Pienen lapsen vanhempi ja pätkätyöt

Sirius10

Hei!

Tarkoitus kohtapuoliin ilmoittautua työnhakijaksi ja tulisin saamaan ansiosidonnaista pv.rahaa.

Olen 1,5 vuotiaan lapsen kotiäiti ja nyt on alkanut mietityttää mikä on tilanteeni sen suhteen tarviiko noin pienen lapsen vuoksi ottaa vastaan ihan mitä vaan työtä, eli tarkoitan jotain päivän/kahden, viikon tai kuukauden sijaisuuksia?

Koska lapseni on vielä noin pieni en todellakaan haluaisi että häntä aletaan minun työllistämiseni vuoksi pompottaa.
Eli suurin pelkoni on että lapsi aloittaisi päivähoidon ja esim tekisin kuukauden sijaisuuden ja sitten lapsi taas kotiin. Se olisi noin pienelle kohtuutonta että tilanne vaihtelisi koko ajan. Lisäksi taloudellisesti se olisi kohtuutonta että maksaisimme lapsemme päivähoitomaksun mutta käytännössä lapsi olisi päivähoidossa miten sattuu ja maksaisimme siis lähes turhasta.

Minulla on suht tuore amk-tutkinto mutta alallani voi olla lyhyitäkin sijaisuuksia. Mieluiten ottaisin vastaan tällä hetkellä kokopäivätyötä vähintään puoleksi vuodeksi lastani ajatellen. Puolisoni tekee 2-vuorotyötä, tehnyt tähän mennessä samaa duunia 10 vuotta.

Löytyykö siis kohtuutta tähän asiaan työvoimaviranomaisilta ja mikä on käytäntö asian suhteen?

2

163

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ********************

      ,,,Olen 1,5 vuotiaan lapsen kotiäiti ja nyt on alkanut mietityttää mikä on tilanteeni sen suhteen tarviiko noin pienen lapsen vuoksi ottaa vastaan ihan mitä vaan työtä, eli tarkoitan jotain päivän/kahden, viikon tai kuukauden sijaisuuksia?,,,,

      Kieltäydyitpä sitten miten lyhyestä työkeikasta tahansa seuraa karenssi. Tuplatilanteessa tuleekin sitten 3 kk:n työvelvoite, mikä on ikävämpi juttu.

      Tosin lain mukaan on lapsen hoidon järjestämiselle annettava kohtuullinen aika. Lainsäätäjä ei ole määritellyt, mikä on kohtuullinen aika, mutta ainakin joskus on työvoimaviranomainen katsonut, että kohtuullinen aika on n. kaksi viikkoa.

      Tuo saattaa sinut pelastaa täydellisiltä kohtuuttomuuksilta. Tai sitten ei.

      Lainkohta:

      ***********Työnhakijalla on pätevä syy kieltäytyä vastaanottamasta hänelle tarjottua työtä, jos hänelle ei varata 8 §:n 2 momentin mukaisesti kohtuullista aikaa lastenhoidon järjestämiseen sekä kulkuvaikeuksien ja muiden vastaavien rajoitusten poistamiseen.************

      '''Löytyykö siis kohtuutta tähän asiaan työvoimaviranomaisilta...''''

      Tuohon varaan ei kannata mitään laittaa. Sen ovat lukemattomat työttömät joutuneet karvaasti kokemaan.

      Eikö sinulla ole mahdollisuuksia kodinhoitotukeen? Et menettäisi oikeutta työttömyyspäivärahaan, vaikka jatkaisitkin lapsesi kotihoitoa. Lainkohta:

      ********Jos henkilö on ollut poissa työmarkkinoilta ilman hyväksyttävää syytä yli kuusi kuukautta, hänelle ei myönnetä työttömyyspäivärahaa ennen kuin hän on täyttänyt poissaolon jälkeen työssäoloehdon. Tällöin työssäoloehdon tarkastelujakso alkaa siitä, kun henkilö on poissaolon jälkeen mennyt työhön tai aloittanut yritystoiminnan.

      Henkilön katsotaan olleen työmarkkinoilla, jos hän on ollut työssäoloehtoon luettavassa työssä tai työllistynyt yritystoiminnassa tai omassa työssä taikka on ollut 10 luvun 1 §:n 2 momentin 1–5 kohdassa tarkoitetussa työllistymistä edistävässä palvelussa tai on ollut työttömänä työnhakijana työ- ja elinkeinotoimistossa. Henkilöllä katsotaan olleen hyväksyttävä syy työmarkkinoilta poissaololle sairauden, laitoshoidon, kuntoutuksen, asevelvollisuuden, siviilipalveluksen, päätoimisten opintojen, apurahakauden, lapsen syntymän, enintään 3-vuotiaan lapsen hoidon tai muun näihin verrattavan syyn johdosta. ***********

    • tyokkari

      Hei.

      Kiitos kysymyksestäsi!

      Työttömyysetuuden saajan velvollisuus on muun muassa hakea aktiivisesti työtä, olla valmis vastaanottamaan työtä tai koulutusta sekä parantaa osaamistaan työ- ja elinkeinotoimiston kanssa sovitulla tavalla.

      Lastenhoitovaikeudet eivät sinänsä ole pätevä syy kieltäytyä työstä, mutta lastenhoidon järjestämiseen on varattava kohtuullinen aika ennen työn vastaanottamista. Mikäli kyse ei ole järjestelyajan varaamista edellyttävistä tilanteista, edellytetään, että tarjottu työ tulee ottaa vastaan lyhyelläkin varoitusajalla.

      Työnhakijalla voi ns. ammattitaitosuojan perusteella olla oikeus kieltäytyä kolmen ensimmäisen työttömyyskuukauden aikana ammattitaitoaan vastaamattomasta työstä.

      Ammattitaitosuojasta voit lukea lisää Työttömyysturvasanastoa –koosteesta:
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9765435

      terveisin Teppo työkkäristä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      69
      1305
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1217
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      113
      1155
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      73
      1070
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      58
      880
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      75
      751
    7. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      692
    8. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      41
      691
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      362
      669
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      656
    Aihe