Vaihtoehdot

m

Vanhan korpimetsän päätehakkuusta saan puunmyyntihintaa 65 000 euroa (arvio). Maanhankintalainaa kyseisestä alasta on jäljellä n.30 000. Tällä hetkellä on kuusia kuivanut pystyyn vasta vähän, mutta viiden vuoden sisällä lahoprosentti nousee merkittävästi ja metsän arvo laskee. Voisiko luonnonsuojelija kertoa jonkun "porkkanan" että moto ei ala sitä kuukauden päästä puimaan. Luonnonsuojelu on hienoa, jos saa suojella toisten omistamaa luontoa. Toisten omistama luonto on helppo rauhoittaa, mutta kun se on omaa, niin suojelusta tulee todella kallis harrastus.

7

62

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • korpikuus

      Siinäpä se, isot potentiaaliset tulot kyllä saa miettimään kahdesti, uskaltaako metsää jättää kasvamaan kuinka isoksi, ettei aleta menemään miinukselle. Toki vaikka joitakin puita kuoleekin, elossa pysyvien kasvu pitkään korvaa sen. Mutta kunei voi olla varma ettei maannousema tai muu tauti ala tuhoamaan salaa puustoa isossa määrin, niin aika hankala paikka se on.
      Varsinkin jos on vielä lainarahalla metsän ostanut, niin kyllähän siitä jotain kautta pitäisi saada rahaa takaisinkin. Ellei sitten muuten ole niin hyvätuloinen, että voi muilla tuloilla lainat maksella. Sittenkin tietysti täytyy itse arvostaa pystyssä olevaa metsää niin paljon että raaskii sen jättää rahaksi muuttamatta.

      Toinen vaihtoehto on tietysti se, että perustaa yksityisen luonnonsuojelualueen korvausta vastaan tai myy valtiolle suojeluun. Tämä edellyttää kuitenkin että palstalla on jonkun verran luontoarvoja, mitä vaatimusta kaikki varttuneetkaan talousmetsät eivät suinkaan täytä. Jos kuitenkin sattuisi syystä tai toisesta virkamiehille kelpaamaan, niin korvaus käsittääkseni on ihan hyvin kilpailukykyinen hakkuutuloihin nähtynä. Metsä pysyy paikallaan, tosin myöhempi hakkuu ei sitten ole enää mahdollinen vaikka mieli muuttuisi. Eikä perijät saa aikanaan hakattua seuraavaa hakkuukypsää puusukupolvea.

      Sinänsä toivon että metsänomistajat säästäisivät varttuneita metsiä pystyssä, joko suojeltuna tai hakkuuta viivyttäen. Mutta mitään taikakeinoa siihen, että tästä saisi aina yhtä kovat tulot kuin tehometsätaloudesta, ei ole.

      • m

        Nimimerkistäsi tuli mieleen, kun syksyllä lintumetsällä ollessani kävelin erästä uutta metsä-autotietä pitkin ja mietin sen vaikutusta luontoon. Siinä sitten ajatuksissani kulkiessani huomasin tiellä seisovan metson. Se nokki siinä kiviä. Otin siitä valokuvia, kun ei se oikein edes pelännyt. Olin tyytyväinen, että stä tie ei ainakaan haitannut. Myöhemmin hirvijahdissa menin passiin yhteen hakkuuaukkoon, jossa metso veteli varmaan puolukoita tai muita marjoja. Kyllä se oli siitä pakko ajaa pois, korpimetto... Hakkuu-aukossa. Se mikä on hienoa niin ne oli ensimmäiset mettohavainnot minulla ikänäni. Taitaa ainakin ne, onneksi sopeutua nykymetsätalouteen. Etten pahoita kenenkään mieliä, niin en tappanut yhtäkään metsäkanalintua viime syksynä. Metsissäni olen pyrkinyt minimoimaan päätehakkuiden määrää, ja harrastanut sitä hankalampaa ronkkimishakkuuta. Ronkkimistyylillä metsästä on kerätty pystykuivat ja isot. Pystykuivat on sahattu lankuiksi ja hyvät puut olen myynyt. Nyt on iskenyt laiskuus ja puita kuivuu pystyyn ryppäinä. Metsänhoitoyhdistykset painostaa päätehakkuisiin, se on tietysti selvä miksi. Metsurit olisi hyvä apu, mutta kaikki taitaa olla työllistettyinä taimikoiden harvennuksissa. Kannatan itse jatkuvan kasvun metsää. Vaikeaa on monen metsänomistajan puuta myydä ilman metsänhoitoyhdistystä. Harmittaa kun ainoa vaihtoehto, jos tarvitsee metsästä rahaa on, että päätehakkuu.


