassasi maissigluteenissa, kasvisperäisestä raaka-aineesta on eristetty käyttöön sen sisältämä valkuaisaine, eli tässä tapauksessa gluteeni. Tämä on erittäin hyvin sulava ja sitä kautta helposti hyödynnettävä valkuaisaine. Kun puhutaan kissojen valkuaisaineen tarpeesta, pitäisi oikeastaan puhua aminohappojen tarpeesta (aminohapot ovat valkuaisen rakennusaineita). Virallisissa ruokintasuosituksissa kissoille onkin määritelty suositeltu päivittäissaanti kullekin välttämättömälle (ruuan mukana saatavalle) aminohapolle. Aminohappojen lähteinä voi toimia yhtä lailla kasvis- kuin eläinperäinenkin valkuaisaine, mutta kasvisperäiset valkuaisaineet vaativat usein teollisen käsittelyn, jotta ne ovat kissan elimistössä hyödynnettävissä. Jotkin aminohapot (kuten tauriini ja arginiini) kissan tulee saada eläinperäisestä raaka-aineesta, tai lisättynä ruokaan sellaisenaan kasvispitoisen ruokavalion yhteydessä.

      Kissa kykenee käyttämään hyväkseen hiilihydraatteja, mutta ne eivät ole kissalle välttämättömiä. Tietyt kuidut ovat kuitenkin hyväksi toimivan ruuansulatuksen kannalta. Sopiva määrä kuituja mm. edesauttaa ruuan kulkua suolistossa ja frukto-oligosakkaridit (FOS) sekä mannaanioligosakkaridit (MOS) ylläpitävät suoliston hyvää bakteerikantaa. Toki hiilihydraatit tarjoavat myös energiaa ja mm. maissi on hyvä B-ryhmän vitamiinien ja linolihapon lähde. Kuivaruokiin tiettyjä raaka-aineita joudutaan käyttämään jonkin verran myös oikeanlaisten rakenteellisten ominaisuuksien ja koostumuksen aikaansaamiseksi.

      Royal Caninin ylipainoisten kissojen laihdutukseen tarkoitetussa erikoisruokavaliossa on rajoitettu energia- ja rasvapitoisuus, korkea valkuaisainepitoisuus lihasmassan säilyttämiseksi laihtumisen aikana ja riittävästi kuituja ruuansulatuskanavan toiminnan varmistamiseksi. Lisäksi ruuassa on huomioitu mm. nivelten ja ihon hyvinvointi. Lisää tietoa löydät kotisivuiltamme: http://www.royalcanin.fi/Kissa/Elainklinikat/Erikoisruokavaliot-Kuivaruuat/YLIPAINO/Obesity-Management-Dry

      Toivottavasti vastaus antaa hieman lisävalaistusta laajaan aiheeseen.

      Kevätterveisin,

      Henna Söderholm
      ELL, asiantuntijaeläinlääkäri
      Royal Canin Finland Oy

      • Catman.

        Onko royal canin ruuissa kasvisperäiset valkuaisaineet käsitelty teollisesti että kissa voi hyödyntää sen mahdollisimman hyvin?
        Miksei käytetä eläinperäisiä valkuaisaineita joita ei tarvisi käsitellä teollisesti?


      • royalcanin-asiantuntija
        Catman. kirjoitti:

        Onko royal canin ruuissa kasvisperäiset valkuaisaineet käsitelty teollisesti että kissa voi hyödyntää sen mahdollisimman hyvin?
        Miksei käytetä eläinperäisiä valkuaisaineita joita ei tarvisi käsitellä teollisesti?

        Hei

        Royal Caninin ruuissa kasvisperäiset valkuaisaineet on tosiaan erotettu raaka-aineesta niin, että ne ovat helposti kissan elimistön hyödynnettävissä. Toki ruuissamme käytetään yhtä lailla myös eläinperäisiä valkuaisaineita. Teollisissa kuivaruuissa eläinperäisetkin valkuaisaineet on usein käsitelty jollain tavoin, esimerkiksi kuivattu, jolloin valkuaisaine saadaan tuotua ruokaan tiiviissä muodossa, lisäämättä turhaan ruuan kosteuspitoisuutta. Royal Caninin ruuissa käytetään valkuaisraaka-aineiden käsittelyyn paljon myös hydrolysointia, eli valkuaisaineiden pilkkomista hyvin pieniksi molekyyleiksi. Tällöin niiden sulavuus on huippuluokkaa eivätkä ne aiheuta niin herkästi yliherkkyysreaktioita (allergiaa) tai ruuansulatuskanavan oireita.

        Oikea yhdistelmä kasvis- ja eläinperäisiä valkuaisaineita takaa ihanteellisesti kaikkien välttämättömien aminohappojen saannin.

        Terveisin,

        Henna Söderholm
        ELL, asiantuntijaeläinlääkäri
        Royal Canin Finland Oy


    • vastauksia kiitos!

      Kissan ja koiran ruokinnassa pätee sama asia kuin ihmistenkin ruokavalioon: jos haluat laihtua, vähennä viljaa ja hiilihydraatteja. En näe mitään syytä laittaa kissanruokaan mm. vehnää sillä perusteella, että se sattuu sulamaan hyvin. Kun vilja nyt EI VAAN SULA kissan mahassa suurina annoksina. Jos kissa oikeasti halutaan laihduttaa, sille syötetään mahdollisimman paljon RAAKAA LIHAA!

    • keljuttaaa

      Minuapa kiinnostaisi tietää, miksi kissanruuat ovat valmistettu sillälailla, että kun luulet syöttäväsi elukallesi hyvänlaatuista, ja kallistakin ruokaa, syötät oikeasti kissalle kaikenmaailman myrkkyjä, ja ehdointahdoin mahdollistat sen sairastumisen munuaisten vajaatoimintaan? -Epäilemäti suurimpia kissojen ravinnosta johtuvia tappajia nykypäivänä.
      Tällä ajetaan taas sitä, (tuo muuten kovasti mieleen maidon käsittelyn suomessa, ja tässä yhteydessä valtavan laktoori-intolerantikkoväestön, ja siten kalliimman maidon menekin) että saadaan myytyä kalliimpaa dieettiruokaa munuaisvikaisille, ja loppuiäkseen sairaille eläimille..

      Ja totta, Raakaruokinta olisi kaiken a ja ö, mutta kaikki kissat eivät suostu syömään raakaa lihaa, jos ovat joko omistajan tietämättömyyttä, tai muusta vastaavasta syystä, alkuaikansa syöneet tehdasvalmisteista ruokaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      75
      1326
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1195
    3. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      906
    4. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      55
      904
    5. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      77
      809
    6. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      31
      764
    7. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      157
      764
    8. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      756
    9. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      59
      744
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      76
      675
    Aihe