Sivutoiminen opiskelu työttömyysetuudella

Tuleva opiskelijako?

Hei!

Olen kuullut paljon siitä, että voisin työttömyysetuutta menettämättä opiskella päätöimisesti, jos tietyt edyllytykset täyttyvät (ikä, opinnot jne.) Entä sivutoimiset opinnot? Minkälaisia nämä voivat olla, että ei menettäisi etuuksia? Onko näihin jotain ikärajoituksia ja opintoja koskevia rajoituksia/edellytyksiä olemassa samoin kuin päätoimiseen opiskeluun.

T. Opiskelusta kiinnostunut

10

511

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kela

      Hei,

      Kiitos kysymyksestäsi!

      Omaehtoisiin opintoihini voit tietyin edellytyksin saada työttömyysetuutta. Teppo Työkkäristä on kertonut työttömyysetuudella opiskelusta ketjussa Opintojen, yrittäjyyden ja osa-aikatyö vaikutus. Ketju löytyy seuraavasta linkistä

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9765505

      Sivutoimiset opinnot eivät estä työmarkkinatuen tai peruspäivärahan saamista. Selvitä opintojesi sivutoimisuus TE-toimistosta.

      Ystävällisin terveisin,
      Kirsi Kelasta

      • tyottomyyskassat

        Hei,

        Sivutoiminen opiskelu ei estä myöskään ansiopäivärahan maksamista. Työ- ja elinkeinotoimisto tutkii opiskelun luonteen ja antaa siitä työttömyyskassalle lausunnon.

        Ystävällisin terveisin
        Tiina työttömyyskassasta


    • gvm

      Moi opiskelusta kiinnostunut!
      Tuolta työttömyysturvalaista löytyy seuraavaa:
      Päätoimisia opintoja on aina opinnot, jotka tähtäävät korkeakoulututkinnon suorittamiseen. Suomeksi sanottuna: jos aloitat työttömänä korkeakouluopinnot, olet päätoiminen opiskelija etkä voi saada työttömyysturvaa työttömyyden perusteella.
      Jos olet lukiolainen, olet opiskelija, ei työttömyysturvaa. Aikuislukio on eri asia, mutta tässä ei siitä sen enempää.
      Jos aloitat opiskelun työttömänä ammattikoulussa tai aloitat työttömänä muita opintoja (esim. ammattikorkean erikoistumisopinnot), asia on mutkikkaampi.. Selvä juttu on, että jos opintojen laajuus on keskimäärin vähintään 5 opintopistettä tai 3 opintoviikkoa opiskelukuukautta kohti, niin työttömyysturvaa ei tule työttömyyden perusteella, niin sanotaan työttömyysturvalaissa. Samoin jos opintoja ei olekaan määritelty opintoviikkoina tai opintopisteinä, mutta tuntimäärä on 25 tai enemmän viikossa, ei tule työttömyysturvaa. Olet päätoiminen opiskelija työttömyysturvalain kannalta.
      Mutta sitten jos työmäärä jää alle 3 ov/5 op/25 tuntia, niin asia menee lain mukaan harkintaan. Se on hieman sekavampi juttu. TE-toimisto (= käytännössä isoissa toimistoissa työttömyysturva-asiantuntija) joutuu harkitsemaan asiaa. Nyrkkisääntö on, että mitä pienempi työmäärä ja sitovuus, sitä todennäköisemmin opiskelu ei vaikuta työttömyysturvan saamiseen työttömyyden perusteella.
      Kun tuota lakia lukee, niin semmoisia TE-toimiston pitäisi ottaa huomioon, kuin miten paljon opinnot vaatii työtä, miten paljon opiskelu sitoo, onks opiskelu aloitettu jo työssä ollessa ja (joissain tapauksissa) mikä henkilön aikaisempi koulutus.
      Omalta työvoimaneuvojalta, jos sellainen on, kannattaa kysyä asioista. Sitten on vielä valtakunnallinen puhelinpalvelu, johon saa selviin asioihin vastauksen, muttei tietenkään harkinnanvaraisiin asioihin. Lyö vaikka googleen hakusanaksi ”Työlinja”, niin löydät numerot.
      Kun laki antaa harkintavaltaa, niin käsittääkseni harkintavaltaa ei ole rajatapauksissa ole annettu yksittäiselle virkailijalle, vaan käsittely on yleensä keskitetty (ainakin isoissa toimistoissa) työttömyysturva-asiantuntijoille.
      Jos aloitat työttömänä esimerkiksi sairaanhoitaja AMK -opinnot, niin tuosta työttömyysturvalaista näkee suoraan, että siirryt sitten päätoimiseksi opiskelijaksi etkä voi enää työttömyyden perusteella saada työttömyysturvaa.
      Päätoimisissa opiskeluissa kannattaisi selvittää tuota toista vaihtoehtoa eli voisiko TE-toimisto tukea opiskelua työttömyysetuudella, jolloin voisit saada työttömyysturvaa ja ylläpitokorvausta opiskelun perusteella. Työttömyysetuudella opiskeluun ei ole subjektiivista oikeutta. Tämä tarkoittaa suomennettuna, että oikeus opiskella työttömyysetuudella ei ole automaatti.

    • gvm

      P.S. Muista keskustella opiskelusta aina etukäteen. Työttömyysetuudella opiskelusta on sovittava ennen opintojen aloittamista.

    • Raja-arvot

      Tärkeä seikka myös huomata sivutoimisissa opiskeluissa, että työttömyysturvalaki lähtee siitä, että jos opiskelun kesto on vähintää (>=) 3op / kk, niin opinnot luokitellaan päätoimisiksi.

      Mutta kun usein on niin, että kurssin kesto on tasan 3op, niin eipä kursille voi sivutoimisena osallistua kun kurssin kesto on tasan 3 op. Ja tasan 3op lasketaan vähintään tai enemmän joukkoon.

      Eli näin helposti voidaan evätä työttömön sivutoimiset opiskelut, kun kurssin kesto on tasan 3 op eikä edes mijoonasosaa vähemmän. Mutta jos työttömyysturvalaki lähtisi siitä, että opinnot ovat vasta sitten päätoimisia, kun kurssin kesto olisi 3op 1/10^6 * 3 op.

    • Paragrafi

      Tämä on se kuuluisa ongelma, että raja vain vedetään laissa tiettyyn paikkaan ja siinä se sitten on.

      Eduskunta voisi tietenkin muuttaa lakia. Siinä voisi lukia, että päätoimisina pidetään opintoja, joiden työmäärä on alle 3 ov/kk, 3 ov/kk tai ihan pikkuisen ylitse.

    • Raja-arvot

      Jostain kuulin, että tasan 3op kestävä kurssi voitaisiin tulkita vähemmän kestäväksi jos kurssin tentti pidetään myöhemmin kuin kurssi päättyy. Eli luetojen lopumisajan kohdasta tenttiin tulisi lisä aikaa ja näin opiskeluvauhti olisikin vähemmän kuin 3 op.

    • Paragrafi

      Kaikella kunnioituksella: tuo kuuluu siihen sarjaan, että jos käy 3 kertaa vessassa luentojen aikana, niin opiskelun vaatimasta työmäärästä vähennetään 1 op.

      Muuten, se raja siellä laissa ei ole 3 op/kk vaan 5 op/kk. Menee varmaan nyt opintoviikot ja opintopisteet sekaisin. Opintopisteitä käytetään korkeakouluissa, opintoviikkoja yleensä muissa oppilaitoksissa.

    • poegGJ

      Hei!

