Sarjassamme palstan klassikoita:

A.R. Kisto

Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Erkki Pennanen:
Suomalaisuuden liitosta ja kaksikielisyydestä
Helsingin Sanomat - pääkirjoitus - 2.9.2002

Hienon nimen likaajat

"Suomalaisuuden liitto perustettiin 1906 J. V. Snellmanin syntymän satavuotispäivänä vaalimaan suomen kieltä ja suomalaista kirjallisuutta sekä herättämään kansallishenkeä.

Valitettavasti niin hienon nimen omaava järjestö on joutunut virallisesti hyvän kielisovun maassa ahdasmielisten kielikiihkoilijoiden johtamaksi.
Liitto on keskittynyt nostattamaan suomalaista kansallistuntoa kampanjoimalla ruotsin kieltä, suomenruotsalaista vähemmistöämme sekä ”entistä siirtomaavaltaa” Ruotsia vastaan 1930 luvun henkeen, vaikka tämän päivän Suomi on aivan toinen maa.

Suomalaisuuden liiton alennustilaa kuvaa sinänsä, että se saa nykyisin hyvin vähän huomiota julkisuudessa suomenkielisellä taholla. Liiton aktiivijäsenten määrä on muutama sata.
Suomalaisuuden liitto on kuitenkin tähän saakka vastannut itsenäisyyspäivän valtakunnallisesta lipunnostotilaisuudesta Helsingin Tähtitorninmäellä. Lippukulttuurin vaalimisen ja valistuksen jakamisen nimissä se on myös saanut vuosittaista valtionapua, mikä on ollut sen suurin yksittäinen tulonlähde.

Suomalaisuuden liitto on kuitenkin kieltäytynyt jyrkästi lippukulttuurin levittämisestä ja tiedon jakamisesta ruotsin kielellä. Sillä perusteella sisäministeriö puolitti viime vuonna valtionavun, koska järjestö ei kerran suostunut hoitamaan ruotsinkielistä palvelua.

Nyt sisäministeriö on päättänyt lopettaa avun kokonaan sillä perusteella, että ministeriö on ottanut lippuvalistuksen kokonaan omaan hoitoonsa. Menettely on näppärä tapa päästä maksamasta valtionapua järjestölle, jolle sitä ei kaiken järjen mukaan pitäisikään maksaa.

Ruotsin kieli on Suomalaisuuden liiton vihapropagandan keskeinen kohde. Verkkosivuillaan Suomalaisuuden liitto jakaa itsestään tietoa kyllä englanniksi ja esittelee joukon suuria suomalaisia ("great and famous Finns"). Se ilmoittaa olevansa englanniksi Finnish Alliance, saksaksi Verband für das Finnentum ja ranskaksi La Ligue Finlandaise. Ruotsinkielistä käännösnimeä se ei suostu edes mainitsemaan, puhumattakaan toimintansa ruotsinkielisestä esittelystä.

Suomalaisuuden liiton verkkosivuilta voi lukea Suomen kaksikielisyyden kalleudesta, lasten kielikylpyyn pakottamisen vaarallisuudesta, ruotsalaisten omistamien (ruotsinmaalaisten) yritysten häikäilemättömästä taloudellisesta vallankäytöstä Suomen kansaa vastaan ja niin edelleen.

No kyllähän internetiin paljon törkyä mahtuu, eikä sille mitään voi. Kansalaiset esittäkööt mielipiteitään vapaasti keskustelusivuilla. Mutta että sellaista tapahtuu ja vulgääripropagandaa levitetään myös Suomalaisuuden liiton nimissä, on jo eri asia.

On hyvä, että kokoomuslainen sisäministeri Ville Itälä on jo aikaisemmin kiinnittänyt huomiota Suomalaisuuden liiton vastenmielisiin piirteisiin. Vapaassa maassa yhdistystoiminnan ja mielipiteen vapaus ovat tärkeitä arvoja. Vaikka Suomalaisuuden liiton toiminnassa on arveluttavia ja Suomen ruotsinkielistä kansanosaa loukkaavia piirteitä, niihin puuttuminen juridisin toimin voi olla vaikeaa ja epäviisasta. Olan kohauttamista ei toisaalta pidä jatkaa loputtomiin.

Hienointa olisi, jos Suomalaisuuden liiton nimen likaamisesta huolestuneet kansalaiset lähtisivät mukaan järjestön toimintaan ja palauttaisivat sen sivistyneille urille sanoutumalla irti vähemmistöön kohdistuvan kielivihan ja Ruotsin vastaisuuden lietsonnasta.

3

94

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • karl brandt vesi pur

      Tietysti se saa suomivihaajalta Svenska.nu:n tukijalta Aatos Erkolta ja tämän medialta vähän huomiota ja se huomio mitä se saa on yleensä negatiivista kuten svekko ääliön copy pastatusta artikkelista käy ilmi.

      Vihanlietsonta? No entäs mitä Ida Asplund, Kenneth Myntti ja muut svekkulit tekevät. Sekö on "suvaitsevaista vuoropuhelua".

      30-luku? Miten olisi pikemminkin 1910-luvun Venäjä jossa svekko ajatuspoliisi Supo/Ohrna/Tseka päivystää kellon ympäri ettei vain ruotsalaisuuden asemaa kyseenalaistettaisi.

    • Miksi noin vanha?

      Viime vuosina on julkaistu useita pääkirjoituksia monissa lehdissä, joissa kritisoidaan pakkoruotsia ja RKP:tä. Ne ovat paljon tuoreempia.

      Varmaaan joku arkistoija on ottanut ne talteen. Olisi kiva nähdä ne kaikki todella pitkänä rimpsuna palstalla.

    • Äimän Käki

      No siinähän se oli HS:n kukkahattusetien kielipolitiikka kaikessa yksinkertaisuudessaan: svenska, svenska über alles, über alles in der welt!

      Hej alla svenska talande bättre folk: beställa HS!
      Hei kaikki suomalaiset: ei kai kukaan enää tilaa HS:ää, pakkoruotsittajien pää-äänenkannattajaa?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe