Vartijoiden toiminta

-???-

Olen töissä myyjänä kauppakeskuksessa, jossa vartiointiliikkeen vartijat kiertävät valvomassa. Joidenkin vartijoiden osalta kyseenalaistan heidän työn ja mielestäni he käyttävät "valtaansa" väärin ja omituisesti. En tietenkään voi tästä oikein kellekään sanoa, koska tuntuu, että vartijoita ei voi kyseenalaistaa ja minulle itselleni koituisi vain hankaluuksia. Ajattelen myös, ettei minua uskottaisi, jos esim. kertoisin esimiehelleni, eihän vartijoita ole tapana arvostella. On se vartijoiden työ aika jännää, voi melkein tehdä mitä vain ja kukaan tuskin valittaa...

68

3798

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JVSteve

      Vartijoita ei ole tapana arvostella, sillä aikapa harvoin - jos juuri koskaan - mitään todellista atvostelun aihetta löytyy. Kaiken maailman kitisijöitä ja muita vainoharhaisia kyllä löytyy eikä olisi ensimmäinen kerta, kun pahimman valittajan saatua kenkää on hävikkikin yllättäen pudonnut pohjalukemiin.

    • Kymysysmerkki

      Mitäs ne sitte tekee?

    • Provartija

      Kerro millä tavalla vartijat ovat käyttäytyneet 'ei ammattimaisesti', niin ehkä saadaan asiaan valoa..

    • kolkytkax

      -???- eli tämän ketjun aloittaja siis myy itseään kauppakeskuksessa. No, ei ole ihmekään, jos hän tuntee kaunaa vartijoita kohtaan, jotka yrittävät estää jotain hämäräperäistä prostituutiotakin. Ainakin, jos se on näkyvää.

      Maksatko -???- veroja tuloista, joita miehet sulle maksavat?

    • 13+1

      Kyseenalaistatko siis koko työn vai tiettyjen vartijoiden TAVAN tehdä töitään?

      Asiallista palautetta saa ja pitää antaa niin hyvissä kuin huonoissa jutuissa, niin palvelun laatu paranee...
      Mutta kannattaa olla erittäin varma palautteen aiheellisuudesta ja tietää kaikki faktat...

    • " valtaa " ? :-)

      HAHAHAHHAHAHHAHAHAHHAHHA. Näillä koulujakäymättömillä työläisperheen / alkoholistiperheen kasvateilla ei ole mitään valtaa mihinkään suuntaan. Ainoa mihin heilä on valta on nuolla kauppiaan mulkkua.

      Ilmeisesti aloittajakin on vartija, kun otti tämän valta asian esille. Kukaan muu nimittäin paitsi vartijat itse ei edes luule, että vartijoilla olisi jotain vitun valtaa!

      Mitä valtaa voi edes olla henkilöllö jonka koulutus on ihan oikeasti muutamia kymmeniä TUNTEJA?

      HALOOO!!!


      Turhaampa siis te teinitkään luulette, että niillä isoilla ja tuimilla vartijoilla olisi jotain valtaa. Ne kuulkaas tasan työntelee kärryjä tuolla kauppakeskuksissa ja sulkee ovia jne. Mistään ( edes ) Poliisista ei voida todellakaan puhua. Poliisi on viranomainen kun nämä apinat on jonkun kämäsen vartioimisliikkeen palveluksessa olevia vartijoita.


      Palkka heillä on muuten siinä 1000-1200€ hujakoilla :-) Itsellänikin on lähes 5 kertaa paremmat tulot.



      Että se siitä!

      • Sinun olisi pitänyt kirjoittaa "meillä koulujakäymättömillä..."

        Kuka on kertonut Sinulle tällaisen salaisuuden, että poliisi on viranomainen ja vartija on vartioimisliikkeen palveluksessa? Sinun älyllesi tämä olisi ollut liian monimutkainen asia selvitettäväksi.


      • jk

        olet siis kansan edustaj :D


      • TT

        pitäisköhän neidin perehtyä asiaan kuitenkin vähän paremmin ennenkun tulee tänne huuteleen?


    • Väärin....

      Sinun " älykkyytesi " taas ei pysty ymmärtämään sitä, että minä olen todellakin kouluja käynyt ihminen. Sinunkaltaisesi juuri luulevat, että kaikilla ( kuten sinulla ) on vain kesken jätetty ammattikoulu tai käyty se rimaa hipoen läpi. Kaltaisesi muutaman kymmenen tunnin vartijan " koulutuksen " omaavat apinat eivät yksinkertaisesti pysty ymmärtämään sitä, että tällä palstalla on myös viisaita ja koulutettuja ihmisiä kirjoittelemassa täysin huvikseen, kuten minä. En ole teidän alalla enkä ole koskaan ollutkaan, en myöskään ole mikään näpistelijä enkä muukaan pikkurikollinen. Kirjoittelen tänne vain joskus ajatuksia vartijoista ja siitä mitä näen kun tuolla steissillä pyörin jne...

      • Jatka siellä steissillä pyörimistä. Olet siihen ihan siihen sopivasta koulutettu.


      • Anonyymi

        Jos ei olisi vartijoita ja poliiseja, niin olisi voimassa korpilaki ja silloin sinulla ei olisi mitään mahdollisuuksia selviytyä yhteiskunnassa koulutuksiesi kanssa.


    • Asiaan kiitos

      Okei, nyt te aikuiset ihmiset sivutatte aiheen ku pikkulapset jotka hakee riitaa.

      Mitä ne vartijat teki / miten ne toimi jotta ne käytti valtaansa kyseenalaisesti?

    • vawwtija

      jesh, vähän siisitii olla wawtija joka ei osaa lukea eikä kirjotaa varsinka. ou palkakin on 8e/h jep jep, VALTAA on todellakin:-)

      huomena tatats työntömän kärry ja ottaman suihin kauppaistaalta, hehehheheh..

    • NYT! -.-

      .....

      Iha oikeesti -.-... Kai tälle aiheelle on joku oma keskustelu jossain, nyt puhuttiin siitä että "Joidenkin vartijoiden osalta kyseenalaistan heidän työn ja mielestäni he käyttävät "valtaansa" väärin ja omituisesti."

      Joten nyt...Ehkä..Viimein!?! JOOKO!?

      MITEN ne käytti "valtaansa" väärin ja omituisesti??

      Menkää johonki toiseen keskusteluun haukkumaan vartijoita jos huvittaa,kiitos...

    • eräs asiansa osaava

      Vartijallahan ei siis ole hirveästi oikeuksia ja valtaa esimerkiksi järjestyksenvalvojiin verrattuna...monilla menee nämä sekaisin....

      Pikkasen eri työt ovat kyseessä ja jos joku vartija tosiaan käyttäytyy eiammattimaisesti tai ylittää valtuutensa siitä kannattaa ilmoittaa...tai jos vartija muutenkaan toimii väärin. Ainakin kannattaa ottaa selvää asiasta ja siitä että mikä varijan tehtävä siinä kohteessa on.'
      Vartijahan ei ylläpidä yleistä järjestystä esimerkiksi, se on järjestyksenvalvojan työtä...
      Mutta sitten taas vartijan vastustamisesta voi saada sakot että tuota... Vartijaksi ei kyllä pääse ihan kuka vaan,poliisi sen asian päättää.samoin kuin järjestyksenvalvojaksi. Ja kokeetkin täytyy läpäistä...
      Mutta mitä sitä turhaan faktoja selvittämään kun voi vain haukkua kaikkia...

    • Korjatkaa virheet

      Niin voihan siitä saada sakot jos vartija suorittaa työtehtäväänsä sille kuuluvin oikeuksin.

      Eli kun vartijalla ei oo oikeutta poistaa henkilö sillä perusteella että se pitää meteliä (Kyllä, se kuuluu järjestyksenvalvojalle). Niin ei se oo vartijan vastustamista jos sanoo että ei lähe menee.

      Tai jos vartija tulee sanoo että ei saa polttaa tupakkaa. Niin ei siitäkää sakkoa saa jos sanoo että "Menepä sinne hiekkalaatikkoos pätemään."
      (Hiekkalaatikko = alue minkä sisällä vartija saa leikkiä)

      Ihan sama ku minä tulisin sanomaan että nyt pitäs poistua ku istut penkillä ja huutelet jotain...
      :D naurat vaa räkäsesti ja toivotat että painun sinne minne aurinko ei paista.