      Itse aloitin omaehtoisen opiskelun viime syksynä. Tätä ennen sovin asiasta työvoimatoimistossa, että he puoltavat opiskelun tarpeellisuutta. Ikävä kyllä ko. työvoimatoimiston henkilökunta tulkitsi heille "uutta" lakia kovin eri tavalla, kuin se sitten todellisuudessa oli. Selityksen sain n. puoli vuotta myöhemmin, kun laki oli heille niiiiin uusi. Kärsijäksi jouduin itse ja nyt olen siis tosi pulassa, mutta eipä tämä ketään hetkauta, vaan nyt pestään kädet ja kohautellaan olkapäitä, anteeksi nyt, voi voi, kun ei kerrottu...

      Opisekeluista kysyin ensimmäisen kerran silloisella asuinpaikkakunnallani. Virkailija kertoi, että opinnot voidaan jaksottaa loma-ajoiksi ja että saan opintojen aikana korotettua päivärahaa. (Olen muutosturvan alainen.) Tein päätöksen, muutimme maalle ko. opiskelupaikkakunnalle kulujen säästämiseksi ja siirryin ko. paikkakunnan työvoimatoimistoon. Ennen opintojen aloittamista sain kuulla, että opintoja ei olekkaan mahdollisuutta jaksottaa. Korotettun päivärahan määrän taulukkoa näyettiin jälleen. Tänä vuonna tammikuussa hain uutta verokorttia. Silloin sain selville, että korotettua päivärahaa saa vain 200 päivän ajan, mikä tarkoittaa käytännössä yhtä lukuvuotta. Se oli kuin kannullinen jääkylmää vettä niskaan! En ikimaailmassa olisi muuttanut tänne, jos olisin tiennyt, että asia on näin. Minun on siis löydettävä työtä ja jätettävä opinnot, mutta se ei ole helppoa maalaispaikkakunnalla, jossa töitä ylipätään on tosi vähän tarjolla.

      Olen suorittanut ainakin puolet 3,5 v. opinnoista tänä mennenä yhtenä lukukautena. Jos voisin opisekella täyspäiväisesti, olisin selviytynyt opinnoista noin 1,5 vuodessa, ehkä opinnäytetyön osalta hiukan yli tämän. Olen siis todella paiskinut töitä hiki hatussa nopean valmistumisen toivossa, mutta jääpä nyt kesken tämäkin koulu. Nyt etsin töitä ja olen valmis muuttamaan paikkakuntaa ja jatkamaan opintoja aikuisryhmän mukana hitaammassa tahdissa. Kävin työvoimatoimistossa kysymässä, voinko saada tukea työnhaun matkakorvauksiin. Vastaus oli, ei! Sitten vasta, kun olen lähempänä valmistumista! Vastaukseksi tuli epämääräinen; noin yksi kuukausi ennen. Minulla ei yksinkertaisesti ole varaa käydä työhaastatteluissa, koska asumme siis aika periferiassa, vaikka tätä kaupungiksi kutsutaan;). Lähin isompi kaupunki on n. 60 km päässä ja bussi edestakaisin maksaa n. 46 €. Opiskelijahintoja ei siis saa.

      Opinto-opikeutta minulla siis on 500 päivää, eli 2012 syksyyn saakka, tulot vaan putoavat ensin päivärahan suuruiseksi, sitten Kelan työttömyysturvalle, oikein hauskaa!

      Lisäksi pitänee vielä huomauttaa, että päivärahasta pitää maksaa 10% enemmän veroa, kuin työtulosta. Eli itse maksan 26% veroa, olen totaaliyksinhuoltaja, saan kuukaudessa 1200 €, mikä pitää riittää kaikkeen, aj minulla ei ole varaa etsiä töitä paitsi virtuaalisesti. Lisätään vielä, että voisin ansaita yli 40 000 €/vuosi ko. veroprosentilla. Eikö ole tämäkin oikein hauskaa!

      En ole kyseisetä työvoimatoimistosta saanut yhtään ainoaa työn etsimistä tukevaa kommenttia. Koska olen uusi paikkakunnalla, olisi ollut varmaan fiksua yrittää auttaa edes tuntemaan paikkakunnan yritysmaailmaa. Olen ihan niin pettynyt tähän järjestelmään ja koko opintohommaan, että voin vain sanoa, että teitte tosi kurjan tempun meille! Itse aikuisena selviytyisinkin vielä, mutta olisi myös kiva tietää, missä lapseni aloittaa ensi syksynä koulunsa!

      Työvoimatoimistossa lisäksi neuvottiin, että kannattaa kysyä kirkosta sitten muuttoavustusta!
      Että kitos ihan tosi paljon vinkistä! Ihan olette uskomattoman nokkelia! Teen ihan varmasti ihan kaikkeni, että pääsen täältä pois! En uskonut, että valtion virkamiehellä on varaa tehdä tälläisiä "virkavirheitä" ja antaa näin epätotuudenmukaisia neuvoja ja tietoja ilma minkäänlaista vastuuta asiasta. Mutta näköjään kun kerran vahingossa joutuu "koneiston" rattaisiin, sinne jää ja sitten kyykytetään niin, että mitään ei jää jäljelle. Jos itse olisin työssäni tehnyt noin vakavia virheitä ja mokannut, olisin saanut kenkää niin että olsii työ ollut hakusessa seuraavan kerran. Mutta valtion virassa saa näköjään tehdä mitä vaan, kun on itsellä "varma" leipä, vaikka mitään tulosvastuuta ei joudu näyttämään toteen.

      Että kaikenkaikkiaan, nyt tiedän, että keneenkään ei pidä luottaa ja virkamiehen höpinät voi olla ihan puuta heinää. Taas siis oli yksi huonosti toteuttettu ns. työllisyyden editämistoimenpide, joka ei todallakaan palvele yhtään ketään! En itse kyllä nukkuisi, jos olisin tehnyt jollekin ihmiselle samalla tavalla.

    • tyokkari

      Hei!

      Kiitos kysymyksistä ja kommenteista.

      Sivutoimisessa opiskelussa opintojen suorittaminen tulee olla mahdollista normaalin kokoaikaisen palkkatyön ohessa. Opiskelun vaatimaa työmäärää arvioitaessa otetaan huomioon muun muassa opintojen laajuus ja sitovuus sekä henkilön aiempi työssäolo ja koulutus. Tarkastelussa arvioidaan, ovatko opinnot esteenä kokoaikaisen työn vastaanottamiselle työmarkkinoilla yleisesti sovellettavin ehdoin.

      Suoraan työttömyysturvalain nojalla päätoimisina pidettävät opinnot, esimerkiksi korkeakouluopinnot, voidaan osoittaa sivutoimisiksi opintojen ohella saavutetulla riittävän pitkällä työhistorialla. Päätoimisena aloitettujen opintojen voidaan katsoa muuttuneen sivutoimisiksi, jos opiskelija on ajallisesti vakiintuneella työllä tai yritystoiminnalla ja samanaikaisesti edenneillä opinnoillaan osoittanut, ettei opiskelu ole esteenä kokoaikatyön vastaanottamiselle. Työ- ja elinkeinotoimisto (TE-toimisto) tutkii hakijan antaman selvityksen perusteella, pidetäänkö opintoja pää- vai sivutoimisina.

      Jos TE-toimisto toteaa opinnot sivutoimisiksi, ne eivät ole esteenä työttömyysetuuden saamiselle. Myös muut työttömyysetuuden saamisen työvoimapoliittiset edellytykset tulee täyttyä.

      Katso pää- ja sivutoimisesta opiskelusta linkistä:
      http://www.mol.fi/mol/fi/00_tyonhakijat/07_tyottomyys/01_tyottomyysturva/01_edellytykset/02_opiskelija/index.jsp

      Terveisin Teppo työkkäristä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      96
      1872
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      176
      1387
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1238
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1157
    5. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      65
      1138
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      81
      984
    7. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      976
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      72
      969
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      793
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      768
    Aihe