    • tubbelgubbel

      Joskus tulee mieleen, että suojelun ei tarvitsisi olla olla niin on-off-juttu. Tarkoitan, että jättämällä jonkun nurkkauksen metsäalasta kehittymään vanhaksi ikimetsäksi, luonnon monimuotoisuus kasvaisi ja vanhaa metsää tarvitsevat lajit voisivat liikkua eri mesäpalstojen vanhojen osien välillä. Tämä on arvokysymys, pala upeaa vanhaa metsää vai 5-10th€? Osaatko nauttia esim. vanhan metsän eläin- ja kasvilajien bongaamisesta. Rauhottaako vanhassa metsäpalasessa ulkoilu enemmän kuin vastaava rahasumma tilillä?

      Joskus vanhaa puustoa ei tarvitse olla paljoaakaan niiin pikkuhiljaa huomaa, että sitähän pitää reviirinään ihan omat lajinsa: Omalla tonttipahasellani on yksi kulma luonnonttilassa ja siinä on paljon vanhaa puolilahoa harmaaleppää. Harmaaleppä pehmeänä puuna onkin pikkutikan suosiossa ja siellähän tuo käy. Kuva tontilta: http://tubbel.suntuubi.com/

      • m

        Hakkuusa ei voi oikein jättää nurkkia ja saarekkeita, kun myrskyt ne sitten helposti kaataa. Siellä ei sen jälkeen viihdy edes rytökärppä. Kokemusta on. Nautin luonnon ja eläinten tarkkailusta, mutta omissa metsissä tulee yleensä vaan "bongailtua" kaikki metsänhoidolliset epäkohdat. Muiden metsissä on kyllä rauhoittavampaa. Noita pikkutikkoja ei usein näe. Pihassa niitä joskus käy. Valkoselkätikkoja tuntuu olevan yhtä paljon kun käpytikkoja. Onko näin ollen valkoselkätikkakanta kasvanut vai käpytikkakanta pienentynyt. Näin erään tietokannan missä oli toissavuoden valkoselkätikka ja liito-orava havainnot. Ei tarvitse niiden puolesta olla huolissaan, oli niitä niin valtavasti. Ihmeteltiin vaan , että jännästi havainnot sijottui tulevan tilinjauksen kohdalle ja eräälle alueelle johon haetaan soranottolupaa. Harmittaa vaan, kun nämä perättömät havainnot vaikuttaa vääristävästi suojeluun.


      • lallin sormi
        m kirjoitti:

        Hakkuusa ei voi oikein jättää nurkkia ja saarekkeita, kun myrskyt ne sitten helposti kaataa. Siellä ei sen jälkeen viihdy edes rytökärppä. Kokemusta on. Nautin luonnon ja eläinten tarkkailusta, mutta omissa metsissä tulee yleensä vaan "bongailtua" kaikki metsänhoidolliset epäkohdat. Muiden metsissä on kyllä rauhoittavampaa. Noita pikkutikkoja ei usein näe. Pihassa niitä joskus käy. Valkoselkätikkoja tuntuu olevan yhtä paljon kun käpytikkoja. Onko näin ollen valkoselkätikkakanta kasvanut vai käpytikkakanta pienentynyt. Näin erään tietokannan missä oli toissavuoden valkoselkätikka ja liito-orava havainnot. Ei tarvitse niiden puolesta olla huolissaan, oli niitä niin valtavasti. Ihmeteltiin vaan , että jännästi havainnot sijottui tulevan tilinjauksen kohdalle ja eräälle alueelle johon haetaan soranottolupaa. Harmittaa vaan, kun nämä perättömät havainnot vaikuttaa vääristävästi suojeluun.