      (Vartijalla on oikeus poistaa siinä tapauksessa,jos henkilökunta on pyytänyt häiriköivää henkilöä poistumaan mutta ei siltikään ole halukas lähtemään. Mutta yleensä se menee siihe että vartijat menee vaan samantien hihaan kiinni ja taluttaa ulos.)

    • sämpy-

      Kyllä se taitaa oikeasti niin mennä, että jos vartija sanoo, että "Ole hyvä poistu", niin silloin sitä poistutaan, tai se on järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamista. Jos koet tulleesi väärin kohdelluksi, niin sitten reklamoit asiasta vartioimisliikkeelle, esim. vastaavalle hoitajalle.

      Tai jos sinuun on käyty suoraan käsiksi ja olet varma, että poisto oikeutta ei ole ja tunnet että nyt on rikos tapahtunut, niin poistut kyllä paikalta, mutta reklamoit ja käyt tekemässä poliisille rikosilmoituksen lievästä pahoinpitelystä.

      Noin välttyy siltä, ettei ole naama ruvella asfaltissa ja rikossyyte niskassa...

    • hahahahhahahah

      eipä ole kyllä valtaa järjestyksenvalvojillakaan. Vartijoiden mielestä ehkä, mutta meidän ihmisten mielestä ei.

      Tai niin.... Onhan se tietysti jonkinlaista valtaa, että saa seistä tuolla aukaisemassa herroille ovia ja laittaa niiden takit naulakkoon, jesh! :-)


      Eipä taida olla oikein VALLASTA mitään käsitystä tämän palstan vartijanreppanilla, lol!

    • JVnä toimiva

      Järjestyksenvalvojat tekee kyllä aika paljon muutakin....jos sitä ensin ottaisi selvää asioista ja fakoista ennen kuin rupeaa täällä kertomaan. Järjestyksenvalvojat tekee turvallisuustarkastuksia, valvoo järjestystä, toimii portsareina, ja vaikka mitä. ...hyvin harvoin JVt on vaan narikassa ja avaavat ovia.

    • Jos tiiät mikä on..

      Kuten Järjestyslain mukainen järjestyksenvalvoja... Eipä paljoo takkeja laita naulakkoon.

    • näin...

      Useat järjestyksenvalvojat tuntuvat kuvittelevan oikeutensa suuremmiksi kuin mitä ne oikeasti ovat. Ehkä heillä ei valtaa todellisuudessa paljoakaan ole, mutta itse pidän huolestuttavana ja jopa pelottavana, että alalla työskentelee erittäin paljon täysin sadistisia kusipäitä, joiden annetaan kantaa esim. sumutteita keskellä suuria ihmismassoja, ilman pätevää koulutusta tai edes kunnollisia psykologisia soveltuvuuskokeita. Päivittäin törmää tapauksiin joissa vartijan/ järjestyksenvalvojan suuri ego ei anna periksi omien virheiden myöntämiseen ja johtaa kontaktitilanteisiin. Väitänkin että edes hiukan kohteliaammalla käytöksellä lähes puolet näistä tapauksista olisi ennaltaehkäistävissä. Ongelma on nimenomaan siinä, millaisia ihmisiä alalle hakeutuu jo pelkästään koulutuksen helppouden vuoksi. Riittää kunhan sinulla ei ole oikeuden langettamia tuomioita, niin saat pamput ja pippurit; ja eikun riehumaan...

    • TÄLLÄSTÄ tänää..

      Onhan se nuinki tietenki, ja se koe mikä tulee peruskurssin lopussa on aika sellane että jos oot kuunnellu tunneilla ja ottanu vinkkejä huomioon mitä kouluttaja kertoo niin aika korkeella todennäkösyydellä pääsee läpi.

      Ite tykkään pitkän linjan toiminnasta eli mahollisimman paljon puhetta,nii kaua kunnes tilanne toista vaatii. Onhan se hyvä keino mut toisaalta huono keino. Ei yks tapa sovellu kaikkiin tilanteisiin.

      Poistamis tilanteessa eräs vartija teki silleen että puhu hiljasella äänellä ja rauhallisesti,niitä näitä höpötteli ja sitte vasta pihalla sano että "Ai muute teidät on nyt poistettu tästä paikasta."
      Puhumisen voimalla.
      Sitä voi vartija tuntemattomalle mennä juttelee ja hitaasti kävellä eteenpäin niin saattaa jopa 12m kulkee vierellä kunnes tajuaa että piti iha toiseen suuntaan mennä. (kokeiltu juttu)

      Mutta kuten perus edellytys on,lievimmin mahollisin voimakeinoin ja haitoin suoriudutaan tehtävistä.

      Ja en kyllä osaa perustella miks on sellasia "kusipää" järkkäreitä ja vartioita tuolla liikenteessä joista kuulee juttua. Vaikka on paska päivä niin sillä ei oo mitää välii työelämässä. Putkimiestä jos vituttaa jokin niin se tuskin pistää putket auki ja lähtee kotiin sen jälkeen. (tällänen hieman hiomaton esimerkki)

      Tietysti pitää kans muistaa asiakaskunta mihin turvallisuusalalla törmää. Joko nei kuuntele järkipuhetta tai ne on niin sekasi että ne ei vaan ymmärrä järki puhetta. Jolloin taas on vaikee lähtee muutoin kuin voimakeinoin selvittelee asiaa.

      EN sit tiiä.. Omia ajatuksia kaikki.
      Jos ette tykkää, niin se on mielipide muiden joukossa,se on hyvä olla olemassa.

    • cylonistevari

      "On se vartijoiden työ aika jännää, voi melkein tehdä mitä vain ja kukaan tuskin valittaa... "

      Todellisuudessa vartijaa ei kiinnosta tehdä mitään ylimääräistä. Luulevatko ihmiset että suurinta osaa vartijoista todellisuudessa hirveästi kiinostaa hommat. Tärkeimpi taitoja on oppia kuluttamaan aikaa edes näyttämällä hyödylliseltä.

    • Edelleenkin....

      vartijalla tahi järjestyksenvalvojalla EI OLE YHTÄÄN MITÄÄN VALTAA. Kaikki jotka tietävät mitä on VALTA tietävät, että ainkaan jollain 2viikon kurssin käyneellä vartijalla sitä on jopa vähemmän kuin kaupan kassatytöillä ja siivoojilla. Ompahan näidenkin työ vaativampaa ja usein myös parempi koulutus.


      Nämä vartijat ovat just niitä pikku kusipäitä jotka ovat LUULLEET pääsevänsä valtaan kun on alkanut vartijaksi ( kun mihinkään muuhun työhön ei ole päästy ) ja huomanneetkin hyvin pian itsensä vain työntelemässä kärryjä ja tekemässä muuta hanttihommaa. Okei, no joskus ne voi ottaa kiinni jonkun yhden säälittävän näpistelijän mutta kuulemma harvoin nämä tampiot edes saa ketään kiinni, keskimäärin ehkä 1 näppäri / kk ja kuinkakohan monta sataa ihmistä siellä käy sinä aikana pöllimässä, että aikasta turhaa touhua on koko vartioimis-ala....!

    • Todellakin!!!!!!!!!!

      Cylon:eilla on valtaa ja lentää ufoilla jotka pitää lentäessä sellasta ufojen lentoääntä :).............

    • Että edelleen...

      Okei? nimimerkki "Edelleenkin..."

      Mitähän helvettiä vartija on sulle tehny?
      Vai ootko joku 13v pikku kovis joka jäi kiinni ku yritit pöllii jotain?

      Mistäs sä ton 1/kk tilaston repäsit?

      En ymmärrä kuka väittää että vartijoilla olis valtaa? :D
      Sähkömies menee työpaikalle,sillä on työvälineet joilla se toimii ja tekee hommansa.
      Toimistosihteeri menee työpaikalle,sillä on kirjotusvälineet joilla se toimii ja tekee hommansa.
      Vartija menee työpaikalle, sillä on työvälinet joilla se toimii ja tekee hommansa.

      Ei se eroo mistään muusta työstä.
      Samalla tavalla sähkömiehellä on valtaa sanoa:
      "Älä hei koske siihe piuhaan ainakaa,siin o vielä jännitteet päällä"

      Toimistosihteerillä on valtaa sanoa:
      "Et sitte ala penkoo tätä pöytää,siin on kaikki kokouspaperit kasassa."

      Vartijalla on valtaa sanoa:
      "Henkilökunta on pyytäny teitä poistumaan niin voitteko poistua."
      Tai "Näin ku otit tuolta hyllyltä jotain,jos mennää sivummalle juttelee miten tässä edetään.."


