Opiskelua

Omaehtoista...

Aloitimme omaehtoisen työttömyysetuudella tuetun opiskelun Jyväskylässä tammikuussa 2010. Pahimmoilleen tämä osui siihen muutoksen aikaan.Työkkärin henkilökuntaa ei näemmä oltu sitten ehditty vielä kouluttaa kunnolla ja ainakin muutama minunkin ryhmässäni opiskelevista sai täysin väärää tietoa.

Tässä kaksi päällimmäisenä mieltä hiertävää asiaa, joiden selvittelyn aloitimme eilen, kun kuulimme, että Jämsässä oli neuvottu toisin:
1.
500 päivää kuluu opiskellessa, eikä se olekaan se "aina kaksi vuotta, jonka saa opiskella liiton korvauksilla".
2.
Jos liiton päivät saa nollattua opiskelaikana voi tutkinnon suorittaa vaikka loppuun asti niitä käyttämällä. Meille kerrottiin, että :"Yhteen opiskeluun saa käyttää vain tuon kaksi vuotta, jonka jälkeen putoaa normaalilla työmarkkinatuelle".

Eli menetimme noin 20 000 euroa. Kuka on vastuussa? En osannut epäillä, rttä työttömyystoimiston henkilökunta ei osaisikaan tehdä työtään. Näin jälkiviiisana voi tietysti sanoa, että olisi pitänyt, mutta kun olin jo mielestäni selvittänyt asiat?

Ps. olkaa kilttejä ja vahvistakaa tai kumotkaa nuo väitteeni ja jos kehtaatte javastatkaa vielä viimeisiinkin kysymyksiin. (Huomaan, että osaan hankalista kysymyksistä, ette ole vielä vastanneet. Toivon, että etsitte vain tietoa ja niihin vastaaminen vie hieman kauemman aikaa.)

4

205

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • gvm

      Heips,
      Tuohon ensimmäiseen kysymykseen:
      Missään (virallisissa papereissa) ei sanota, että saa aina opiskella 24 kk liiton korvauksella. Jos kassapäiviä on jo kulunut ennen opintojen aloittamista, niin liiton ns. 500 päivää saattaa kulua työttömyysetuudella tukemisen aikana loppuun. Jos opinnot jatkuvat, silloin siirrytään KELA:n tuelle siksi aikaa, mitä vielä on jäljellä työttömyysetuudella tukemisen maksimiajasta eli 24 kuukaudesta.

    • tyottomyyskassat

      Hei,

      Vastaan kysymykseesi työttömyyskassan osalta.

      Ansiopäivärahan 500 päivän enimmäisaika kuluu omaehtoisten opintojen aikana. Työttömyysetuutta opiskelun tukemiseen voi siis saada enintään 24 kuukautta opintokokonaisuutta kohden, mutta mikäli ansiopäivärahan enimmäisaika täyttyy tuon 24 kuukauden aikana, päättyy ansiopäivärahaoikeus.

      Jos työssäoloehto täyttyy kesken omaehtoisen opiskelun, palkanmääritystä ei tehdä eikä 500 päivän enimmäisaika ala alusta. Enimmäisaikaa ei siis voi nollata omaehtoisten opintojen jatkuessa.

      Esimerkki:

      A on saanut ansiopäivärahaa 400 päivää kun hän aloittaa omaehtoiset opinnot työttömyysetuudella. A:n työssäoloehto täytty 50 päivän päästä, kun ansiopäivärahaa on yhteensä maksettu 450 päivää. Päivärahan tasoa ei määritellä uudelleen eikä 500 päivän enimmäisaika ala alusta. A:lla on oikeus ansiopäivärahaan vielä 50 päivän ajan olleessaan omaehtoisissa opinnoissa ja tämän jälkeen hän voi jatkaa opiskelua työmarkkinatuella.

      A:n opinnot päättyvät ja A on yhä työtön. A voi hakea ansiopäivärahaa työttömyyskassasta opintojen aikana täyttyneen työssäoloehdon perusteella.

      Toivottavasti vastauksesta ja esimerkistä oli sinulle hyötyä.

      Ystävällisin terveisin,
      Tiina työttömyyskassasta

    • kela

      Hei,
      vastaan vielä kysymykseesi Kelan osalta. Mikäli ansiopäivärahan 500 päivää tulee täyteen opintojesi aikana, voit hakea Kelalta työmarkkinatukea. Kuten Tiina jo kertoikin, omaehtoisiin opintoihin työttömyysetuutta voi saada enintään 24 kuukauden ajan. Jos käy niin, että työttömyyskassasta ja Kelalta on maksettu opintoihin työttömyysetuutta 24 kuukautta ja opinnot vielä jatkuvat, voi loppuajalle hakea opintotukea.

      Ystävällisin terveisin,
      Kirsi Kelasta

    • tyokkari

      Hei,

      Kiitos kysymyksestäsi. Vastaan siihen työ- ja elinkeinotoimiston (TE-toimisto) näkökulmasta.

      Opiskelun kestolle ei ole asetettu vaatimuksia, mutta työttömyysetuutta opiskelun tukemiseen voi saada enintään 24 kuukautta opintokokonaisuutta kohden. Työttömyysturvan ansio- ja peruspäivärahan enimmäisaika kuluu myös opiskelun aikana.

      Jos työnhakija jatkaa opintojaan pidempään kuin 24 kuukautta, hänet katsotaan enimmäisajan täyttymisen jälkeen työttömyysturvalain 2 luvun 6 §:n 2 momentin perusteella päätoimiseksi opiskelijaksi, jolla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Opintojen loppuajalle on mahdollista hakea opintotukea Kelalta.

      terveisin Teppo työkkäristä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      107
      7381
    2. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      65
      6946
    3. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      58
      3482
    4. Nainen, olet jollakin tavalla pelottava

      Tunne sinun suhteen on ehkä verrattavissa ruusupensaaseen, hurmaavan kaunis kukka, upea tuoksu, mutta jos yrittää lähell
      Ikävä
      58
      1262
    5. Kuumat päivät

      Hyvää huomenta. 🌞🌼☕😊🙌 Sinkkukesä 2024
      Ikävä
      347
      1243
    6. Valkeakosken surmaaja oli koeajalla edellisestä tuomiosta

      Tässä osoitus, että rangaistukset Suomessa ovat liian löysiä ja se maksoi tämän tytön hengen https://yle.fi/a/74-2009067
      Maailman menoa
      14
      1113
    7. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

      Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
      Sinkut
      218
      1066
    8. Haaveilen sinusta

      Läheisyydestäsi, kosketuksestasi. Siitä että saisin koskettaa sinua. Pitää sinua lähellä. En tiedä mistä tämä tuli. Tied
      Ikävä
      22
      933
    9. Enpä usko että olisit valmis jättämään kaiken

      Vaikka tulisin ja kosisin sinua.
      Ikävä
      48
      881
    10. Ohimenevältä

      Tilalta tämä alkaa jo vaikuttamaan. Arjen pieni piristys olimme toisillemme.
      Ikävä
      29
      853
    Aihe