        Toki totta että muun puuston aiemmin suojaama puusto voi kaatua ainakin osittain kovilla tuulilla, varsinkin jos ympärille on tullut iso aukko. Säästöpuuryhmiähän suositellaan jättämään aukoille, vaikka puut voivatkin kaatua, koska lahopuu aukollakin on tarpeen luonnossa. Mutta jos isommasta alasta on kyse ja oma-aloitteisesti pystyyn jättää vanhenemaan, niin eihän se kiva ole jos kaatuvat.
        Joissakin tilanteissa säästäminen kuitenkin onnistuu aika hyvin, jos esim. ympäröivistä aukoista ei tule kovin isoja tms.

        Pikkutikat tarvitsevat lahoa lehtipuuta reviirillään, joissain jokivarsissa sun muissa niitä voi elellä, missä ei ole metsätaloutta niin tehokkaasti harrastettu.
        Jos valkoselkiä on yhtä paljon kuin käpytikkoja, niin melkoisen hyvällä vaseti-alueella asut. Onhan kanta toki viime vuosina hiukan runsastunut, Venäjältäkin kai tullut vahvistusta. Jos vain kelvollisia reviirejä olisi, niin kanta kyllä kasvaisi Käpytikkojakin taisi välissä tulla idästä, ehkä kanta on hieman siitä tasaantunut.

        Liito-oravan kannanmuutoksesta en ole tuoretta tietoa nähnyt, mutta ainakin jonkinlaista seurantaa pitäisi olla menossa. Toivottavasti kannan taantuma on sen verran vähäistä että seuraavassa uhanalaisuusarviossa (10v päästä) laji voidaan siirtää elinvoimaisiin.

        En tiedä minkä tietokannan havaintoja olet katsellut, mutta yksi selitys näkemällesi on se, että tielinjauksia ja laajoja soranottopaikkoja varten tehdään lajikartoituksia, joissa esiintymät tulevat viranomaisten tietoon huomattavasti todennäköisemmin kuin muuten.
        Tämä on tietysti esim. liito-oravan suojelun naurettava puoli. Pienialaisien projektien kohdalla suojelusta on valtavasti vaivaa, vaikka haitta on suht pieni, mutta laaja-alaisessa toiminnassa, kuten metsätaloudessa vain osa esiintymistä huomataan ja otetaan huomioon, vaikka siellä yleensä ei kovin suuria kuluja syntyisi reviirin säästämisestä.


    • korpikuus

      Totta että paljon voidaan tehdä säästämällä yksittäisiä puita ja puuryhmiä, ja muita pienehköjäkin elinympäristöjä. Metsämaisema monipuolistuu ja tarjoaa elinmahdollisuuden useammalle lajille ja enemmän katseltavaa luonnosta kiinnostuneille ihmisille. Talousmetsien luonnonhoidossa ollaan vasta opettelemassa yksinkertaisimpia toimintamalleja.
      Tälläisiähän alueita nyt ollaan perusteltu Metso-ohjelman puitteissa, sekä säästämällä metsätaloudessa pienialaisia trkeitä elinympäristöjä. Rahaa kun vaan löytyis jostain kaikkien tarjolle tulevien arvokkaiden maiden ostoon...

      Sitten on toki lajeja jotka tarvitsevat levitäkseen ja säilyäkseen isoja luonnontilaisia/kaltaisia alueita, eivätkä pärjää hajallaan sijaitsevien pikku suojelualueiden varassa.

    • käytäntö osoittaa

      Kaunis ajatus mutta esim. vanha kuusikko voi olla altis saamaan tauteja, jotka voivat sitten levitä, niinpä on parempi panna matalaksi ja kasvattaa koko metsä uudestaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      7936
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2892
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2472
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      120
      2198
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1855
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      11
      1616
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1459
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1456
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1415
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1374
    Aihe