Röyhkeydellä ei ole mitään rajaa!!!

45

Palmgren on väärinkäsittänyt idean itsehallinnosta.

Se ei ole Ahvenanmaa jonka pitää puhua suomea Suomen kanssa, se on Suomi jonka pitää puhua ruotsia Ahvenanmaan kanssa.

Näin aloittaa Ålandstidningenin päätoimittaja Niklas Lampi pääkirjoituksensa.
Voiko enää röyhkeämpää tapaa löytää kuinka pieni maakunta yrittää sanella ehtoja kuinka kommunikointi hoidetaan maan ja maakunnan hallintojen välillä?

Kaikki perustuu lainssäädäntöneuvos Sten Palmgrenin julkituloon jossa hän sanoo, että ahvenanmaalaisten virkamiesten pitäisi opetella enemmän suomea.

Vapaa käännös:

LAINSÄÄDÄNTÖNEUVOS Sten Palmgren oikeusministeriössä Helsingissä on sitä mieltä, että ahvenanmaalaisten virkamiesten pitäisi opetella enemmän suomea.

Ehdotus tulee sen jälkeen kun maakunta on murissut ruotsalainen palvelun puutetta valtionhallinnon taholta. Palmgren on kääntänyt paistin ja sanoo, että paremmat suomen taidot maakunnan työntekijöillä on oikea tie. Se helpottaisi ahvenanmaalaisia pääsemään osalliseksi materiaalista jota valtio ei käännä.

PALMGRENIN TEMPAUS menee ristiin yhden itsehallintojärjestemän kantavien ideoiden kanssa: että Suomen pitää kommunikoida ruotsiksi ainoan autonomiansa kanssa. Vaatimus toistetaan usealla taholla siinä juriidisessa raamisopimuksessa joka ympäröi itsehallintoa. Se sisältyy myös osana Suomen kansainvälisiä velvoituksia, alkujaan Kansainliiton vuoden 1921 päätöksestä.
(Kansainliittoa ei ole enää, ei ole Neuvostoliittoa, ei ole YYA-sopimusta, sopimukset raukeavat ja tilanteet muuttuvat, joten kuinka Kansainliiton pian satavuotias päätös velvoittaisi mihinkään? Demokratiakäsitys on hiukan selvempi tänään jossa pieni vähemmistö ei onneksi sanele ehtoja enää.)

Sten Palmgren kannattaa näköjään rikosta osaa maan kansaivälisiä velvollisuuksia kohtaan sälyttämällä osan vastuusta kielellisestä arkipäivästä Suomessa ahvenanmaalaisille virkamiehille.

(Niklas Lampi puolestaan sälyttäisi tämän velvollisuuden koko Suomen viisimiljoonaiselle kansalle, tosi järkevää ja demokraattista.)

ON HYVÄ ja välttämätöntä, että Ahvenanmaan maakuntaneuvos Viveka Eriksson ärähtää. ”Täytyy pystyä olemaan maakunnan virkamies osaamatta sanaakaan suomea”, on hänen selvä vastauksensa.

Jos Ahvenanmaa ottaisi sanoista vaarin niin pitäisi vetää viiva keskeisen kappaleen yli Ahvenanmaansopimuksessa. Se johtaisi myöskin järjenvastaisiin seuraamuksiin nykypäivän hallinnossa. Täällä on tänään monia jotka ovat opiskelleet Ruotsissa ja useampia on tulossa. Korkein johtaja Arne Selanderilla on tutkinto Uppsalasta. Siellä ei sisälly suomen kieli osana juridiikan opintoja. Sulkeeko Ahvenanmaa nyt oven kaikille heille ja tulevaisuudessa palkkaa virkamiehiä vain Palmgrenin oikeusministeriöstä?

SAMANAIKAISESTI OSOITTAA ehdotus kuinka pitkälle ollaan menty.
Palmgren ei ole mikä tusinavirkamies tahansa vaan esittävä virkamies Ahvenanmaan kysymyksissä ja jota tavataan kutsua Ahvenanmaan ministeriöksi. Kuitenkin hän kuullostaa nyt joltain jota voisi luulla Perussuomalaiseksi sammakoksi tai mahdollisesti suomalaiseksi keskustalaiseksi. Tämän täytyy nähdä lisämerkkinä uudesta kielellisestä ilmapiiristä missä yleisesti sitovia työehtosopimuksia ei enää käännetä ja oikeusministeriön taholla ollaan sitä mieltä, että raporteista jotka lähetetään lausuntokierokselle Ahvenanmaalle annetaan vain yhteenveto ruotsiksi.
Jos ei tämä osoita, että Ahvenanmaan tarvitsee todellakin miettiä läpi omaa kielistrategiaansa.
OIKEASTAAN sen ei pitäisi olla vaikeata.
Sitä mukaa kuin valtio lähettää dokumenttejä suomeksi maakuntaan on niiden paikka roskakorissa. Niitä ei voida silloin katsoa sitoviksi ja voidaan ahvenanmaalaiselta taholta ja suomalaiseen perustuslakiin ja kansanoikeuteen katsoen vedota, ei olemassa olevina.
Ahvenanmaan pitäisi harjoittaa kansalaistottelemattomuutta ja olla kuin sataisi kunnes aineisto tulee siinä kielimuodossa kuin laki velvoittaa.