      :D ainoa vaan että vartijan pitää kestää
      -Vittuilua
      -Oksentavia juoppoja
      -Näpisteleviä pikkupentuja ja aikuisia
      -Haukkumusta ja huutamista
      -Fyysistä vastarintaa
      -Narkkareita ja huumeiden käyttäjiä
      -On vaara että saattaa saada puukosta tai neulasta

      Jotenka en nyt tiiä, jos tuolla joku narkkari riehuu ja vartija osuu paikalle niin ei se ihan turhaa touhua ole.
      Sairaalassa varsinki nyt ku on vartijat siellä.

    • on se

      turhaa touhua. Ja en ole pikkuteini näpistelijä, oletko itse?

      Vihaan vartijoita sydämeni pohjasta, ja minulla on siihen hyvä syy.

    • Kerrohan...

      Mikäs tämä hyvä syy sitten on?

    • edistätte rikoksia

      ja provosoitte taparikollisia, eli edistätte itseasissa rikollisuutta. Vaikken itse ole periaatteessa mikään rikollinen sanan varsinaisessa merkityksessä, häiritsee minuakin kun käyn viattoman oloisessa pikkukaupassa ( vaikka salessa ) niin siellä seisoo jäykännäköinen, kalju, suht.isokokoinen karju. Mitään muuta näillä kaiffareilla ei ole mielessä kun, että pääsispä rähisemään jollekin reppanalla joka on varastanut yhden olutpullon tms. En näe kovin järkevänä, että palkataan tuollaisia seisoskelijoita sinne, kun mitään ei suurimmassaosassa paikoista koskaan tapahdu. Ja jos tapahtuukin niin on hyvin usein vartijalla siinä osuutensa pelissä, että tämä on siis tavalla tai toisella provoillut. Olen itse joutunut kokemaan kaupoissa käydessäni kuinka vartijat provoilevat kun muutakaan tekemistä näillä vähäjärkisillä ei selväsikään ole. Olen siis sitä mieltä, että kauppiaan tulisi pistää nämä vartijat vaikka siivoamaan, sekin kun olisi hyödyllisempää kun siinä kassoilla vihaisen näköisenä pälyillä asiakkaita!


      Koko vartioimisliike touhu on itseasiassa hyvin turhanpäiväistä. Kyllä olen varma, että yrityksetkin tämän jossain vaiheessa huomaavat. Mitä hyötyä on esim siitä, että yritysten tiloissa käy yöllä vartija pyörähtämässä. Jos joku haluaa johonkin murtautua, niin väijyy se puskassa tasan niin kauan kun näkee, että vartija on lähtenyt. Yritykset voisivat ottaa järjenkäteen myös tässäasiassa ja säästää oikeasta päästä. Poliisit on sitä varten, että he torjuvat rikollisuutta. Vartijat kaiken tämän lisäksi syyllistyvät ITSE rikoksiin, kuinka helppoa onkaan vähän " nappasta tavaraa mukaan " yöllisellä kierroksella vaikka paikallisessa säästöpörssissä? Kamerat katsoo läpi vartija, jos jotain on viety. Taitaa tulla siis yrityksille vain miinusta vartioimisliikkeen " turvallisuus palveluista " !



      Tässä oli jo jokunen perustelu....

      • JVSteve

        "Vaikken itse ole periaatteessa mikään rikollinen sanan varsinaisessa merkityksessä..."

        No niin, tulihan se sieltä, ei ollut yllätys. Viittaan kirjoittamaani ketjun kakkosviestiin.


    • -Anneee-

      "siellä seisoo jäykännäköinen, kalju, suht.isokokoinen karju. Mitään muuta näillä kaiffareilla ei ole mielessä kun, että pääsispä rähisemään jollekin reppanalla joka on varastanut yhden olutpullon tms"

      Vartijan voimankäyttöoikeudet ovat niin rajalliset että yksikään vartija ei ole vartija rähisemistä varten, yksikin pieni liike ja luvat on menetetty. Vartioita palkataan myymälöihin edistämään turvallisuutta ja suojelemaan yrityksen omaisuutta, siitä heille maksetaan palkka. Jos sinä provosoidut siitä että et voi pölliä suklaapatukkaa kun vartija seisoo vieressä niin oma on häpeäsi. Minulle rehelliselle kansalaiselle ja turvallisuusalan ammattilaiselle (ei, en ole vartija) ei ole mikään ongelma se että vartija tekee työtään, päin vastoin he ovat myymälöissä ja työaikanaan 100% asiakaspalvelutehtävissä, ihan siinä missä kaupan kassakin.


      "Yritykset voisivat ottaa järjenkäteen myös tässäasiassa ja säästää oikeasta päästä. Poliisit on sitä varten, että he torjuvat rikollisuutta. Vartijat kaiken tämän lisäksi syyllistyvät ITSE rikoksiin, kuinka helppoa onkaan vähän " nappasta tavaraa mukaan " yöllisellä kierroksella vaikka paikallisessa säästöpörssissä? Kamerat katsoo läpi vartija, jos jotain on viety. Taitaa tulla siis yrityksille vain miinusta vartioimisliikkeen " turvallisuus palveluista " !"

      miten luulet poliiseilla riittävän resursseja vahtia joka ikistä perkeleen puotia mitä suomesta löytyy? tätä varten ovat vartijat, he turvaavat yrittäjien omaisuutta ja ehkäisevät rikoksia ja tapaturmia heille määrätyssä vartiointi kohteessa. Vartijat tuskin "nappaisevat jotain mukaan" koska kaupat ovat aika perkeleen tarkkoja tuotteistaan ja kun miinus kassassa huomataan, osataan sanoa vuorokauden tarkkuudella milloin tuote on hävinnyt, ja kuka sitä on ollut vartioimassa.

    • edelleen...

      en ole rikollinen sananvarsinaisessa merkityksessä Menikö vartijalle liian vaikeaksi käsittää ko. asia? Tarkoitan siis sillä sitä, että en elätä itseäni rikollisuudella enkä tee myöskään rikoksia säännöllisesti, eli en ole taparikollinen. Miten sitten sana rikollinen määritellään? Itse en koe olevani rikollinen vaikka olenkin muutaman kerran saanut oikeudelta tuomion tehdystä rikoksesta. Ja tätä sinä et selvästikään ymmärrä?

      Ja sinulle joka olet sitä mieltä, etten pidä vartijoista sen takia, etten " saa varastella rauhassa " : Väitteesi ei pidä paikkaansa. Minä en varasta ( tai näpistä ) kaupasta on vartija siellä tai ei. Eli siitä ei ollut siis kysymys, että minua " vain harmittaa kun en saa pöllittyä suklaapatukkaa " Itseasiassa vaikka vartija seisoisi kahden metrin päässä minusta, niin voin lyödä vetoa, että minä onnistuisin varastamaan vaikka kaljakorit ilman, että tämä tampio huomaisi yhtään mitään. Mutta en halua. Varastaminen ei kuulu tapoihini.


      Mutta se ei poista edelleenkään sitä tosiasiaa, että on ikävä mennä kauppaan ( vaikka on puhtaat jauhot pussissa ) kun joku sialta näyttävä läskikasa seisoo vieressä ja kyttää kun ihmiset ostaa kaupasta maitoa ym elintarvikkeita! En näe siinä yksinkertaisesti mitään järkeä!

    • No ei voi mitää

      Eli se on sama asia että poliisit ei oo isoissa tapahtumissa seuraamassa että siellä ei synny mitää isompaa rumbaa?

      TÄYSIN sama asia,isommassa mittakaavassa.

      Mutta teikälle on iha turha selittää mitää :D sä oot päättäny jotain niin sei muutu vaikka antais järkevät vastaukset kaikkeen.

    • eikun älä luovuta!

      Kyllä mulla on tapana kuunnella järkeviä perusteluja asiasta kun asiasta. Nyt vain tuntuu siltä, että osuin arkaan aiheeseen ja taidan olla täysin oikeassa vartioimis-alan suhteen.

      Toki vartijoita tarvitaan mm. kauppoihin ihan senkin takia, että henk.kunnalla olisi turvallisempi olo. Mutta eikö vartijat voisi istua kopissaan ja tulla näkyville vasta kun myyjät pyytää? Onko siinä pakko pälyillä viattomia asiakkaita? Käsittääkseni sen takia on olemassa myös kaupoissa kameroita ( nykyään vieläpä hyviä sellaisia, domeja tms ) joilla näkee hyvinkin tarkkaan mitä ihmiset kaupassa puuhailee. Mutta siinäkin tulee vastaan sellainen seikka, että onko mitään järkeä maksaa kalliista vartioimisliikkeen palveluksesta sen takia, että vartija saa keskimäärin yhden oliivipurkki näppärin kiinni? Se oliivi purkki kun maksaa vissiin tasan 1,5 €....

    • näimpä taas..

      "Mutta se ei poista edelleenkään sitä tosiasiaa, että on ikävä mennä kauppaan ( vaikka on puhtaat jauhot pussissa ) kun joku sialta näyttävä läskikasa seisoo vieressä ja kyttää kun ihmiset ostaa kaupasta maitoa ym elintarvikkeita! En näe siinä yksinkertaisesti mitään järkeä!"

      No voi helvetin sankari, se vartija on siellä takaamassa SINUN turvallisuuttasi, ja ei varmasti pälyile ketään erityisemmin ellei siihen ole aihetta, hän tekee vaan työtään ja tarkistaa tilannetta ja faktahan se on että jotain liimalettisiä hamppareita nyt kuka tahansa seuraa tarkemmin (ei, en tarkoita että olet liimalettinen hamppari)
      Ja miten voit perustella tuon että kaikki vartijat ovat sialta näyttäviä läskikasoja?

      "Mutta eikö vartijat voisi istua kopissaan ja tulla näkyville vasta kun myyjät pyytää? Onko siinä pakko pälyillä viattomia asiakkaita? Käsittääkseni sen takia on olemassa myös kaupoissa kameroita"

      Ei, koska myyjät eivät huomaa kaikkea, ja heillä on kiire tehdä omia töitään, mielellään antavat vartijan tehdä omaansa.
      Pelkkä vartijan näkeminen yleensä lopettaa varastelusuunnitelmat seinään, sen takia heidän on hyvä olla näkyvillä.

    • Nytkö aukes?

      -.- mä oon niin tuskastunu... MUTTA JOOH..

      Kokeillaas taas :D

      Vartija on sen takia esillä,jotta se luo turvallisen ilmapiirin.
      Jos sillä alueella on tapana,ennen yhdeksää, pummit tulee ostaa kaljoja ja alkaa riehumaan. Niin on se vartija siinä,pelkkä sen läsnä olo, estää sen että nei viitti alkaa sillä kertaa örisee.

      Jos siellä on keskellä päivää,tummaihoisia kaupassa, ja ovesta tulee sisään joku isänmaantoivo jolla on hakaristi kyrvän varressa ja otassa.
      Niin se tuskin alkaa ihan ensimmäisenä haastaa riitaa,kun se näkee sen vartijan siinä.

      Sehän on ihan turhaa työtä, jos on 12 aikaan päivällä ja kaupassa ei käy kuin vanhuksia jotka tuskin alkaa mitää riehuu vaikka siellä ei oliskaa vartija.

      Pelkkä se näkyvyys estää sen että tulee turhia rähinöitä.
      Kyllä,kamerat on hyvät, mutta kaikista paras tapa suorittaa kiinniotto on se, että omin silmin näki tilanteen alusta alkaen.
      Se on paras puolustus oikeudessa.

      Ja vielä,mistä sä oot ottanu noi tilastot?
      Itse yritin ettiä tietoa siitä,kuinka monta kiinniottoa vartijat suorittavat vuodessa koko maassa.

      Ja vielä pitää palata tohon "Onko siinä pakko pälyillä viattomia asiakkaita?"

      Pälyily kuulostaa siltä ku tekis jotain tosi kamalaa :S.
      Jos sillä vartijalla on vaan naama peruslukemilla?
      Tuskin se jaksaa kaikille hymyillä koko päivää.

      Ootko koskaan jutellu vartijoille?
      Ootko kertaakaan menny kysymään minkä takia se seisoo siinä?
      Ne on asiakaspalvelualalla,niillä on velvollisuus vastata.

      Ihan sama vaikka mummeli tulis kysymään
      "Missäs ne banaanit olikaan?"
      Ei voi vastata
      "Emmä tiiä,en oo töissä täällä"

      -.- tai jos vastaa niin aika onneton on :DD

    • nainen-13

      moi..

    • JJFLJLKFDLKVFK

      VARTIJOILLA TOSI VÄHÄN OIKEUKSIA . JÄRJESTYKSENVALVOJILLA PALJON OIKEUKSIA VAIKKA KOULUTUS ON LYHYT , MUTTA SEN KOULUTUKSEN PITUUDEN ON JOKU PÄÄTTÄNYT NOIN LYHYEKSI JA SE EI POISTA SITÄ FAKTAA ETTÄ JÄRJESTYKSENVALVOJILLA ON KAIKKIIN TILANTEISIIN TARVITTAVAT OIKEUDET ELI : Järjestyksenvalvojalla on tehtäväänsä suorittaessaan oikeus henkilön pääsyn estämiseksi, paikalta poistamiseksi, kiinniottamisen toimittamiseksi, kiinni otetun tarkastamiseksi tai pakenemisen estämiseksi, esineen tai aineen poisottamiseksi taikka esteen poistamiseksi käyttää sellaisia tarpeellisia voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina. (JVL 9 § 1 mom.) VOIMANKÄYTTÖVÄLINEINÄ : KAASUSUMUTIN , KÄSIRAUDAT , PAMPPU ,TELESKOOPPIPAMPPU , KOIRA (VOIMANKÄYTTÖVÄLINEIDEN KÄYTTÖ OIKEUS RIIPPUU HENKILÖN SUORITTAMISTA LISÄKURSSEISTA JA SIITÄ MISSÄ TOIMII JÄRJESTYKSENVALVOJANA) KÄYTÄNNÖSSÄ OIKEUDET RIITTÄVÄT KAIKKEEN KUN VOI POISTAA HENKILÖN JOS EI USKO PUHETTA JA JOS EI POISTU NIIN KYSEESEEN TULEE KIINNIOTTO ELI RAUTOIHIN JA POLIISIN KYYTIIN , KIINNIOTTOPERUSTE VOI AINA OLLA JÄRJESTYSTÄ YLLÄPITÄVÄN HENKILÖN VASTUSTAMINEN ELI EI TARVI OLLA FYYSISTÄ VATUSTAMISTA , RIITTÄÄ KUN EI USKO PUHETTA ELI EI NOUDATA KÄSKYÄ.. ELI OIKEUDET ON KOVAT JA KAIKKIIN TILANTEISIIN RIITTÄVÄT . VARTJAN OIKEUKSIA ON VAIN MUUTAMA ELI KIINNIOTTOTARKASTUS , PAIKALTA POISTAMINEN VARTIOIMIS ALUEELTA ELI VAIN NIILTÄ ALUEILTA JOHON HENKILÖLLÄ ALUN PERINKÄÄN EI OLISI OLLUT OIKEUTTA MENNÄ ELI YLEENSÄ ESIM TEHDAS YM. ALUEET ASIAN RATKAISEE SE ONKO HENKILÖLLÄ OLLUT OIKEUS MENNÄ ALUELLE ELI VARTIJA EI SAA POISTAA ESIM. KAUPPAKESKUKSISTA IHMISIÄ EIKÄ ESTÄÄ KENENKÄÄN MENOA SELLAISEEN , JOS VARTIJA TALUTTAA KÄSIRAUDOISSA JOTAIN KAUPASTA ULOS , SE EI OLE POISTAMINEN VAAN KIINNIOTTO JONKA VARTIJA TEKEE JOKAMIEHEN OIKEUKSIN ELI SAMOILLA OIKEUKSILLA JOTKA JOKAISELLA ON , KIINNIOTTO VOIDAAN TEHDÄ JOS HENKILÖ ON SYYLLISTYNYT ESIM. VARKAUTEEN , SITTEN VARTIJA VOI KÄYTTÄÄ OIKEUTTAAN TARKASTAA KIINNIOTETTU.JA VOIMANKÄYTTÖVÄLINEIDE KANTOOIKEUS ELI VAIN 3 OIKEUTTA VARTIJOILLA MUU TOIMINTA JOKAMIEHEN OIKEUKSIN TAI ESIM. ITSEPUOLUTUS TAI HÄTÄVARJELU LAKIEN MUKAAN JOTKA MYÖS ON KAIKILLA IHMISILLÄ... ELI NÄÄ ON FAKTAT ITSE TYÖSKENTELEN JÄRJESTYKSENVALVOJANA JA TIEDÄN ASIAT TURHA VÄITTÄÄ ETTÄ JÄRJETYKSENVALVOJILLA EI OLISI OIKEUKSIA ASIAN VOI TARKISTAA GOOGLETTAMALLA JÄRJESTYKSENVALVOJAN KOULUTUSMATERIAALI SIINÄ ON SELITETTY KAIKKI OIKEUDET JA MILLÄ LAILLA JA PERUSTEILLA MISSÄKIN ASIASSA VOI TOIMIA...

      • ....

        Kylläpä tuossa sisällössä on mennyt fakta ja fiktio sekasin, mutta aloitetaan helpommalla:

        Teleskooppipatukka EI kuulu JVL:n mukaisen järjestyksenvalvojan voimankäyttövälineisiin, mutta vartijan ja JLJV:n (järjestyslain mukainen järjestyksenvalvoja) kyllä

        Laki järjestyksenvalvojista 10§ 1.mom, 11§
        (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990533)

        Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista 29§
        (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020282)

        Sitten noista toimialueista, poistamisesta, kiinniottamisesta jne...

        Laki järjestyksenvalvojista 2§, 6§, ja 7§
        (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990533)

        Järjestyslaki 6. luku 22. - 23§
        (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030612)

        Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista 2§, 28§
        (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020282)

        Ja pienenä lisänä yleisimmin vartijoiden käyttämä Pakkokeinolain 1. luvun 2a§:n mukainen ns itseapu eli oikeus ottaa rikoksen kautta menetetty omaisuus pois rikoksentekijältä
        (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1987/19870450)

        Eli kannattaa lukea vähän paremmin ennen kuin rupeaa huutelemaan.

        Esim. toi käsiraudoissa taluttaminen voi ihan hyvin olla myös poistotilanne.


      • jhjhlkjölööö
        .... kirjoitti:

        Kylläpä tuossa sisällössä on mennyt fakta ja fiktio sekasin, mutta aloitetaan helpommalla:

        Teleskooppipatukka EI kuulu JVL:n mukaisen järjestyksenvalvojan voimankäyttövälineisiin, mutta vartijan ja JLJV:n (järjestyslain mukainen järjestyksenvalvoja) kyllä

        Laki järjestyksenvalvojista 10§ 1.mom, 11§
        (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990533)

        Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista 29§
        (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020282)

        Sitten noista toimialueista, poistamisesta, kiinniottamisesta jne...

        Laki järjestyksenvalvojista 2§, 6§, ja 7§
        (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990533)

        Järjestyslaki 6. luku 22. - 23§
        (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030612)

        Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista 2§, 28§
        (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2002/20020282)

        Ja pienenä lisänä yleisimmin vartijoiden käyttämä Pakkokeinolain 1. luvun 2a§:n mukainen ns itseapu eli oikeus ottaa rikoksen kautta menetetty omaisuus pois rikoksentekijältä
        (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1987/19870450)

        Eli kannattaa lukea vähän paremmin ennen kuin rupeaa huutelemaan.

        Esim. toi käsiraudoissa taluttaminen voi ihan hyvin olla myös poistotilanne.

        kannattais itsekin lukea tarkemmin ennen kuin rupeaa korjailemaan toisten kirjoituksia kun kirjoitit : Teleskooppipatukka EI kuulu JVL:n mukaisen järjestyksenvalvojan voimankäyttövälineisiin, mutta vartijan ja JLJV:n (järjestyslain mukainen järjestyksenvalvoja) kyllä
        kuten kerroin voimankäyttövälineistä järjestyksenvalvojalla että ne on käytyjen kurssien ja sen mukaan missä TYÖSKENTELEE , TURHA SITÄ OLI KORJAILLA KUN SE OLI OIKEIN MINUN KIRJOITUKSESSA. eli esim .yleisötilaisuuksissa EI kauppakeskuksissa KYLLÄ leirintäalueet EI Satamat KYLLÄ eli niin kuin kirjoitin voimankäyttövälineiden (tässä tapauksessa teloskooppipatukan kanto ) koulutuksen ja sen paikan mukaan missä työskentelee...


    • Niin no

      Sekin on kieltämättä vahitoehto :D

    • fsdghfjgk,k.

      Vartijoiden toiminta vaihtelee kohteittain ja yrityksittäin. Kaikilla vartijoilla on tietysti samanlaiset oikeudet, ja kun katson tätä keskustelua niin useista saa kuvan kuin sitten se tekisi kaikista vartjoista samanlaisia. Mutta näinhän ei tietysti ole. Ei kaikki poliistitkaan ole samanalaisia, vaikka ovat tietysti poliiseja. Jokaista työtä voi tehdä monella tavalla.

      Mikäli olet tyytymätön vartijoiden toimintaan jossain kohteessa, valita vartiointiliikken asiakkaalle eli palvelun ostavalle toimeksiantajalle. Kyllä asiakas ja vartiointiliike voivat ohjata toimintatapaa, vaikka ne tässkin ketjussa paljon puhutut vartijan oikeudet ovat kaikkilla vartijoilla, vartioimisliikkeissä ja kohteissa yhtälaiset.

      Hyvä vartijat ja vartiointiliikkeet pärjäävät, se näkyy markkinoilla. Se, että henkilö tietää vartijan vastuun & oikeudet ja olet käynyt vartijan kurssit, ei tee hänestä hyvää vartijaa. Siihen tarvitaan paljon muutakin.

    • Mr. Outo

      Te jotka väitätte että vartijalla, järjestyksenvalvojalla tai järjestyslain mukaisella järjestyksenvalvojalla ei ole valtaa.

      Kuinka monelle teistä on laki antanut valtuudet puuttua ihmisen perusoikeuksiin?

      • Anonyymi

        Vartijat eivät aina vartioi, vaan tuijottelevat aikansa kuluksi kännykkäänsä. Kerran Lidlissä huomautin vartijalle kännykkään tuijottelusta. Hän näytti hölmistyneeltä ja sanoi katsovansa työasioita siitä. Heh heh.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vartijat eivät aina vartioi, vaan tuijottelevat aikansa kuluksi kännykkäänsä. Kerran Lidlissä huomautin vartijalle kännykkään tuijottelusta. Hän näytti hölmistyneeltä ja sanoi katsovansa työasioita siitä. Heh heh.

        Tietääkseni vartijat ottavat vastaan sähköpostit kännykkään tai tietokoneelle. Samoilla laitteilla käytetään myös firman intranettiä.

        Miten teidän työpaikalla hoidetaan viestintä? Kirjekyyhkyin vai mahdollisesti kenttäpuhelimella jonka kaapelikelaa kannat kantotelineessä selässä.

        Aikoinaan joku tuli kopille kysymään, että "mitä täältä saa" ja virnuili vielä ylimielisesti. Sanoin, että täältä saa suksia. Meni kyselijä vähän hölmön näköiseksi, että "mitä ihmeen suksia". Totesin, että saa suksia vittuun ja tässä tapauksessa se kannattaisi tehdä vielä melko liukkaasti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vartijat eivät aina vartioi, vaan tuijottelevat aikansa kuluksi kännykkäänsä. Kerran Lidlissä huomautin vartijalle kännykkään tuijottelusta. Hän näytti hölmistyneeltä ja sanoi katsovansa työasioita siitä. Heh heh.

        Kerran Lidlissä vartija kuvasi kännykällä ohi kulkevia asiakkaita ja tallensi kuvan kännykkäänsä. Mihinköhän palvelimelle/saitille lähtenyt kuvia?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tietääkseni vartijat ottavat vastaan sähköpostit kännykkään tai tietokoneelle. Samoilla laitteilla käytetään myös firman intranettiä.

        Miten teidän työpaikalla hoidetaan viestintä? Kirjekyyhkyin vai mahdollisesti kenttäpuhelimella jonka kaapelikelaa kannat kantotelineessä selässä.

        Aikoinaan joku tuli kopille kysymään, että "mitä täältä saa" ja virnuili vielä ylimielisesti. Sanoin, että täältä saa suksia. Meni kyselijä vähän hölmön näköiseksi, että "mitä ihmeen suksia". Totesin, että saa suksia vittuun ja tässä tapauksessa se kannattaisi tehdä vielä melko liukkaasti.

        "Tietääkseni vartijat ottavat vastaan sähköpostit kännykkään tai tietokoneelle. Samoilla laitteilla käytetään myös firman intranettiä.

        Miten teidän työpaikalla hoidetaan viestintä? Kirjekyyhkyin vai mahdollisesti kenttäpuhelimella jonka kaapelikelaa kannat kantotelineessä selässä."

        Asiakas kuitenkin maksaa vartioinnista, ei sähköpostin lukemisesta ja palkkanauhan tutkimisesta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Tietääkseni vartijat ottavat vastaan sähköpostit kännykkään tai tietokoneelle. Samoilla laitteilla käytetään myös firman intranettiä.

        Miten teidän työpaikalla hoidetaan viestintä? Kirjekyyhkyin vai mahdollisesti kenttäpuhelimella jonka kaapelikelaa kannat kantotelineessä selässä."

        Asiakas kuitenkin maksaa vartioinnista, ei sähköpostin lukemisesta ja palkkanauhan tutkimisesta.

        Se on varmaankin palvelun maksajan asia kommentoida vartijan ajankäyttöä.

        Useimmissa sopimuksissa on kuitenkin määritelty, että vartioimisliikkeellä on oikeus valvoa vartijoiden työtä esimieskäynnein yms. järjestelyin.

        Työsähköpostissa nyt noin pääsääntöisesti on työhön liittyvää asiaa joten kovin suurta sopimusrikkomusta asiasta ei saa revittyä.

        Jos työntekoani kommentoi joku muu kuin toimeksiantajan edustaja, niin käsken kommentaattorin painua vittuun. Jos puhe ei auta, niin kommentaattori poistetaan kohteesta voimakeinoin. Joskus on mennyt toki homma painiksi, mutta kommentaattori on siitä hyvästä saanut sakon järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se on varmaankin palvelun maksajan asia kommentoida vartijan ajankäyttöä.

        Useimmissa sopimuksissa on kuitenkin määritelty, että vartioimisliikkeellä on oikeus valvoa vartijoiden työtä esimieskäynnein yms. järjestelyin.

        Työsähköpostissa nyt noin pääsääntöisesti on työhön liittyvää asiaa joten kovin suurta sopimusrikkomusta asiasta ei saa revittyä.

        Jos työntekoani kommentoi joku muu kuin toimeksiantajan edustaja, niin käsken kommentaattorin painua vittuun. Jos puhe ei auta, niin kommentaattori poistetaan kohteesta voimakeinoin. Joskus on mennyt toki homma painiksi, mutta kommentaattori on siitä hyvästä saanut sakon järjestystä ylläpitävän henkilön vastustamisesta.

        ” Jos työntekoani kommentoi joku muu kuin toimeksiantajan edustaja, niin käsken kommentaattorin painua vittuun.”

        Jos vartija provosoituu machoilemaan asiallisesti tehdystä kysymyksestä , hänen kannattaisi kouluttautua toisenlaiselle alalle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ” Jos työntekoani kommentoi joku muu kuin toimeksiantajan edustaja, niin käsken kommentaattorin painua vittuun.”

        Jos vartija provosoituu machoilemaan asiallisesti tehdystä kysymyksestä , hänen kannattaisi kouluttautua toisenlaiselle alalle.

        Voi voi kannattaa muistaa, että vartijoille ei vittuilla.

        Itse suhtaudun päänaukomiseen ja keulimiseen kuten tämä poliisi MAGA-maassa!

        https://www.youtube.com/watch?v=Mk5D8jzfZ28

        Samanlaisia ämmiä on noi kommentoijat Suomessakin! Ja tosiaankin se poliisin saapuminen kestää 30-90 minuuttia ja sen ajan minä teen sinulle, niin kuin minä tahdon.


    • Anonyymi

      Kirjoitin aika pitkän kirjoituksen vartijoiden homofobiasta. Se poistettiin. En tiedä miksi. Myös poliisit ja järjestyksenvalvojat ovat olleet homokammoisia minua kohtaan. He ovat nimitelleet muun muassa hinttariksi. Onko tarpeellista nimitellä muita? Eikö tällainen ole kunnianloukkaus ja/tai viharikos?

      • Anonyymi

        Siis miten tuollaiseen solvaustilanteeseen on ylipäätänsä jouduttu? Vähän vaikea uskoa, että puhallusratsiassa olisi kylmiltään homoteltu tai aulavartija huomenen sijasta kehottaisi volttien heittelyyn?

        Jos taas on ajauduttu ristiriitatilanteeseen kyseisten ammattiryhmien kanssa ja kerrottu heille mielipiteet lakkien materiaaleista ja poliisikoulun pääsykokeista, ei kyseisillä työntekijöilläkään ole mitään velvollisuutta pysyä kohteliaassa kielenkäytössä.

        Jos taas on kauhean usein kahnausta poliisin, vartijoiden tai vaikka järjestyksenvalvojien kanssa, niin sitten kannattaa katsoa peiliin.


      • Anonyymi

        Tämä on totta. Osa vartijijafirman työntekijöistä sieltä lattiatasolta kattoon asti on äärimmäisen homofibisia, myös rasistisia (eivät siedä tummaihoisia eivätkä esim. suomenruotsalaisia). Osa kuitenkin heidän työkavereistaan/alaisistaan on homoseksuaaleja, mutta osa heidät otetaan hyvin vastaan (jos mies on ok-näköinen tai nainen näyttää stereotyyppiseltä rumalta rekkikseltä). Osaa homoseksuaaleja kuitenkin vainotaan vuosikymmentolkulla, mikäli ei sovellu vallitsevaan ulkoiseen (?) stereotypiaan homoseksuaaleista.

        Osa poliiseista on myös hyvin rasisteja ja homofobisia. Kaikkia vähänkin tummahiuksia (väri purkista) nimitellään manneiksi (ei mitään tekemistä heidän kanssaan) tai huoriksi. Osa vainoaa homoseksuaaleja (miehiä ja naisia) yhdessä vartiointifirmojen heppujen kanssa turvakameroista, tilitapahtumista, ravintolakäynneistä, seurusteluista, työpaikoista ja jopa lemmikeistä ovat vihaisia/kateellisia/mustasukkaisia (tuntemattomista ihmisistä).


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siis miten tuollaiseen solvaustilanteeseen on ylipäätänsä jouduttu? Vähän vaikea uskoa, että puhallusratsiassa olisi kylmiltään homoteltu tai aulavartija huomenen sijasta kehottaisi volttien heittelyyn?

        Jos taas on ajauduttu ristiriitatilanteeseen kyseisten ammattiryhmien kanssa ja kerrottu heille mielipiteet lakkien materiaaleista ja poliisikoulun pääsykokeista, ei kyseisillä työntekijöilläkään ole mitään velvollisuutta pysyä kohteliaassa kielenkäytössä.

        Jos taas on kauhean usein kahnausta poliisin, vartijoiden tai vaikka järjestyksenvalvojien kanssa, niin sitten kannattaa katsoa peiliin.

        Kaikki tapahtumat Vaasassa. Jäimme kiinni myymälävarkaudesta noin 12 - 13 vuotiaana. Olin "avunantajana". Poliisiauton edessä kun kyseltiin tietoja itkin, tämä poliisi sanoi homoksi kunnes lopetin. Ei tietenkään saisi varastaa kaupasta, kadun sitä mutta eipä kansalaisia saisi homotellakaan. Toinen tapaus on kun olin pysähtyneenä citymarketin parkkipaikalla. Vartija huusi jotenkin että "ei tämä mikään (kirosana, vllä alkava) (homoista käytetty solvaussana) parkki ole."

        Yökerhossa minut tönäistiin seinään ja järjestyksenvalvoja siellä solvasi homofobisella sanalla tämän nähtyä. Joskus kun poistuin mcdonaldsista, joku riuhtaisi oven auki, sanoin tästä, järjestyksenvalvoja huusi raivokkaasti ja erotin vain homofobisen sanan siitä huudosta.

        Ikinä en ole lukenut että poliisi, vartija tai järjestyksenvalvoja olisi nimitelly ketään homofobisilla sanoilla. Ainakin minulle on näin tapahtunut. Muilla nimillä olen kuullut/lukenut muita solvattavan, esimerkiksi sanalla "nisti".

        Kirjoitin suurinpiirtein näin. En tiedä miksi aloitus poistettiin.

        Homofobiasta on ollut myös juttu vaikka ylen sivuilla. Vaasalainen rikoskonstaapeli kertoo. Sitä en tiedä onko Vaasa nyt vain niin paljon muita Suomen kaupunkeja homokammoisempi.

        https://yle.fi/uutiset/3-10474864


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tämä on totta. Osa vartijijafirman työntekijöistä sieltä lattiatasolta kattoon asti on äärimmäisen homofibisia, myös rasistisia (eivät siedä tummaihoisia eivätkä esim. suomenruotsalaisia). Osa kuitenkin heidän työkavereistaan/alaisistaan on homoseksuaaleja, mutta osa heidät otetaan hyvin vastaan (jos mies on ok-näköinen tai nainen näyttää stereotyyppiseltä rumalta rekkikseltä). Osaa homoseksuaaleja kuitenkin vainotaan vuosikymmentolkulla, mikäli ei sovellu vallitsevaan ulkoiseen (?) stereotypiaan homoseksuaaleista.

        Osa poliiseista on myös hyvin rasisteja ja homofobisia. Kaikkia vähänkin tummahiuksia (väri purkista) nimitellään manneiksi (ei mitään tekemistä heidän kanssaan) tai huoriksi. Osa vainoaa homoseksuaaleja (miehiä ja naisia) yhdessä vartiointifirmojen heppujen kanssa turvakameroista, tilitapahtumista, ravintolakäynneistä, seurusteluista, työpaikoista ja jopa lemmikeistä ovat vihaisia/kateellisia/mustasukkaisia (tuntemattomista ihmisistä).

        Myös rasistisia poliiseja olen nähnyt. Eräitä somaleja sanottiin lähes päin naamaa "neekereiksi" erään yökerhon edessä. Niin paljon jää varmaan ilmoittamatta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kaikki tapahtumat Vaasassa. Jäimme kiinni myymälävarkaudesta noin 12 - 13 vuotiaana. Olin "avunantajana". Poliisiauton edessä kun kyseltiin tietoja itkin, tämä poliisi sanoi homoksi kunnes lopetin. Ei tietenkään saisi varastaa kaupasta, kadun sitä mutta eipä kansalaisia saisi homotellakaan. Toinen tapaus on kun olin pysähtyneenä citymarketin parkkipaikalla. Vartija huusi jotenkin että "ei tämä mikään (kirosana, vllä alkava) (homoista käytetty solvaussana) parkki ole."

        Yökerhossa minut tönäistiin seinään ja järjestyksenvalvoja siellä solvasi homofobisella sanalla tämän nähtyä. Joskus kun poistuin mcdonaldsista, joku riuhtaisi oven auki, sanoin tästä, järjestyksenvalvoja huusi raivokkaasti ja erotin vain homofobisen sanan siitä huudosta.

        Ikinä en ole lukenut että poliisi, vartija tai järjestyksenvalvoja olisi nimitelly ketään homofobisilla sanoilla. Ainakin minulle on näin tapahtunut. Muilla nimillä olen kuullut/lukenut muita solvattavan, esimerkiksi sanalla "nisti".

        Kirjoitin suurinpiirtein näin. En tiedä miksi aloitus poistettiin.

        Homofobiasta on ollut myös juttu vaikka ylen sivuilla. Vaasalainen rikoskonstaapeli kertoo. Sitä en tiedä onko Vaasa nyt vain niin paljon muita Suomen kaupunkeja homokammoisempi.

        https://yle.fi/uutiset/3-10474864

        Kuten vähän epäilinkin, niin itse olet tilanteet aiheuttanut. Jos yhtään lohduttaa niin vastaavissa tilanteissa kaikkia pilkataan olit pitkä tai pätkä - rikas tai köyhä.

        Mitä yksityisen turvallisuusalan "homofobiaan" tulee, niin alalla on todella paljon töissä seksuaalivähemmistöjä. Tuskin kukaan alalla pitkään ja monenlaisissa tehtävissä ollut voi sitä kiistää.

        Lähtökohtaisesti varsinkin vaarallisemmissa kohteissa ketään EI kiinnosta oletko mamu, juntti, homo tai vaikka bisse. Se mikä kiinnostaa on se, että voiko sinuun luottaa tosipaikan tullen. Oletko työyhteisön jäsen joka hoitaa hommansa ja joka rakentaa rikkomisen sijaan.

        Turvallisuusalalla on sääntönä se, että ihmisten taustoista tai siviilitekemisistä ei udella. Kukin saa vapaa-ajallaan nuoleskella mitä haluaa tai kannattaa sellaisia poliittisia aatteita kuin haluaa. Jokaisen yksityiselämä on oma asia, niin kauan kuin se ei vaikuta työntekoon.

        Myös vartijoiden sosiaaliset taustat vaihtelevat. Vartijalla voi olla pelkän peruskoulun käynyt tai sitten tohtori. Sivari tai entinen muukalaislegioonalainen. Joillakin on perittyä varallisuutta ja toinen elää kädestä suuhun tilipäivästä toiseen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuten vähän epäilinkin, niin itse olet tilanteet aiheuttanut. Jos yhtään lohduttaa niin vastaavissa tilanteissa kaikkia pilkataan olit pitkä tai pätkä - rikas tai köyhä.

        Mitä yksityisen turvallisuusalan "homofobiaan" tulee, niin alalla on todella paljon töissä seksuaalivähemmistöjä. Tuskin kukaan alalla pitkään ja monenlaisissa tehtävissä ollut voi sitä kiistää.

        Lähtökohtaisesti varsinkin vaarallisemmissa kohteissa ketään EI kiinnosta oletko mamu, juntti, homo tai vaikka bisse. Se mikä kiinnostaa on se, että voiko sinuun luottaa tosipaikan tullen. Oletko työyhteisön jäsen joka hoitaa hommansa ja joka rakentaa rikkomisen sijaan.

        Turvallisuusalalla on sääntönä se, että ihmisten taustoista tai siviilitekemisistä ei udella. Kukin saa vapaa-ajallaan nuoleskella mitä haluaa tai kannattaa sellaisia poliittisia aatteita kuin haluaa. Jokaisen yksityiselämä on oma asia, niin kauan kuin se ei vaikuta työntekoon.

        Myös vartijoiden sosiaaliset taustat vaihtelevat. Vartijalla voi olla pelkän peruskoulun käynyt tai sitten tohtori. Sivari tai entinen muukalaislegioonalainen. Joillakin on perittyä varallisuutta ja toinen elää kädestä suuhun tilipäivästä toiseen.

        Siis seison seinän vieressä ja toinen "asiakas" tönäisee minut seinään. En ollut tiellä ja vaikka olisinkin ollut niin voi vaikka kiertää tai pyytää kohteliaasti siirtymään. Tämän nähtyä järjestyksenvalvoja sanoi pilkaten hinttariksi. Epäasiallista käytöstä. Kunnon valvoja olisi sanonut tälle asiakkaalle että "älä töni" tai jotain muuta. Tönäisy on lievä pahoinpitely. Nimittely voisi olla kunnianloukkaus. Tosin sellaisesta tapauksesta en ole vielä kuullut.

        Mielestäni poliiseilla, vartijoilla ja järjestyksenvalvojilla ei ole oikeutta solvata ketään vaikka he tekisivät mitä.

        Amerikassa tällainen tapaus otetaan hieman enemmän vakavasti. Ehkä samanlainen muutos voisi tapahtua myös Suomessa. Sitä tutkitaan vielä.

        Ei nyt ole paras mahdollinen lähde, ei niin tunnettu, mutta eiköhän ihan tositapaus.

        https://www.metroweekly.com/2020/06/chicago-police-investigating-after-officer-called-protester-a-ft/

        Hieman samanlaista tutkitaan nyt Suomessa, on sanottu hieman lievemmin "saatanan läskiksi".

        https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e1b9fefb-ec27-44bb-b8e7-9ce1ec4b04a4

        On jollain tavalla häiritsevää ettei tällaista pidetä edes sopimattomana.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siis seison seinän vieressä ja toinen "asiakas" tönäisee minut seinään. En ollut tiellä ja vaikka olisinkin ollut niin voi vaikka kiertää tai pyytää kohteliaasti siirtymään. Tämän nähtyä järjestyksenvalvoja sanoi pilkaten hinttariksi. Epäasiallista käytöstä. Kunnon valvoja olisi sanonut tälle asiakkaalle että "älä töni" tai jotain muuta. Tönäisy on lievä pahoinpitely. Nimittely voisi olla kunnianloukkaus. Tosin sellaisesta tapauksesta en ole vielä kuullut.

        Mielestäni poliiseilla, vartijoilla ja järjestyksenvalvojilla ei ole oikeutta solvata ketään vaikka he tekisivät mitä.

        Amerikassa tällainen tapaus otetaan hieman enemmän vakavasti. Ehkä samanlainen muutos voisi tapahtua myös Suomessa. Sitä tutkitaan vielä.