Jos merkki ei mene perille Palmgrenille ja kumppaneille on Ahvenanmaalla voimassa olevan sopimuksen turvin mahdollisuus kääntyä ulospäin ja pyytää ulkomaailmaa katsomaan kysymystä. Samaan aikaan Ahvenanmaalla on mahdollisuus rakentaa yhteistyötä länteen päin. Lomakelait Ruotsista on mainittu keskustelussa ja voivat olla mielenkiintoinen taho tutkia. Uudet ajat vaativat uusia vastauksia.
Onnea matkaan.

NIKLAS LAMPI

10

130

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • taavikas

      "ON HYVÄ ja välttämätöntä, että Ahvenanmaan maakuntaneuvos Viveka Eriksson ärähtää. ”Täytyy pystyä olemaan maakunnan virkamies osaamatta sanaakaan suomea”, on hänen selvä vastauksensa."

      Suomenruotsalaisuuden röyhkeydellä ei ole rajoja!

    • Selvä tämä

      OK, jos samaa pätee myös toisinpäin. Täytyy pystyä olemaan virkamies manner-Suomessa osaamatta sanaakaan ruotsia.

    • ...

      En ymmärrä miksi suomalaisten tulisi ylipäänsä kantaa huolta koko luotopahasen puollustuksesta. Jätettäisiin sinne omiin oloihinsa, maatkoot paskoissaan.

    • Mielenkiintoista!

      On hyvin mielenkiintoista, että tuollainen kiista syntyy NYT, kun on RKP:n ministeri pallilla. Lisäksi tuo virkamies on myös suru!

      Mistäköhän on kysymys? Yrittääkö RKP esiintyä muka suomen kielen puolestapuhujana ja saada siten sympatiaa itselleen?

    • neuvosto

      Säästön paikka: aluetukia koskevat Ahneidenmaan kannalta myönteiset viralliset päätökset toimitetaan suomeksi, jolloin ne ne åållannissa tumpataan N Lammen mukaan roskakoriin oikopäätä.

    • Kuka on röyhkeä? Olen monasti ollut Niklas Lammen kanssa eri mieltä, mutta tuo pääkirjoitus oli kyllä sellainen, ettei asiaa paremmin voi sanoa. Noinhan asia on.

      • Heikki Talas

        Vtun hurri! Ime silakkaa!


    • huusianna

      Suomenkielisten asema kotimaassaan, mm. Ahvenanmaalla on syrjivä. Lastentarhassa Ahvenanmaalla oli laulettu säännöllisesti puoli tuntia viikossa suomalaisia lastenlauluja, koska osa lapsista oli suomenkielisiä. Paikallinen Landsting (paikallinen kansanedustuslaitos) nimenomaisesti teki päätöksen jolla se kiellettiin. Siten lasten identiteettiin kajottiin koska kiellettiin suomenkielisten laulujen laulaminen.

      Ahvenanmaalle ei voi perustaa edes yksityistä suomenkielistä koulua puhumattakaan että annettaisiin äidinkielen opetusta suomenkielellä. Sairaanhoitajat Maarianhaminan sairaalassa ei saa puhua suomea edes kahvipöytäkeskusteluissa kahvitunnilla.

      Suomessa ei ole kaksikielisyyttä on vain kaksinkertaista yksikielisyyttä. Väitteet Suomen kaksikielisyydestä luovat käsityksen että nämä kaksi kieltä toimisivat yhtäaikaa ja samassa paikassa.

      Muuttamalla manner yksikieliseksi, suomenkieliseksi, säilytämme kaksikielisyytemme sellaisena kuin se on ollut ja silloin myös laki vastaa maan todellista tilaa, eli kaksinkertaista yksikielisyyttä.

      • Niinpä!

        Jos jossain maassa kohdeltaisiin jotain vähemmistöä kuin Ahneidenmaalla kohdellaan suomalaisia, niin se maa joutuisi kovien kansainvälisten sanktioiden alaiseksi kunnes käytäntö muuttuisi.

        Miksi ei Ahneidenmaa? Eikö muualla tiedetä vai välitetä? Vai onko syynä se, että sorron kohteena on maan pääväestö?


    • iso d

      kongoon täysi autonomia. saisivat itse päättää kaikesta, puhukoot vaikka kiinaa keskenään. eikä latiakaan rahaa mantereelta sinne.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 193
      2489
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      55
      2204
    3. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      197
      2188
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      172
      1722
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1354
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1277
    7. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      7
      1252
    8. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      18
      1222
    9. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1215
    10. Venäjän sissit lakkojohtajat

      Odottavat 'lisätä lakkoja' Toverit käskyttää. Eikä ensimmäinen kerta.
      Suomen Keskusta
      3
      1118
    Aihe