        Ei nyt ole paras mahdollinen lähde, ei niin tunnettu, mutta eiköhän ihan tositapaus.

        https://www.metroweekly.com/2020/06/chicago-police-investigating-after-officer-called-protester-a-ft/

        Hieman samanlaista tutkitaan nyt Suomessa, on sanottu hieman lievemmin "saatanan läskiksi".

        https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e1b9fefb-ec27-44bb-b8e7-9ce1ec4b04a4

        On jollain tavalla häiritsevää ettei tällaista pidetä edes sopimattomana.

        "Mielestäni poliiseilla, vartijoilla ja järjestyksenvalvojilla ei ole oikeutta solvata ketään vaikka he tekisivät mitä."

        Vanha sananlasku sanoo "ken ei mieltänsä pahoita, se ei tapojaan paranna".

        Täytyy sanoa, että kun uralla on tullut vastaan puukotuksia, kuolleita lapsia ja raiskattuja naisia, niin joku nimittely on vähän sellaista kärpäsen surinaa.

        Muutenkin noiden ravintoloiden kohdalla kannattaa aina miettiä onko kyseinen rafla se oma paikka. Sellaiseen ravintolaan jossa asiakkaat vihaa sinua ei kannata mennä.

        Mäkkärin asiakkaat koostuu ainakin pääkaupunkiseudulla lähinnä mamuista ja mustalaisista, jotka noin lähtökohtaisesti vihaa homoseksuaaleja. Islamin mukaan homot pitää kivittää ja mustalaisperhe sekä suku katkaisee välit jopa mustalaishomoihin.

        Ravintoloiden järjestyksenvalvojat tietävät hyvin, että on olemassa ihmisryhmä joka tulee ravintoloihin vain ärsyttääkseen muita ihmisiä. Sitten kun muuta asiakkaat ärsyyntyvät tästä, niin provokaattori on vaatimassa suojelua henkilökunnalta.

        Ihmiset eivät pidä ihmisistä jotka aiheuttavat heille työtä. Ei siivojaan pidä siitä, että väännät paskat keskelle käytävää ja ilmoitat hymyillen, että "kiitä minua järjestin sinulle työtä".


    • Anonyymi

      Tulin tälle palstalle kolmesta syystä

      1. Tämä videoitu vartijan romaani naisen kiinni otto.
      Sitä pidetään väkivaltaisesti suoritettuna , eiköhän syy ole tämän romaani naisen ,olisi voinut nostaa kädet ylös ja ilmoittaa antaudun pidätykseen .
      Samoin ihmettelen miksi nämä romaanit saavat tukea tähän monesti todettiin varastetun kätköön. HAME.?
      Kokemusta on romaani naisen Varkaus tapauksista .
      Jopa erittäin arvokkaita tuotteita on löytynyt,jo poliisi kertoo mediassa ,hameessa oli 70 kg elintarvikkeita ?
      2 .Kun tälläisen tapaukseen olen itse joutunut kokemaan ,onneksi tämä varas käyttäytyi , rauhallisesti ,ja kutsut poliisit ,tarkistuksen jälkeen toi varastetun tuotteen .
      Näin jälkeenpäin miten olisin käyttänyt ,jos hän olisi videossa olevan tavoin rimpuilut tai pyrkinyt karkuun .
      3. Myös kokemus on ,että löytyy myös henkilökunnasta varkaita ja jopa vartijan toimet oli sellaisia ,että sovitusti poliisin tarkkailun tuloksena ,saivat hänet rysän päältä ,eli kassit täynnä varastaamaansa tavaraa .
      Tämä poliisien tarkastus oli sovittu vatioliikkeen
      kanssa , epäilyjä oli tullut vatioliikkeen asiakkailta.!

      Mutta niin henkilö kunta ja vartija ,kärsii saa potkut ,eli taloudellinen tappio on kova , ei työ tulevaisuus hyvä .!
      Mutta mitä tapahtuu romani naiselle , ei taida tapahtua mitään , sakot jää maksamatta ,kuten taitaa romaani miestenkin osalta olla ,ehkä niin naiset kuin miehetkin pääsevät talveksi valtion täysihoitoon ,jopa parempaan kuin pääministeri , vankilassa saa vielä pari muuta ateriaa lisäksi kuin pääministerin aamiaisen lisäksi .
      Jopa vankilassa taitaa saada päivärahaa .niistä ei kuitenkaan ,kuten muutenkaan ,he eivät yleensä korvaa mitään huijauksista tai varkauksista ja muista tuhoista.
      Kaikkein kovin huijaus on ilmennyt nämä romaanit
      tunkeutuu vanhusten ,eläkeläisten koteihin ,vieden tavaraa ja pankkikortit, jolla tyhjentää heidän tilinsä .
      He esiintyy pitsi kauppiaina tai LVI tarkastaja ominaisuudessa ym asiantuntija roolissa ,jopa poliisina .

      • Anonyymi

        Siellä joku jo vannoi kostos tai tappouhkauksia sodaksi menee, yksin ei kannata vartioida. Suomen lehdistö yllyttää väkivaltaan. Pitää saada lehti myytyä.


    • Anonyymi

      Olin menossa kaverini kanssa Myyrmannin kaupakeskukseen, tultiin suoraan töistä, oli kiire ja ei siis keretty millään aikasemmin, kuitenkin klo oli 23:55 kun oltiin ovilla ja ulko-ovet eivät aunneet. Näin on käynyt joskus aikaisemminkin työaikojemme takia, vartija kävi vilkasemassa, katsoi sekunnin ajan lasi ovien takaa ja häipyi kauppakeskukseen. Olisin itse tarvinnut muutaman tuotteen, 3 asiaa, 2-3min olisin ne hakenut kun on kiireinen lähtö aamullaTampereelle klo 5 , talouspaperia, Yksi paperi jäljellä(wc/talous loppu) sillä pitää kituuttaa aamuun asti, koiralle ruokaa, ja maitoa. Ja kaveri olisi tarvinnut myös maitoa. Kiitos Securitas. Oliko tässä kyse meidän ulkonäöstä, sukupuolesta? Kaverini on kalju 40v ja minä pitkätukkainen 30v äijä. Ihan rauhallisesti oltiin siinä ja näin toimitaan. Ihmeellistä toimintaa, muistin että kotona on näitä tuotteita mutta koska treenaan paljon ja maitoa kuluu niin olikin näemmä loppu. Tulee huono olo jos en saa maitoa ja koirakin tarvii lisää ruokaa. On saanut ilta ruuan, tyttöystäväni antoi ja käski mun hakee lisää, sit kiirellä kauppaan ja näin. Myyrmannin kauppakeskus on auki klo 0:00 saakka, k citymarket siis. Niin tietääkö k citymarket väki että maksavia asiakkaita jätetään oven taakse. :)

      • Anonyymi

        Voi voi mene ajoissa kauppaan, niin saat tarvitsemasi tavarat.

        Tai sitten vaihtoehtoisesti menet 24/7 auki olevaan kauppaan.

        Luuletko ihan oikeasti, että kauppaa kiinostaa paskan vertaa sinun talouspaperiostokset?

        Olen itse aikoinani hätistellyt asiakkaita nimenomaan myymäläpäälliköiden käskystä. Kun kello lyö 21.00 niin suunta oli vain kassoille päin, ei haeta mitään vaikka olis viisi vauvaa ja kuus vammaista odottamassa kotona. Ruokakaupan katteet on prosentin luokkaa joten on yksi paskanhailee jos muutaman mattimyöhäisen kahden kympin ostokset jää tekemättä.


    • Anonyymi

      2011 vuodelta kirjoitus:

    • Anonyymi

      NO MINÄPÄ VALAISEN Vartijat esim dixissä kuulemma pelkää pikkulapsia ja sielähä ne seiso ringissä dixin takaosassa kun nainen ryöstettiin ja lapset myi huumeita sekä sairaalloisesti katteli naisten perseitä ja huuteli rivouksia niiden pupillit oli laajat ku ufot

      • Anonyymi

        Mitä "lapsella" nyt mahdetaan tässä tarkoittaa.

        Noin perinteisesti lapsi on tarkoittanut ihmistä syntymän ja puberteetin välillä.

        Terminä lapsi ei tarkoita alaikäistä. Rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15 vuotiaana ja lain mukaan ihminen täysikäinen 18 vuotiaana.

        Jos 17 vuotias sekoilee, niin kyseessä ei ole "laapsiii", vaan iso paska joka ei osaa käyttäytyä.


    • Anonyymi

      ¤¤¤ Senjoritas ¤¤¤ -Istumme sinunkin päälläsi!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 125
      3156
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      89
      2886
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2248
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      23
      1787
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1678
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1519
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1494
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1437
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1397
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1335
    Aihe